Corredor polonès

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mapa de Polònia entre 1922 i 1938.

El Corredor polonès, Passadís polonès, Corredor de Danzig o Corredor de Gdańsk és la denominació del territori creat al Tractat de Versalles que s'estenia al llarg del riu Vístula, per dotar Polònia d'un accés al mar Bàltic, a costa de territori que fins aquell moment pertanyia a la Pomerània de Prússia.

Aquesta mesura va deixar el territori de Prússia Oriental aïllat de la resta d'Alemanya per via terrestre. El 24 d'octubre de 1938, el govern alemany va demanar a Varsòvia la devolució de la Danzig («territori lliure» des de 1918, desmilitaritzat i unit duanera a Polònia) i el permís per tendir una línia fèrria i una carretera a través del corredor polonès, sota l'estatut d'extraterritorialitat. Varsòvia va rebutjar la sol·licitud i recórrer a Gran Bretanya a la recerca d'ajuda en cas d'una possible agressió. Neville Chamberlain va proposar l'acció conjunta de França, Gran Bretanya i la unió Soviètica en suport de Polònia. Varsòvia va rebutjar la proposta britànica, mentre contraproponía un tractat anglo-polonès d'ajuda mútua. Aquesta decisió polonesa va deixar a Hitler la possibilitat de negociar amb la Unió Soviètica. D'aquesta forma es va precipitar la invasió de Polònia l'1 de setembre de 1939, el que va donar inici a la Segona Guerra Mundial.

Acabada la guerra, el Corredor polonès i la part meridional de Prússia Oriental van passar a formar part de Polònia, després de la capitulació d'Alemanya. Aquest dictamen va ser reconegut per la República Democràtica Alemanya (RDA) el 1953 i per la República Federal d'Alemanya (RFA) el 1970.

Coord.: 54° 21′ N, 18° 20′ E / 54.350°N,18.333°E / 54.350; 18.333