Dia de la Infància

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Dia del Nen)
Plantilla:Infotaula esdevenimentDia de la Infància
Imatge
TipusDia festiu Modifica el valor a Wikidata
Dia del Nen a Donetsk (Ucraïna)
Festa a Vladivostok (Rússia) per celebrar el Dia del Nen.

El Dia Universal del Nen o de la Infància, és un dia consagrat a la fraternitat i a la comprensió entre els nens del món. Aquest està destinat a fomentar el benestar i els drets dels nens del món. L'any 1954, l'Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar que es constituís a tots els països un Dia Universal del Nen i també va suggerir als governs estatals que celebressin aquest dia, en la data que cadascun d'aquests decidís més convenient. L'ONU celebra aquest dia el 20 de novembre, en commemoració a l'aprovació de la Declaració dels Drets del Nen l'any 1959 i de la Convenció sobre els Drets de l'Infant el 1989.

La celebració universal d'aquest dia està motivada pel desig social de donar un impuls positiu al reconeixement dels drets a la salut, a l'educació, a la protecció i a la millora de qualitat de vida de col·lectius generalment desfavorits. Tot això, independentment del lloc del món on hagin nascut.[1]

L'objectiu d'aquest dia, per tant, és recordar a la ciutadania que els nens són el col·lectiu més vulnerable i que pateix més les crisis i els problemes del món.

Sense cap dubte, la infància com a col·lectiu social, pot inscriure's històricament en l'apartat de desfavorits, i la seva vulnerabilitat al llarg dels segles, la qual continua fent necessària una dedicació específica ponderada i una discriminació positiva en les celebracions socials.[2]

Origen de la celebració[modifica]

L'any 1989 el món va prometre als nens que faríem tot el possible per protegir i promoure els seus drets a sobreviure i a prosperar, a aprendre i a créixer, per tal que es facin sentir i arribin a un gran potencial. Però, tot i els avenços generals, la situació de molts nens han empitjorat encara més. És per això que, actualment, necessitem noves formes de pensar i actuar, tant adults com menors.

L'Assemblea General de les Nacions Unides es va reunir amb la intenció de reafirmar els drets universals de la infància que se celebrés a cada país del món un dia que es consagraria a la fraternitat i a la comprensió entre els nens del món sencer i es destinés a activitats que desenvolupessin el benestar de tots els nens del món.[3]

La Unió Internacional de Protecció a la Infància va plantejar el 1952 que hauria d'haver-hi un dia especial per a festejar als nens. Un any després, el 1953, quaranta països decidiren unir-se a la commemoració i celebrar-lo també.

De seguida, les Nacions Unides es van sumar a la idea i es decretà per unanimitat que havia d'establir-se una data per a honrar i emfatitzar les necessitats dels nens de tot el món.

Cada país ho celebra en un dia diferent. Per exemple:

País Data Nom Bandera del país
Argentina[4] 18 d'agost Día del Niño
Bandera argentina
Bolívia[5] 12 d'abril Día del Niño
Bandera boliviana
Colòmbia[6] Últim dissabte d'abril Día Nacional de la Niñez y la Recreación
Bandera colombiana
Costa Rica[7] 9 de setembre Día del Niño y de la Niña
Bandera de Costa Rica
Espanya[8] 15 d'abril, menys a Madrid → segon diumenge de maig Día del Niño
Bandera espanyola
Paraguay[9] 16 d'agost Día del Niño
Bandera del Paraguay
Polònia[10] 1 de juny Dzién Dziecka
Bandera de Polònia
Puerto Rico[11] Segon diumenge d'agost Día del Niño
Bandera Puerto Rico
Veneçuela[12] 17 de juliol Día del Niño
Bandera de Veneçuela

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dia de la Infància
  1. «UNICEF».
  2. «Gencat.cat». Arxivat de l'original el 2014-11-23.
  3. Dia Universal del Nen, en el web de l'ONU
  4. «Argentina».
  5. «Bolívia». Arxivat de l'original el 2012-08-08.
  6. «Colòmbia».
  7. «Costa Rica».
  8. «Espanya». Arxivat de l'original el 2015-03-08. [Consulta: 4 desembre 2014].
  9. «Paraguay».
  10. «Polònia». Arxivat de l'original el 2015-02-26. [Consulta: 4 desembre 2014].
  11. «Puerto Rico».
  12. «Veneçuela».