Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (31)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (18)
  1. Llista d'articles bons (146)
  2. Llista d'articles de qualitat (688)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 31 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2016 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1057:
Avaluacions del 2016: 6
Avaluacions del 2015: 74
Avaluacions del 2014: 76
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Mobiliari urbà de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Mobiliari urbà de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Nomino aquest article que presenta una descripció, història i elements destacats del mobiliari urbà de Barcelona, un tema no gaire tractat sovint però que forma part de la nostra vida quotidiana. Està fet amb bibliografia específica sobre el tema i algunes referències en línia. He passat el languagetool, però potser quedi alguna coseta a nivell lingüístic, agraïria una ullada d'algú que sàpiga. Gràcies.--Canaan (disc.) 16:59, 23 gen 2016 (CET)


Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)
Dos detallets:
 • Al llibre d'estil es demana fer servir cometes baixes («») en lloc de cometes altes ("").
 • La infotaula diu: «Circumferència: 10,921 km». Se'ns ha encongit la Lluna! :-) Ara en sèrio, caldria revisar comes i punts en les xifres. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 11 juny 2015 (CEST)

Algunes cosetes:

 • Què és l'"allargament mensual" de la lluna que havien descrit els antics astrònoms indis?
 • Crec que l'ús de la preposició "en" necessita una repassada, perquè surt a llocs que em sonem malament, però no estic prou segur com va la norma com per posar-me a canviar-ho.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 18 juny 2015 (CEST)

Continuaré quan es compleixi el repte de 2015!


Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

Experiment de Davisson-Germer[modifica | modifica el codi]

Experiment de Davisson-Germer (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Demano l'avaluació d'aquest article, que he ampliat i millorat, perquè tracta d'un experiment molt important en la història de la física del segle XX i podria ser proposat com article de qualitat.Antoni Salvà (disc.) 11:39, 21 gen 2016 (CET)

Bon dia. Hi he fet alguns retocs lingüístics. Tingues en compte que caldria afegir el paràmetre "llengua =", amb la llengua corresponent, a totes les referències en idiomes estrangers. Fixa't també que la referència 4 és definida diverses vegades. —Leptictidium (digui) 11:02, 8 feb 2016 (CET)
Afegir el camp Llengua a les referències. Fet Fet! Antoni Salvà (disc.) 11:41, 8 feb 2016 (CET)

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Grup 4 de la taula periòdica[modifica | modifica el codi]

Grup 4 de la taula periòdica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït de la Viquipèdia anglesa, on és article bo. Espero que aquí pugui tenir la mateixa distinció. Al llarg de l'avaluació intentaré anar buidant els enllaços en vermell que hi ha, i potser m'acabo animant a fer tots els elements d'aquest grup. --Townie (Discussió) 12:51, 12 des 2015 (CET)

Estaria molt bé posar una infotaula com la de en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:16, 27 des 2015 (CET)
Gràcies per la traducció. A l'article li calen alguns retocs de moment generals, com per exemple una taula periòdica sencera per a situar aquests elements al seu context. El segon apartat de la introducció és una mica extrany, parla d'un element del qual no es parla ni apareix en cap imatge i es centra en un tema molt específic. Hi ha un apartat que es diu "història" que no parla de la història del grup (des de quan apareix a la taula? com?) sinó de cada element per separat, cosa que correspondria a l'article de cada element respectiu; no seria millor treure'l o omplir-ho amb una línia però que sigui sobre "el grup 4"? A l'apartat de característiques passa el mateix, no hi ha ni una línia de característiques generals. El subapartat de característiques físiques hauria de tenir almenys una frase a la que parli d'ells com a grup o conjunt, ni que sigui per a dir que cap d'ells no tenen res en comú, i treure la informació separada de cada un d'ells que correspon a l'article respectiu de cada element. L'apartat "obtenció" és molt pobre, no parla de l'extracció ni de la producció, ni industrial ni de laboratori; descriu una reacció química que caldria posar en context. Com en altres apartats, es fa extrany un sol detall tan minuciós quan falta la informació més bàsica i general. Falta tot un apartat d'enginyeria de materials, per exemple. L'apartat d'aplicacions i usos tampoc no parla del grup, ni de tots els elements! Falta el titani, que és importantíssim a la medecina, i els usos dels altres dos també es poden ampliar. De pas es podria afegir l'impacte que tenen: social, econòmic, polític, ecològic. El mateix passa amb l'últim apartat, podria tractar d'una manera més amplia dels riscos de manipulació, laborals i d'usuari, de la toxicologia i de l'impacte general al medi, desde les mines al tractament de residus d'aquests metalls, passant per la producció i utilització. Tampoc no parla del grup com a tal en cap frase, i per separat tampoc no hi són tots. No cal posar informació particular de cada element, a mode de llista, proposo treure-la, a tots els apartats. L'he mirat d'endreçar una mica, però encara està desequilibrat pel que fa a contingut i referències. A nivell de detall, algunes frases són una mica extranyes, com "el titani no juga cap paper dins del cos humà".Pantera Rosa · (disc.) 12:12, 2 gen 2016 (CET)
Responc per punts a les peticions:
 • Aviat faré la infocaixa on hi haurà la taula periòdica, semblant a la de la viquipèdia anglesa.
 • El segon paràgraf de la introducció parla dels motius pel quals no es parlarà del rutherfordi: és un element sintetitzat, del qual se'n sap ben poca cosa. Parla també del següent element del grup. -improbable que es sintetitzi d'aquí poc.
 • Pel que fa a la història, crec que té més sentit que es parli de la història dels elements per separat. A nivell de grup, es pot dir ben poca cosa: el grup va aparèixer per primera vegada a la taula periòdica de Mendeleiev. La història de cada element no l'he fet especialment extensa per deixar material per la història de l'article de cada element. Simplement he explicat els trets principals.
 • Sobre les característiques, es parla en general dins de l'apartat de "químiques". Allà també s'explica el que surt resumit a la taula periòdica de sota.
 • Intentaré ampliar l'apartat d'obtenció com pugui. Pel que fa a la reacció química, s'explica al paràgraf de sobre.
 • Intentaré ampliar també la resta d'apartats que m'has dit.
 • He canviat la frase del titani per "el titani no té cap funció dins del cos humà".
Merci per la revisió! --Townie (Discussió) 13:08, 2 gen 2016 (CET)
@PanteraRosa: He millorat l'apartat d'Aplicacions. Segueixo aquest model per ampliar la resta de seccions o ho faries d'una altra manera? Gràcies! --Townie (Discussió) 19:57, 17 gen 2016 (CET)
Està millor, gràcies, ara explica alguna cosa de cada element. No ho faria servir com a model. Si fas això ambtotes les seccions, aquesta informació seria la mateixa en quantitat i més ordenada si aquest article només contingués la llista d'elements del grup, i entrant a cada un poguessim consultar les aplicacions i les altres informacions de cada element. Aquest article té sentit si relaciona els elements del grup, per a posar coses separades d'elements separats, ja tenim els articles dels elements. No cal posar palla.Pantera Rosa · (disc.) 12:26, 9 feb 2016 (CET)

Jadeïta[modifica | modifica el codi]

Jadeïta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article referent al mineral jadeïta. L'article ha estat escrit seguint la mateixa estructura que l'article de la schwertmannita. demano l'avaluació per a retocar i millorar el ontingut. Durant el temps que estigui en avaluació afegiré i homogeneïtzaré la bibliografia i les referències; també crearé gran part de les pàgines que estan en vermell. --Darth vader 92 (disc.) 12:57, 10 oct 2015 (CEST)

Bona feina. Un parell de coses per començar:
 • Mira de posar-te el detector de desambiguacions. Hi ha bastants enllaços a jade, cap, figura i d'altres. Fet Fet!
 • No entenc gaire les dues frases que hi ha de l'etimologia. Fet Fet!
 • La galeria crec que és innecessària, ja tenim l'enllaç a Commons. Si hi ha qualque foto important, es pot mirar d'encabir dins el text. Potser s'hauria de fer una secció sobre l'art amb jadeïta?
 • A la infotaula hi ha apartats molt desenvolupats que haurien de ser al text principal o que copien tota la informació d'aquest. Almanco varietats i fluorescència tenen aquest problema. La infotaula hauria de ser, al meu parer, molt més concisa. Tant un apartat com l'altre no haurien d'estar duplicats als dos llocs: a la infotaula, un resum i al text, una explicació més extensa.Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 13:20, 10 oct 2015 (CEST)

Gracies per les observacions. He eliminat les desambiguacions, he solucionat el tema de la infotaula, i he reescrit l'apartat d'etimologia (no se si ara s'entendrà millor). Pel que fa a la secció d'art, no se si és necessari crear-ne una de nova, bàsicament perquè el contingut seria el mateix que el que hi ha a Usos, tot i això, sempre es pot reanomenar l'apartat. Pel que fa a la galeria si creieu que és necessari eliminar-la, per mi no hi ha inconvenient. --Darth vader 92 (disc.) 13:43, 10 oct 2015 (CEST)

Ara que has eliminat els enllaços a les desambiguacions, potser també s'haurien d'eliminar alguns enllaços interns. No fa falta enllaçar figureta cada vegada que surti. Enllaçant la primera, ja n'hi hauria prou. Fet Fet!
He vist que l'apartat usos parlava bàsicament d'usos artístics. Bàsicament parla dels usos decoratius. No sé si es podria reanomenar. Potser usos decoratius, usos artístics o història? La galeria jo crec que no hi hauria de ser, però si hi ha peces que són prou importants per destacar-les, jo les integraria a l'apartat anterior. Potser alguns peus de foto de la galeria donen per fer un paràgraf encara que sigui curt? Una altra idea és posar una galeria de dues o, màxim, tres fotos davall de cada zona. Per exemple, tres figures ameríndies a l'apartat Jadeïta#Mesoamèrica. Fet Fet!
La infotaula s'ha aprimat una mica i crec que queda millor. Li he fet alguns retocs.
Hi ha una tripleta de referències que apareix moltes vegades junta: 10, 8 i 9. A la introducció apareix tres vegades, per exemple. De ben segur que un fet es pot referenciar a múltiples referències, però potser no fa falta ser tan exhaustiu. Amb una crec que n'hi ha ben abastament. Jo triaria la que em meresqués més confiança de les tres.
En quant a l'etimolgia, he canviat qualque cosa, però, sobretot he eliminat tres referències que no verificaven el text. Ara hi ha un {{CN}}. Crec que ara s'entén una mica més però no acab de veure clar això del nom en llatí. Hi ha qualque tipus de nomenclatura mineralògica anàloga a la taxonòmica (en llatí, vull dir)? Pau Cabot · Discussió 11:02, 11 oct 2015 (CEST)
Dues coses més: Fitxer:Common Cross Section of a Subduction Zone.jpg s'hauria de traduir Fet Fet! i, si és possible (encara que no sé si és demanar massa), estaria bé tenir qualque imatge per a la secció Jadeïta#Amb microscopi òptic. Pau Cabot · Discussió 11:06, 11 oct 2015 (CEST)
A l'apartat Jadeïta#Localització es diu que es va descobrir el 1863 però a Jadeïta#Usos se'n va molt més enrera en el temps. Si els usos són del jade i no específics de la jadeïta, aquesta secció s'hauria de moure a jade (roca) (i potser es podria deixar un petit resum en aquest article). Pau Cabot · Discussió 11:18, 11 oct 2015 (CEST)
Respecte també de Jadeïta#Localització, Burma és el nom en anglès de Myanmar. On és exactament la localitat tipus? Se sap o la localitat tipus pot ser un país sencer? Pau Cabot · Discussió 11:23, 11 oct 2015 (CEST) Fet Fet!
Intentaré respondre a continuació les diferents propostes o dubtes:
 • És cert que en l'apartat d'usos només es parla dels usos artístics o decoratius, però són els únics usos que se li donen a la jadeïta. Per tant trobo bé la proposta de canviar el nom del títol per al de usos artístics. Fet Fet!
 • Intentaré eliminar la galeria tot integrant al text les imatges més rellevants. Fet Fet!
 • La tripleta de referències esta formada per Mindat, Webmineral i el Handbook of Mineralogy. Són les tres fonts que s'acostumen a utilitzar a la viquipèdia per a escriure articles de mineralogia; des del meu punt de vista totes tres són fiables. Personalment m'agrada citar-les totes tres per deixar clar que no hi ha controvèrsia entre elles i que per tant es tracta d'una informació que te ampli consens en el món de la mineralogia. Per exemple, en l'article de la schwertmannita també hi ha citada aquesta tripleta, excepte en alguns casos com ara la fórmula, on cada font deia una cosa diferent. Si queda millor es poden treure algunes referències, no hi tinc inconvenient.
 • En mineralogia no hi ha cap mena de nomenclatura semblant a la que existeix en biologia. La frase del nom en llatí la vaig posar perquè trobava interessant que el nom de la jadeïta en llatí donés nom a la nefrita, un dels altres minerals que formen el jade. Potser no és l'article més adequat on posar-ho; sempre es pot suprimir la frase.
 • Traduiré el fitxer (o dibuixaré una altra secció) de la subducció cortical Fet Fet! (s'ha canviat la imatge per una que tenia la descripció en català). És molt complicat trobar una imatge de jadeïta en microscopi òptic. Puc intentar aconseguir-ne una però al no ser el tipus de roca amb les que treballo és molt complicat que en pugui aconseguir una; intentaré cercar treballs amb llicencia lliure, a veure si en tenen.
 • La jadeïta va ser descoberta com a mineral l'any 1863. Per a poder dir que un mineral s'ha descobert, s'han d'aportar dades suficients sobre aquest mineral com per exemple l'estructura del mineral, la seva simetria, anàlisis químics... Fins que no es té un mínim de coneixement sobre el mineral no queda descobert oficialment. Això no vol dir que en el cas de la jadeïta no s'utilitzés molt abans del seu descobriment. A l'apartat d'usos es fa referència només al jade format per jadeïta.

Perdó per la parrafada, però volia justificar una mica els canvis que es poden fer o que s'haurien de fer.--Darth vader 92 (disc.) 22:31, 12 oct 2015 (CEST)

Crec que l'article ja està llest per entrar a avaluació. Esperaré un parell de dies per si algú vol fer alguna observació més.--Darth (disc.) 19:58, 17 gen 2016 (CET)

Referències[modifica | modifica el codi]

Un parell de dubtes/coses sobre les referències:

 • La 12 sembla tenir un error Fet Fet!
 • Les 11, 14, 18 i 43 s'haurien de completar i formatar Fet Fet!
 • A la 50 falta indicar la publicació Fet Fet!
 • De la 51 a la 54 no em funcionen els enllaços (51 Fet Fet!)
 • Algunes refs com la 63 i 64 haurien de dir almanco la font
 • La referència 65 a què es refereix?
 • S'haurien de formatar les obres citades a Articles relacionats. Pau Cabot · Discussió 21:26, 17 gen 2016 (CET)
D'acord, en els propers dies ho solucionaré! Gràcies! --Darth (disc.) 22:53, 17 gen 2016 (CET)

Trondheim[modifica | modifica el codi]

Trondheim (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquests últims dies he estat millorant molt l'article de Trondheim, la tercera ciutat més gran de Noruega. Hi he afegit molta informació, principalment traduïda dels articles en castellà i anglès. També hi he afegit moltes plantilles, fotografies i referències. Crec que aquest article és suficientment bo com per ser distingit. Gràcies --Martí8888 (disc.) 17:17, 22 gen 2016 (CET)

Fa bona pinta l'article, però hi trobo algunes coses: (1) La manca de referències en alguns apartats: és bo que tots els apartats i la majoria dels paràgrafs tinguin almenys una referència. També convenen referències a l'apartat de fills il·lustres. (2) Em sembla que facilitaria la lectura la integració de la història dels jueus a dins la història general, i la divisió d'aquesta en apartats com Origen, Edat Mitjana, Edat Moderna i Segle XX, per exemple. (3) Podries revisar la ortografia de l'article amb alguna eina com el [wikicheck], i revisar si hi ha altres coses; per exemple a la introducció hi sobra el "tan importants" per neutralitzar. (4) La informació política sembla que no està actualitzada, ja que el quadre indica els partits a l'Ajuntament 2011-2015, convindria veure si hi ha informació més recent. Ànims i endavant que això promet.--Medol (disc.) 17:58, 22 gen 2016 (CET)
Això està fet! He separat l'encapçalament d'història en diferents aparats i hi he integrat la història dels jueus. L'ortografia ja està revisada amb l'eina que m'has proporcionat, i he neutralitzat el que m'has dit. Quan a la informació política, l'he actualitzada completament. Sobre les referències n'he posat on he pogut, però hi ha aparats que ni en l'article en noruec hi ha referències. Gràcies! --Martí8888 (disc.) 12:54, 23 gen 2016 (CET)
Història, geografia, economia... Són molts els apartats sense referències. T'animo a seguir-ne buscant. Et pot servir anar a alguna biblioteca, o simplement buscar el contingut que necessitis referenciar a Google Books, copiar la direcció que et surti aquí, posar-la a l'article i i ja tens la referència feta. Va que ja gairebé ho tens!--Medol (disc.) 16:07, 23 gen 2016 (CET)
Referències posades! Cercant una mica per la xarxa he anat trobant tota la informació que havia de citar. Ara sí que em sembla que ja està. També he millorat els enllaços externs. Si hi falta alguna cosa diga'm-ho que ho arreglo de seguida. --Martí8888 (disc.) 10:44, 24 gen 2016 (CET)
Està millorant molt! Aglunes coses per seguir millorant l'article: (1) Mirant aquest programa veig que hi ha diversos dels enllaços de les referències que no funcionen, convindria revisar-los per treure o canviar els que no van. (2) Una relectura calmada de l'article aniria bé per a millorar algunes petites coses, com el fet que a la introducció hi ha un paràgraf on apareix dues vegades l'expressió "destacades institucions" o errors de concordança com "Originalment el nom es designava". (3) Estaria bé que tots els fills il·lustres tinguessin una referència. (4) I finalment, t'animaria a fer un apartat de bibliografia amb un parell de llibres que fossin citats en alguns apartats de l'article. Molts dels enllaços incorporats són de la web de l'ajuntament o similar. Una ciutat tant important segur que té algun llibre, amb molta més credibilitat com a font independent que les webs de l'Ajuntament. Si no en tens a casa en trobaràs aquí o a una biblioteca. Però molt bé, endavant!--Medol (disc.) 16:35, 24 gen 2016 (CET)
Vols dir que és possible trobar per exemple el llibre Trondheim, the great city in Norway en una biblioteca de l'Anoia? --Martí8888 (disc.) 20:42, 24 gen 2016 (CET)
Aquest no, però per préstec interbibliotecari n'he trobat un de similar. Per internet també en pots trobar, com aquest o aquest altre--Medol (disc.) 22:41, 24 gen 2016 (CET)
Llavors podria citar els dos últims llibres que m'has mostrat i ja està? --Martí8888 (disc.) 09:38, 25 gen 2016 (CET)
Si mires els AdQ veuràs que tenen una secció de bibliografia i alguns dels llibres, sovint els més representatius del concepte tractat, es fan servir en diverses ocasions amb la plantilla sfn, com Rienzi. El millor és que tinguis el llibre sobre la taula, però també es pot fer si el llibre es pot consultar per internet. No sé si ja està, jo et dic el que em sembla que et pot ajudar per millorar l'article i que aquest arribi a ser AdQ, però el que jo dic no és definitiu, fes-ho com et sembli, només faltaria. Una vegada posis l'article en votació tothom pot opinar i votar com consideri oportú. A mi em sembla que l'article pot arribar a ser AdQ amb aquestes petites millores que t'he indicat.--Medol (disc.) 10:52, 25 gen 2016 (CET)
Moltes gràcies per tot! Així que pugui acabaré de millorar l'article. Una petita cosa: això de posar l'article en votació com es fa? --Martí8888 (disc.) 12:01, 25 gen 2016 (CET)
Aquí ho explica: Viquipèdia:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article, on diu procediment. Si no te'n surts digues-ho.--Medol (disc.) 12:07, 25 gen 2016 (CET) També pots participar en les votacions per articles de Qualitat i Articles Bons. Com veuràs, perquè un article sigui AdQ convenen almenys vuit vots de vuit persones diferents.--Medol (disc.) 12:11, 25 gen 2016 (CET)
Ja veig que no és gens fàcil que un article sigui distingit. Faré tot el que pugui per obtenir el màxim suport dels votants. A la tarda m'hi dedicaré. Un altre cop gràcies. --Martí8888 (disc.) 12:33, 25 gen 2016 (CET)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Triaenops goodmani[modifica | modifica el codi]

Triaenops goodmani (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Traduït de l'article de qualitat en francès mitjançant l'STA amb posterior revisió. El presento a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Aniré completant enllaços en vermell durant l'avaluació. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç.—Leptictidium (digui) 16:43, 1 feb 2016 (CET)


Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Sol·licito ajut per a l'avaluació d'aquest article sobre aquesta important esmena que va permetre l'abolició de l'esclavitud als EUA. El contribuïdor principal és en Pitxiquin. Gràcies! --Jey (disc.) 00:36, 24 abr 2015 (CEST)
Algunes petites coses que hi veig:
 • Primer, els enllaços en vermell de l'entradeta s'haurien de crear.
 • Pel que fa a la organitzacio, potser es podrien incloure les "Antigues propostes de la Tretzena Esmena" com el primer apartat de "Propostes i ratificació", em semblaria més ordenat, en el fons són una antecedents.
 • També m'he fixat que hi ha algun problema amb algunes referències: algunes com les de Goodwin o Blackmon no dirigeixen enlloc, hi ha problemes amb la plantilla Ussc i em sembla que el titolet bibliografia extensa hauria de ser més aviat bibliografia complementària.
 • Pel que fa a la resta, jo ho veig bé, és un article importantíssim, bona feina!.--Medol (disc.) 09:48, 26 abr 2015 (CEST)


Hem sembla bé el que diu el medol. De moment he canviat el títol de bibliografia extensa a bibliografia complementària. No hem sembla malament de variar el títol de propostes de la tretzena esmena.--Pitxiquin (disc.) 23:18, 7 maig 2015 (CEST)

Només me n'he llegit un trosset, però per la mostra encara li falta una mica de feina:

 • Hi havia una frase important que deia el contrari de l'article anglès. S'hauria de tornar a llegir la resta tenint en compte l'original.
 • Hi ha frases que no quadren gaire o que sonen estranyes, a traducció literal o traductor automàtic. Algunes directament no lliguen en català. Caldria llegir l'article poc a poc.
 • Algunes coses potser s'haurien d'explicar millor, tot i que a l'article anglès que potser està pensat per americans que ja coneixen el tema no cal.
 • Hi ha molts enllaços vermells però diria que no són coses especialment importants. A més, és normal que un tema així i un article extens tingui molts noms i coses més o menys secundàries enllaçades i no tot sigui blau. El que potser sí que cal és enllaçar alguns articles que sí que tenim.--Pere prlpz (disc.) 00:33, 3 juny 2015 (CEST)
Bon dia. Em semblaria més natural el títol «Tretzena esmena a la Constitució dels Estats Units» (el DIEC, a la seva definició d'«esmena», també diu «Han estat proposades diferents esmenes a l'article segon.» i, quan busques «presentat una esmena» a Google, la immensa majoria de resultats també fan servir la preposició a).—Leptictidium (digui, digui) 09:43, 15 jul 2015 (CEST)
Les esmenes a la Constitució dels Estats Units més que correccions o canvis semblen afegits, i aleshores el "de" no deixa de ser natural. Ara bé, entre les altres llengües romàniques hi veig majoria de "a" (amb moltes excepcions), i fins i tot en anglès fan servir "to" en comptes de "of". Aleshores, tot i que a priori a mi no em sembli gaire natural, el canvi que proposa en Leptictidium és raonable.--Pere prlpz (disc.) 10:18, 15 jul 2015 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.


Esports[modifica | modifica el codi]

Selecció de rugbi XV d'Escòcia[modifica | modifica el codi]

Selecció de rugbi XV d'Escòcia (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article ha estat traduït de l'anglès, amb aportacions de la versió francesa, considerada article bo. Gerhidt (disc.) 09:33, 8 nov 2015 (CET)

Penso que abans de passar a fase de proposta de distinció s'hauria de:
 • Traduir les plantilles de referències + incorporar el camp "llengua" en aquells enllaços que no estiguin en català.
 • Al final de l'article parla de la plantilla actual. Seria més convenient especificar la temporada de la que parla.
 • Omplir els enllaços vermells dels equips del Torneig de Sis Nacions s'haurien de completar perquè apareixen sovint a l'article.

--Jove (disc.) 19:24, 9 feb 2016 (CET)


Música[modifica | modifica el codi]

Mosè in Egitto[modifica | modifica el codi]

Mosè in Egitto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 13:47, 21 set 2015 (CEST)


Ricciardo e Zoraide[modifica | modifica el codi]

Ricciardo e Zoraide (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:26, 28 set 2015 (CEST)


Adina (Rossini)[modifica | modifica el codi]

Adina (Rossini) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:08, 1 oct 2015 (CEST)


Ermione[modifica | modifica el codi]

Ermione (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells. --Lohen11 (disc.) 16:15, 6 oct 2015 (CEST)


Eduardo e Cristina[modifica | modifica el codi]

Eduardo e Cristina (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells. --Lohen11 (disc.) 23:15, 7 oct 2015 (CEST)


Il matrimonio segreto[modifica | modifica el codi]

Il matrimonio segreto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:03, 21 oct 2015 (CEST)


La donna del lago[modifica | modifica el codi]

La donna del lago (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:25, 28 oct 2015 (CET)


Andrea Chénier[modifica | modifica el codi]

Andrea Chénier (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 20:02, 8 nov 2015 (CET)

Ho afegida una imatge. --E4024 (disc.) 16:27, 13 nov 2015 (CET)

Adriana Lecouvreur[modifica | modifica el codi]

Adriana Lecouvreur (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 22:45, 12 nov 2015 (CET)


L'amore dei tre re[modifica | modifica el codi]

L'amore dei tre re (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:00, 16 nov 2015 (CET)


Missa núm. 6 (Schubert)[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova missa. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:21, 23 nov 2015 (CET)


Bianca e Falliero[modifica | modifica el codi]

Bianca e Falliero (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:35, 30 nov 2015 (CET)


Maometto secondo[modifica | modifica el codi]

Maometto secondo (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 20:54, 3 des 2015 (CET)


Tannhäuser (Wagner)[modifica | modifica el codi]

Tannhäuser (Wagner) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 12:34, 26 des 2015 (CET)


Tristany i Isolda[modifica | modifica el codi]

Tristany i Isolda (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:12, 29 des 2015 (CET)


Fidelio[modifica | modifica el codi]

Fidelio (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 19:43, 30 gen 2016 (CET)


Samson et Dalila[modifica | modifica el codi]

Samson et Dalila (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:53, 7 feb 2016 (CET)


La Gioconda (Ponchielli)[modifica | modifica el codi]

La Gioconda (Ponchielli) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:52, 7 feb 2016 (CET)


Otello (Verdi)[modifica | modifica el codi]

Otello (Verdi) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:43, 7 feb 2016 (CET)


Història[modifica | modifica el codi]

Machine Gun Kelly[modifica | modifica el codi]

Machine Gun Kelly (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article sobre Machine Gun Kelly, escrit a partir d'abundants fonts sobre el tema.--Metralleta95 (disc.) 18:17, 22 gen 2016 (CET)

Per començar, unes quantes coses:
 • Les dates haurien d'estar en català i amb el format en català: Sept. 21, 1932 -> 21 de setembre de 1932. Potser també es podria escriure abreviat, però no sé com s'ha de fer en català.Fet Fet!
 • S'haurien de mirar de referenciar les seccions que no tenen cap referència.
 • La pel·lícula de Commons hauria d'anar dins el text i no a Enllaços externsFet Fet!
 • Hi ha un llibre a la bibliografia que s'hauria d'estandarditzar ({{ref-llibre}} o similar) Fet Fet!
 • La imatge de la metralladora la posaria al costat.Fet Fet!
 • El més important de tot: s'hauria de revisar de principi a fi la traducció. Han quedat frases que no s'entenen i frases molt forçades en català. Pau Cabot · Discussió 18:31, 22 gen 2016 (CET)
Sí, li convé una revisió lingüística i de traducció: Per exemple, al principi, "millor conegut com" (en anglès "better known as") és molt forçat: seria més correcte "conegut habitualment com a" (sense oblidar-nos el "com a"). Fins i tot m'atreveixo a suggerir que al costat del pseudònim amb què era conegut ("Machine Gun") habitualment, no hi sobraria la traducció "metralleta" (per a aquells lectors no familiaritzats amb l'anglès, no pas "metralladora"). Subscric, igualment, les observacions que ja ha fet en Pau Cabot abans de mi. --MALLUS (disc.) 22:39, 22 gen 2016 (CET)

D'acord, en els següents dies ho aniré modificant. Gràcies!--Metralleta95 (disc.) 00:59, 23 gen 2016 (CET)

Bona feina però encara li cal una nova llegida per millorar imprecisions en traducció. Vegeu les meves últimes edicions com a referència. Salut!--Jey (disc.) 16:32, 24 gen 2016 (CET)

Alçament de Pasqua[modifica | modifica el codi]

Alçament de Pasqua (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

La informació prové principalment de la traducció de l'article a la viqui anglesa (en:Easter Rising), on no és article de qualitat (però no se per què). He ampliat l'article en el marc del Viquiprojecte:Efemèrides -- Gerhidt (disc.) 15:36, 23 gen 2016 (CET)

L'article en sí "està molt ben parit" (per dir-ho en termes col·loquials però entenedors). En una primera i superficial impressió, per tal d'ésser considerat AdQ li caldria eliminar un bon grapat d'enllaços vermells, en especial a la plantilla del principi (dels "comandants britànics" no se'n parla un borrall, per exemple). Que en anglès no sigui AdQ pot ser simplement perquè aquesta mena de temes solen ser polèmics entre els "brits" i els "irish".
A tot això hi he afegit unes referències sobre el tema en català, cosa que no està mai de més. D'altra banda, hi ha un tema que potser fora interessant de tocar, i serien les reaccions que des de Catalunya es van donar davant d'aquest fet, i que en part es recullen en aquest llibre (és un suggeriment, potser el tema es pot tocar en un altre article relacionat amb el tema). --MALLUS (disc.) 17:00, 24 gen 2016 (CET)
Gràcies @MALLUS: El meu germà em va regalar aquest llibre per reis, però encara no he tingut temps de llegir-lo!. Pel què fa als enllaços vermells, l'objectiu és anar-los omplint a través del Viquiprojecte:Efemèrides, que aquests mesos es centra en l'alçament de Pasqua. -- Gerhidt (disc.) 17:57, 24 gen 2016 (CET)

Símon Petliura[modifica | modifica el codi]

Símon Petliura (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traducció de l'article equivalent en francès, on és article bo. Potser li caldria (ho faré) eliminar algun enllaç intern en vermell, però en tot cas, i segons el meu modest parer, no n'hi cap que tingui especial importància i que impossibiliti per sí mateix una bona qualificació de l'article. --MALLUS (disc.) 23:30, 1 feb 2016 (CET)


Lletres[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.


Tecnologia[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.