Stupa

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Dàgoba)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Stupa Do-drul Chorten, a Gangtok (Sikkim)

Un stupa (del sànscrit स्तूप, stūpa, literalment 'munt') és una construcció pròpia del budisme que es troba dins el subcontinent indi, d'on és original, però també en altres llocs d'Àsia on s'ha expandit el budisme, com el Nepal, el Tibet o Indoxina. És a la vegada una representació del Buda i un monument en commemoració de la seva mort o parinirvāna.

Origen[modifica]

L'stupa té l'origen en els túmuls i, al principi, consistia únicament en un caramull de pedres al cor del qual hi havia una relíquia de Buda. Segons la tradició, després de la cremació del Buda, les relíquies varen ser repartides en vuit parts, que es distribuïren als vuit reis vinguts a retre-li homenatge: Ajātashatru, rei de Magadha; els Licchavī de Vaishālī, els Shākya de Kapilavastu, els Buli d'Allakappa, els Koliya de Rāmagrāma, el braman de Vethadipa, els malla de Pāpā -Pāvā en pali- i els malla de Kushināgar. Foren aquestes relíquies les que varen ser guardades dins els primers stupes.

Actualment, no tots els stupes contenen relíquies. Generalment, es classifiquen en quatre categories segons les seves característiques:

  • dhatu-chaitya, que contenen relíquies
  • paribhoga-chaitya, que contenen objectes que han estat del Buda
  • dharma-chaitya, que exposen la doctrina búdica
  • uddeshika-chaitya, que simplement commemoren el parinirvāna
(chaitya és una paraula sànscrita que significa 'santuari'.)[1]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.253. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 8 desembre 2014]. 

Enllaços externs[modifica]