Cràter d'Orèstia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCràter d'Orèstia

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(grc) Κρατερός Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement370 aC Modifica el valor a Wikidata
regne de Macedònia (Regne de Macedònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort321 aC Modifica el valor a Wikidata (48/49 anys)
Dardanels Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
Estrateg
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar, cap militar, historiador Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit macedoni Modifica el valor a Wikidata
Rang militaralmirall Modifica el valor a Wikidata
ConflicteFirst War of the Diadochi (en) Tradueix, Guèrra Lamiaca i Battle of the Hellespont (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAmastris d'Heracleia
Fila Modifica el valor a Wikidata
FillsCràter
 ( Fila) Modifica el valor a Wikidata
PareAlexandros from Orestis (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansAmfòters Modifica el valor a Wikidata

Goodreads character: 119190

Cràter (Craterus, Kraterós Κρατερός), fou un dels diàdocs d'Alexandre el Gran. Fou fill d'Alexandre d'Orèstia i germà d'Amfòters (Amphoterus).

A l'inici de la campanya asiàtica d'Alexandre fou comandant dels πεζέταιροι. A la batalla d'Arbela dirigia un destacament de la cavalleria, comandament que va continuar exercint durant la campanya oriental, però sense tenir un càrrec específic permanent i Alexandre el va utilitzar a missions diverses com a general capacitat. Es va oposar a la conducta d'Alexandre de fusió de races, però no va perdre l'afecte del rei, del que era considerat el segon favorit després d'Hefestió.

El 324 aC, després de la Batalla del riu Hidaspes, en la qual va comandar 2.000 cavallers,[1] Alexandre li va encarregar portar als veterans a Macedònia però com que en aquell moment estava malalt, Polipercó el va acompanyar per ajudar-lo. S'havia previst que Antípater, que llavors era regent a Macedònia, portaria reforços a l'Àsia i Cràter assoliria la regència de Macedònia, però com que Alexandre va morir abans que Cràter arribés a Europa, el relleu no es va produir. Antípater i Cràter van compartir el govern del Regne de Macedònia, Grècia, Il·líria, Tribàlia, Agriània, Epir i les muntanyes Ceràunies. Segons Publi Herenni Dexip, Antípater tenia la direcció de l'exèrcit i Cràter l'administració civil.

En arribar a Europa Cràter va trobar a Antípater lluitant a la guerra de Làmia, i el va ajudar a derrotar els grecs per impedir el restabliment de la independència de les ciutats gregues.

Al final de guerra Cràter es va divorciar de la seva dona Amastris, que li havia concedit Alexandre, i es va casar amb Fila (Phila) la filla d'Antípater (322 aC). Poc després Cràter va acompanyar al seu sogre a la guerra contra els etolis i el 321 aC a la guerra contra Perdicas d'Orèstia a l'Àsia. Va tenir el comandament de les forces que van combatre a Èumenes de Cardia mentre Antípater va anar a Egipte a través de Cilícia.

Cràter va morir en combat contra Èumenes de Cardia a Capadòcia. Èumenes va lamentar aquest mort i el va honorar amb un gran funeral, enviant les seves cendres a Macedònia.

Referències[modifica]

  1. (anglès) John Fuller The Generalship of Alexander the Great. De Capo Press, 1960. ISBN 978-0-306-80371-0