Vés al contingut

Desbloqueig del carregador d'arrencada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un carregador d'arrencada desbloquejat, que mostra opcions addicionals disponibles

El desbloqueig del carregador d'arrencada és el procés de desactivació de la seguretat del carregador d'arrencada que fa possible l'arrencada segura. Pot fer possibles personalitzacions avançades, com ara instal·lar un microprogramari personalitzat. Als telèfons intel·ligents, pot ser una distribució d'Android personalitzada o un altre sistema operatiu mòbil. Alguns carregadors d'arrencada no estan bloquejats en absolut, d'altres es poden desbloquejar mitjançant una comanda estàndard, d'altres necessiten ajuda del fabricant. Alguns no inclouen un mètode de desbloqueig i només es poden desbloquejar mitjançant un exploit de programari. El desbloqueig del carregador d'arrencada també es fa amb finalitats forenses mòbils, per extreure proves digitals de dispositius mòbils, utilitzant eines com Cellebrite UFED.

Rerefons[modifica]

El desbloqueig del carregador d'arrencada normalment anul·la qualsevol garantia i pot fer que el dispositiu sigui susceptible al robatori de dades.[1] Als Chromebooks, activar el mode de desenvolupador fa que el sistema sigui menys segur que un ordinador portàtil estàndard amb Linux.[2] El desbloqueig del carregador d'arrencada pot provocar la pèrdua de dades als dispositius Android i ChromeOS, ja que és impossible fer una còpia de seguretat d'algunes dades sense permís d'arrel.

Sascha Segan de PCMag va considerar un carregador d'arrencada bloquejat com un error al telèfon Qualcomm Snapdragon Insiders, que està dirigit a usuaris avançats.[3]

Plataformes[modifica]

Android[modifica]

El desbloqueig del carregador d'arrencada es fa normalment durant el procés per obtenir accés root.

Desbloqueig del carregador d'arrencada d'Android a partir del 2023 [4]

Fabricant Nivell de dificultat Mètode
Google Fàcil (no Verizon)

Impossible (Verizon)

Línia d'ordres (variant desbloquejada, no restringida a l'operador i variants que no són de Verizon quan es paga completament)
Samsung Fàcil (fora d'Amèrica del Nord)

Impossible (Amèrica del Nord)

Configuració de desenvolupament (excepte les variants d'Amèrica del Nord)
OnePlus Fàcil (no T-Mobile)

Mitjà (T-Mobile)

Línia d'ordres, excepte a les variants de T-Mobile EUA on es necessita un codi de desbloqueig
Xiaomi Difícil/Impossible Afegiu un compte Mi, sol·licitar el codi mitjançant el programari Només per a Windows, espereu fins a un mes (limitat a un dispositiu al mes).

En dispositius amb sistema Mediatek en xip, és fàcil amb una eina de tercers anomenada MTKClient

Sony Mitjana Línia d'ordres, sol·licitar el codi al lloc web de Sony
Fairphone Mitjana Línia d'ordres, sol·licitar el codi al lloc web de Fairphone
Motorola Mitjana Línia d'ordres, sol·licitar el codi al lloc web de Motorola
Realme Mitjà-Dur Línia d'ordres, després d'instal·lar l'aplicació de prova en profunditat i enviar una sol·licitud per fer proves en profunditat.
Res Fàcil Línia d'ordres
Huawei Impossible, perquè els serveis de desbloqueig estan tancats N/D
OPPO Impossible (s'eliminen els binaris Fastboot) N/D
HMD - Nokia Impossible N/D
viu impossible [5] N/D
LG Impossible, a causa del tancament dels serveis de desbloqueig,[6] només els models de les sèries G i V a partir del 2015 es van veure afectats, inclòs Velvet N/D
Tecno Fàcil Línia d'ordres
Infinix Impossible N/D
TCL Impossible N/D

Referències[modifica]

  1. Tamma, Rohit. Learning Android forensics: a hands-on guide to Android forensics, from setting up the forensic workstation to analyzing key forensic artifacts (en anglès), 2015. ISBN 978-1-78217-444-8. OCLC 910639389. 
  2. Porup, J. M. «How to install Linux on a Chromebook (and why you should)» (en anglès americà). Ars Technica, 19-06-2017. Arxivat de l'original el 2017-06-19. [Consulta: 6 setembre 2021].
  3. «Qualcomm Smartphone for Snapdragon Insiders Review» (en anglès). PCMag. Arxivat de l'original el 2021-08-16. [Consulta: 6 setembre 2021].
  4. Wokke, Arnoud. «Custom roms voor Android - Hoe zijn installatie en gebruik anno nu?» (en neerlandès). Tweakers, 28-08-2021. [Consulta: 14 juny 2022].
  5. «vivo Smartphone FAQs | vivo India» (en anglès). www.vivo.com. [Consulta: 29 novembre 2022].
  6. «Termination of LG Mobile Developer website service» (en anglès). developer.lge.com. Arxivat de l'original el 2021-12-05. [Consulta: 7 maig 2023].