Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa
Tipusdia internacional Modifica el valor a Wikidata
Epònimpobresa Modifica el valor a Wikidata
Vigència29 octubre 2003 Modifica el valor a Wikidata - 
Dia17 d'octubre Modifica el valor a Wikidata
FundadorJoseph Wresinski i Organització de les Nacions Unides Modifica el valor a Wikidata

Lloc webun.org… Modifica el valor a Wikidata

El Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa se celebra cada any el 17 d'octubre. Va ser reconegut per les Nacions Unides el 1992, però la primera celebració d'aquest dia va tenir lloc a París (França) el 1987, quan més de 100.000 persones es van reunir en la plaça del Trocadero per manifestar-se a favor dels drets humans i la llibertat en honor de les víctimes de la pobresa, la gana, la violència i la por. La convocatòria va ser organitzada per Joseph Wresinski, fundador del Moviment Internacional ATD Quart Món.

Celebració[modifica]

El Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa ha estat observat cada any, a partir de 1993, des de la seva declaració per l'Assemblea General de les Nacions Unides,[1] amb el propòsit de promoure major consciència sobre les necessitats per erradicar la pobresa i la indigència en tots els països, en particular en els països en desenvolupament - necessitat que s'ha convertit en una de les prioritats del desenvolupament.

A la Cimera del Mil·lenni,[2] els caps d'estat i de govern, es van comprometre a reduir a la meitat, fins a l'any 2015, el percentatge de les persones que viuen en la indigència - els ingressos de la qual siguin inferiors a $1 dòlar per dia.

El 17 d'octubre presenta una oportunitat per reconèixer l'esforç i la lluita de les persones que viuen en la pobresa, la possibilitat de fer sentir les seves preocupacions i un moment per reconèixer que els pobres són els primers a lluitar contra la pobresa. La participació de les persones que viuen en la pobresa és fonamental a la celebració del dia internacional des del seu començament. La commemoració del 17 d'octubre també reflecteix la voluntat de les persones que viuen en la pobresa per utilitzar la seva experiència per contribuir a l'erradicació de la pobresa.

El 22 de desembre de 1992 l'Assemblea General de les Nacions Unides en la Resolució 47/196 [3]decideix declarar el 17 d'octubre Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.[4]

« Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa
Tema de 2015: «Construir un futur sostenible: unir-nos per posar fi a la pobresa i la discriminació»]
Aquest any, el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa té un significat especial, ja que serà la primera celebració després de l'aprovació formal dels Objectius de Desenvolupament Sostenible [5]de l'Assemblea General. Dins d'aquest nou marc de desenvolupament, dissenyat per reemplaçar i portar endavant els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, els països es van comprometre a «acabar amb la pobresa en totes les seves formes i dimensions».
Ajudi a les Nacions Unides a augmentar la consciència sobre els avanços assolits i els reptes que encara existeixen per a les persones que viuen en la pobresa. Utilitzi #EndPoverty per publicar els seus missatges sobre els ODM i el Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa.
»
Organització de les Nacions Unides

Anys anteriors[modifica]

Any Tema
2015 «Construir un futur sostenible: unir-nos per posar fi a la pobresa i la discriminació»
2014 «No deixar a ningú enrere: pensar, decidir i actuar junts contra la pobresa extrema»
2013 «Treballar junts per un món sense discriminació: aprofitar l'experiència i els coneixements de les persones que viuen en la pobresa extrema».
2012 «Posar fi a la violència de la pobresa extrema: promoure l'empoderamiento i consolidar la pau».
2011 «De la pobresa a la sostenibilitat: les persones al centre del desenvolupament inclusiu».
2010 «From Poverty to Decent Work: bridging the gap».
2009 «Children and Families Speak Out Against Poverty». Arxivat 2012-11-15 a Wayback Machine.
2008 «Human Rights and Dignity of People Living in Poverty».
2007 «People Living in Poverty as Agents of Change: 20th Anniversary of the International Day for the Eradication of Poverty».
2006 «Junts contra la pobresa».
2005 «Aconseguir els objectius de desenvolupament del Mil·lenni: donar poder als més pobres entre els pobres».
2004 «Esforços reeixits per reduir la pobresa a tot el món».
2003 «Working together for an international alliance against hunger».

Segon Decenni de les Nacions Unides per a l'Erradicació de la Pobresa (2008 - 2017)[modifica]

L'erradicació de la pobresa és un dels majors reptes globals a què s'enfronta actualment el món, en particular en Àfrica i en els països subdesenvolupats.

El nombre de persones que viuen en la pobresa és més elevat que el benvolgut anteriorment, i que les actuals crisi financera i d'inseguretat alimentària, així com la impredictibilitat dels preus de l'energia, poden comportar riscos considerables per a l'assoliment dels objectius de desenvolupament convinguts internacionalment, inclosos els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni.

Després del Primer Decenni de les Nacions Unides per a l'Erradicació de la Pobresa (1997-2006) i havent transcorregut la meitat del termini previst per aconseguir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni en 2015, si bé en algunes regions hi ha hagut progressos en la reducció de la pobresa, aquests progressos no han estat uniformes i en alguns països segueix augmentant el nombre de persones que viuen en la pobresa, i les dones i els nens constitueixen la majoria dels grups més afectats, especialment als països menys avançats i en particular en l'Àfrica subsahariana.

L'objectiu del segon Decenni és donar suport, de manera eficient i coordinada, al seguiment de la consecució dels objectius de desenvolupament convinguts internacionalment relatius a l'erradicació de la pobresa, inclosos els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Es destaca la importància de reforçar les tendències positives en la reducció de la pobresa en alguns països i ampliar aquestes tendències en benefici de la població del món sencer. La proclamació reconeix la importància de mobilitzar els recursos financers per al desenvolupament a nivell nacional i internacional, i reconeix que el creixement econòmic sostingut, sustentat per una productivitat creixent i un entorn favorable, inclosa la inversió privada i la capacitat empresarial és fonamental per a l'augment dels nivells de vida.

La resolució 63/230 [6]de data 19 de desembre de 2008 sobre el Segon Decenni de les Nacions Unides per a l'Erradicació de la Pobresa (2008-2017) considera que el tema del Segon Decenni haurà de ser «Plena ocupació i treball decent per a tots». La resolució demana una resposta de tot el sistema de les Nacions Unides més coherent i integrada.[7]

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia Internacional per a l'Erradicació de la Pobresa