Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (41)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (8)
  1. Llista d'articles bons (145)
  2. Llista d'articles de qualitat (672)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 41 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2015 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Contingut

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1026:
Avaluacions del 2015: 43
Avaluacions del 2014: 76
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Urbanisme de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Urbanisme de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article sobre l'urbanisme barceloní, escrit a partir d'una abundant bibliografia sobre el tema.--Canaan (disc.) 12:00, 14 nov 2015 (CET)


Claustre del Mas del Vent[modifica | modifica el codi]

Claustre del Mas del Vent (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article en avaluació després que es presentés l'informe final sobre la seva autenticitat. L'article compta amb la majoria d'informacions periodístiques que s'han anat publicant periòdicament sobre aquest claustre i es va tenir accés a l'article de Boto Varela a la revista Románico. Cal destacar, a més, les fotografies úniques de l'article, que va alliberar un dels pocs periodistes que van poder accedir a la finca un dia que, vista la polèmica, els propietaris van obrir les portes a la premsa per veure i fotografiar el claustre. --Davidpar (disc.) 09:55, 2 abr 2015 (CEST)

Molt interessant i ben documentat. Dues cosetes: 1. El nom no hauria de ser simplement Claustre del Mas del Vent? No hi ha cap article amb aquest nom ni possibilitat de confusió i no solem afegir el municipi darrere el nom dels monuments. 2. Em sobren els enllaços a l'encapçalament de l'article en negreta: dificulten la visualització del nom de l'article que es pretén amb la negreta. No es podrien posar els enllaços al text sense negretes reescrivint la introducció? Pau Cabot · Discussió 10:18, 2 abr 2015 (CEST)
Com he comentat a la discussió de l'article, em sembla que convindria ampliar la descripció. Potser es podria descriure individualment algun dels 44 capitells més significatius.--Medol (disc.) 10:27, 2 abr 2015 (CEST)
No me n'havia adonat que ja era en avaluació, he corregit i ampliat algunes coses, David, si no t'agraden pots canviar-les lliurement. També he posat els enllaços del text del títol a la introducció, com suggereix en Pau Cabot.--MarisaLR (disc.) 17:19, 2 abr 2015 (CEST)
He tapat un parell d'enllaços vermells ;)--Kippelboy (disc.) 07:37, 6 abr 2015 (CEST)
He afegit un comentari a la discussió. Amb els reculls de referències que aporto crec que es pot aprofundir en la part de la controvèrsia sobre la seva autenticitat. M'hi posaré quan pugui, però agrairé un cop de mà. --ESM (disc.) 11:48, 13 abr 2015 (CEST)
@ESM: com ho tens? :-D--Arnaugir (discussió) 17:59, 22 juny 2015 (CEST)
@Arnaugir: Fatal. M'he restringit molt les edicions i fins a finals d'octubre la meva activitat serà de baixa intensitat i no em veig amb cor d'assumir/liderar aquest article, així que si algú em vol rellevar li estaré eternament agraïda. --ESM (disc.) 19:10, 22 juny 2015 (CEST)
Gràcies per les referències, ESM, miro d'anar-ho afegint a l'article! --Davidpar (disc.) 20:23, 21 ago 2015 (CEST)

categoria:Llistes de monuments, categoria:Llistes de patrimoni natural i categoria:Llistes d'art públic[modifica | modifica el codi]

L'objectiu d'aquesta avaluació no és tant rebre suggeriments per millorar les llistes (per això ja hi ha viquiprojectes específics) sinó avaluar la possibilitat que les llistes puguin ser distingides quan arribin a un cert grau de completesa. Si creguéssim que val la pena distingir les llistes i consensuéssim uns criteris clars, podria ser ràpid anar distingint llistes a mida que els complissin (és molt més ràpid comprovar que una llista compleix els criteris que llegir-se atentament un article de qualitat) i podríem distingir una quantitat important de llistes (en tenim uns centenars) amb relativament poca feina. Tot i ser un cas força atípic, m'ha semblat que una avaluació és el lloc millor per discutir-ho, però si convé en podem parlar a qualsevol altre lloc.

Aquí no tenim uns criteris de llista de qualitat, però entenc que aquestes llistes si estan completes compleixen força bé el que es demana a en:Wikipedia:Featured list criteria (que no cal seguir però pot ser una bona referència).

En comento alguns aspectes:

 • Són llistes exhaustives del seu tema d'acord amb una referència que és un registre oficial. Una excepció relacionada són les llistes de rellotges de sol que no he inclòs en aquesta avaluació perquè no es basen en un registre exhaustiu i que es podrien discutir a banda més endavant quan el projecte estigui més avançat.
 • Tenen un encapçalament adient, que defineix l'abast de la llista, i els elements de navegació adients.
 • Tenen informació bàsica sobre cada element (adient al tipus de llista) i un enllaç al registre oficial, que normalment en té més informació (algunes llistes d'arbres són una excepció en això). Això fa que la llista sigui útil al lector fins i tot si no hi ha article sobre l'element.
 • En general, són correctament redactades, completes, entenibles, concretes, neutrals i estables.
 • Hi ha tres elements d'aquestes llistes que estan en continu creixement i que, suposant que es compleixin tots els altres criteris dels articles de qualitat, poden servir per decidir quan convé la presentació de cada llista a cada tipus de guardó:
  • Articles: Es van fent (o important de fonts lliures) articles sobre els monuments o altres elements de les llistes.
  • Coordenades: coordenades de cada element i enllaç al mapa de coordenades de totes.
  • Fotografies: una foto de cada element i enllaç a la categoria de Commons, si existeix.

Jo crec que les llistes que podem avaluar si han de ser de qualitat són les que ja tenen la informació completa, és a dir, tots els elements amb article enllaçat, coordenades i fotografia. Tot i que és d'esperar que a la llarga això ho compleixin totes les llistes, o com a mínim s'hi acostin molt, ara mateix només ho compleixen estrictament tres llistes, que deixo aquí com a mostra:

Si el consens de l'avaluació fos aquest, entenc que aquestes les podríem presentar després de l'avaluació. Per la resta, hauríem de veure si certs graus de completesa podrien ser adients per un article bo (que no ho tinc clar).--Pere prlpz (disc.) 18:15, 23 maig 2015 (CEST)

Potser també tenen informació completa les llistes de Castellar de la Ribera i Llobera--Isidre blanc (disc.) 08:10, 25 maig 2015 (CEST)
No hi veig cap inconvenient. Són llistes clarament delimitades, amb referències a fonts fiables per a cadascun dels elements. I, en el cas d'aquestes llistes, em sembla bé que no siguin AdQ fins que no estiguin completes, així també hi ha un al·licient més a completar-ne els articles, les fotos i les coordenades.--Medol (disc.) 09:26, 25 maig 2015 (CEST)
@Isidre blanc: El cas de Castellar de la Ribera i Llobera tenen l'inconvenient que el sistema de destacar articles està fet per pàgines, i aquestes són seccions. Tot i que evidentment tenen molt més mèrit aquests dos municipis que la llista del Capcir (per raons quantitatives, perquè el Capcir només té tres monuments) la llista del Capcir és una pàgina i les llistes d'aquests municipis són seccions. D'aquí ve el meu dubte de si la llista del Capcir ha de ser de qualitat, perquè tot i ser completíssima és molt curta.
El que sí que pot arribar a ser de qualitat quan es completi és la llista de monuments del Solsonès. Ara bé, com que les llistes comarcals han estat dividides per motius pràctics i només té un criteri d'inclusió clar la llista amb el conjunt de les seccions que se n'ha tret, crec que només pot ser de qualitat una llista comarcal si les llistes dels municipis que se n'ha tret són complets (o sigui, són de qualitat també). És més, les llistes que només tenen enllaços a altres llistes (la llista de monuments de Barcelona, la del Barcelonès o la del Baix Llobregat, per exemple) podrien ser de qualitat si totes les seves subllistes són de qualitat; però bé, això ho podem discutir més endavant perquè encara falta.--Pere prlpz (disc.) 18:03, 25 maig 2015 (CEST)

M'agrada la proposta. Servirà com a motivació per acabar algunes llistes que estan a mitges i per impulsar una mica el tema dels AdQs. Jo votaria a favor de discutir-ho i a veure si la gent s'engresca. Alguns aspectes extra que em venen al cap:

 • Com procedir amb llistes amb elements inexistents (edificis enderrocats, amb fotos però no lliures)
 • Com procedir amb llistes que -en el fons- són vives (el Dept de Cultura declara nous BCINs anualment)
 • Com procedir amb enllaços morts (patmapa i gaudi en tenen)
 • et al.

Bona pensada Pere!--Kippelboy (disc.) 23:22, 25 maig 2015 (CEST)

En primer lloc, sobre la pensada, suposo que pensar-ho ho havíem pensat uns quants però fins on jo sé el mèrit de ser el primer a dir-ho no és meu sinó de l'Arnaugir (referència).
Per elements enderrocats, no lliures, etc. jo els exclouria a l'hora de valorar la completesa. O sigui, a les llistes de qualitat tots els elements han de tenir article, coordenades i foto excepte si hi ha alguna justificació perquè no en tinguin. Com que les llistes de qualitat haurien de passar igualment una votació (a menys que definim un procés diferent), a la votació es pot discutir si està justificada la manca de foto o coordenades. A més, com a criteri general podríem decidir si és imprescindible una fotografia històrica dels elements desapareguts per una llista de qualitat. Si fos així (que a priori ho veig molt estricte), les llistes sense fotografia històrica podrien ser llistes bones.
Amb les llistes vives procediria com amb qualsevol article de qualitat que es pot quedar obsolet. Si es queda obsolet, o s'actualitza o se li retira la qualificació. Si per les llistes definim un criteri més o menys automàtic (encara que seguim votant si el compleix), la retirada podria ser igualment automàtica si s'amplia una llista sense completar les dades que manquen.
Sobre els enllaços morts, per llistes que tinguin article de tots els elements l'enllaç al registre oficial és menys important perquè es converteix en una referència, i si l'enllaç no va és només una referència que no es pot consultar en línia. Una altra cosa és que si l'enllaç existeix ha d'estar ben posat i si el registre canvia les url la llista s'ha d'actualitzar.
Els enllaços als registres serien més importants si decidíssim distingir llistes que no tinguin article de cada element (per exemple, guardonant com a llista bona les llistes sense articles o amb només articles pels elements més importants), perquè en aquest cas el lector només pot ampliar la informació de l'element consultant el registre.
I sobre discutir-ho tot plegat, no sé quin és el millor procediment. Jo el que faria és deixar aquesta avaluació oberta per anar afinant criteris segons les llistes que vagin sortint, però d'aquí uns dies posar a votació la llista de Calaf i la de Sanaüja, que són els casos més clars, a veure què passa.--Pere prlpz (disc.) 00:57, 26 maig 2015 (CEST)

Si no hi ha més comentaris a l'avaluació proposaré la votació de la llista de monuments de Calaf i la llista de monuments de Sanaüja quan es compleixin les dues setmanes, o sigui a partir de demà dilluns.--Pere prlpz (disc.) 22:08, 7 juny 2015 (CEST)

Una pregunta: estem parlant d'articles de qualitat o d'articles bons? Perquè veient exemples com els de Calaf i Sanaüja, que no són més que una recopilació de dades on no hi ha massa treball ni, per tant, mèrit, no tinc molt clar si arribarien ja tan sols a articles bons. En aquests casos jo defensaria l'addició d'un apartat de descripció, on es parlés mínimament de cada element, com vaig fer jo a Llista de parcs i jardins de Barcelona, que en la seva versió castellana va ser nomenat "anexo bueno". Salutacions.--Canaan (disc.) 18:08, 13 juny 2015 (CEST)
Bona pregunta, perquè on ha d'estar els llistons de les llistes bones i les llistes de qualitat admet molts arguments tant per pujar-los com per baixar-los. És més, no fa gaire en Columbusalbus va treur el tema a Viquipèdia Discussió:Proposta de distinció d'alta qualitat d'un article/Llista de persones que s'han dirigit a les dues cambres del Parlament del Regne Unit. Jo tampoc tinc gens clar on haurien de ser els límits. Ara bé:
 • La referència principal és que la qualitat hauria de ser semblant al que ja hem posat fins ara a Categoria:Llistes de qualitat, i orientativament podem seguir els criteris de en:Wikipedia:Featured list criteria, que ja he explicat més amunt per què crec que aquestes llistes els compleixen.
 • Per mi, un cop complerts els criteris bàsics de qualsevol llista correcta (completesa, verificabilitat, manca d'errors, criteri d'inclusió clar etc.) el punt principal de la qualitat d'una llista és que s'ofereixi al lector informació sobre cada element de la llista. Per fer això a tots i cada un dels elements de la llista se li pot posar un paràgraf (equivalent a la informació d'un microesborrany) o s'hi pot posar l'enllaç cap a un article, que normalment dóna més informació encara. En aquest aspecte, es:Anexo:Parques y jardines de Barcelona, que té les dues coses, em sembla un magnífic exemple, tot i que potser una mica redundant perquè el text a la llista és gairebé el mateix dels articles (dels que m'he mirat, si més no). Per això jo una de les condicions que jo proposava per nominar llistes de monuments és que tots els monuments de la llista tinguessin el seu article.
En resum, jo crec que aquestes llistes tenen una qualitat força comparable a les llistes de qualitat que tenim i crec que seria bo pel projecte anar-les distingint quan s'anessin completant. Quina distinció exactament ho sé menys. De fet, amb aquesta avaluació m'hagués agradat rebre més comentaris dels participants habituals a les avaluacions i votacions de distinció, però si no és ara ja en parlarem directament a la votació.--Pere prlpz (disc.) 23:17, 13 juny 2015 (CEST)
Potser podríem fixar-nos també a les directrius que es donen a w:es sobre un "anexo bueno". Salutacions.--Canaan (disc.) 17:20, 14 juny 2015 (CEST)
Sobre aquestes directrius, l'única diferència significativa que hi sé veure amb en:Wikipedia:Featured list criteria és que en castellà diuen en que hi hagi un article principal, cosa que en anglès no demanen, però insisteixen que no ha de ser viable la fusió de la llista amb l'article principal. Ara bé, ni una ni l'altra diuen quanta informació hi ha d'haver sobre cada element de la llista ni com ha de ser de llarga la pàgina, i sobre això no tenim més referència que les altres llistes de qualitat. Tampoc diuen com cal repartir la informació entre la llista i els articles, que crec que això és la diferència principal entre aquestes llistes i la dels jardins que has posat d'exemple (allà es copia a la llista el text de l'article però no les coordenades, i aquí no copiem el text de l'article però sí que en copiem les coordenades).--Pere prlpz (disc.) 19:30, 14 juny 2015 (CEST)

Tal com em va suggerir el Pere, potser també hi podríem posar la llista de xemeneies de Terrassa. --Enric (discussió) 17:59, 13 ago 2015 (CEST)

Hola, perdoneu per no haver dit res abans. Jo ja ho he dit en altres propostes de llistes per ser article de qualitat, que en la meva opinió una llista és una simple enumeració i que la informació en profunditat es troba als articles enllaçats (que, per anar bé, haurien de ser blaus). Si addicionalment s'hi posa una descripció, doncs no passa res, però és informació una mica redundant. Recordem també que les llistes de qualitat ja són tractades a part a VP:AdQ. Per mi, totes les llistes de monuments que tinguin els enllaços creats i que tinguin una majoria de monuments amb foto (o tots ells, això ho podem discutir) són excel·lents candidates per passar a AdQ, ja que són llistes completes, verificables, i el lector pot ampliar la informació que desitgi. Addicionalment, penso que amb aquestes llistes es podria fer una excepció i saltar-ne l'avaluació, per estalviar temps i descongestionar VP:AA.--Arnaugir (discussió) 13:27, 14 ago 2015 (CEST)

D'acord a saltar les avaluacions si primer consensuem uns criteris que siguin objectius i fàcils de comprovar. De tota manera, tot i que hi ha centenars de llistes em temo que tampoc en tindrem gaires cada any que arribin a la triple completesa (100% d'enllaços i tots blaus, 100% de fotografies i 100% de coordenades) de manera que tampoc serà un gran col·lapse deixar-les 15 dies en avaluació. Una altra cosa és que jo ja hauria d'haver passat a votació les dues llistes completes fa dos mesos i encara no he trobat una estona per fer-ho.--Pere prlpz (disc.) 21:44, 14 ago 2015 (CEST)
Doncs mentre no en tinguem gaires, les podem passar individualment, si algun moment ens trobem que n'hi ha massa (tant de bo) en tornem a parlar. Si hi ha llistes que s'acostin al 100% però que faltin poques fotos (ex. 80-90%) penso que també es podrien proposar (Ex: llista de xemeneies de Terrassa).--Arnaugir (discussió) 12:33, 15 ago 2015 (CEST)
Em sembla que ja porten suficients mesos en avaluació les llistes, i que ja es podrien posar de manera individual en votació. Ho anava a fer, però sense que passin una avaluació individual les instruccions no són vàlides, i per tant no sé fer-ho. Només escric això per animar a algú que ho sàpiga fer i tingui un moment que ho faci. Gràcies per avançat.--Medol (disc.) 10:15, 4 nov 2015 (CET) O bé explicar com es fa i ho faig jo mateix.--Medol (disc.) 10:16, 4 nov 2015 (CET)
D'acord que ja es podrien posar en votació la Llista de monuments de Calaf i la Llista de monuments de Sanaüja.--Pere prlpz (disc.) 11:04, 4 nov 2015 (CET)

Nit de lluna[modifica | modifica el codi]

Nit de lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una obra de Leandre Cristòfol. És una de les obres que han entrat a la Selectivitat. En el marc del Viquiprojecte:Museu d'Art Jaume Morera, he comptat amb l'ajuda del museu, que m'ha facilitat documentació. He creat alguns enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar. --Davidpar (disc.) 00:23, 22 ago 2015 (CEST)

En la meva opinió, un article que demostra que la brevetat no està en disputa amb la completesa. No m'ha suscitat cap dubte o sensació de mancances i la redacció és bona i sense errors. Potser a les seccions de "descripció", "temàtica" i "anàlisi" apuraria uns quants enllaços interns més; hi ha mots i conceptes que fóra bo enllaçar pel seu significat. Bona feina! --Xavi Dengra (MISSATGES) 12:03, 23 ago 2015 (CEST)
Crec que és confús el segon paràgraf de la secció #Anàlisi, es podria reescriure amb més d'una frase?--Salvi «Ssola» (discussió) 19:24, 24 ago 2015 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)
Dos detallets:
 • Al llibre d'estil es demana fer servir cometes baixes («») en lloc de cometes altes ("").
 • La infotaula diu: «Circumferència: 10,921 km». Se'ns ha encongit la Lluna! :-) Ara en sèrio, caldria revisar comes i punts en les xifres. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 11 juny 2015 (CEST)

Algunes cosetes:

 • Què és l'"allargament mensual" de la lluna que havien descrit els antics astrònoms indis?
 • Crec que l'ús de la preposició "en" necessita una repassada, perquè surt a llocs que em sonem malament, però no estic prou segur com va la norma com per posar-me a canviar-ho.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 18 juny 2015 (CEST)

Continuaré quan es compleixi el repte de 2015!


Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

Experiment de Cavendish[modifica | modifica el codi]

Experiment de Cavendish (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article és important perquè tracta de l'experiment que realitzà Henry Cavendish amb el qual aconseguí mesurar la massa de la Terra entre 1797 i 1798, amb un error de només l'1,4 %. També és important perquè a partir de les dades obtingudes es pogué calcular el valor de la constant de gravitació universal G. Vaig decidir ampliar aquest article perquè estava mal redactat i amb importants errors. Per redactar-lo vaig emprar referències de qualitat, incloent l'article original de Cavendish. Crec que, després d'una avaluació podria ser proposat com a article bo, o de qualitat. Ja veurem!Antoni Salvà (disc.) 11:56, 5 nov 2015 (CET)

Bona feina, Antoni Salvà He intentat millorar el format de l'article, que em donava bastants de problemes a causa de la profusió d'imatges i taules. Així i tot, no acab de tenir clar com ha quedat ja que la seva visualització varia molt en usar un navegador o un altre. S'agrairia una mica de feedback. Una cosa que potser podria millorar aquest aspecte és mirar de no posar peus d'imatge tan llargs i que aquests anassin directament al text. A més, una mica més de text (al cos, em referesc), també permetria organitzar millor les imatges. En els continguts, encara no hi he entrat. Pau Cabot · Discussió 10:37, 14 nov 2015 (CET)
Paucabot, he reduït els textos més llargs dels peus d'imatge i he inclòs la informació al text. Potser ara serà més bo de col·locar. He mogut un gràfic més avall ja que allà està més relacionat amb el text. També he retornat una foto a la dreta ara que ha quedat lloc. Aquest gràfic que he mogut l'hauré de modificar perquè la nomenclatura no coincideix amb el text. Serà fàcil, però queda pendent. Antoni Salvà (disc.) 19:19, 16 nov 2015 (CET)
He trobat una altra figura que coincideix la seva nomenclatura amb la de text. Arreglat! Antoni Salvà (disc.) 19:38, 16 nov 2015 (CET)
Paucabot, he fet un canvi de posició de les imatges repartint-les un poc més. Mira si sembla que així queda millor. Antoni Salvà (disc.) 10:05, 17 nov 2015 (CET)
@Antoni Salvà: Hola! Bon article, en general. Caldria respectar les consignes del llibre d'estil sobre les marques de milers i decimals.—Leptictidium (digui, digui) 14:55, 17 nov 2015 (CET)
@Leptictidium:Gràcies pel comentari. No entenc a què et refereixes. En quan als separador de decimals he emprat sempre la coma, com diu el llibre d'estil. En quan als milers, no he emprat separador de milers perquè, malgrat el llibre d'estil diu que s'ha d'emprar el punt, la Resolució 10 de la Conferència General de Pesos i Mesures, del 2003, es reafirma en que no s'han d'emprar punts per separar milers, com ja digué el 1948 (Resolució 7). Els separadors de milers són els espais i no és obligatori, és optatiu emprar-los. S'empren per facilitar la lectura. per això no n'he emprat perquè només hi ha nombres de 4 xifres que es poden llegir fàcilment.Antoni Salvà (disc.) 12:53, 18 nov 2015 (CET)
Benvolgut @Antoni Salvà:, entenc el teu argument en favor d'emprar els espais per separar milers. També entenc els arguments de qui diu que en obres de divulgació (com la Viquipèdia) és preferible el punt a l'espai. És per això que crec que per defecte hauríem de seguir el llibre d'estil i, si creus que aquest va errat, proposis modificar-lo a la Taverna perquè es pugui debatre entre tots.—Leptictidium (digui, digui) 13:00, 18 nov 2015 (CET)
Hola @Leptictidium:. Amb l'objectiu de no quedar encallats en aquesta fructífera disputa, he canviat les unitats de les densitats que hi havia al principi de l'article, de kg/m3 a g/cm3, d'aquesta manera totes les dades que hi havia en milers passen a tenir tres decimals separats de la part sencera amb una coma, cosa en la qual hi ha acord. D'aquesta manera també s'unifiquen dins l'article les unitats de les densitats, ja que al principi de l'article apareixien en kg/m3 i al final en g/cm3. Salut. Antoni Salvà (disc.) 11:41, 19 nov 2015 (CET)
Hola, @Antoni Salvà: Per mi no calia, però si et sembla millor unificar densitats, endavant! :-) —Leptictidium (digui, digui) 12:09, 19 nov 2015 (CET)

Experiment de Michelson-Morley[modifica | modifica el codi]

Experiment de Michelson-Morley (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

És un article sobre un experiment important de la física ja que és el seu resultat fou sorprenent i no pogué ser explicat fins que Albert Einstein presentà la seva teoria de la relativitat especial el 1905. És un experiment inclòs en els currículums de l'assignatura de Física de 2n de Batxillerat. Caldria avaluar-lo per poder realitzar les correccions adients perquè pugui ser entès pels lectors. Antoni Salvà (disc.) 10:31, 24 nov 2015 (CET)


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Jadeïta[modifica | modifica el codi]

Jadeïta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article referent al mineral jadeïta. L'article ha estat escrit seguint la mateixa estructura que l'article de la schwertmannita. demano l'avaluació per a retocar i millorar el ontingut. Durant el temps que estigui en avaluació afegiré i homogeneïtzaré la bibliografia i les referències; també crearé gran part de les pàgines que estan en vermell. --Darth vader 92 (disc.) 12:57, 10 oct 2015 (CEST)

Bona feina. Un parell de coses per començar:
 • Mira de posar-te el detector de desambiguacions. Hi ha bastants enllaços a jade, cap, figura i d'altres. Fet Fet!
 • No entenc gaire les dues frases que hi ha de l'etimologia. Fet Fet!
 • La galeria crec que és innecessària, ja tenim l'enllaç a Commons. Si hi ha qualque foto important, es pot mirar d'encabir dins el text. Potser s'hauria de fer una secció sobre l'art amb jadeïta?
 • A la infotaula hi ha apartats molt desenvolupats que haurien de ser al text principal o que copien tota la informació d'aquest. Almanco varietats i fluorescència tenen aquest problema. La infotaula hauria de ser, al meu parer, molt més concisa. Tant un apartat com l'altre no haurien d'estar duplicats als dos llocs: a la infotaula, un resum i al text, una explicació més extensa.Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 13:20, 10 oct 2015 (CEST)

Gracies per les observacions. He eliminat les desambiguacions, he solucionat el tema de la infotaula, i he reescrit l'apartat d'etimologia (no se si ara s'entendrà millor). Pel que fa a la secció d'art, no se si és necessari crear-ne una de nova, bàsicament perquè el contingut seria el mateix que el que hi ha a Usos, tot i això, sempre es pot reanomenar l'apartat. Pel que fa a la galeria si creieu que és necessari eliminar-la, per mi no hi ha inconvenient. --Darth vader 92 (disc.) 13:43, 10 oct 2015 (CEST)

Ara que has eliminat els enllaços a les desambiguacions, potser també s'haurien d'eliminar alguns enllaços interns. No fa falta enllaçar figureta cada vegada que surti. Enllaçant la primera, ja n'hi hauria prou. Fet Fet!
He vist que l'apartat usos parlava bàsicament d'usos artístics. Bàsicament parla dels usos decoratius. No sé si es podria reanomenar. Potser usos decoratius, usos artístics o història? La galeria jo crec que no hi hauria de ser, però si hi ha peces que són prou importants per destacar-les, jo les integraria a l'apartat anterior. Potser alguns peus de foto de la galeria donen per fer un paràgraf encara que sigui curt? Una altra idea és posar una galeria de dues o, màxim, tres fotos davall de cada zona. Per exemple, tres figures ameríndies a l'apartat Jadeïta#Mesoamèrica. Fet Fet!
La infotaula s'ha aprimat una mica i crec que queda millor. Li he fet alguns retocs.
Hi ha una tripleta de referències que apareix moltes vegades junta: 10, 8 i 9. A la introducció apareix tres vegades, per exemple. De ben segur que un fet es pot referenciar a múltiples referències, però potser no fa falta ser tan exhaustiu. Amb una crec que n'hi ha ben abastament. Jo triaria la que em meresqués més confiança de les tres.
En quant a l'etimolgia, he canviat qualque cosa, però, sobretot he eliminat tres referències que no verificaven el text. Ara hi ha un {{CN}}. Crec que ara s'entén una mica més però no acab de veure clar això del nom en llatí. Hi ha qualque tipus de nomenclatura mineralògica anàloga a la taxonòmica (en llatí, vull dir)? Pau Cabot · Discussió 11:02, 11 oct 2015 (CEST)
Dues coses més: Fitxer:Common Cross Section of a Subduction Zone.jpg s'hauria de traduir Fet Fet! i, si és possible (encara que no sé si és demanar massa), estaria bé tenir qualque imatge per a la secció Jadeïta#Amb microscopi òptic. Pau Cabot · Discussió 11:06, 11 oct 2015 (CEST)
A l'apartat Jadeïta#Localització es diu que es va descobrir el 1863 però a Jadeïta#Usos se'n va molt més enrera en el temps. Si els usos són del jade i no específics de la jadeïta, aquesta secció s'hauria de moure a jade (roca) (i potser es podria deixar un petit resum en aquest article). Pau Cabot · Discussió 11:18, 11 oct 2015 (CEST)
Respecte també de Jadeïta#Localització, Burma és el nom en anglès de Myanmar. On és exactament la localitat tipus? Se sap o la localitat tipus pot ser un país sencer? Pau Cabot · Discussió 11:23, 11 oct 2015 (CEST) Fet Fet!
Intentaré respondre a continuació les diferents propostes o dubtes:
 • És cert que en l'apartat d'usos només es parla dels usos artístics o decoratius, però són els únics usos que se li donen a la jadeïta. Per tant trobo bé la proposta de canviar el nom del títol per al de usos artístics. Fet Fet!
 • Intentaré eliminar la galeria tot integrant al text les imatges més rellevants. Fet Fet!
 • La tripleta de referències esta formada per Mindat, Webmineral i el Handbook of Mineralogy. Són les tres fonts que s'acostumen a utilitzar a la viquipèdia per a escriure articles de mineralogia; des del meu punt de vista totes tres són fiables. Personalment m'agrada citar-les totes tres per deixar clar que no hi ha controvèrsia entre elles i que per tant es tracta d'una informació que te ampli consens en el món de la mineralogia. Per exemple, en l'article de la schwertmannita també hi ha citada aquesta tripleta, excepte en alguns casos com ara la fórmula, on cada font deia una cosa diferent. Si queda millor es poden treure algunes referències, no hi tinc inconvenient.
 • En mineralogia no hi ha cap mena de nomenclatura semblant a la que existeix en biologia. La frase del nom en llatí la vaig posar perquè trobava interessant que el nom de la jadeïta en llatí donés nom a la nefrita, un dels altres minerals que formen el jade. Potser no és l'article més adequat on posar-ho; sempre es pot suprimir la frase.
 • Traduiré el fitxer (o dibuixaré una altra secció) de la subducció cortical Fet Fet! (s'ha canviat la imatge per una que tenia la descripció en català). És molt complicat trobar una imatge de jadeïta en microscopi òptic. Puc intentar aconseguir-ne una però al no ser el tipus de roca amb les que treballo és molt complicat que en pugui aconseguir una; intentaré cercar treballs amb llicencia lliure, a veure si en tenen.
 • La jadeïta va ser descoberta com a mineral l'any 1863. Per a poder dir que un mineral s'ha descobert, s'han d'aportar dades suficients sobre aquest mineral com per exemple l'estructura del mineral, la seva simetria, anàlisis químics... Fins que no es té un mínim de coneixement sobre el mineral no queda descobert oficialment. Això no vol dir que en el cas de la jadeïta no s'utilitzés molt abans del seu descobriment. A l'apartat d'usos es fa referència només al jade format per jadeïta.

Perdó per la parrafada, però volia justificar una mica els canvis que es poden fer o que s'haurien de fer.--Darth vader 92 (disc.) 22:31, 12 oct 2015 (CEST)


Segart[modifica | modifica el codi]

Segart (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

M'agradaria saber com creieu que està l'article, així com les millores que hauria de fer. Gràcies! --Ber94 (disc.) 02:06, 13 gen 2015 (CET)

Li he donat una ullada ràpida i em sembla un article prometedor, però tinc un seguit de comentaris: 1) la descripció inicial ha de ser més llarga, 2) l'ordre i títols de les seccions han de seguir un ordre més coherent i lògic, fixa't en alguns articles de qualitat de municipis (per exemple Llagostera o Alcoi) per veure alguns exemples, 3) hi ha algunes seccions amb poca redacció, per exemple les de barris i pedanies, 4) hi ha algun grafisme que no sé si toca, per exemple el de les carreteres. Bé aquestes són algunes observacions inicials. Wgarcia (disc.) 19:15, 19 feb 2015 (CET)
Bona feina. Bastant d'acord amb el que comenta Wgarcia:
 • S'haurien d'eliminar moltes negretes del text.
 • Els codis de les carreteres de colorins dificulten molt la lectura.
 • Barris, pedanies i urbanitzacions hauria d'anar dins la secció de geografia i s'hauria de referenciar adequadament.
 • A la secció Història manquen referències. S'hauria de posar almenys, una referència per paràgraf. En aquesta secció, els paràgrafs, en molt casos, són d'una sola frase: s'haurien de fer paràgrafs més llargs.
 • Hi ha enllaços externs dins el text (Edat contemporània (1800-fins a l'actualitat))
 • Falten referències a Administració
 • Cultius de Regadiu i Cultius de Secà haurien de ser subseccions d' Economia (o d' Agricultura).
 • Falten referències a Muntanyes.
 • Muntanyes, Explotacions forestals, Barrancs i Fonts podrien anar a Geografia.
 • Falten referències a Fonts.
 • Falten referències a Festes, Monuments i Llocs d'interès. Potser es podrien agrupar en una secció Cultura.
 • Estaria bé afegir seccions sobre clima, geologia, flora i fauna, entitats, mitjans de comunicació, esport i personatges il·lustres.
 • Recoman, per acabar, pegar una ullada a d'altres articles de qualitat de municipis de per aquí. A part d'Alcoi i Llagostera, tens Castellar del Vallès, La Baronia de Rialb, La Seu d'Urgell, Badalona o Tortellà. Pau Cabot · Discussió 16:53, 26 feb 2015 (CET)
Hola Ber94 et recomanaria revisar l'estructura per fer-la similar a altres pobles que ja son AQ com Badalona o Montargull (Artesa de Segre). Així comproves que tens tota la informació rellevant. Bona feina! --Jey (disc.) 00:10, 20 maig 2015 (CEST)
He fet unes modificacions en la secció demografia per no barrejar dades de fonts distintes, com són els censos de població i els padrons d'habitants. A més a més hi ha algunes punts que caldria millorar:--Columbusalbus (disc.) 19:37, 27 juny 2015 (CEST)
 1. L'apartat "Explicació breu de l'origen de Segart" queda més visual com a {{Caixa de citació}} al començament del títol "Història". Si no t'agrada pots revertir el canvi.
 2. Les referències caldria normalitzar-les utilitzant les plantilles de citació de fonts: {{Ref-llibre}}, {{Ref-web}} o {{Ref-publicació}}
 3. La bibliografia caldria ordenar-la alfabèticament.
 4. Els gràfics de la secció "agricultura" s'han de fer més grans. Ara no es poden veure bé.
 5. L'apartat "Època foral" limitat al període medieval cristià no és correcte, ja que l'època foral es manté fins l'abolició dels furs amb els Decrets de Nova Planta de començaments del segle XVIII.

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]


Abutiu[modifica | modifica el codi]

Abutiu (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Traduït de l'article de qualitat en anglès sobre un gosset de fa més de 4.000 anys. El presento a avaluació amb l'objectiu que pugui aconseguir la mateixa distinció a la nostra viquipèdia. Aniré completant enllaços en vermell durant l'avaluació. Gràcies pel vostre temps i el vostre esforç.—Leptictidium (digui) 16:05, 25 nov 2015 (CET)


Ailanthus altissima[modifica | modifica el codi]

Ailanthus altissima (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article de qualitat a la wiki anglesa des d'on s'ha traduït, dins del Viquiprojecte:Traducció d'articles de qualitat --gerardduenasparlem-ne 11:05, 6 juny 2015 (CEST)
L'article promet, però encara falta.
 • Falta llegir-se'l. Cada vegada que me'n miro un tros hi trobo faltes evidents (de les que fins i tot marca el corrector autòmàtic) o coses estranyes de format o presentació (a Ailanthus_altissima#Estats_Units el paràgraf del mig és una cita literària o no?).
 • Perquè l'article s'anomena amb el nom científic si hi ha un nom català perfectament normalitzat i habitual a les fonts («ailant». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.)? Canviat Canviat
 • Fins aquí per ser un article correcte. Per ser un article destacat estan bé els exemples exòtics però tenint en compte que està naturalitzat i és invasiu al nostre entorn, crec que hi ha d'haver prou literatura per posar dades i exemples més propers.--Pere prlpz (disc.) 11:31, 6 juny 2015 (CEST) Ampliat Ampliat
(conflicte d'edició) Molt bona feina. Unes quantes coses:
1. S'hauria de reanomenar al nom comú ailant (http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=ailant).Fet Fet!
2. Estaria bé afegir-hi la plantilla {{BDT}}. Fet per Pere prlpz Fet per Pere prlpz
3. Potser estaria bé fusionar-hi Ailantona, molt curt i ara mateix sense gaire context per ser un article independent.
4. Es veu que la invasió de l'espècie a Montenegro va tenir uns resultats esgarrifants. Potser canviaria l'adjectiu. Fet Fet!
5. S'hauria de fer un bon repàs a la traducció. Jo he corregit diverses coses però s'hauria de fer més a consciència. Pau Cabot · Discussió 12:05, 6 juny 2015 (CEST)

He decidit posar-lo en avaluació quan he acabat de traduir-lo i havent-lo repassat poc, com tots dos dieu li falta una bona llegida és veritat. He pensat que així anaven sortint idees mentre el revisava i avançavem feina (no m'esperava una resposta tan ràpida, la veritat fa l'ullet). A més a més sis ulls repassant veuen més que dos.

És cert que he de canviar els Ailanthus altissima per ailant. Fins bastant tard no em vaig adonar que ailant es referia a Ailanthus altissima i no a Ailanthus (que és el que em deia la lògica).

Buscaré fonts sobre per ampliar la info sobre la invasió local (Collserola sobretot). També afegiré Montenegro.

Sobre Ailantona, entenc que no té prou context l'article per si sol, però no veig com incorpora-lo a l'article sense perdre informació (massa mol·lecular, fórmula...).

Per acabar moltes gràcies per una resposta tan ràpida i complerta. --gerardduenasparlem-ne 15:21, 6 juny 2015 (CEST)

He ampliat informació sobre la invasió a Catalunya. @Paucabot: No veig per enlloc que a Montenegro la invasió hagi causat tants problemes. Sembla que ha causat els mateixos que a tots els altres llocs de la conca mediterrània, em pots orientar una mica?--gerardduenasparlem-ne 16:25, 6 juny 2015 (CEST)
D'acord amb en Paucabot que el fet de trobar a l'article la paraula esgarrifant és una mostra esgarrifosa de que a l'article li falta una llegida amb calma. A més, hi afegeixo que la frase que té la paraula esgarrifant no queda clar si es refereix a Montenegro i Albània (com diu la frase anterior), als Balcans en general o a tot arreu.--Pere prlpz (disc.) 17:02, 6 juny 2015 (CEST)

Sobre l'ailantona, no sé si s'ha de fusionar o no (si vingués de més llocs que aquesta planta tindria clar que no, però si només ve de l'ailant aleshores potser sí), però sobre la manera de combinar la informació del principi actiu i la planta tenim uns quants articles de plantes medicinals fets per estudiants de farmàcia que et poden servir de mostra (viquiprojecte:plantes medicinals).--Pere prlpz (disc.) 17:05, 6 juny 2015 (CEST)

Hola. Jo no fusionaria l'ailantona encara que només vingui de l'ailant. La convenció és tenir articles diferents pels compostos i pels éssers vius que els produeixen (p. ex., «seda» i «cuc de seda», «toxina botulínica» i «Clostridium botulinum»). Ara bé, per evitar qualsevol problema, demanaria al @Gerardduenas: que ampliés l'article de l'ailantona per convertir-lo en un esborrany que s'aguanti.
D'altra banda, reiteraré la meva petició habitual a les avaluacions de fer una repassada lingüística. A la introducció m'he trobat coses com «diccionari Xinès», «1740s» i «la Cortaderia selloana». No passa res, tothom comet errors de tant en tant (i jo el primer), però sí que caldria revisar-los i corregir-los.—Leptictidium (digui, digui) 10:43, 11 juny 2015 (CEST)
El motiu de la proposta de fusió no és que la substància vengui de l'arbre. El motiu de la proposta de fusió és el context: l'article és molt breu i seria més aclaridor i informatiu tenir-lo integrat en l'article de l'arbre. Pau Cabot · Discussió 11:29, 11 juny 2015 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units[modifica | modifica el codi]

Tretzena esmena de la Constitució dels Estats Units (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Sol·licito ajut per a l'avaluació d'aquest article sobre aquesta important esmena que va permetre l'abolició de l'esclavitud als EUA. El contribuïdor principal és en Pitxiquin. Gràcies! --Jey (disc.) 00:36, 24 abr 2015 (CEST)
Algunes petites coses que hi veig:
 • Primer, els enllaços en vermell de l'entradeta s'haurien de crear.
 • Pel que fa a la organitzacio, potser es podrien incloure les "Antigues propostes de la Tretzena Esmena" com el primer apartat de "Propostes i ratificació", em semblaria més ordenat, en el fons són una antecedents.
 • També m'he fixat que hi ha algun problema amb algunes referències: algunes com les de Goodwin o Blackmon no dirigeixen enlloc, hi ha problemes amb la plantilla Ussc i em sembla que el titolet bibliografia extensa hauria de ser més aviat bibliografia complementària.
 • Pel que fa a la resta, jo ho veig bé, és un article importantíssim, bona feina!.--Medol (disc.) 09:48, 26 abr 2015 (CEST)


Hem sembla bé el que diu el medol. De moment he canviat el títol de bibliografia extensa a bibliografia complementària. No hem sembla malament de variar el títol de propostes de la tretzena esmena.--Pitxiquin (disc.) 23:18, 7 maig 2015 (CEST)

Només me n'he llegit un trosset, però per la mostra encara li falta una mica de feina:

 • Hi havia una frase important que deia el contrari de l'article anglès. S'hauria de tornar a llegir la resta tenint en compte l'original.
 • Hi ha frases que no quadren gaire o que sonen estranyes, a traducció literal o traductor automàtic. Algunes directament no lliguen en català. Caldria llegir l'article poc a poc.
 • Algunes coses potser s'haurien d'explicar millor, tot i que a l'article anglès que potser està pensat per americans que ja coneixen el tema no cal.
 • Hi ha molts enllaços vermells però diria que no són coses especialment importants. A més, és normal que un tema així i un article extens tingui molts noms i coses més o menys secundàries enllaçades i no tot sigui blau. El que potser sí que cal és enllaçar alguns articles que sí que tenim.--Pere prlpz (disc.) 00:33, 3 juny 2015 (CEST)
Bon dia. Em semblaria més natural el títol «Tretzena esmena a la Constitució dels Estats Units» (el DIEC, a la seva definició d'«esmena», també diu «Han estat proposades diferents esmenes a l'article segon.» i, quan busques «presentat una esmena» a Google, la immensa majoria de resultats també fan servir la preposició a).—Leptictidium (digui, digui) 09:43, 15 jul 2015 (CEST)
Les esmenes a la Constitució dels Estats Units més que correccions o canvis semblen afegits, i aleshores el "de" no deixa de ser natural. Ara bé, entre les altres llengües romàniques hi veig majoria de "a" (amb moltes excepcions), i fins i tot en anglès fan servir "to" en comptes de "of". Aleshores, tot i que a priori a mi no em sembli gaire natural, el canvi que proposa en Leptictidium és raonable.--Pere prlpz (disc.) 10:18, 15 jul 2015 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

Videojoc per a adults[modifica | modifica el codi]

Videojoc per a adults (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hi ha referències acadèmiques (les ho trobades amb Google Scholar). La presentació no crec que siga roïna. Tot allò afirmat excepte l'oració sobre els maquinaris té referències que li dóna suport. Les referències tenen la presentació recomanada. Hienafant (disc.) 04:01, 24 jul 2015 (CEST)

@Hienafant: Crec que la part d'història és millorable pel que fa a la cohesió de la secció. Es llegeixen frases aïllades ("afegitons" per anys) que es podrien reescriure en paràgrafs més llargs i relacionats entre sí; trobo a faltar força connectors textuals. Per altra banda, he llegit alguns errors ortogràfics, però com diria que l'article està escrit en valència no m'atreveixo a fer jo mateix la revisió ortogràfica i desvirtuar-ne la variant territorial. Finalment, fóra bo afegir alguna captura de pantalla al·legant el que s'indica a Viquipèdia:Justificació d'imatges no lliures ({{captura de pantalla}}), ja que sense cap imatge es pot fer una mica més díficil la comprensió. Si més no, penso que li costaria assolir la distinció d'AdQ, ja que amb l'evolució de la indústria l'article podria quedar obsolet en un període curt-mig de temps; però amb petits retocs pot ser un gran article bo! Ànims!--Xavi Dengra (MISSATGES) 22:42, 13 ago 2015 (CEST)

Esports[modifica | modifica el codi]

Llista d'entrenadors campions de la Copa d'Europa i de la Lliga de Campions[modifica | modifica el codi]

Llista d'entrenadors campions de la Copa d'Europa i de la Lliga de Campions (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Llista de qualitat traduïda de l'anglès. Espero que us agradi.----Arnaugir (discussió) 18:20, 24 jul 2015 (CEST)

@Arnaugir: Gran article! Abans de proposar-lo, crec que fóra bo completar les referències amb la resta de paràmetres que ofereix la plantilla: dates de publicació, de consulta i idioma (feina feixuga, però...). Tinc dubtes sobre si els entrenadors que han guanyat el títol com a entrenador i jugador podrien anar en una llista d'una secció pròpia en comptes d'esmentar-ho a la introducció. Per últim, a la secció d'entrenadors amb més d'un títol, el rànquing passa d'1 a 3, és un error o té algun rerefons? I llàstima dels enllaços en vermell, falten més futbolers per aquí ;) Gràcies! --Xavi Dengra (MISSATGES) 23:02, 13 ago 2015 (CEST)
@Xavier Dengra:. Tema refs, tens raó, ho faré. La secció pròpia, crec que quedaria massa curta, penso que a la intro ja és suficient, no? El rànquing d'1 a 3 és lògic, ja que els dos primers estan empatats, ergo ocupen els llocs 1 i 2. Tema enllaços vermells, intentaré fer-ne algun però no prometo res :D--Arnaugir (discussió) 11:36, 14 ago 2015 (CEST)

Primer de tot, molt bona feina. Només volia fer un parell de comentaris:

- Al peu de foto de l'Ancelotti hi diu que és l'únic entrenador que ha guanyat tres vegades la lliga de campions. Tot i que és cert, pot portar a confusió, ja que en nombre total (comptant les Copes d'Europa) està empatat amb l'entrenador del Liverpool. Jo canviaria aquest peu per una fórmula més clara (afegint un parèntesi amb la frase "en el format actual" o "des del canvi de denominació"; o, si es prefereix, treient l'afirmació que és el que n'ha guanyat més.

- D'altra banda, penso que s'hauria de buscar la manera d'enllaçar aquest article amb altres articles. És complicat, però potser es podria afegir a l'article de la Lliga de Campions (en articles relacionats, per exemple), així com en les pàgines de tots els entrenadors que l'han guanyat). --- Gerhidt (Disc.) 23:33, 25 oct 2015


Selecció de rugbi XV d'Escòcia[modifica | modifica el codi]

Selecció de rugbi XV d'Escòcia (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article ha estat traduït de l'anglès, amb aportacions de la versió francesa, considerada article bo. Gerhidt (disc.) 09:33, 8 nov 2015 (CET)


Música[modifica | modifica el codi]

Torvaldo e Dorliska[modifica | modifica el codi]

Torvaldo e Dorliska (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 13:42, 19 ago 2015 (CEST)


El barber de Sevilla[modifica | modifica el codi]

El barber de Sevilla (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 15:44, 21 ago 2015 (CEST)


La gazzetta[modifica | modifica el codi]

La gazzetta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 11:44, 23 ago 2015 (CEST)


Otello (Rossini)[modifica | modifica el codi]

Otello (Rossini) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 19:50, 24 ago 2015 (CEST)


La Cenerentola[modifica | modifica el codi]

La Cenerentola (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 22:44, 26 ago 2015 (CEST)


La gazza ladra[modifica | modifica el codi]

La gazza ladra (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 23:28, 29 ago 2015 (CEST)


Armida (Rossini)[modifica | modifica el codi]

Armida (Rossini) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 09:44, 11 set 2015 (CEST)


Adelaide di Borgogna[modifica | modifica el codi]

Adelaide di Borgogna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, aniré creant els enllaços vermells. Qualsevol aportació, crítica o consell serà ben rebut i s'intentarà aplicar.--Lohen11 (disc.) 20:40, 13 set 2015 (CEST)


Mosè in Egitto[modifica | modifica el codi]

Mosè in Egitto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 13:47, 21 set 2015 (CEST)


Ricciardo e Zoraide[modifica | modifica el codi]

Ricciardo e Zoraide (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:26, 28 set 2015 (CEST)


Adina (Rossini)[modifica | modifica el codi]

Adina (Rossini) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:08, 1 oct 2015 (CEST)


Ermione[modifica | modifica el codi]

Ermione (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells. --Lohen11 (disc.) 16:15, 6 oct 2015 (CEST)


Eduardo e Cristina[modifica | modifica el codi]

Eduardo e Cristina (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera de Rossini. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells. --Lohen11 (disc.) 23:15, 7 oct 2015 (CEST)


Les noces de Fígaro[modifica | modifica el codi]

Les noces de Fígaro (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:03, 18 oct 2015 (CEST)


Il matrimonio segreto[modifica | modifica el codi]

Il matrimonio segreto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:03, 21 oct 2015 (CEST)


La donna del lago[modifica | modifica el codi]

La donna del lago (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:25, 28 oct 2015 (CET)


Andrea Chénier[modifica | modifica el codi]

Andrea Chénier (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 20:02, 8 nov 2015 (CET)

Ho afegida una imatge. --E4024 (disc.) 16:27, 13 nov 2015 (CET)

Adriana Lecouvreur[modifica | modifica el codi]

Adriana Lecouvreur (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 22:45, 12 nov 2015 (CET)


L'amore dei tre re[modifica | modifica el codi]

L'amore dei tre re (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:00, 16 nov 2015 (CET)


Contrapunt[modifica | modifica el codi]

Contrapunt (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Sóc estudiant de música i he realitzat aquest article amb fonts fiables de biblioteques especialitzades com la de l'ESMUC. Espero que em pugueu dir com es pot millorar per tal de retocar-lo i que esdevingui de qualitat.--A. Diport · 20:13, 17 nov 2015 (CET)

Felicitats per l'article! Aquí et deixo, però, unes coses que t'hauries de mirar abans de presentar-lo a votació:
 • Allargaria més l'introducció, que faci un petit resum de l'article, i el segon paràgraf el posaria en un apartat anomenat Etimologia.he allargat la introducció anticipant termes com les espècies o els compositors de més renom. Tanmateix, no crec que sigui suficient la informació que hi ha en l'àmbit etimològic per fer-ne una secció a part (de fet, a la wikipedia en castellà i anglès també ho integren a la introducció he allargat la introducció anticipant termes com les espècies o els compositors de més renom. Tanmateix, no crec que sigui suficient la informació que hi ha en l'àmbit etimològic per fer-ne una secció a part (de fet, a la wikipedia en castellà i anglès també ho integren a la introducció
 • Estil: Et recomano que et llegeixis el llibre d'estil. Les etiquetes <br /> són totalment innecessàries. Si deixes una línia en blanc en l'editor de codi, el salt de línia és automàtic; el mateix passa amb les llistes. A més, he vist que en un lloc, per fer un tabulat, escrius _______ i amb html ho "pintes" de color blanc. No et recomano gens fer-ho; les etiquetes html, en general, mai s'utilitzen en un article. Si vols tabular una línia, pots posar-hi dos punts (:) al davant. Tot i això, et recomano que et limitis al punt i coma (;) en aquest cas, que transforma la línia en negreta.Fet Fet!
 • Per les referències, et recomano que utilitzis la plantilla {{sfn}} i que facis un apartat de bibliografia. Trobaràs informació del seu funcionament a la pàgina de la plantilla, i pots veure un exemple a Simfonia núm. 8 (Mahler). Si tot i així no saps com fer-ho m'ho dius i intento explicar-t'ho.he afegit la bibliografia, però de moment les referències romanen amb l'antiga ref name etc he afegit la bibliografia, però de moment les referències romanen amb l'antiga ref name etc
 • En alguns apartats he vist que fas servir la llista puntejada per fer un encapçalament. No ho facis, utilitza un encapçalament (de 5è nivell, si cal) o, si s'acaben, el punt i coma que he esmentat abans. Si no, queda visualment malament i poc entenedor.Fet Fet!
 • En alguns llocs, com l'apartat Segona espècie, hi ha referències entre un paràgraf i un encapçalament, però que no estàn al costat de cap frase. Les referències han de verificar un text i, per tant, haurien d'estar al seu costat.Fet Fet!
 • Estaria bé que poses una referència immediatament després de les dues citacions que hi ha.Fet Fet!
No hi veig res més, de moment. M'afegeixo l'article a la llista de seguiment. Ànims! --Unapersona (Missatges | xat) 20:59, 17 nov 2015 (CET)


@Andiport: He quedat impressionat en veure el contingut de l'article! Anava a fer un "agraeix" però m'ha semblat poca cosa; he pensat que havia d'esdevenir un article de qualitat i aleshores he trobat aquesta avaluació. L'enhorabona! En l'edició que acabo de fer-hi he cobert, sense saber-ho, algun dels punts tocats per Unapersona, però en aquest moment no puc avançar més en la seva millora o en fer-ne propostes (que és el que aquí s'espera). Potser sí que cal millorar-ne la "viquipediació". A la teva disposició si cal. A veure si puc tornar a llegir-lo amb "esperit crític". Reitero: una gran feina!--FranSisPac (disc.) 22:38, 17 nov 2015 (CET)
@FranSisPac: Moltes gràcies!--A. Diport · 08:36, 18 nov 2015 (CET)

Missa núm. 6 (Schubert)[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova missa. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:21, 23 nov 2015 (CET)

Història[modifica | modifica el codi]

Península Ibèrica cartaginesa[modifica | modifica el codi]

Península Ibèrica cartaginesa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article es basa en un treball que vaig fer a la facultat d'història sobre el tema del què tracta. M'agradaria veure què en penseu i com creieu que podria millorar-se. La informació està extreta exclusivament de la bibliografia que hi ha al mateix article. Les imatges les he buscat per la viquipèdia.

Gràcies Gerhidt (disc.) 16:45, 11 oct 2015 (CEST)

Un tema interessant i amb força informació. Cal però millorar llengua i format abans de passar a votació. S'han d'eliminar les primeres persones ("ens", per exemple) arreu. Si algú pot ajudar-te, que tradueixi els mapes al català. --barcelona (disc.) 23:11, 19 oct 2015 (CEST)
La redacció m'hi posaré ara mateix. Pel què fa als mapes, com ho podria fer?. --Gerhidt (disc.)
Fet Fet! He repassat el redactat i eliminat totes les primeres persones que he trobat. També he aprofitat per enllaçar alguns articles més. Segueix faltant el tema dels mapes, que miraré de retocar jo mateix, si ningú s'hi anima :)
Fet Fet! Ja he editat els mapes en català. Espero que t'agradin; és la primera vegada que ho intento, i no se si són massa senzills. Què et semblen? -- Gerhidt

Hauria de ser península Ibèrica (amb minúscula). Caldria arreglar-ho a tot arreu.--Arnaugir (discussió) 14:05, 13 nov 2015 (CET)

Fet Fet! Crec que no me n'he deixa't cap! -- Gerhidt (discussió) 08:59, 15 nov 2015 (CET)

Et recomano que facis una repassada de llengua amb aquesta eina automàtica. No tot el que diu és correcte, però en la major part dels casos sí.--Townie (Discussió) 12:31, 21 nov 2015 (CET)

Fet Fet! He fet cas de força de les correccions, tot i que amb alguna no ho tenia clar i l'he deixa't tal i com estava -- Gerhidt (discussió) 19:18, 22 nov 2015 (CET)

Lletres[modifica | modifica el codi]


Tecnologia[modifica | modifica el codi]