Mans Unides

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióMans Unides
Dades bàsiques
Tipus entitat organització no governamental
Història
Fundació 1960
Organització i govern
Seu central 
Altres dades
Premi(s)
Modifica les dades a Wikidata

Mans Unides és una organització no governamental per al desenvolupament (ONGD) de l'Església catòlica, formada per voluntaris. La seva finalitat és la de lluitar contra la fam, la pobresa, el subdesenvolupament i les causes que les provoquen.

El setembre de 2010 fou guardonada amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia.[1]

Història[modifica]

Va néixer de mans de dones el 1960, quan les Dones d'Acció Catòlica[2] van fer seva la crida de la FAO i van llançar a Espanya la campanya contra la fam al món, dedicant una jornada a recollir fons mitjançant una col·lecta en parròquies i escoles, destinada als països de l'Àfrica i l'Índia. Aquesta jornada se celebra des de llavors el segon diumenge de febrer i ha assolit gran popularitat en la societat espanyola. Conservant aquesta originària identitat femenina i catòlica, tota persona, dona o home, de bona voluntat pot col·laborar amb Mans Unides.

És present a tot el territori espanyol a través de 71 delegacions. Les artífexs de la Campanya contra la Fam van prendre l'any 1978 el nom de Mans Unides, ONGD, que ha aconseguit una àmplia penetració social i una gran credibilitat. Els seus fons procedeixen de l'esmentada col·lecta anual, de les quotes dels seus socis i de donatius. Des de la seva fundació els seus treballs s'han centrat en dues activitats complementàries: sensibilitzar la població espanyola perquè conegui i sigui conscient de la realitat dels països en vies de desenvolupament. I donar suport i finançar projectes a l'Àfrica, Amèrica, Àsia i Oceania per col·laborar amb el desenvolupament dels pobles del Sud.

Mans Unides pertany al Consell Pontifici Cor Unum, que el Papa Pau VI va crear el 1971 perquè l'ajudés a complir el deure de la caritat universal per un món més just. El 1986 Mans Unides va promoure com a cofundadora la Coordinadora d'Organitzacions No Governamentals per al Desenvolupament a Espanya (CONGDE), la presidència de la qual va assumir.

Referències[modifica]

  1. (castellà) www.fpa.es - Premi de la Concòrdia 2010
  2. Revista catalana de sociologia. Edicions 6-7. Societat Catalana de Sociologia filial de l'Institut d'Estudis Catalans, 1998, p. 111. 

Enllaç extern[modifica]