Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Avaluacions  · Propostes de distinció  · Articles de qualitat  · Propostes de retirada  · Temes de qualitat

Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 20 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2020 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1265:
Avaluacions del 2020: 33
Avaluacions del 2019: 13
Avaluacions del 2018: 29
Avaluacions del 2017: 28
Avaluacions del 2016: 67
Avaluacions del 2015: 111
Avaluacions del 2014: 77
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 168
Avaluacions del 2007: 29
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

How a Mosquito Operates[modifica]

How a Mosquito Operates (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traducció de l'article de qualitat anglès. Ivan Avz F (disc.) 20:00, 26 jul 2020 (CEST)

N'he fet una lectura relativament ràpida i trobo que està prou bé. No m'ha cridat l'atenció cap cosa estranya de la traducció i sembla prou ben contextualitzat, incloent els enllaços blaus.--Pere prlpz (disc.) 13:42, 1 ago 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Pere prlpz.--Ivan Avz F (disc.) 17:41, 14 ago 2020 (CEST)

He fet una lectura ràpida i tampoc he trobat res negatiu destacable, més enllà d'una dièresi que mancava en un peu d'imatge. L'únic que puc aportar per millorar l'article és la proposta de substituir les "" per «». Enhorabona per l'article, tindrà bona acollida!--Jove (disc.) 10:30, 31 ago 2020 (CEST)

@Ivan Avz F: He arreglat els enllaços a les obres.--Manlleus (disc.) 18:14, 30 set 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Jove i Manlleus! He tocat quatre coses. Veig que s'ha afegit com referència el vídeo allotjat a youtube, però crec que no calia, no? Ja està inclòs al propi article donat que és de domini públic. Per si de cas l'he deixat, modificant format. Ivan Avz F (disc.) 20:04, 30 set 2020 (CEST)

Mosaics de Delos[modifica]

Mosaics de Delos (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Vaig traduir aquest article en marc del Viquiprojecte PESCAR a partir de la seva versió en castellà i anglès, on és AdQ. Durant l'avaluació acabaré de fer els vermells que queden i resoldre tot allò que proposeu. --Townie (discussió) 09:05, 14 maig 2020 (CEST)

Bona tarda. És un article interessant. Enhorabona per la traducció; malgrat alguns detalls que he començat a polir, és molt bona i fa molt poca «olor» d'anglès. Aniré repassant-lo. Per no saturar, ja deixo els primers comentaris i propostes i afegiré la següent tanda quan t'hagis pogut mirar la primera.
 • Crec que en l'article hi ha un «sobreenllaçament» a articles de segles. Eliminaria tots els enllaços a segles que no siguin directament rellevants per al contingut de l'article.
 • La imatge de la infotaula i la primera imatge del text són la mateixa (en el segon cas, amb un detall del cap del tigre al costat). Penso que amb una ja fem.
 • Parlant de la infotaula, hi ha un paràmetre en anglès.
 • Els enllaços de «punicofenícies» i «romanoitalianes» no són els mateixos que a l'original en anglès. Crec que es perd una mica d'informació. Hi ha algun motiu per fer-ho?
 • Al segon paràgraf, on diu «patrons geomètrics simples», diria que això és el que en català es coneix habitualment amb el nom de «sanefa». Algun expert ho pot confirmar?—Leptictidium (digui) 17:34, 27 maig 2020 (CEST)

@Townie: He arreglat alguns enllaços a obres. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:46, 30 set 2020 (CEST)


Carmen Herrera Nieto[modifica]

Carmen Herrera Nieto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 04:48, 8 des 2019 (CET)

Considero que per un article de qualitat la introducció és breu, s'hi hauria d'explicar resumidament els trets més importants de la seva trajectòria en dos o tres paràgrafs més. Per la resta em sembla bé.--Medol (disc.) 20:58, 25 des 2019 (CET)
En aquesta frase, en alguns casos no queda clar si parles de la mare o de la filla: "És la més petita de set germans, filla d'una de les primeres dones periodistes de Cuba (Carmela Nieto), líder del moviment feminista, qui va abandonar el seu primer marit (un financer estatunidenc amb qui havia tingut cinc fills) quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo." --Annadecorts (disc.) 18:29, 6 feb 2020 (CET)
Gràcies a tots dos, @Medol, Annadecorts: veig que encara ho he de corregir! --Judesba (digues...) 00:04, 7 feb 2020 (CET)
Trobo la frase una mica massa llarga i enrevessada. Tot i que no tinc clar si t'he de fer una proposta o si és millor que no, te la faig, i fes-ne el que vulguis. ;)
"Filla de Carmela Nieto, una de les primeres dones periodistes i líders del moviment feminista de Cuba, Herrera és la més petita de set germans en una família d'intel·lectuals. La mare va abandonar el seu primer marit quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo."--Annadecorts (disc.) 09:56, 7 feb 2020 (CET)
Sí, per suposat que pots fer propostes, Annadecorts! Per això som aquí! :-) Faig molts articles traduïnt directament de l'article en anglès i afegint-hi la informació que vaig trobant a mesura que l'elaboro, de manera que segurament és una informació que hagi trobat a l'article en anglès i en el meu cap funcionaba bé en aquell moment. M'hi poso en un moment en què em pugui concentrar, gràcies per les aportacions! :-) --Judesba (digues...) 19:24, 8 feb 2020 (CET)

Crec que ja tinc tots dos temes solucionats. Podríeu fer-hi un cop d'ull, @Medol, Annadecorts:, si us plau? Gràcies. --Judesba (digues...) 02:57, 11 feb 2020 (CET)

Això que comentes de les traduccions a mi també em passa: com que devem tenir el cervell mig cap a una llengua i mig cap a l'altra, la cosa ja ens sona bé.
Molt millor, per mi, Judesba. Et comento un parell de coses:
 • "[...] va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista;[...] -> El que em sona estrany és aquest "i líder". Jo passaria aquesta part al davant (va ser líder del moviment feminista i una de les primeres dones periodistes de Cuba) o hi afegiria un article indeterminat (va ser una de les primers dones periodistes de Cuba i una de les líders...).
 • "La seva mare, Carmela Nieto, va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista; aquesta va abandonar [...]"--> Aquí em sobra "aquesta", però també perquè és una paraula que no faig servir gaire. Algunes opcions que veig:
  • [...]. Aquesta... (per mantenir "aquesta", substituiria el punt i coma pel punt i seguit)
  • La seva mare, Carmela Nieto, que va ser una de les primeres..., va abandonar...
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Va abandonar el seu marit
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Quan va conèixer el pare de Carmen...--Annadecorts (disc.) 09:59, 11 feb 2020 (CET)
Gràcies novament, Annadecorts.
Respecte a l'"; aquesta": era una alternativa a ", la qual", amb l'objectiu de no fer la frase tan llarga (que és el que em vas comentar). Descarto l'opció punt i seguit, massa telegramàtica i anglòfona, d'expressió pobre.
Pel que fa al tema "líder": quan només tinc una sola font de referència (com era el cas) trio per ser tan fidel al text original com puc, per evitar interpretar la informació com no és. En aquest cas, a la wiki en anglès no hi feien referència, però en l'article que anava llegint i traduïnt a mesura que incorporava informació hi diu: "su madre, además de reportera y columnista, era líder del movimiento feminista". No diu "la líder" ni "una de las líderes", sinó simplement "líder", i per això ho vaig deixar tal qual. --Judesba (digues...) 03:33, 12 feb 2020 (CET)
Veig cosetes a la introducció: "Als Estats Units va descobrir que tant ella com la seva obra no eren ben rebuts", no hauria de ser "rebudes"? Tant l'obra com ella són femenines; al final: "marquen importants fites en l'evolució de el moviment minimalista geomètric." això veig més clar que hauria de ser "del" no "de el". També a la introducció diu: "es va formar com arquitecta al seu país, fins que va haver de deixar-ho per motius polítics." Crec que s'hauria de desenvolupar a la biografia. No queda clar si va deixar el país o l'arquitectura per motius polítics, suposo lo primer però no em sembla ben expressat i sense una explicació no ho veig prou neutral.--Ivan Avz F (disc.) 19:39, 6 abr 2020 (CET)
Ivan Avz F, gràcies! Les dues primeres errades les podies haver corregit tu mateix; ara ho faré, doncs. Tema arquitectura/país: va haver de deixar l'arquitectura per motius polítics; en les referències que vaig trobar no recordo que s'expliqués gaire el tema, i no vaig voler especular. Revisaré referències i miraré de detallar alguna cosa més a l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 03:12, 7 abr 2020 (CEST)
Ah, sí que ho diu: "més tard va iniciar els seus estudis d'arquitectura a la Universitat de l'Havana, tot i que, després de la presa del poder de Fulgencio Batista, la situació política tumultuosa del país li va impedir acabar." (referència número 9). Creus que n'hi ha prou? O m'enrotllava amb temes polítics (que no era la idea), o seguia aquesta línia. --Judesba (digues...) 03:18, 7 abr 2020 (CEST)
No havia modificat les errades perquè ho veia com una mostra de que hi fa falta una revisió general. De moment he donat una ullada sobretot a la introducció. Crec que les expressions "va haver de deixar-ho per motius polítics" i "la situació política tumultuosa del país li va impedir acabar" són una mica gruixudes i a més no veig que coincideixi del tot amb les referències. Seguint la referència de The Guardian llegeixo: "She left Havana to go to finishing school in Paris and returned to study architecture at university. But, she says, the political climate was not conducive to a good education. “There were always revolutions going on, and fighting in the streets. The university was closed most of the time, so it affected my studies.”" Potser ho interpreto malament però sembla que les revolucions de que parla són a París? Després diu "Her degree in architecture was disrupted by the two most important discoveries of her life: love and art." D'acord que la situació era complicada, però sembla que si ho hagués volgut de debó hauria acabat els estudis, crec que s'hauria d'expressar d'una altra manera.--Ivan Avz F (disc.) 18:53, 7 abr 2020 (CET)

Etel Adnan[modifica]

Etel Adnan (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 14:55, 10 des 2019 (CET)

Bon dia! El contingut en si em sembla molt bé. Gràcies per aquesta feina excel·lent. Alguns detallets:
 • A les referències encara hi ha coses en anglès com «Retrieved 10 April 2014». S'hauria de posar en català. Segurament es pot aprofitar per posar les referències en format plantilla.
 • El mateix passa amb algunes ubicacions de la bibliografia, com ara «New York» o «Jefferson, North Carolina».
 • En el mateix sentit, encara hi ha moltes comes davant de la conjunció «i», que són força habituals en anglès, però queden estranyes en català. Caldria treure totes les que no són necessàries.
 • Caldria aplicar Viquipèdia:Llibre d'estil#Cursives i cometes.
 • «Durant els darrers anys, Adnan va començar a identificar-se obertament com a lesbianaEls darrers anys és força imprecís i no vol dir el mateix ara que si un lector es mira l'article d'aquí a deu anys, crec que valdria la pena ser més precisos aquí.—Leptictidium (digui) 12:16, 28 feb 2020 (CET)
Gràcies per l'anàlisi, Leptictidium, i també pels canvis que has fet. Molt bé tot el que comentes, però... sobre aplicar el llibre d'estil per a cursives i cometes no hi veig el problema. Em podries posar algun exemple, si us plau?; perque crec que ja ho faig correctament i no sé veure què falla. Sobre les referències: com els bots fan feina de neteja i traducció de les plantilles, deduïa que ja feien els canvis de "retreived" i coses així. No ho fan? Sobre els "darrers anys" el text original es referia als darrers de la seva vida; no sabia com posar-ho sense que semblés que ja estava morta, però tampoc no tinc cap data. // I sí, sóc tan fan de l'Oxford comma que no puc evitar que se'm coli constantment. :-/ --Judesba (digues...) 02:10, 29 feb 2020 (CET)
Per exemple, hi ha parts en les quals els noms d'exposicions van amb cursiva i altres en les quals van amb cometes. Segons totes les guies d'estil que he trobat a Internet, hauria d'anar amb cometes. Per altra banda, al nostre llibre d'estil es recomana utilitzar les cometes baixes. Si tens especial afecció a les cometes altes i les vols deixar així, cap problema, però si no, valdria la pena canviar les altes per baixes. Sobre els «Retrieved», diria que l'Arnaubot, que sí que catalanitza altres parts de les referències, no catalanitza aquestes, però preguntem-ho a l'@Arnaugir: per estar-ne segurs. Sobre els darrers anys, rumiem-ho: es podria dir alguna cosa com «A una edat avançada, va començar a identificar-se com a lesbiana?» Finalment, gràcies per arreglar les comes d'Oxford, que en català no en tenim. :)—Leptictidium (digui) 13:33, 1 març 2020 (CET)
Gràcies pels comentaris, Lepti. Sobre les cursives no entenia a què et referies. Faré tots els canvis proposats dilluns o dimarts, quan estigui ben centrada en tasques així. OK a edat avançada, molt millor que la frase que jo havia pensat. A veure què diu l'Arnaubot. D'altra banda, em costarà tresmil corregir les Oxford commas, ja t'ho adelanto; trobo que és una cosa que li cal al català per a fer-ne més entenedora la lectura. --Judesba (digues...) 00:49, 2 març 2020 (CET)

Hola! Felicitats per l'article, perquè és el més complet de la Viquipèdia, i merci per treballar biografies de dones.

 • Sé que enllaces a Hurufisme, però potser estaria bé tenir l'article de en:Hurufiyya movement com a context.
 • No acabo d'entendre la secció de Crítica literària perquè no està contextualitzada dins de l'article.
 • L'article està ben referènciat, tot i que afirmacions com "enormement influent" o "traspassa els límits lingüístics, culturals i geogràfics" crec que s'haurien d'esborrar si no estan degudament fonamentades per referències. Sé que ja ho han comentat, però aprofitaria per homogeneïtzar el format de les referències en format plantilla.
 • Crec que un lector catalanoparlant no sabrà situar Sausalito en un mapa. Per això, el parèntesi dient que està a Califòrnia, el posaria al primer cop que es menciona Sausalito.
 • Mirant la infotaula, caldria posar les etiquetes en català i, si pots, posar referències a les propietats d'Ocupador, Formació i els Premis rebuts.
 • Posaria "periodista" com a ocupació
 • Hi ha premis a Wikidata que no estan a la secció de Premis de l'article, i viceversa.
 • "Chevalier des Arts et des Lettres" ho traduïm com a "cavaller de les Arts i les Lletres"?

Merci!! --Davidpar (disc.) 16:31, 29 feb 2020 (CET)

Gràcies pels comentaris, Davidpar! Em vaig oblidar de respondre't. M'hi poso entre dilluns i dimarts. Revisaré les referències que comentes i tots els textos que vaig emprar. Salut! --Judesba (digues...) 00:49, 2 març 2020 (CET)

Enhorabona per l'article, tan ben documentat! Coincideixo amb alguns comentaris que t'han fet. D'altres:

 • "...i el francès es va convertir en la llengua en què va escriure la seva primera obra". Ho simplificaria " i el francès es la llengua en què va escriure la seva primera obra" (perquè el francès no es va convertir en res).
 • "...es va traslladar als Estats Units, on va continuar els estudis de postgrau a..." Suggereixo "...es va traslladar als Estats Units, on va fer estudis de postgrau a..." (no s'ha indicat que els ahgués començat a França ni a cap altre lloc).
 • "un diari en francès, en el qual també va ajudar a construir la secció cultural del diari, aportant ocasionalment dibuixos i il·lustracions". Suggereixo "un diari en francès, i va ajudar a construir-ne la secció cultural, aportant-hi ocasionalment dibuixos i il·lustracions".
 • "La seva feina a Al-Safa va ser notable, principalment per a les seves editorials de primera pàgina". Suggereixo La seva feina a Al-Safa va ser notable, principalment per les seves editorials de primera pàgina".
 • «la ciutat es converteix en trilingüe i inclou, segons Adnan, "tres cultures, tres estils de vida, tres opcions intel·lectuals", la qual cosa li sembla apassionant». Aquí hi ha una cita de la biografiada, però no està referenciada.
 • "La rectitud de la seva expressió artística ens permet experimentar paisatges de la ment..." Suggereixo eliminar 'ens'.
 • "l'artista destaca que "Aquestes muntanyes i mars són la nostra altra cara, la que és més duradora i constant". Suggereixo "l'artista destaca que "[a]questes muntanyes i mars són la nostra altra cara, la que és més duradora i constant", si és que la frase en el text original comença amb majúscula.
 • "Inspirada pels leporellos japonesos..." Suggereixo enllaçar a l'article 'leporello' de la Viquipèdia.
 • "Aquest va dedicar una sala a les seves obres" Suggereixo: "S'hi va dedicar una sala a les seves obres".
 • "...va dedicar una sala a exposar una sèrie de pintures abstractes l'artista com a part del certamen". Suposo que hi falta la preposició: "pintures abstractes de l'artista".
 • "li va dedicar una exposició en solitari amb 30 de les seves obres, barrejant pintures a l'oli de paisatges de Califòrnia i la mar Mediterrània amb delicats leporellos, on es registren les transcripcions dels seus poemes en paisatges urbans desplegats, fusionant les pràctiques paral·leles d'Adnan com a artista i escriptora." No sé si el gerundi és adequat. Per al primer, suggereixo ", que barrejava...". Per al segon no ho tinc clar, perquè no entenc qui és el subjecte de l'acció de fusionar. Si és l'exposició, ", i fusionava...".
 • "...exploracions meditatives de la natura i de la nostra presència en ella". Suggereixo "...exploracions meditatives de la natura i de la presència humana en ella".
 • "Les pintures, treballs sobre paper i tapissos d'Adnan es mostraven junts en un diàleg amb l'obra d'artistes modernistes i contemporanis, aportant llum a la seva obra polifacètica." Suggereixo eliminar el gerundi: "Les pintures, treballs sobre paper i tapissos d'Adnan que es mostraven juntes en un diàleg amb l'obra d'artistes modernistes i contemporanis, aportaven llum a la seva obra polifacètica."
 • L'apartat Obra literària diu "A més de la seva obra artística, ha publicat diverses col·leccions de poesia, una novel·la, relats curts, obres de teatre i assajos." Penso que l'obra literària també és artística. Potser seria millor dir "A més de la seva obra plàstica..." o alguna altra expressió.

(No sé com es fa per signar els comentaris. Soc Mercè Piqueras) el comentari anterior sense signar és fet per Mercè Piqueras (disc.contr.) 21:24, 3 maig 2020

@Mercè Piqueras: gràcies pels comentaris. M'ho miro amb calma, que veig que també tenia pendents les edicions suggerides més amunt. Salut! --Judesba (digues...) 06:15, 4 maig 2020 (CEST)
Per signar, si edites en codi, has de clicar la icona de la signatura; si ho fas amb l'editor visual, has de tenir l'opció molt a l'abast. --Judesba (digues...) 06:17, 4 maig 2020 (CEST)

El tres de maig a Madrid[modifica]

El tres de maig a Madrid (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article sobre un dels meus quadres preferits traduït d'en-wiki. Espero que us agradi.--Arnaugir (discussió) 21:11, 17 ago 2020 (CEST)

Article interessant. Encara que la pintura no és un dels meus temes preferits, la lectura de l'article se m'ha fet molt amena, així que enhorabona per la qualitat de la redacció. He fet algun retoc lingüístic. Comentaris:
 • No és estrictament un tema de l'article, sinó de WikiData, però per què a la infotaula «pintura a l'oli» enllaça a l'ítem Q296955, quan el nostre article corresponent es troba a Q174705? Caldria fer que coincideix per si algun lector vol saber-ne més, que pugui anar directament a l'article sense passar per WikiData.
 • La frase que diu: «no hi ha cap precedent similar i és reconegut com una de les primeres pintures de l'era moderna» crec que podria millorar amb un enllaç a la part que he posat en negreta, per explicar amb més precisió què entenem per «era moderna» en pintura.
 • Hi hauria d'haver un espai inseparable ( ) entre els noms dels monarques i els seus nombres ordinals.
 • Més aviat que «inútil», que té certes connotacions d'insult, què et semblaria traduir ineffectual per «incompetent» en referència a Carles IV?
 • Hi ha algunes referències (p. ex. la 8 i la 14) que sembla que es podrien convertir a format {{sfn}} com totes les altres referències a llibres.
 • A la referència 12 caldria posar de quina pàgina s'ha tret. Crec que hem de ser molt escrupulosos amb aquestes coses perquè, sovint, traduint AdQ o ABo d'altres llengües, m'he trobat que la referència no diu ben bé (o gens) el que se suposa que ha de dir, així que per garantir la verificabilitat el lector ha de saber en quina pàgina pot trobar l'afirmació en lloc d'haver-se de «menjar» tot el llibre.
 • No estic segur que «paràfrasi» sigui el mot més adient a la primera frase de la secció «Llegat».
Leptictidium (digui) 12:15, 14 oct 2020 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica]

Vulcanisme a Io[modifica]

Vulcanisme a Io (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació per dues setmanes per trobar punts de millora per presentar-lo com a Article Bo. Traducció es/enwiki. Malgrat que tingui potencial per A. de Qualitat, m'agradaria presentar-lo com a bo per avançar tan l'avaluació com la votació. Gràcies.--Manlleus (disc.) 16:56, 27 set 2020 (CEST)

l'estructura em sembla més que correcta, el tema és prou interessant i amb repassades de més viquipedistes per a mi pot ser adq sense problemes, ja que és complet i prou extens --barcelona (disc.) 08:44, 4 nov 2020 (CET)
@Barcelona: Moltes gràcies per comentar. El presentaré a votació un dia d'aquests malgrat que no rebi més comentaris, per pujar el llistó doncs provaré amb A. de Qualitat ja que l'article s'ho mereix. A veure.--Manlleus (disc.) 18:36, 4 nov 2020 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

Àtom[modifica]

Àtom (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article important traduït de l'anglès, on és de qualitat. Si us plau, feu-li un cop d'ull aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:46, 22 ago 2019 (CEST)

M'he llegit la introducció i la part corresponent a la història i he fet alguna petita correcció. M'he fitxat que algunes referències encara conserven fragments en anglès de la versió anglesa. També en alguna consta "staff" o "anonymous" a l'autor i alguns cognoms no estan en majúscules. Caldria revisar les referències. A mesura que vagi avançant en la revisió de l'article ja aniré afegint comentaris aquí. Enhorabona per la traducció! --Arnaurs (disc.) 16:33, 29 ago 2019 (CEST)

@Arnaurs: gràcies, he arreglat unes quantes referències.--Arnaugir (discussió) 19:28, 7 set 2019 (CEST)

@Leptictidium: ja el tinc acabat, per si li vols fer una repassada... ;P--Arnaugir (discussió) 10:42, 8 set 2019 (CEST)

M'ho vaig mirant. A primera vista, el contingut em sembla molt bo, enhorabona per aquest article complet i detallat que, amb alguns retocs més, serà un dels millors que tenim a la Viquipèdia sobre física i química. A la primera frase, el text en català no diu exactament el mateix que l'anglès («que té les propietats d'un element químic» versus that constitutes a chemical element). Ignoro si s'ha fet expressament per introduir algun nivell de detall que no es troba en l'original, però es veu una mica confusa. Per altra banda, tant a la intro com en la resta de text hi ha moltes frases estructurades com sol ser habitual en anglès, amb una profusió de dos punts, punts i comes i guions llargs. En català queda una mica truncat i recomanaria reescriure-ho. En les properes setmanes m'ho aniré mirant amb més profunditat.—Leptictidium (digui) 10:53, 8 set 2019 (CEST)
@Arnaugir:Un gran article, espero la opinió d'en Lepti però apart dels vermells (Moment magnètic de l'electró i Moment magnètic nuclear que apareixen a la subsecció de Moment magnètic) i formatar dues obres de Scott, Robert a Bibliografia per mi ja es podria presentar a votació.--Manlleus (disc.) 12:37, 22 set 2019 (CEST)
Me l'he acabat de revisar. Reitero el tema de les frases estructurades seguint l'estil habitual anglès, com comentava fa unes setmanes. Per altra banda, la nota que acaba «veu en comptes d'això una sèrie de línies d'emissió des dels fotons emeses pels àtoms» és una mica confusa i costa d'entendre després d'una i fins i tot dues lectures. Recomanaria reescriure-la de manera més clara. Una vegada fets aquests retocs, concordo amb el Manlleus que ja estaria preparat per presentar-lo a votació. T'agraeixo especialment, @Arnaugir:, que t'hagis ocupat de traduir tot el text de les imatges.—Leptictidium (digui) 10:33, 29 set 2019 (CEST)
Mirant els enllaços vermells veig que està força electroestàtica ja existeix com força electrostàtica (hi ha una e de més) però redirigeix a Llei de Coulomb (igual que l'article traduit en anglès). Si l'article està prou relacionat amb el que es diu és un enllaç que ja podria arreglar-se. El vincle a plom-208 no existeix a l'article en anglès, mentre que en castellà dirigeix a plom. Crec raonable utilitzar una de les dues fòrmules i segurament el mateix passarà amb altres núclids que es mencionen prèviament. En canvi, quan es diu "vegeu Radiació sincrotrònica" crec que o s'hauria de fer l'article o eliminar la frase si no es preveu fer l'article aviat.--Ivan Avz F (disc.) 21:05, 29 set 2019 (CEST)
Hola de nou. No m'acaba de quadrar la frase «La capacitat dels àtoms d'associar-se o dissociar-se és la responsable de la majoria de canvis físics observats a la naturalesa i és el tema central de la química.» En primer lloc, caldria una referència per donar-li suport. I, per altra banda, s'hauria de precisar el que es vol dir exactament amb «canvis físics», ja que en principi un canvi físic (p. ex. estripar un tros de paper) no implica reaccions químiques. Salut.—Leptictidium (digui) 21:10, 17 des 2019 (CET)

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

No hi ha cap article.


Ciències de la vida[modifica]

Llista de flors nacionals[modifica]

Llista de flors nacionals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article fet a partir de diverses fonts que engloben el llistat. Crec que la llista presenta completesa suficient, així com imatges o referències per a esdevenir AdQ. Una cosa que trobo que podria ajudar a millorar l'article és la possibilitat de trobar noms en català per a cada una de les espècies; crec que alguna vegada haviem parlat uns quants usuaris de fer alguna mena de projecte (fins i tot amb la implicació del TERMCAT), però no recordo com va acabar la cosa. Com a objectiu a curt-mitjà termini tinc fer tots els enllaços vermells. Gràcies!--Darth (disc.) 22:07, 4 abr 2019 (CEST)

trobo els noms en català imprescindibles per a ser un adq. Una coseta, potser posaria les referències en la columna de la data o en algun lloc, no té sentit una columna pròpia, no apareix en cap altre llistat de qualitat. La introducció no hauria de contenir les fonts (que ja apareixeran com a ref) sinó una breu explicació del concepte i el que ja dius que explica la taula--barcelona (disc.) 20:11, 22 abr 2019 (CEST)

D'acord amb el tema dels noms en català, però només si existeixen.

A mi em preocupen més les referències, que algunes no són gaire oficials ni gaire fiables. Per exemple, googlejant una mica trobo disparitat d'opinions sobre quina és la flor nacional del Iemen, i en general no coincideixen amb la d'aquí.--Pere prlpz (disc.) 20:32, 15 maig 2019 (CEST)

Hola @Barcelona:, gràcies per la resposta! Estic d'acord amb el tema de les referències, ho cambiaré. Respecte al tema de les fonts a la introducció, crec que en les tres llistes de qualitat sobre les roques també es va fer així i de fet va ser una petició que es va fer durant l'avaluació.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)
Hola @Pere prlpz:, gràcies per la resposta! Precisament per això s'explica a la introducció d'on s'ha extret la informació; no és una llista que hagi fet jo, sinó que l'he extret d'estudis o publicacions de diferents organismes publics (els Jardins Botànics Nacionals d'Austràlia i la Universitat Nacional de Singapur); teòricament totes les plantes que consten en el llistat han estat extretes d'aquestes dues fonts. Com que mentre escrivia l'article intentava cercar fonts alternatives, vaig anar posant les que trobava. Jo crec que és el mateix cas que en el cas de les roques, allà pot ser que hi hagi fonts que ho classifiquin diferent, però la llista es va extreure d'una font fiable i rellevant i així s'especifica.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)

Enhorabona per la feina feta. Com a comentaris:

 • Crec que caldria que hi hagués un article per cadascuna de les flors nacionals
 • Seria interessant trobar el nom en català de totes les espècies que sigui possible
 • En referència al format de les referències, crec que s'ha d'escriure el nom complet de la llengua (anglès) i no l'abreviatura (en).
 • Caldria poder ordenar alfabèticament les columnes de països, les corresponents a noms i les de família i ordenar per data la columna de data de declaració.

-- Arnaurs (disc.) 13:45, 12 ago 2019 (CEST)

Hola @Arnaurs:! Moltes gràcies pels comentaris. Totalment d'acord amb que hauria d'haver un article per a cada flor; s'aniran fent ja que n'hi ha unes quantes. El tema del nom en català és cert que seria un extra molt valuós i en sóc totalment partidari, però no sé si serà possible ja que hi manca en moltes espècies. Pel que fa a l'idioma de les referències ho canvio tot seguit. No sabria com canviar el tipus de taula per a poder ordenar columnes; tu sabries com fer-ho? Salut!--Darth (disc.) 21:31, 19 ago 2019 (CEST)
@Darth vader 92: He pogut activar l'opció d'ordenar columnes. El problema és que les dates no s'ordenen correctament. He trobat en un altre article que ho fan d'aquesta manera: posen la plantilla "sort" o "ordre" i al camp 1 hi posen AAAA-MM-DD i al 2, el dia en format text. Vet aquí un exemple: 5 de juliol de 1999. He estat pensant que també seria interessant afegir la bandera de cada país en miniatura al costat del nom (es pot fer amb la plantilla "flag" o "bandera", nom del camp:1 i escrivint el nom del país). --Arnaurs (disc.) 00:56, 20 ago 2019 (CEST)
Un paràgraf i una llista de flors, també trobo important fer article de les flors, tema principal. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:46, 22 set 2019 (CEST)
Hola Manlleus, s'aniran fent els articles en vermell! Gràcies pel comentari!--Darth (disc.) 21:55, 6 oct 2019 (CEST)
Bon vespre! Bona feina. Coincideixo amb els comentaris del Pere, però discrepo amb la proposta de l'Arnaurs d'afegir les banderetes. Són un tema purament estètic que fa la pàgina més pesant (sobretot per als lectors que ens consulten amb les dades del mòbil) sense oferir cap benefici tangible. Per altra banda, seria important traduir els noms de certs publicadors a les referències, tipus National Heritage Board, Gobierno de Panamá, New Zealand Ministry for Culture and Heritage, etc.—Leptictidium (digui) 20:24, 8 oct 2019 (CEST)

@Darth vader 92: He revisat i fet retocs a la introducció:

 • Com diu la @Barcelona:, les referències no tenen massa sentit en una columna addicional si s'estan citant doblement en dues columnes. Caldria que escullis un lloc o l'altre.
 • És cert com diu en @Pere prlpz: que cal revisar més la bibliografia, perquè algunes fonts no són prou fiables.
 • L'article és orfe ara mateix, sense articles que hi enllacin. A mesura que se'n vagin creant vermells, es pot enllaçar aquesta llista, però és quelcom a tenir en compte.

Creus que te'l podràs mirar a curt o mig termini? Penso que amb aquestes revisions, que no haurien de ser massa temps, ja es podria portar a votació i en paral·lel anar creant les entrades que falten. A veure si transcorregut aquest any i escaig el podem resoldre satisfactòriament. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 21:06, 3 maig 2020 (CEST)

Hola, em comprometo a tenir-lo a votacions abans d'acabar el juny, posar-m'hi abans em serà complicat però ho intentaré. Gràcies pel comentari @Xavier Dengra:!--Darth (disc.) 10:25, 13 maig 2020 (CEST)
Disculpeu, com a conseqüència de la situació actual no he pogut disposar del temps que volia per anar modificant l'article. Si abans del 31 d'octubre no he pogut fer tots els canvis, es pot arxivar la proposta de distinció. Moltes gràcies i disculpeu les molèsties!--Darth (disc.) 21:18, 20 set 2020 (CEST)

Hola, aquests dies he fet els últims canvis, sobretot orientats a millorar l'apartat de referències ja que una de les principals objeccions a aquest article era la validesa d'aquestes. També sobre el tema dels noms en català i la creació d'articles; en aquest cas, s'aniran creant mica en mica, tal i com passa amb les llistes de qualitat de roques. La idea és també anar proposant els noms en català al Termcat, amb el qual hi ha un conveni. Els propers dies aniré enllaçant l'article per tal de que no sigui orfe. A la següent taula podeu comprovar les referències de que disposa cada flor. Principalment tots els països es troben referenciats per la font de la Universitat Nacional de Singapur i els Jardins Botànics Nacionals d'Austràlia; a més a més s'ha afegit, com a mínim, una font Governamental (governs, lleis, embaixades, associacions internacionals, Ministeris, etc); l'únic cas que podria ser controvertit és el de Corea del Nord ja que la font, malgrat ser teòricament la pàgina oficial, és editada per una associació; he cercat els vincles de l'associació i sembla ser que té el recolzament del Govern. Cito totes aquelles persones que han participat en la discussió, si en 10 dies no hi ha objeccions, passaré l'article a votació. Moltes gràcies @Arnaurs:, @Pere prlpz:, @Barcelona:, @Xavier Dengra:, @Leptictidium:, @Manlleus:

Fonts
Governamentals ISBN/ISSN Altres (mitjans de comunicació) Jardins Botànics Nacionals d'Austràlia Universitat Nacional de Singapur
Antigua i Barbuda 1 1 1
Argentina 1 1 1 1
Austràlia 1 1 1
Bahames 1 1 1
Bangla Desh 1 1 1 1
Barbados 2 1 1
Belize 1 1 1 1
Bhutan 1 1 1 1 1
Birmània 1 1 1 1
1 1 1
Brunei 2 1 1
Cambodja 1 1 1 1
Colòmbia 1 1 1
Corea del Nord x 1 1 1
Corea del Sud 2 1 1 1
Costa Rica 1 1 1 1
Croàcia 1 1 1 1 1
Cuba 1 1 1 1
Dominica 1 1 1 1
Dominicana, República 1 1 1
Estats Units d'Amèrica 1 1 1
Fiji 1 3 1 1 1
Filipines 1 1 1
1 1 1
Finlàndia 1 1 1 1
Grenada 1 1 1
Guatemala 1 1 1
Guyana 1 1 1 1
Hondures 1 1 1
Islàndia 1 1 1 1 1
Índia 1 1 1
Indonèsia 1 1 1
1 1 1
1 1 1
Jamaica 1 1 1
Jordània 1 1 1
Kuwait 1 1 1 1 1
Laos 1 1 1 1
Letònia 1 1 1
Malàisia 1 2 1 1
Maldives 1 1 1 1
Maurici 1 1 1 1
Mèxic 1 1 1
Nepal 1 1 1 1
Nicaragua 1 1 1
Nigeria 1 2 1 1
Nova Zelanda 2 1 1
Pakistan 1 1 1
Panamà 2 1 1
Perú 1 1 1
Saint Christopher i Nevis 1 1 1
Saint Lucia 1 1 1
1 1 1
Saint Vincent i les Grenadines 1 1 1
El Salvador 1 1 1
Samoa 1 2 1 1
Seychelles 1 1 1 1
Singapur 2 1 1
Sri Lanka 1 1 1
Sud-àfrica 1 1 1
Surinam 1 1 1 1
Tailàndia 1 1 1
Taiwan 1 1 1
Trinidad i Tobago 1 2 1 1
Veneçuela 1 2 1 1
Xile 1 1 1
Zimbàbue 1 2 1 1

Ciències humanes i socials[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà? Existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
  • Depèn de com. Si hi ha un emperador «sènior» i un de «júnior», aleshores podríem dir que és una monarquia perquè, al cap i a la fi, el poder resideix en les mans d'una sola persona, l'emperador sènior. Ara bé, si parlem de dues persones exactament al mateix nivell i amb les mateixes prerrogatives, com els diarques d'Esparta, aleshores continuo pensant que no es poden considerar monarquies d'acord amb la definició del DIEC.—Leptictidium (digui) 15:42, 6 oct 2020 (CEST)
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)

No sé quin és l'estàndard per llistes bones, però hi veig molts enllaços vermells, incloent-ne alguns que potser no són necessaris (a la introducció, per exemple). També hi ha un monarca regnant amb l'enllaç en vermell, i entenc que per una llista bona (i sobretot una llista bona que no és gaire llarga) els elements de la llista haurien de tenir article, encara que sigui curt.

De tota manera, la preocupació més greu és que aquesta llista tendeix a quedar obsoleta (fent un càlcul ràpid, deu quedar obsoleta un parell de cops a l'any de mitjana). Aleshores, no veig que aquesta llista manual hagi de funcionar millor que una llista feta amb listèria a partir de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 1 ago 2020 (CEST)

No crec que s'actualitzi tan, potser un any s'han de canviar 2 monarques però llavors hi pot haver sequera de "canvis de corona" durant anys. És una llista reduïda. A mi el títol no em desagrada però trobaria millor "Llista de monarques actuals", bastant resumit i clar.--Manlleus (disc.) 20:54, 30 set 2020 (CEST)

Cultura i oci[modifica]

No hi ha cap article.


Geografia[modifica]

No hi ha cap article.


Esports[modifica]

No hi ha cap article.


Mèdia[modifica]

The Witcher 3: Wild Hunt[modifica]

The Witcher 3: Wild Hunt (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Després de 4 anys m'ha donat per fer un nou article de qualitat. És bàsicament una traducció de l'anglès amb una mica de text propi. Se que hi ha molta feina a fer en quan a crear articles (en faré tants com pugui abans de proposar-lo).--Mbosch (会話) 12:54, 24 set 2020 (CEST)

A falta d'una revisió completa que faré properament m'agradaria afegir d'entrada que s'hauria d'enblavir almenys la introducció i ja no en parlem òbviament de les entregues anteriors a la proposta així com ampliar CD Projekt o crear CD Projekt RED. També recalco que un joc d'èxit com aquest hauria de ser possible trobar algunes referències en castellà almenys i si hi ha la sort de trobar alguna cosa en català, doncs millor que millor per substituir l'onada de referències angleses. Salutacions i ben tornat als articles de qualitat!!--Manlleus (disc.) 21:34, 26 set 2020 (CEST)
Sobre el tema de crear articles, ja he començat i en faré molts més. Sobre les referències en català ho veig negre. El món dels videojocs i el català no s'estimen gaire. He vist blogs i un youtuber amb un gameplayer del joc però poc més. Totes les notícies són sobre la sèrie i alguna dels llibres.--Mbosch (会話) 22:46, 26 set 2020 (CEST)

Música[modifica]

La passatgera[modifica]

La passatgera (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 13:34, 16 juny 2020 (CEST)

Molt bon article. Alguns comentaris de cosetes.

 • Quan dius "obra de poder concentrat" no acabo d'entendre què vols dir, si et sembla diga-ho d'una altra manera.
 • Penso que la Casa Internacional de Música de Moscou, on es va estrenar l'obra, hauria de tenir article.
 • Estaria bé afegir almenys una referència al repartiment.
 • Finalment, si n'hi ha algun, considero que s'hauria d'afegir algun llibre que parli d'aquesta obra.--Medol (disc.) 13:36, 26 oct 2020 (CET)

Lamparetes[modifica]

Lamparetes (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Pos en avaluació aquest article sobre l'indefectible disc d'Antònia Font, que he anat fent a partir de fonts independents. Crec que no està gaire lluny dels estàndards d'un article bo, si bé soc conscient de certes mancances com imatges i potser alguna pista d'àudio. Nogensmenys, m'agradaria saber la vostra opinió sobre altres temes: si el nivell de detall és massa o massa poc, si l'estructura de l'article podria ser diferent, si «Calgary 88» és suficientment rellevant per tenir el seu propi article i moure-hi alguns paràgrafs... O en general, qualsevol comentari que en volgueu fer. Gràcies!—Cparres · Discussió 12:44, 16 ago 2020 (CEST)

Penso que si les cançons no tenen article cal incloure-les en seccions, com a Quina nit i analitzar-les o dir-ne alguna cosa i no sols llistar-les (si és que hi ha informació). Per tant separaria l'anàlisi general de cada tema. --barcelona (disc.) 12:59, 24 set 2020 (CEST)

More[modifica]

More (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Començo a demanar l'avaluació d'un altre disc més dels britànics Pink Floyd. L'he traduït principalment de la viquipèdia en anglès, on és article bo, repassant continguts d'altres viquis, i llavors he anat completant i referenciant els punts que quedaven més coixos. He afegit força informació nova sobretot a nivell d'edicions, llistes d'èxits, i sobre la gravació, referèncides en notícies de diaris més actuals. Estic encara en procés de revisió, i vaig creant articles en vermell per a complementar la feina, però el presento ja a avaluació per anar detectant les mancances. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 23:12, 9 oct 2020 (CEST)

@Solde: Disculpa el retard, he estat inactiu una temporada. Li he fet una passada a l'article, bona feina. Potser incorporaria les {{Citació}} dins del text. D'altra banda, hi ha llibres que apareixen a l'apartat de referències però que no són a la bibliografia, i en el cas del Mabbett, no coincideixen. --Townie (discussió) 12:07, 17 nov 2020 (CET)

Història[modifica]

Història del papat[modifica]

Història del papat (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Em sembla que ha quedat un article força complert, ben referenciat, i on tots els articles que se'n deriven estan fets. Prové de la traducció de l'article corresponent a la Wikipedia anglesa; tot i que considerablement augmentat.

Espero els vostres comentaris --Ignasi (disc.) 00:38, 27 gen 2020 (CET)

Per mi em ja es podria portar a votació. Molt bon article Ignasi!--Medol (disc.) 18:46, 28 gen 2020 (CET)
Ja saps que l'he anat seguint, m'agrada l'estructura general, els eixos cronològics i la feina dels vermells i temes annexos, enhorabona!--barcelona (disc.) 19:26, 2 feb 2020 (CET)
Una feinada brutal. Per mi ja es pot sotmetre a votació. --Jordi picart (disc.) 10:27, 1 abr 2020 (CEST)
Havent-hi fet una segona repassada, veig que hi ha referències curtes que remeten al llibre «Duffy, 1998» fetes manualment amb el codi <ref>Duffy 1998, p. 12</ref>, mentre que d'altres estan fetes emprant la plantilla:sfn, és a dir, {{sfn|Duffy |1998 |p=12}}. Caldria homogeneïtzar-ho. A més, molt sovint la sintaxi d'aquesta plantilla està mal emprada, ja que en alguns casos hi falta o bé l'any o bé el paràmetre p= està mal introduït. --Jordi Picart (discussió) 19:32, 11 abr 2020 (CEST).
Bufa, quin super-article. Enhorabona! He fet una ullada molt general, comento alguns detalls:
 • Hi ha una sèrie d'enllaços a pàgines de desambiguació que caldria modificar i que apuntessin a l'article correcte.--Medol (disc.) 15:23, 15 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha una referència amb la plantilla "Plantilla:The Early Christian Church by Chadwick" que no tenim. Ja no hi és.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha referències duplicades (un exemple: Duffy p. 144, hi ha dues entrades, quan es podrien agrupar posant el "name" a la referència.
 • I una tonteria: no posaries totes les imatges dels papes amb la mateixa mida? res, és una suggeriment que pots passar per alt!
La idea és aquesta (totes les imatges a 150px), però hi ha un bot que ho impedeix. Totes les imatges estan a la mateixa mida.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)
Molt bon article. --Solde (disc.) 19:50, 3 abr 2020 (CEST)
Hola! Una feina molt bona. He corregit alguns enllaços que conduïen a pàgines de desambiguació, tret de la de Pere d'Aragó, que no he pogut identificar quin personatge és.--Sorenike (disc.) 11:31, 8 abr 2020 (CEST) Ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
Bona tarda. Alguns comentaris per millorar aquest article:
 • Ús de cometes i cursives: fer servir les cometes i les cursives alhora en una citació és redundant. Millor utilitzar només les cometes. Per altra banda, el nostre llibre d'estil recomana fer servir les cometes baixes en lloc de les altes. Arreglat.--Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
 • Ús incorrecte de paraules com «recolzar» en el sentit de «donar suport a» o «culminar amb» en lloc de ««culminar en»».
 • Ús incorrecte de pronoms relatius.--Medol (disc.) 18:11, 15 oct 2020 (CEST)
 • Ús incorrecte de la preposició «a» davant de complements directes. Diria que ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha moltes «comes Oxford» que poden ser habituals en les fonts angleses, però poc naturals en català, especialment quan s'usen freqüentment.
 • Es barreja el passat simple i el passat perifràstic, en contra del que recomana el nostre llibre d'estil.
 • Faltes d'ortografia com ara «monofisista» en lloc de «monofisita».
 • Segons el DIEC, «papa» va amb minúscula (tret que sigui la primera paraula d'una frase, evidentment).
 • Les xifres romanes dels segles han d'anar amb versaleta. La manera més fàcil de fer-ho és amb la plantilla {{Segle}}, com he fet en aquesta edició.
 • La referència 7 crida una plantilla inexistent.
 • Trobo a faltar una explicació dels conceptes de cesaropapisme i simfonia en la secció sobre el papat bizantí.
 • Trobo que l'article passa de puntetes per sobre dels fets que van conduir al Cisma del 1054 (ni un quart de paràgraf). A part d'això, també diu ben poca cosa sobre els esforços posteriors per reunificar l'Església, incloent-hi però sense limitar-se al Concili de Florència.
 • Tal com s'explica a l'article, sembla que Urbà II s'hagués tret la idea de les Croades del barret: caldria ampliar significativament el context històric en el qual es va produir el sermó de Clarmont (que, per cert, a l'article surt com «Clermont») i que va conduir a les Croades.
 • Si cerques > al text, veuràs que queden algunes referències mal tancades.
 • Sense pecar de recentisme, crec que caldria ampliar la part sobre el papa Francesc i les controvèrsies que han despertat a la mateixa Cúria alguns dels seus posicionaments.Leptictidium (digui) 15:52, 30 abr 2020 (CEST)
@Ignasi, Medol, Barcelona, Jordi picart, Solde: @Sorenike, Leptictidium: Després de vuit mesos en avaluació, creieu que ja es pot dur a votació? --Arnaurs (disc.) 15:00, 20 set 2020 (CEST)
Per la meva banda, encara queden obertes algunes de les qüestions que vaig plantejar al mes d'abril.—Leptictidium (digui) 17:47, 20 set 2020 (CEST)
Hola. La retiro de l'avaluació. No crec que ho pugui fer millor; i que tingui o no la medalleta de qualitat no em treu la son. Si algú vol continuar mirant-se les recomanacions que va fer en Usuari Discussió:Leptictidium doncs em sembla fantàstic, a mi aquest article ja m'avorreix molt i, veritablement, no en tinc ganes. O sigui que, pel que fa a mi, es queda com està. Salut a tots. --Ignasi (disc.) 22:18, 20 set 2020 (CEST)
T'ajudo, penso que seria una llàstima no acabar la feina que amb tanta dedicació has fet en aquest article. He començat a arreglar algunes coses. Som-hi.--Medol (disc.) 23:57, 9 oct 2020 (CEST)

Simbologia del franquisme[modifica]

Simbologia del franquisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Vaig traduir fa un temps l'article del castellà, idioma en què és article de qualitat. Forma part també de la llista d'AQ de la wiqui espanyola a traduir. Té una extensió considerable i està força ben referenciada. La introducció està molt ben redactada i es nota com l'edició original està molt treballada, amb una llarga discussió. Us proposo avaluar-lo i completar-lo afegint millores i correccions. Crec que es podria convertir en un AdQ...--Jordiventura96 (disc.) 07:31, 5 març 2019 (CET)

Un article fonamental! Trobo a faltar un apartat propi per a la salutació, que també va funcionar com un símbol. Jo agruparia els apartats per tipus de símbol, quedaria una jerarquia més clara, per exemple la toponímia i el nomenclàtor formen un bloc, en un estil similar al que tenen a l'anglesa. També m'agrada d'aquesta que tingui una secció pròpia sobre la retirada i les polèmiques, que jo ampliaria. La part del jou i els temes relacionats està força ben explicada. Si tens temps i ganes, afegiria una secció sobre la presència o obligatorietat dels símbols (per exemple escoles, llocs oficials) i la seva extensió, perquè es vegi més el culte a la personalitat i el règim que esmentes a la introducció. Bona feina!--barcelona (disc.) 23:33, 30 març 2019 (CET)
Les notes i referències 39 i 40 estan imcomplertes. S'han traduit al català noms de carrers i places que no em sembla correcte (per exemple Plaça d'Espanya a Ferrol). També he vist algun error menor, com "La valle de los caídos" que hauria de ser article masculí si es deixa el nom en castellà, que crec que és com ha de ser. Els topònims haurien de portar el vincle a la seva primera aparició, per exemple València el porta a la quarta... Detallets com veus, crec que s'ha fet molt bona feina--Ivan Avz F (disc.) 17:50, 23 de juny 2019 (CET)

D'acord amb en Ivan Avz F, però és que s'ha de llegir la traducció amb calma. Moltes coses semblen sortides d'un traductor automàtic, com Quintanilla de Baix o els pronoms febles.--Pere prlpz (disc.) 22:41, 16 ago 2019 (CEST)

D'acord amb els comentaris exposats anteriorment. És la base d'un AdQ futur, però encara hi falta molta informació rellevant i estructurada en noves seccions i subseccions com comenta na @Barcelona:, detalls lingüístics i cura de traduccions. També afegiria que hi ha diversos paràgrafs sense cap referència bibliogràfica, fet que per un article com aquest seria imprescindible de tenir-ne fonts contextualitzades arreu. Ànims, segur que en pot sortir una entrada excel·lent! Xavier Dengra (MISSATGES) 15:39, 29 feb 2020 (CET)

Bona tarda. Concordo amb el que diuen els companys més amunt. A més a més, hi ha referències que no em semblen del tot adequades per a un AdQ i que caldria substituir per fonts solvents. Les enumero aquí:
 • 1. i 19. usuarios.lycos.es
 • 2. Portal Fuenterrebollo
 • 18. Blogcindario
 • 36. La referència pot ser solvent, però el seu contingut només avala part de la frase.
 • 41. Qué ver en Madrid
 • 55. Pasión por Madrid
Més enllà d'això, fins i tot les referències que ja són solvents s'haurien de posar en el format corresponent.—Leptictidium (digui) 19:58, 22 maig 2020 (CEST)


Caldria fer una revisió en profunditat de les referències perquè n'hi ha algunes que ni tant sols hi estan citats els camps de títol, llengua o data.--Jove (disc.) 10:33, 31 ago 2020 (CEST)

Proposo arxivar aquesta proposta ja que el proponent @Jordiventura96 no hi ha fet cap modificació des que el va presentar fa 18 mesos. Què en penseu @Barcelona, Ivan Avz F, Pere prlpz, Xavier Dengra, Leptictidium: @Jove: --Arnaurs (disc.) 15:02, 20 set 2020 (CEST)

Em sembla bé.—Leptictidium (digui) 17:45, 20 set 2020 (CEST)
També em sembla bé. Més si tenim en compte que si s'aprova, en breu, el projecte de llei de Memòria Democràtica espanyola molts elements quedaran substancialment pendents de modificació.--Jove (disc.) 01:08, 21 set 2020 (CEST)
També em sembla bé. Ben vist el que comenta @Jove: de la llei de Memòria Democràtica, si s'aprova.--Ivan Avz F (disc.) 21:09, 21 set 2020 (CEST)
També hi estic d'acord, millor tancar-la ara mateix i esperar nous esdeveniments. Altrament l'article quedarà obsolet. Xavier Dengra (MISSATGES) 23:24, 21 set 2020 (CEST)

William Howe[modifica]

William Howe (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït la biografia del general britànic William Howe de en-wiki, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 16:31, 7 abr 2020 (CEST)

 • Fent una ullada ràpida veig que hi ha una imatge menys (la dels tíquets de la festa de renúncia) i no hi ha cap dels enllaços externs. Per algun motiu? --(disc.) 21:35, 19 abr 2020 (CEST)
  • Bon dia,@Ivan Avz F: He afegit la imatge dels tiquets. Els enllaços externs de la wiki anglesa són 3: l'enllaç a Commons (ja hi és), l'enllaç al recull de correspondència de Howe (afegit a la bibliografia complementària) i un enllaç a Wikisource que no té traducció en català a Viquitexts. --Jordi Picart (discussió) 10:14, 3 maig 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • L'apartat de cultura popular de la versió anglesa no apareix traduït.
 • L'apartat d'enllaços externs està buit, caldria esborrar-lo si no se'n posen.
 • A les referències i bibliografia falta indicar-ne l'idioma.
 • He llegit l'article i he modificat algunes frases però crec que caldria que algú hi fes una llegida a fons per corregir ortografia i sintaxi.

--Arnaurs (disc.) 16:55, 5 maig 2020 (CEST)

Bon article. A més dels comentaris perspicaços de l'Arnaurs més amunt, recomanaria crear els enllaços vermells de la intro. Salut.—Leptictidium (digui) 12:55, 24 juny 2020 (CEST)

Llista de membres de la missió gregoriana[modifica]

Llista de membres de la missió gregoriana (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Relacionat amb Paulí de York i Romà (bisbe), he traduït aquesta llista de qualitat a en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:41, 26 abr 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • En aquest article s'hi diu que Gregori el Gran va néixer el 540 i va morir un 12 de març mentre que a l'article de la Viquipèdia surt que va néixer al voltant del 540 i que va morir un 12 de febrer.
 • Crec que s'haurien de crear els sis articles en vermell que falten ja que en tractar-se d'un article curt, algú pot voler buscar informació fora de l'article.
 • A les referències, crec que si no s'han de crear els articles en vermell es podria eliminar el vermell.

--Arnaurs (disc.) 10:53, 4 maig 2020 (CEST)

No sé si té sentit que una llista tan curta sigui una llista bona, però en qualsevol cas tots els elements de la llista haurien de tenir article, i algunes coses que hi surten molt (com l'abadia de Sant Agustí) també.

A més, crec que s'hauria de plantejar si no convé més convertir aquesta llista en una secció de missió gregoriana.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 1 ago 2020 (CEST)

Molt d'acord amb els comentaris anteriors. Una llista curta on més de la meitat dels membres no tenen article (7/13), on també apareix en vermell un enllaç que es repeteix diverses vegades no hauria de ser valorada com llista de qualitat. Si fos una llista extensa, podria entendre la manca d'enllaços, però en una llista tan curta la manca d'informació és evident. --Beusson (disc.) 13:10, 1 ago 2020 (CEST)

Crema de Falmouth[modifica]

Crema de Falmouth (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He traduït aquest article de la en-wiki, on té la qualificació d'Article Bo. Hi caldria com a mínim un segon cop d'ull, almenys per comprovar que és correcte des del punt de vista lingüístic i d'estil.--Jordi Picart (discussió) 20:07, 2 maig 2020 (CEST)

El trobo prou complet. He fet una revisió lingüística. Potser es podria fer l'article Armada Continental, que va ser un dels efectes. Sé que és difícil perquè no sé si el llibre referenciat està accessible a Internet, però crec que per ser més acurats hauríem d'especificar d'on surt la descripció del testimoni, si d'un diari, un escrit personal, etc. --Davidpar (disc.) 13:59, 3 maig 2020 (CEST)
He estat revisant-lo lingüísticament. Trobo que està prou bé i potser caldria fer el que diu en Davidpar. Bona feina! --Adriaesc (disc.) 15:38, 3 maig 2020 (CEST)
Enhorabona per l'article. Hi he fet alguns petits retocs. A la introducció crec que l'aclariment sobre Falmouth hauria d'estar en una nota i no a la introducció ja que la introducció ha de contenir la informació més essencial i no crec que els lectors catalans puguin tenir el problema de confondre Falmouth amb d'altres ciutats dels EUA. Per altra banda, com ja vaig comentar en l'avaluació d'un altre article, crec que és necessari millorar la taula per fer-la més aclaridora. Puc mirar de fer-ho jo adaptant-la de la versió anglesa actual. Crec que l'article pot rebre la qualificació d'article bo. —Arnaurs (disc.) 00:10, 4 maig 2020 (CEST)
Bon dia! Aviam, sobre les propostes de @Davidpar, Arnaurs:
Salut!--Jordi Picart (discussió) 08:37, 4 maig 2020 (CEST)
Hola, crec que valdria la pena crear l'article «Curenya» perquè no és un concepte comú i així els usuaris poden saber què és sense haver de sortir de la Viquipèdia. Salut.—Leptictidium (digui) 20:23, 13 juny 2020 (CEST)

Rebel·lió malgaixa de 1947[modifica]

Rebel·lió malgaixa de 1947 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)
Poso en avaluació aquest article que he traduït de la Viquipèdia anglesa, on és distingit com article bo. Aquests dies aniré creant articles relacionats amb aquest de tot tipus; partits polítics, polítics, ciutats, ... i també afegiré alguna informació puntual. No he inclòs cap referència catalana ja que n'hi ha molt poca. Òbviament també resoldré qualsevol demanda que tingueu. Gràcies per endavant! --KajenCAT (disc.) 18:35, 1 ago 2020 (CEST)

Hola, les seccions les reorganitzaria i reanomenaria, sé que a l'anglesa les tenen així però no quadren amb l'estructura habitual dels articles afins. Per exemple, la primera és "context" més que "fons". "Moviment d'independència" sembla fer referència a tot el moviment i no a aquesta insurrecció, jo posaria "aixecament" o "inici de la revolta". Després agruparia la resposta francesa i les víctimes, potser sota "repressió" o "resposta" o "contraofensiva francesa", com consideris. Una altra opció seria posar les víctimes en la part de conseqüències, separades dels fets (que serien aleshores l'aixecament i la resposta). "Trauma nacional" no em sembla adient per a un títol, sí al text. I dividiria el que és la repercussió emocional, que es lliga amb la commemoració entre les conseqüències a mig i llarg termini i la falta de líders locals que sí que em sembla una conseqüència immediata. De fet a la introducció (molt completa) segueixes una estructura bastant semblant al que comento. Però bé, a veure què hi diuen els companys. --barcelona (disc.) 20:28, 2 ago 2020 (CEST)
Moltes gràcies per la resposta! He reanomenat a "context" i a "L'aixecament". No obstant això, crec que és important tenir un apartat que faci referència a les víctimes i sobretot les diferents interpretacions al respecte que expliquen les diferents xifres. He reestructurat una mica les seccions; les víctimes i el trauma nacional les he inclòs a Conseqüències, l'última secció sota el nom "Sense líders" (si se us acudeix un millor nom, fiqueu-lo). No sé si t'he entés respecte la teva idea de la commemoració, però crec que va millor en un apartat diferent de les "Conseqüències" ja que no estan directament relacionades i només parla de la memòria històrica i d'actes commemoratives ja sigui des del govern malgaix (dia nacional, momuments, museus) o des de la societat (pel·lícules). Ja em direu que us sembla! Gràcies de nou--KajenCAT (disc.) 13:05, 5 ago 2020 (CEST)
Sol·licito l'arxivament d'aquesta proposta meva per pèrdua de ganes i interès de tirar-lo endavant. (Ho arxivaria jo, però no entenc les instruccions). --KajenCAT (disc.) 20:33, 10 nov 2020 (CET)

Cop d'estat de 1964 a Gabon[modifica]

Cop d'estat de 1964 a Gabon (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traduït de la Viquipèdia anglesa, on està distingit com a Good article, el sotmeto a avaluació per obtenir aquesta mateixa distinció. Durant aquest procés, aniré enblavint els articles inexistents relacionats i resoldre qualsevol demanda que tingueu. --KajenCAT (disc.) 21:15, 2 ago 2020 (CEST)

Bon dia! Més tard em miraré l'article en profunditat, però com a reflexió inicial, el Gabon és un dels països que tenen un nom que s'escriu amb article. Caldria reanomenar l'article i canviar-ho allà on convingui al text.—Leptictidium (digui) 16:14, 24 ago 2020 (CEST)
@KajenCAT Deixo una llista amb possibles millores:
 • Encara que no és imprescindible, crec que estaria bé afegir fotografies al llarg de l'article. Si no n'hi ha de l'esdeveniment, que sigui de persones o localitzacions involucrades.
 • Referències: cal catalanitzar algunes referències (noms dels llocs de publicació o número d'edició, per exemple), afegir-hi el nom de l'idioma de la refèrencia i eliminar els enllaços interns vermells de les referències. Convindria repassar-ne bé el format ja que per exemple la corresponent a International Institute for Strategic Studies conté diversos errors ja que no és un llibre sinó un article d'una revista.
 • Seria interessant incloure informació sobre aquest cop d'estat a les pàgines relacionades com ara les dels protagonistes i també als articles del Gabon i de la història del Gabon.
 • Caldria actualitzar la informació que surt a la infotaula perquè per exemple mentre que a l'article es concreta que el cop va ser els dies 17 i 18 de febrer a la taula només hi compta el mes. Així mateix, en altres articles de cops d'estat com ara el de Xile el 1973 o el de la Unió Soviètica la infotaula que hi ha és de conflicte militar i inclou informació sobre els bàndols, els seus comandaments i els països que hi donaven suport.
 • Cal canviar les cometes altes ("...") per les cometes baixes («..»)
 • Convé revisar a fons l'ortografia i la sintaxi de l'article; hi ha trobat força errors tant a la introducció com al principi del primer apartat (la part que he revisat) i hi ha errors de traducció de la versió anglesa que afecten el sentit de coses que s'hi diuen.
-- Arnaurs (disc.) 00:33, 20 set 2020 (CEST)
Perdona el retard @Arnaurs:, aquests dies intentaré enllestir-lo, gràcies pels comentaris!
 • Fet Fet! (realment no hi ha gaires fotografies i les que hi ha crec que són suficients per un fet i lloc amb tan poques fotografies lliures, tot i així, intentaré ficar-ne alguna)
 • Fet Fet! (no sé que et refereixes amb enllaços interns vermells)
 • Pendent Pendent
 • Fet Fet!
 • Fet Fet!
 • Fet Fet! (revisió feta per FranSisPac, tot i que ho tornaré a revisar)
--KajenCAT (disc.) 23:12, 9 nov 2020 (CET)

Joan Comnè (domèstic de les escoles)[modifica]

Joan Comnè (domèstic de les escoles) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Un petit article bo traduït de la versió anglesa. Era fill de Manuel Eròtic Comnè, nebot de Nicèfor Comnè i besavi d'Isaac Comnè (fill de Joan II), tots amb articles bons a la nostra Viquipèdia. Espero que en Joan pugui assolir la mateixa distinció. Com de costum, abans de presentar-lo a avaluació s'han emblavit tots els enllaços vermells. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 14:34, 17 set 2020 (CEST)

@Leptictidium: Enhorabona per aquest article. Després de llegir-me el text només hi he trobat un petit error de picatge . Em sembla correcte per assolir la distinció d'article bo. Arnaurs (disc.) 21:03, 19 set 2020 (CEST)


Ruth Bader Ginsburg[modifica]

Ruth Bader Ginsburg (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento aquest article a avaluació com a article de qualitat, traduït de la versió anglesa (on és article bo). Crec que resumeix prou bé la seva vida i carrera així com altres aspectes personals i culturals seus. Actualment hi ha 13 articles de qualitat corresponents a biografies de dones (i dos més en avaluació). La traducció de l'article s'ha fet d'una combinació de les versions del 19 i el 23 de setembre d'enguany. Malgrat que hi pot haver algun canvi en la secció Mort els propers dies, la resta de l'article és estable.

Aprofitaré aquest període d'avaluació per revisar el text, emblavir enllaços i catalanitzar les referències. Espero els comentaris que pogueu fer-me'n.

--Arnaurs (disc.) 20:13, 19 set 2020 (CEST) / Arnaurs (disc.) 01:15, 23 set 2020 (CEST)

@Arnaurs: Bones! D'entrada veig que hi ha articles en vermell a la introducció, si són importants jo els crearia, sinó doncs retiraria els enllaços. També veig problemes en les referències, falta traduir o estan incompletes: 7, 35, 76, 123, 173, 194 i 201 (potser n'hi ha més). Faltaria una revisió a fons del text. Salutacions--Manlleus (disc.) 17:49, 30 set 2020 (CEST)
@Manlleus: Gràcies pel comentari. Crearé els enllaços en vermell de la introducció i altres del text que siguin importants aquest cap de setmana. També miraré d'arreglar el format de les referències, que encara he de fer, i revisaré el text. Arnaurs (disc.) 23:21, 1 oct 2020 (CEST)
Bon vespre. Enhorabona, l'article té molt bona pinta, en la línia dels articles que ja has presentat sobre el govern dels Estats Units. Alguns comentaris:
 • a banda d'això que diu el Manlleus sobre els enllaços vermells de la introducció, em semblaria important emblavir els d'Antonin Scalia i els altres jutges que han estat al Tribunal amb RBG.
 • aquest excel·lent article es beneficiaria d'una repassada post-traducció: a banda d'algun error de picatge per aquí i per allà (com «carrec» per «càrrec» o «vídu» per «vidu», que ja he arreglat), hi ha frases i expressions que encara mantenen l'estructura de l'anglès i no acaben de quedar del tot naturals en català. Per exemple, expressions com «vigorosa mentalment» són inexistents en català fora d'aquest article, mentre que la frase «convidà totes les estudiants drets dones a sopar a casa seva» no acaba de tenir sentit.
 • encara queden alguns retrieved on i llocs i dates en anglès en algunes referències.
 • pel que fa al primer paràgraf de la intro, em sembla prescindible la primera referència, ja que el nom de RBG no és una qüestió particularment controvertida, mentre que un llibre publicat el 2016 difícilment es pot fer servir per referenciar la data de la seva mort el 2020. Per altra banda, en aquest paràgraf es tradueix nominate per «nomenar», mentre que en altres parts de l'article es tradueix per «nominar». Personalment m'agrada més «nomenar», ja que «nominar» té connotacions de premis, però en tot cas hauries de triar la forma que més t'agradi i aplicar-la uniformement a l'article. Fet Fet!
 • tinc dubtes sobre alguns aspectes de la terminologia jurídica: els «dissentiments» no és allò que en llenguatge nostrat anomenaríem «dissidència» o «opinió dissident»? Convindria repassar els termes jurídics un a un contrastant-los amb el que diu l'Essential 25000 English-Catalan Law Dictionary, consultable en línia mitjançant Google Llibres.—Leptictidium (digui) 21:12, 2 oct 2020 (CEST)
Moltes gràcies pel comentaris @Leptictidium. De moment, a més dels vermells de la introducció, faré també els d'Antonin Scalia, Robert H. Bork, William Rehnquist, Thurgood Marshall, John Roberts, Abe Fortas i Byron White. Corregiré la resta de coses en els propers dies. Arnaurs (disc.) 17:21, 11 oct 2020 (CEST)

Lletres[modifica]

No hi ha cap article.


Tecnologia[modifica]

No hi ha cap article.