Dioècia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
El grèvol (Ilex aquifolium) és una planta dioica: (a dalt) brot amb flors del peu masculí; (dalt a la dreta) flor masculina augmentada que mostra estams amb pol·len i un estigma petit i estèril; (a sota) brot amb flors d'una planta femella; (sota a la dreta) flor femella augmentada que mostra l'estigma i uns estams petits sense pol·len i estèrils

La dioècia (del grec: dues cases) és la disposició dels òrgans reproductors de les plantes anomenades dioiques en individus amb flors d'un sol sexe.

Així hi haurà peus de la mateixa espècie estrictament masculins (amb només estams) i peus estrictament femenins (amb només pistils) En la pràctica la separació sexual, però, no és tan estricta, car les flors masculines solen tenir un pistil rudimentari que no és funcional.

Variants de la dioècia en poblacions de plantes[modifica | modifica el codi]

  • l'androdioècia amb coexistència de peus amb flors mascles i peus amb flors hermafrodites(completes)
  • la ginodioècia amb coexistència de peus amb flor femella i peus amb flors hermafrodita
  • la trioècia amb coexistència de peus amb flor femella, peus amb flor masculina i peus amb flor hermafrodita.

Evolució i extensió de la dioècia[modifica | modifica el codi]

Es creu que totes les plantes angiospermes provenen d'un antecedent comú hermafrodita i que la dioècia és un grau molt elevat d'evolució. Actualment el 70% de les plantes són hermafrodites i només un 5% són dioiques. En el cas de plantes en què els fruits són dispersats per ocells la dioècia sembla un avantatge evolutiu en concentrar l'atenció de les aus en els peus femella que són els únics que porten fruit.

Algunes plantes dioiques[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]