Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (32)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (11)
  1. Llista d'articles bons (152)
  2. Llista d'articles de qualitat (761)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 32 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2017 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1093:
Avaluacions del 2016: 51
Avaluacions del 2015: 110
Avaluacions del 2014: 76
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Ángeles Santos Torroella[modifica | modifica el codi]

Ángeles Santos Torroella (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article fet i ampliat durant una viquimarató el 2012 i posteriorment, que es va quedar a les portes de ser presentat com a Adq i que en @Davidpar: i jo el volem convertir en Adq, dins del Viquiprojecte:Viquidones, que vol millora la presència i qualitat de les dones a la Viquipèdia.En el seu moment vam fer un buidatge exhaustiu de tota la bibliografia disponible sobre l'artista. Prego feu llegida i comentaris per tal de procedir a la seva millora i presentar-ho com a ADq--Kippelboy (disc.) 18:08, 20 juny 2016 (CEST)
Ep! en aquest hi he col·laborat :) per ser AdQ seria bàsic (i imprescindible, diria jo) aconseguir una foto seva.--Arnaugir (discussió) 20:07, 23 juny 2016 (CEST)
Bon article, enhorabona als autors. He fet uns canvis menors, poca cosa. M'ha semblat veure algun petit error ortogràfic, més que res en quant a puntuació, però com no sóc cap especialista no m'hi fico. Apart d'això, volia comentar unes quantes coses:
 • A Primeres exposicions, on posa va deixar les Dominiques Franceses per dedicar-se íntegrament a la pintura, es tracta d'algun orde religiós?, no posa res anterior a la biografia. Fet Fet!
 • Al mateix apartat, fins i tot arribà a entrar en una depressió, per treballar molt o alguna altra causa? Fet Fet!
 • La frase Després de realitzar un parell de mostres a Valladolid que van causar sensació (abans fins i tot de pintar Un món), la participació en el IX Salón de Otoño de Madrid l'any 1929 —amb les obres Un món, Autoretrat i Noies—, la seva fama va augmentar en gran manera, sobretot gràcies a la seva obra mestra de grans dimensions grinyola una mica, potser «la participació en el IX Salón... li va fer augmentar la seva fama».Fet Fet!
 • Matrimoni i canvi d'estil: crec que seria convenient revisar l'ordre d'exposició, es parla del seu fill abans del seu matrimoni, i es diu que la seva estètica, enfront del noucentisme català, entrà en crisi, quan se suposa que els seus anys d'èxit són entre Valladolid, Madrid i París, ja que no arriba a Barcelona fins al 1933, llavors, perquè la comparació amb el noucentisme català? També es diu que es va casar el 1936, i que el seu marit li va influir en tornar a pintar a partir de 1935; podria ser en l'època de nuvis, però s'hauria d'aclarir.
 • Etapa de Valladolid i Madrid: on diu vincular la pintura de Santos al moviment místic i realista de l'art expressionista, no ho veig molt clar, l'expressionisme es caracteritza precisament per la deformació subjectiva de la realitat; caldria revisar la referència i, tot i que digui això, jo posaria en tot cas figuratiu i no realista.
 • El fill a vegades s'anomena Julián i a vegades Julià, s'hauria d'unificar.
 • La secció Obres destacades queda una mica minsa, com són obres citades seria prescindible; sinó, s'hauria d'ampliar una mica amb més informació sobre aquestes obres o, almenys, les dades museístiques habituals (mida, material, tècnica, etc).
Salutacions.--Canaan (disc.) 21:53, 24 juny 2016 (CEST)
Bon dia. Caldria resoldre el tema de les millores de format que assenyala la plantilla de dalt de tot de l'article.—Leptictidium (digui) 10:13, 26 set 2016 (CEST)
Teniu raó. Se m'havia passat l'avaluació. En breu m'hi poso!.--Kippelboy (disc.) 19:12, 26 set 2016 (CEST)
@Kippelboy, Davidpar: Deixo uns quants comentaris:
 1. Segons les recomanacions lingüístiques, els articles han d'adoptar una uniformitat al llarg del text pel que fa a temps verbals en passat; ara mateix es barregen el passat perifràstic (més recomanat) i el passat simple.
 2. No em convenç massa la secció d'exposicions: té una breu introducció sense referències en què destaca algunes exposicions dels anys 30, però després no en menciona cap de les posteriors que es recullen a la taula (eren menys importants?). La taula també té moltes files sense font, estaria bé afegir-les (i també algun viquienllaç més).
 3. Hi ha dos seccions sobre reconeixements. No seria millor unificar-les en una més extensa?
 4. Trobo a faltar alguna repercussió monetària o econòmica de les seves obres. No sé si hi deu haver massa informació disponible al respecte.
 5. Una llàstima no tenir-ne foto, aviam si cap dels dos podria estirar un contacte i n'alliberen una... hehe
Ànims! Molt currada la segregació bibliogràfica i de referències. --Xavier Dengra (MISSATGES) 22:34, 13 des 2016 (CET)
Ah! I calen referències a Wikidata! --Xavier Dengra (MISSATGES) 22:35, 13 des 2016 (CET)

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursivaEm sembla que les tenim totes ara.--Manlleus (disc.) 19:20, 12 gen 2017 (CET) Em sembla que les tenim totes ara.--Manlleus (disc.) 19:20, 12 gen 2017 (CET)
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)
Dos detallets:
 • Al llibre d'estil es demana fer servir cometes baixes («») en lloc de cometes altes ("").
 • La infotaula diu: «Circumferència: 10,921 km». Se'ns ha encongit la Lluna! :-) Ara en sèrio, caldria revisar comes i punts en les xifres. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 11 juny 2015 (CEST)

Algunes cosetes:

 • Què és l'"allargament mensual" de la lluna que havien descrit els antics astrònoms indis?
 • Crec que l'ús de la preposició "en" necessita una repassada, perquè surt a llocs que em sonem malament, però no estic prou segur com va la norma com per posar-me a canviar-ho.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 18 juny 2015 (CEST)

Continuaré quan es compleixi el repte de 2015!

@Leptictidium, Pere prlpz, Manlleus, Arnaugir: Ara que volen enviar la viquipèdia a la Lluna, i tenint en compte que una possibilitat sembla ser enviar els articles sobre la mateixa Lluna en totes les llengües, potser podríem mirar com tenim el nostre. Com està? --Gerhidt (disc.) 18:57, 21 abr 2016 (CEST)

@Gerhidt: Hola què tal? Que ve que la wikipedia formi part d'una càpsula del temps lunar, però potser no saben de la existència de la Internet Web Archive?? o dels historials dels articles? Bé, de totes maneres l'article sobre el nostre satèl·lit està força bé, apart dels "petits" defectes que van citar els companys ara ja fa un temps, fora ja d'excuses de participació en curses de crear articles, crec que entre un parell d'usuaris o algú assidu podem acabar l'article i presentar-lo, què me'n dieu?--Manlleus (disc.) 19:04, 21 abr 2016 (CEST)
Podria ser un bon moment per reemprendre l'article, no? Una bona manera seria posant-lo en avaluació.--Medol (disc.) 16:23, 3 nov 2016 (CET)
@Manlleus: Si et sembla bé, crec que és millor arxivar la proposta per descongestionar les avaluacions. Fa molt temps que l'article no es millora atenent peticions i dóna una certa sensació d'oblit. Ho veus bé? Salut! --Xavier Dengra (MISSATGES) 14:58, 14 des 2016 (CET)
@Xavier Dengra: Puc avançar durant les festes, però ara mateix complicat (examens...), per 4 dies més no crec que farà mal d'ulls després de tot aquest temps. Però si per algun motiu no pot ser, arxiveu-lo automàticament, igualment és un gran article! Gràcies pel manteniment Xavier.--Manlleus (disc.) 15:04, 14 des 2016 (CET)
@Manlleus: Els estudis són el primer. Cap problema, deixem-lo fins passades les festes de Nadal per si pots millorar-lo (no corre cap pressa i no ve d'aquí, com bé dius). Gràcies a tu, molts ànims pels exàmens! --Xavier Dengra (MISSATGES) 15:45, 14 des 2016 (CET)
Doncs hi tornem, us sembla!?--Manlleus (disc.) 19:20, 12 gen 2017 (CET)
Vermells pels que en tinguin ganes (alguns generals aplicables a força articles d'astronomia, geologia i química, apart d'Història i tecnologia): Pol nord lunar, Pol sud lunar, calendari germànic, oceà de magma lunar, Compatibilitat (geoquímica), mare Smythii, mare Orientale, conca Pol sud-Aitken, Província geològica, Cúpula lunar, KREEP, Comptatge de cràters, Llista de cràters lunars, Mare Orientale, Comminució, Jardineria per impactes, Sòl lunar, Missió Clementine, Moon Mineralogy Mapper, Conca Mutus - Vlacq, Mare Humboldtianum, Conca Mendel - Rydberg, Hertzsprung (cràter), Inclusions de fosa [1], Cràter Peary [2], Pic de llum eterna [3], Cràter Hermite [4], Pla eclíptic, Pla equatorial, Doble planeta, Coordenades baricèntriques (astronomia), High Desert [5], Força mareomotriu, Efecte d'oposició [6], Constància de color [7], Llei del cosinus de Lambert, Il·lusió lunar [8], Fenomen lunar transitori [9], Reflector lunar [10], Lunar Laser Ranging experiment [11], Terratrèmol lunar [12] [13], Eclipsi solar de l'11 d'agost de 1999 [14], Eclipsi total, Mes sideral, Mes sinòdic, La cara de la Lluna (es), Johann Hieronymus Schroeter, Daedalus (cràter), Cràter lunar, Atles lunar parisenc, Nikolai Kosyrew, Lunar Laser Ranging, Estructura radiada, Líquid iònic, Lunar Surface Ultraviolet Camera, Calendari lunisolar, Alta cultura, Lluna creixent, Quart minvant, Llista de missions lunars proposades, Llista d'objectes creats per la humanitat sobre la Lluna, Astronomia xinesa, Shi Shen, Cicle de Saros, Astronomia índia, Llum lunar, Aryabhatiya, Selenographia, Sobre el cel, Seleuc de Selèucida, Johann Heinrich Mädler, Richard Proctor, Ranger 7, Ranger 8, Ranger 9, Surveyor 1, Programa lunar soviètic, Apollo Lunar Surface Experiments Package, Imatge multiespectral, Programa lunar xinès, Chang'e 2, Astromòbil lunar, Luna 24, Chang'e 4, Chang'e 5, Video en alta definició, Chandrayaan II, Fobos-Grunt, Aristarc (cràter), Arizona State University, Luna-Glob, Shackleton Energy Company, Dipòsit de propulsors, Vision for Space Exploration, Ares (coet), Paul Davies, Res communis, Conill lunar, Astrologia de la Lluna, Folklore europeu, Jean de la Lune (obra de teatre), Al voltant de la Lluna, Frau Luna, Paul Lincke, Guia turística, Werner Tiki Küstenmacher, Llista dels Ainur, Au clair de la Lune, Tecciztecatl, Símbol xinès, Máni (mitologia), Blodeuwedd, Morrígan, Ceridwen, Teriomorfisme, Calendari saxó antic, La lluna, la pruna, Cristià Camps, Decat, Coorbital.--Manlleus (disc.) 20:10, 12 gen 2017 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

No hi ha cap article.


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Bouvet[modifica | modifica el codi]

Bouvet (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació aquesta illa de l'Atlàntic sud pertanyent a Noruega. Es tracta d'una traducció de la Viquipèdia en anglès. --Martí8888 (disc.) 17:04, 3 març 2017 (CET)


Calcita[modifica | modifica el codi]

Calcita (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Es presenta l'article calcita per a rebre suggeriments. L'article s'ha creat seguint l'esquema dels 4 AdQ de minerals. Qualsevol errada, cosa que afegirieu o canvi que realitzarieu, si us plau, comenteu-ho a continuació. Durant les setmanes o mesos que estigui en avaluació s'aniran creant enllaços en vermell i afegint algunes imatges que encara hi manquen. Gràcies!--Darth (disc.) 21:41, 5 març 2017 (CET)

t'animo a continuar amb aquests articles de minerals! Una coseta menor: separaria localització com a secció de la formació etc i l'ajuntaria amb els mars de calcita, ja que és un dels llocs on es troba. Els minerals relacionats els posaria després de tot el que fa referència a la calcita en si, en relació amb el grup de la calcita. --barcelona (disc.) 20:31, 18 març 2017 (CET)
Fet Fet! L´única cosa que no veig clara es això dels mars de calcita; no estaria millor a formació? Gràcies pel comentari!!--Darth (disc.) 10:38, 19 març 2017 (CET)
mou-lo si ho consideres, ara té pinta més ordenada :) --barcelona (disc.) 11:31, 24 març 2017 (CET)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Ekbletomys hypenemus[modifica | modifica el codi]

Ekbletomys hypenemus (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) —Leptictidium (digui) 13:13, 27 abr 2017 (CEST)

Presento aquest article, que ha estat traduït de l'article bo anglès, a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Durant l'avaluació aniré creant els enllaços vermells més rellevants. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç. —Leptictidium (digui) 13:13, 27 abr 2017 (CEST)


Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Mausoleu Qianling[modifica | modifica el codi]

Mausoleu Qianling (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És una traducció de l'anglès d'un article considerat de qualitat.--Hienafant (disc.) 13:53, 7 abr 2017 (CEST)

He corregit alguna errada però necessita una repassada lingüística, potser pots fer pings perquè t'hi ajudin? El tema és força interessant, ens manca molta cosa de la cultura xinesa--barcelona (disc.) 10:05, 15 abr 2017 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Dafnis i Cloe[modifica | modifica el codi]

Dafnis i Cloe (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Els articles que he consultat són fiables, l'estructura em pareix lògica i la redacció no crec que presente tecnicismes massa difícils.--Hienafant (disc.) 13:58, 26 març 2017 (CEST)

he llegit l'article, molt interessant i ens mancava. Crec que es podria ampliar la part de llegat i influència i necessitaríem omplir com a mínim el vermell de novel·la sofística per entendre bé el gènere al qual pertany --barcelona (disc.) 13:59, 7 abr 2017 (CEST)
@Barcelona:, la novel·la sofística ja té article.--Hienafant (disc.) 17:20, 7 abr 2017 (CEST)

Hentai[modifica | modifica el codi]

Hentai (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He mirat en fonts acadèmiques i de premsa, en llocs web de notícies considerats fiables, he estructurat seguint un ordre lògic, he redactat sense quasi tecnicismes i l'extensió és considerable.--Hienafant (disc.) 14:07, 26 març 2017 (CEST)


Esports[modifica | modifica el codi]

Llista de pilots de Fórmula 1[modifica | modifica el codi]

Llista de pilots de Fórmula 1 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Demano l'avaluació d'aquesta llista, traduïda de l'anglesa on es ADQ. Porto anys treballant-hi i ara ja està completa. És el primer cop que poso un article en avaluació i vaig una mica perdut, així que us demano una mica de paciència amb les possibles errades que faci.--Beusson (disc.) 10:56, 21 feb 2016 (CET)

@Beusson: caldria revisar la columna de punts, hi ha una barreja de punts i comes decimals que s'ha d'arreglar. Ex. Fernando Alonso té 1788 punts (mil set-cents vuitanta-vuit), però allà hi surt 1,788 (u coma set-cents vuitanta-vuit). En canvi d'altres estan bé. Pel que fa a la introducció, crec que és bastant millorable per exemple basant-se en la de l'article en anglès. Si necessites ajuda avisa--Arnaugir (discussió) 14:25, 10 abr 2016 (CEST)
Comentari Comentari La part dels punts resolta, al traslladar la plantilla en anglès se m'havien passat els de més de 1000 punts... La part de la introducció m'hi posaré en aquests propers dies, quan ho tingui t'aviso. Gràcies per revisar-ho.--Beusson (disc.) 19:19, 10 abr 2016 (CEST)
La introducció ja és igual (o millor) que a la versió anglesa. Només hi falta un paràgraf que està més avall (i ampliat!). Seguiré mirant si puc afegir-hi més coses. --Beusson (disc.) 22:50, 13 abr 2016 (CEST)
@Beusson: Bones! Crec que pels llibres de les referències és millor utilitzar el sistema {{sfn}}, o si més no crear un apartat de primer nivell Bibliografia. Jo el sotmetria ja a votació, tot i que per la necessitat d'actualització constant el veig més com a AB que no pas AdQ. Salut! --Xavier Dengra (MISSATGES) 22:44, 1 gen 2017 (CET)

En comptes de United Kingdom hauria de dir Regne Unit.--Arnaugir (discussió) 19:14, 22 gen 2017 (CET)

@Arnaugir: Havien modificat la plana de la plantilla de la bandera, no era un problema d'aquest article. Ja està resolt. Gràcies per cercar millores. --Beusson (disc.) 23:14, 22 gen 2017 (CET)

Música[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert)[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova missa. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:21, 23 nov 2015 (CET)

A veure si anem avaluant la feinada del Lohen :) Com sempre, article informatiu. Apareixen adjectius qualificatius sense referència (com "moments colpidors") i expressions paràfrasi d'assajos ("no exagerava") que redactaria en un to més neutre. Recordo que s'haurien d'eliminar les expressions en primera persona (per exemple:"fent-nos tremolar") que semblen venir de la bibliografia (no ho edito perquè es repassi tot el text, n'hi ha més). Trobo interessant i útil la part biogràfica que explica el to de l'obra. --barcelona (disc.) 10:53, 9 des 2016 (CET)
@Barcelona: com demanes, he despersonalitzat el text, fent-lo més neutre tot i que empitjori la visió del què és l'obra. De totes maneres, si veus alguna manca de neutralitat, t'agrairia que tu mateixa la corregissis. Gràcies per valorar la meva feina, però és descoratjador el què està passant amb els articles de qualitat. Podíem haver tingut, de llarg, la millor viquipèdia en òpera. Però res, tot aturat.--Lohen11 (disc.) 23:09, 9 des 2016 (CET)
@Lohen11: Mentre feia una repassada m'han sorgit alguns dubtes:
 1. Què és el Stadtkonvikt? No em queda clar i crec que es podria explicar una mica més.
  Aclarit al text.
 2. A la secció Origen i context hi ha anades i tornades temporals confuses com la que parla de l'obra Viatge d'hivern (juliol de 1828), però dos paràgrafs més endavant es torna al gener de 1828. Intentaria seguir una línia temporal menys difusa. De tota manera, veig que la meitat del text de Origen i context parla de la vida de Schubert sense relacionar-se estretament amb el contingut de la missa de l'article, excepte la part final. Penso que seria més apte per a la biografia de Schubert que no pas en aquest, sobretot tenint en compte que va compondre l'obra al final de la seva vida i es parla d'ell des de la infància (innecessari al meu parer).
  Bàsicament parla de la relació del músic amb la música sacra, s'adiu al títol de l'encapçalament.
 3. Els incisos han de fer servir el guió llarg ( — ), no pas guionet ( - ). Corregit.
 4. Massa barreja de "aquest" amb passats. Corregit.
 5. Fases com " Schubert va pretendre fer una celebració de la vida i va decidir, entre altres infidelitats al text litúrgic, oblidar passatges del credo com el Et expecto resurrectionem mortuorum perquè en aquell moment el Judici Final el preocupava bastant menys que el judici dels seus contemporanis." són totalment antienciclopèdiques i no haurien de servir sota cap concepte, ni per omplir espai. N'he eliminades de força semblants.
Comparteixo la teva frustració pel que fa a les avaluacions, però pensa que des de fora també es veu com un tap d'òperes i sovint resulta esgotador avaluar tants articles seguits d'òpera i habitualment amb el mateix tipus de propostes de correcció (sobretot les connotacions subjectives, que són difícils d'esmenar i tornar a redactar). Jo personalment et demanaria més empatia en el sentit de col·laborar avaluant i votant també les propostes dels companys, així amb el teu cop de mà farem més via i desencallarem una mica més la situació. Salut i gràcies per tenir en compte les meves aportacions, --Xavier Dengra (MISSATGES) 00:15, 14 des 2016 (CET)
@Xavier Dengra: Gràcies per les correccions. Et contesto als paràgrafs. No hi ha frustració. Mentre gaudeixi fent articles d'òperes, "els de fora" continuareu tenint el tap. Com tots, faig el què puc, i la meva empatia en el projecte es veu reforçada per 142.000 edicions i sense buscar cap profit personal.--Lohen11 (disc.) 15:46, 14 des 2016 (CET)
@Lohen11: Faltaria més, no poso gens en dubte la teva aportació immensa al projecte :) He creat Tema:Th6tf8jx5qh8p375 com a espai per debatre solucions a la congestió actual. Aviam com ho veus! --Xavier Dengra (MISSATGES) 15:59, 14 des 2016 (CET)
@Xavier Dengra: Quan pugui li faig una bona repassada.--Lohen11 (disc.) 14:20, 19 des 2016 (CET)

Killer Queen[modifica | modifica el codi]

Killer Queen (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'article és una traducció del de la Viquipèdia en castellà, on és article bo. Aniré creant els vermells al llarg dels pròxims dies. – Townie (Discussió) 19:28, 1 abr 2016 (CEST)

 • @Townie: les cançons haurien d'anar entre «cometes baixes».

Un bon treball. Jo el votaria de qualitat si desapareixen una bona part dels vermells.--Lohen11 (disc.) 22:26, 14 des 2016 (CET)

La majoria de les referències són de pàgines web, moltes de les quals ja no funcionen. Suggereixo substituir els enllaços trencats per referències a algun llibre que parlin de la cançó, en la mesura que això sigui possible. Per la resta, em sembla molt bé.--Medol (disc.) 19:55, 3 gen 2017 (CET)


L'amico Fritz[modifica | modifica el codi]

L'amico Fritz (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 15:48, 11 maig 2016 (CEST)

Si n'hi ha, et suggeriria afegir algun llibre més que hàgi parlat de l'obra a la bibliografia. Molt bé.--Medol (disc.) 11:01, 14 gen 2017 (CET)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 13:17, 25 abr 2017 (CEST)

I Rantzau[modifica | modifica el codi]

I Rantzau (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:20, 16 maig 2016 (CEST)

Està molt bé, jo ja el posaria en votació. Potser no és necessari, però si fos possible afegir algun llibre més, millor. Gràcies per aquests articles.--Medol (disc.) 17:22, 23 gen 2017 (CET)
No n'he trobat cap més que en parli de forma significativa.--Lohen11 (disc.) 13:23, 25 abr 2017 (CEST)

Kàtia Kabànova[modifica | modifica el codi]

Kàtia Kabànova (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:12, 10 juny 2016 (CEST)

Hi trobo a faltar alguna referència a l'argument. A les referències, algunes porten a (Němcová, 1997) però aquest llibre no apareix a la bibliografia, s'hauria d'afegir. I ja es podria portar a votació. Bona feina.--Medol (disc.) 15:41, 3 feb 2017 (CET)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 16:08, 25 abr 2017 (CEST)

La guineueta astuta[modifica | modifica el codi]

La guineueta astuta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 20:54, 18 juny 2016 (CEST)

El que caldria retocar és la redacció d'algun passatge. Com en altres casos, disminuiria els termes valoratius, per exemple el segon paràgraf de la intro em sembla massa subjectiu, malgrat la referència (no és l'únic tros). Hi ha abundància de verbs "ser" (per exemple primer paràgraf de l'anàlisi musical). L'argument s'entén molt bé i em sembla interessant la comparació amb les faules clàssiques, així com la comparació entre bosc i hàbitat humà --barcelona (disc.) 20:03, 18 feb 2017 (CET)

El cas Makropoulos[modifica | modifica el codi]

El cas Makropoulos (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 19:27, 9 jul 2016 (CEST)


Der Zwerg[modifica | modifica el codi]

Der Zwerg (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 15:57, 12 jul 2016 (CEST)


Don Chisciotte alle nozze di Gamaccio[modifica | modifica el codi]

Don Chisciotte alle nozze di Gamaccio (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 14:54, 15 jul 2016 (CEST)


Die tote Stadt[modifica | modifica el codi]

Die tote Stadt (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:51, 31 jul 2016 (CEST)


Una vida pel tsar[modifica | modifica el codi]

Una vida pel tsar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 12:34, 3 ago 2016 (CEST)


Missa glagolítica[modifica | modifica el codi]

Missa glagolítica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:35, 14 des 2016 (CET)


Simfonia núm. 1 (Martinů)[modifica | modifica el codi]

Simfonia núm. 1 (Martinů) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:13, 23 gen 2017 (CET)


Julietta[modifica | modifica el codi]

Julietta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:20, 15 feb 2017 (CET)


Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band[modifica | modifica el codi]

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Pos en avaluació aquest article, traduït de la Viquipèdia anglesa on és AdQ i un dels millors articles que he llegit mai. Hi ha unes quantes tasques que sé que estan pendents i que procuraré anar fent en aquests dies següents, com crear alguns articles vermells (almenys les cançons de l'àlbum que falten i les de la introducció) i afegir imatges i sons amb drets d'autor. Estic obert a tot tipus de crítiques i suggerències. Ah!, i dedicat a tots els fans dels Beatles.--Cparres (vostès diran) 00:23, 3 març 2017 (CET)


Petite messe solennelle[modifica | modifica el codi]

Petite messe solennelle (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:52, 27 abr 2017 (CEST)


Història[modifica | modifica el codi]

Llista d'eleccions papals[modifica | modifica el codi]

Llista d'eleccions papals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article que en anglès és un article bo, potser també ho pot ser en català. L'aniré polint durant el procés d'avaluació, amb els comentaris que feu. Gràcies per avançat--Medol (disc.) 11:01, 15 feb 2017 (CET)

Entenc que el contingut no es pot ampliar perquè és una llista, però ompliria els vermells de la introducció, com a mínim el que parla del procediment d'elecció papal, que és un context imprescindible. Entenc que vols omplir totes les eleccions? ;) --barcelona (disc.) 20:05, 18 feb 2017 (CET)
Pensava fer tots els articles de la introducció, i alguna de les eleccions, però totes impossible.--Medol (disc.) 08:43, 19 feb 2017 (CET)
m'ho imagino hehe, fes els que puguis que tot suma --barcelona (disc.) 11:54, 26 feb 2017 (CET)

HMS Glowworm (H92)[modifica | modifica el codi]

HMS Glowworm (H92) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article a avaluació. Ha estat parcialment traduït de la wikipedia anglesa i l'espanyola, en ambdues un article bo. A més, he afegit altres detalls concrets i més fotografies. --Sd.Kfz. 182 (disc.) 19:46, 28 jul 2016 (CEST)

@Sd.Kfz. 182: Bones, l'article ara mateix té diverses mancances, però res que no es pugui millorar. Te les llisto a continuació:
 1. Falten moltes referències, 9 fonts són massa poques ja no per un AdQ o AB, sinó per un de normal de la seva extensió. Com a mínim cada paràgraf (si no oració) hauria d'esmentar de quina publicació prové.
 2. Les referències i la bibliografia han d'anar incloses en plantilles estàndard del projecte. Això s'aconsegueix clicant el botó Modifica > Cita > escollir quin tipus de font fiable s'està consultant > omplir els paràmetres corresponents.
 3. De la secció Batalla final, caldrien més enllaços blaus a altres articles. També seria bo que l'article que estem avaluant estigui enllaçat des d'altres de la mateixa temàtica (ara mateix només 2 articles ens hi porten).
 4. Hi ha diversos errors ortogràfics, sobretot abús de comes (n'he vist moltes entre subjecte i predicat), gerundis darrere de comes que no són correctes en català, barreja passat simple i perifràstic (s'aconsella que només se'n faci servir un, prioritàriament el passat perifràstic) i té algunes construccions i preposicions que no estan ben adaptes al català (suposo que pel fet de ser una traducció).
Ànims! Pot quedar un article bo si es milloren aquests problemes. Si et cal ajuda només cal que la demanis. Salut! --Xavier Dengra (MISSATGES) 23:10, 13 des 2016 (CET)

Hi veig alguns problemes de traducció que no haurien de ser en un article bo. O sigui, algunes traduccions s'haurien de pensar:

 • "Flota domèstica": si no hi ha una forma amb referències en català, jo deixaria "Home Fleet". A més, com deia en Xavier s'hauria de fer l'article Home Fleet.
 • "Caldera d'aigua": la traducció literal del terme anglès seria "caldera de tubs d'aigua". En francès i italià fan la mateixa traducció. Si no hi ha un bon motiu, deixaria aquesta traducció literal. Fer-ne l'article, encara que fos breu, estaria bé.
 • "Tambor": "tambor de fums" seria una traducció literal, tot i que em sorprendria que no hi hagués un terme català, com a mínim em l'àmbit ferroviari.--Pere prlpz (disc.) 00:42, 23 gen 2017 (CET)

Exèrcit micènic[modifica | modifica el codi]

Exèrcit micènic (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'article, creat pel Viquiprojecte:PESCAR, és una traducció de l'anglesa, on és article bo. M'agradaria que aquí pogués aconseguir el distintiu de qualitat; intentaré ampliar les parts que es considerin millorables. Durant l'avaluació, acabaré de crear enllaços vermells i traduir i vectoritzar la imatge de la introducció. --Townie · discussió 19:13, 2 gen 2017 (CET)

Molt bé!. No l'he llegit sencer encara, però ja he vist algun "infanteria pesada" que caldria canviar per "infanteria pesant", igualment com passaria amb la cavalleria pesant. El mateix error en el qualificatiu passa sovint amb els metalls pesants.--Carles (enraonem) 19:18, 2 gen 2017 (CET)
Fet Fet!--Townie · discussió 19:28, 2 gen 2017 (CET)

Celebro que articles pescar apareguin per aquí! No sé si dona per a un adq, ja ho decidirà comunitat, però comento coses

 • no m'agrada que l'article no comenci per la definició i terme en negreta com la resta i manca una mica d'introducció enciclopèdica. Fet Fet! He retocat la introducció.
 • compte amb els gerundis que entorpeixen, com ara "un regne trobant-se a Micenes" (de fet tota aquella frase s'hauria de refer). Resta de la introducció molt clara Fet Fet! Introducció retocada.
 • redacció, massa repeticions de paraules properes i alguna frase que rellisca, no és greu però potser li pots fer una darrera llegida Fet Fet!
 • per a mi per lògica les armes i similars (components) han d'anar abans de les tàctiques; primer què el forma i després com s'usa, jo canviaria l'ordre de les seccions, així també estalviaràs repeticions. Fet Fet!
 • per què usen el simbolisme del senglar als cascs? Fet Fet!
 • compte amb anglicismes i construccions estranyes, ex: "s'han trobat proves d'armadura", demana ajuda per a la revisió lingüística :) Fet Fet!
 • als vaixells, dius que es mouen pel corrent però en realitat després parles dels remers, poc clar. Fet Fet! Frase canviada gràcies a en Josep Esquer.
 • entenc que la introducció ha de ser un resum i que hi ha temes que es relacionen entre ells, però no cal que les frases siguin literals entre seccions, com la dels regnes guerrers. Fet Fet! Introducció retocada.
 • dins campanyes comences de nou amb context històric que no respon al títol, potser podries agrupar tota la informació en una secció, massa barreja. Fet Fet! He fet una nova secció, "Context".
 • un exemple de redacció de repeticions poc llegidores: "a través de les èpiques gregues, especialment les èpiques d'Homer, la Ilíada i la Odissea, aquest període de la història de Grècia es considerava un període..." Fet Fet! Frase canviada, faré diverses repassades.
 • llegat es pot ampliar. Parles de la visió de guerrers que tenien els grecs clàssic dels micènics (super interessant) però trobo a faltar informació de quines de les tàctiques i armes es van mantenir, així com les innovacions, que és el que esperaria que aparegués en una secció d'aquest títol. Part de la informació apareix en seccions anteriors però manca més detall.
 • crec que l'article és interessant i et felicito per les contribucions al concurs, només poso pegues perquè estem intentant que sigui un adq --barcelona (disc.) 11:47, 10 gen 2017 (CET)

@Barcelona: Moltes gràcies! Aquest cap de setmana intentaré retocar la part del contingut que em vas dir. La resta està tot fet, i he fet canvis en l'estructura de l'article. --Townie · discussió 19:58, 13 gen 2017 (CET)

Bona feina Townie. Caldria traduir la imatge de la introducció, i no sé si seria factible posar-hi una {{Infotaula unitat militar}}.--Arnaugir (discussió) 11:52, 21 gen 2017 (CET)

Fet Fet! Imatge traduïda i vectoritzada, i infotaula afegida. --Townie · discussió 19:32, 22 gen 2017 (CET)
Bon article!--Manlleus (disc.) 16:59, 23 gen 2017 (CET)

Molt bé! Si et sembla bé, miraré alguns llibres que tinc per casa, a veure si puc afegir alguna coseta més, però em sembla que està força complet. Em sembla que l'apartat de context està inacabat (fixa't en el darrer paràgraf), i potser desenvoluparia una mica més el paràgraf primer de l'apartat de llegat. Què va mantenir l'exèrcit clàssic que ja tenia el micènic? --Gerhidt (disc.) 14:40, 29 gen 2017 (CET)

No et tallis a afegir contingut! Al llarg d'aquesta setmana intentaré acabar la part del llegat. Pel que fa a context, vaig afegir un "Attarsiya" per equivocació, ja l'he tret. Moltes gràcies! --Townie · discussió 18:30, 29 gen 2017 (CET)

Molt bona feina. Només demanaria la traducció de les cites literals que hi ha a l'apartat de referències. I res més. A mi em sembla que ja es podria posar en votació.--Medol (disc.) 10:16, 25 abr 2017 (CEST)


Llengües de l'Imperi Romà[modifica | modifica el codi]

Llengües de l'Imperi Romà (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article del Viquiprojecte:PESCAR, traduït de l'anglès, i realitzat conjuntament entre Enric i jo mateix. --Gerhidt (disc.) 14:44, 28 març 2017 (CEST)

celebro que sumem candidats pescar! Sobre l'estructura: per a mi no té el mateix nivell jeràrquic "reformes del llenguatge" que els idiomes particulars. Per tant proposo:
 1. llengües bàsiques (o clàssiques o predominants o com vulgueu)
  1. llatí
  2. grec (i dins de cadascuna d'elles els moviments reformistes
 2. llengües regionals (amb les corresponents)
 3. distribució geogràfica (ho poso aquí per no alterar tant, però no veig gaire per què se separa primer per idioma i després per zona fora de les clàssiques)
 4. llengües rituals
 5. llengües legals---- per a mi ha d'anar dins del llatí, desaparició, però podem comentar-ho
 6. multilingüisme (ho poso al final per no trencar l'estructura general de llengües i zones, si no, és un pegat)
 7. el llegat lingüístic--barcelona (disc.) 11:43, 30 març 2017 (CEST)

Lletres[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.


Tecnologia[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.