Cotorra de Kramer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cotorres de Kramer)
Infotaula d'ésser viuCotorra de Kramer
Psittacula krameri Modifica el valor a Wikidata

Psittacula krameri krameri Modifica el valor a Wikidata
Dades
Principal font d'alimentaciófruit, gra, nèctar i flor Modifica el valor a Wikidata
Envergadura45 cm Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries3,5 Modifica el valor a Wikidata
Període d'incubació de l'ou23 dies Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22685441 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePsittaciformes
FamíliaPsittaculidae
GènerePsittacula
EspèciePsittacula krameri Modifica el valor a Wikidata
(Scopoli, 1769)
Nomenclatura
ProtònimPsittacus krameri Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La cotorra de Kramer (Psittacula krameri) és un ocell originari de zones tropicals d'Àfrica i Àsia que va aparèixer a Catalunya a la dècada dels 1970. Actualment se la pot trobar a les àrees costaneres de la província de Barcelona tot i que recentment s'ha localitzat també en àrees de l'interior, com ara la ciutat de Girona.[1] S'ha inscrit a la llista de les 100 espècies invasores més dolentes d'Europa.[2]

El seu nom fa honor al naturalista austríac Wilhelm Heinrich Kramer.

No s'ha de confondre aquesta espècie amb la cotorreta de pit gris o cotorra argentina, que s'està implantant també, particularment a Barcelona, i com a mínim des del 2013 també a Girona.

Descripció[modifica]

Presenta dimorfisme sexual: els mascles adult tenen un collaret fi vermell que destaca sobre el plomatge verd; les femelles i els individus immadurs dels dos sexes o bé no tenen el collaret o bé el presenten d'un color gris pàl·lid.

Distribució i expansió[modifica]

La seva àrea de distribució original era una secció d'Àfrica entre el tròpic de Càncer i l'equador (parts de Marroc, Mauritània, Senegal, Guinea Bissau, Etiòpia, Djibouti, Somàlia), i el subcontinent indi i el sud-est asiàtic (Pakistan, el Nepal, Índia, Sri Lanka, Bangladesh, Myanmar i sud-est de la Xina), però s'ha anat introduint a altres parts del món, com ara moltes parts d'Europa.[3]

Els principals nuclis reproductors a l'estat Espanyol són a Barcelona, Màlaga i València.[3] L'Institut Català d'Ornitologia fa el recompte d'individus madurs establerts a Catalunya en 180-300 individus, i considera que l'especie "sembla en expansió, tot i que el nombre d'exemplars és encara petit",[4] i per tant, a 2017, encara no ha arribat a un estat de plaga a Catalunya.

Durant la dècada del 2010, aquesta au ha posat en perill d'extinció al rat penat de l'espècie Nyctalus lasiopterus, el qual habita el Parc Nacional de Doñana (Andalusia).[5]

Referències[modifica]

  1. «Girona controla que la cotorra argentina no es converteixi en una plaga a la ciutat». Diari de Girona, 27-08-2013. [Consulta: 28 febrer 2016].
  2. «100 of The Worst» (en anglès). Daisie, 2012.
  3. 3,0 3,1 Fitxa de cotorra de Kramer a SEO/Birdlife, 2008 o adaptacions posteriors, (castellà). [Accedit 2017-04-24].
  4. Fitxa de cotorra de Kramer al Servidor d'Informació Ornitològica de Catalunya, Institut Català d'Ornitologia (ICO), 2017. [Accedit 2017-04-24].
  5. Hernández-Brito, Dailos; Carrete, Martina; Ibáñez, Carlos; Juste, Javier; Tella, José L. «Nest-site competition and killing by invasive parakeets cause the decline of a threatened bat population». Royal Society Open Science, 5, 5, 09-05-2018, pàg. 172477. DOI: 10.1098/rsos.172477.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]