Critarquia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La critarquia o critocràcia és el govern dels jutges (en hebreu: שופטים‎,, shoftim) de l'antic Israel durant el període descrit al Llibre dels Jutges.[1] Com que està formada per paraules del grec κριτής (“kritès”, jutjat, o “krito”, jutjar) i ἄρχω (arkhō, govern) el seu ús s'ha expandit per a identificar el sistema polític fonamentat en el govern realitzat per jutges en el sentit modern, com ara en el cas de les zones de Somàlia regides sota els jutges en la tradició xeer,[2] o la Mancomunitat Islandesa durant l'edat mitjana, una fase tardana i aïllada de la societat tribal germànica més antiga.[3]

Referències[modifica]

  1. «El libro de los Jueces: los primeros 300 años - Un resumen de la era descrita en las escrituras hebreas» (en castellà). Federación Adventista Universitaria. [Consulta: 1r març 2018].
  2. Michael van Notten. «From nation-state to stateless nation: The Somali Experiencie» (en anglès), 24-04-2000. Arxivat de l'original el 24 de gener 2010. [Consulta: 1r març 2018]. «The term 'kritarchy', mentioned in several well-known dictionaries, is compounded from the Greek words kriteis (judge) or krito (to judge) and archeh (principle, cause). It was coined in 1844 by the English author Robert Southy.»
  3. Einar Olgeirsson (1971), Från ättegemenskap till klasstat., trad. Cilla Johnson, Estockholm, p. 44.