Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 22 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2021 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1287:
Avaluacions del 2021: 6
Avaluacions del 2020: 44
Avaluacions del 2019: 18
Avaluacions del 2018: 29
Avaluacions del 2017: 28
Avaluacions del 2016: 67
Avaluacions del 2015: 111
Avaluacions del 2014: 77
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 213
Avaluacions del 2008: 169
Avaluacions del 2007: 29
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

Llista de monuments del districte de Sant Martí[modifica]

Aquesta proposta d'avaluació no la faig per rebre suggeriments per millorar la llista, perquè per això ja hi ha el Viquiprojecte:Monuments i a més la meva participació en la creació de la llista ha estat petita, sinó per veure si pot ser convenient per la Viquipèdia afegir a les llistes amb distinció les llistes de monuments i similars que s'hagin completat. La llista de monuments del districte de Sant Martí és només una mostra de llista completa, que he agafat perquè n'hem completat les dades aquesta setmana, gairebé deu anys després de començar a omplir-la, però n'hi ha una quarantena que estan semblant, com ara la llista de monuments de Garriguella, la llista de monuments de Torrelles de Foix o la llista de monuments d'Aguilar de Segarra. La intenció és que les conclusions d'aquest fil també siguin útils per les altres llistes de monuments que ja hagin arribat al mateix estat i les que hi vagin arribant en el futur, i possiblement també per altes llistes del mateix estil (d'espais naturals, d'art públic, etc.).

La completesa d'aquesta llista consisteix en que:

 • Hi tenen entrada tots els monuments que ha de contenir d'acord amb l'encapçalament (o sigui, hi ha tots els que surten a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya a l'àmbit de la llista, i per les llistes de Barcelona també els del catàleg de patrimoni de l'Ajuntament). Quan els catàlegs canvien, com passa de tant en tant, la llista s'actualitza.
 • Cada monument té la seva foto i les seves coordenades. Molts tenen, a més, categoria de Commons pròpia i totes tenen element de Wikidata.
 • Tots els monuments tenen com a mínim una referència (a Barcelona la majoria en tenen dues). Aquestes referències són en línia i amplien la informació de la llista.
 • La gran majoria dels elements tenen article propi i està enllaçat (en algunes llistes absolutament tots els monuments de la llista tenen article propi, sobretot de Catalunya fora de Barcelona).

A més de la quarantena de llistes de monuments completes, n'hi ha moltes que fa anys que són completes en el sentit que tenen totes les entrades que han de tenir, però que a alguns (o molts) elements els falten les coordenades o la foto.

Aleshores, seria útil per la Viquipèdia i per les llistes bones o de qualitat anar-hi afegint les llistes de monuments a mida que es completin?--Pere prlpz (disc.) 21:49, 24 abr 2021 (CEST)[respon]

Actualitzo la informació: des d'aquest matí, tots els elements de la llista tenen article, gràcies a en Medol.--Pere prlpz (disc.) 14:25, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

Bon dia @Pere prlpz:, gràcies per iniciar aquesta discussió, fa temps que també ho volia fer però m'alegra que hagi procedit algú que ha estat molt involucrat amb el Viquiprojecte:Monuments. Donat el volum d'articles en avaluació i en votació que tenim, em penso que veient la certa uniformitat que tenen les llistes de monuments, i com de bé s'han treballat, podríem intentar fer una excepció i validar-los com a llista de qualitat directament si es compleixen els següents criteris d'exhaustivitat (basats en els que has mencionat a sobre):

 • Existeix article per tots i cada un dels monuments de la llista.
 • Cada monument té foto, coordenades, localització, nivell de protecció, codi i estil/època (si s'escau).
 • Cada monument té com a mínim una referència.

L'article que proposes per avaluar, al meu entendre, és un exemple de llista de qualitat.--Arnaugir (discussió) 15:22, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

En la mateixa línia del que proposeu, hi afegiria que la llista estigui actualitzada en el moment de fer la proposta. També inclouria que tingui una quantitat mínima d'elements, per exemple 25, i que com ja es fa, si no n'hi ha prou, estigui integrada en la llista de monuments de la comarca.--Medol (disc.) 15:32, 26 abr 2021 (CEST)[respon]
(conflicte d'edicions) @Arnaugir: No estic segur del procediment més adient per aprovar-les, però comento algunes coses:
 • L'abast de la llista varia segons les referències, i encara que sigui sempre la mateixa el criteri no és uniforme. Això porta que en alguns llocs s'incloguin com a monuments coses de les que hi ha molt poca informació (barraques de vinya incloses individualment, per exemple) i que no haurien de tenir article. No sé si la inexistència d'aquests articles treu mèrit a la llista.
 • El nivell de protecció sovint no hi és perquè molts monuments no tenen més protecció que estar inclosos a l'IPAC. Això ara a Wikidata ho indiquem amb Bé integrant del patrimoni cultural català (Q28034408), que és dir molt poc tot i que també surt reflectit a les llistes de masies, però a les llistes de monuments senzillament deixem el camp en blanc. El que sí que està complet és que els que tenen una protecció com a monument (BCIN, BCIL o Patrimoni de la Humanitat) tenen aquesta protecció reflectida a la llista.
 • És difícil donar una norma genèrica sobre quan s'escau l'estil/època, però en alguns no surt ni a l'IPAC. A més, algunes denominacions d'estils són bastant poc informatives i discutibles. Aleshores, tampoc tinc clar que alguns camps d'època/estil deixats en blanc siguin un demèrit per la llista (per exemple, la llista de monuments de Torà).
Les altres coses crec que es compleixen per defecte. Tots els monuments de les llistes tenen codi i referència.
Si hem de posar uns criteris automàtics hi ha dues coses que no havia comentat i que hauríem de tenir en compte:
 • Llistes molt curtes (tot i que no són gaires): És completíssima, però a mi em costaria donar una distinció a la Llista de monuments del Capcir, per molt que hi hagi bones raons per mantenir-la separada.
 • Llistes desglossades: Per limitacions tècniques, les llistes de monuments no poden tenir més de 200-250 monuments. Aleshores a Catalunya a la majoria de llistes comarcals els falten municipis que s'han tret en llistes pròpies. Aleshores, si distingim la Llista de monuments del Tarragonès, què estem distingint? Només el que hi ha a la llista, o també com estan les llistes de Constantí, la Secuita i Tarragona, que haurien de ser a la llista de la comarca si hi cabessin? Potser un bon criteri és distingir les llistes segons com estigui el que diu el títol. O sigui, podem distingir la llista de la Secuita segons què hi hagi però per distingir la llista del Tarragonès cal que les llistes de municipis del Tarragonès que estan a banda estiguin prou bé.--Pere prlpz (disc.) 15:51, 26 abr 2021 (CEST)[respon]
Més puntualitzacions en la línia del Pere:
 • "Existeix article". Els criteris per crear articles són externs a les llistes. Hi ha elements amb poca informació a les fitxes. En algun cas ho hem solucionat fer-ne un conjunt, com un carrer o el conjunt de barraques, però té l'inconvenient que falta context general i acaba sent una agrupació d'elements aïllats. En tot cas diria que "existeixen els articles que han d'existir", i que "existeixen elements Wikidata per tots".
 • "Actualització". En totes les llistes s'han fet actualitzacions en algun moment. Tinc un script per comprovar si una llista està actualitzada. Comprovant l'historial puc dir que Sant Martí està actualitzat el setembre, ara bé, actualitzar Barcelona és laboriós perquè cal mirar un a un a quin districte o barri pertany. Dels altres posats com a exemple, Garriguella, Torrelles de Foix i Aguilar de Segarra, no estic segur quan es va comprovar la seva actualització, sembla que en seu moment no hi havia cap canvi a fer. He de dir que l'actualització la vaig fent, amb prioritat baixa, per ordre de comarques. La darrera feta és la Ribera d'Ebre. Per les següents o les més allunyades alfabèticament ho hauria de comprovar a petició. Caldria dir "s'ha fet una actualització recentment o bé s'ha comprovat que està actualitzat". En la pàgina Viquiprojecte:Monuments/Seguiment d'articles podria anotar la data de la darrera revisió en cada llista.
 • "Nivell de protecció". Ja hi és, considerant el calaix de sastre BI pels que estan en blanc. El que m'he trobat és que van apareixen BCIL nous, els municipis es posen les piles. El mateix script d'actualització d'altes i baixes comprova si els nivells de protecció estan actualitzats.
 • "Foto, coordenades i localització", ok encara que no hi siguin a les fitxes. En canvi, "estil i època" ha de ser segons diguin les fitxes o altres inventaris complementaris a IPAC.
 • "Referències" de cada monument. Pel mateix viquiprojecte, només s'inclouen monuments amb fitxes de patrimoni. En tot cas es pot revisar si cal afegir enllaços a fitxes de diputacions, consells comarcals o ajuntaments. En el cas de DIBA vam tenir problemes d'enllaços, es van acabar eliminant tots, però ara hi ha una nova web i cal localitzar-los de nou. Per exemple, falta afegir idurl2 a Torrelles de Foix.
En resum, donada una llista ens hi podem posar a fer quatre comprovacions i ja ho tenim. --V.Riullop (parlem-ne) 08:22, 27 abr 2021 (CEST)[respon]
Bones! volia comentar per saber primer què aporta aquest article perquè sigui distingit (objectiu final no?) com article de qualitat o bo? Com en altres articles de llistes, són d'un tipus poc freqüent i que no s'apliquen d'igual manera els requisits de AdQ/Abo amb la resta d'articles però hi ha hagut propostes que han prosperat i aconseguit la distinció perquè es diferenciaven d'articles més bàsics siguin llistes o articles normals, per exemple Llista de roques sedimentàries, Llista de nimfàlids de la península Ibèrica i Balears o aviat tindrem possiblement Llista d'ossos dels Pirineus (en avaluació actualment) podeu veure a què em refereixo sobre la relació notabilitat, qualitat i completesa respecte a llistes més bàsiques com la que es proposa aquí, cosa que redueix o esbiaixa el llistó, com a opinió personal. PS: Potser una justa i completa introducció guanyaria punts a l'article.--Manlleus (disc.) 23:57, 13 maig 2021 (CEST)[respon]
Pot ser diferent, però no veig que el llistó sigui més baix.
Comparat amb aquests que proposes té algunes diferències:
 • Les imatges estan completes i no com a la llista de nimfàlids o la de roques que en falten la meitat.
 • A diferència d'aquestes llistes, cada element de la llista té article propi, en comptes de tenir enllaços vermells.
 • De la introducció de la llista l'important és l'enllaç a Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Si fos l'única llista de monuments es podrien fusionar l'article i la llista, però tenint en compte que n'hi ha moltes no s'hi guanya res repetint el mateix a totes. Sí que és veritat que la introducció de les llistes de Barcelona podria guanyar amb un enllaç a un article sobre el catàleg de Patrimoni Arquitectònic de Barcelona.
I esbrinar si distingir aquestes llistes aporta o no aporta alguna cosa a la Viquipèdia és l'objectiu d'aquest fil. Jo sóc el primer que no ho tinc clar.--Pere prlpz (disc.) 13:09, 14 maig 2021 (CEST)[respon]

Per si serveix, en anglès tenen en:Wikipedia:Featured list criteria. Els criteris són bàsics, però veient exemples com en:Grade I listed buildings in Bristol o en:Grade I listed buildings in Monmouthshire l'única diferència és la introducció. Per la resta diria que les nostres estan més treballades. Per exemple serviria el document que fa la Diputació de Barcelona per a cada municipi dels que té per redactar una visió global. En el cas de Barcelona no sé si existeix alguna cosa semblant per districtes. --V.Riullop (parlem-ne) 14:24, 14 maig 2021 (CEST)[respon]

Agraeixo que citis aquestes llistes de monuments anglesos, però just fonamenta lo que ja he dit, semblen de primeres molt més desenvolupades que la que es proposa aquí ara i semblants als que havia citat jo de com "haurien" de ser les llistes de qualitat. Imatges i enllaços interns és un "nice to have" no pas "must", és l'article en sí, en el seu conjunt no-extern que fa que destaqui sobre les que no tenen distinció. No té ni referències contextualitzades, ni una. Ara em diràs que ja estaran en els seus respectius articles però, la distinció és per la llista, no pels altres. Les referències és un pilar fonamental no només dels AdQ sinó de tota la Viquipèdia. És que ni tan sols ho veig com ABo de ple dret ara mateix. És una opinió, tampoc en facis gaire cabàs. Salutacions.--Manlleus (disc.) 15:56, 14 maig 2021 (CEST)[respon]
@Manlleus: Sí que té referències contextualitzades. En té 77. Són els enllaços externs que hi ha a la columna codi, i n'hi ha com a mínim un per cada monument, de vegades més (com aquí, que hi ha el de la Generalitat i el de l'Ajuntament). A més, anant a l'interrogant que hi ha al costat de la paraula "codi" a l'encapçalament t'explica l'abreviació.
És veritat que no és el sistema habitual de posar numerets i això pot despistar, sobretot als viquipedistes habituats a l'altre sistema, però no sé si llistar les 77 referències diferents a baix en comptes de posar-ne cada una a la fila del seu monument seria una millora.--Pere prlpz (disc.) 16:03, 14 maig 2021 (CEST)[respon]
Des del meu punt de vista, són enllaços externs sense formatar, no pas referències contextualitzades, és un problema d'estil de totes les llistes de monuments, no hi ha una secció amb les referències agrupades i la informació bàsica/necessària per ajudar al lector a comprovar/buscar informació en comptes de posar-ho tot al text. Aquesta llista pateix de massa problemes com per complir amb els requisits de qualitat, primer s'hauria de solventar o aclarir aquests temes, s'hi s'accepten o no, que no sigui habitual i al mateix temps no-prohibit no vol dir que implícitament ho acceptem.--Manlleus (disc.) 16:14, 14 maig 2021 (CEST)[respon]
Com diu el Pere, les referències hi són per a cada entrada de la llista, només que en un altre format. Si és necessari es pot modificar la plantilla per a que posi etiquetes ref en cel·la de la taula. --V.Riullop (parlem-ne) 19:04, 16 maig 2021 (CEST)[respon]
seria una opció--Manlleus (disc.) 16:08, 17 maig 2021 (CEST)[respon]
És una opció, i potser hi ha una manera de fer-ho bé que ara mateix no em sé imaginar, però tenint en compte que cada monument porta unes referències diferents no veig la millora d'haver d'anar a buscar a baix la referència de cada monument en comptes de tenir-les cada una a la seva fila. És veritat que les finestres emergents de les referències hi ajuden, però no veig la millora del canvi.
En altres llistes (com les que posava en Manlleus d'exemple), on hi ha algunes referències que afecten a molts elements, sí que s'hi guanya posant-les totes a baix.--Pere prlpz (disc.) 16:36, 17 maig 2021 (CEST)[respon]

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

Matemàtica inca[modifica]

Matemàtica inca (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Demano l'avaluació de l'article de Matemàtica inca perquè hi he estat treballant a fons, es tracta d'una traducció. Vinividivincci (disc.) 20:00, 28 maig 2021 (CEST)[respon]

Amb un primer cop d'ull veig mancances en la traducció de les referències, algunes sense traduïr i sense els isbn. També hi ha paràgrafs sense cap referència que s'haurien de referenciar.--Medol (disc.) 14:09, 26 jul 2021 (CEST)[respon]

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Ciències de la vida[modifica]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Ciències humanes i socials[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)[respon]

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà? Existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)[respon]
  • Depèn de com. Si hi ha un emperador «sènior» i un de «júnior», aleshores podríem dir que és una monarquia perquè, al cap i a la fi, el poder resideix en les mans d'una sola persona, l'emperador sènior. Ara bé, si parlem de dues persones exactament al mateix nivell i amb les mateixes prerrogatives, com els diarques d'Esparta, aleshores continuo pensant que no es poden considerar monarquies d'acord amb la definició del DIEC.—Leptictidium (digui) 15:42, 6 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)[respon]
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)[respon]
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)[respon]

No sé quin és l'estàndard per llistes bones, però hi veig molts enllaços vermells, incloent-ne alguns que potser no són necessaris (a la introducció, per exemple). També hi ha un monarca regnant amb l'enllaç en vermell, i entenc que per una llista bona (i sobretot una llista bona que no és gaire llarga) els elements de la llista haurien de tenir article, encara que sigui curt.

De tota manera, la preocupació més greu és que aquesta llista tendeix a quedar obsoleta (fent un càlcul ràpid, deu quedar obsoleta un parell de cops a l'any de mitjana). Aleshores, no veig que aquesta llista manual hagi de funcionar millor que una llista feta amb listèria a partir de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 1 ago 2020 (CEST)[respon]

No crec que s'actualitzi tan, potser un any s'han de canviar 2 monarques però llavors hi pot haver sequera de "canvis de corona" durant anys. És una llista reduïda. A mi el títol no em desagrada però trobaria millor "Llista de monarques actuals", bastant resumit i clar.--Manlleus (disc.) 20:54, 30 set 2020 (CEST)[respon]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021[modifica]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'article té més de 200.000 octets i conté 5 pàgines de resultats per municipis. Si ho desitgeu, hi podeu deixar els vostres comentaris. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 18:25, 14 abr 2021 (CEST)[respon]

Hola @Willy31igd!
M'encanta l'article: complet, concret, concís i abarca una infinitat de temes.
Segons el meu parer, mereix la distinció de qualitat.
Només hi trobo una petita pega, crec que la introducció és força petita. Es podria mirar d'afegir contingut o extractes del propi article per fer una introducció més extensa?
Tota la resta, excel·lent.
Una abraçada! Vinividivincci (disc.) 16:14, 28 abr 2021 (CEST)[respon]
He afegit dos paràgrafs més a la introducció, crec que hi quede bé. Miraré de dotar de més referències l'article i aniré posant més introduccions a alguns apartats que crec que hi manquen. Salut. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 14:20, 13 maig 2021 (CEST)[respon]
Bon dia, estic d'acord amb el comentari de més amunt. Una bona introducció hauria de resumir el contingut de l'article, i ara mateix gairebé que només parla de la convocatòria i que eren les tretzenes eleccions. Per altra banda, d'acord amb el llibre d'estil, les cometes a utilitzar per defecte són les baixes (« »).—Leptictidium (digui) 17:02, 4 jul 2021 (CEST)[respon]

El príncep[modifica]

El príncep (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Arran del concurs del 10.000, he ampliat l'article a partir del text francès, afegint i modificant referències. Ha estat corregit per @Maria Fullana de València: i @Mercè Piqueras: i està quedant un article que podria optar a figurar en la llista dels de qualitat. A més, penso que el tema, malgrat la complexitat, és d'actualitat encara.--Pallares (disc.) 12:39, 21 set 2021 (CEST)[respon]


Cultura i oci[modifica]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Geografia[modifica]

Montserratí[modifica]

Montserratí (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, al qual he afegit tota la informació i les referències de què disposo. Penso que el nivell d'aprofundiment i desenvolupament de la temàtica, amb totes les modificacions i afegits que calgui, podria donar lloc a un article bo o de qualitat. --☞ Quercinus (disc.) 22:53, 27 nov 2020 (CET)[respon]

Comentari Comentari Caldria referenciar alguns apartats, per exemple El repartiment en vegueries i corregiments, que no té cap referència. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 09:10, 15 abr 2021 (CEST)[respon]

Comento algunes coses:

 • Hi ha trossos sense referències, però en general no és gaire greu perquè majoritàriament són resums de fets històrics i geogràfics no controvertits que es troben expandits en altres articles.
 • Al mapa i al text s'esmenta que hi ha proposta d'estendre el Montserratí fins a uns quants municipis del Bages (de fet, al mapa, fins a les portes de Manresa) però no trobo que aquestes propostes estiguin explicades enlloc.
 • Hi ha una mica massa de recollida de fonts primàries, sobretot cap a la part de la campanya. El text de la declaració sembla excessiu.--Pere prlpz (disc.) 14:42, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

Premià de Mar[modifica]

Premià de Mar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Demano l'avaluació de l'article de Premià de Mar perquè hi he estat treballant a fons i crec que es troba en un punt força superior a la resta de municipis de Catalunya. Doneu-li una ullada i opineu vosaltres mateixos.

La informació l'he anat extraient de diverses pàgines webs, les he anat citant a mesura que escrivia.

Vinividivincci (disc.) 17:09, 13 març 2021 (CET)[respon]

Molt bona feina, tot i que penso que s'hi haurien de fer algunes millores perquè sigui un AdQ. La introducció hauria de ser més gran, fer un resum de la història i del moment actual, així com les entitats, les tradicions o els sectors més rellevants. Penso que s'hauria de parlar més del mar i les platges, així com anomenar en alguna part de l'article els nuclis de població del municipi, tot i que alguns s'esmenten a la història. També veig alguns enllaços interns que s'haurien de treure. Finalment, hi ha algunes informacions sense referències, com les línies d'autobús, el clima, els edificis històrics o la festa dels pirates, entre altres. Cada paràgraf hauria de portar almenys una referència. També veig que no hi ha cap llibre a la llista de referències, estaria bé afegir alguna referència amb algun dels llibres més destacats que hàgin parlat del municipi. Et pot ajudar mirar altres AdQ de municipis. Endavant!--Medol (disc.) 19:56, 13 març 2021 (CET)[respon]
L'article ha millorat, sobretot en la introducció i l'estructura, molt bé. No obstant, faig diverses consideracions. Per una banda segueixen havent-hi molts paràgrafs sense cap referència, i penso que en un AdQ tots els paràgrafs n'han de portar; per exemple a l'apartat de geografia no n'hi ha ni una. Per altra banda veig que has fet una tasca important de recerca de llibres que parlin del municipi, però probablement no em vaig explicar bé, convindria fer-los servir dins el text. Els llibres que es fan servir s'han de citar correctament i han d'estar a l'apartat bibliografia, i els que no es fan servir en tot cas haurien d'estar en un apartat de bibliografia complementària. No cal fer-los servir tots, però almenys dos o tres sí que estaria bé poder-los utilitzar per referenciar algunes de les afirmacions de l'article. També estaria bé fer una llista de premianencs notables. Finalment, a la introducció d'un AdQ no hi hauria d'haver articles en vermell. Sé que són moltes coses, no t'atabalis, mica en mica. Fer un AdQ de l'article d'un poble no és tasca simple, jo vaig fer el de Llagostera i sé de què parlo, però el nostre patrimoni s'ho val. Som-hi!--Medol (disc.) 15:25, 28 març 2021 (CEST)[respon]
Bon dia Medol! Crec que ja ho tinc! M'ha costat una mica però he treballat cadascun dels aspectes que m'has comentat. Primer de tot, he eliminat els links vermells de la introducció, he citat, en la mesura del possible, en gairebé tots els paràgrafs, he afegit una part de premianencs notables (tal i com em vas dir) i, finalment, he estat treballant amb les citacions bibliogràfiques. Espero que t'agradi! Vinividivincci (disc.) 10:38, 1 abr 2021 (CEST)[respon]
M'he estat revisant l'article i és molt complet, però caldria polir alguns detalls:
No sé si se m'escapa quelcom més. Si necessites alguna cosa et puc ajudar! --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 09:31, 15 abr 2021 (CEST)[respon]
Hola @Willy31igd!
He estat corregint els aspectes que m'has comentat. Fa qüestió d'una setmana vaig eliminar la part de clima i la vaig substituir amb la plantilla {{WeatherBox}}.
D'altra banda, he afegit referències en els paràgrafs que encara en faltaven i, he modificat aspectes diversos.
En quant a l'apartat de Bibliografia complementària he decidit que el millor era eliminar-la. Les obres citades no mantenien una relació massa pròxima amb la temàtica principal de l'article. Ja fa temps que algú ho deuria posar sense massa sentit.
Finalment, he estat fent una cerca dels Premianencs notables i m'he quedat amb els més importants. Mirant el fil de discussió que em vas adjuntar, he procurat que l'àmbit d'aquest seguit de premianencs notables sigui força variat (ciències, esports, cultura, oci...).
Crec que això és tot. Creus que podria passar a avaluació ja?
Una abraçada! Vinividivincci (disc.) 14:39, 21 abr 2021 (CEST)[respon]
Hi he fet uns petits retocs més. Jo el deixaria aquí a avaluació un temps més, potser hi ha més detalls que se m'escapen i algú els vol comentar. Jo et recomanaria que, si pots, vagis creant els articles que tenen enllaços en roig a Premià de Mar, és un dels aspectes importants perquè un article es consideri de qualitat. No tinguis pressa per passar-lo a votació, hi ha articles que han estat en avaluació uns dos anys. Seguim en contacte! --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 13:03, 22 abr 2021 (CEST)[respon]
Ok. Perfecte. Salutacions! Vinividivincci (disc.) 16:16, 22 abr 2021 (CEST)[respon]
@Vinividivincci: Bona feina! Aprofitant l'ocasió d'aquest dimecres 23 de juny, es podria ampliar la secció d'«Arribada de la Flama del Canigó i revetlla» amb informació, referència i fotografia. He trobat aquest enllaç de l'acte que es farà al poble: https://premiademar.cat/document.php?id=20804 --Jove (disc.) 15:45, 20 juny 2021 (CEST)[respon]

Esports[modifica]

No hi ha cap article en aquesta secció.


Mèdia[modifica]

PONG[modifica]

PONG (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de l'anglès. En avaluació simultània amb Jurassic World Evolution amb l'objectiu d'arribar a la distinció de qualitat perquè serveixi com a mostra d'un videojoc no especialment famós i un altre que sí ho és (històric) i que serveixi de model per a articles posteriors amb característiques similars, no molt extensos ni exhaustius però amb els suficients requisits per rebre distinció. Realment falta possiblement polidesa i crear vermells, i m'agradaria que m'indiquéssiu possibles errors. Gràcies i salutacions--Manlleus (disc.) 18:37, 24 abr 2021 (CEST)[respon]

Me l'he mirat uns quants pics i el veig molt bé. Fora bo anar creant alguns enllaços en vermell. Bona feina!. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 23:20, 31 maig 2021 (CEST)[respon]
Merci per donar un cop d'ull, part dels vermells es faran. Crec que podria ser AdQ perfectament.--Manlleus (disc.) 23:36, 8 juny 2021 (CEST)[respon]
Principals vermells fets--Manlleus (disc.) 02:29, 20 ago 2021 (CEST)[respon]

Jurassic World Evolution[modifica]

Jurassic World Evolution (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de l'anglès. En avaluació simultània amb PONG amb l'objectiu d'arribar a la distinció de qualitat perquè serveixi com a mostra d'un videojoc no especialment famós i un altre que sí ho és (històric) i que serveixi de model per a articles posteriors amb característiques similars, no molt extensos ni exhaustius però amb els suficients requisits per rebre distinció. Realment falta possiblement polidesa i crear vermells, i m'agradaria que m'indiquéssiu possibles errors. Gràcies i salutacions--Manlleus (disc.) 18:36, 24 abr 2021 (CEST)[respon]

Bon dia. Entre els óssos dels Pirineus i les Termòpiles, ja no dono a l'abast per fer més avaluacions, però et desitjo molta sort amb aquest article sobre [un videojoc de] dinosaures.—Leptictidium (digui) 14:37, 27 abr 2021 (CEST)[respon]
T'entenc, cap problema.--Manlleus (disc.) 18:20, 27 abr 2021 (CEST)[respon]
Bon vespre. Una pregunta sobre la frase «El joc va ser compatible amb actualitzacions gratuïtes i contingut de descàrrega després del llançament.» Quan dius «va ser», vol dir que ja no ho és? Si és així, millor «era» i «a partir del llançament». Per altra banda, a la primera frase del mateix paràgraf em grinyola una mica l'expressió «rebre una recepció». Suggeriria alguna cosa de l'estil «va tenir una acollida crítica mediocre» o «els crítics li van donar una puntuació mediocre». Salut.—Leptictidium (digui) 20:28, 28 juny 2021 (CEST)[respon]
@Leptictidium: No havia vist el missatge fins ara. "va ser" ve directament del "was" a enwiki, el problema és que la frase no és exacte, les actualitzacions encara es poden obtenir, però depèn si es té la versió física o digital, jo tinc aquesta última i les actualitzacions o "errors" corregits ja estaven dins del joc en noves instal·lacions, clar que el que tingui la versió física de PS, Xbox, etc ho ha de descarregar, no ho puc comprovar. De totes maneres cal diferenciar actualitzacions i els DLC, i crec que en aquest últim es refereix ja que "van ser" publicats en una data determinada, la majoria encara accessibles. Reescriuré la frase. Una "una recepció crítica generalment mixta" no és mediocre, passa sense pena ni glòria, que és dir molt últimament, però sí es una forma massa anglesa.--Manlleus (disc.) 21:50, 18 jul 2021 (CEST)[respon]
@Manlleus: Sí, de fet, «mediocre» ja ve a ser això que dius: el DIEC defineix «mediocre» com a «De qualitat mitjana». És en castellà (i en anglès) que té el significat de «dolent». Per altra banda, l'ús de «mixt» per referir-se a una cosa regulín regular, calcant expressions originals com mixed success o mixed reviews, és un anglicisme. En tot cas, gràcies per les millores i que acabis de gaudir del cap de setmana!—Leptictidium (digui) 22:00, 18 jul 2021 (CEST)[respon]

Música[modifica]

Lamparetes[modifica]

Lamparetes (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Pos en avaluació aquest article sobre l'indefectible disc d'Antònia Font, que he anat fent a partir de fonts independents. Crec que no està gaire lluny dels estàndards d'un article bo, si bé soc conscient de certes mancances com imatges i potser alguna pista d'àudio. Nogensmenys, m'agradaria saber la vostra opinió sobre altres temes: si el nivell de detall és massa o massa poc, si l'estructura de l'article podria ser diferent, si «Calgary 88» és suficientment rellevant per tenir el seu propi article i moure-hi alguns paràgrafs... O en general, qualsevol comentari que en volgueu fer. Gràcies!—Cparres · Discussió 12:44, 16 ago 2020 (CEST)[respon]

Penso que si les cançons no tenen article cal incloure-les en seccions, com a Quina nit i analitzar-les o dir-ne alguna cosa i no sols llistar-les (si és que hi ha informació). Per tant separaria l'anàlisi general de cada tema. --barcelona (disc.) 12:59, 24 set 2020 (CEST)[respon]
Mancarien referències als membres de la banda. Per la resta, opino com la @Barcelona. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 23:29, 31 maig 2021 (CEST)[respon]

A Midsummer Night's Dream (Britten)[modifica]

A Midsummer Night's Dream (Britten) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:52, 21 juliol 2020 (CEST)


Zankoku na tenshi no these[modifica]

Zankoku na tenshi no these (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traducció de l'article italià de qualitat amb petits afegits.-Ivan Avz F (disc.) 21:29, 20 jul 2021 (CEST)[respon]


Història[modifica]

Història del papat[modifica]

Història del papat (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Em sembla que ha quedat un article força complert, ben referenciat, i on tots els articles que se'n deriven estan fets. Prové de la traducció de l'article corresponent a la Wikipedia anglesa; tot i que considerablement augmentat.

Espero els vostres comentaris --Ignasi (disc.) 00:38, 27 gen 2020 (CET)[respon]

Per mi em ja es podria portar a votació. Molt bon article Ignasi!--Medol (disc.) 18:46, 28 gen 2020 (CET)[respon]
Ja saps que l'he anat seguint, m'agrada l'estructura general, els eixos cronològics i la feina dels vermells i temes annexos, enhorabona!--barcelona (disc.) 19:26, 2 feb 2020 (CET)[respon]
Una feinada brutal. Per mi ja es pot sotmetre a votació. --Jordi picart (disc.) 10:27, 1 abr 2020 (CEST)[respon]
Havent-hi fet una segona repassada, veig que hi ha referències curtes que remeten al llibre «Duffy, 1998» fetes manualment amb el codi <ref>Duffy 1998, p. 12</ref>, mentre que d'altres estan fetes emprant la plantilla:sfn, és a dir, {{sfn|Duffy |1998 |p=12}}. Caldria homogeneïtzar-ho. A més, molt sovint la sintaxi d'aquesta plantilla està mal emprada, ja que en alguns casos hi falta o bé l'any o bé el paràmetre p= està mal introduït. --Jordi Picart (discussió) 19:32, 11 abr 2020 (CEST).[respon]
Bufa, quin super-article. Enhorabona! He fet una ullada molt general, comento alguns detalls:
 • Hi ha una sèrie d'enllaços a pàgines de desambiguació que caldria modificar i que apuntessin a l'article correcte.--Medol (disc.) 15:23, 15 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Hi ha una referència amb la plantilla "Plantilla:The Early Christian Church by Chadwick" que no tenim. Ja no hi és.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Hi ha referències duplicades (un exemple: Duffy p. 144, hi ha dues entrades, quan es podrien agrupar posant el "name" a la referència.
 • I una tonteria: no posaries totes les imatges dels papes amb la mateixa mida? res, és una suggeriment que pots passar per alt!
La idea és aquesta (totes les imatges a 150px), però hi ha un bot que ho impedeix. Totes les imatges estan a la mateixa mida.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)[respon]
Molt bon article. --Solde (disc.) 19:50, 3 abr 2020 (CEST)[respon]
Hola! Una feina molt bona. He corregit alguns enllaços que conduïen a pàgines de desambiguació, tret de la de Pere d'Aragó, que no he pogut identificar quin personatge és.--Sorenike (disc.) 11:31, 8 abr 2020 (CEST) Ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)[respon]
Bona tarda. Alguns comentaris per millorar aquest article:
 • Ús de cometes i cursives: fer servir les cometes i les cursives alhora en una citació és redundant. Millor utilitzar només les cometes. Per altra banda, el nostre llibre d'estil recomana fer servir les cometes baixes en lloc de les altes. Arreglat.--Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Ús incorrecte de paraules com «recolzar» en el sentit de «donar suport a» o «culminar amb» en lloc de ««culminar en»».
 • Ús incorrecte de pronoms relatius.--Medol (disc.) 18:11, 15 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Ús incorrecte de la preposició «a» davant de complements directes. Diria que ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)[respon]
 • Hi ha moltes «comes Oxford» que poden ser habituals en les fonts angleses, però poc naturals en català, especialment quan s'usen freqüentment.
 • Es barreja el passat simple i el passat perifràstic, en contra del que recomana el nostre llibre d'estil.
 • Faltes d'ortografia com ara «monofisista» en lloc de «monofisita».
 • Segons el DIEC, «papa» va amb minúscula (tret que sigui la primera paraula d'una frase, evidentment).
 • Les xifres romanes dels segles han d'anar amb versaleta. La manera més fàcil de fer-ho és amb la plantilla {{Segle}}, com he fet en aquesta edició.
 • La referència 7 crida una plantilla inexistent.
 • Trobo a faltar una explicació dels conceptes de cesaropapisme i simfonia en la secció sobre el papat bizantí.
 • Trobo que l'article passa de puntetes per sobre dels fets que van conduir al Cisma del 1054 (ni un quart de paràgraf). A part d'això, també diu ben poca cosa sobre els esforços posteriors per reunificar l'Església, incloent-hi però sense limitar-se al Concili de Florència.
 • Tal com s'explica a l'article, sembla que Urbà II s'hagués tret la idea de les Croades del barret: caldria ampliar significativament el context històric en el qual es va produir el sermó de Clarmont (que, per cert, a l'article surt com «Clermont») i que va conduir a les Croades.
 • Si cerques > al text, veuràs que queden algunes referències mal tancades.
 • Sense pecar de recentisme, crec que caldria ampliar la part sobre el papa Francesc i les controvèrsies que han despertat a la mateixa Cúria alguns dels seus posicionaments.Leptictidium (digui) 15:52, 30 abr 2020 (CEST)[respon]
@Ignasi, Medol, Barcelona, Jordi picart, Solde: @Sorenike, Leptictidium: Després de vuit mesos en avaluació, creieu que ja es pot dur a votació? --Arnaurs (disc.) 15:00, 20 set 2020 (CEST)[respon]
Per la meva banda, encara queden obertes algunes de les qüestions que vaig plantejar al mes d'abril.—Leptictidium (digui) 17:47, 20 set 2020 (CEST)[respon]
Hola. La retiro de l'avaluació. No crec que ho pugui fer millor; i que tingui o no la medalleta de qualitat no em treu la son. Si algú vol continuar mirant-se les recomanacions que va fer en Usuari Discussió:Leptictidium doncs em sembla fantàstic, a mi aquest article ja m'avorreix molt i, veritablement, no en tinc ganes. O sigui que, pel que fa a mi, es queda com està. Salut a tots. --Ignasi (disc.) 22:18, 20 set 2020 (CEST)[respon]
T'ajudo, penso que seria una llàstima no acabar la feina que amb tanta dedicació has fet en aquest article. He començat a arreglar algunes coses. Som-hi.--Medol (disc.) 23:57, 9 oct 2020 (CEST)[respon]

William Howe[modifica]

William Howe (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït la biografia del general britànic William Howe de en-wiki, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 16:31, 7 abr 2020 (CEST)[respon]

 • Fent una ullada ràpida veig que hi ha una imatge menys (la dels tíquets de la festa de renúncia) i no hi ha cap dels enllaços externs. Per algun motiu? --(disc.) 21:35, 19 abr 2020 (CEST)[respon]
  • Bon dia,@Ivan Avz F: He afegit la imatge dels tiquets. Els enllaços externs de la wiki anglesa són 3: l'enllaç a Commons (ja hi és), l'enllaç al recull de correspondència de Howe (afegit a la bibliografia complementària) i un enllaç a Wikisource que no té traducció en català a Viquitexts. --Jordi Picart (discussió) 10:14, 3 maig 2020 (CEST)[respon]

Tinc alguns comentaris:

 • L'apartat de cultura popular de la versió anglesa no apareix traduït.
 • L'apartat d'enllaços externs està buit, caldria esborrar-lo si no se'n posen.
 • A les referències i bibliografia falta indicar-ne l'idioma.
 • He llegit l'article i he modificat algunes frases però crec que caldria que algú hi fes una llegida a fons per corregir ortografia i sintaxi.

--Arnaurs (disc.) 16:55, 5 maig 2020 (CEST)[respon]

Bon article. A més dels comentaris perspicaços de l'Arnaurs més amunt, recomanaria crear els enllaços vermells de la intro. Salut.—Leptictidium (digui) 12:55, 24 juny 2020 (CEST)[respon]


Bon dia @Jordi picart: pots resoldre els comentaris apuntats a sobre? En cas contrari, arxivarem l'avaluació ja que no s'ha rebut resposta des del juny de 2020. Gràcies.--Arnaugir (discussió) 20:55, 22 abr 2021 (CEST)[respon]


Llista de membres de la missió gregoriana[modifica]

Llista de membres de la missió gregoriana (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Relacionat amb Paulí de York i Romà (bisbe), he traduït aquesta llista de qualitat a en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:41, 26 abr 2020 (CEST)[respon]

Tinc alguns comentaris:

 • En aquest article s'hi diu que Gregori el Gran va néixer el 540 i va morir un 12 de març mentre que a l'article de la Viquipèdia surt que va néixer al voltant del 540 i que va morir un 12 de febrer.
 • Crec que s'haurien de crear els sis articles en vermell que falten ja que en tractar-se d'un article curt, algú pot voler buscar informació fora de l'article.
 • A les referències, crec que si no s'han de crear els articles en vermell es podria eliminar el vermell.

--Arnaurs (disc.) 10:53, 4 maig 2020 (CEST)[respon]

No sé si té sentit que una llista tan curta sigui una llista bona, però en qualsevol cas tots els elements de la llista haurien de tenir article, i algunes coses que hi surten molt (com l'abadia de Sant Agustí) també.

A més, crec que s'hauria de plantejar si no convé més convertir aquesta llista en una secció de missió gregoriana.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 1 ago 2020 (CEST)[respon]

Molt d'acord amb els comentaris anteriors. Una llista curta on més de la meitat dels membres no tenen article (7/13), on també apareix en vermell un enllaç que es repeteix diverses vegades no hauria de ser valorada com llista de qualitat. Si fos una llista extensa, podria entendre la manca d'enllaços, però en una llista tan curta la manca d'informació és evident. --Beusson (disc.) 13:10, 1 ago 2020 (CEST)[respon]

Crema de Falmouth[modifica]

Crema de Falmouth (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He traduït aquest article de la en-wiki, on té la qualificació d'Article Bo. Hi caldria com a mínim un segon cop d'ull, almenys per comprovar que és correcte des del punt de vista lingüístic i d'estil.--Jordi Picart (discussió) 20:07, 2 maig 2020 (CEST)[respon]

El trobo prou complet. He fet una revisió lingüística. Potser es podria fer l'article Armada Continental, que va ser un dels efectes. Sé que és difícil perquè no sé si el llibre referenciat està accessible a Internet, però crec que per ser més acurats hauríem d'especificar d'on surt la descripció del testimoni, si d'un diari, un escrit personal, etc. --Davidpar (disc.) 13:59, 3 maig 2020 (CEST)[respon]
He estat revisant-lo lingüísticament. Trobo que està prou bé i potser caldria fer el que diu en Davidpar. Bona feina! --Adriaesc (disc.) 15:38, 3 maig 2020 (CEST)[respon]
Enhorabona per l'article. Hi he fet alguns petits retocs. A la introducció crec que l'aclariment sobre Falmouth hauria d'estar en una nota i no a la introducció ja que la introducció ha de contenir la informació més essencial i no crec que els lectors catalans puguin tenir el problema de confondre Falmouth amb d'altres ciutats dels EUA. Per altra banda, com ja vaig comentar en l'avaluació d'un altre article, crec que és necessari millorar la taula per fer-la més aclaridora. Puc mirar de fer-ho jo adaptant-la de la versió anglesa actual. Crec que l'article pot rebre la qualificació d'article bo. —Arnaurs (disc.) 00:10, 4 maig 2020 (CEST)[respon]
Bon dia! Aviam, sobre les propostes de @Davidpar, Arnaurs:
Salut!--Jordi Picart (discussió) 08:37, 4 maig 2020 (CEST)[respon]
Hola, crec que valdria la pena crear l'article «Curenya» perquè no és un concepte comú i així els usuaris poden saber què és sense haver de sortir de la Viquipèdia. Salut.—Leptictidium (digui) 20:23, 13 juny 2020 (CEST)[respon]

Ruth Bader Ginsburg[modifica]

Ruth Bader Ginsburg (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento aquest article a avaluació com a article de qualitat, traduït de la versió anglesa (on és article bo). Crec que resumeix prou bé la seva vida i carrera així com altres aspectes personals i culturals seus. Actualment hi ha 13 articles de qualitat corresponents a biografies de dones (i dos més en avaluació). La traducció de l'article s'ha fet d'una combinació de les versions del 19 i el 23 de setembre d'enguany. Malgrat que hi pot haver algun canvi en la secció Mort els propers dies, la resta de l'article és estable.

Aprofitaré aquest període d'avaluació per revisar el text, emblavir enllaços i catalanitzar les referències. Espero els comentaris que pogueu fer-me'n.

--Arnaurs (disc.) 20:13, 19 set 2020 (CEST) / Arnaurs (disc.) 01:15, 23 set 2020 (CEST)[respon]

@Arnaurs: Bones! D'entrada veig que hi ha articles en vermell a la introducció, si són importants jo els crearia, sinó doncs retiraria els enllaços. També veig problemes en les referències, falta traduir o estan incompletes: 7, 35, 76, 123, 173, 194 i 201 (potser n'hi ha més). Faltaria una revisió a fons del text. Salutacions--Manlleus (disc.) 17:49, 30 set 2020 (CEST)[respon]
@Manlleus: Gràcies pel comentari. Crearé els enllaços en vermell de la introducció i altres del text que siguin importants aquest cap de setmana. També miraré d'arreglar el format de les referències, que encara he de fer, i revisaré el text. Arnaurs (disc.) 23:21, 1 oct 2020 (CEST)[respon]
Bon vespre. Enhorabona, l'article té molt bona pinta, en la línia dels articles que ja has presentat sobre el govern dels Estats Units. Alguns comentaris:
 • a banda d'això que diu el Manlleus sobre els enllaços vermells de la introducció, em semblaria important emblavir els d'Antonin Scalia i els altres jutges que han estat al Tribunal amb RBG.
 • aquest excel·lent article es beneficiaria d'una repassada post-traducció: a banda d'algun error de picatge per aquí i per allà (com «carrec» per «càrrec» o «vídu» per «vidu», que ja he arreglat), hi ha frases i expressions que encara mantenen l'estructura de l'anglès i no acaben de quedar del tot naturals en català. Per exemple, expressions com «vigorosa mentalment» són inexistents en català fora d'aquest article, mentre que la frase «convidà totes les estudiants drets dones a sopar a casa seva» no acaba de tenir sentit.
 • encara queden alguns retrieved on i llocs i dates en anglès en algunes referències.
 • pel que fa al primer paràgraf de la intro, em sembla prescindible la primera referència, ja que el nom de RBG no és una qüestió particularment controvertida, mentre que un llibre publicat el 2016 difícilment es pot fer servir per referenciar la data de la seva mort el 2020. Per altra banda, en aquest paràgraf es tradueix nominate per «nomenar», mentre que en altres parts de l'article es tradueix per «nominar». Personalment m'agrada més «nomenar», ja que «nominar» té connotacions de premis, però en tot cas hauries de triar la forma que més t'agradi i aplicar-la uniformement a l'article. Fet Fet!
 • tinc dubtes sobre alguns aspectes de la terminologia jurídica: els «dissentiments» no és allò que en llenguatge nostrat anomenaríem «dissidència» o «opinió dissident»? Convindria repassar els termes jurídics un a un contrastant-los amb el que diu l'Essential 25000 English-Catalan Law Dictionary, consultable en línia mitjançant Google Llibres.—Leptictidium (digui) 21:12, 2 oct 2020 (CEST)[respon]
Moltes gràcies pel comentaris @Leptictidium. De moment, a més dels vermells de la introducció, faré també els d'Antonin Scalia, Robert H. Bork, William Rehnquist, Thurgood Marshall, John Roberts, Abe Fortas i Byron White. Corregiré la resta de coses en els propers dies. Arnaurs (disc.) 17:21, 11 oct 2020 (CEST)[respon]

Lletres[modifica]

Regles d'apostrofació del català[modifica]

Regles d'apostrofació del català (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, aviam què considereu que li pot faltar per ser distingit com article de qualitat.--Arnaugir (discussió) 15:08, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

Bon dia. Crec que li faltaria:
 • Una intro més extensa
 • Una secció sobre la història de les regles d'apostrofació i la seva evolució amb el pas del temps
 • Una secció sobre les propostes de reforma d'aquestes regles; així de memòria, em sona que per exemple hi ha hagut gent que proposava apostrofar la paraula «que» davant de vocal
 • Canviar les fonts no especialitzades (p. ex. CCMA i Parlament) per d'altres d'especialitzades
 • Eliminar la bibliografia complementària tret que es pugui demostrar que aporti un valor afegit real al lector més enllà del «mira, si t'agrada el tema aquí tens llibres per llegir».—Leptictidium (digui) 15:42, 26 abr 2021 (CEST)[respon]

Tecnologia[modifica]

Captura i emmagatzematge de diòxid de carboni[modifica]

Captura i emmagatzematge de diòxid de carboni (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

 • He trobat molta confusió i articles parcials sobre aquest tema que encara romandrà d'actualitat per a algunes dècades. He fet un article nou, que fa una síntesi vulgaritzant i el més complet possible, sense perdre'm en massa tecnicitats. He assajat trobar fonts significatives que no és limiten al món anglosaxó.--Flamenc (disc.) 19:03, 17 oct 2021 (CEST)[respon]