Diplomàcia secreta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La diplomàcia secreta és una forma de diplomàcia, que va perviure pràcticament fins a la Primera Guerra Mundial, en la qual es considerava normal i desitjable que els compromisos, acords i pactes entre estats sobirans no fossin coneguts ni pels altres estats ni per l'opinió pública interna.[1] El president dels Estats Units d'Amèrica Woodrow Wilson va tenir un paper destacat i molt actiu en la prohibició de la diplomàcia secreta amb els seus Catorze punts de Wilson de 1918.[2]

A la diplomàcia secreta s'oposa l'anomenada diplomàcia oberta, comunament practicada avui, en la qual la norma és la publicitat dels tractats internacionals, sense perjudici, naturalment, de la reserva que, en general, ha de protegir la seva elaboració i negociació.

Referències[modifica]

  1. Gottlieb, W. W.. Studies in Secret Diplomacy: During the First World War (en anglès). Taylor & Francis, 2021, p. vi. ISBN 9781000339291. 
  2. anglès. President Woodrow Wilson's 14 Points (1918). The U.S. National Archives and Records Administration [Consulta: 9 maig 2022].