Monoècia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
El vern és una planta monoica. A la dreta es mostren aments masculins madurs i a l'esquerra les inflorescències femenines de l'any anterior

La monoècia (del grec: 'una sola casa') és la disposició dels òrgans de reproducció de les plantes en llocs separats, però en el mateix peu de l'individu. Una planta monoica té les flors unisexuals, que són només masculines (amb estams) o només femenines (amb pistils), situades en parts diferents d'una mateixa planta.

Es creu que totes les angiospermes provenen per evolució d'un sol ancestre comú amb flors hermafrodites i, per tant, tant la monoècia com, sobretot, la dioècia seria un canvi evolutiu. Malgrat això, el 70% de les plantes actuals són hermafrodites. En les plantes monoiques, hi acostuma a haver diferents mecanismes per a impedir la fecundació amb el pol·len del mateix peu; entre aquests, destaca la no-coincidència en la maduració de les parts masculines i femenines. En les cucurbitàcies, les flors masculines apareixen primer i les femenines molt de temps després i en ramificacions d'ordre més avançat.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Barrett, S.C.H. 2002. The evolution of plant sexual diversity. Nature Reviews Genetics 3(4): 274-284.
  • Binggeli, P. and J. Power. 1999. Gender variation in ash (Fraxinus excelsior L.).
  • Costich, D. E. 1995. Gender specialization across a climatic gradient: experimental comparison of monoecious and dioecious Ecballium. Ecology, June 1995.
  • Darwin, C. 1877. The Different Forms of Flowers on Plants of the Same Species.
  • Dellaporta, S.L. and A. Calderon-Urrea. 1993. Sex determination in flowering plants. The Plant Cell, 5: 1241-1251.
  • Linnaeus, C. 1735. Systema Naturae.
  • McCormick, J. & J. W. Andresen. 1963. A subdioecious population of Pinus cembroides in southeast Arizona. Ohio J. Science, 63: 159-163.
  • Molnar, Sebastian. 2004. Plant Reproductive Systems, internet version posted February 17, 2004.

Enllaços externs[modifica]