Vés al contingut

Creu de Can Grau

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Creu de Can Grau
Imatge
Dades
TipusCreu de terme Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XIV
Característiques
Estil arquitectònicGòtic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBegues (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. de l'Església - C. Ferran Muñoz, 27. Begues (Baix Llobregat)
Map
 41° 19′ 55″ N, 1° 55′ 21″ E / 41.331821°N,1.922543°E / 41.331821; 1.922543
IPA
IdentificadorIPAC: 30827

La Creu de Can Grau és una obra del municipi de Begues (Baix Llobregat) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És una creu de pedra. La magolla amb elements esculpits porta inscrita la data 1312 però és probable que la creu sigui d'època posterior, mentre que la columna i la base de suport són posteriors a la guerra civil. La creu sembla tota ella un element ornamental motllurat, ja que els braços són curts, convexos, amb cantells vius i acabats amb flor de lis. El seu esquema formal delimita un espai central romboïdal, obert, a manera de les traceries gòtiques. Per l'extrem inferior, la flor de lis deriva cap a una petita columna hexagonal que fa d'intersecció amb el nus o magolla. Aquest està constituït per un volum prismàtic dividit en dues meitats enfrontades per la base. El seu perfil és vuitavat i presenta el prisma superior amb les cares llises mentre que les de l'inferior tenen figuretes esculpites, cadascuna en una cara i separades per fistons. Observem la imatge del Crucificat amb la Verge Maria i Sant Joan, a banda i banda, dues santes màrtirs (una identificada hipotèticament amb Santa Eulàlia, copatrona de Begues), un escut heràldic no identificat (quatre quarters amb ondulacions d'aigua i braç de cavaller amb espada diposats alternativament), i la data 1312 en la darrera cara. El fust és octogonal i la base de sustentació està formada per tres graons circulars.[1]

Història[modifica]

Davant la plaça de la nova església parroquial hi ha ubicada la creu de Can Grau. D'origen estava ubicada al Coll de Begues del camí Ral de Barcelona a Vilafranca per Sant Climent. Després de la guerra civil va ser traslladada a la ubicació actual i al lloc primitiu es va col·locar una rèplica realitzada amb pedra de Montjuïc. Aquesta rèplica, però, reposa damunt una basa graonada, original. Mn Gudiol i Cunill va estudiar la creu i assegurà que primitivament estava coberta.[1]

Creu de Can Grau fotografiada l'any 1916 per Josep Salvany i Blanch.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Creu de Can Grau». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 desembre 2015].

= Bibliografia[modifica]

  • Martí Bonet, J.M.. Catàleg Monumental de l'Arquebisbat de Barcelona, 1981. 
  • Mediano Vicioso, Vicente. L'Eixermada. Butlletí del Centre d'Estudis Beguetans. Centre d'Estudis Beguetans, març de 1999.