Crib Goch

Infotaula de geografia físicaCrib Goch
Imatge
TipusMuntanya i cim Modifica el valor a Wikidata
Part deSnowdon Massif (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional d'Eryri Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGwynedd (Gal·les) Modifica el valor a Wikidata
Map
 53° 04′ 32″ N, 4° 03′ 13″ O / 53.0755°N,4.0535°O / 53.0755; -4.0535
SerraladaEryri Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud923 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència65 m Modifica el valor a Wikidata
Història
PeríodeOrdovicià Modifica el valor a Wikidata

Crib Goch es descriu com una aresta "talla de ganivet" al parc nacional de Snowdonia a Gwynedd, Gal·les. El nom significa "cresta vermella" en gal·lès.

El punt més alt de l'aresta és de 923 metres sobre el nivell del mar. Totes les rutes que aborden el Crib Goch es consideren rutes d'alpinisme a l'hivern o grimpades a l'estiu, el que significa que han de travessar "territori classificat" tal com es defineix a Scrambles in Snowdonia de Steve Ashton.[1] A la més fàcil d'aquestes línies (la part del "pas dolent" de la ruta) se li dóna un grau d'escalada de grau 1 (el més difícil és el grau 3; les rutes més difícils que el grau 3 es consideren escalades en roca).

Ruta[modifica]

La travessa clàssica de Crib Goch d'est a oest condueix des de la pista Pyg fins a un "pas dolent", on les mans i els peus són necessaris breument. Segueix l'ascens a l'arête, abans d'abordar tres pinacles de roca fins a un pas herbós a Bwlch Coch. Aquesta primera part de la carena està exposada amb precipicis a sota, havent-se resultat en diverses víctimes mortals, fins i tot d'alpinistes experimentats; [2][3] l'Autoritat del Parc Nacional de Snowdonia la descriu com "no és una muntanya per a persones sense experiència".[4] També és possible pujar per l'aresta nord de Crib Goch, que s'apropa a la carena principal. El recorregut és molt més difícil amb vent fort o terreny glaçat, per això es recomana que els caminants consulten la previsió meteorològica abans.[5]

És possible pujar al Crib Goch des de Bwlch y Moch SH663552 o des de Nant Peris, ascens per Cwm Beudu Mawr.

Des del coll, la cresta torna a pujar, unint-se a la cresta principal de Snowdon a través del cim germà de Garnedd Ugain a l'oest. Aquí el camí es troba amb el Pyg Track (que baixa fins a Pen-y-Pass) a Bwlch Glas (marcat per una gran pedra erecta), abans de la pujada final al cim de Snowdon. Al sud de l'aresta es troben els llacs de Glaslyn i Llyn Llydaw. Al nord hi ha el coll de Llanberis. Crib Goch es classifica com un Welsh 3000er i també s'escala sovint com la primera part de la ferradura de Snowdon, que passa per Garnedd Ugain, Snowdon i Y Lliwedd, abans de tornar a Pen-y-Pass.

Crib Goch és un dels llocs més humits del Regne Unit, amb una mitjana de 4.473 milímitres de precipitació anual durant els darrers 30 anys.[6]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. Steve Ashton, Scrambles in Snowdonia, (Cicerone Press, 1992)
  2. Neal Keeling , 09-03-2007.
  3. , 12-05-2003.
  4. PYG track Arxivat 2007-04-19 at Archive.is
  5. «Crib Goch». UK Scrambles, 02-10-2018. [Consulta: 4 octubre 2018].
  6. Clark, Ross. «The wetter, the better». The Independent, 28-10-2006. Arxivat de l'original el 2012-01-28. [Consulta: 2 setembre 2009].