Zirkuh

Infotaula de geografia físicaZirkuh
TipusIlla Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaEmirats Àrabs Units Modifica el valor a Wikidata
Map
 24° 51′ 41″ N, 53° 04′ 40″ E / 24.861389°N,53.077778°E / 24.861389; 53.077778
Banyat perArabian Gulf (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud104 m Modifica el valor a Wikidata
Mida2,5 (amplada) × 4,9 (longitud) km
Superfície7,47 km² Modifica el valor a Wikidata

L'illa de Zirkuh (àrab: جزيرة زركوه, jazīrat Zirkūh) és una illa de l'emirat d'Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) al golf Pèrsic, a 35 km al sud-est de l'illa de Das, a 50 km de l'illa d'Arzanah (situada al sud-oest), i a uns 150 km al nord-oest d'Abu Dhabi (ciutat). Està propera també a l'illa Qarnein (a uns 35 km al nord-oest). És una illa arenosa i rocosa amb una altura màxima de 160 metres al nord-est. Té forma de llàgrima amb la part estreta al sud, amb una distància de 3,5 km de nord a sud i prop de 2 km d'ample al punt màxim. La seva superfície és d'uns 7 km².[1] A poca distància al sud-est es troba el pou petrolier de Saath al-Raazboot.

Història[modifica]

Fins a l'any 1978, Zirku va ser un refugi de corbs marí i altres ocells fins que la Zakum Development Company va començar el desenvolupament per al processament del petroli. Avui dia hi ha instal·lacions de refinació de petroli, una terminal de petroli i un aeroport a l'illa. Més recentment, ZADCO ha encarregat estudis per estudiar la biodiversitat a l'illa. Segons un informe de l'agost de 2015, més de 1000 persones viuen i treballen a l'illa. Zirku no té recursos propis d'aigua dolça i, per tant, mai va ser habitat naturalment.[2]

En els darrers anys l'illa va esdevenir un centre de la indústria del petroli amb avançades instal·lacions de petroli i gas que es processa i s'emmagatzema, procedent dels pous anomenats Upper Zakum, Umm Al-Dalkh i Satah. Les instal·lacions estan sota administració de la Zakum Development Company, ZADCO. Totes les instal·lacions són al sud i sud-est de l'illa incloent un bon port o embarcador al sud-est i un aeroport (codi OMAZ) a l'extrem sud.

La vida animal ha patit severament les conseqüències del seu ús per la indústria. Es van introduir gats i rates que fins no fa gaire afectaven a la vida animal encara que avui dia estan en període de captura per ser traslladats o d'eliminació. Les colònies de cormorans de Socotora i de gavines (Phalacrocorax nigrogularis i larus hemprichii) i altres ocells marins, han desaparegut i només resta una colònia de gavines de bec roig (Phaethon aethereus) que encara que reduïda s'ha pogut mantenir a les roques del nord-est i ha començat a recuperar-se. Algunes tortugues hi ponen els ous. El 2006 la Environmental Research and Wildlife Development Agency, ERWDA va fer un estudi de la vida animal de l'illa i en comparació amb les espècies inventariades el 2001 es van trobar quinze espècies noves d'ocells, arribant a un total de 52.[2]

Zirku fou esmentada pel joier venecià Gasparo Balbi el 1580, però les obres per les instal·lacions petrolieres han destruït probablement totes les restes arqueològiques de passades ocupacions.

Referències[modifica]

  1. «PNAS Islands Database». Arxivat de l'original el 2016-02-10. [Consulta: 17 juliol 2022].
  2. 2,0 2,1 Silvia Radan: An exotic island you cannot visit (24. August 2015)