Fons de Nacions Unides per a la Infància

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Conegut en un primer moment com a United Nations International Children's Emergency Fund o UNICEF ("Fons Internacional d'Emergència de les Nacions Unides per als nens"), el 1953 es converteix en Organisme Permanent en el si de Nacions Unides, encarregat d'ajudar als nens pobres de països en vies de desenvolupament. El seu nom fou escurçat a Fons de les Nacions Unides per a la infància, però es mantingué l'acrònim UNICEF pel qual se l'ha conegut fins avui en dia. Té la seva seu central a la ciutat de Nova York (EUA)

Història[modifica | modifica el codi]

Seu central de l'UNICEF

Conegut en un primer moment com a United Nations International Children's Emergency Fund o UNICEF ("Fons Internacional d'Emergència de les Nacions Unides per als nens"), el 1953 es converteix en Organisme Permanent al si de Nacions Unides, encarregat d'ajudar als nens pobres de països en vies de desenvolupament. El seu nom fou escurçat a Fons de les Nacions Unides per a la infància, però es mantingué l'acrònim UNICEF pel qual se l'ha conegut fins avui en dia. Té la seva seu central a la ciutat de Nova York (EUA).

El 1965 li fou concedit el Premi Nobel de la Pau.

El 2006 li fou concedit el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia en reconeixement a l'esforç que durant seixanta anys ha realitzat en favor de la infància i, molt singularment, en la seva lluita recent al continent africà contra la ignorància, la pobresa i la malaltia

Prioritats[modifica | modifica el codi]

Nena de Biafra

L'UNICEF ajuda principalment en zones d'extrema pobresa, especialment a Àfrica i altres latituds del món. Està enfocada principalment en 5 prioritats:

  • Supervivència i desenvolupament de la infància.
  • Educació Bàsica i igualtat de gènere, incloent-hi l'educació a les nenes.
  • Protecció dels nens contra la violència, explotació i abús.
  • La Sida i els nens.
  • Polítiques de vigilància dels drets dels nens.

Les àrees d'acció de l'UNICEF inclouen desenvolupament de la infantesa primerenca, desenvolupament en l'adolescència, i participació en els patrons de vida basant-se en l'educació.

Educació[modifica | modifica el codi]

Emprèn intervencions avalades per a millorar la vida de totes les persones, incloent-hi a nens. L'educació dels joves i les dones redunda en importants beneficis per a les presents i futures generacions.

L'objectiu de l'UNICEF en l'educació és dur l'escola a més nens, assegurant-se de la seva permanència i que disposin dels equipaments bàsics adequats necessaris per a la seva vida posterior.

Els esforços són constants en voler assegurar a cada nen i nena del món el dret que tenen a l'educació. L'estratègia d'acceleració en la matriculació de les nenes s'ha efectuat en almenys 25 països durant el període 2002-2007.

Immunització[modifica | modifica el codi]

Deco duent la samarreta del F.C. Barcelona amb el logotip de l'UNICEF

La immunització és matèria directa en la qual intervé l'UNICEF, dintre de la qual ha inclòs millores en la salut dels nens del món, almenys durant els últims 20 anys.

No obstant això, tots els anys, més de 2 milions de nens moren per malalties que haurien pogut previndre mitjançant l'aplicació oportuna de vacunes econòmiques.

Patrocinis[modifica | modifica el codi]

Per tal d'incrementar els seus fons i la seva promoció arreu del món ha iniciat una campanya de patrocinis amb esportistes i clubs esportius. El 7 de setembre de 2006 l'UNICEF i el Futbol Club Barcelona acordaren la cessió del 0,7% dels guanys totals del club català per lluir el logotip de l'UNICEF a la samarreta del Barça.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fons de Nacions Unides per a la Infància Modifica l'enllaç a Wikidata