Dal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaDal
Vista hivernal
Imatge
TipusLlac Modifica el valor a Wikidata
Localització
País de la concaÍndia Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaSrinagar (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Map
 34° 07′ N, 74° 52′ E / 34.12°N,74.87°E / 34.12; 74.87
Afluent
Dades i xifres
Altitud1.583 m Modifica el valor a Wikidata
Profunditat6 m Modifica el valor a Wikidata
Mida3,5 (amplada) × 7,44 (longitud) km
Perímetre15,5 km Modifica el valor a Wikidata
Superfície20 km² Modifica el valor a Wikidata
Superfície de conca hidrogràfica316 km² Modifica el valor a Wikidata
Mesures i indicadors
Volum983 hm³ Modifica el valor a Wikidata

El Dal és un llac de Caixmir prop de Srinagar, de 6 x 3 km i un dels llocs més bonics del món. Les muntanyes es reflecteixen a l'aigua com un mirall; hi ha gran varietat d'arbres i plantes i la vora del llac és d'una bellesa exquisida. El moment millors sembla l'octubre pels colors canviants de la vegetació. Les aigües del llac són clares. A la vora hi ha el turó Takht-i-Sulaiman, a l'esquerra, i el turó Hari Parbat a la dreta, entre els quals es troba Srinagar.[1]

Capvespre
Efecte mirall
Barques

Els mogols van enjardinar la zona amb terrasses construïdes per ordre de Jahangir i Xa Jahan. El parc d'arbres de Nasim Bagh ('jardí de les brises') fou plantat en temps d'Akbar el Gran. A la muntanya Zebanwan hi ha les ruïnes del Pari Mahal construït per Dara Shikoh, per al seu tutor Mullah Shah, la tomba del qual és a Mulshahi Bagh, prop de l'entrada de la vall del Sind.

Al llac hi ha dues petites illes: Sona Lanka (Illa Daurada) i Rupa Lanka (Illa Platejada). 500 barques d'estil victorià romanen al llac a l'espera de turistes que van desaparèixer en començar els combats als anys vuitanta del segle xx.

El nom Dal podria voler dir 'llac' en caixmir. La paraula tibetana dal whicli vol dir 'encara'. El llac apareix en la crònica de Srivata com a Dala.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dal
  1. Wilson Hunter, Sir William; Sutherland Cotton, James; Sir Richard Burn, Sir William Stevenson Meyer. Great Britain India Office. The Imperial Gazetteer of India (en anglès). Oxford: Clarendon Press, 1908.