Cucurulla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Reu amb cucurulla

Es diu cucurulla, cuculla o un cucurull d'una lligadura de forma cònica que s'utilitza amb diversos propòsits. El nom és feminització de cucurull. També rep els noms de caperutxa, caperulla, i els penitents a la processó del divendres sant que en duen són els caperutxes/caperutxos, encapullats, encaputxats, encogullats, cuculles, caperonats/capironats, capirotes.

Antigament, la cucurulla era un cucurull de cartró cobert de llenç blanc que duien els deixuplinants de la Quaresma.

També es diu així del que va cobert amb tela i és part de l'uniforme d'algunes confraries de Setmana Santa.

En aquest cas, la tela exterior baixa fins a les espatlles cobrint la cara i el coll del natzarè i deixant tan sols un parell d'orificis per als ulls.

Per a l'aplicació de la pena capital a Espanya, a partir de l'edat mitjana, és vestia l'ajusticiat amb un mantó de color groga i amb una cucurulla, així abillat es conduïa al cadafal a cavall.

Amb un significat semblant, els condemnats per delictes religiosos per part de la Inquisició s'havien de vestir tocats amb una cucurulla per a sotmetre's a l'escarni públic.

Els primers casquets militars, apareguts al segle xvii, eren poc més que una cucurulla de roba d'extrem flàccid i ornada de borla.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • El contingut d'aquest article incorpora material del Diccionari Enciclopèdic Gaspar i Roig de 1870, el qual es troba en el domini públic.