Cultura del Fes-t'ho tu mateix
S'ha proposat fusionar aquest article a «Fes-ho tu mateix». (Vegeu la discussió, pendent de concretar). |
"Fes-ho tu mateix" ("DIY") és el mètode per construir, modificar o reparar coses per un mateix sense l'ajuda directa de professionals o experts certificats. El comportament de fes-ho tu mateix pot ser desencadenat per diverses motivacions classificades anteriorment com a motivacions del mercat (beneficis econòmics, manca de disponibilitat del producte, manca de qualitat del producte, necessitat de personalització) i millora de la identitat (artesania, empoderament, recerca de comunitat, singularitat).
Subcultura
[modifica]Fes-ho tu mateix, ja que el moviment punk de la dècada de 1970 va impulsar una subcultura. En lloc dels mitjans tradicionals perquè les bandes arribessin al seu públic a través de grans segells musicals, les bandes van començar a gravar, fabricar àlbums i mercaderies, reservar les seves pròpies gires i crear oportunitats perquè les bandes més petites tinguessin un reconeixement més ampli mitjançant gires repetitives de bricolatge de baix cost.
El naixent moviment zine va ocupar la cobertura i la promoció de les escenes punk underground i va alterar significativament la manera com els fans interactuaven amb els músics. Zines ràpidament va deixar de ser revistes musicals fetes a mà per esdevenir més personal; ràpidament es van convertir en una de les portes d'entrada de la cultura juvenil a la cultura del bricolatge. Això va portar a fanzines tutorials que mostraven als altres com fer les seves pròpies samarretes, pòsters, fanzines, llibres, menjar, etc.