Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Avaluacions  · Propostes de distinció  · Articles de qualitat  · Propostes de retirada  · Temes de qualitat

Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 25 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2020 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1253:
Avaluacions del 2020: 23
Avaluacions del 2019: 12
Avaluacions del 2018: 28
Avaluacions del 2017: 28
Avaluacions del 2016: 67
Avaluacions del 2015: 111
Avaluacions del 2014: 77
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 168
Avaluacions del 2007: 29
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

How a Mosquito Operates[modifica]

How a Mosquito Operates (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traducció de l'article de qualitat anglès. Ivan Avz F (disc.) 20:00, 26 jul 2020 (CEST)

N'he fet una lectura relativament ràpida i trobo que està prou bé. No m'ha cridat l'atenció cap cosa estranya de la traducció i sembla prou ben contextualitzat, incloent els enllaços blaus.--Pere prlpz (disc.) 13:42, 1 ago 2020 (CEST)

Mosaics de Delos[modifica]

Mosaics de Delos (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Vaig traduir aquest article en marc del Viquiprojecte PESCAR a partir de la seva versió en castellà i anglès, on és AdQ. Durant l'avaluació acabaré de fer els vermells que queden i resoldre tot allò que proposeu. --Townie (discussió) 09:05, 14 maig 2020 (CEST)

Bona tarda. És un article interessant. Enhorabona per la traducció; malgrat alguns detalls que he començat a polir, és molt bona i fa molt poca «olor» a anglès. Aniré repassant-lo. Per no saturar, ja deixo els primers comentaris i propostes i afegiré la següent tanda quan t'hagis pogut mirar la primera.
 • Crec que en l'article hi ha un «sobreenllaçament» a articles de segles. Eliminaria tots els enllaços a segles que no siguin directament rellevants per al contingut de l'article.
 • La imatge de la infotaula i la primera imatge del text són la mateixa (en el segon cas, amb un detall del cap del tigre al costat). Penso que amb una ja fem.
 • Parlant de la infotaula, hi ha un paràmetre en anglès.
 • Els enllaços de «punicofenícies» i «romanoitalianes» no són els mateixos que a l'original en anglès. Crec que es perd una mica d'informació. Hi ha algun motiu per fer-ho?
 • Al segon paràgraf, on diu «patrons geomètrics simples», diria que això és el que en català es coneix habitualment amb el nom de «sanefa». Algun expert ho pot confirmar?—Leptictidium (digui) 17:34, 27 maig 2020 (CEST)

Gertie the Dinosaur[modifica]

Gertie the Dinosaur (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traducció de l'article de qualitat anglès. Ivan Avz F (disc.) 19:34, 2 abr 2020 (CEST)

Bon vespre i gràcies per l'article.
 • Sense haver-hi errades gramaticals, hi ha alguns problemes de traducció: algunes frases encara es nota que vénen d'un original en anglès, mentre que en d'altres no s'ha optat per la traducció més adequada per al context.
 • Cal una repassada tipogràfica: us de cometes, abús de signes de puntuació que en anglès es fan servir molt i en català no tant.
 • Un parell de notes encara estan en anglès.—Leptictidium (digui) 22:31, 12 abr 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Leptictidium! He corregit les notes que m'havia deixat en anglès, revisaré la resta amb més deteniment. Salutacions. Ivan Avz F (disc.) 20:02, 17 abr 2020 (CEST)
Revisat, crec que l'article ha millorat força. Ivan Avz F (disc.) 12:17, 19 abr 2020 (CEST)
Si ningú hi veu res més ho proposaria per distinció. Ivan Avz F (disc.) 20:04, 26 jul 2020 (CEST)

Carmen Herrera Nieto[modifica]

Carmen Herrera Nieto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 04:48, 8 des 2019 (CET)

Considero que per un article de qualitat la introducció és breu, s'hi hauria d'explicar resumidament els trets més importants de la seva trajectòria en dos o tres paràgrafs més. Per la resta em sembla bé.--Medol (disc.) 20:58, 25 des 2019 (CET)
En aquesta frase, en alguns casos no queda clar si parles de la mare o de la filla: "És la més petita de set germans, filla d'una de les primeres dones periodistes de Cuba (Carmela Nieto), líder del moviment feminista, qui va abandonar el seu primer marit (un financer estatunidenc amb qui havia tingut cinc fills) quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo." --Annadecorts (disc.) 18:29, 6 feb 2020 (CET)
Gràcies a tots dos, @Medol, Annadecorts: veig que encara ho he de corregir! --Judesba (digues...) 00:04, 7 feb 2020 (CET)
Trobo la frase una mica massa llarga i enrevessada. Tot i que no tinc clar si t'he de fer una proposta o si és millor que no, te la faig, i fes-ne el que vulguis. ;)
"Filla de Carmela Nieto, una de les primeres dones periodistes i líders del moviment feminista de Cuba, Herrera és la més petita de set germans en una família d'intel·lectuals. La mare va abandonar el seu primer marit quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo."--Annadecorts (disc.) 09:56, 7 feb 2020 (CET)
Sí, per suposat que pots fer propostes, Annadecorts! Per això som aquí! :-) Faig molts articles traduïnt directament de l'article en anglès i afegint-hi la informació que vaig trobant a mesura que l'elaboro, de manera que segurament és una informació que hagi trobat a l'article en anglès i en el meu cap funcionaba bé en aquell moment. M'hi poso en un moment en què em pugui concentrar, gràcies per les aportacions! :-) --Judesba (digues...) 19:24, 8 feb 2020 (CET)

Crec que ja tinc tots dos temes solucionats. Podríeu fer-hi un cop d'ull, @Medol, Annadecorts:, si us plau? Gràcies. --Judesba (digues...) 02:57, 11 feb 2020 (CET)

Això que comentes de les traduccions a mi també em passa: com que devem tenir el cervell mig cap a una llengua i mig cap a l'altra, la cosa ja ens sona bé.
Molt millor, per mi, Judesba. Et comento un parell de coses:
 • "[...] va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista;[...] -> El que em sona estrany és aquest "i líder". Jo passaria aquesta part al davant (va ser líder del moviment feminista i una de les primeres dones periodistes de Cuba) o hi afegiria un article indeterminat (va ser una de les primers dones periodistes de Cuba i una de les líders...).
 • "La seva mare, Carmela Nieto, va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista; aquesta va abandonar [...]"--> Aquí em sobra "aquesta", però també perquè és una paraula que no faig servir gaire. Algunes opcions que veig:
  • [...]. Aquesta... (per mantenir "aquesta", substituiria el punt i coma pel punt i seguit)
  • La seva mare, Carmela Nieto, que va ser una de les primeres..., va abandonar...
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Va abandonar el seu marit
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Quan va conèixer el pare de Carmen...--Annadecorts (disc.) 09:59, 11 feb 2020 (CET)
Gràcies novament, Annadecorts.
Respecte a l'"; aquesta": era una alternativa a ", la qual", amb l'objectiu de no fer la frase tan llarga (que és el que em vas comentar). Descarto l'opció punt i seguit, massa telegramàtica i anglòfona, d'expressió pobre.
Pel que fa al tema "líder": quan només tinc una sola font de referència (com era el cas) trio per ser tan fidel al text original com puc, per evitar interpretar la informació com no és. En aquest cas, a la wiki en anglès no hi feien referència, però en l'article que anava llegint i traduïnt a mesura que incorporava informació hi diu: "su madre, además de reportera y columnista, era líder del movimiento feminista". No diu "la líder" ni "una de las líderes", sinó simplement "líder", i per això ho vaig deixar tal qual. --Judesba (digues...) 03:33, 12 feb 2020 (CET)
Veig cosetes a la introducció: "Als Estats Units va descobrir que tant ella com la seva obra no eren ben rebuts", no hauria de ser "rebudes"? Tant l'obra com ella són femenines; al final: "marquen importants fites en l'evolució de el moviment minimalista geomètric." això veig més clar que hauria de ser "del" no "de el". També a la introducció diu: "es va formar com arquitecta al seu país, fins que va haver de deixar-ho per motius polítics." Crec que s'hauria de desenvolupar a la biografia. No queda clar si va deixar el país o l'arquitectura per motius polítics, suposo lo primer però no em sembla ben expressat i sense una explicació no ho veig prou neutral.--Ivan Avz F (disc.) 19:39, 6 abr 2020 (CET)
Ivan Avz F, gràcies! Les dues primeres errades les podies haver corregit tu mateix; ara ho faré, doncs. Tema arquitectura/país: va haver de deixar l'arquitectura per motius polítics; en les referències que vaig trobar no recordo que s'expliqués gaire el tema, i no vaig voler especular. Revisaré referències i miraré de detallar alguna cosa més a l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 03:12, 7 abr 2020 (CEST)
Ah, sí que ho diu: "més tard va iniciar els seus estudis d'arquitectura a la Universitat de l'Havana, tot i que, després de la presa del poder de Fulgencio Batista, la situació política tumultuosa del país li va impedir acabar." (referència número 9). Creus que n'hi ha prou? O m'enrotllava amb temes polítics (que no era la idea), o seguia aquesta línia. --Judesba (digues...) 03:18, 7 abr 2020 (CEST)
No havia modificat les errades perquè ho veia com una mostra de que hi fa falta una revisió general. De moment he donat una ullada sobretot a la introducció. Crec que les expressions "va haver de deixar-ho per motius polítics" i "la situació política tumultuosa del país li va impedir acabar" són una mica gruixudes i a més no veig que coincideixi del tot amb les referències. Seguint la referència de The Guardian llegeixo: "She left Havana to go to finishing school in Paris and returned to study architecture at university. But, she says, the political climate was not conducive to a good education. “There were always revolutions going on, and fighting in the streets. The university was closed most of the time, so it affected my studies.”" Potser ho interpreto malament però sembla que les revolucions de que parla són a París? Després diu "Her degree in architecture was disrupted by the two most important discoveries of her life: love and art." D'acord que la situació era complicada, però sembla que si ho hagués volgut de debó hauria acabat els estudis, crec que s'hauria d'expressar d'una altra manera.--Ivan Avz F (disc.) 18:53, 7 abr 2020 (CET)

Etel Adnan[modifica]

Etel Adnan (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 14:55, 10 des 2019 (CET)

Bon dia! El contingut en si em sembla molt bé. Gràcies per aquesta feina excel·lent. Alguns detallets:
 • A les referències encara hi ha coses en anglès com «Retrieved 10 April 2014». S'hauria de posar en català. Segurament es pot aprofitar per posar les referències en format plantilla.
 • El mateix passa amb algunes ubicacions de la bibliografia, com ara «New York» o «Jefferson, North Carolina».
 • En el mateix sentit, encara hi ha moltes comes davant de la conjunció «i», que són força habituals en anglès, però queden estranyes en català. Caldria treure totes les que no són necessàries.
 • Caldria aplicar Viquipèdia:Llibre d'estil#Cursives i cometes.
 • «Durant els darrers anys, Adnan va començar a identificar-se obertament com a lesbianaEls darrers anys és força imprecís i no vol dir el mateix ara que si un lector es mira l'article d'aquí a deu anys, crec que valdria la pena ser més precisos aquí.—Leptictidium (digui) 12:16, 28 feb 2020 (CET)
Gràcies per l'anàlisi, Leptictidium, i també pels canvis que has fet. Molt bé tot el que comentes, però... sobre aplicar el llibre d'estil per a cursives i cometes no hi veig el problema. Em podries posar algun exemple, si us plau?; perque crec que ja ho faig correctament i no sé veure què falla. Sobre les referències: com els bots fan feina de neteja i traducció de les plantilles, deduïa que ja feien els canvis de "retreived" i coses així. No ho fan? Sobre els "darrers anys" el text original es referia als darrers de la seva vida; no sabia com posar-ho sense que semblés que ja estava morta, però tampoc no tinc cap data. // I sí, sóc tan fan de l'Oxford comma que no puc evitar que se'm coli constantment. :-/ --Judesba (digues...) 02:10, 29 feb 2020 (CET)
Per exemple, hi ha parts en les quals els noms d'exposicions van amb cursiva i altres en les quals van amb cometes. Segons totes les guies d'estil que he trobat a Internet, hauria d'anar amb cometes. Per altra banda, al nostre llibre d'estil es recomana utilitzar les cometes baixes. Si tens especial afecció a les cometes altes i les vols deixar així, cap problema, però si no, valdria la pena canviar les altes per baixes. Sobre els «Retrieved», diria que l'Arnaubot, que sí que catalanitza altres parts de les referències, no catalanitza aquestes, però preguntem-ho a l'@Arnaugir: per estar-ne segurs. Sobre els darrers anys, rumiem-ho: es podria dir alguna cosa com «A una edat avançada, va començar a identificar-se com a lesbiana?» Finalment, gràcies per arreglar les comes d'Oxford, que en català no en tenim. :)—Leptictidium (digui) 13:33, 1 març 2020 (CET)
Gràcies pels comentaris, Lepti. Sobre les cursives no entenia a què et referies. Faré tots els canvis proposats dilluns o dimarts, quan estigui ben centrada en tasques així. OK a edat avançada, molt millor que la frase que jo havia pensat. A veure què diu l'Arnaubot. D'altra banda, em costarà tresmil corregir les Oxford commas, ja t'ho adelanto; trobo que és una cosa que li cal al català per a fer-ne més entenedora la lectura. --Judesba (digues...) 00:49, 2 març 2020 (CET)

Hola! Felicitats per l'article, perquè és el més complet de la Viquipèdia, i merci per treballar biografies de dones.

 • Sé que enllaces a Hurufisme, però potser estaria bé tenir l'article de en:Hurufiyya movement com a context.
 • No acabo d'entendre la secció de Crítica literària perquè no està contextualitzada dins de l'article.
 • L'article està ben referènciat, tot i que afirmacions com "enormement influent" o "traspassa els límits lingüístics, culturals i geogràfics" crec que s'haurien d'esborrar si no estan degudament fonamentades per referències. Sé que ja ho han comentat, però aprofitaria per homogeneïtzar el format de les referències en format plantilla.
 • Crec que un lector catalanoparlant no sabrà situar Sausalito en un mapa. Per això, el parèntesi dient que està a Califòrnia, el posaria al primer cop que es menciona Sausalito.
 • Mirant la infotaula, caldria posar les etiquetes en català i, si pots, posar referències a les propietats d'Ocupador, Formació i els Premis rebuts.
 • Posaria "periodista" com a ocupació
 • Hi ha premis a Wikidata que no estan a la secció de Premis de l'article, i viceversa.
 • "Chevalier des Arts et des Lettres" ho traduïm com a "cavaller de les Arts i les Lletres"?

Merci!! --Davidpar (disc.) 16:31, 29 feb 2020 (CET)

Gràcies pels comentaris, Davidpar! Em vaig oblidar de respondre't. M'hi poso entre dilluns i dimarts. Revisaré les referències que comentes i tots els textos que vaig emprar. Salut! --Judesba (digues...) 00:49, 2 març 2020 (CET)

Enhorabona per l'article, tan ben documentat! Coincideixo amb alguns comentaris que t'han fet. D'altres:

 • "...i el francès es va convertir en la llengua en què va escriure la seva primera obra". Ho simplificaria " i el francès es la llengua en què va escriure la seva primera obra" (perquè el francès no es va convertir en res).
 • "...es va traslladar als Estats Units, on va continuar els estudis de postgrau a..." Suggereixo "...es va traslladar als Estats Units, on va fer estudis de postgrau a..." (no s'ha indicat que els ahgués començat a França ni a cap altre lloc).
 • "un diari en francès, en el qual també va ajudar a construir la secció cultural del diari, aportant ocasionalment dibuixos i il·lustracions". Suggereixo "un diari en francès, i va ajudar a construir-ne la secció cultural, aportant-hi ocasionalment dibuixos i il·lustracions".
 • "La seva feina a Al-Safa va ser notable, principalment per a les seves editorials de primera pàgina". Suggereixo La seva feina a Al-Safa va ser notable, principalment per les seves editorials de primera pàgina".
 • «la ciutat es converteix en trilingüe i inclou, segons Adnan, "tres cultures, tres estils de vida, tres opcions intel·lectuals", la qual cosa li sembla apassionant». Aquí hi ha una cita de la biografiada, però no està referenciada.
 • "La rectitud de la seva expressió artística ens permet experimentar paisatges de la ment..." Suggereixo eliminar 'ens'.
 • "l'artista destaca que "Aquestes muntanyes i mars són la nostra altra cara, la que és més duradora i constant". Suggereixo "l'artista destaca que "[a]questes muntanyes i mars són la nostra altra cara, la que és més duradora i constant", si és que la frase en el text original comença amb majúscula.
 • "Inspirada pels leporellos japonesos..." Suggereixo enllaçar a l'article 'leporello' de la Viquipèdia.
 • "Aquest va dedicar una sala a les seves obres" Suggereixo: "S'hi va dedicar una sala a les seves obres".
 • "...va dedicar una sala a exposar una sèrie de pintures abstractes l'artista com a part del certamen". Suposo que hi falta la preposició: "pintures abstractes de l'artista".
 • "li va dedicar una exposició en solitari amb 30 de les seves obres, barrejant pintures a l'oli de paisatges de Califòrnia i la mar Mediterrània amb delicats leporellos, on es registren les transcripcions dels seus poemes en paisatges urbans desplegats, fusionant les pràctiques paral·leles d'Adnan com a artista i escriptora." No sé si el gerundi és adequat. Per al primer, suggereixo ", que barrejava...". Per al segon no ho tinc clar, perquè no entenc qui és el subjecte de l'acció de fusionar. Si és l'exposició, ", i fusionava...".
 • "...exploracions meditatives de la natura i de la nostra presència en ella". Suggereixo "...exploracions meditatives de la natura i de la presència humana en ella".
 • "Les pintures, treballs sobre paper i tapissos d'Adnan es mostraven junts en un diàleg amb l'obra d'artistes modernistes i contemporanis, aportant llum a la seva obra polifacètica." Suggereixo eliminar el gerundi: "Les pintures, treballs sobre paper i tapissos d'Adnan que es mostraven juntes en un diàleg amb l'obra d'artistes modernistes i contemporanis, aportaven llum a la seva obra polifacètica."
 • L'apartat Obra literària diu "A més de la seva obra artística, ha publicat diverses col·leccions de poesia, una novel·la, relats curts, obres de teatre i assajos." Penso que l'obra literària també és artística. Potser seria millor dir "A més de la seva obra plàstica..." o alguna altra expressió.

(No sé com es fa per signar els comentaris. Soc Mercè Piqueras) el comentari anterior sense signar és fet per Mercè Piqueras (disc.contr.) 21:24, 3 maig 2020

@Mercè Piqueras: gràcies pels comentaris. M'ho miro amb calma, que veig que també tenia pendents les edicions suggerides més amunt. Salut! --Judesba (digues...) 06:15, 4 maig 2020 (CEST)
Per signar, si edites en codi, has de clicar la icona de la signatura; si ho fas amb l'editor visual, has de tenir l'opció molt a l'abast. --Judesba (digues...) 06:17, 4 maig 2020 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica]

Sistema solar[modifica]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Reprenc l'avaluació, després de molt de temps estic tornant a afegir informació i a veure si com a mínim anem polint els punts més importants.

Nota: he traslladat l'avaluació anterior a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar/Arxiu-1, que és el procediment adequat.--Manlleus (disc.) 22:12, 1 març 2018 (CET)

Bones! Bufff, és una feinada d'article, s'haurà de mirar amb molta calma. Crec que el primer pas natural és polir totes les referències amb errors, i posar idioma i altres paràmetres pendents en aquelles que no en tinguin. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:37, 9 març 2018 (CET)

@Xavier Dengra: Cert! De fet encara no he començat a polir l'estil i format de l'article perquè volia afegir més contingut. De totes maneres aprofitaré l'avaluació de Lluna i altres articles sobre astronomia per millorar aquest. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:55, 19 març 2018 (CET)
Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització
Ampliacions
Imatges, mida (200px), peus de foto i galeries
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates DD MMM AAAA, traducció dates, idioma i paràmetres)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia?
Verbs passius
Subarticles: per determinar
Estil
Vermells Grup d'asteroides, núvol GFet Fet!--Manlleus (disc.) 20:53, 27 oct 2019 (CET)
Fi traduccions
Referències

Acabada la proposta de distinció de "exploració de Júpiter", em centro ara amb aquesta avaluació. Disculpin la deixadesa tots aquests mesos--Manlleus (disc.) 22:30, 8 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Manlleus:. És un article molt important, que es veu molt ben treballat i dels que m'agraden. :-) En els propers dies/setmanes, aniré revisant-lo tot en profunditat, de moment et deixo les observacions relacionades amb la intro:
 • Es podrien pujar totes les propietats corresponents a WikiData perquè no calgués posar els paràmetres de la infotaula en local? Comentari Comentari És una plantilla única, no val la pena almenys de moment.--Manlleus (disc.) 00:20, 16 jul 2020 (CEST)
 • Tenim alguna font normativa o, almenys, de pes que digui que «any llum» es pot abreviar com a «al» en català? -->No és recomanable utilitzar-ho, en el seu lloc s'hauria d'utilitzar unitats astronòmiques o parsecs, però és el que té la vulgarització de termes, i fer calcs d'altres idiomes és d'esperar. De totes maneres no veig motiu per treure-ho.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • La nota 1, sobre l'ús de majúscules o minúscules en «sistema solar», s'hauria de reescriure des de la perspectiva de la llengua catalana, no l'anglesa.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • En català, el verb «orbitar» és intransitiu: un cos orbita al voltant d'un altre, no orbita l'altre. Fet Fet! Espero haver solucionat.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Segons el llibre d'estil de la Viquipèdia, les cometes altes s'haurien de passar a cometes baixes.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Si bé amb el diccionari a la mà «lluna» com a sinònim genèric de «satèl·lit» és admissible, utilitzar-lo gaire freqüentment és un anglicisme. Recomanaria utilitzar «satèl·lit», especificant si cal que és natural, sempre que sigui possible.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Per aquest mateix motiu, jo eliminaria les paraules «generalment denominats "llunes", com la Lluna de la Terra».Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Leptictidium (digui) 17:28, 8 oct 2019 (CEST)
De moment no he afegit més idees perquè no sé si prefereixes que m'esperi que t'hagis mirat aquestes abans de posar-ne de noves.—Leptictidium (digui) 22:20, 15 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: Pots afegir-n'he més, cap problema.--Manlleus (disc.) 10:53, 16 oct 2019 (CEST)
Observacions sobre la secció 1:
La frase «El descobriment del sistema solar va començar en la més remota antiguitat» em sembla problemàtica perquè durant la gran majoria de la història de la humanitat, gairebé ningú no ha tingut ni la més remota idea de què era el sistema solar. --> Més aviat irònic ;-) Ho he refet salvant la frase, em sembla millor ara mateix.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
L'etimologia que diu «i significa 'errants', ja que es desplaçaven pel firmament en trajectòries aparentment erràtiques» també em sembla problemàtica, especialment pel que fa a les trajectòries suposadament erràtiques. Jo reprendria l'etimologia que ofereix aquesta font.--> Refet i utilitzat com a referència.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Hi ha enllaços a referències que encara estan en anglès, com ara Popular Astronomy (US magazine). A més a més, caldria afegir el paràmetre «llengua» a les referències que no estiguin en català.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 00:58, 16 jul 2020 (CEST)
Com que tècnicament no es va descobrir el sistema solar, què et semblaria canviar el títol de la secció a alguna cosa com «Estudi i exploració»? Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)

Leptictidium (digui) 14:43, 22 oct 2019 (CEST) Gràcies per les millores, en els propers dies continuo revisant seccions.—Leptictidium (digui) 10:30, 20 nov 2019 (CET)

Observacions sobre la secció 2
 • Em grinyola una mica la part que diu «(bàsicament, l'estatunidenca NASA, el programa espacial soviètic i l'europea ESA)», sona poc natural en català.
 • És una cosa que ja he corregit en aquesta secció, però t'ho poso per si et serveix a la resta de l'article o en altres articles: «però» sempre porta una coma al davant excepte si separa dos adjectius (o sintagmes adjectivals). Així doncs, per una banda diríem «Vull un cotxe bonic però barat», i per l'altra diríem «Em vaig comprar aquell cotxe, però no era tan bonic com deies».
 • Atenció a l'ús de les comes en les oracions subordinades. En aquest exemple, si no posem coma, s'entén que hi havia múltiples Pioneer 10 i que una d'elles va sobrevolar Júpiter. Si posem coma, com toca, s'entén bé que tan sols hi havia una Pioneer 10.
 • «Plutó és l'únic planeta que encara no ha estat visitat per cap sonda espacial. No obstant això, la sonda New Horizons, llançada el gener del 2006, està previst que arribi a Plutó cap al juliol del 2015 i després intentarà visitar algun objecte del cinturó de Kuiper encara per determinar.» En aquesta casa encara considerem Plutó un planeta? :-) A més de la correcció terminològica a «planeta nan», cal actualitzar la frase, que es va escriure quan l'NH encara no havia arribat a Plutó.
 • «i la NASA, a través de la Vision for Space Exploration, estan planejant missions tripulades a la Lluna i Mart per a un futur no gaire llunyà». Atenció, fa ben bé una dècada que la Vision for Space Exploration fou abandonada com a política oficial de la NASA. S'hauria d'actualitzar aquesta part.—Leptictidium (digui) 21:05, 17 des 2019 (CET)

Observacions sobre la secció Regió transneptuniana

 • Caldria revisar la concordança de les oracions, com per exemple: «L'àrea més enllà de Neptú, o la «regió transneptuniana», no ha estat gens explorat.». He corregit part d'elles, potser me n'he deixat alguna.
 • Hi ha certa redundància de mots en una mateixa oració, com "Sembla que està majoritàriament composta de petits mons [..] compostos principalment de roca i gel." i "però que consta principalment d'objectes compostos principalment de gel."
 • La plantilla {{Mapa TNO}} dona error a la secció Plutó i Caront.
 • Cal una revisió ortogràfica i gramatical en certs punts de la secció; hi ha oracions que no sonen naturals. --Adriaesc (disc.) 22:25, 2 maig 2020 (CEST)

@Leptictidium, Adriaesc, Manlleus: Hola, proposo arxivar ja aquesta proposta perquè han transcorregut més de dos anys i no hi ha hagut progressos significatius que facin pensar que acabarà a curt o mig termini. Ara mateix suposa, malauradament, una saturació respecte d'altres noves que estan entrant on els autors sí estan resolent avaluacions. Gràcies per la comprensió. Xavier Dengra (MISSATGES) 20:29, 3 maig 2020 (CEST)

Si al @Manlleus: li sembla bé, per mi OK.—Leptictidium (digui) 21:28, 4 maig 2020 (CEST)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

Àtom[modifica]

Àtom (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article important traduït de l'anglès, on és de qualitat. Si us plau, feu-li un cop d'ull aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:46, 22 ago 2019 (CEST)

M'he llegit la introducció i la part corresponent a la història i he fet alguna petita correcció. M'he fitxat que algunes referències encara conserven fragments en anglès de la versió anglesa. També en alguna consta "staff" o "anonymous" a l'autor i alguns cognoms no estan en majúscules. Caldria revisar les referències. A mesura que vagi avançant en la revisió de l'article ja aniré afegint comentaris aquí. Enhorabona per la traducció! --Arnaurs (disc.) 16:33, 29 ago 2019 (CEST)

@Arnaurs: gràcies, he arreglat unes quantes referències.--Arnaugir (discussió) 19:28, 7 set 2019 (CEST)

@Leptictidium: ja el tinc acabat, per si li vols fer una repassada... ;P--Arnaugir (discussió) 10:42, 8 set 2019 (CEST)

M'ho vaig mirant. A primera vista, el contingut em sembla molt bo, enhorabona per aquest article complet i detallat que, amb alguns retocs més, serà un dels millors que tenim a la Viquipèdia sobre física i química. A la primera frase, el text en català no diu exactament el mateix que l'anglès («que té les propietats d'un element químic» versus that constitutes a chemical element). Ignoro si s'ha fet expressament per introduir algun nivell de detall que no es troba en l'original, però es veu una mica confusa. Per altra banda, tant a la intro com en la resta de text hi ha moltes frases estructurades com sol ser habitual en anglès, amb una profusió de dos punts, punts i comes i guions llargs. En català queda una mica truncat i recomanaria reescriure-ho. En les properes setmanes m'ho aniré mirant amb més profunditat.—Leptictidium (digui) 10:53, 8 set 2019 (CEST)
@Arnaugir:Un gran article, espero la opinió d'en Lepti però apart dels vermells (Moment magnètic de l'electró i Moment magnètic nuclear que apareixen a la subsecció de Moment magnètic) i formatar dues obres de Scott, Robert a Bibliografia per mi ja es podria presentar a votació.--Manlleus (disc.) 12:37, 22 set 2019 (CEST)
Me l'he acabat de revisar. Reitero el tema de les frases estructurades seguint l'estil habitual anglès, com comentava fa unes setmanes. Per altra banda, la nota que acaba «veu en comptes d'això una sèrie de línies d'emissió des dels fotons emeses pels àtoms» és una mica confusa i costa d'entendre després d'una i fins i tot dues lectures. Recomanaria reescriure-la de manera més clara. Una vegada fets aquests retocs, concordo amb el Manlleus que ja estaria preparat per presentar-lo a votació. T'agraeixo especialment, @Arnaugir:, que t'hagis ocupat de traduir tot el text de les imatges.—Leptictidium (digui) 10:33, 29 set 2019 (CEST)
Mirant els enllaços vermells veig que està força electroestàtica ja existeix com força electrostàtica (hi ha una e de més) però redirigeix a Llei de Coulomb (igual que l'article traduit en anglès). Si l'article està prou relacionat amb el que es diu és un enllaç que ja podria arreglar-se. El vincle a plom-208 no existeix a l'article en anglès, mentre que en castellà dirigeix a plom. Crec raonable utilitzar una de les dues fòrmules i segurament el mateix passarà amb altres núclids que es mencionen prèviament. En canvi, quan es diu "vegeu Radiació sincrotrònica" crec que o s'hauria de fer l'article o eliminar la frase si no es preveu fer l'article aviat.--Ivan Avz F (disc.) 21:05, 29 set 2019 (CEST)
Hola de nou. No m'acaba de quadrar la frase «La capacitat dels àtoms d'associar-se o dissociar-se és la responsable de la majoria de canvis físics observats a la naturalesa i és el tema central de la química.» En primer lloc, caldria una referència per donar-li suport. I, per altra banda, s'hauria de precisar el que es vol dir exactament amb «canvis físics», ja que en principi un canvi físic (p. ex. estripar un tros de paper) no implica reaccions químiques. Salut.—Leptictidium (digui) 21:10, 17 des 2019 (CET)

Grup de Lie[modifica]

Grup de Lie (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola a tothom! He traduït aquest article de l'anglès, netejant i completant referències. Tot i que té bastants enllaços en vermell, crec que és interessant posar-lo a la vostra disposició per avaluar-lo com a AdQ o ABo. Si us plau, ajudeu amb idees per completar-lo, netejar-lo, simplificar-lo allà on calgui, perquè crec que és un article rellevant per a un nivell universitari d'estudis en Matemàtiques. Gràcies! --Álvaro (disc.) 12:04, 8 març 2020 (CET)

Hola @Alvaro Vidal-Abarca:, enhorabona per l'article (del qual no hi he entès gaire res). Hi he fet una mica de repassada, estava molt bé! Alguna coseta:
 • hi ha un "cal citació" d'una demostració per allà mig que s'hauria de resoldre abans de passar l'article a votació.
 • Hi ha un enllaç a un article en anglès, caldria posar-lo en català ni que sigui en vermell, i traduir el terme pushforward.
 • ídem pel terme "embedding diferenciable"

Salut,--Arnaugir (discussió) 16:55, 12 abr 2020 (CEST)

Hola, @Arnaugir:! Moltes gràcies pels teus comentaris. Els tres punts que comentes tenen alguns problemes que, o bé no sé resoldre, o bé tenen algunes dificultats:
 • Estic d'acord amb el que dius del "cal citació". Actualment no he trobat cap demostració ni cap referència que justifiqui aquesta afirmació, la qual cosa em portaria a suprimir tota la secció "Grup de Lie#Definició topològica"... És una pena, però suposo que més valdria així. Com ho veieu?
 • Quant al terme pushforward... difícil solució... De fet, en aquestes àrees de les matemàtiques és relativament comú utilitzar termes en anglès en un discurs en català, i això fa que no hi hagi una traducció directa, o de vegades n'hi ha de diverses, però cap consens general sobre quin terme català utilitzar. És més, pushforward és una operació (en cert sentit) inversa a una altra, pullback, que fins i tot existeix com a tal terme anglès a la Viquipèdia. Finalment, el que he fet és reemplaçar en el text principal el terme pushforward per un terme en català, i baixar pushforward a una nota explicativa. Què us sembla?
 • Pel que fa a l'embedding... és un cas similar al punt anterior. Embedding és un terme comunament utilitzat en discursos en català, tot i ser un terme d'origen forà. En aquest cas concret, no hi ha acord sobre quin terme català utilitzar, si incrustació o capbussament; en tot cas, cal no confondre'l amb immersió, que és un concepte relacionat però no idèntic. He optat per utilitzar incrustació.
En fi, trobo que aquestes mancances no son fàcils de resoldre, almenys per mi i en aquest moment. Deixaré l'article en avaluació algun temps més per si voleu fer-hi més suggeriments. En tot cas, @Arnaugir:, moltes gràcies per les teves aportacions! Què en penses? Salutacions. --Álvaro (disc.) 11:06, 13 abr 2020 (CEST)
D'acord pel que fa als termes en anglès. Pel que fa a la citació, d'algun lloc la deus haver tret? O l'has fabricat tu? De cap manera esborris la secció.--Arnaugir (discussió) 11:11, 13 abr 2020 (CEST)
@Arnaugir: Gràcies pels teus comentaris. Tot l'article és una traducció de la versió anglesa. Allà no ve cap citació ni cap {{Cal citació}} en aquest paràgraf, però vaig creure interessant que si el paràgraf començava per "Es pot demostrar", se'n podria trobar una referència. Evidentment va ser agosarat per la meva part; ara la meva esperança és trobar-la en algun altre moment, o que algun@ expert@ la trobi. Dit això, tenim diverses possibilitats: esborrar tota la secció, esborrar l'afirmació no referenciada, esborrar el "cal citació", o mantenir-la justament per assenyalar on es pot millorar l'article. No trobo que cap d'aquestes alternatives sigui millor que l'altra :/ Humilment us prego consell ;) --Álvaro (disc.) 14:18, 13 abr 2020 (CEST)
@Alvaro Vidal-Abarca: no ho sé. Sap greu treure la informació. Una manera seria deixar el paràgraf a la discussió a l'espera de trobar la referència, estem d'acord en VP:NOTI i no s'aprovarà com a AdQ un article on calen citacions. Jo faria això i passar-lo a votació.--Arnaugir (discussió) 22:26, 26 abr 2020 (CEST)
Fet Fet! Deixaré l'article en avaluació uns dies més, aprofitant Viquiprojecte:Els tres dies d'or. Gràcies! --Álvaro (disc.) 10:14, 1 maig 2020 (CEST)

Bona tarda i gràcies per la feina invertida en aquest article. Comentaris i propostes:

 • Quines millores s'han fet a l'article perquè una entrada que en anglès tan sols es considera «B class» aquí es considerés AdQ o ABo?
 • Per què la secció 2 («Més exemples de grups de Lie») és una secció diferent de la secció 1, que se suposa que ja és una secció d'exemples?
 • Pot ser que les categories «Simetria» i «Varietats» sobrin? En principi, els articles principals d'una categoria només haurien de tenir aquesta categoria.
 • A la secció de bibliografia hi apareixen obres que no se citen al text, com la de Bourbaki. Si es fan servir per referenciar algun punt en concret, s'hauria de posar en forma de referència, si no, s'haurien d'eliminar.
 • Valdria la pena crear l'article complementari «Grup de transformacions», que apareix a la introducció.
 • A la bibliografia encara hi apareixen llocs d'edició en anglès (Berlin, New York).—Leptictidium (digui) 19:39, 22 maig 2020 (CEST)

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

No hi ha cap article.


Ciències de la vida[modifica]

Llista de flors nacionals[modifica]

Llista de flors nacionals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article fet a partir de diverses fonts que engloben el llistat. Crec que la llista presenta completesa suficient, així com imatges o referències per a esdevenir AdQ. Una cosa que trobo que podria ajudar a millorar l'article és la possibilitat de trobar noms en català per a cada una de les espècies; crec que alguna vegada haviem parlat uns quants usuaris de fer alguna mena de projecte (fins i tot amb la implicació del TERMCAT), però no recordo com va acabar la cosa. Com a objectiu a curt-mitjà termini tinc fer tots els enllaços vermells. Gràcies!--Darth (disc.) 22:07, 4 abr 2019 (CEST)

trobo els noms en català imprescindibles per a ser un adq. Una coseta, potser posaria les referències en la columna de la data o en algun lloc, no té sentit una columna pròpia, no apareix en cap altre llistat de qualitat. La introducció no hauria de contenir les fonts (que ja apareixeran com a ref) sinó una breu explicació del concepte i el que ja dius que explica la taula--barcelona (disc.) 20:11, 22 abr 2019 (CEST)

D'acord amb el tema dels noms en català, però només si existeixen.

A mi em preocupen més les referències, que algunes no són gaire oficials ni gaire fiables. Per exemple, googlejant una mica trobo disparitat d'opinions sobre quina és la flor nacional del Iemen, i en general no coincideixen amb la d'aquí.--Pere prlpz (disc.) 20:32, 15 maig 2019 (CEST)

Hola @Barcelona:, gràcies per la resposta! Estic d'acord amb el tema de les referències, ho cambiaré. Respecte al tema de les fonts a la introducció, crec que en les tres llistes de qualitat sobre les roques també es va fer així i de fet va ser una petició que es va fer durant l'avaluació.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)
Hola @Pere prlpz:, gràcies per la resposta! Precisament per això s'explica a la introducció d'on s'ha extret la informació; no és una llista que hagi fet jo, sinó que l'he extret d'estudis o publicacions de diferents organismes publics (els Jardins Botànics Nacionals d'Austràlia i la Universitat Nacional de Singapur); teòricament totes les plantes que consten en el llistat han estat extretes d'aquestes dues fonts. Com que mentre escrivia l'article intentava cercar fonts alternatives, vaig anar posant les que trobava. Jo crec que és el mateix cas que en el cas de les roques, allà pot ser que hi hagi fonts que ho classifiquin diferent, però la llista es va extreure d'una font fiable i rellevant i així s'especifica.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)

Enhorabona per la feina feta. Com a comentaris:

 • Crec que caldria que hi hagués un article per cadascuna de les flors nacionals
 • Seria interessant trobar el nom en català de totes les espècies que sigui possible
 • En referència al format de les referències, crec que s'ha d'escriure el nom complet de la llengua (anglès) i no l'abreviatura (en).
 • Caldria poder ordenar alfabèticament les columnes de països, les corresponents a noms i les de família i ordenar per data la columna de data de declaració.

-- Arnaurs (disc.) 13:45, 12 ago 2019 (CEST)

Hola @Arnaurs:! Moltes gràcies pels comentaris. Totalment d'acord amb que hauria d'haver un article per a cada flor; s'aniran fent ja que n'hi ha unes quantes. El tema del nom en català és cert que seria un extra molt valuós i en sóc totalment partidari, però no sé si serà possible ja que hi manca en moltes espècies. Pel que fa a l'idioma de les referències ho canvio tot seguit. No sabria com canviar el tipus de taula per a poder ordenar columnes; tu sabries com fer-ho? Salut!--Darth (disc.) 21:31, 19 ago 2019 (CEST)
@Darth vader 92: He pogut activar l'opció d'ordenar columnes. El problema és que les dates no s'ordenen correctament. He trobat en un altre article que ho fan d'aquesta manera: posen la plantilla "sort" o "ordre" i al camp 1 hi posen AAAA-MM-DD i al 2, el dia en format text. Vet aquí un exemple: 5 de juliol de 1999. He estat pensant que també seria interessant afegir la bandera de cada país en miniatura al costat del nom (es pot fer amb la plantilla "flag" o "bandera", nom del camp:1 i escrivint el nom del país). --Arnaurs (disc.) 00:56, 20 ago 2019 (CEST)
Un paràgraf i una llista de flors, també trobo important fer article de les flors, tema principal. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:46, 22 set 2019 (CEST)
Hola Manlleus, s'aniran fent els articles en vermell! Gràcies pel comentari!--Darth (disc.) 21:55, 6 oct 2019 (CEST)
Bon vespre! Bona feina. Coincideixo amb els comentaris del Pere, però discrepo amb la proposta de l'Arnaurs d'afegir les banderetes. Són un tema purament estètic que fa la pàgina més pesant (sobretot per als lectors que ens consulten amb les dades del mòbil) sense oferir cap benefici tangible. Per altra banda, seria important traduir els noms de certs publicadors a les referències, tipus National Heritage Board, Gobierno de Panamá, New Zealand Ministry for Culture and Heritage, etc.—Leptictidium (digui) 20:24, 8 oct 2019 (CEST)

@Darth vader 92: He revisat i fet retocs a la introducció:

 • Com diu la @Barcelona:, les referències no tenen massa sentit en una columna addicional si s'estan citant doblement en dues columnes. Caldria que escullis un lloc o l'altre.
 • És cert com diu en @Pere prlpz: que cal revisar més la bibliografia, perquè algunes fonts no són prou fiables.
 • L'article és orfe ara mateix, sense articles que hi enllacin. A mesura que se'n vagin creant vermells, es pot enllaçar aquesta llista, però és quelcom a tenir en compte.

Creus que te'l podràs mirar a curt o mig termini? Penso que amb aquestes revisions, que no haurien de ser massa temps, ja es podria portar a votació i en paral·lel anar creant les entrades que falten. A veure si transcorregut aquest any i escaig el podem resoldre satisfactòriament. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 21:06, 3 maig 2020 (CEST)

Hola, em comprometo a tenir-lo a votacions abans d'acabar el juny, posar-m'hi abans em serà complicat però ho intentaré. Gràcies pel comentari @Xavier Dengra:!--Darth (disc.) 10:25, 13 maig 2020 (CEST)

Simbiosi[modifica]

Simbiosi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Comentaris: Trobo que té el potencial per a ser article de qualitat, sent article bo en Čeština, i fent alguns retocs i canvis hi podria estar a la perfecció. Ho he traduït del anglès i altres idiomes. Gràcies,--Parouger 616 (disc.) 22:26, 15 set 2019 (CEST)

Bona tarda i gràcies per haver treballat en aquest article tan important. Veig que hi falten algunes referències citades. Per altra banda, no sé si algú ja ha respost als comentaris de Licos OM aquí.—Leptictidium (digui) 15:25, 18 set 2019 (CEST)
Hola, gràcies per respondre @Leptictidium:, he respost els comentaris de Licos OM; però, què és que hi faltin referències citades, que arregli les referències? Si és així ja ho acabo de fer...
Bona tarda. Si et fixes, veuràs que a la secció de referències n'hi ha un parell que tenen l'avís "Error de citació". Això és perquè has citat referències, però no n'has definit el contingut. Cal fer-ho igual que has fet amb totes les altres referències.—Leptictidium (digui) 20:50, 20 set 2019 (CEST)
Fet Fet! --Parouger 616 (disc.) 22:25, 20 set 2019 (CEST)
Un altre parell de cosetes que he vist:
 1. Crec que estaria bé, a la primera imatge, no només identificar les espècies que surten a la foto, sinó fer una breu descripció de la seva relació simbiòtica. Fet Fet!
 2. Hi ha contradiccions a l'article: per exemple, a la intro s'afirma categòricament que "En aquest tipus de relació cap organisme pot viure sense l'altre", però a la secció 1.1 es diu que la simbiosi pot ser obligatòria o facultativa. Fet Fet!
 3. Si no m'equivoco, l'article no és una traducció de l'article bo txec (que, en tot cas, no em sembla que compliria els requisits per a ABo en cas de presentar-se aquí), sinó de l'article anglès, que ha estat qualificat com a "C-class article". No em sembla necessàriament malament que les traduccions d'altres Viquipèdies tinguin una distinció aquí quan no la tenen allà, però sí que crec que s'hauria de raonar bé, especialment quan la diferència és tan gran. Què justifica que aquest article que a la Viquipèdia en anglès no es considera prou bo per ser B-class sigui un AdQ o un ABo aquí?

  Estic traduint coses del txec.--Parouger 616 (disc.) 20:33, 21 set 2019 (CEST) Ho faig per a la viquiestirada (ho intentarè fer abans del Desembre, en el que ho provarè amb altres articles) i per a tenir un projecte en el que treballar i tenir feina per a fer (feina fixa).--Parouger 616 (Sí?) 17:32, 2 oct 2019 (CEST)

 4. Crec que valdria la pena afegir una secció suficientment extensa sobre la història evolutiva de la simbiosi. Quan es creu que es van produir les primeres relacions simbiòtiques, com ho sabem, quines proves hi ha al registre fòssil, rellotge molecular, etc., si hi ha formes de simbiosi que s'han trobat en organismes passats però ja no es donen en organismes actuals, etc. En el mateix sentit, crec que caldria ampliar significativament la secció sobre coevolució, que ara és poc més que un grapat d'exemples d'organismes en què es produeix aquest fenomen. Estic fent la coevolució Coevolució: Fet Fet! Història evolutiva: No he trobat la informació / no sè com trobar-la. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 15:47, 29 des 2019 (CET)
 5. No es fa cap menció de la simbiosi de la flora intestinal, excepte en els remugants.—Leptictidium (digui) 08:48, 21 set 2019 (CEST) Ho buscarè al txec. Fet Fet!
Bon article i valoro les últimes edicions, destaco que les obres citades en bibliografia no estan ben enllaçades i coincideixo amb en Lepti. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:50, 22 set 2019 (CEST)
Perdó, però no ho sé fer He trobat la manera de fer-ho, fent...--Parouger 616 (Sí?) 20:20, 26 set 2019 (CEST) Fet Fet! --Parouger 616 (Sí?) 10:21, 20 oct 2019 (CEST) (només s'havia de posar la plantilla {{refend}})

Més coses:

 • Les referències 3, 4 i 5 donen errors. Fet Fet!
 • La referència 7 està en alemany i es tradueix ... a l'anglès. Això també passa a la referència 9. Fet Fet!
 • Moltes referències tenen textos en anglès que haurien d'estar en català: german, reprint, retrieved ... Fet Fet!
 • La darrera imatge fa que les referències hagin de ser molt més estretes. Millor posar-la a un altre lloc. Fet Fet!
 • Estaria bé usar les plantilles de referències d'aquí en lloc de les de :en, que duen els paràmetres en anglès. Fent... --Parouger 616 (disc.) 18:23, 23 set 2019 (CEST) Fet Fet!
 • S'hauria de fer una bona revisió lingüística.Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 15:48, 22 set 2019 (CEST)

Més coses que es podrien millorar que he detectat en una revisió en diagonal:

 • A l'apartat galeria, una imatge té descripció i les altres dues no. Jo potser seria partidari d'eliminar aquesta secció. Fet Fet! (eliminat)
 • La primera imatge té un peu de foto llarguíssim. S'hauria d'escurçar. Si és important contar-ho tot, potser hauria d'anar al text. Fet Fet! (He canviat el peu de foto)
 • La primera part de la primera frase té set referències. Això és un cas clar de sobrereferenciació. Amb una o dues de bones hauria de bastar.Fet Fet!
 • En citar la teoria de l'hologenoma, es referencien vuit referències. A part de que en sobren sis o set, les referències haurien d'anar en acabar la frase.Fet Fet!
 • En general, hi ha massa frases referenciades amb tres, quatre o més referències.Fet Fet!
 • Les negretes s'haurien d'usar només al principi de l'article segons VP:LE.Fet Fet!?

I al començament del apartat? Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 11:53, 6 gen 2020 (CET)

Tot Fet Fet! Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Bon dia i bon any. Als comentaris que ja vaig fer, voldria afegir que la definició següent no s'entén: El 1878, el micòleg alemany Heinrich Anton de Bary la va definir com «la convivència dels organismes a diferència»..—Leptictidium (digui) 11:16, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet! Era: la diferència de convivència entre els organismes. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet!, mès?

Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 21:09, 10 gen 2020 (CET)

Com a contingut crec que ja donaria per a article bo, una vegada se n'hagi polit la llengua per mi ja es pot dur a votació. Alguns exemples de detalls encara millorables:
 • Cursives als noms d'espècies i gèneres. Fet Fet!
 • Abús de cometes (probablement a la part traduïda de l'article en castellà, ja que a wiki ES posen cometes a tot arreu); les que quedin haurien de seguir les disposicions del llibre d'estil. Fet Fet!
 • Accentuació. Fet Fet!
 • Revisió general de la prosa per fer l'article més fàcil de llegir; ara mateix les idees estan una mica desendreçades i costa seguir el fil, m'imagino que per a algú que sigui novell en el tema, encara li seria més difícil. Fet Fet!
 • Ús de terminologia poc precisa o inadequada, com quan es diu que una espècie és «assassinada» per l'altra. Fet Fet!
 • L'ordre de les seccions: crec que Conceptes es podria fusionar amb Definicions, i Teoria de l'hologenoma hauria d'anar més avall.—Leptictidium (digui) 20:16, 28 feb 2020 (CET) Fet Fet!

Gràcies per respondre'm @Leptictidium:, em fico a arreglar-ho. Parouger 616 (Sí?) 11:05, 13 març 2020 (CET)

Tot Fet Fet!. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 13 març 2020 (CET).

@Parouger 616: Penso que l'article ja està ben a punt per a ser sotmès a votació. Gràcies per la feinada, fantàstic! Xavier Dengra (MISSATGES) 21:25, 3 maig 2020 (CEST)

Potser sóc molt exigent, però per a mi un article de qualitat seria com donar una matrícula d'honor a algú quan fa un examen. I crec que aquest article cal encara treballar-lo per considerar-lo de qualitat. Que si que la té, però falta millorar-lo i polir-lo, tant pel que fa al contingut com a la forma. No tinc temps ara d'allargar-me i fer-ne una avaluació detallada, i només faré uns comentaris.

Trobo l'article desequilibrat; s'estén mot en alguns aspectes o exemples, mentre que d'altres encara estan poc treballats o fins i hi tot hi són absents. Per exemple, mentre que hi ha una llarga explicació d'algunes relacions coevolutives, em sembla que enlloc es parla del rumenFet Fet! o dels tèrmits i altres insectes xilòfags que ho són gràcies als microorganismes que viuen en el seu aparell digestiu. Ni de la simbiosi seriada. Fet Fet! (en l'apartat de la teoria endosimbiòtica, la qual n'és un "sinònim". Parouger 616 (Sí?) 19:54, 4 maig 2020 (CEST))

I en el subapartat simbiogènesi, hi trobo a faltar una definició.Fet Fet! Tot i que ja hi ha un article de la Viquipèdia on està definida (per cert, un article que caldria revisarFet Fet!), penso que aquí hauria d'esmentar-se en què consisteix.Fet Fet!

En algun lloc hi ha coses que no entenc. Per exemple, a Micorrizes diu "A la secció següent es detallen diferents formularis per a l'associació." Què vol dir això?Fet Fet! (Eliminat. Parouger 616 (Sí?) 19:54, 4 maig 2020 (CEST))

'Flora intestinal' és terminologia obsoleta. Ve de quan els bacteris s'estudiaven a la botànica. Encara hi ha metges que fan servir el terme 'flora' o 'microflora', però en el món de la microbiologia ara es parla de 'microbiota', que en aquest article només surt en l'apartat de l'hologenoma.Fet Fet!

Pot arribar a ser un article de gran qualitat, però encara s'hi ha de fer força feina.--Mercè Piqueras (disc.) 04:25, 4 maig 2020 (CEST) (Disculpeu, no sé què he fet malament, però quan he publicat el meu comentari, el meu nom sortia dalt de tot de l'article. L'he tret, però no sé si ara ho estic arreglant o encara ho empitjoro. --Mercè Piqueras (disc.) 04:25, 4 maig 2020 (CEST) )

Hola @Mercè Piqueras:, em sembla molt bè el que diu, intentarè millorar-ho amb el que ha comentat
Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 13:57, 4 maig 2020 (CEST)
El rumen, els tèrmits i els altres insectes xilòfags s'han d'afegir a l'apartat de la flora intestinal "simbiosi microbiota" o a quin apartat s'han d'afegir? Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 15:59, 4 maig 2020 (CEST).
@Parouger 616, doncs no sabria què dir-te. Jo hauria dit que els microorganismes del rumen, els que viuen en l'aparell digestiu dels tèrmits i d'altres insectes o els de les llebres de mar són endosimbionts, però cal analitzar cas per cas. Els que viuen a la llum de l'intestí o de l'estómac en teoria haurien de considerar-se ectosimbionts, perquè no penetren dins de les cèl·lules o teixits. Però els dels pugons i les llebres de mar són clarament endosimbionts. (Les llebres de mar són un cas molt especial, perquè són mol·luscs que incorporen a les seves cèl·lules cloroplasts d'altres organismes, un fenomen que es coneix com a cleptoplàstia). De fet, algun dels grups que t'he suggerit ja s'esmenten en l'article, però molt de passada, mentre que d'altres tipus de simbiosi hi ha descripcions molt detallades. Per això deia que trobo l'article desequilibrat en alguns aspectes. Ara veig també un lloc on hi ha una descripció molt 'tècnica' sense cap referència. És el paràgraf que comença "A mesura que l'endosimbiont s'adapta a l'estil de vida de l'amfitrió, l'endosimbiont canvia notablement."Fet Fet!
Ànim, que tot i ser un tema complicat --o potser per això-- és fascinant i pot quedar molt bé. Mercè Piqueras (disc.) 16:59, 4 maig 2020 (CEST)
[Veig que la meva resposta ha quedat enganxada dins del paràgraf inciat per @Parouger 616. Ho sento, a veure si ara aquestes frases surten en un paràgraf diferent. Tot i que fa temps que em moc per la Viquipèdia. segueixo sent una gran ignorant dels seus mecanismes. Disculpeu, però a la meva edat no és fàcil familiaritzar-s'hi. Mercè Piqueras (disc.) 17:04, 4 maig 2020 (CEST)]
(Arreglat! Parouger 616 (Sí?) 17:31, 4 maig 2020 (CEST))
He tornat a mirar l’article i els comentaris anteriors i expresso de nou la meva opinió:
Parouger deia el 15.09.2019: «...i ja té més de 91.000 octets.» La qualitat d’un article no ve determinada per la seva extensió. El que deia Baltasar Gracián per al castellà (lo bueno, si breve, dos veces bueno) serveix també per al català. Fixeu-vos que l’article de la Wikipedia txeca, que té l’estrella de qualitat, és molt més curt, molt ben estructurat i només té quinze referències, mentre que el català és molt complicat, amb 20 seccions i 159 referències. Fet Fet!
Cal fer una profunda revisió lingüística. Pau Cabot l’havia revisat el setembre de 2019, però l’article ha canviat molt des d’aleshores i té molt més de text. A part d’alguns errors que potser vénen de la traducció, hi ha paraules que no existeixen en català. A més, hi ha frases que no tenen sentit, potser també per errors de traducció. I cal pensar que s’escriu per a una enciclopèdia i el que ara és «recent», d’aquí a un temps deixarà de ser-ho. Tampoc no és propi d’una enciclopèdia expressions del tipus «És ben sabut que...» o «És imprescindible afirmar que...»
Sobre el text i contingut de l’article, en el comentari que vaig fer el 4 de maig, deia que l’article s’estenia molt en exemples d’alguns tipus de simbiosi mentre que no se n’esmentaven d’altres. Ara ja hi són, aquests altres, però segueixo trobant algunes explicacions excessivament llargues. Crec que s’haurien de simplificar molt els exemples.
Hi ha seccions i subseccions molt extenses amb les quals es podria fer un nou article i posar-ne aquí només un resum indicant al principi, com ja s’ha fet en algunes seccions: «Article principal: XXXX». En la secció «Coevolució», hi ha l’enllaç a l’article «principal», que és molt més reduït que aquesta secció. El mateix passa amb la secció «Endosimbiosi», que és més llarga que l’article principal a què remet l’enllaç del principi.
A la introducció hi ha un llarg paràgraf sobre exemples de simbiosi obligatòria que hauria d’anar a l’apartat 1.1. Fet Fet!
A la secció 1 (Definició), no hi ha la definició, sinó un debat sobre l’abast del terme ‘simbiosi’. Hi escauria més un títol com ara «Concepte de simbiosi». I l’últim paràgraf d’aquesta secció 1 és sobrer. A més, la darrera frase no té sentit: «El nòdul d'arrel de l'alberg alberga bacteris endosimbiòtics que fixen el nitrogen.» Què vol dir «l’arrel de l’alberg»? Fet Fet! (he fusionat el dos apartats, definició i etomologia, i l'apartat aha sigut esborrat. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
A la secció 1.1, la primera frase és idèntica al segon paràgraf de la introducció, però a la introducció duu les referències 4 i 5 i aquí duu la ref. 24. I hi diu «en els líquens, que consisteixen en fongs i fotosintètics, les parelles de fongs no poden viure per si soles.[33][34][35]» No s’entén. Què vol dir «les parelles de fongs»? En un liquen no hi ha «parelles de fongs»; és la unió d’un fong i d’una alga o un cianobacteri. Fet Fet!
La Secció 2 duu per títol ‘Etimologia’, però no tracta de l’etimologia, sinó de la definició i abast del terme ‘simbiosi’. I repeteix algunes coses que ja s’han dit en la secció 1. (Fet: Fet: Ho he fet mès curt, que en penses? Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
La secció «Teoria de l’hologenoma», que té prou entitat per fer-ne un article principal i posar-hi aquí només un resum, tot i no ser molt extensa té una quinzena de referències, vuit de les quals són en el darrer paràgraf, que no és massa extens.
A «Vegeu també», l’únic terme o expressió que no té un enllaç dintre del text és «explotació (ecologia)». Les altres es poden eliminar. Fet Fet!
Sobre les referències:
Entenc que originalment era un article traduït d’una altra llengua (de l’anglès, em sembla) i que, per tant, les referències surten de manera automàtica. Considero, però, que en un article que es proposa per a article de qualitat, s’haurien hagut de revisar i em fa l’efecte que no ho han estat totes.Fet Fet!
Sempre que sigui possible caldria que les referències fossin d’articles o llibres que es puguin consultar per Internet. N’hi ha que això no és possible, però també hi ha articles que tot i estar disponibles a Internet no se n’ha posat l’enllaç.Fet Fet!
Per què surten primer les referències del peu de la primera foto? És automàtic? A mi em sembla estrany veure que la primera referència que hi ha en el text és la núm. 3. Per altra banda, però, és un peu de foto massa llarg; ja ho deia algú altre en un comentari anterior. Jo també crec que l’explicació hauria d’anar al text; de fet, en part ja hi és. (és automàtic. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))Fet Fet!
La ref. 3 sobre l’etimologia de simbiosi estaria bé si aquest article fos en anglès. Seria més adient posar-hi una referència més ‘nostra’, per exemple, la ref. 4 d’Enciclopèdia catalana. El mateix pel que fa a la 21 (una ref. a l’Oxford English Dictionary que, a més, no es pot veure si no hi estàs subscrit).Fet Fet!
La referència 15 no és una referència, sinó una frase del discurs de presentació de Lynn Margulis en l’acte d’investidura doctora honoris causa a la UAB fet per Isabel Esteve. Hauria de posar-se en una nota o eliminar-la.Fet Fet!
Per a una frase no massa llarga, hi ha quatre referències (28-31). Suggereixo que s’hi deixi només la 31 (Pringle 2016), atès que és l’única a la qual tothom pot tenir accés a través d’Internet. Fet Fet!
Les refs. 48 i 56 corresponen a sengles enciclopèdies en anglès. Es pot buscar l'equivalent en català. (Quines sòn ara?, no les trobo.)
La ref. 75 és la definició de ‘comensal’ en el Diccionario de la RAE. Si es tractava de posar la definició d’un diccionari, per què no se n’ha posat la d’un diccionari català, per exemple, el de l’Institut d’Estudis Catalans, o la del TERMCAT? Fet Fet!
La ref. 94 és la definició d’amensalisme a l’Enciclopedia britànica. Per què no buscar una definició en català?Fet Fet! (No la troba cap buscador, he canviat la referència per una alta referència anterior. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
Les ref.s 138 i 139 són la mateixa. (Quines sòn ara?, no les trobo. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
--Mercè Piqueras (disc.) 22:00, 4 juny 2020 (CEST)

Al·lergogen[modifica]

Al·lergogen (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després d'un temps, proposo aquest article creat pels meus exalumnes en el marc del viquiprojecte educatiu Viquiprojecte:Biotecnologia alimentària UAB del curs 2017-2018. L'article va ser revisat i corregit per mi mateix i pel docent titular de l'assignatura, al qual li vam atorgar la màxima distinció i creiem que és un article idoni per esdevenir distingit, com a exemple d'allò que és possible d'aconseguir en el marc de la integració de Viquipèdia en l'aula universitària. Jo mateix hi aniré treballant en les correccions i avaluacions que en feu, a banda d'avisar als usuaris autors per si volen contribuir a polir-lo. Gràcies, Xavier Dengra (MISSATGES) 21:23, 3 maig 2020 (CEST)

Bona tarda. Idees per millorar:
 • Cal ampliar i millorar la intro de manera que ofereixi un resum complet del contingut de l'article.
 • Em grinyola l'expressió «fonts al·lergogèniques». Hi deu haver una manera més precisa i planera de dir-ho.
 • Cal revisar la coherència terminològica. En alguns llocs es parla d'«al·lergògens», en altres d'«al·lèrgens», etc.
 • La secció «Afectació» s'hauria de reescriure completament. És molt curta, no ofereix una breu explicació del mecanisme biològic de les al·lèrgies i conté errors factuals greus: és possible tenir reaccions anafilàctiques en el primer contacte amb l'al·lergogen i, encara que no sigui així, el primer contacte pot comportar reaccions visibles.
 • Cal arreglar qüestions de format, com ara que hi hagi hiperenllaços al text.
 • A partir de la secció 3, l'article es converteix bàsicament en una «Llista d'al·lergògens». Una idea per ampliar l'abast de l'article és parlar del marc jurídic que regula la notificació d'al·lergògens en els productes alimentaris i tèxtils.
 • Fins i tot en la secció 3, ni tan sols no es mencionen les al·lèrgies medicamentoses, fet que caldria arreglar amb l'extensió adequada.—Leptictidium (digui) 18:00, 14 maig 2020 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà, existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)

No sé quin és l'estàndard per llistes bones, però hi veig molts enllaços vermells, incloent-ne alguns que potser no són necessaris (a la introducció, per exemple). També hi ha un monarca regnant amb l'enllaç en vermell, i entenc que per una llista bona (i sobretot una llista bona que no és gaire llarga) els elements de la llista haurien de tenir article, encara que sigui curt.

De tota manera, la preocupació més greu és que aquesta llista tendeix a quedar obsoleta (fent un càlcul ràpid, deu quedar obsoleta un parell de cops a l'any de mitjana). Aleshores, no veig que aquesta llista manual hagi de funcionar millor que una llista feta amb listèria a partir de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 1 ago 2020 (CEST)


Cas Neymar[modifica]

Cas Neymar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bon dia!

Em permeto posar en avaluació aquest article... que és l'article que menys em desagrada de tots els articles que he creat o traduït fins ara.

Penso que potser podria ser avaluat com un article bo ... tot i que igual em traeix la subjectivitat.

Esperant les vostres opinions i comentaris...

Moltes gràcies per endavant! Voraviu (disc.) 20:17, 7 maig 2020 (CEST)

@Voraviu: Bona feina! Sempre he pensat que la Viquipèdia en català té un dèficit d'articles sobre el Barça i relacionats, malgrat com de capital és el club per a la cultura catalana. Com a culer antineymarista, res em faria més il·lusió que veure aquest article distingit! Dit això, crec que aquest article està encara molt lluny dels estàndards d'un article bo. Fent-li una ullada i sense entrar en assumptes menors, aquests són alguns dels principals problemes que he detectat:
 • La redacció de l'article sembla un telegrama. Els paràgrafs són massa curts i simplement enumeren dates i fets; trob a faltar un relat coherent del Neymargate.
 • L'organització i estructura de l'article. Per què hi ha un apartat de primer nivell titulat Neymar fitxa pel Paris Saint-Germain? No tendria més sentit com una subsecció de Cronologia? Queda molt estrany que en tota la cronologia del cas no es parli del fitxatge pel PSG, quan és un fet molt rellevant en l'afer.
 • Falta contextualitzar moltíssim. Jo personalment sé què és el cas Neymar, però un internauta que no sap què és, o que fins i tot no sap qui és Neymar, hauria de poder entendre l'article. Et recoman afegir una secció del tipus Context previ. També estaria bé una mica de context a la introducció.
Ànims.—Cparres · Discussió 11:27, 11 maig 2020 (CEST)
@Cparres: Moltes gràcies per les teves recomanacions. Intentaré argumentar tot el que comentes.
Em vaig plantejar fer aquest article sobre el fitxatge del jugador Neymar en veure que NO hi havia res a la Viquipèdia que servís per entendre mínimament la quantitat d'informació confusa, errònia, contradictòria i esbiaixada que -més enllà de la informació certa i real- publicava la premsa en general i la premsa esportiva en particular sobre el cas Neymar i les seves derivades.
Si pels socis, culers i seguidors de l'actualitat blaugrana, com jo mateix, ja era difícil tenir una visió clara i objectiva a partir de tota aquesta informació publicada, imaginem com era per a qualsevol aficionat en general i ja no diguem no aficionat al futbol. I encara més sense poder recórrer a la Viquipèdia on l'única informació que hi havia -i que hi ha- és un més que insuficient article en portuguès.
El redactat pot semblar un telegrama, però el que pretén l'article -precisament- és concretar i posar ordre a les dades i els fets de manera objectiva i neutral per poder tenir un coneixement el més aproximat possible del cas Neymar, que és el que no hi havia a la Viquipèdia... i no pas posar-hi relat, prosa o literatura que no faria altra cosa -crec- que embolicar una mica més el ja de per si embolicat cas Neymar. Dit d'una altra manera: es fa una mica difícil afegir més context i relat coherent sense trair la claredat i neutralitat que és exigible a la Viquipèdia.
Estic d'acord amb què el fitxatge de Neymar pel PSG no hauria de ser una secció pròpia i sí una subsecció de la cronologia. És un dubte que ja tenia des del primer dia. En tot cas, el fitxatge pel PSG, més que formar part stricto sensu del cas Neymar... en seria un efecte col·lateral (segons la meva opinió).
Resumint:
 • Miraré d'afegir context a la introducció.
 • Valoraré l'opció d'afegir la secció context previ.
 • Eliminaré la secció relativa al fitxatge pel PSG i l'afegiré com a subsecció a la cronologia.
... ep!, a menys que algun altre usuari em convenci del contrari :)
Moltes gràcies un altre cop! Voraviu (disc.) 15:58, 11 maig 2020 (CEST)
Bon dia. Sense tenir res a dir sobre la magnífica qualitat de l'article, tinc els meus dubtes que pugui complir el criteri d'estabilitat dels AdQ i ABo mentre el cas Neymar 2 segueixi en l'aire.—Leptictidium (digui) 11:55, 30 maig 2020 (CEST)
Moltes gràcies. Tens raó... no vaig tenir en compte el criteri d'estabilitat ni n'era conscient. Potser caldria retirar l'article (no sé si es pot), però si em permeteu mantenir-lo aprofitaré per incorporar les modificacions compromeses i qualsevol altra que pugueu suggerir mentre no es resolgui el cas Neymar 2.Voraviu (disc.) 01:09, 2 juny 2020 (CEST)

Cultura i oci[modifica]

Línia evolutiva de Ponyta[modifica]

Línia evolutiva de Ponyta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bon dia. Presento aquest article, traduït (i millorat) de la versió francesa, amb l'esperança que es pugui convertir en el segon AdQ de Pokémon que tenim aquí, després de Mew. Com de costum, s'han emblavit tots els enllaços vermells, de manera que l'article ha contribuït a ampliar i millor la nostra cobertura sobre temes equins. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 17:21, 12 juny 2020 (CEST)

Genial que continuïs millorant pokemons, tot i que tens un bou que ja es cansa d'esperar :) Comentaris: voldria citació sobre el fet que agradi més a les nenes, ho entenc per l'estètica unicorns però cal referència, i més si apareix a la introducció. No es pot incloure la secció de marxandatge, com en Mew? --barcelona (disc.) 13:18, 26 jul 2020 (CEST)
Bon dia, @Barcelona:! La referència en qüestió és la 56, que apareix citada a l'última secció de l'article. En general, no poso referències a la introducció perquè en la bibliografia acadèmica gairebé mai no se'n posen al resum (abstract) d'un article científic i em sembla que és un cas comparable a les introduccions dels nostres articles. Gràcies pel temps que has invertit a revisar l'article.—Leptictidium (digui) 12:22, 30 jul 2020 (CEST)

Geografia[modifica]

Amchitka[modifica]

Amchitka (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït l'article de l'anglès, on és de qualitat, després de mirar un documental sobre els orígens de Greenpeace. He après molt traduint-lo. Ajudeu-me a perfilar-lo i el fem de qualitat.--Medol (disc.) 00:35, 10 juny 2020 (CEST)

Bon vespre. És un article molt interessant i seria un gran afegit als nostres AdQ. Crec que el primer seria repassar-ne la llengua. Ara mateix, només mirant la intro ja veig diverses faltes («km2» en lloc de «km²», «Aleutians» escrit amb majúscula, «milloes» en lloc de «milles», un espai incorrecte abans d'un punt, etc.). Salut.—Leptictidium (digui) 20:08, 19 juny 2020 (CEST)

Algunes coses:

 • Cal comprovar que la traducció conservi el sentit original. En una frase, uns nàufrags que havien caçat amb els indígenes havien passat a ser caçats pels indígenes.
 • Hi ha sigles que no s'expliquen ni s'enllacen. Per exemple, com a mínim el primer cop que s'esmenta l'AEC s'hauria d'explicitar el seu significat. Com que s'esmenta molt, enllaçar-la també seria útil.
 • Hi ha molts enllaços vermells, alguns dels quals són a articles que ja tenim (per exemple, he enllaçat la campanya de les Aleutianes). Tampoc sé si tots els enllaços vermells són necessaris. Cal un enllaç vermell a "bomba d'Hiroshima (unitat)", o val més enllaçar algun article que parli de la bomba d'Hiroshima i en doni la magnitud, o n'hi ha prou amb esmentar-la sense enllaç acompanyada d'alguna altra unitat? De fet, tinc la impressió que alguns enllaços hi són per desorfenar articles que no tenim.--Pere prlpz (disc.) 12:07, 1 ago 2020 (CEST)

Esports[modifica]

No hi ha cap article.


Música[modifica]

A Saucerful of Secrets[modifica]

A Saucerful of Secrets (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Començo a demanar l'avaluació d'un altre disc més dels britànics Pink Floyd. Mateix procediment: l'he traduït principalment de la viquipèdia en anglès, on és article bo, repassant continguts d'altres viquis, i llavors he anat completant i referenciant els punts que quedaven més coixos. Alguns apartats afegits a l'article són de nova creació a la nostra viqui. Estic encara en procés de revisió, i vaig creant articles en vermell per a complementar la feina, però el presento ja a avaluació per anar detectant les mancances. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 17:49, 31 març 2020 (CEST)

@Solde: Gràcies per l'ampliació!! Hi he fet un afegitó i uns retocs menors. Crec que a nivell de contingut és molt complet, diria que gairebé no hi ha massa més a dir. A la secció del grup del Nick Mason no sé si seria rellevant afegir que l'única parada que faran als Països Catalans és aquest juliol. --Townie (discussió) 19:15, 2 abr 2020 (CEST)
Afegida la referència a la gira i al concert de Barcelona. --Solde (disc.) 23:36, 2 abr 2020 (CEST)
He afegit més info sobre les diferents edicions, i les posicions setmanals a la llista britànica, i he fet neteja de les "" vs. «», així com alguna millora a la infotaula inicial i a les referències. Vaig creant articles en vermell. --Solde (disc.) 18:26, 10 abr 2020 (CEST)

@Solde: Els discos van en cursiva, i les cançons entre cometes baixes (sembla mentida que t'ho hagi de dir després d'haver passat uns quants discos de PF com a AdQs ;P). De fet, miran-t'ho per sobre sembla que està tot l'article bé excepte la primera negreta de la introducció, però no estaria de més revisar-ho en tots els articles d'aquest tipus. També hi afegiria la traducció com a The Piper at the Gates of Dawn. Salut--Arnaugir (discussió) 22:29, 26 abr 2020 (CEST)

@Arnaugir:, ja té nassos que després de revisar-lo tot... diverses vegades... em deixi el títol inicial!!! :-) Ja he repassat l'article, i he afegit la traducció com suggeries, a més d'una referència extra. Gràcies! --Solde (disc.) 00:42, 27 abr 2020 (CEST)
L'Andy Mabbett, que cites en diverses referències, és viquipedista. Estarà content de veure que el cites. :-) —Leptictidium (digui) 14:56, 27 juny 2020 (CEST)
Bona aquesta @Leptictidium: :-) --Solde (disc.) 19:26, 23 jul 2020 (CEST)

La passatgera[modifica]

La passatgera (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 13:34, 16 juny 2020 (CEST)


Història[modifica]

Història del papat[modifica]

Història del papat (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Em sembla que ha quedat un article força complert, ben referenciat, i on tots els articles que se'n deriven estan fets. Prové de la traducció de l'article corresponent a la Wikipedia anglesa; tot i que considerablement augmentat.

Espero els vostres comentaris --Ignasi (disc.) 00:38, 27 gen 2020 (CET)

Per mi em ja es podria portar a votació. Molt bon article Ignasi!--Medol (disc.) 18:46, 28 gen 2020 (CET)
Ja saps que l'he anat seguint, m'agrada l'estructura general, els eixos cronològics i la feina dels vermells i temes annexos, enhorabona!--barcelona (disc.) 19:26, 2 feb 2020 (CET)
Una feinada brutal. Per mi ja es pot sotmetre a votació. --Jordi picart (disc.) 10:27, 1 abr 2020 (CEST)
Havent-hi fet una segona repassada, veig que hi ha referències curtes que remeten al llibre «Duffy, 1998» fetes manualment amb el codi <ref>Duffy 1998, p. 12</ref>, mentre que d'altres estan fetes emprant la plantilla:sfn, és a dir, {{sfn|Duffy |1998 |p=12}}. Caldria homogeneïtzar-ho. A més, molt sovint la sintaxi d'aquesta plantilla està mal emprada, ja que en alguns casos hi falta o bé l'any o bé el paràmetre p= està mal introduït. --Jordi Picart (discussió) 19:32, 11 abr 2020 (CEST).
Bufa, quin super-article. Enhorabona! He fet una ullada molt general, comento alguns detalls:
 • Hi ha una sèrie d'enllaços a pàgines de desambiguació que caldria modificar i que apuntessin a l'article correcte.
 • Hi ha una referència amb la plantilla "Plantilla:The Early Christian Church by Chadwick" que no tenim.
 • Hi ha referències duplicades (un exemple: Duffy p. 144, hi ha dues entrades, quan es podrien agrupar posant el "name" a la referència.
 • I una tonteria: no posaries totes les imatges dels papes amb la mateixa mida? res, és una suggerència que pots passar per alt!
La idea és aquesta (totes les imatges a 150px), però hi ha un bot que ho impedeix.
Molt bon article. --Solde (disc.) 19:50, 3 abr 2020 (CEST)
Hola! Una feina molt bona. He corregit alguns enllaços que conduïen a pàgines de desambiguació, tret de la de Pere d'Aragó, que no he pogut identificar quin personatge és.--Sorenike (disc.) 11:31, 8 abr 2020 (CEST)
Bona tarda. Alguns comentaris per millorar aquest article:
 • Ús de cometes i cursives: fer servir les cometes i les cursives alhora en una citació és redundant. Millor utilitzar només les cometes. Per altra banda, el nostre llibre d'estil recomana fer servir les cometes baixes en lloc de les altes.
 • Ús incorrecte de paraules com «recolzar» en el sentit de «donar suport a» o «culminar amb» en lloc de ««culminar en»».
 • Ús incorrecte de pronoms relatius.
 • Ús incorrecte de la preposició «a» davant de complements directes.
 • Hi ha moltes «comes Oxford» que poden ser habituals en les fonts angleses, però poc naturals en català, especialment quan s'usen freqüentment.
 • Es barreja el passat simple i el passat perifràstic, en contra del que recomana el nostre llibre d'estil.
 • Faltes d'ortografia com ara «monofisista» en lloc de «monofisita».
 • Segons el DIEC, «papa» va amb minúscula (tret que sigui la primera paraula d'una frase, evidentment).
 • Les xifres romanes dels segles han d'anar amb versaleta. La manera més fàcil de fer-ho és amb la plantilla {{Segle}}, com he fet en aquesta edició.
 • La referència 7 crida una plantilla inexistent.
 • Trobo a faltar una explicació dels conceptes de cesaropapisme i simfonia en la secció sobre el papat bizantí.
 • Trobo que l'article passa de puntetes per sobre dels fets que van conduir al Cisma del 1054 (ni un quart de paràgraf). A part d'això, també diu ben poca cosa sobre els esforços posteriors per reunificar l'Església, incloent-hi però sense limitar-se al Concili de Florència.
 • Tal com s'explica a l'article, sembla que Urbà II s'hagués tret la idea de les Croades del barret: caldria ampliar significativament el context històric en el qual es va produir el sermó de Clarmont (que, per cert, a l'article surt com «Clermont») i que va conduir a les Croades.
 • Si cerques > al text, veuràs que queden algunes referències mal tancades.
 • Sense pecar de recentisme, crec que caldria ampliar la part sobre el papa Francesc i les controvèrsies que han despertat a la mateixa Cúria alguns dels seus posicionaments.Leptictidium (digui) 15:52, 30 abr 2020 (CEST)

Simbologia del franquisme[modifica]

Simbologia del franquisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Vaig traduir fa un temps l'article del castellà, idioma en què és article de qualitat. Forma part també de la llista d'AQ de la wiqui espanyola a traduir. Té una extensió considerable i està força ben referenciada. La introducció està molt ben redactada i es nota com l'edició original està molt treballada, amb una llarga discussió. Us proposo avaluar-lo i completar-lo afegint millores i correccions. Crec que es podria convertir en un AdQ...--Jordiventura96 (disc.) 07:31, 5 març 2019 (CET)

Un article fonamental! Trobo a faltar un apartat propi per a la salutació, que també va funcionar com un símbol. Jo agruparia els apartats per tipus de símbol, quedaria una jerarquia més clara, per exemple la toponímia i el nomenclàtor formen un bloc, en un estil similar al que tenen a l'anglesa. També m'agrada d'aquesta que tingui una secció pròpia sobre la retirada i les polèmiques, que jo ampliaria. La part del jou i els temes relacionats està força ben explicada. Si tens temps i ganes, afegiria una secció sobre la presència o obligatorietat dels símbols (per exemple escoles, llocs oficials) i la seva extensió, perquè es vegi més el culte a la personalitat i el règim que esmentes a la introducció. Bona feina!--barcelona (disc.) 23:33, 30 març 2019 (CET)
Les notes i referències 39 i 40 estan imcomplertes. S'han traduit al català noms de carrers i places que no em sembla correcte (per exemple Plaça d'Espanya a Ferrol). També he vist algun error menor, com "La valle de los caídos" que hauria de ser article masculí si es deixa el nom en castellà, que crec que és com ha de ser. Els topònims haurien de portar el vincle a la seva primera aparició, per exemple València el porta a la quarta... Detallets com veus, crec que s'ha fet molt bona feina--Ivan Avz F (disc.) 17:50, 23 de juny 2019 (CET)

D'acord amb en Ivan Avz F, però és que s'ha de llegir la traducció amb calma. Moltes coses semblen sortides d'un traductor automàtic, com Quintanilla de Baix o els pronoms febles.--Pere prlpz (disc.) 22:41, 16 ago 2019 (CEST)

D'acord amb els comentaris exposats anteriorment. És la base d'un AdQ futur, però encara hi falta molta informació rellevant i estructurada en noves seccions i subseccions com comenta na @Barcelona:, detalls lingüístics i cura de traduccions. També afegiria que hi ha diversos paràgrafs sense cap referència bibliogràfica, fet que per un article com aquest seria imprescindible de tenir-ne fonts contextualitzades arreu. Ànims, segur que en pot sortir una entrada excel·lent! Xavier Dengra (MISSATGES) 15:39, 29 feb 2020 (CET)

Bona tarda. Concordo amb el que diuen els companys més amunt. A més a més, hi ha referències que no em semblen del tot adequades per a un AdQ i que caldria substituir per fonts solvents. Les enumero aquí:
 • 1. i 19. usuarios.lycos.es
 • 2. Portal Fuenterrebollo
 • 18. Blogcindario
 • 36. La referència pot ser solvent, però el seu contingut només avala part de la frase.
 • 41. Qué ver en Madrid
 • 55. Pasión por Madrid
Més enllà d'això, fins i tot les referències que ja són solvents s'haurien de posar en el format corresponent.—Leptictidium (digui) 19:58, 22 maig 2020 (CEST)

William Howe[modifica]

William Howe (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït la biografia del general britànic William Howe de en-wiki, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 16:31, 7 abr 2020 (CEST)

 • Fent una ullada ràpida veig que hi ha una imatge menys (la dels tíquets de la festa de renúncia) i no hi ha cap dels enllaços externs. Per algun motiu? --(disc.) 21:35, 19 abr 2020 (CEST)
  • Bon dia,@Ivan Avz F: He afegit la imatge dels tiquets. Els enllaços externs de la wiki anglesa són 3: l'enllaç a Commons (ja hi és), l'enllaç al recull de correspondència de Howe (afegit a la bibliografia complementària) i un enllaç a Wikisource que no té traducció en català a Viquitexts. --Jordi Picart (discussió) 10:14, 3 maig 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • L'apartat de cultura popular de la versió anglesa no apareix traduït.
 • L'apartat d'enllaços externs està buit, caldria esborrar-lo si no se'n posen.
 • A les referències i bibliografia falta indicar-ne l'idioma.
 • He llegit l'article i he modificat algunes frases però crec que caldria que algú hi fes una llegida a fons per corregir ortografia i sintaxi.

--Arnaurs (disc.) 16:55, 5 maig 2020 (CEST)

Bon article. A més dels comentaris perspicaços de l'Arnaurs més amunt, recomanaria crear els enllaços vermells de la intro. Salut.—Leptictidium (digui) 12:55, 24 juny 2020 (CEST)

Llista de membres de la missió gregoriana[modifica]

Llista de membres de la missió gregoriana (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Relacionat amb Paulí de York i Romà (bisbe), he traduït aquesta llista de qualitat a en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:41, 26 abr 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • En aquest article s'hi diu que Gregori el Gran va néixer el 540 i va morir un 12 de març mentre que a l'article de la Viquipèdia surt que va néixer al voltant del 540 i que va morir un 12 de febrer.
 • Crec que s'haurien de crear els sis articles en vermell que falten ja que en tractar-se d'un article curt, algú pot voler buscar informació fora de l'article.
 • A les referències, crec que si no s'han de crear els articles en vermell es podria eliminar el vermell.

--Arnaurs (disc.) 10:53, 4 maig 2020 (CEST)

No sé si té sentit que una llista tan curta sigui una llista bona, però en qualsevol cas tots els elements de la llista haurien de tenir article, i algunes coses que hi surten molt (com l'abadia de Sant Agustí) també.

A més, crec que s'hauria de plantejar si no convé més convertir aquesta llista en una secció de missió gregoriana.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 1 ago 2020 (CEST)

Molt d'acord amb els comentaris anteriors. Una llista curta on més de la meitat dels membres no tenen article (7/13), on també apareix en vermell un enllaç que es repeteix diverses vegades no hauria de ser valorada com llista de qualitat. Si fos una llista extensa, podria entendre la manca d'enllaços, però en una llista tan curta la manca d'informació és evident. --Beusson (disc.) 13:10, 1 ago 2020 (CEST)

Crema de Falmouth[modifica]

Crema de Falmouth (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He traduït aquest article de la en-wiki, on té la qualificació d'Article Bo. Hi caldria com a mínim un segon cop d'ull, almenys per comprovar que és correcte des del punt de vista lingüístic i d'estil.--Jordi Picart (discussió) 20:07, 2 maig 2020 (CEST)

El trobo prou complet. He fet una revisió lingüística. Potser es podria fer l'article Armada Continental, que va ser un dels efectes. Sé que és difícil perquè no sé si el llibre referenciat està accessible a Internet, però crec que per ser més acurats hauríem d'especificar d'on surt la descripció del testimoni, si d'un diari, un escrit personal, etc. --Davidpar (disc.) 13:59, 3 maig 2020 (CEST)
He estat revisant-lo lingüísticament. Trobo que està prou bé i potser caldria fer el que diu en Davidpar. Bona feina! --Adriaesc (disc.) 15:38, 3 maig 2020 (CEST)
Enhorabona per l'article. Hi he fet alguns petits retocs. A la introducció crec que l'aclariment sobre Falmouth hauria d'estar en una nota i no a la introducció ja que la introducció ha de contenir la informació més essencial i no crec que els lectors catalans puguin tenir el problema de confondre Falmouth amb d'altres ciutats dels EUA. Per altra banda, com ja vaig comentar en l'avaluació d'un altre article, crec que és necessari millorar la taula per fer-la més aclaridora. Puc mirar de fer-ho jo adaptant-la de la versió anglesa actual. Crec que l'article pot rebre la qualificació d'article bo. —Arnaurs (disc.) 00:10, 4 maig 2020 (CEST)
Bon dia! Aviam, sobre les propostes de @Davidpar, Arnaurs:
Salut!--Jordi Picart (discussió) 08:37, 4 maig 2020 (CEST)
Hola, crec que valdria la pena crear l'article «Curenya» perquè no és un concepte comú i així els usuaris poden saber què és sense haver de sortir de la Viquipèdia. Salut.—Leptictidium (digui) 20:23, 13 juny 2020 (CEST)

Eleccions presidencials dels Estats Units de 1792[modifica]

Eleccions presidencials dels Estats Units de 1792 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article breu a article bo. Ha estat traduït de la versió anglesa encara que hi he afegit més informació. Els dubtes que tinc són si les dades de vot popular, que són irrellevants i poc fiables en aquella època ja que la majoria d'estats no tenien votacions a president, les hauria de posar a l'article i si estaria bé desglossar estat per estat el nom de cada un dels 135 delegats i quin va ser el sentit del seu vot o si això es considera superflu per l'article. Espero els vostres comentaris. Gràcies. --Arnaurs (disc.) 15:54, 12 maig 2020 (CEST)

Hola. Efectivament, desglossar els delegats i el seu sentit de vot em sembla un nivell de detall innecessari. Per altra banda, mantindria les dades de vot popular. Veig que hi ha dues referències: cadascuna sosté una part de les dades, o les dues referències sostenen exactament les mateixes dades?—Leptictidium (digui) 15:14, 25 jul 2020 (CEST)

Rebel·lió malgaixa de 1947[modifica]

Rebel·lió malgaixa de 1947 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)
Poso en avaluació aquest article que he traduït de la Viquipèdia anglesa, on és distingit com article bo. Aquests dies aniré creant articles relacionats amb aquest de tot tipus; partits polítics, polítics, ciutats, ... i també afegiré alguna informació puntual. No he inclòs cap referència catalana ja que n'hi ha molt poca. Òbviament també resoldré qualsevol demanda que tingueu. Gràcies per endavant! --KajenCAT (disc.) 18:35, 1 ago 2020 (CEST)

Hola, les seccions les reorganitzaria i reanomenaria, sé que a l'anglesa les tenen així però no quadren amb l'estructura habitual dels articles afins. Per exemple, la primera és "context" més que "fons". "Moviment d'independència" sembla fer referència a tot el moviment i no a aquesta insurrecció, jo posaria "aixecament" o "inici de la revolta". Després agruparia la resposta francesa i les víctimes, potser sota "repressió" o "resposta" o "contraofensiva francesa", com consideris. Una altra opció seria posar les víctimes en la part de conseqüències, separades dels fets (que serien aleshores l'aixecament i la resposta). "Trauma nacional" no em sembla adient per a un títol, sí al text. I dividiria el que és la repercussió emocional, que es lliga amb la commemoració entre les conseqüències a mig i llarg termini i la falta de líders locals que sí que em sembla una conseqüència immediata. De fet a la introducció (molt completa) segueixes una estructura bastant semblant al que comento. Però bé, a veure què hi diuen els companys. --barcelona (disc.) 20:28, 2 ago 2020 (CEST)
Moltes gràcies per la resposta! He reanomenat a "context" i a "L'aixecament". No obstant això, crec que és important tenir un apartat que faci referència a les víctimes i sobretot les diferents interpretacions al respecte que expliquen les diferents xifres. He reestructurat una mica les seccions; les víctimes i el trauma nacional les he inclòs a Conseqüències, l'última secció sota el nom "Sense líders" (si se us acudeix un millor nom, fiqueu-lo). No sé si t'he entés respecte la teva idea de la commemoració, però crec que va millor en un apartat diferent de les "Conseqüències" ja que no estan directament relacionades i només parla de la memòria històrica i d'actes commemoratives ja sigui des del govern malgaix (dia nacional, momuments, museus) o des de la societat (pel·lícules). Ja em direu que us sembla! Gràcies de nou--KajenCAT (disc.) 13:05, 5 ago 2020 (CEST)

Cop d'estat de 1964 a Gabon[modifica]

Cop d'estat de 1964 a Gabon (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traduït de la Viquipèdia anglesa, on està distingit com a Good article, el sotmeto a avaluació per obtenir aquesta mateixa distinció. Durant aquest procés, aniré enblavint els articles inexistents relacionats i resoldre qualsevol demanda que tingueu. --KajenCAT (disc.) 21:15, 2 ago 2020 (CEST)


Lletres[modifica]

No hi ha cap article.


Tecnologia[modifica]

No hi ha cap article.