Das (illa)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Das és una illa del golf Pèrsic, a l'emirat d'Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), a uns 180 km al nord-oest d'Abu Dhabi (ciutat) i uns 140 de la costa de l'emirat.

Aquesta illa va tenir importància antigament com a centre on ponien els ous les tortugues i com a refugi de milers d'ocells marins; la major part dels ocells van desaparèixer quan l'illa va esdevenir un centre petrolier i de gas als anys seixanta, però als darrers anys s'ha constatat el retorn de l'ocell Sterna repressa, que ha aconseguit adaptar-se a la indústria.

Les restes de poblament antic, si existien, van desaparèixer i només consten troballes d'algunes peces islàmiques de poteria que apareixen a les obres de tant en tant. També hi ha restes d'un cementiri de pescadors.

L'illa ja fou esmentada amb el nom de Daas per joier venecià Gasparo Balbi el 1580 i va aparèixer per primer cop en un mapa del servei hidrogràfic de la Companyia Britànica de les Índies Orientals a Bombai el 1829.

Actualment és una terminal dels oleoductes i gasoductes de l'Abu Dhabi Marine Operating Company (ADMA-OPCO) i l'Abu Dhabi Gas Liquefaction Company (ADGAS), integrades ambdues al grup de l'Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC). La Terminal es va crear a finals dels anys cinquanta (1959) quan es va trobar petroli i un equip va desembarcar a l'illa, que estava deserta, va estudiar el terreny i va determinar la viabilitat de la construcció d'un establiment industrial. L'elecció fou condicionada per l'existència d'un bon canal d'aigua clara a 700 metres de la costa est de l'illa, i a la proximitat dels pous marítims d'Umm Shaif i Zakum. Amb els anys s'ha desenvolupat i avui dia compte amb aeroport (codi OMAS) i heliport. Tot el seu relleu ha estat treballat pels buldòzers per col·locar els dipòsits, postes de comunicacions, edificis, centrals d'energia, centres de treball, plantes industrials i carreteres. L'illa està dotada amb estació de policia, hospital, centre de diversions, i altres serveis. Hi viuen uns tres mil treballadors, tots ells homes. El centre va fer la seva primera exportació el 4 de juliol de 1962. La ciutat dels treballadors es diu Sahil i es troba al sud-oest.


Coord.: 25° 08′ N, 52° 52′ E / 25.133°N,52.867°E / 25.133; 52.867