Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (21)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (4)
  1. Llista d'articles bons (144)
  2. Llista d'articles de qualitat (653)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 21 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2015 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 997:
Avaluacions del 2015: 16
Avaluacions del 2014: 73
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 215
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Arquitectura de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Arquitectura de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article sobre l'evolució històrica i artística de l'arquitectura a Barcelona, fet amb bibliografia especialitzada en la matèria.--Canaan (disc.) 21:48, 3 maig 2015 (CEST)

Li he fet alguns retocs a la introducció i un d'altre dins l'apartat romànic, petites cosetes. Molt bona feina! Felicitacions al redactor.--Yeza (disc.) 07:54, 19 maig 2015 (CEST)
Gràcies, Yeza.--Canaan (disc.) 20:15, 19 maig 2015 (CEST)

Catedral de Santa María la Real de Pamplona[modifica | modifica el codi]

Catedral de Santa María la Real de Pamplona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article m'ha portat força feina de traducció però ha valgut la pena. L'he traduït de l'espanyol i mancarien algunes faltes de traducció literals però la veritable feina ja està feta. Crec que amb els suggeriments que rebi aquí i amb la meva predisposició per treballar en el que em digueu ho puc aconseguir. Gràcies. Wiki-i-love-you.png Rauletemunoz Conversa afable? 03:05, 5 nov 2014 (CET)

Mmmm... trobo que hi ha molts paràgrafs sense referències; destaca, a més, que, malgrat que hi ha una secció de bibliografia, referenciada només hi ha el 'VVAA, La Catedral de Pamplona (Tom I)'. No ho acabo de veure clar.--Sorenike (disc.) 10:31, 5 nov 2014 (CET) Comentari Comentari: Nuvola apps kcmsystem.svg Treballant.
Bones! És un article enorme però l'he mirat per sobre i crec que ara mateix li falta molt per rebre alguna distinció (entre d'altres): té massa faltes d'ortografia i sintaxi, no utlitza les plantilles {{sfn}} o {{ref-llibre}}, falten enllaços interns... Salut! --Jey (disc.) 14:02, 5 nov 2014 (CET)
Ho aniré mirant a estones i deixaré el que trobi. Molta feina feta per la teva part!:
 • Reafirmo el tema de les {{sfn}} + {{ref-llibre}}. Fonamental per un article de qualitat (i molt pràctic).
 • Manquen enllaços interns al capítol de "persones enterrades".
 • El capítol "La catedral com arquetip", creus que cal? només té una frase i podria estar dins "façana"
 • Mira't aquesta revisió de llengua feta amb el Languagetool. Tot i no ser la llengua la meva especialitat, detecto girs propis d'haver fet servir un traductor i que s'haurien de polir: "enterrar als canonges en el sòl del claustre" (terra, no sòl), "però sí la va anar la més virulenta" (en lloc de "va ser" o "fou" la més virulenta..). He arreglat un parell, però cal una revisió acurada.
 • Si mires aquesta eina, trobaràs que hi ha molts enllaços externs (alguns dins les referències) que són erronis o inexistents.
 • (seguiré)--amador (disc.) 11:52, 19 nov 2014 (CET)

@Rauletemunoz: podries resoldre els temes pendents?? Crec que amb una mica de polida, l'article podrà ser de qualitat!--Arnaugir (discussió) 11:54, 13 feb 2015 (CET)

He començat a reformatar les referències amb sfn, vinga, que pinta molt bé!--Medol (disc.) 16:17, 20 abr 2015 (CEST)

@Medol, Rauletemunoz: si no s'avança crec que es pot arxivar l'avaluació i, si cal, tornar-la a presentar en un futur.--Arnaugir (discussió) 18:23, 24 jul 2015 (CEST)
Em sembla bé, l'usuari porta més de mig any inactiu.--Medol (disc.) 16:31, 27 jul 2015 (CEST)

Claustre del Mas del Vent[modifica | modifica el codi]

Claustre del Mas del Vent (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article en avaluació després que es presentés l'informe final sobre la seva autenticitat. L'article compta amb la majoria d'informacions periodístiques que s'han anat publicant periòdicament sobre aquest claustre i es va tenir accés a l'article de Boto Varela a la revista Románico. Cal destacar, a més, les fotografies úniques de l'article, que va alliberar un dels pocs periodistes que van poder accedir a la finca un dia que, vista la polèmica, els propietaris van obrir les portes a la premsa per veure i fotografiar el claustre. --Davidpar (disc.) 09:55, 2 abr 2015 (CEST)

Molt interessant i ben documentat. Dues cosetes: 1. El nom no hauria de ser simplement Claustre del Mas del Vent? No hi ha cap article amb aquest nom ni possibilitat de confusió i no solem afegir el municipi darrere el nom dels monuments. 2. Em sobren els enllaços a l'encapçalament de l'article en negreta: dificulten la visualització del nom de l'article que es pretén amb la negreta. No es podrien posar els enllaços al text sense negretes reescrivint la introducció? Pau Cabot · Discussió 10:18, 2 abr 2015 (CEST)
Com he comentat a la discussió de l'article, em sembla que convindria ampliar la descripció. Potser es podria descriure individualment algun dels 44 capitells més significatius.--Medol (disc.) 10:27, 2 abr 2015 (CEST)
No me n'havia adonat que ja era en avaluació, he corregit i ampliat algunes coses, David, si no t'agraden pots canviar-les lliurement. També he posat els enllaços del text del títol a la introducció, com suggereix en Pau Cabot.--MarisaLR (disc.) 17:19, 2 abr 2015 (CEST)
He tapat un parell d'enllaços vermells ;)--Kippelboy (disc.) 07:37, 6 abr 2015 (CEST)
He afegit un comentari a la discussió. Amb els reculls de referències que aporto crec que es pot aprofundir en la part de la controvèrsia sobre la seva autenticitat. M'hi posaré quan pugui, però agrairé un cop de mà. --ESM (disc.) 11:48, 13 abr 2015 (CEST)
@ESM: com ho tens? :-D--Arnaugir (discussió) 17:59, 22 juny 2015 (CEST)
@Arnaugir: Fatal. M'he restringit molt les edicions i fins a finals d'octubre la meva activitat serà de baixa intensitat i no em veig amb cor d'assumir/liderar aquest article, així que si algú em vol rellevar li estaré eternament agraïda. --ESM (disc.) 19:10, 22 juny 2015 (CEST)

categoria:Llistes de monuments, categoria:Llistes de patrimoni natural i categoria:Llistes d'art públic[modifica | modifica el codi]

L'objectiu d'aquesta avaluació no és tant rebre suggeriments per millorar les llistes (per això ja hi ha viquiprojectes específics) sinó avaluar la possibilitat que les llistes puguin ser distingides quan arribin a un cert grau de completesa. Si creguéssim que val la pena distingir les llistes i consensuéssim uns criteris clars, podria ser ràpid anar distingint llistes a mida que els complissin (és molt més ràpid comprovar que una llista compleix els criteris que llegir-se atentament un article de qualitat) i podríem distingir una quantitat important de llistes (en tenim uns centenars) amb relativament poca feina. Tot i ser un cas força atípic, m'ha semblat que una avaluació és el lloc millor per discutir-ho, però si convé en podem parlar a qualsevol altre lloc.

Aquí no tenim uns criteris de llista de qualitat, però entenc que aquestes llistes si estan completes compleixen força bé el que es demana a en:Wikipedia:Featured list criteria (que no cal seguir però pot ser una bona referència).

En comento alguns aspectes:

 • Són llistes exhaustives del seu tema d'acord amb una referència que és un registre oficial. Una excepció relacionada són les llistes de rellotges de sol que no he inclòs en aquesta avaluació perquè no es basen en un registre exhaustiu i que es podrien discutir a banda més endavant quan el projecte estigui més avançat.
 • Tenen un encapçalament adient, que defineix l'abast de la llista, i els elements de navegació adients.
 • Tenen informació bàsica sobre cada element (adient al tipus de llista) i un enllaç al registre oficial, que normalment en té més informació (algunes llistes d'arbres són una excepció en això). Això fa que la llista sigui útil al lector fins i tot si no hi ha article sobre l'element.
 • En general, són correctament redactades, completes, entenibles, concretes, neutrals i estables.
 • Hi ha tres elements d'aquestes llistes que estan en continu creixement i que, suposant que es compleixin tots els altres criteris dels articles de qualitat, poden servir per decidir quan convé la presentació de cada llista a cada tipus de guardó:
  • Articles: Es van fent (o important de fonts lliures) articles sobre els monuments o altres elements de les llistes.
  • Coordenades: coordenades de cada element i enllaç al mapa de coordenades de totes.
  • Fotografies: una foto de cada element i enllaç a la categoria de Commons, si existeix.

Jo crec que les llistes que podem avaluar si han de ser de qualitat són les que ja tenen la informació completa, és a dir, tots els elements amb article enllaçat, coordenades i fotografia. Tot i que és d'esperar que a la llarga això ho compleixin totes les llistes, o com a mínim s'hi acostin molt, ara mateix només ho compleixen estrictament tres llistes, que deixo aquí com a mostra:

Si el consens de l'avaluació fos aquest, entenc que aquestes les podríem presentar després de l'avaluació. Per la resta, hauríem de veure si certs graus de completesa podrien ser adients per un article bo (que no ho tinc clar).--Pere prlpz (disc.) 18:15, 23 maig 2015 (CEST)

Potser també tenen informació completa les llistes de Castellar de la Ribera i Llobera--Isidre blanc (disc.) 08:10, 25 maig 2015 (CEST)
No hi veig cap inconvenient. Són llistes clarament delimitades, amb referències a fonts fiables per a cadascun dels elements. I, en el cas d'aquestes llistes, em sembla bé que no siguin AdQ fins que no estiguin completes, així també hi ha un al·licient més a completar-ne els articles, les fotos i les coordenades.--Medol (disc.) 09:26, 25 maig 2015 (CEST)
@Isidre blanc: El cas de Castellar de la Ribera i Llobera tenen l'inconvenient que el sistema de destacar articles està fet per pàgines, i aquestes són seccions. Tot i que evidentment tenen molt més mèrit aquests dos municipis que la llista del Capcir (per raons quantitatives, perquè el Capcir només té tres monuments) la llista del Capcir és una pàgina i les llistes d'aquests municipis són seccions. D'aquí ve el meu dubte de si la llista del Capcir ha de ser de qualitat, perquè tot i ser completíssima és molt curta.
El que sí que pot arribar a ser de qualitat quan es completi és la llista de monuments del Solsonès. Ara bé, com que les llistes comarcals han estat dividides per motius pràctics i només té un criteri d'inclusió clar la llista amb el conjunt de les seccions que se n'ha tret, crec que només pot ser de qualitat una llista comarcal si les llistes dels municipis que se n'ha tret són complets (o sigui, són de qualitat també). És més, les llistes que només tenen enllaços a altres llistes (la llista de monuments de Barcelona, la del Barcelonès o la del Baix Llobregat, per exemple) podrien ser de qualitat si totes les seves subllistes són de qualitat; però bé, això ho podem discutir més endavant perquè encara falta.--Pere prlpz (disc.) 18:03, 25 maig 2015 (CEST)

M'agrada la proposta. Servirà com a motivació per acabar algunes llistes que estan a mitges i per impulsar una mica el tema dels AdQs. Jo votaria a favor de discutir-ho i a veure si la gent s'engresca. Alguns aspectes extra que em venen al cap:

 • Com procedir amb llistes amb elements inexistents (edificis enderrocats, amb fotos però no lliures)
 • Com procedir amb llistes que -en el fons- són vives (el Dept de Cultura declara nous BCINs anualment)
 • Com procedir amb enllaços morts (patmapa i gaudi en tenen)
 • et al.

Bona pensada Pere!--Kippelboy (disc.) 23:22, 25 maig 2015 (CEST)

En primer lloc, sobre la pensada, suposo que pensar-ho ho havíem pensat uns quants però fins on jo sé el mèrit de ser el primer a dir-ho no és meu sinó de l'Arnaugir (referència).
Per elements enderrocats, no lliures, etc. jo els exclouria a l'hora de valorar la completesa. O sigui, a les llistes de qualitat tots els elements han de tenir article, coordenades i foto excepte si hi ha alguna justificació perquè no en tinguin. Com que les llistes de qualitat haurien de passar igualment una votació (a menys que definim un procés diferent), a la votació es pot discutir si està justificada la manca de foto o coordenades. A més, com a criteri general podríem decidir si és imprescindible una fotografia històrica dels elements desapareguts per una llista de qualitat. Si fos així (que a priori ho veig molt estricte), les llistes sense fotografia històrica podrien ser llistes bones.
Amb les llistes vives procediria com amb qualsevol article de qualitat que es pot quedar obsolet. Si es queda obsolet, o s'actualitza o se li retira la qualificació. Si per les llistes definim un criteri més o menys automàtic (encara que seguim votant si el compleix), la retirada podria ser igualment automàtica si s'amplia una llista sense completar les dades que manquen.
Sobre els enllaços morts, per llistes que tinguin article de tots els elements l'enllaç al registre oficial és menys important perquè es converteix en una referència, i si l'enllaç no va és només una referència que no es pot consultar en línia. Una altra cosa és que si l'enllaç existeix ha d'estar ben posat i si el registre canvia les url la llista s'ha d'actualitzar.
Els enllaços als registres serien més importants si decidíssim distingir llistes que no tinguin article de cada element (per exemple, guardonant com a llista bona les llistes sense articles o amb només articles pels elements més importants), perquè en aquest cas el lector només pot ampliar la informació de l'element consultant el registre.
I sobre discutir-ho tot plegat, no sé quin és el millor procediment. Jo el que faria és deixar aquesta avaluació oberta per anar afinant criteris segons les llistes que vagin sortint, però d'aquí uns dies posar a votació la llista de Calaf i la de Sanaüja, que són els casos més clars, a veure què passa.--Pere prlpz (disc.) 00:57, 26 maig 2015 (CEST)

Si no hi ha més comentaris a l'avaluació proposaré la votació de la llista de monuments de Calaf i la llista de monuments de Sanaüja quan es compleixin les dues setmanes, o sigui a partir de demà dilluns.--Pere prlpz (disc.) 22:08, 7 juny 2015 (CEST)

Una pregunta: estem parlant d'articles de qualitat o d'articles bons? Perquè veient exemples com els de Calaf i Sanaüja, que no són més que una recopilació de dades on no hi ha massa treball ni, per tant, mèrit, no tinc molt clar si arribarien ja tan sols a articles bons. En aquests casos jo defensaria l'addició d'un apartat de descripció, on es parlés mínimament de cada element, com vaig fer jo a Llista de parcs i jardins de Barcelona, que en la seva versió castellana va ser nomenat "anexo bueno". Salutacions.--Canaan (disc.) 18:08, 13 juny 2015 (CEST)
Bona pregunta, perquè on ha d'estar els llistons de les llistes bones i les llistes de qualitat admet molts arguments tant per pujar-los com per baixar-los. És més, no fa gaire en Columbusalbus va treur el tema a Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Llista de persones que s'han dirigit a les dues cambres del Parlament del Regne Unit. Jo tampoc tinc gens clar on haurien de ser els límits. Ara bé:
 • La referència principal és que la qualitat hauria de ser semblant al que ja hem posat fins ara a Categoria:Llistes de qualitat, i orientativament podem seguir els criteris de en:Wikipedia:Featured list criteria, que ja he explicat més amunt per què crec que aquestes llistes els compleixen.
 • Per mi, un cop complerts els criteris bàsics de qualsevol llista correcta (completesa, verificabilitat, manca d'errors, criteri d'inclusió clar etc.) el punt principal de la qualitat d'una llista és que s'ofereixi al lector informació sobre cada element de la llista. Per fer això a tots i cada un dels elements de la llista se li pot posar un paràgraf (equivalent a la informació d'un microesborrany) o s'hi pot posar l'enllaç cap a un article, que normalment dóna més informació encara. En aquest aspecte, es:Anexo:Parques y jardines de Barcelona, que té les dues coses, em sembla un magnífic exemple, tot i que potser una mica redundant perquè el text a la llista és gairebé el mateix dels articles (dels que m'he mirat, si més no). Per això jo una de les condicions que jo proposava per nominar llistes de monuments és que tots els monuments de la llista tinguessin el seu article.
En resum, jo crec que aquestes llistes tenen una qualitat força comparable a les llistes de qualitat que tenim i crec que seria bo pel projecte anar-les distingint quan s'anessin completant. Quina distinció exactament ho sé menys. De fet, amb aquesta avaluació m'hagués agradat rebre més comentaris dels participants habituals a les avaluacions i votacions de distinció, però si no és ara ja en parlarem directament a la votació.--Pere prlpz (disc.) 23:17, 13 juny 2015 (CEST)
Potser podríem fixar-nos també a les directrius que es donen a w:es sobre un "anexo bueno". Salutacions.--Canaan (disc.) 17:20, 14 juny 2015 (CEST)
Sobre aquestes directrius, l'única diferència significativa que hi sé veure amb en:Wikipedia:Featured list criteria és que en castellà diuen en que hi hagi un article principal, cosa que en anglès no demanen, però insisteixen que no ha de ser viable la fusió de la llista amb l'article principal. Ara bé, ni una ni l'altra diuen quanta informació hi ha d'haver sobre cada element de la llista ni com ha de ser de llarga la pàgina, i sobre això no tenim més referència que les altres llistes de qualitat. Tampoc diuen com cal repartir la informació entre la llista i els articles, que crec que això és la diferència principal entre aquestes llistes i la dels jardins que has posat d'exemple (allà es copia a la llista el text de l'article però no les coordenades, i aquí no copiem el text de l'article però sí que en copiem les coordenades).--Pere prlpz (disc.) 19:30, 14 juny 2015 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)
Dos detallets:
 • Al llibre d'estil es demana fer servir cometes baixes («») en lloc de cometes altes ("").
 • La infotaula diu: «Circumferència: 10,921 km». Se'ns ha encongit la Lluna! :-) Ara en sèrio, caldria revisar comes i punts en les xifres. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 11 juny 2015 (CEST)

Algunes cosetes:

 • Què és l'"allargament mensual" de la lluna que havien descrit els antics astrònoms indis?
 • Crec que l'ús de la preposició "en" necessita una repassada, perquè surt a llocs que em sonem malament, però no estic prou segur com va la norma com per posar-me a canviar-ho.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 18 juny 2015 (CEST)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Schwertmannita[modifica | modifica el codi]

Schwertmannita (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest és un article de mineralogia. La schwertmannita és un mineral poc conegut, però del qual cada cop se'n parla més degut a la seva capacitat per descontaminar aigües contaminades per arsènic. Crec que l'article és bastant complet (si més no el més complet de les llengües en el que està escrit). Per a escriure'l s'han diverses fonts continues en el temps, des del primer article on apareixia (l'article de seu descobriment), fins a articles especialitzats en cristal·lografia o anàlisis d'aigua, passant per pàgines típiques com MinDat o WebMineral. És l'únic article sobre schwertmannita a la viquipèdia que presenta imatges. Crec que a l'article es toquen tots els camps d'importància per a un mineral. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar. Moltes gràcies!--Darth vader 92 (disc.) 01:46, 15 jul 2015 (CEST)

Bon dia, @Darth vader 92:. Em sembla molt bon article pel que fa al contingut. Ara caldria una bona repassada lingüística. —Leptictidium (digui, digui) 09:40, 15 jul 2015 (CEST)

Molt bon article. Hi he fet quatre retocs de format i d'ortografia. Han quedat alguns enllaços en vermell que potser estaria bé crear. També estaria bé posar coses sobre els seus usos i comercialització, si és que n'hi ha. La darrera frase de la introducció en parla però jo no l'acab d'entendre molt (i la referència no és en línia). Pau Cabot · Discussió 13:52, 16 jul 2015 (CEST)

Posats a demanar:
He estat creant alguns articles que tenien l'enllaç en vermell; però hi ha alguns que no se si seria adequat crear-los; per exemple el de Udo Schwertmann; és el que ha estudiat més el mineral, però no he trobat cap altra contribució seva; descobrir un mineral nou és una cosa bastant freqüent entre el camp de la mineralogia, no se si és convenient fer un article per a cada descobridor. Pel que fa als usos i comercialització intentaré trobar més informació, tot i que crec que no es comercialitza ni s'utilitza per a res; se sap que reté l'arsènic i prou. La informació de l'estructura cristal·lina és molt limitada ja que es tracta d'un mineral de baixa cristal·linitat i la difracció de raigs X no surt gaire bé, tot i això també repassaré els articles a veure si ho puc ampliar. Per acabar, intentaré crear el mapa de distribució ja que si que hi ha mapes (sense llicència lliure) de la seva localització. --Darth vader 92 (disc.) 17:49, 16 jul 2015 (CEST)
@Darth vader 92: Bona feina. Udo Schwertmann sembla que sí que dóna per article: de:Udo Schwertmann. Seguesc sense entendre la frase a partir de la seva formació pot eliminar ... Pau Cabot · Discussió 22:00, 16 jul 2015 (CEST)
@Darth vader 92: 10% d'H2O-? Pau Cabot · Discussió 23:29, 16 jul 2015 (CEST)
@Paucabot: Article d'Udo Schwertmann traduït! He canviat la frase que no s'entenia i el 10% d'H2O- l'he canviat per 10% d'OH-. Ara estic creant els articles dels minerals relacionats i finalment el de Peña del Hierro, per a que estiguin tot en blau. Finalment intentaré fer el mapa de les localitzacions!--Darth vader 92 (disc.) 12:10, 17 jul 2015 (CEST)

Ampliada informació dels jaciments i les localitats. Tots els enllaços es troben en blau. --Darth vader 92 (disc.) 01:25, 21 jul 2015 (CEST)

Bon dia. Crec que a vegades es peca d'un excés de precisió geogràfica: «Peña del Hierro, província de Huelva, Espanya», «la Universitat d'Helsinki, a Helsinki, Finlàndia», «a Austràlia Meridional, Austràlia», o «Gunma, Regió de Kanto, Prefectura de Gunma, Japó». Aquest excés fa que les frases siguin bastant més feixugues innecessàriament, ja que no crec que a algú que vulgui aprendre més sobre la schwertmannita li aporti gaire saber que Austràlia Meridional està Austràlia o que Gunma es troba a la Prefectura de Gunma.—Leptictidium (digui, digui) 08:51, 21 jul 2015 (CEST)
D'acord amb en Lepti. Addicionalment es podria crear codi IMA si és que dóna per un article per contextualitzar-ho a la secció "Etimologia". Si no dóna per un article, es podria fer una secció a Associació Mineralògica Internacional i fer la redirecció. Pau Cabot · Discussió 09:13, 21 jul 2015 (CEST)
Per cert: potser el codi IMA estaria millor a l'infotaula que a l'apartat Etimologia? Una alternativa seria canviar el títol de la secció a Nom. Pau Cabot · Discussió 09:15, 21 jul 2015 (CEST)
Un altre títol que hi pegaria a l'apartat és Història. Pau Cabot · Discussió 09:26, 21 jul 2015 (CEST)

Més coses:

 • He trobat els dos articles que parlen d'aquest mineral: [1] i [2]. Poden servir per ampliar de manera significativa l'article. També poden servir [3], [4] i [5].
 • S'haurien d'estandarditzar totes les referències usant {{Ref-web}} i similars. Pau Cabot · Discussió 10:36, 21 jul 2015 (CEST)
També s'hauria d'estandarditzar la bibliografia. Aixo sí, si les fonts ja s'han posat a les referències, no fa falta repetir-les a Bibliografia. Pau Cabot · Discussió 22:02, 21 jul 2015 (CEST)

Feina feta (22/07/2015):

 • Referències estandarizades amb {{Ref-web}} (totes les que es troben disponibles en format digital; manca la del nomenclàtor que no sé exactament com funcionaria, potser en @Yuanga: ho sabrà).
 • S'ha afegit l'apartat d'usos a partir de l'enllaç que en @Paucabot: va proporcionar.
 • S'han creat nous articles i redireccionat enllaços que es trobaven en vermell. S'han eliminat alguns topònims redundants que encara hi havia.
 • Eliminades les fonts bibliogràfiques que ja eren presents a les referències.
 • Afegida l'última citació requerida.--Darth vader 92 (disc.) 14:46, 22 jul 2015 (CEST)
 • Repàs d'ortografia i gramàtica
 • S'han afegit alguns enllaços--Darth vader 92 (disc.) 12:29, 23 jul 2015 (CEST)
  • @Darth vader 92: moltes felicitats per l'article, hi he fet aguns retocs més de llengua. Pel que fa al contingut no tinc res més a dir-hi.--Arnaugir (discussió) 18:35, 24 jul 2015 (CEST)
   • Gracies pel cop de mà @Arnaugir:! No se si hi ha alguna proposta de millora o modificació més; esperaré a que l'article compleixi les dues setmanes d'avaluació i si no hi ha cap més proposta ja el proposaré per article de qualitat!--Darth vader 92 (disc.) 22:06, 26 jul 2015 (CEST)
Jo crec que és un bon article però que és molt breu. Els enllaços que he posat més amunt crec que permetrien una ampliació significativa de l'article, per exemple en temes com l'estructura cristal·lina, l'espectroscòpia, la síntesi per part de microbis i la solubilitat. Pau Cabot · Discussió 22:57, 26 jul 2015 (CEST)
Gràcies per l'ajuda @Paucabot:! He ampliat l'article en els apartats següents: Propietats físiques (estructura cristal·lina); propietats químiques (solubilitat en àcids i ratis Fe/S); Usos (s'ha explicat més detalladament el procés). A l'apartat de propietats físiques s'ha fet menció a l'espectroscòpia Mössbeurer. No se si l'extensió pot ser un inconvenient a l'hora de que l'article rebi una distinció; en aquest cas podria ser-ho? --Darth vader 92 (disc.) 03:54, 27 jul 2015 (CEST)
 • He augmentat força el contingut de l'article. S'han ampliat tots els apartats (exepte el de localització) i s'ha afegit un nou apartat, el d'identificació; la identificació de visu ja està escrita, i estic dubtant de fer la identificació a microscopi òptic; de la qual la informació disponible és mínima (no es coneix ni l'anisotropia, ni els colors de Michel-Levy, ni el pleocroisme, ni el relleu etc. He trobat en alguna pàgina que és Uniaxial i transparent en microscopi, però no se si paga la pena fer un apartat amb dues línies. Havia pensat de comentar les propietats òptiques dels altres minerals a partir dels quals es dedueix la fórmula de la schwertmannita, però són biaxials, així que no hi trobo gaire el sentit. També he trobat un treball de fi de grau ([[6]]) que està en llicència oberta i conté imatges interessants en SEM de la schwertmannita (a la pàgina 39). Amb el tema de les llicències em faig un embolic; per a poder utilitzar les imatges que hauria de fer?--Darth vader 92 (disc.) 19:14, 27 jul 2015 (CEST)
@Darth vader 92: A on posa quina llicència en concret té aquest treball? No ho he sabut veure!--Yuanga (disc.) 18:07, 28 jul 2015 (CEST)
@Yuanga: [[7]] Aquí la pots trobar. Diu això: Aquest ítem (excepte textos i imatges no creats per l'autor) està subjecte a una llicència de Creative Commons: Attribution 3.0 Spain Usted es libre de: Compartir — copiar y redistribuir el material en cualquier medio o formato Adaptar — remezclar, transformar y crear a partir del material para cualquier finalidad, incluso comercial. El licenciador no puede revocar estas libertades mientras cumpla con los términos de la licencia. Bajo las condiciones siguientes: Reconocimiento — Debe reconocer adecuadamente la autoría, proporcionar un enlace a la licencia e indicar si se han realizado cambios<. Puede hacerlo de cualquier manera razonable, pero no de una manera que sugiera que tiene el apoyo del licenciador o lo recibe por el uso que hace.--Darth vader 92 (disc.) 18:11, 28 jul 2015 (CEST)
Prova a penjar les imatges SEM de l'autor (pots fer-ho des d'aquí, per exemple) triant la mateixa llicència (by-3.0) i citant l'autor i la font quan es demani al formulari. És molt senzill, ja veuràs! Si et sorgeixen més dubtes pregunta'm :) --Yuanga (disc.) 18:18, 28 jul 2015 (CEST)
@Yuanga: ja les he posat, una com a imatge principal (per fi hem pogut posar-ne alguna de decent :-P), i l'altre a l'apartat d'usos. Suposo que hauré fet bé tot el tema de les llicències.--Darth vader 92 (disc.) 00:20, 29 jul 2015 (CEST)
No sóc un expert, però sembla correcte :D! --Yuanga (disc.) 14:12, 29 jul 2015 (CEST)

Segart[modifica | modifica el codi]

Segart (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria saber com creieu que està l'article, així com les millores que hauria de fer. Gràcies! --Ber94 (disc.) 02:06, 13 gen 2015 (CET)

Li he donat una ullada ràpida i em sembla un article prometedor, però tinc un seguit de comentaris: 1) la descripció inicial ha de ser més llarga, 2) l'ordre i títols de les seccions han de seguir un ordre més coherent i lògic, fixa't en alguns articles de qualitat de municipis (per exemple Llagostera o Alcoi) per veure alguns exemples, 3) hi ha algunes seccions amb poca redacció, per exemple les de barris i pedanies, 4) hi ha algun grafisme que no sé si toca, per exemple el de les carreteres. Bé aquestes són algunes observacions inicials. Wgarcia (disc.) 19:15, 19 feb 2015 (CET)
Bona feina. Bastant d'acord amb el que comenta Wgarcia:
 • S'haurien d'eliminar moltes negretes del text.
 • Els codis de les carreteres de colorins dificulten molt la lectura.
 • Barris, pedanies i urbanitzacions hauria d'anar dins la secció de geografia i s'hauria de referenciar adequadament.
 • A la secció Història manquen referències. S'hauria de posar almenys, una referència per paràgraf. En aquesta secció, els paràgrafs, en molt casos, són d'una sola frase: s'haurien de fer paràgrafs més llargs.
 • Hi ha enllaços externs dins el text (Edat contemporània (1800-fins a l'actualitat))
 • Falten referències a Administració
 • Cultius de Regadiu i Cultius de Secà haurien de ser subseccions d' Economia (o d' Agricultura).
 • Falten referències a Muntanyes.
 • Muntanyes, Explotacions forestals, Barrancs i Fonts podrien anar a Geografia.
 • Falten referències a Fonts.
 • Falten referències a Festes, Monuments i Llocs d'interès. Potser es podrien agrupar en una secció Cultura.
 • Estaria bé afegir seccions sobre clima, geologia, flora i fauna, entitats, mitjans de comunicació, esport i personatges il·lustres.
 • Recoman, per acabar, pegar una ullada a d'altres articles de qualitat de municipis de per aquí. A part d'Alcoi i Llagostera, tens Castellar del Vallès, La Baronia de Rialb, La Seu d'Urgell, Badalona o Tortellà. Pau Cabot · Discussió 16:53, 26 feb 2015 (CET)
Hola Ber94 et recomanaria revisar l'estructura per fer-la similar a altres pobles que ja son AQ com Badalona o Montargull (Artesa de Segre). Així comproves que tens tota la informació rellevant. Bona feina! --Jey (disc.) 00:10, 20 maig 2015 (CEST)
He fet unes modificacions en la secció demografia per no barrejar dades de fonts distintes, com són els censos de població i els padrons d'habitants. A més a més hi ha algunes punts que caldria millorar:--Columbusalbus (disc.) 19:37, 27 juny 2015 (CEST)
 1. L'apartat "Explicació breu de l'origen de Segart" queda més visual com a {{Caixa de citació}} al començament del títol "Història". Si no t'agrada pots revertir el canvi.
 2. Les referències caldria normalitzar-les utilitzant les plantilles de citació de fonts: {{Ref-llibre}}, {{Ref-web}} o {{Ref-publicació}}
 3. La bibliografia caldria ordenar-la alfabèticament.
 4. Els gràfics de la secció "agricultura" s'han de fer més grans. Ara no es poden veure bé.
 5. L'apartat "Època foral" limitat al període medieval cristià no és correcte, ja que l'època foral es manté fins l'abolició dels furs amb els Decrets de Nova Planta de començaments del segle XVIII.

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]

Ailanthus altissima[modifica | modifica el codi]

Ailanthus altissima (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat a la wiki anglesa des d'on s'ha traduït, dins del Viquiprojecte:Traducció d'articles de qualitat --gerardduenasparlem-ne 11:05, 6 juny 2015 (CEST)
L'article promet, però encara falta.
 • Falta llegir-se'l. Cada vegada que me'n miro un tros hi trobo faltes evidents (de les que fins i tot marca el corrector autòmàtic) o coses estranyes de format o presentació (a Ailanthus_altissima#Estats_Units el paràgraf del mig és una cita literària o no?).
 • Perquè l'article s'anomena amb el nom científic si hi ha un nom català perfectament normalitzat i habitual a les fonts («ailant». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.)? Canviat Canviat
 • Fins aquí per ser un article correcte. Per ser un article destacat estan bé els exemples exòtics però tenint en compte que està naturalitzat i és invasiu al nostre entorn, crec que hi ha d'haver prou literatura per posar dades i exemples més propers.--Pere prlpz (disc.) 11:31, 6 juny 2015 (CEST) Ampliat Ampliat
(conflicte d'edició) Molt bona feina. Unes quantes coses:
1. S'hauria de reanomenar al nom comú ailant (http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=ailant).Fet Fet!
2. Estaria bé afegir-hi la plantilla {{BDT}}. Fet per Pere prlpz Fet per Pere prlpz
3. Potser estaria bé fusionar-hi Ailantona, molt curt i ara mateix sense gaire context per ser un article independent.
4. Es veu que la invasió de l'espècie a Montenegro va tenir uns resultats esgarrifants. Potser canviaria l'adjectiu. Fet Fet!
5. S'hauria de fer un bon repàs a la traducció. Jo he corregit diverses coses però s'hauria de fer més a consciència. Pau Cabot · Discussió 12:05, 6 juny 2015 (CEST)

He decidit posar-lo en avaluació quan he acabat de traduir-lo i havent-lo repassat poc, com tots dos dieu li falta una bona llegida és veritat. He pensat que així anaven sortint idees mentre el revisava i avançavem feina (no m'esperava una resposta tan ràpida, la veritat fa l'ullet). A més a més sis ulls repassant veuen més que dos.

És cert que he de canviar els Ailanthus altissima per ailant. Fins bastant tard no em vaig adonar que ailant es referia a Ailanthus altissima i no a Ailanthus (que és el que em deia la lògica).

Buscaré fonts sobre per ampliar la info sobre la invasió local (Collserola sobretot). També afegiré Montenegro.

Sobre Ailantona, entenc que no té prou context l'article per si sol, però no veig com incorpora-lo a l'article sense perdre informació (massa mol·lecular, fórmula...).

Per acabar moltes gràcies per una resposta tan ràpida i complerta. --gerardduenasparlem-ne 15:21, 6 juny 2015 (CEST)

He ampliat informació sobre la invasió a Catalunya. @Paucabot: No veig per enlloc que a Montenegro la invasió hagi causat tants problemes. Sembla que ha causat els mateixos que a tots els altres llocs de la conca mediterrània, em pots orientar una mica?--gerardduenasparlem-ne 16:25, 6 juny 2015 (CEST)
D'acord amb en Paucabot que el fet de trobar a l'article la paraula esgarrifant és una mostra esgarrifosa de que a l'article li falta una llegida amb calma. A més, hi afegeixo que la frase que té la paraula esgarrifant no queda clar si es refereix a Montenegro i Albània (com diu la frase anterior), als Balcans en general o a tot arreu.--Pere prlpz (disc.) 17:02, 6 juny 2015 (CEST)

Sobre l'ailantona, no sé si s'ha de fusionar o no (si vingués de més llocs que aquesta planta tindria clar que no, però si només ve de l'ailant aleshores potser sí), però sobre la manera de combinar la informació del principi actiu i la planta tenim uns quants articles de plantes medicinals fets per estudiants de farmàcia que et poden servir de mostra (viquiprojecte:plantes medicinals).--Pere prlpz (disc.) 17:05, 6 juny 2015 (CEST)

Hola. Jo no fusionaria l'ailantona encara que només vingui de l'ailant. La convenció és tenir articles diferents pels compostos i pels éssers vius que els produeixen (p. ex., «seda» i «cuc de seda», «toxina botulínica» i «Clostridium botulinum»). Ara bé, per evitar qualsevol problema, demanaria al @Gerardduenas: que ampliés l'article de l'ailantona per convertir-lo en un esborrany que s'aguanti.
D'altra banda, reiteraré la meva petició habitual a les avaluacions de fer una repassada lingüística. A la introducció m'he trobat coses com «diccionari Xinès», «1740s» i «la Cortaderia selloana». No passa res, tothom comet errors de tant en tant (i jo el primer), però sí que caldria revisar-los i corregir-los.—Leptictidium (digui, digui) 10:43, 11 juny 2015 (CEST)
El motiu de la proposta de fusió no és que la substància vengui de l'arbre. El motiu de la proposta de fusió és el context: l'article és molt breu i seria més aclaridor i informatiu tenir-lo integrat en l'article de l'arbre. Pau Cabot · Discussió 11:29, 11 juny 2015 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Sol·licito ajut per a l'avaluació d'aquest article sobre aquesta important esmena que va permetre l'abolició de l'esclavitud als EUA. El contribuïdor principal és en Pitxiquin. Gràcies! --Jey (disc.) 00:36, 24 abr 2015 (CEST)
Algunes petites coses que hi veig:
 • Primer, els enllaços en vermell de l'entradeta s'haurien de crear.
 • Pel que fa a la organitzacio, potser es podrien incloure les "Antigues propostes de la Tretzena Esmena" com el primer apartat de "Propostes i ratificació", em semblaria més ordenat, en el fons són una antecedents.
 • També m'he fixat que hi ha algun problema amb algunes referències: algunes com les de Goodwin o Blackmon no dirigeixen enlloc, hi ha problemes amb la plantilla Ussc i em sembla que el titolet bibliografia extensa hauria de ser més aviat bibliografia complementària.
 • Pel que fa a la resta, jo ho veig bé, és un article importantíssim, bona feina!.--Medol (disc.) 09:48, 26 abr 2015 (CEST)


Hem sembla bé el que diu el medol. De moment he canviat el títol de bibliografia extensa a bibliografia complementària. No hem sembla malament de variar el títol de propostes de la tretzena esmena.--Pitxiquin (disc.) 23:18, 7 maig 2015 (CEST)

Només me n'he llegit un trosset, però per la mostra encara li falta una mica de feina:

 • Hi havia una frase important que deia el contrari de l'article anglès. S'hauria de tornar a llegir la resta tenint en compte l'original.
 • Hi ha frases que no quadren gaire o que sonen estranyes, a traducció literal o traductor automàtic. Algunes directament no lliguen en català. Caldria llegir l'article poc a poc.
 • Algunes coses potser s'haurien d'explicar millor, tot i que a l'article anglès que potser està pensat per americans que ja coneixen el tema no cal.
 • Hi ha molts enllaços vermells però diria que no són coses especialment importants. A més, és normal que un tema així i un article extens tingui molts noms i coses més o menys secundàries enllaçades i no tot sigui blau. El que potser sí que cal és enllaçar alguns articles que sí que tenim.--Pere prlpz (disc.) 00:33, 3 juny 2015 (CEST)
Bon dia. Em semblaria més natural el títol «Tretzena esmena a la Constitució dels Estats Units» (el DIEC, a la seva definició d'«esmena», també diu «Han estat proposades diferents esmenes a l'article segon.» i, quan busques «presentat una esmena» a Google, la immensa majoria de resultats també fan servir la preposició a).—Leptictidium (digui, digui) 09:43, 15 jul 2015 (CEST)
Les esmenes a la Constitució dels Estats Units més que correccions o canvis semblen afegits, i aleshores el "de" no deixa de ser natural. Ara bé, entre les altres llengües romàniques hi veig majoria de "a" (amb moltes excepcions), i fins i tot en anglès fan servir "to" en comptes de "of". Aleshores, tot i que a priori a mi no em sembli gaire natural, el canvi que proposa en Leptictidium és raonable.--Pere prlpz (disc.) 10:18, 15 jul 2015 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Anzu[modifica | modifica el codi]

Anzu (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Parcialment basat en l'article en anglés, incorpora fonts que són accesibles. Les fonts les he llegides. Les fonts crec que són fiables. Totes les afirmacions estan recolzades amb una cita a la línia. --Hienafant (disc.) 15:15, 7 jul 2015 (CEST)

Symbol oppose vote.svg En la meva opinió, llevat, pel que afirmes, de l'atribut de "La informació és precisa i verificable", hi veig bastant camp de millora per considerar-lo un article bo. De moment, suggeriria:
 • Millorar-ne l'estructura general. Per exemple, la introducció resulta massa enrevessada, quan hauria de donar una visió de conjunt, i la secció Epopeya d'Anzu té una "arrancada" un tant sobtada:"Primer es parla de...").
 • Penso que s'hauria de treballar més què és el que es posa junt, que es el que es posa separat, com s'enllacen les diverses informacions que es proporcionen, etc.
 • A la introducció es fa l'enllaç (vermell) a Epopeya d'Anzu com fi fos un altre article, però de fet ho trobem com a secció del propi article!
 • El contingut de l'"Epopeya" potser caldria fer-lo més descriptiu. Menys telegràfic.
 • Hi ha alguna desambiguació (arc) que caldria resoldre.
 • Recomanaria "compactar" la repetició de la referència al llibre de Henrietta McCALL fent servir les denominades referències curtes.
Diria que, en general, seria bo "esponjar-lo". A mi m'ha costat força llegir-lo i entendre a la primera el que s'hi diu.--FranSisPac (disc.) 20:59, 7 jul 2015 (CEST)

Lost Ark[modifica | modifica el codi]

Lost Ark (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He mirat que l'article no tinga precedent (encara que açò no suposa qualitat a cap criteri). A més he utilitzat solament fonts que tinguen un grup editorial identificat i amb noms complets on es puga identificar qui és el responsable de la font. El tema, un videojoc coreà, té la "gràcia" de ser quelcom realtivament esperat. Totes les afirmacions excepte allò del Ratolí i Teclat (ordinador) tenen citada una font a la línia que li dóna suport. L'extensió no és equivalent a un esborrany. --Hienafant (disc.) 15:09, 7 jul 2015 (CEST)

Symbol oppose vote.svg Seré més breu que en la meva avaluació d'Anzu. Penso que per proposar un article com a bo cal que tingui els atributs que caracteritzen a aquests. No pot ser que qualsevol article amb bones referències es pretengui bo. Calen altres coses. Si no, quasi tots els articles que compleixen el principi bàsic d'informació verificable serien bons! Espero, en el futur, trobar una proposta d'avaluació d'article teu que em permeti fer-ne una valoració positiva. Cordialment,--FranSisPac (disc.) 00:14, 8 jul 2015 (CEST)

Mew (Pokémon)[modifica | modifica el codi]

Mew (Pokémon) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

Proposo aquest article, que ha estat traduït de l'article de qualitat anglès, a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Durant l'avaluació aniré creant els enllaços vermells de la introducció. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç. —Leptictidium (digui, digui) 09:55, 7 març 2015 (CET)

m'encanta que es presenti a avaluació un article de pokémon donades les polèmiques que han envoltat aquest tema, es demostra que es poden fer bons articles de personatges i temes populars! Només una cosa: la inspiració d'on va sortir? es va partir d'animals ja existents? per què es va crear així? es diu que ve del miol del gat, si tens més informació relacionada amb l'aspecte, podria millorar l'article --barcelona (disc.) 18:28, 14 març 2015 (CET)
Hola, @Barcelona:! La inspiració va venir dels felins, com s'explica a la secció 1.1. Afegiré informació sobre altres aspectes de la seva creació, a veure si t'agrada. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 29 març 2015 (CEST)
Fet! —Leptictidium (digui, digui) 10:45, 29 març 2015 (CEST)

sí, havia llegit ja que venia dels felins però volia més detalls. No pateixis, era curiositat--barcelona (disc.) 19:45, 29 març 2015 (CEST)

Les referències cal polir-les perquè algunes tenen errors. El contingut existent no està pas malament, però molt allunyat per a ser de qualitat. Al meu criteri, per ser-ho, manquen dades com:
 • A quines edicions de Pokémon apareix? I quin rol desenvolupa? S'hauria de fer una secció amb una llista mitjanament exhaustiva.
 • Versió shiny i evolució dels sprites al llarg de les seves aparicions? Relació amb Pokémon llegendaris posteriors? Diria que en les últimes edicions Arceus hi manté una relació i li passa la mà per davant quant a creador i llegendari suprem.
 • No apareix gairebé res sobre les cartes i és un dels aspectes què més va revolucionar en el seu moment.
 • Característiques? És un Pokémon amb bon atac especial, o velocitat? Té molts PS o pocs? Explicar una mica els EV's estaria bé. A l'article només esmenta atributs potents; ho veig una descripció pobre.
 • La informació de l'anime és molt curta, i falta teca sobre la seva aparició a les pel·lícules. Hi ha més d'una vintena de pel·lícules i temporades de sèrie animada.
 • Figuretes, peluixos i altres objectes de col·leccionisme?
 • La seva presència als Parcs d'Atraccions temàtics sobre Pokémon.
 • Comparació de noms entre llengües?
 • A les primeres edicions japoneses no calia esdeveniments per aconseguir-lo, hi havia glitchs possibles.
 • La infotaula podria ser més completa.
 • No estaria malament alguna imatge més.
Em sap greu si tot el que esmento pot semblar una crítica desesperançadora. No vull fer una comparació directa amb la Bulbapedia, perquè aquella no està referenciada i pren sprites i fotos que aquí no podem agafar, però tenint en compte que és dels Pokémon més rellevants i codiciats pels que en aquell moment estàvem enganxats en aquest món, ara mateix només frega l'article Bo i amb certs dubtes. Ànims, i si cal res avisa'm! --Xavi Dengra (MISSATGES) 20:24, 29 març 2015 (CEST)
Bon dia, @Xavier Dengra:. Gairebé tota la informació que esmentes es proporcionava a la Viquipèdia en anglès fa uns anys, però es va decidir retirar-la per ser informació massa específica per a la Viquipèdia. Per mi, encantat de posar-la, però abans voldria que la nostra comunitat decidís clarament si aquesta informació és apta per a la Viquipèdia o si és massa específica. A veure si la gent hi diu alguna cosa aquí o, si no, portaré el tema a la Taverna.
D'altra banda, sobre les imatges crec que no se'n pot afegir cap més, ja que la política del fair use requereix que les imatges es facin servir el mínim necessari per il·lustrar l'article, i no més. Posar una altra imatge fair use quan ja en tenim una a la infotaula no seria abusar del fair use? @Vriullop: En tot cas, gràcies per la teva anàlisi! —Leptictidium (digui, digui) 10:26, 30 març 2015 (CEST)
@Leptictidium: Ens aniria bé l'enllaç del debat on es va decidir eliminar aquestes informacions. Ens podria ajudar a entendre els motius. Hi ha contingut relacionat amb el tema a en:Talk:Mew (Pokémon)/GA1 i a en:Talk:Mew (Pokémon)/archive1#Doubts about the future of this as an article, però no he trobat cap debat que parli directament de l'eliminació de continguts. Cercant a l'historial aquesta eliminació de continguts que dius, només he trobat aquesta del 2008 i no sembla haver-hi gaire debat: sembla ser conseqüència d'una guerra d'edicions. Potser va ser en una discussió més genèrica o en un altre article? Pau Cabot · Discussió 10:58, 11 abr 2015 (CEST)
Bon dia, @Paucabot:. No va ser una decisió única per a Mew, sinó per a tots els articles de Pokémon. Deu estar al Viquiprojecte Pokémon Adoption Center. Intentaré trobar la discussió.—Leptictidium (digui, digui) 12:17, 11 abr 2015 (CEST)
He trobat Viquipèdia:Mida dels articles i en:Wikipedia:Article size que potser poden ajudar al debat. Pau Cabot · Discussió 12:37, 11 abr 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: Hola! Sobre els sprites: com creus que s'hauria de fer? No podem posar una galeria de sprites per temes de drets d'autor. —Leptictidium (digui, digui) 18:28, 29 maig 2015 (CEST)
@Leptictidium: Potser una bona opció podria seria resumir-ho en unes poques línies, per exemple:
Pel que fa a les aparences (en anglès, sprites) de Mew als videojocs, des de les primeres edicions el seu color va estar en consonància amb la seva representació a l'anime, les cartes o els articles de marxandatge. Excepte l'edició Pokémon Yellow, en què va adoptar una tonalitat groguenca, en la resta de versions sempre ha estat mostrat amb el seu color rosa habitual. Tanmateix, a partir de la segona generació - amb l'entrada de Pokémon Gold, Silver i Crystal - i en què es va incorporar el concepte d'aparences brillants o shiny, el color amb què es va representar aquesta varietat excepcional fou el blau cel. A partir de les edicions Pokémon X i Y i fins l'actualitat, no obstant, ha variat lleugerament cap a tonalitats turquesa."
Com ho veus? --Xavi Dengra (MISSATGES) 22:52, 31 maig 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: Ara calen referències solvents i amb cobertura significativa. :-) —Leptictidium (digui, digui) 08:52, 1 juny 2015 (CEST)
@Leptictidium: Sembla ser que tant a Google Llibres com a Amazon es venen llibres de Pokémon Database. Per aquest fet creus que es podria considerar vàlid el web? Per altra banda, els sprites es mostren a gairebé totes les bases de dades sobre Pokémon, i no deixen lloc a dubtes... Potser emprant més d'una referència sense caure en Viquipèdia:Encobriment de la manca d'admissibilitat? --Xavi Dengra (MISSATGES) 11:12, 1 juny 2015 (CEST)

@Xavier Dengra: Amb aquesta referència el màxim que posaria seria: "En general, Mew apareix als videojocs de color rosa, igual que a l'anime, les cartes o els articles de marxandatge, però n'hi ha exemplars molt rars que són de color blau (versió shiny, o «brillant»)." La resta seria RO, al meu parer.—Leptictidium (digui, digui) 09:27, 2 juny 2015 (CEST)

@Leptictidium: Em sembla bé! --Xavi Dengra (MISSATGES) 12:18, 2 juny 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: Bona tarda, no he trobat cap font fiable que doni cobertura significativa a les cartes de Mew. —Leptictidium (digui, digui) 14:19, 21 juny 2015 (CEST)
@Leptictidium: No sé si amb això això podràs fer alguna cosa. Una pregunta, utlitzar els preus de venda d'Amazon, Ebay, etc per redactar el valor que tenen les cartes d'aquest pokémon és fiable? Si no, doncs se n'haurà de fer un esment molt general sobre el tema de cartes. --Xavi Dengra (MISSATGES) 23:01, 22 juny 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: El problema que li veig a aquesta font és que és un simple llistat de cartes i no crec que compti com a cobertura significativa. Això de l'Amazon/eBay diria que tampoc val les ofertes de l'Amazon són una font autopublicada per venedors que no tenim manera de saber si són una font fiable o no. —Leptictidium (digui, digui) 13:18, 23 juny 2015 (CEST)
@Leptictidium: Ho deixo al teu criteri doncs. --Xavi Dengra (MISSATGES) 21:09, 24 juny 2015 (CEST)
@Xavier Dengra: He afegit informació sobre Mew a la sèrie de l'anime. En canvi, crec que no cal afegir més informació sobre la seva aparició a les pel·lícules, ja que no es tracta de fer-ne una sinopsi, sinó simplement de descriure a grans trets el paper que hi té.
@Xavier Dengra: No he trobat fonts fiables que donin cobertura significativa de les figures i peluixos de Mew… i mira que a la @Laurita: li encantaria tenir-ne un. :-) —Leptictidium (digui, digui) 16:04, 28 jul 2015 (CEST)
@Leptictidium: Aquí hi ha un esment sobre peluixos de Pokémon (Mew és un d'aquests), i sobretot hi ha una referència de caramels molt bufons (aquesta referència està ben publicada amb el seu ISBN i tot). --Xavi Dengra (MISSATGES) 14:03, 29 jul 2015 (CEST)

@Xavier Dengra: El problema és que només són esments, i la política de referències demana «cobertura significativa».—Leptictidium (digui, digui) 14:10, 29 jul 2015 (CEST)


Videojoc per a adults[modifica | modifica el codi]

Videojoc per a adults (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hi ha referències acadèmiques (les ho trobades amb Google Scholar). La presentació no crec que siga roïna. Tot allò afirmat excepte l'oració sobre els maquinaris té referències que li dóna suport. Les referències tenen la presentació recomanada. Hienafant (disc.) 04:01, 24 jul 2015 (CEST)


Esports[modifica | modifica el codi]

Boxa[modifica | modifica el codi]

Boxa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Article visiblement millorat que vaig fer fa un temps i que mai no he proposat a avaluació. Crec que qualsevol suggeriment m'ajudarà a millorar-lo. --J. G. Góngora (disc.) 13:46, 26 març 2015 (CET)

Per començar, veig que hi ha diverses seccions sense referències. Convindria incorporar-hi referències, preferentment de llibres que tractin aquest esport amb profunditat. Pel que fa a les categories, potser es podria crear un únic quadre amb totes les dades per a facilitar la lectura. Endavant, que fa molt bona pinta!--Medol (disc.) 09:32, 26 abr 2015 (CEST)
Hola! Jo també hi trobo a faltar informació sobre els jocs olímpics (per exemple incloure la plantilla {{Boxa als Jocs Olímpics d'estiu}}) i més informació en els peus de foto (frases completes sobre la situació i els protagonistes). Gràcies! --Jey (disc.) 13:13, 17 maig 2015 (CEST)

Llista d'entrenadors campions de la Copa d'Europa i de la Lliga de Campions[modifica | modifica el codi]

Llista d'entrenadors campions de la Copa d'Europa i de la Lliga de Campions (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Llista de qualitat traduïda de l'anglès. Espero que us agradi.----Arnaugir (discussió) 18:20, 24 jul 2015 (CEST)


Música[modifica | modifica el codi]

Discografia de Pink Floyd[modifica | modifica el codi]

Discografia de Pink Floyd (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre la discografia dels britànics Pink Floyd. L'he anat creant en base a la wiki en. Encara l'he d'anar completant amb més informació (per exemple, de la viki letona on és article de qualitat). El poso ja en avaluació per anar corregint i tractant els punts que facin falta. Intentaré de crear el màxim d'enllaços vermells possibles abans de posar-lo a votació. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 10:23, 29 jul 2015 (CEST)


La cambiale di matrimonio[modifica | modifica el codi]

La cambiale di matrimonio (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre la primera òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 08:37, 30 jul 2015 (CEST)


Història[modifica | modifica el codi]

Joan Lluís Vives i March[modifica | modifica el codi]

Joan Lluís Vives i March (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre). Aquest és un article que tenia previst ampliar des de feia temps. Abans em vaig centrar en fer altres articles d'humanistes del segle XVI, però finalment em vaig decidir a emprendre la tasca de finalitzar un article, el més complet possible, sobre la vida, obra i pensament del més gran humanista del nostre àmbit. Aprofitant els 501 anys transcorreguts des de la primera de les seves publicacions o el 475 aniversari de la seva mort, el deixo en avaluació per aconseguir, amb la vostra participació, un article rodó.--Columbusalbus (disc.) 20:08, 30 maig 2015 (CEST)

 • Primer de tot felicitats pel tema escollit, és un dels bàsics!
 • Estaria bé fer de mica en mica alguna de les obres de Vives, però no calen per a aquest adq
 • Mancaria una menció al seu pensament filològic, donada la quantitat d'escrits referits al tema
 • Ajuntaria el llegat (paràgraf molt minso) amb repercussions del seu pensament en un apartat al final de tot, és més lògic que no trencar el fil (les obres per a mi han d'anar després del pensament)
 • L'epistolari no el posaria com un apartat igual als llibres sinó com a paràgraf abans de la llista d'obres--barcelona (disc.) 13:52, 1 juny 2015 (CEST)

@Barcelona:. Primer de tot, gràcies per revisar l'article. Segon, passo a comentar els punts que has indicat:

 • Vives publica uns quants comentaris curts d'obres clàssiques, que semblen ser re-elaboració de les lliçons tractades a les universitats de Lovaina i Oxford, sense una pretensió clara de teoritzar sobre el llenguatge, i en uns pocs casos, elogiar un autor determinat, bé per la profunditat dels seus comentaris o bé per la claredat del seu llenguatge. Altres obres incloses com a filològiques, i en l'organització segons matèria segueixo a Lorenzo Riber, es podrien incloure en altres apartats. De la bibliografia consultada poca cosa es diu del Vives filòleg.
 • Estic d'acord que el llegat és un apartat molt curt. El vaig incloure de l'article que hi havia abans de la meva ampliació. Sols indica l'interès social per mantenir en l'actualitat el nom de Vives en l'àmbit cultural, mitjançant la utilització del seu nom i del que significa per tal d'anomenar institucions, edificis o carrers. Respecte al seu pensament, s'ha estructurat en diversos apartats, i després, en Repercussió de la seva obra, s'ha fet un recorregut per la influència de Vives en el pensament occidental posterior. Per tant, llegat i repercussió no tenen res a veure, i estic d'acord en ampliar un poc el primer.
 • L'epistolari, que pot ser la correspondència enviada a un autor, la enviada per aquest autor, o les dues; en aquest cas es refereix a les cartes escrites per Vives als seus amics i coneguts, i per tant, és del tot coherent incloure-la en un apartat de la seva obra, tal com fan els estudiosos de Vives, i de qualsevol altre autor.--Columbusalbus (disc.) 15:57, 1 juny 2015 (CEST)
 1. He ampliat l'apartat que abans es denominava llegat, i ara en record de Vives, que tampoc sé si m'acaba d'agradar. Fet Fet!--Columbusalbus (disc.) 20:38, 3 juny 2015 (CEST)
 2. He inclòs un conjunt d'obres anònimes en castellà que han estat atribuïdes a Vives, destacant El Lazarillo de Tormes.
 3. Segueixo intentant trobar estudis sobre el Vives filòleg. Fet Fet!--Columbusalbus (disc.) 20:38, 3 juny 2015 (CEST)
 4. Rectifico respecte a l'epistolari. També ha estat inclosa la correspondència dirigida a Vives, tot i que són poques. Però segueixo pensant que l'obra epistolar d'un autor és part de l'obra general.--Columbusalbus (disc.) 14:49, 3 juny 2015 (CEST)

Papa Climent I[modifica | modifica el codi]

Papa Climent I (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento un altre papa, aquesta vegada el quart, Climent I. Dels bisbes romans del segle I és probablement un dels quals hi ha més informació, i no pas perquè hi hagi moltes coses conegudes d'ell o del seu pontificat. Encara estic donant-hi els últims records i afegitons. Les fonts són més o menys les mateixes que he utilitzat en altres articles similars.--Sorenike (disc.) 20:10, 12 abr 2015 (CEST)

Bona feina amb els papes!
 • He fet una petita repassada a la redacció, potser li cal una segona rellegida
 • Crec que és fonamental crear els escrits pseudoclementins, ja que és una de les poques fonts sobre la seva vida. Però surten en una secció apart, potser llavors cal llevar l'enllaç si no es poden ampliar
 • No entenc la frase: "El districte està possiblement influenciat pel lloc on s'ubica la basílica de Sant Climent del Laterà"
 • He canviat alguns diuen/diu per sinònims, feien feixuga la lectura
 • No entenc tampoc: "si es considera que va conèixer realment als apòstols, hauria estat massa petit perquè els pogués conèixer."
 • L'estructura és molt clara--barcelona (disc.) 08:25, 13 abr 2015 (CEST)
@Barcelona: Gràcies pels comentaris. He revisat les frases concretes que comentaves i les he esmenat, és cert que no tenien gaire sentit. Revisaré el text per tal de millorar-lo mentre vaig mirant si hi ha més informació rellevant que es pugui afegir. També m'apunto la qüestió de crear l'article dels escrits pseudoclementins, probablement hi hagi algun article a Wikisource.--Sorenike (disc.) 12:39, 14 abr 2015 (CEST)
Sorenike se t'ha escapat un [cal citació]. :) --Jey (disc.) 00:31, 20 maig 2015 (CEST)

@Sorenike: he fet alguns canvis amb el wikicheck, insisteixo que és important apssar-lo per tots els articles ja que detecta molts errors. Bona feina!!--Arnaugir (discussió) 12:05, 26 maig 2015 (CEST)


Història d'Andorra[modifica | modifica el codi]

Història d'Andorra (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria que l'article Història d'Andorra rebés el títol d'article de qualitat, perquè considero que el que hi havia abans del que he estat fent era massa general, poc aprofunditzat i perquè m'agradaria que la versió en català tingués el distintiu de qualitat. La informació de tot l'article l'he treta de diferents llibres relacionats amb història d'Andorra, de portals especialitzats i de pàgines del Govern o del Consell General d'Andorra. És important que es revisi tot abans que rebi el qualificatiu de qualitat. Estic obert a tota mena de proposició i canvis.--Boigandorra (disc.) 15:16, 25 gen 2015 (CET)

Vejam... No sóc un entès en història d'Andorra, és evident que hi ha moltíssima feina feta en aquest article, de fet, hi ha molta informació, en la meva opinió massa i tot i, a més, en alguns casos m'atreviria a dir que s'hauria de reformular el seu ordre (un exemple és en la secció de reformes al segle XIX, sobre les escoles, que s'explica el que passa a l'època, però després en el següent paràgraf apareixen referències del segle XX i de Ban Ki-Mon) o fins i tot reduir la quantitat d'informació que no fa una referència explícita a Andorra i que no sigui necessari en l'article per entendre'l (per exemple explicar què és el franquisme [quan s'esten parlant de les relacions amb aquest règim, es pot posar obviament un "vegeu també: franquisme"] o explicar tot el procés de Kosovo o la guerra de Iugoslàvia, i l'explicació de la posició d'Andorra entre França i Espanya l'he trobada massa enrevessada).
Hi ha altres apartats que no els hi trobo sentit en aquest article, per exemple la qüestió del SIDA: que se li dedica un apartat sencer quan podria ser esmentat de passada o en un altre apartat més general sobre normatives o quelcom similar. També hi ha un apartat sobre la família d'Areny-Plandolit, crec que d'aquest informació se'n podria fer un article, i deixar més lliure l'article general d'història, on es parli de les reformes (que més enllà de les escoles, no he vist la resta [o no les he sabut veure]) i es parli de la importància d'aquesta família.
D'altra banda, hi ha referències sense format, podrien posar-se molts més enllaços blaus. A la secció "De la Reformeta al Procés Constituent" hi ha plantilles de cal citació, caldria referenciar aquests paràgrafs. S'hauria de fer una revisió de la redacció i, a més, trobo que alguns paràgrafs són massa llargs (alguns molt, com el darrer que explicar les conseqüències de la guerra de successió a Andorra), farragosos i, personalment, tanta lletra junta fa el text avorrit de llegir, més encara si sumem el factor que hi ha molt poques imatges tot i que és un article molt extens. Per tant, s'hauria de fer més paràgrafs, per espaiar una mica el text i fer-lo més còmode.--Sorenike (disc.) 17:45, 25 gen 2015 (CET)

Jo no tinc tan clar que hi sobri text, tot i que encara no m'he llegit l'article sencer. Ara bé, a mi el primer que em crida l'atenció són els paràgrafs en cursiva. Si són cites textuals són excessives i no les veig justificades, perquè són cites de llibres i el mateix es pot dir amb unes altres paraules sense copiar res. Un cas diferent són les cites moderades de discursos i documents històrics, que si són útils poden ser admissibles.--Pere prlpz (disc.) 19:59, 25 gen 2015 (CET)


Hola a tothom,

Mare meva! Sí que hi ha coses que hauré de modificar. Però ho veig tot molt positiu. No obstant, pel que fa la SIDA, i això podríem parlar-ne, penso que és important perquè al segle XXI (a partir del 2005) hi ha la polèmica "Dóna Sang". És a dir, que van negar-li als homosexuals donar sang i això serà un dels temes principals de la legislatura d'Albert Pintat. Ara per ara, és important que l'article sencer passi per revisió. Però tenia previst fer el segle XXI i, per tant, és important que el lector sàpiga que ja hi ha precedents sobre la SIDA.

Pel que fa al tema que dieu de massa informació jo proposo, ara que hi penso, una plantilla (a l'estil història de Catalunya on s'enllaci) on s'enllaci altres articles on hi pugui haver més informació i altres persones puguin aportar més. Pel que fa a això que comentes sobre el franquisme,... doncs potser sí que tens raó Sorenike. I hauríem de mirar com fer entendre l'article del Kossovo. Quan dius enrevessada, a què et refereixes? Pel que fa al Procés Constituent, "estoy en ello". M'ha costat moltíssim tenir tota aquesta part perquè resulta que la història recent d'Andorra no s'explica als col·les, a la tele, a la ràdio o a la premsa. Total, que hi ha com una opacitat bestial (no sé si intencionada) i m'he estat buscant de dalt a baix informació, fent relacions,... fins que he tingut a mà a un periodista que conec i li he preguntat com va anar la història. Per això he ficat que cal citació. Pel que fa als paràgrafs en cursiva, doncs és per explicar una mica de què va la cosa abans d'abordar el tema. És a dir, per exemple, la Reforma: explico en cursiva què és, i després continuo explicant les repercussions que va tenir sobre Andorra. Ara, potser millor l'elimino. Per últim, m'agradaria precisar que tampoc sóc historiador, ni un gran entès sobre història d'Andorra. Simplement, em sembla que al segle XXI ja va ser hora que els llibres passin a internet. Sinó la gent comet errors, importants, però naturalment normals ja que no estan informats. És a dir, volia que com a mínim si algú s'interessa per la història d'Andorra, quan acabi de llegir, no digui allò típic "Andorra no té història,... la història d'Andorra és de quatre pagesos que van decidir aprofitar-se d'un pariatge per crear un país". I considero que no és així, perquè hi ha hagut guerres (com la 2a Guerra Mundial), i s'ha de tenir memòria història. Però repeteixo, no sóc historiador i, per tant, si hi ha gent que en sàpiga més, que vulgui aportar més o fer-ho d'una altra manera, benvingut siga.

Per tant, què faig? Ara per ara m'agradaria saber si tinc el vistiplau per fer la plantilla. A partir d'aquí aplico els canvis que cregueu necessaris.--Boigandorra (disc.) 18:45, 26 gen 2015 (CET)

Sobre la llargada, jo el trobo força llegible, per cal reconèixer que té el triple de llargada d'història de Catalunya o història del Japó (que és de qualitat), i més del doble de Cristòfor Colom, que és un dels articles de qualitat d'història més llargs que devem tenir. A més, el detall d'aquest article és superior al d'alguns articles principals que en tracten temes específics (per exemple, hi ha més informació sobre Oscar Ribas a l'article història d'Andorra que al seu article).
Aleshores, d'acord en que si hi ha algun tema que es pugui treure de l'article principal o deixar-lo resumit, se'n faci un article a banda, i d'acord amb fer la plantilla de navegació si hi ha articles per omplir-la.--Pere prlpz (disc.) 20:08, 26 gen 2015 (CET)

Hola :)

Acabo d'escurçar tres ítems: prehistòria, edat antiga i franquisme. He estat mirant els articles de Cristòfor Colom i teniu tota la raó. Per tant, he fet articles a banda i resumit l'article principal. Hi estic mirant-me la plantilla. Però caldria que hi hagués més gent favorable.--Boigandorra (disc.) 14:22, 27 gen 2015 (CET)

Hola de nou! Mirant-ho amb aquesta perspectiva em sembla molt millor. La idea de la plantilla trobo que és adient (de fet amb la d'articles secundaris que s'estan creant, diria que més que adient serà totalment necessària), d'aquesta manera la informació essencial queda en l'article principal, i aquella que és útil però potser no necessària del tot, el lector la pot consultar en un altre article per aprofundir. La veritat és que és una gran feina, el problema de buscar informació més recent és que has de recórrer a la premsa normalment; no sé si hi ha algun diari andorrà (sigui en paper o digital) possiblement seria interessant consultar-los per temes concrets o fins i tot pel desenvolupament polític dels darrers anys. Per cer cert, quan deia enrevessada volia dir que la posició d'Andorra respecte a la independència de Kosovo, i les afectacions amb França i Espanya crec que es podria explicar de forma més planera (m'ho llegiré de nou, per veure si no sóc jo que no s'aclareix, :P). En tot cas, bona feina, m'aniré mirant l'article i ajudant en el que pugui (per exemple en posar enllaços blaus, o coses així de format dels paràgrafs, etc.)--Sorenike (disc.) 00:52, 28 gen 2015 (CET)
En el cas que s'acabi fent una reducció important de la mida de l'article, crec que estria bé agafar la versió estesa i copiar-la a Viquillibres. Era molt gran per un article però estava prou bé i tenia unitat, de manera que pot ser un bon viquillibre.--Pere prlpz (disc.) 12:14, 28 gen 2015 (CET)


Bon vespre. Dos petits detalls, l'article no està categoritzat enlloc i les referències 12, 109 i 146 presenten errors amb la plantilla refname. Bona feina amb l'article. --Lluis_tgn (disc.) 19:58, 1 feb 2015 (CET)

Bones,

Bé, com heu pogut comprovar aquells i aquelles que heu estat mirant les meves modificacions, he fet canvis en l'article. He seguit les vostres consignes. Però ara em queda clar que l'article està molt malament i que l'he de modificar encara més i de dalt a baix. Tot i així, he:

 • Eliminat totes aquelles referències o paràgrafs que expliquen esdeveniments contemporanis i que no tenen res a veure amb l'època que l'ocupa (ex.: allò que deia en Sorenike d'en Ban-ki Moon).
 • Eliminat les preliminars (ex.: el franquisme) i els paràgrafs en cursiva
 • Adjuntat la biografia de l'Areny-Planolit al seu propi article
 • Rectificat tota la llargada de l'article. Ara és molt més curt i, penso fer-lo encara més curt (es pot veure en les referències, han passat de quasi 500 a 100)
 • Creat una plantilla a part on he anat vessant els articles de manera que quedi el principal més escurçat i hi hagi informaicó més àmplia en un article a part

Em falta:

 • Mirar-me el tema de Kosovo i la SIDA.
 • Mirar-me el tema d'Òscar Ribas (és a dir, hi ha més informació d'ell a Història d'Andorra que no pas al seu propi article)
 • Categoritzar l'article, però m'hauríeu de dir com es fa
 • Mirar-me com donar fonts sobre la Reformeta i Procés Constituent (estic mirant-m'ho, no existeixen periòdics amb una periodicitat contínua, i no puc accedir-hi; però m'ho estic mirant igualment, a veure com puc trobar fonts)
 • Escurçar el Procés Constituent de l'article principal

Vull:

 • Revisar els articles a part de la plantilla: fer-los més comprensibles, fer-los més llegibles, curts i millor estructurats

Ara:

 • M'hauríeu de dir què s'ha de modificar
 • Que he fet bé, que he fet malament
 • Que em queda per fer

Però:

 • He comès un error (falta), crear un article titulat Anys 60 i 70 a Andorra, quan l'havia de titular Anys 50 i 60. Això va fer que m'adonés que estava cansat en aquell dia i vaig deixar les modificacions durant uns quants dies.

Espero que tot el que hagi fet estigui bé o, més o menys bé. En tot cas, més propostes no serien rebutjades. --Boigandorra (disc.) 16:51, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Categoritzat ja ho està, a categoria:Història d'Andorra.
Si el tema de l'error consisteix en que l'article Dècada dels 1960 i 1970 a Andorra s'ha de dir decàda dels 1950 i 1960 a Andorra, això ho pots arreglar tu mateix amb la pestanya "reanomena" que hi ha a dalt de l'article. Ara bé, si els articles abasten dues dècades, jo els posaria el nom en plural "dècades" en comptes del singular "dècada".--Pere prlpz (disc.) 17:16, 9 feb 2015 (CET)

Hola Pere,

I on és la pestanya de reanomena perquè no la trobo. Ho sento.--Boigandorra (disc.) 18:23, 9 feb 2015 (CET)

@Boigandorra: Si no la veus, clica la pestanya "més" i es desplegarà.--Pere prlpz (disc.) 19:44, 9 feb 2015 (CET)

Fet, i he ficat "dècades" en lloc de dècada. Gràcies.--Boigandorra (disc.) 10:35, 10 feb 2015 (CET)

Hola novament,
He eliminat procés constituent de la pàgina principal atenent al fet que s'ha de resumir el text. El resum que he fet d'entrada a la dècada dels 1980 resumeix la parrafada i així el que vulgui saber-ne més només ha d'anar a l'article secundari.--Boigandorra (disc.) 13:58, 15 feb 2015 (CET)
Hola a tothom,
He estat modificant la Revolució del 1933 en el seu article principal perquè m'he llegit un llibre sobre el tema i no té res a veure amb el manual d'escola que tenia. Quan dic res a veure, és que res a veure. El manual d'escola fa pena. És per aquest motiu que he començar a reescriure'l. Sento aquests retocs enormes però com ja he indicat més amunt la història contemporània d'Andorra pràcticament no s'explica. No hi ha gaire cosa sobre el tema. Si n'hi ha són dos llibres (que parlen principalment de la Guerra Civil Espanyola i la 2a Guerra Mundial) i para de comptar. Per exemple, amb el franquisme ha hagut de moure mar i cel per obtenir informació. Així doncs, només disculpar-me i avisar perquè ningú quedi impactat després dels canvis.--Boigandorra (disc.) 21:26, 16 feb 2015 (CET)

Temple egipci[modifica | modifica el codi]

Temple egipci (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat en anglès (d'on prové la traducció al castellà, que és considerada també AdQ en aquest idioma). Revisat i corregides les possibles errades de contingut. --MALLUS (disc.) 20:41, 28 des 2014 (CET)

mirant estructura, no entenc per què la descripció dels rituals religiosos està tan separada de les funcions generals, ídem amb personal. --barcelona (disc.) 17:20, 1 gen 2015 (CET)
Hola, jo tampoc entenc ben bé què vols dir, però si et refereixes a què tot el tema religiós va separat, "trossejat", per mi és una qüestió de criteris i gustos, de totes maneres, estem parlant dels temples en general i en diferents èpoques. No hi veig pegues en aquest sentit, sincerament, no sé fins a quin punt coneixes el tema, ja sé que has col·laborat en temes egipcis així que suposo que alguna cosa en deus saber, però miro d'explicar-ho d'una manera que s'entengui per si ho desconeixes o no ho coneixes prou: diria que s'assemblen molt més als monestirs medievals que a una església o una catedral, si ho comparo amb elements més "propers" a nosaltres. Els temples egipcis tenien altres papers destacats a part de ser un centre religiós, en alguns dels temples hi havia immensos graners que servien de magatzem per a grans àrees, per exemple (el de Luxor n'és un), també servien de centres administratius (sobretot els commemoratius, pots trobar alguna explicació més detallada si busques en els articles relacionats amb la primera vaga), un altre exemple: dins del complex de Medinet Habu (tothom es pensa que era només un temple) hi havia un dels palaus del faraó, i possiblement també l'harem o part dels edificis dedicats a l'harem, dins del Ramesseum es parla de la Casa de la vida, on es copiaven tota mena de textos (s'han trobat diverses còpies de la història de Sinuhé, per exemple - i també tenia graners i altres "seccions" no religioses, etc, etc. Pel que fa als ritus religiosos, pensa que política i religió anaven força lligades (i sovint enfrontades), molts dels rituals també tenien un paper polític... Bé, m'hi podria passar hores, però crec que no cal. La llàstima és que encara ens manquen molts articles i se n'han d'ampliar molts. Per mi potser caldria reforçar un pèl l'explicació del paper dels temples dedicats als faraons, especialment durant l'Imperi Nou, però només és una opinió. --Luna92 (disc.) 11:28, 5 gen 2015 (CET)
Has oblidat importar de la vikipèdia en anglès la bibliografia. En les referències, quan estigui la bibliografia, convindria utilitzar la plantilla {{sfn}} o el camp ref de les plantilles bibliogràfiques, per a relacionar els dos apartats, el de referències i el de bibliografia. Bona sort.--Columbusalbus (disc.) 21:18, 1 feb 2015 (CET)

Lletres[modifica | modifica el codi]


Tecnologia[modifica | modifica el codi]

Maserati[modifica | modifica el codi]

Maserati (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Crida als Viquipedistes per a que facin una ullada a l'article de l'empresa Maserati, en revisin la ortografia i aportin el seu granet de sorra. M'agradaria poder-lo presentar com a article de qualitat ja que la informació que s'hi exposa és molt extensa i plena de detalls. Gran part de la informació ha estat extreta de la web oficial i de webs automobilístiques amb cert prestigi.--Roger Francàs (disc.) 17:09, 12 jul 2014 (CEST)

Després de llegir-me l'article en diagonal faig unes primeres observacions.

 • Format: La introducció, més llarga. Hi posaria un parell de frases més sobre la història i un parell de la competició. La Història és molt llarga i es fa feixuga, hi mancarien dos o tres subapartats i dividir els paràgrafs més llargs. L'apartat competició també es podria dividir l'únic paràgraf.
 • Bibliografia: No és imprescindible, però sempre va bé que a part de les pàgines web documentar-se amb algun llibre i crear una secció de bibliografia amb almenys un parell de llibres, que pots citar al llarg del text amb la plantilla sfn. Per altra banda, dius que gran part de la informació s'ha extret de la web oficial; això no és positiu per a un article de qualitat, sempre són preferibles les fonts fiables i externes que n'hagin parlat.

Però fa bona pinta això, molt bé!--Medol (disc.) 09:11, 31 jul 2014 (CEST)

Fet Fet! Divisió de la història en 3 subapartats i diferents paràgrafs. Ampliació de la introducció, creació de l'apartat bibliografia i citació de tres llibres sobre Maserati.--Roger Francàs (disc.) 14:45, 3 ago 2014 (CEST)
 • Aniria bé millorar la bibliografia. M'explico. No es tracta de fer una llista de llibres, sinó de fer-los servir per a donar credibilitat al text, incloent referències dins el text. Convindria incloure alguna referència dels llibres que has llistat dins el text. Endavant!--Medol (disc.) 09:33, 4 oct 2014 (CEST)
Fet Fet! He inclòs tres llibres diferents que fan referència a part de la història i models de la maraca. En breu els afegiré a la bibliografia.el comentari anterior sense signar és fet per Roger Francàs (disc.contr.)