Cuac FM
Dades | |
---|---|
Tipus | emissora de ràdio |
Governança corporativa | |
Seu | |
Lloc web | cuacfm.org |
Cuac FM és una ràdio comunitària que emet des de 1996 al 103.4 FM de la Corunya. És gestionada per l'associació cultural Col·lectiu d'Universitaris Actius, que dona nom a l'emissora. Emet des d'un edifici del campus d'A Zapateira, de la Universitat de la Corunya, on s'ubica l'Estudi José Couso (o Estudi 1) i la Redacció de l'emissora. A la tardor de 2010 serà a l'Estudi Alexandre Bóveda o Estudi 2 (estudi de gravació).
Des de la seva fundació ha estat pedrera de nombrosos comunicadors de premsa escrita, ràdio i televisió, com Hugh McGinley, Antón Lezcano, Txuri Ferrer, Tomàs Legido, Mariano Fernández, Víctor Gran, Fernando Molezún, Teba Chacón, Omar Bello, Javier Lojo, Isaac González o Álvaro Valiño.
Història
[modifica]L'emissora té els seus orígens en el Club de Premsa de la Universitat de la Corunya.[1] Aquest club realitzava el 1995 un programa anomenat A pé de Campus a Ràdio Culleredo, i van pensar que la UDC hauria de tenir una ràdio que donés veu a tots els estudiants i col·lectius, així que el 15 juny 1995 van crear el Col·lectiu d'Universitaris Actius com Associació Juvenil. Únicament dos[2] dels fundadors (Tomas Legido[3] i Mariano Fernández[4]), segueixen formant part activa de Cuac FM.
El 8 de març de 1996, es va instal·lar el dipol radiant vertical (antena dipol) i l'emissor en un despatx de la Facultat d'Econòmiques, i va començar el període de proves. La inauguració oficial es va produir el 27 de març, comptant en l'estudi amb Antonio Erias, degà de la Facultat d'Econòmiques, i Manuel Sarceda, Vicerector d'Estudiants.
El maig de 2002, es va clausurar per sorpresa l'estudi, ja que la Facultat d'Econòmiques es mudava al Campus de Elviña, i el seu edifici seria ocupat per la Facultat de Filologia (que van utilitzar l'espai de l'aula per ampliar la biblioteca), i en octubre de 2003 es van reprendre[5][6] les emissions per FM, amb la participació de Manuel Rivas i Xurxo Souto.[7]
El 2006, coincidint amb el seu desè aniversari,[8] va participar juntament amb altres 5 projectes radiofònics, a la creació de la Rede Galega de Radios Libres e Comunitarias (ReGaRLiC),[9] encara que aquesta encara no té personalitat jurídica. És un dels projectes fundadors de la Red de Medios Comunitarios,[10] associació que dona forma jurídica al moviment de mitjans comunitaris a l'estat espanyol, en què participa activament durant els quatre anys previs a la seva constitució. A Cuac FM li és confiada la seu social[10] de la Xarxa en l'Assemblea Fundacional celebrada a Madrid el 24 de maig de 2009, i l'emissora assumiria la Secretaria i la Coordinadora de Legislació en la persona de Mariano Fernández. En aquesta època, mentre es tramitava la Llei General de la Comunicació Audiovisual,[11] l'emissora s'ha posicionat a favor[12][13] de la regulació dels mitjans del Tercer Sector de la Comunicació.[14][15][16]
Notes i referències
[modifica]- ↑ Radio a través dun pico. Tomás Legido Sánchez. Cuaczine. 2000
- ↑ La ràdio més afecció. Elena Grandín. La Opinión de A Coruña. 2008
- ↑ Biografia de Tomás Legido Sánchez Arxivat 2010-06-24 a Wayback Machine.. Radio en Galicia
- ↑ Biografia de Mariano Fernández Cabarcos Arxivat 2010-09-04 a Wayback Machine.. Radio en Galicia
- ↑ Torna Cuac FM Arxivat 2010-02-12 a Wayback Machine.. Juan Vila. Muzikalia. 2003
- ↑ Cuac FM, emissora que emet a través del 103.4 FM torna a les ones després de més d'un any sense fer-ho augmentant el seu horari en antena fins a la mitjanit Arxivat 2011-07-11 a Wayback Machine.. Javier Sal.
- ↑ Manolo Rivas i Xurxo Souto apadrinar la inauguració de l'emissora Cuac FM que emet a través del 103.4 per la Corunya i la seva àrea d'influència Arxivat 2011-07-11 a Wayback Machine.. El Ideal Gallego
- ↑ L'emissora Cuac FM compleix deu anys d'activitat universitària. Fernando Molezún. La Voz de Galicia. 2006
- ↑ Les ràdios lliures gallegues es mantenen vigoroses i preparen una coordinadora que faciliti el seu treball. Cultura Galega
- ↑ 10,0 10,1 Red de Medios Comunitarios a Espanya Arxivat 2010-01-16 a Wayback Machine..
- ↑ Ley 7/2010, de 31 de marzo, General de la Comunicación Audiovisual. Boletín Oficial del Estado. 1 de abril de 2010.
- ↑ Tomi Legido i Mariano Fernández: "No volem ocupar tot l'espai, només volem cabre" Arxivat 2009-07-21 at Archive.is. Clara Figueroa. Xornal. 2009.
- ↑ Les ONG de la comunicació. Paola Obelleiro. El País. 2009
- ↑ La Llei UTECA i el Tercer Sector de la Comunicació: comparativa internacional de les falles de la legislació espanyola audiovisual i resposta de la societat civil Arxivat 2010-09-21 a Wayback Machine.. Miriam Meda González. Treball Fi de Màster del Màster en Comunicació amb fins socials: estratègies i campanyes de la Universitat de Valladolid.
- ↑ Tercer Sector de la Comunicació. Teoria i praxi de la televisió alternativa. Una mirada als casos d'Espanya, Estats Units i Veneçuela Arxivat 2011-12-12 a Wayback Machine.. Chiara Sáez Baeza. Tesi Doctoral. Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació. Universitat Autònoma de Barcelona.
- ↑ Tercer Sector de la Comunicació: mitjans lliures i comunitaris Arxivat 2010-03-02 a Wayback Machine.. Wiki d'Ignacio Escolar.