Dart (llenguatge de programació)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguatge de programacióDart
Tipusllenguatge de programació orientat a objectes, entorn de treball per a aplicacions web, llenguatge script, llenguatge de programació imperatiu, reflective programming language (en) Tradueix, llenguatge de programació funcional i llenguatge de programació multiparadigma Modifica el valor a Wikidata
Data de creació2011
DissenyLars Bak i Kasper Lund
DesenvolupadorGoogle
Paradigma de programacióMulti-paradigma: orientada a objectes, imperativa, scripting, reflectiva, funcional
Darrera versió estable1.24 /12 de juny del 2017
Tipus de dadesForta, dinàmica
Majors implementacionsActionScript, OCaml, Java
Influenciat perC#, Erlang, JavaScript, Smalltalk, Strongtalk
Ha influenciatDart VM, dart2js, Dartino, Flutter
Sistema operatiuMultiplataforma
Extensió dels fitxersdart Modifica el valor a Wikidata
Codi fontCodi font Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaBSD
Etiqueta d'Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Pàgina webhttps://www.dartlang.org

Dart, en ciències de la computació, és un llenguatge de programació de propòsit general originàriament desenvolupat per Google i després aprovat com a estàndard per l'Ecma (ECMA-408). Dart s'empra per a construir aplicacions per a mòbils, servidors, webs i també per a la internet de les coses (IoT). Dart és de codi obert i està sot la llicència BSD.[1][2][3]

Història [cal citació][modifica]

Al 2010, Lars Bak i Kasper Lund, dos informàtics de Google que treballaven amb el motor JavaScript V8, van intentar crear un nou llenguatge de programació per la web, anomenat Spot, destinat a crear aplicacions web a gran escala, creient que JavaScript no era adequat per a aquest tipus de projectes. Partint d'aquesta proposició van crear el projecte Dash, que es va convertir en Dart.

El 12 d'octubre de 2011, Lars Bak i el seu col·laborador Gilad Bracha van donar a conèixer Dart al públic a la conferència GOTO d'Aarhus (Dinamarca). Dart es presentava com una alternativa a JavaScript en termes de programació web, i també estava previst que el navegador Google Chrome el registrés per poder interpretar aquest llenguatge de forma nativa.

El 14 de novembre de 2013 va veure la llum la versió 1.0 del kit de desenvolupament Dart.

El juny de 2014, Dart es va convertir en l'eina estàndard d'Ecma, l'organització que va estandarditzar també ECMAScript, la base de JavaScript.

A principis del 2015, els desenvolupadors van anunciar que s'havia abandonat la idea d'integrar Dart a Chrome i que ara volien centrar els seus esforços en compilar-lo amb JavaScript, cosa que suggerí una desviació de l'objectiu original.

Arquitectura[modifica]

Editors[modifica]

DartEditor és el primer editor llançat per Google (novembre de 2011) per escriure aplicacions Dart. És un editor lleuger de codi obert que inclou totes les eines necessàries per desenvolupar, analitzar i depurar les aplicacions. Permet crear i editar els fitxers i gestionar els directoris dels projectes i suporta ressaltat de sintaxi i auto-completat de codi.

A més és possible navegar i buscar qualsevol element que necessitis de l'API de Dart, així com establir punts de control i depurar (fer debug).

Dos anys després (novembre de 2013) l'equip de desenvolupadors anuncia que està treballant en Spark, un nou IDE basat en el navegador (és una Chrome app) per construir Chrome apps. Ha estat desenvolupat amb Dart i utilitza el framework Polymer.[cal citació]

Exemples[modifica]

  • Visualitzar Hola món :
main() {
 print('Hello World!');
}
int fib(int n) => (n > 2) ? (fib(n - 1) + fib(n - 2)) : 1;

void main() {
 print('fib(20) = ${fib(20)}');
}

Referències[modifica]

  1. Lardinois, Frederic «Google’s Dart programming language returns to the spotlight» (en anglès). TechCrunch, 13-11-2017.
  2. «Exploring the Dart Programming Language - Dice Insights» (en anglès). Dice Insights, 14-09-2017.
  3. «5 arguments for the success of Google Dart» (en anglès). JAXenter, 12-01-2016.