Discussió:Arquitectura

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Viquibola 100.png
Aquest és un dels
100 articles fonamentals.
Ajudeu a millorar-lo.

Peer 06:34, 24 des 2007 (CET)

L'estètica dels espais interiors és tan important com la carcassa exterior, car l'objecte de l'arquitectura és crear espais

Referent al paràgraf sobre l'arquitectura funcional: Si la funció està ben resolta, és estètica.

No et segueixo. Llull 12:01 25 des, 2004 (UTC)

En tota la história de l'arquitectura, desde el utilitat-estètica-estructura de Vitruvi fins als nostres díes hi ha aquesta discusió sobre si alló útil és estétic. Lo cert es que l'arquitectura és l'únic art totalment necessari i que es desprén de la funció, però dir que allò funcional és estètic ho trobo poc neutral. Segons els funcionalistes sí, però no segons la resta de moviments.--Arturo Reina 12:07 29 des, 2004 (UTC)

Les seccions[modifica]

He afegit seccions segons el que he vist en les Wikipèdies italiana i francesa.

Pels colaboradors que m'han precedit us proposo el següent :

L'objectiu de preparar l'article principal per a un bon creixement relatiu a tot el que és l'arquitectura.

De França encara voldria extreure l'idea dels dominis i ampliar el contingut actual d'arquitectura popular etc.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Architecture

D'Italia es pot adaptar el tema de la ciència de construïr i les definicions.

http://it.wikipedia.org/wiki/Architettura

Respecte a l'història penso que es podria fer com en l'Història de la pintura.

Vicens 00:38 2 gener 2006

Només parla de l'arquitectura com a un art i no una ingenyeria o una tecnologia. --Pepetps hehehe (Podem discutir-ho) 19:01, 20 ag 2006 (UTC)

Revisió[modifica]

No sóc del "ram", però comparant amb altres wiquis està força equilibrat. No és extens, però m'ha semblat bé.--Peer (discussió) 10:20, 30 des 2007 (CET)

Avaluació de la qualitat de l'article[modifica]

En conjunt l'article te un nivell acceptable, segueix la línia de la wiki anglesa, amb bones aportacions de la collita propia dels wikipedistes catalans.

El que pasa és que els articles generals, que defineixen o descriuen conceptes molt importants són sempre els més díficils. Volem dir massa cosa en poc espai i s'ha de triar. Potser s'han de plantejar com a portals o articles portal, més que com a compendi resumit de tot, Vull dir que la Història de l'Arquitectura ja és autònoma i aquí, per molt ben intencionat que hom sigui, i per molt be que es pugui resumir, sempre sera coix.

Falten imatges i les que hi han són petites (en general trobo petites les imatges de la wiki, quan poso imatges estableixo la mida de 282 px i procuro explicar tot el que és important en el peu de foto (Autor, Lloc, data, etc.). Penso que les imatges s'han d'avaluar millor, jo passo molta estona a la Commons cercant imatges que ilustrin adequadament l'article o part de l'article.

Els 282 px donen una amplada similar a les amplades de les plantilles de la commons i altres, amb la qual cosa la pàgina esta millor, més endreçada. (He posat totes les imatges a 282 px. i he canviat la imatge del Campidoglio de Miquel Àngel)

La secció L'arquitectura com una de les Belles arts no aporta res i no cal.

La secció La ciència de construïr és important però penso que s'ha de enfocar d'altre manera ja que no ha de ser una llista d'elements constructius. El contingut ha de ser una explicació de la construcció de l'arquitectura de cada estil, amb l'émfasi posat en les innovacions. En aquest sentit es una secció que complementa la de la Teoria de l'Arquitectura, la qual es el mateix, pero referit a les humanitats, és a dir, una explicació de la cultura, filosofia, etc. relacionada amb cada etapa o estil de l'arquitectura (¡¡¡ molt resumit !!!).

Tot plegat és difícil (ni els anglesos ho han solucionat). Es per això que de moment, totes les aportacions són bones.

En atenció als administradors que han proposat avaluar l'article, penso tornar (aviat) a la redacció de noves contribucions que tinc bastant clares (La classificació, i les esmentades teoria i ciència de construïr. De moment segueixo en el Carrer i en l'Arquitectura primitiva [1] que de moment he començat en castellà. --Vicens (discussió) 00:27, 8 gen 2008 (CET)

Estic molt d'acord en els comentaris inicials (que els articles generals que defineixen o descriuen conceptes molt importants són sempre els més difícils, que cal plantejar-los com articles portal) que és una crítica vàlida també per articles similars. Endavant amb les millores.--Peer (discussió) 21:07, 8 gen 2008 (CET)