Creu dels Tres Regnes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCreu dels Tres Regnes
Imatge
TipusMuntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
ContinentEuropa Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaAragó (Espanya), País Valencià (Espanya) i Castella - la Manxa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 06′ N, 1° 30′ O / 40.1°N,1.5°O / 40.1; -1.5
SerraladaSistema Ibèric Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.555 m Modifica el valor a Wikidata
Esport
Ruta normalDes d'Arroyo Cerezo (País Valencià)

La muntanya de la Creu dels Tres Regnes es troba a la rodalia del llogaret d'Arroyo Cerezo, que pertany al terme municipal de Castellfabib, a la comarca del Racó d'Ademús, província de València, al País Valencià.

La Creu dels Tres Regnes es localitza als últims contraforts dels Montes Universales i té una altura de 1.555 m. El seu nom es deu al fet que en aquest lloc es creuaven antigament les fronteres de tres regnes: Aragó, València i Castella. La tradició conta que a l'edat mitjana s'hi reunien el rei d'Aragó (que també ho era de València) i el de Castella per tal de solucionar els problemes.

El topònim dona nom actualment a un simposi-trobada de les terres frontereres al Racó: Simposi de la Creu dels Tres Regnes. La primera edició de l'esmentat simposi interregional va tenir lloc el juliol de 2008, a la Casa de Cultura de la vila d'Ademús, organitzat per la Universitat de València (Departament d'Història de l'Art) y la Universitat de Castella-La Manxa (Campus de Conca), promogut per l'Institut de Cultura i Estudis del Racó d'Ademús (ICERA), i patrocinat per l'Ajuntament d'Ademús.