Dipsògen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un dipsògen és un agent que causa set. (Del grec dypsa, "set" i el sufix -gen, "crear") La set és una percepció subjectiva que proporciona la necessitat a humans i animals de prendre líquids.

Fisiologia[modifica]

Una sèrie d'hormones crea la sensació de necessitat d'ingerir líquid.

Es considera l'angiotensina II un potent dipsògen, i és un dels productes més importants de la via renina-angiotensina, mecanisme homeostàtic biològic per a la regulació dels electròlits i l'aigua en el flux sanguini i els teixits alimentats per aquest.

El sistema d'angiotensina cerebral (ANG II i III) se sap que té un paper important en el control central de la funció cardiovascular i l'homeòstasi de l'aigua corporal. Una sèrie de components del sistema d'angiotensina que inclouen pèptids actius, precursors, enzims sintètics i receptors s'han localitzat a nuclis cerebrals específics, incloent el nucli paraventricular (PVN) de l'hipotàlem.[1]

Referències[modifica]

  1. J. W. Harding, L. L. Jensen, J. M. Hanesworth, K. A. Roberts, T. A. Page, J. W. Wright «Release of angiotensins in paraventricular nucleus of rat in response to physiological and chemical stimuli» (en anglès). American Journal of Physiology-Renal Physiology, 262, 01-01-1992, pàg. F17-F23. DOI: 10.1152/ajprenal.1992.262.1.F17.

Enllaços externs[modifica]