Fons de Nacions Unides per a la Infància

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFons de Nacions Unides per a la Infància

Lema Unite for children
Dades
Nom curt UNICEF i ՅՈՒՆԻՍԵՖ
Tipus organització
Forma jurídica
Creació 11 desembre 1946
Fundador Assemblea General de les Nacions Unides i Ludwik Rajchman
Activitat
Membre de Grup per al Desenvolupament de les Nacions Unides
Organització i govern
Seu 
Presidència Tore Hattrem
Empresa matriu Assemblea General de les Nacions Unides
Part de sistema de les Nacions Unides
Altres dades

Lloc web Lloc web
Facebook: unicef Twitter: UNICEF Youtube: UCZceliiH71OLw4t4HcvKKjw
Modifica les dades a Wikidata

El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (United Nations International Children's Emergency Fund) o UNICEF és un programa de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) amb base a Nova York que proveeix ajuda humanitària i de desenvolupament a nens i mares en països en desenvolupament. És un dels membres i la comissió executiva de la United Nations Development Group.[1]

Originalment va ser creat el 1946 amb el nom de 'United Nations International Children's Emergency Fund '(UNICEF ), en català: ·Fons Internacional d'Emergència de les Nacions Unides per a la Infància", per ajudar els nens d'Europa després de la Segona Guerra Mundial. El metge polonès Ludwik Rajchman és àmpliament considerat com el fundador d'UNICEF i en fou el seu primer president, des del 1946 fins al 1950. Per suggeriment de Rajchman, l'estatunidenc Maurice Pate fou nomenat primer director executiu, i es mantingué en el càrrec des del 1947 fins a la seva mort el 1965.[2][3]

El 1953, UNICEF es converteix en organisme permanent dins el sistema de l'ONU, encarregat d'ajudar els nens i protegir els seus drets. El seu nom va ser reduït al nom actual, però es va mantenir l'acrònim original.

UNICEF treballa en més de 190 països i territoris a través de diferents programes i Comitès Nacionals. La base sobre la qual guia el seu treball és la Convenció sobre els Drets de l'Infant i la seva tasca està centrada en cinc esferes prioritàries de treball: supervivència i desenvolupament infantil, educació i igualtat de gènere, la infància i el VIH/Sida, protecció infantil i promoció de polítiques i aliances.

La manera de dur a terme aquest treball és a través d'una combinació de programes de cooperació amb els governs nacionals i una planificació en funció dels resultats aconseguits. Amb aquest propòsit realitza una tasca de recopilació i anàlisi de dades sobre la situació dels nens, les nenes i les dones, a més de mantenir i actualitzar bases mundials de dades. Es preocupa especialment per les repercussions que tenen sobre la infància les diferents polítiques socials i econòmiques que es realitzen. Compta amb el Centre d'Investigacions Innocenti que elabora les seves pròpies investigacions sobre la infància. També s'avaluen i analitzen les actuacions dutes a terme en el terreny amb la finalitat de determinar bones pràctiques i lliçons apreses.

Altres tasques principals d'UNICEF són actuar en situacions d'emergència amb l'objectiu de salvar vides, alleujar el sofriment i protegir els drets dels nens i nenes. Per la qual cosa, realitza campanyes d'adquisició de subministraments que seran destinats tant als programes de desenvolupament com a les actuacions en situacions d'emergència.

UNICEF treballa en 193 països i territoris per ajudar a garantir als infants el dret a sobreviure ia desenvolupar-se des de la primera infància fins a l'adolescència, proporcionant aliment, roba i atenció mèdica als nens de tot el món, i ha intentat així mateix satisfer les seves altres necessitats. UNICEF és el major proveïdor de vacunes per als països en desenvolupament, treballa per millorar la salut i la nutrició de la infància; l'abastament d'aigua i sanejament de qualitat; l'educació bàsica de qualitat per a tots els nens i la protecció contra la violència, l'explotació i la VIH/Sida.

UNICEF està finançat íntegrament per les contribucions voluntàries d'individus, empreses, fundacions i governs. Se li va atorgar el Premi Nobel de la Pau el 1965 i el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia el 2006.

Seu central de l'UNICEF

Prioritats[modifica]

L'UNICEF ajuda principalment en zones d'extrema pobresa, especialment a Àfrica i altres latituds del món. Està enfocada principalment en 5 prioritats:

  • Supervivència i desenvolupament de la infància.
  • Educació Bàsica i igualtat de gènere, incloent-hi l'educació a les nenes.
  • Protecció dels nens contra la violència, explotació i abús.
  • La Sida i els nens.
  • Polítiques de vigilància dels drets dels nens.

Les àrees d'acció de l'UNICEF inclouen desenvolupament de la infantesa primerenca, desenvolupament en l'adolescència, i participació en els patrons de vida basant-se en l'educació.

Educació[modifica]

Emprèn intervencions avalades per a millorar la vida de totes les persones, incloent-hi a nens. L'educació dels joves i les dones redunda en importants beneficis per a les presents i futures generacions.

L'objectiu de l'UNICEF en l'educació és dur l'escola a més nens, assegurant-se de la seva permanència i que disposin dels equipaments bàsics adequats necessaris per a la seva vida posterior.

Els esforços són constants en voler assegurar a cada nen i nena del món el dret que tenen a l'educació. L'estratègia d'acceleració en la matriculació de les nenes s'ha efectuat en almenys 25 països durant el període 2002-2007.

Immunització[modifica]

Deco duent la samarreta del FC Barcelona amb el logotip de l'UNICEF

La immunització és matèria directa en la qual intervé l'UNICEF, dintre de la qual ha inclòs millores en la salut dels nens del món, almenys durant els últims 20 anys.

No obstant això, cada any, més de 2 milions de nens moren per malalties que haurien pogut previndre mitjançant l'aplicació oportuna de vacunes econòmiques.

Patrocinis[modifica]

Per tal d'incrementar els seus fons i la seva promoció arreu del món ha iniciat una campanya de patrocinis amb esportistes i clubs esportius. El 7 de setembre de 2006 l'UNICEF i el Futbol Club Barcelona acordaren la cessió del 0,7% dels guanys totals del club català per lluir el logotip de l'UNICEF a la samarreta del Barça.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. P = 23 Executive Committee. Undg.org. Consultat el 26-03-2012.
  2. Y. Beigbeder, New Challenges for UNICEF: Children, Women and Human Rights (p. 12), Springer, 2001, ISBN 9780230595576
  3. «Fifty years for children». [Consulta: 9 juliol del 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fons de Nacions Unides per a la Infància Modifica l'enllaç a Wikidata