Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Avaluacions  · Propostes de distinció  · Articles de qualitat  · Propostes de retirada  · Temes de qualitat

Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 24 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2020 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1162:
Avaluacions del 2019: 4
Avaluacions del 2018: 17
Avaluacions del 2017: 27
Avaluacions del 2016: 67
Avaluacions del 2015: 111
Avaluacions del 2014: 77
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 168
Avaluacions del 2007: 29
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

Divuit Grans Preludis Corals[modifica]

Divuit Grans Preludis Corals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre aquesta col·lecció de peces de Johann Sebastian Bach. Intentaré millorar-lo amb el que em comenteu.--Andreu Diport · 19:45, 1 abr 2018 (CEST)

Hola @Andiport: li he fet una mica de revisió.
 • Les obres han d'anar en cursiva. Siusplau revisa que no me n'hagi deixat cap.
 • no entenc la frase: "El motet del Renaixement, en un estil de madrigal, constitueix pel motet coral, emprat al BWV 665 i 666" (potser pel meu desconeixement del tema...)Fet Fet!

Salut--Arnaugir (discussió) 18:59, 26 oct 2018 (CEST)

Això de les obres en cursiva també inclou tots els BWV?
Cert, "constitueix un model pel motet coral".

Salut, --Andreu Diport · 19:42, 26 oct 2018 (CEST)

Em sembla que no inclou els BWV. Gràcies!--Arnaugir (discussió) 23:21, 18 nov 2018 (CET)
Jo el passaria a votació @Andiport:, el veig molt correcte :) Xavier Dengra (MISSATGES) 00:37, 5 des 2018 (CET)


@Andiport: Hola! He fet una llegida al text i hi he fet diversos retocs i correccions. Faig constar que m'han ajudat, que jo no controlo tant ni de música ni de Bach! He substituït molts "cant ferm" per cantus firmus i he tret força espais ocults desperdigats aquí i allà, suposo que generats en copiar i enganxar des d'un processador de text, potser. He afegit enllaços i alguna traducció de títol que mancava. Malgrat que tinc pendent la revisió de la bibliografia, et deixo alguns comentaris per acabar-lo d'arrodonir:

 • Faltaria completar la referència del primer enregistrament que llistes. Te l'he marcat amb un {{CN}} per a que el vegis
 • A l'anàlisi de cadascun dels preludis inclous una breu descripció extreta de Stinson o Williams. Crec que t'has deixat la de l'últim
 • Potser estaria bé crear l'article sobre el ritornello

Gràcies! ESM (disc.) 19:18, 24 ago 2019 (CEST)

@Andiport: Bona feina, em sembla un article preparat per la votació però d'altra banda seguiria les recomanacions d'ESM. Salutacions--Manlleus (disc.) 12:26, 22 set 2019 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica]

Sistema solar[modifica]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Reprenc l'avaluació, després de molt de temps estic tornant a afegir informació i a veure si com a mínim anem polint els punts més importants.

Nota: he traslladat l'avaluació anterior a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar/Arxiu-1, que és el procediment adequat.--Manlleus (disc.) 22:12, 1 març 2018 (CET)

Bones! Bufff, és una feinada d'article, s'haurà de mirar amb molta calma. Crec que el primer pas natural és polir totes les referències amb errors, i posar idioma i altres paràmetres pendents en aquelles que no en tinguin. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:37, 9 març 2018 (CET)

@Xavier Dengra: Cert! De fet encara no he començat a polir l'estil i format de l'article perquè volia afegir més contingut. De totes maneres aprofitaré l'avaluació de Lluna i altres articles sobre astronomia per millorar aquest. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:55, 19 març 2018 (CET)
Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització
Ampliacions
Imatges, mida (200px), peus de foto i galeries
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates DD MMM AAAA, traducció dates, idioma i paràmetres)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia?
Verbs passius
Subarticles: per determinar
Estil
Vermells Grup d'asteroides, núvol GFet Fet!--Manlleus (disc.) 20:53, 27 oct 2019 (CET)
Fi traduccions
Referències

Acabada la proposta de distinció de "exploració de Júpiter", em centro ara amb aquesta avaluació. Disculpin la deixadesa tots aquests mesos--Manlleus (disc.) 22:30, 8 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Manlleus:. És un article molt important, que es veu molt ben treballat i dels que m'agraden. :-) En els propers dies/setmanes, aniré revisant-lo tot en profunditat, de moment et deixo les observacions relacionades amb la intro:
 • Es podrien pujar totes les propietats corresponents a WikiData perquè no calgués posar els paràmetres de la infotaula en local?
 • Tenim alguna font normativa o, almenys, de pes que digui que «any llum» es pot abreviar com a «al» en català? -->No és recomanable utilitzar-ho, en el seu lloc s'hauria d'utilitzar unitats astronòmiques o parsecs, però és el que té la vulgarització de termes, i fer calcs d'altres idiomes és d'esperar. De totes maneres no veig motiu per treure-ho.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • La nota 1, sobre l'ús de majúscules o minúscules en «sistema solar», s'hauria de reescriure des de la perspectiva de la llengua catalana, no l'anglesa.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • En català, el verb «orbitar» és intransitiu: un cos orbita al voltant d'un altre, no orbita l'altre. Fet Fet! Espero haver solucionat.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Segons el llibre d'estil de la Viquipèdia, les cometes altes s'haurien de passar a cometes baixes.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Si bé amb el diccionari a la mà «lluna» com a sinònim genèric de «satèl·lit» és admissible, utilitzar-lo gaire freqüentment és un anglicisme. Recomanaria utilitzar «satèl·lit», especificant si cal que és natural, sempre que sigui possible.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Per aquest mateix motiu, jo eliminaria les paraules «generalment denominats "llunes", com la Lluna de la Terra».Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Leptictidium (digui) 17:28, 8 oct 2019 (CEST)
De moment no he afegit més idees perquè no sé si prefereixes que m'esperi que t'hagis mirat aquestes abans de posar-ne de noves.—Leptictidium (digui) 22:20, 15 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: Pots afegir-n'he més, cap problema.--Manlleus (disc.) 10:53, 16 oct 2019 (CEST)
Observacions sobre la secció 1:
La frase «El descobriment del sistema solar va començar en la més remota antiguitat» em sembla problemàtica perquè durant la gran majoria de la història de la humanitat, gairebé ningú no ha tingut ni la més remota idea de què era el sistema solar. --> Més aviat irònic ;-) Ho he refet salvant la frase, em sembla millor ara mateix.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
L'etimologia que diu «i significa 'errants', ja que es desplaçaven pel firmament en trajectòries aparentment erràtiques» també em sembla problemàtica, especialment pel que fa a les trajectòries suposadament erràtiques. Jo reprendria l'etimologia que ofereix aquesta font.--> Refet i utilitzat com a referència.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Hi ha enllaços a referències que encara estan en anglès, com ara Popular Astronomy (US magazine). A més a més, caldria afegir el paràmetre «llengua» a les referències que no estiguin en català.
Com que tècnicament no es va descobrir el sistema solar, què et semblaria canviar el títol de la secció a alguna cosa com «Estudi i exploració»? Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)

Leptictidium (digui) 14:43, 22 oct 2019 (CEST) Gràcies per les millores, en els propers dies continuo revisant seccions.—Leptictidium (digui) 10:30, 20 nov 2019 (CET)

Observacions sobre la secció 2
 • Em grinyola una mica la part que diu «(bàsicament, l'estatunidenca NASA, el programa espacial soviètic i l'europea ESA)», sona poc natural en català.
 • És una cosa que ja he corregit en aquesta secció, però t'ho poso per si et serveix a la resta de l'article o en altres articles: «però» sempre porta una coma al davant excepte si separa dos adjectius (o sintagmes adjectivals). Així doncs, per una banda diríem «Vull un cotxe bonic però barat», i per l'altra diríem «Em vaig comprar aquell cotxe, però no era tan bonic com deies».
 • Atenció a l'ús de les comes en les oracions subordinades. En aquest exemple, si no posem coma, s'entén que hi havia múltiples Pioneer 10 i que una d'elles va sobrevolar Júpiter. Si posem coma, com toca, s'entén bé que tan sols hi havia una Pioneer 10.
 • «Plutó és l'únic planeta que encara no ha estat visitat per cap sonda espacial. No obstant això, la sonda New Horizons, llançada el gener del 2006, està previst que arribi a Plutó cap al juliol del 2015 i després intentarà visitar algun objecte del cinturó de Kuiper encara per determinar.» En aquesta casa encara considerem Plutó un planeta? :-) A més de la correcció terminològica a «planeta nan», cal actualitzar la frase, que es va escriure quan l'NH encara no havia arribat a Plutó.
 • «i la NASA, a través de la Vision for Space Exploration, estan planejant missions tripulades a la Lluna i Mart per a un futur no gaire llunyà». Atenció, fa ben bé una dècada que la Vision for Space Exploration fou abandonada com a política oficial de la NASA. S'hauria d'actualitzar aquesta part.—Leptictidium (digui) 21:05, 17 des 2019 (CET)

Biografies[modifica]

Jack Kirby[modifica]

Jack Kirby (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en evalució l'article de la biografia de Jack Kirby, ampliat amb traduccions de l'article anglès (article bo) i francès (article de qualitat), tractant de millorar-ho en el que calgui.--Ivan Avz F · 13:59, 23 jun 2019 (CEST)

Hi ha almenys un article en vermell a la introducció que s'hauria de crear. Per altra banda, l'apartat de premis penso que hauria de ser tot en prosa, hi ha una part en format llista.--Medol (disc.) 08:24, 16 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Coincideixo amb Medol, vermells i passar a prosa la part de premis, no té sentit començar en format cronològic i de cop i volta seguir en prosa. Bon article!--Manlleus (disc.) 11:57, 22 set 2019 (CEST)
Moltes gràcies pels comentaris! Pel que fa als premis el que esta esquematitzat són els premis Alleys perquè en són molts, però fins i tot aquests estan introduits en prosa. He d'arreglar 1966 que apareix sense format i pot ajudar a donar aquesta sensació de canvi format. Penso reduir molts vermells, començant pel de la introducció.--Ivan Avz F ·disc.) 12:12, 22 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Potser, reduir els vermells serà lo més complicat, n'hi ha molts per a que no sigui problema en la votació. No sé jo si estàs disposat en fer tants articles. Tu diràs. Si necessites ajuda avisa. Sinó, es tanca avaluació i preparem un altre article, però evita tenir massa temps en avaluació o sense canvis sinó el procés es congela i no prospera. Salutacions--Manlleus (disc.) 12:18, 22 set 2019 (CEST)
Sí que hi ha molts... Pensava prioritzar les seves creacions, que ja en són moltes i deixar per més endevant colegues autors i sèries i editorials on hi treballés sense crear-les. Seria suficient? Salutacions--Ivan Avz F (disc.) 12:35, 22 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Estem parlant de potser un centenar d'articles, no és poc, farien falta més mans i es tardaria bastant. Si veus que en les pròximes setmanes pots crear els més importants endavant però tingues clar que encara hi haurà una gran quantitat de vermells no tan importants que restaran força en la votació. També es podrien treure els enllaços selectivament (ennegrir-ho) però és una solució temporal mal vista. Si dels més importants vols que en faci uns quants m'ho dius, si pot ser, traduccions no gaire extenses de l'anglès.--Manlleus (disc.) 12:51, 22 set 2019 (CEST)
Moltes gràcies per l'oferiment! Qualsevol ajuda serà benvinguda. Jo començaré per Fourth World, Blue Bolt, Captain Marvel Adventures, Captain America Comics, Newsboy Legion, Boys' Ranch, Young Romance, Mainline Publications, Fighting American, Fly (Archie Comics), Rawhide Kid, Sgt. Fury, The Watcher (Marvel), The Silver Surfer, Black Panther, Inhumans, The New Gods, Forever People, Mr. Miracle, The Demon; Kamandi, The Last Boy on Earth; Machine Man, Devil Dinosaur, Destroyer Duck, Kirby Krackle, Wakanda, Challengers of the Unknown, O.M.A.C., Mister Fantàstic, la Torxa Humana, La Dona Invisible, La Cosa, Fantastic Four (sèrie), Wasp, Jean Grey, Warren Worthington III, Beast, Iceman, Scarlet Witch, Quicksilver, Ka-Zar, Deviants, Celestials, New Genesis, Darkseid... La veritat és que hi ha molta feina, perquè alguns dels personatges així com la sèrie Fantastic Four tenen llarguísimes trajectòries. Arribarè fins on pugui. De moment eliminaré vermells duplicats en una mateixa secció, que sempre donarà millor aspecte.--Ivan Avz F (disc.) 13:43, 22 set 2019 (CEST)
De res. En l'apartat de Còmics és la que té més vermells. Tu que estàs més familiaritzat podries ennegrir els que no fa falta fer article o menys importants i així saber quins s'han de crear? --Manlleus (disc.) 13:54, 22 set 2019 (CEST)
He fet una mica de neteja de vincles a sèries que em semblen relativament poc rellevants.--Ivan Avz F (disc.) 18:59, 22 set 2019 (CEST)
Molt bé, això sembla ja més factible. De totes maneres hi ha molta feina en crear articles. Intentaré fer-n'he.--Manlleus (disc.) 09:09, 23 set 2019 (CEST)

Barbara Rae-Venter[modifica]

Barbara Rae-Venter (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article de la wikipedia anglesa, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 10:39, 30 nov 2019 (CET)

Per mi ja es podria proposar per a ser Article Bo. Bona feina.--Medol (disc.) 00:24, 3 gen 2020 (CET)

Carmen Herrera Nieto[modifica]

Carmen Herrera Nieto (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 04:48, 8 des 2019 (CET)

Considero que per un article de qualitat la introducció és breu, s'hi hauria d'explicar resumidament els trets més importants de la seva trajectòria en dos o tres paràgrafs més. Per la resta em sembla bé.--Medol (disc.) 20:58, 25 des 2019 (CET)
En aquesta frase, en alguns casos no queda clar si parles de la mare o de la filla: "És la més petita de set germans, filla d'una de les primeres dones periodistes de Cuba (Carmela Nieto), líder del moviment feminista, qui va abandonar el seu primer marit (un financer estatunidenc amb qui havia tingut cinc fills) quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo." --Annadecorts (disc.) 18:29, 6 feb 2020 (CET)
Gràcies a tots dos, @Medol, Annadecorts: veig que encara ho he de corregir! --Judesba (digues...) 00:04, 7 feb 2020 (CET)
Trobo la frase una mica massa llarga i enrevessada. Tot i que no tinc clar si t'he de fer una proposta o si és millor que no, te la faig, i fes-ne el que vulguis. ;)
"Filla de Carmela Nieto, una de les primeres dones periodistes i líders del moviment feminista de Cuba, Herrera és la més petita de set germans en una família d'intel·lectuals. La mare va abandonar el seu primer marit quan va conèixer el pare de Carmen, editor i director del diari cubà El Mundo."--Annadecorts (disc.) 09:56, 7 feb 2020 (CET)
Sí, per suposat que pots fer propostes, Annadecorts! Per això som aquí! :-) Faig molts articles traduïnt directament de l'article en anglès i afegint-hi la informació que vaig trobant a mesura que l'elaboro, de manera que segurament és una informació que hagi trobat a l'article en anglès i en el meu cap funcionaba bé en aquell moment. M'hi poso en un moment en què em pugui concentrar, gràcies per les aportacions! :-) --Judesba (digues...) 19:24, 8 feb 2020 (CET)

Crec que ja tinc tots dos temes solucionats. Podríeu fer-hi un cop d'ull, @Medol, Annadecorts:, si us plau? Gràcies. --Judesba (digues...) 02:57, 11 feb 2020 (CET)

Això que comentes de les traduccions a mi també em passa: com que devem tenir el cervell mig cap a una llengua i mig cap a l'altra, la cosa ja ens sona bé.
Molt millor, per mi, Judesba. Et comento un parell de coses:
 • "[...] va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista;[...] -> El que em sona estrany és aquest "i líder". Jo passaria aquesta part al davant (va ser líder del moviment feminista i una de les primeres dones periodistes de Cuba) o hi afegiria un article indeterminat (va ser una de les primers dones periodistes de Cuba i una de les líders...).
 • "La seva mare, Carmela Nieto, va ser una de les primeres dones periodistes de Cuba i líder del moviment feminista; aquesta va abandonar [...]"--> Aquí em sobra "aquesta", però també perquè és una paraula que no faig servir gaire. Algunes opcions que veig:
  • [...]. Aquesta... (per mantenir "aquesta", substituiria el punt i coma pel punt i seguit)
  • La seva mare, Carmela Nieto, que va ser una de les primeres..., va abandonar...
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Va abandonar el seu marit
  • La seva mare, Carmela Nieto [...]. Quan va conèixer el pare de Carmen...--Annadecorts (disc.) 09:59, 11 feb 2020 (CET)
Gràcies novament, Annadecorts.
Respecte a l'"; aquesta": era una alternativa a ", la qual", amb l'objectiu de no fer la frase tan llarga (que és el que em vas comentar). Descarto l'opció punt i seguit, massa telegramàtica i anglòfona, d'expressió pobre.
Pel que fa al tema "líder": quan només tinc una sola font de referència (com era el cas) trio per ser tan fidel al text original com puc, per evitar interpretar la informació com no és. En aquest cas, a la wiki en anglès no hi feien referència, però en l'article que anava llegint i traduïnt a mesura que incorporava informació hi diu: "su madre, además de reportera y columnista, era líder del movimiento feminista". No diu "la líder" ni "una de las líderes", sinó simplement "líder", i per això ho vaig deixar tal qual. --Judesba (digues...) 03:33, 12 feb 2020 (CET)

Etel Adnan[modifica]

Etel Adnan (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, que en la seva major part ha estat de collita pròpia i algunes seccions les he aprofitat d'enwiki. M'agradarà rebre els vostes comentaris i qualsevol aportació que m'ajudi a esmenar errors i a millorar l'article. Gràcies! --Judesba (digues...) 14:55, 10 des 2019 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

Àtom[modifica]

Àtom (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article important traduït de l'anglès, on és de qualitat. Si us plau, feu-li un cop d'ull aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:46, 22 ago 2019 (CEST)

M'he llegit la introducció i la part corresponent a la història i he fet alguna petita correcció. M'he fitxat que algunes referències encara conserven fragments en anglès de la versió anglesa. També en alguna consta "staff" o "anonymous" a l'autor i alguns cognoms no estan en majúscules. Caldria revisar les referències. A mesura que vagi avançant en la revisió de l'article ja aniré afegint comentaris aquí. Enhorabona per la traducció! --Arnaurs (disc.) 16:33, 29 ago 2019 (CEST)

@Arnaurs: gràcies, he arreglat unes quantes referències.--Arnaugir (discussió) 19:28, 7 set 2019 (CEST)

@Leptictidium: ja el tinc acabat, per si li vols fer una repassada... ;P--Arnaugir (discussió) 10:42, 8 set 2019 (CEST)

M'ho vaig mirant. A primera vista, el contingut em sembla molt bo, enhorabona per aquest article complet i detallat que, amb alguns retocs més, serà un dels millors que tenim a la Viquipèdia sobre física i química. A la primera frase, el text en català no diu exactament el mateix que l'anglès («que té les propietats d'un element químic» versus that constitutes a chemical element). Ignoro si s'ha fet expressament per introduir algun nivell de detall que no es troba en l'original, però es veu una mica confusa. Per altra banda, tant a la intro com en la resta de text hi ha moltes frases estructurades com sol ser habitual en anglès, amb una profusió de dos punts, punts i comes i guions llargs. En català queda una mica truncat i recomanaria reescriure-ho. En les properes setmanes m'ho aniré mirant amb més profunditat.—Leptictidium (digui) 10:53, 8 set 2019 (CEST)
@Arnaugir:Un gran article, espero la opinió d'en Lepti però apart dels vermells (Moment magnètic de l'electró i Moment magnètic nuclear que apareixen a la subsecció de Moment magnètic) i formatar dues obres de Scott, Robert a Bibliografia per mi ja es podria presentar a votació.--Manlleus (disc.) 12:37, 22 set 2019 (CEST)
Me l'he acabat de revisar. Reitero el tema de les frases estructurades seguint l'estil habitual anglès, com comentava fa unes setmanes. Per altra banda, la nota que acaba «veu en comptes d'això una sèrie de línies d'emissió des dels fotons emeses pels àtoms» és una mica confusa i costa d'entendre després d'una i fins i tot dues lectures. Recomanaria reescriure-la de manera més clara. Una vegada fets aquests retocs, concordo amb el Manlleus que ja estaria preparat per presentar-lo a votació. T'agraeixo especialment, @Arnaugir:, que t'hagis ocupat de traduir tot el text de les imatges.—Leptictidium (digui) 10:33, 29 set 2019 (CEST)
Mirant els enllaços vermells veig que està força electroestàtica ja existeix com força electrostàtica (hi ha una e de més) però redirigeix a Llei de Coulomb (igual que l'article traduit en anglès). Si l'article està prou relacionat amb el que es diu és un enllaç que ja podria arreglar-se. El vincle a plom-208 no existeix a l'article en anglès, mentre que en castellà dirigeix a plom. Crec raonable utilitzar una de les dues fòrmules i segurament el mateix passarà amb altres núclids que es mencionen prèviament. En canvi, quan es diu "vegeu Radiació sincrotrònica" crec que o s'hauria de fer l'article o eliminar la frase si no es preveu fer l'article aviat.--Ivan Avz F (disc.) 21:05, 29 set 2019 (CEST)
Hola de nou. No m'acaba de quadrar la frase «La capacitat dels àtoms d'associar-se o dissociar-se és la responsable de la majoria de canvis físics observats a la naturalesa i és el tema central de la química.» En primer lloc, caldria una referència per donar-li suport. I, per altra banda, s'hauria de precisar el que es vol dir exactament amb «canvis físics», ja que en principi un canvi físic (p. ex. estripar un tros de paper) no implica reaccions químiques. Salut.—Leptictidium (digui) 21:10, 17 des 2019 (CET)

Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

Llista d'eclipsis solars del segle XXI[modifica]

Llista d'eclipsis solars del segle XXI (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït d'en-wiki, on és de qualitat. Crearé tots els articles d'eclipsis, de moment aviam si algú té comentaris sobre la introducció, la llista, etc.--Arnaugir (discussió) 13:01, 30 oct 2019 (CET)

S'haurien de fer els vermells de la introducció.--Medol (disc.) 21:03, 25 des 2019 (CET) Vinga que ja només en queden quatre.--Medol (disc.) 00:45, 3 gen 2020 (CET)

Ciències de la vida[modifica]

Genealogia genètica[modifica]

Genealogia genètica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. L'he estructurat, ampliat en més de 16.000 octets i hi he afegit nombrosos gràfics creats ex profeso, consultant i citant bibliografia especialitzada. Considerant necessària –com a mínim– una segona lectura, resto obert a suggeriments, crítiques, consells i aportacions. --Jordi picart (disc.) 20:58, 1 oct 2018 (CEST)

Jordi picart vaig tard però estic llegint ara el teu article, és un tema molt interessant! Crec que caldria ampliar la part d'ètnia, pots agafar coses dels ancestrals i les migracions de l'anglesa que completarien el tema. I potser inclouria alguna secció crítica sobre possibles usos derivats del tema. M'agrada molt el gràfic de % familiar segons parentiu--barcelona (disc.) 09:09, 6 nov 2018 (CET)
Jordi picart d'acord amb el que proposa na Barcelona sobre usos derivats i riscos. Per altra banda, tractant-se d'una entrada amb conceptes tècnics, trobo a faltar força més referències en la majoria de seccions -alguns paràgrafs sencers no en tenen, i altres la referència sembla que no cobreixi tot la informació i només de les afirmacions finals. Sobretot, també afegiria més enllaços blaus per conceptes tècnics o sigles (tot i que es repeteixin en seccions diferents). Bona feina! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:16, 5 des 2018 (CET)
@Jordi picart: Bones Jordi! Molt bona feina amb l'article, tot i que crec que està quasi preparat per entrar en votació doncs posaria fil a l'agulla sobre les propostes de millora que han citat els companys. També valoro els canvis les últimes setmanes malgrat no ser una proposta recent. Et recomano acabar les millores i posar-lo en votació. Bona feina!--Manlleus (disc.) 13:43, 22 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Jordi picart:. Bona feina. Tanmateix, perquè l'article pogués optar a una distinció, faltarien dues seccions clau: 1) sobre les aplicacions de la tecnologia (aprofundint en algunes que ja es mencionen en altres seccions i afegint-n'hi algunes que ara per ara ni es mencionen, com ara en criminologia); i 2) sobre les qüestions de privadesa, confidencialitat i protecció de dades que està suscitant el desenvolupament d'aquesta tecnologia, així com els diferents enfocaments reguladors que s'han adoptat arreu del món. A més a més, caldria canviar els apòstrofs actuals (’) pels que fem servir habitualment a la Viquipèdia ('). Finalment, a l'article li queden tan pocs enllaços en vermell que estaria molt bé acabar de crear-los tots.—Leptictidium (digui) 17:10, 8 oct 2019 (CEST)
Benvolguts @Barcelona, Xavier Dengra, Manlleus, Leptictidium: en la mesura que he tingut temps i seguint les vostres indicacions he anat fent les modificacions que proposàveu (algunes ja les tenia al tinter, però faltava donar-los forma). A nivell de format, he substituït tots els apòstrofs, he afegit referències allà on creia que en faltaven i he creat alguna entrada nova a partir dels enllaços vermells. Pel que fa al contingut, he ampliat la secció d'estimació ètnica i, ja que les crítiques i conseqüències negatives van lligades als usos derivats, he optat per condensar aquestes dues seccions. Em queda pendent afegir altres subseccions en els usos derivats (recerca de pares biològics i aplicacions mèdiques) que intentaré fer al llarg de les properes setmanes.--Jordi picart (disc.) 22:09, 22 nov 2019 (CET)
perfecte, la part de crítiques i aplicacions anirà molt bé per arrodonir, ja he vist la secció ètnica i he afegit l'enllaç a un tema relacionat que pots revisar si vols --barcelona (disc.) 12:17, 23 nov 2019 (CET)
Enhorabona per les millores, @Jordi picart:. Es veu un article molt més treballat. Com a detalls addicionals, recomanaria incrementar el nombre d'enllaços blaus a cada secció (tot i que es repeteixin entre seccions) per a termes tècnics que algú voldria consultar al llarg del text. Ara mateix el veig un pèl orfe atesos el nombre de tecnicismes. També caldria polir o contextualitzar temporalment els llocs on poses "En l'actualitat", ja que poden quedar obsolets aviat, sobretot en la part on parles dels costos actuals. Per últim, i aquí disculpa'm la insistència, encara hi ha diversos paràgrafs o frases que haurien de tenir una referència o bibliografia. Pensa que la distinció de qualitat implica que qualsevol peça de contingut hauria de poder ser contrastada i verificable. Veig certes xifres, costos, projectes o afirmacions del tipus "és necessari un estudi detallat" sense la corresponent referència. Jo penso que solucionat això, podria sotmetre's a votació. Bona feina! Xavier Dengra (MISSATGES) 23:02, 23 nov 2019 (CET)

Llista de flors nacionals[modifica]

Llista de flors nacionals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article fet a partir de diverses fonts que engloben el llistat. Crec que la llista presenta completesa suficient, així com imatges o referències per a esdevenir AdQ. Una cosa que trobo que podria ajudar a millorar l'article és la possibilitat de trobar noms en català per a cada una de les espècies; crec que alguna vegada haviem parlat uns quants usuaris de fer alguna mena de projecte (fins i tot amb la implicació del TERMCAT), però no recordo com va acabar la cosa. Com a objectiu a curt-mitjà termini tinc fer tots els enllaços vermells. Gràcies!--Darth (disc.) 22:07, 4 abr 2019 (CEST)

trobo els noms en català imprescindibles per a ser un adq. Una coseta, potser posaria les referències en la columna de la data o en algun lloc, no té sentit una columna pròpia, no apareix en cap altre llistat de qualitat. La introducció no hauria de contenir les fonts (que ja apareixeran com a ref) sinó una breu explicació del concepte i el que ja dius que explica la taula--barcelona (disc.) 20:11, 22 abr 2019 (CEST)

D'acord amb el tema dels noms en català, però només si existeixen.

A mi em preocupen més les referències, que algunes no són gaire oficials ni gaire fiables. Per exemple, googlejant una mica trobo disparitat d'opinions sobre quina és la flor nacional del Iemen, i en general no coincideixen amb la d'aquí.--Pere prlpz (disc.) 20:32, 15 maig 2019 (CEST)

Hola @Barcelona:, gràcies per la resposta! Estic d'acord amb el tema de les referències, ho cambiaré. Respecte al tema de les fonts a la introducció, crec que en les tres llistes de qualitat sobre les roques també es va fer així i de fet va ser una petició que es va fer durant l'avaluació.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)
Hola @Pere prlpz:, gràcies per la resposta! Precisament per això s'explica a la introducció d'on s'ha extret la informació; no és una llista que hagi fet jo, sinó que l'he extret d'estudis o publicacions de diferents organismes publics (els Jardins Botànics Nacionals d'Austràlia i la Universitat Nacional de Singapur); teòricament totes les plantes que consten en el llistat han estat extretes d'aquestes dues fonts. Com que mentre escrivia l'article intentava cercar fonts alternatives, vaig anar posant les que trobava. Jo crec que és el mateix cas que en el cas de les roques, allà pot ser que hi hagi fonts que ho classifiquin diferent, però la llista es va extreure d'una font fiable i rellevant i així s'especifica.--Darth (disc.) 01:08, 24 juny 2019 (CEST)

Enhorabona per la feina feta. Com a comentaris:

 • Crec que caldria que hi hagués un article per cadascuna de les flors nacionals
 • Seria interessant trobar el nom en català de totes les espècies que sigui possible
 • En referència al format de les referències, crec que s'ha d'escriure el nom complet de la llengua (anglès) i no l'abreviatura (en).
 • Caldria poder ordenar alfabèticament les columnes de països, les corresponents a noms i les de família i ordenar per data la columna de data de declaració.

-- Arnaurs (disc.) 13:45, 12 ago 2019 (CEST)

Hola @Arnaurs:! Moltes gràcies pels comentaris. Totalment d'acord amb que hauria d'haver un article per a cada flor; s'aniran fent ja que n'hi ha unes quantes. El tema del nom en català és cert que seria un extra molt valuós i en sóc totalment partidari, però no sé si serà possible ja que hi manca en moltes espècies. Pel que fa a l'idioma de les referències ho canvio tot seguit. No sabria com canviar el tipus de taula per a poder ordenar columnes; tu sabries com fer-ho? Salut!--Darth (disc.) 21:31, 19 ago 2019 (CEST)
@Darth vader 92: He pogut activar l'opció d'ordenar columnes. El problema és que les dates no s'ordenen correctament. He trobat en un altre article que ho fan d'aquesta manera: posen la plantilla "sort" o "ordre" i al camp 1 hi posen AAAA-MM-DD i al 2, el dia en format text. Vet aquí un exemple: 5 de juliol de 1999. He estat pensant que també seria interessant afegir la bandera de cada país en miniatura al costat del nom (es pot fer amb la plantilla "flag" o "bandera", nom del camp:1 i escrivint el nom del país). --Arnaurs (disc.) 00:56, 20 ago 2019 (CEST)
Un paràgraf i una llista de flors, també trobo important fer article de les flors, tema principal. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:46, 22 set 2019 (CEST)
Hola Manlleus, s'aniran fent els articles en vermell! Gràcies pel comentari!--Darth (disc.) 21:55, 6 oct 2019 (CEST)
Bon vespre! Bona feina. Coincideixo amb els comentaris del Pere, però discrepo amb la proposta de l'Arnaurs d'afegir les banderetes. Són un tema purament estètic que fa la pàgina més pesant (sobretot per als lectors que ens consulten amb les dades del mòbil) sense oferir cap benefici tangible. Per altra banda, seria important traduir els noms de certs publicadors a les referències, tipus National Heritage Board, Gobierno de Panamá, New Zealand Ministry for Culture and Heritage, etc.—Leptictidium (digui) 20:24, 8 oct 2019 (CEST)

Simbiosi[modifica]

Simbiosi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Comentaris: Trobo que té el potencial per a ser article de qualitat, sent article bo en Čeština, i fent alguns retocs i canvis hi podria estar a la perfecció. Ho he traduït del anglès i altres idiomes i ja té més de 75.000 octets. Gràcies,--Parouger 616 (disc.) 22:26, 15 set 2019 (CEST)

Bona tarda i gràcies per haver treballat en aquest article tan important. Veig que hi falten algunes referències citades. Per altra banda, no sé si algú ja ha respost als comentaris de Licos OM aquí.—Leptictidium (digui) 15:25, 18 set 2019 (CEST)
Hola, gràcies per respondre @Leptictidium:, he respost els comentaris de Licos OM; però, què és que hi faltin referències citades, que arregli les referències? Si és així ja ho acabo de fer...
Bona tarda. Si et fixes, veuràs que a la secció de referències n'hi ha un parell que tenen l'avís "Error de citació". Això és perquè has citat referències, però no n'has definit el contingut. Cal fer-ho igual que has fet amb totes les altres referències.—Leptictidium (digui) 20:50, 20 set 2019 (CEST)
Fet Fet! --Parouger 616 (disc.) 22:25, 20 set 2019 (CEST)
Un altre parell de cosetes que he vist:
 1. Crec que estaria bé, a la primera imatge, no només identificar les espècies que surten a la foto, sinó fer una breu descripció de la seva relació simbiòtica. Fet Fet!
 2. Hi ha contradiccions a l'article: per exemple, a la intro s'afirma categòricament que "En aquest tipus de relació cap organisme pot viure sense l'altre", però a la secció 1.1 es diu que la simbiosi pot ser obligatòria o facultativa. Fet Fet!
 3. Si no m'equivoco, l'article no és una traducció de l'article bo txec (que, en tot cas, no em sembla que compliria els requisits per a ABo en cas de presentar-se aquí), sinó de l'article anglès, que ha estat qualificat com a "C-class article". No em sembla necessàriament malament que les traduccions d'altres Viquipèdies tinguin una distinció aquí quan no la tenen allà, però sí que crec que s'hauria de raonar bé, especialment quan la diferència és tan gran. Què justifica que aquest article que a la Viquipèdia en anglès no es considera prou bo per ser B-class sigui un AdQ o un ABo aquí?

  Estic traduint coses del txec.--Parouger 616 (disc.) 20:33, 21 set 2019 (CEST) Ho faig per a la viquiestirada (ho intentarè fer abans del Desembre, en el que ho provarè amb altres articles) i per a tenir un projecte en el que treballar i tenir feina per a fer (feina fixa).--Parouger 616 (Sí?) 17:32, 2 oct 2019 (CEST)

 4. Crec que valdria la pena afegir una secció suficientment extensa sobre la història evolutiva de la simbiosi. Quan es creu que es van produir les primeres relacions simbiòtiques, com ho sabem, quines proves hi ha al registre fòssil, rellotge molecular, etc., si hi ha formes de simbiosi que s'han trobat en organismes passats però ja no es donen en organismes actuals, etc. En el mateix sentit, crec que caldria ampliar significativament la secció sobre coevolució, que ara és poc més que un grapat d'exemples d'organismes en què es produeix aquest fenomen. Estic fent la coevolució Coevolució: Fet Fet! Història evolutiva: No he trobat la informació / no sè com trobar-la. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 15:47, 29 des 2019 (CET)
 5. No es fa cap menció de la simbiosi de la flora intestinal, excepte en els remugants.—Leptictidium (digui) 08:48, 21 set 2019 (CEST) Ho buscarè al txec. Fet Fet!
Bon article i valoro les últimes edicions, destaco que les obres citades en bibliografia no estan ben enllaçades i coincideixo amb en Lepti. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:50, 22 set 2019 (CEST)
Perdó, però no ho sé fer He trobat la manera de fer-ho, fent...--Parouger 616 (Sí?) 20:20, 26 set 2019 (CEST) Fet Fet! --Parouger 616 (Sí?) 10:21, 20 oct 2019 (CEST) (només s'havia de posar la plantilla {{refend}})

Més coses:

 • Les referències 3, 4 i 5 donen errors. Fet Fet!
 • La referència 7 està en alemany i es tradueix ... a l'anglès. Això també passa a la referència 9. Fet Fet!
 • Moltes referències tenen textos en anglès que haurien d'estar en català: german, reprint, retrieved ... Fet Fet!
 • La darrera imatge fa que les referències hagin de ser molt més estretes. Millor posar-la a un altre lloc. Fet Fet!
 • Estaria bé usar les plantilles de referències d'aquí en lloc de les de :en, que duen els paràmetres en anglès. Fent... --Parouger 616 (disc.) 18:23, 23 set 2019 (CEST) Fet Fet!
 • S'hauria de fer una bona revisió lingüística.Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 15:48, 22 set 2019 (CEST)

Més coses que es podrien millorar que he detectat en una revisió en diagonal:

 • A l'apartat galeria, una imatge té descripció i les altres dues no. Jo potser seria partidari d'eliminar aquesta secció. Fet Fet! (eliminat)
 • La primera imatge té un peu de foto llarguíssim. S'hauria d'escurçar. Si és important contar-ho tot, potser hauria d'anar al text. Fet Fet! (He canviat el peu de foto)
 • La primera part de la primera frase té set referències. Això és un cas clar de sobrereferenciació. Amb una o dues de bones hauria de bastar.Fet Fet!
 • En citar la teoria de l'hologenoma, es referencien vuit referències. A part de que en sobren sis o set, les referències haurien d'anar en acabar la frase.Fet Fet!
 • En general, hi ha massa frases referenciades amb tres, quatre o més referències.Fet Fet!
 • Les negretes s'haurien d'usar només al principi de l'article segons VP:LE.Fet Fet!?

I al començament del apartat? Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 11:53, 6 gen 2020 (CET)

Tot Fet Fet! Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Bon dia i bon any. Als comentaris que ja vaig fer, voldria afegir que la definició següent no s'entén: El 1878, el micòleg alemany Heinrich Anton de Bary la va definir com «la convivència dels organismes a diferència»..—Leptictidium (digui) 11:16, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet! Era: la diferència de convivència entre els organismes. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet!, mès?

Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 21:09, 10 gen 2020 (CET)


Ciències humanes i socials[modifica]

Bandera d'Europa[modifica]

Bandera d'Europa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Traducció de l'article corresponent en anglès. A partir del 2014, els historials de l'original i de la nostra traducció divergeixen perquè, al meu parer, la versió anglesa comença a pecar de recentisme i afegir detalls poc rellevants. Espero que pugui assolir la distinció d'AdQ i per això compto amb la vostra anàlisi. Gràcies.—Leptictidium (digui) 20:51, 17 des 2019 (CET)

Hi he afegit referències a alguns llibres, perquè la majoria eren webs i a mi em sembla que un AdQ cal que tingui un mínim de referències a llibres. En aquest punt, a mi em sembla que ja es podria portar a votació. Bona feina.--Medol (disc.) 12:44, 29 des 2019 (CET)
Moltes gràcies per la teva aportació!—Leptictidium (digui) 21:00, 29 des 2019 (CET)

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà, existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)

Cultura i oci[modifica]

Dia de la Terra (Palestina)[modifica]

Dia de la Terra (Palestina) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He realitzat l'article a partir de la suma de les traduccions d'altres versions lingüístiques de la Viquipèdia i m'agradaria sotmetre-la a avaluació i posterior votació. Tota proposta de millora serà benvinguda.--Jove (disc.) 00:11, 9 abr 2019 (CEST)

Bon dia Jove. Un article interessant. Li aniré fent un cop d'ull tant de forma com de contingut. De mentres, siusplau, pots fer una revisió a les referències? Per exemple, la 11 diu directament "Error en el títol o la url.«».", o hi ha referències sense traduir ("en hebreo"). No sé si seria possible, d'altra banda, que referències com " Yiftachel, 2006, p. 170." apuntessin al llibre corresponent de la bibliografia (igual que ho fa la referència 1). Finalment, no hi ha cap font en la nostra llengua que parli d'aquest tema?--Arnaugir (discussió) 10:41, 8 set 2019 (CEST)
Bona nit Arnaugir. Efectivament, aquest article encara té molt punts de millora i no té sentit que es proposi a article de qualitat fins que no es puleixi. Ara per ara, estic acabant de cobrir els enllaços en vermell de l'article Leila Khaled. Previsiblement, en 15 dies l'hauré acabat del tot i em posaré intensivament amb aquest article. Dona'm dues setmanes. Gràcies!--Jove (disc.) 00:34, 12 set 2019 (CEST)
Bon article, esperem les millores doncs.--Manlleus (disc.) 13:05, 22 set 2019 (CEST)
Bona tarda. Un article amb molt de potencial. Un altre punt tipogràfic: hi ha molts espais espais durs (& nbsp;, sense l'espai entremig) en llocs que no tenen gaire sentit i sembla que daten d'aquestes edicions del JoRobot. Aviso el @Joutbis:. Per altra banda, els punts suspensius no haurien de ser tres punts seguits (...) sinó el símbol corresponent (…). Salut i gràcies per la bona feina.—Leptictidium (digui) 17:03, 8 oct 2019 (CEST)
Els espais durs, de fet, ja hi eren, en forma de caràcter Unicode. El que va fer el JoRobot va ser fer-los evidents. Treure'ls amb el bot a tots els articles no és viable, perquè de vegades són necessaris. No parlo només de l'espai entre un nombre i la seva unitat (que això encara seria automatitzable), sinó de construccions amb espais (llegendes de gràfiques, per exemple) que se'n van a pastar fang si hi poses un espai normal. Ja que hi som, tinc curiositat per saber per quin sistema van anar a parar tots aquests espais a l'article, perquè al teclat no hi és. Va ser l'infame traductor de continguts? O alguna altra eina? --Joutbis (disc.) 19:15, 9 oct 2019 (CEST)
Efectivament, seria interessant saber d'on vénen. Molts d'aquests espais apareixen a llocs on sembla molt improbable que els hagués posat algun usuari humà. @Jove:, ens podries confirmar si vas fer servir el traductor de continguts per a aquest article?—Leptictidium (digui) 18:47, 10 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: @Joutbis: Correcte, es va fer servir el traductor de continguts. Suposo que d'aquí venen els problemes. No obstant, ja he començat a fer la revisió pertinent. --Jove (disc.) 22:44, 10 oct 2019 (CEST)
Apa, un altre motiu per tenir-li tírria al traductor de continguts. Com si en faltessin...--Joutbis (disc.) 23:13, 10 oct 2019 (CEST)


Geografia[modifica]

Mauna Kea[modifica]

Mauna Kea (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Comentaris: Fico en avaluació el article Mauna Kea, un article sobre el volcà de les illes Hawaii. Tot el que comenteu ho intentarè plasmar en l'article. Article traduit del anglès i del francès, que són articles de qualitat. Ja té mes de 85.000 octets.

Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 20:00, 18 nov 2019 (CET)

S'haurien de fer els vermells de la introducció.--Medol (disc.) 21:02, 25 des 2019 (CET)

Fet Fet!. Parouger 616 (Sí?) 00:27, 29 des 2019 (CET)

Caldria una segona llegida, hi ha alguns petits errors de traducció, l'últim paràgraf ja l'he arreglat jo. Una altra cosa que veig és que hi ha dues referències on apareix "Falta indicar la publicació" que convindria solventar. amb la segona llegida i això de les referències, (Fet Fet!) per mi ja es podria portar a votació.--Medol (disc.) 12:32, 29 des 2019 (CET)

Ok, ara m'hi fico. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 12:49, 29 des 2019 (CET) Ja està fet. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 12:28, 1 gen 2020 (CET)

Bona feina. Com et vaig comentar, ara per mi ja es podria posar en votació.--Medol (disc.) 13:43, 1 gen 2020 (CET)
Ok, algú més abans de que el posi a votació? Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 11:19, 5 gen 2020 (CET) No?

Esports[modifica]

No hi ha cap article.


Música[modifica]

The Piper at the Gates of Dawn[modifica]

The Piper at the Gates of Dawn (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després de força temps, començo a demanar l'avaluació d'un altre disc més dels britànics Pink Floyd. Mateix procediment: l'he traduït principalment de la viquipèdia en anglès, repassant continguts d'altres viquis, i llavors he anat completant i referenciant els punts que quedaven més coixos. Estic encara en procés de revisió, i vaig creant articles en vermell per a complementar la feina, però el presento ja a avaluació per anar detectant les mancances. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 13:14, 31 gen 2020 (CET)--

@Solde: Li he fet una primera repassada, comentaris:
 • he tret una cita repetida; si creus que abans quedava millor, no dubtis en canviar-ho
  • Perfecte! gràcies!
 • hi ha una altra cita sense traduir
  • Fet Fet!
 • caldria arreglar els [cal citació]
  • citació1: Fet Fet!
  • citació2: Fet Fet!
  • citació3: Fet Fet!
 • em sembla recordar que el llibre d'estil recomana no fer seccions "Anècdotes", així que potser caldria acabar-la de fusionar a la resta d'apartats
  • Fet Fet! No ho he sabut trobar; no obstant, m'ho he rellegit i queda millor integrat en el propi text (de fet, una part estava duplicat.)
 • he estat fent altres retocs; si discrepes en cap, reverteix-lo
  • Perfecte! ;-)
Seguiré fent-hi relectures aquests dies per acabar-lo de polir, i aviam si també acabo de traduir Interstellar Overdrive. El disc s'ho mereix, és un dels meus preferits :) --Townie (discussió) 22:47, 31 gen 2020 (CET)
Grandíssim disc!! Sobre Interstellar Overdrive, perfecte!

Història[modifica]

Història del papat[modifica]

Història del papat (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Em sembla que ha quedat un article força complert, ben referenciat, i on tots els articles que se'n deriven estan fets. Prové de la traducció de l'article corresponent a la Wikipedia anglesa; tot i que considerablement augmentat.

Espero els vostres comentaris --Ignasi (disc.) 00:38, 27 gen 2020 (CET)

Per mi em ja es podria portar a votació. Molt bon article Ignasi!--Medol (disc.) 18:46, 28 gen 2020 (CET)
Ja saps que l'he anat seguint, m'agrada l'estructura general, els eixos cronològics i la feina dels vermells i temes annexos, enhorabona!--barcelona (disc.) 19:26, 2 feb 2020 (CET)

Simbologia del franquisme[modifica]

Simbologia del franquisme (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Vaig traduir fa un temps l'article del castellà, idioma en què és article de qualitat. Forma part també de la llista d'AQ de la wiqui espanyola a traduir. Té una extensió considerable i està força ben referenciada. La introducció està molt ben redactada i es nota com l'edició original està molt treballada, amb una llarga discussió. Us proposo avaluar-lo i completar-lo afegint millores i correccions. Crec que es podria convertir en un AdQ...--Jordiventura96 (disc.) 07:31, 5 març 2019 (CET)

Un article fonamental! Trobo a faltar un apartat propi per a la salutació, que també va funcionar com un símbol. Jo agruparia els apartats per tipus de símbol, quedaria una jerarquia més clara, per exemple la toponímia i el nomenclàtor formen un bloc, en un estil similar al que tenen a l'anglesa. També m'agrada d'aquesta que tingui una secció pròpia sobre la retirada i les polèmiques, que jo ampliaria. La part del jou i els temes relacionats està força ben explicada. Si tens temps i ganes, afegiria una secció sobre la presència o obligatorietat dels símbols (per exemple escoles, llocs oficials) i la seva extensió, perquè es vegi més el culte a la personalitat i el règim que esmentes a la introducció. Bona feina!--barcelona (disc.) 23:33, 30 març 2019 (CET)
Les notes i referències 39 i 40 estan imcomplertes. S'han traduit al català noms de carrers i places que no em sembla correcte (per exemple Plaça d'Espanya a Ferrol). També he vist algun error menor, com "La valle de los caídos" que hauria de ser article masculí si es deixa el nom en castellà, que crec que és com ha de ser. Els topònims haurien de portar el vincle a la seva primera aparició, per exemple València el porta a la quarta... Detallets com veus, crec que s'ha fet molt bona feina--Ivan Avz F (disc.) 17:50, 23 de juny 2019 (CET)

D'acord amb en Ivan Avz F, però és que s'ha de llegir la traducció amb calma. Moltes coses semblen sortides d'un traductor automàtic, com Quintanilla de Baix o els pronoms febles.--Pere prlpz (disc.) 22:41, 16 ago 2019 (CEST)


Cas Zeus i Torcal[modifica]

Cas Zeus i Torcal (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Acab de fer una ampliació substancial amb tota la informació dels BOPIBs i dels Diaris de Sessions del Parlament, amb també alguna web d'algún mitjà de comunicació. Per tant pas a proposar-lo per avaluar, per sabre la vostra opinió si esteis d'acord o creis que cal fer-hi més millores, que a mi, a hores d'ara, no s'hem ocorren.

Moltíssimes gràcies.--Tomeu87 (disc.) 03:41, 8 oct 2018 (CEST)

Bona feina. De moment, se m'acuden:
 • Cercar més fonts secundàries i terciàries per tal de basar-nos menys en fonts primàries com el BOPIB. Per començar, es podrien usar fonts que ara són als enllaços externs.
 • Formatar les referències usant {{ref-web}} i similars.
 • Substituir refs a mitjans com ixent.org o S'Arenal de Mallorca per d'altres més fiables.
 • Afegir qualque fotografia dels protagonistes. No en tenim cap de Sebastià Serra ni de Fèlix Pons, però sí de Cañellas.
 • No es diu quines varen ser les conclusions del dictamen de la comissió, cosa que és particularment important.
 • Estaria bé afegir un apartat de conseqüències o similar on s'explicàs com afectà a la tasca de govern aquest cas i, si s'escau, relacionar-ho amb altres casos com el Cas Túnel de Sóller.
 • Estaria bé enllaçar a qualque lloc (millor si és dins el text) a Primera legislatura de les Illes Balears i a Govern de les Illes Balears 1983-1987.
 • Si pots, mira a veure si aquest llibre parla del tema. El vaig llegir fa bastants d'anys, però l'autor no es deixava cap tema per demanar ... Pau Cabot · Discussió 08:06, 8 oct 2018 (CEST)
M'he llegit l'article i hi he fets algunes correccions ortogràfiques.
 • Seria interessant afegir un apartat de "Context" on s'expliquessin una mica les circumstàncies i la situació del govern de l'època.
 • De vegades el nom de les empreses es troba escrit en català o en castellà i algunes vegades apareix en cursiva, d'altres entre cometes o sense res. Caldria unificar el criteri.
 • No sé si la infotaula hauria d'agafar informació de Wikidata. Algun usuari més experimentat ho podria aclarir.
 • Caldria millorar les referències (editor, data, data de consulta, autor, etc.).
 • M'he fixat que a la primera referència, que és una tesi, l'apartat que has citat a la tesi té referència al llibre Baleares S.A. d'Andreu Manresa. Potser seria més convenient citar aquesta font.
 • Hi ha alguns paràgraf on crec que s'hauria d'indicar d'on es treu la informació. Ja he afegit el corresponent "cal citació".
Arnaurs (disc.) 13:10, 12 ago 2019 (CEST)

Rei Artús[modifica]

Rei Artús (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Propòs aquest article per a ser distingit, traduït directament de la Viquipèdia anglesa, on és AdQ. Esper que vos agradi! --Cparres (vostès diran) 00:59, 1 juny 2018 (CEST)

Un tema molt interessant. A l'apartat modern trobo que caldria incloure influències fora de la literatura i el cinema, pots agafar alguna cosa de. I si tens informació sobre l'art, penso que només veient les fotos de l'article ja es veu que és un motiu de pes, com és lògic amb la importància de la matèria de Bretanya en el seu conjunt. T'animo a fer algun dels vermells per completar més el tema, per exemple el període històric potser caldria. Bona feina!--barcelona (disc.) 18:48, 16 juny 2018 (CEST)
Hola @Cparres: BRUTAL l'article! Quina barbaritat de bibliografia de qualitat al darrere. Abans de passar-lo a votació, crec que na Barcelona té raó en el sentit que faltaria veure quin rol va tenir en la producció visual (pintura), no només en la literària. Per altra banda, recorda fer ús de la plantilla {{segle}}. Enhorabona! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:32, 5 des 2018 (CET)
@Cparres: M'afegeixo a la recomanacions dels companys. Esperem que no es quedi congelat en el temps i prosperi perquè és un article fantàstic. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:19, 22 set 2019 (CEST)
Em sumo als elogis i les recomanacions que s'han fet més amunt.
 • Per altra banda, en la frase que relaciona el nom «Arcturus» amb el d'Artur, em sembla imprescindible recuperar l'accent diacrític sobre «os» o, com a mínim, enllaçar a «óssos». Sense més context, no és evident si parlem d'animals o de parts del cos.
 • Compte també amb l'ús de cometes baixes o cursives per indicar glosses o traduccions; haurien de ser cometes simples (alguns exemples que he arreglat, però en queden d'altres).
 • Caldria revisar les fonts fiables per veure com anomenen G. de Monmouth. Només a l'Enciclopèdia.cat, ja hi he trobat el seu nom com a Geoffrey (via l'anglès), Geoffroy (via el francès), Godofred (suposo que és una traducció directa) i Jofre (traducció directa més versemblant). Jo apostaria per aquesta última versió, que també apareix en documents de l'IEC i segueix la catalanització habitual de noms medievals, però s'hauria de justificar l'opció elegida.
 • Em sembla important que es creï l'enllaç en vermell «Camlann».
 • Finalment, em grinyola el mot «romanobritó», tenim alguna referència a font fiable que l'atesti?—Leptictidium (digui) 16:47, 8 oct 2019 (CEST)

Castells de Gran Bretanya i Irlanda[modifica]

Castells de Gran Bretanya i Irlanda (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Traducció de l'article de la wikipèdia anglesa on és considerat un article bo. Crec que a la catalana podria merèixer el mateix guardó. --Beusson (disc.) 09:30, 5 gen 2020 (CET)

Bon dia, Beusson. Una primera avaluació molt ràpida i molt per sobre:
 • Queden molts   innecessaris, suposo que generats per l'eina de traducció, que s'haurien de substituir per espais normals a tot arreu on no estigui justificat l'ús d'un espai dur. Fet Fet!
 • Es recomana no fer servir el verb «seguir» amb el significat de «continuar». Ho he arreglat aquí, però crec que n'hi ha més. Fet Fet!
 • Val la pena fer servir la plantilla {{Segle}} per als segles. Fet Fet!
 • Queden vestigis del text en castellà que s'haurien de resoldre i, de manera més general, cal una repassada lingüística. La llengua ja està força bé, simplement cal una última polida.
Ho aniré fent de mica en mica --Beusson (disc.) 10:34, 6 gen 2020 (CET)
Rellegit dues vegades. Ara ja no sé que més fer-hi. --Beusson (disc.) 08:46, 22 gen 2020 (CET)
 • Recomano vivament fer servir la plantilla {{sfn}} per a les referències bibliogràfiques.
Investigo com es fa/ s'usa i ho faig. No l'he fet servir mai...--Beusson (disc.) 10:34, 6 gen 2020 (CET)
 • Aquest article pot prescindir tranquil·lament d'unitats imperials (milles, etc.). Fet Fet!
 • El llibre d'estil de la Viquipèdia recomana l'ús de cometes baixes («») en lloc de les altes ("").Fet Fet!
Gràcies per la bona feina i salut!—Leptictidium (digui) 09:36, 5 gen 2020 (CET)
Gràcies a tu per ajudar-me a millorar-lo.--Beusson (disc.) 10:33, 6 gen 2020 (CET)

Lletres[modifica]

No hi ha cap article.


Tecnologia[modifica]

No hi ha cap article.