Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció
El camí cap a un article de qualitat
 1. Recerqueu i escriviu un bon article
 2. Comproveu els criteris de qualitat
 3. Rebeu suggeriments creatius (avaluació) (34)
 4. Proposeu un article per a ser distingit (14)
  1. Llista d'articles bons (149)
  2. Llista d'articles de qualitat (719)
refresca

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 34 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2016 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica | modifica el codi]

Contingut

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1077:
Avaluacions del 2016: 20
Avaluacions del 2015: 94
Avaluacions del 2014: 76
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 214
Avaluacions del 2008: 170
Avaluacions del 2007: 27
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica | modifica el codi]

Arts[modifica | modifica el codi]

Llista de parcs i jardins de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Llista de parcs i jardins de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article, del que es va parlar a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Llistes de monuments, patrimoni natural i art públic; és un llistat dels Parcs i jardins de Barcelona, amb les dades i una breu descripció de cadascú. Si algú pot fer una repassada a nivell lingüístic li quedaria agraït.--Canaan (disc.) 17:12, 27 feb 2016 (CET)

@Canaan: t'hi he fet una bona revisió de llengua. Felicitats per la feina.--Arnaugir (discussió) 15:52, 10 abr 2016 (CEST)
Moltes gràcies!--Canaan (disc.) 18:15, 10 abr 2016 (CEST)

Mobiliari urbà de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Mobiliari urbà de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Nomino aquest article que presenta una descripció, història i elements destacats del mobiliari urbà de Barcelona, un tema no gaire tractat sovint però que forma part de la nostra vida quotidiana. Està fet amb bibliografia específica sobre el tema i algunes referències en línia. He passat el languagetool, però potser quedi alguna coseta a nivell lingüístic, agraïria una ullada d'algú que sàpiga. Gràcies.--Canaan (disc.) 16:59, 23 gen 2016 (CET)


Astronomia i astrofísica[modifica | modifica el codi]

Lluna[modifica | modifica el codi]

Lluna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article a avaluació en el marc de la Setmana de la Ciència 2014. Hi ha l'objectiu que la durada de l'article en avaluació no sigui més de dues setmanes així que demanem la vostra col·laboració per complir-ho. Gran part de l'article ha sigut traduït per Arnaugir. Moltes gràcies.--Manlleus (disc.) 17:38, 19 nov 2014 (CET)

Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització Majúscules
Ampliacions No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) No sé què més es pot afegir--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Imatges, mida (200px), peus de foto --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET) --Manlleus (disc.) 21:20, 9 des 2014 (CET)
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates, traducció dates)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia? Verbs passius
Subarticles: Oceanus Procellarum, Òrbita de la Lluna, Observació de la Lluna, Teoria de les marees, Teoria lunar, Programa Lunokhod, Projecte Horizon, Lluna en la ficció, efecte lunar Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET) Tots fets!--Manlleus (disc.) 20:57, 20 gen 2015 (CET)
Estil
Vermells S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants S'han creat tot una sèrie d'articles considerades més importants--Manlleus (disc.) 20:24, 25 gen 2015 (CET)
Fi traduccions Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET) Amb afegiment d'informació nova--Manlleus (disc.) 21:08, 9 des 2014 (CET)
Referències
--Manlleus (disc.) 17:40, 19 nov 2014 (CET)

Bona feina. Estaria bé citar La lluna, la pruna a la secció de cultura--Arnaugir (discussió) 17:49, 19 nov 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET) Amb referència.--Manlleus (disc.) 21:19, 9 des 2014 (CET)
quan acabeu la traducció de la secció cultural, feu-me ping i me la miro--barcelona (disc.) 12:42, 22 nov 2014 (CET)
Estic en el tema. Apart de traduir algunes seccions que falten, també puc ampliar alguna secció que vagi coixa com és la de cultura, si bé, amb tants mites i llegendes sobre la Lluna en totes les parts del món, segur que es pot millorar després de la secció anglesa i d'altres versions idiomàtiques.--Manlleus (disc.) 10:01, 23 nov 2014 (CET)
@Manlleus, Arnaugir: com veieu el tema de separar referències? Pensava fer "webs", "definicions" i "notícies". És una currada, però queda bé...--Jey (disc.) 23:47, 12 des 2014 (CET)
Si, també trobo que és una feinada impressionant però ajuda a tenir les referències ordenades. Crec que no hi ha cap guia d'estil però una bona idea és que en el futur hi hagi una plantilla de referències que s'incloguin les notes, notícies, definicions, etc de manera separada, ben estructurada i categoritzada. Gràcies per la feina, salutacions!--Manlleus (disc.) 09:16, 13 des 2014 (CET)

He llegit la secció de la lluna a la cultura com vaig dir, alguns comentaris:

 • cal rellegida, hi ha coses repetides, com aquella representació irlandesa, als primers paràgrafs, on jo afegiria algun connector per no fer frases tan telegramàtiques
 • hi ha salts bruscs de temes, per exemple de la menció als himnes a la representació astronòmica, jo posaria tot el que és literatura junt i separat de la resta. Ordena la secció sencera, perquè més endavant tornes a la mitologia ja esmentada al començament i no entenc per què. A més a més té després un apartat propi
 • si pots revisa frases traduïdes o redactades de manera estrabmya, per exemple "Com Galileo proporcionant el telescopi cap al cel i ha demostrat la realitat d'aquests relleus, aquesta concepció de l'esfera perfecta es troba en ....", costa d'entendre. No és un cas únic: "estava clar per veure en una esfera i no un disc", més avall
 • tens frases sense verb principal, exemple: "De la mateixa manera per a les llegendes de teriantropòdes —tal com l'home llop— criatures mítiques que extreuen la seva força de la Lluna"
 • hi ha repeticions: el tema del calendari surt a la primera secció, a la segona de nou i al simbolisme un tercer cop.... sembla que part està traduïda i part redactada de nou, caldria unificar
 • en definitiva: penso que s'ha fet un esforç molt important per recollir aspectes ben diferents de la lluna, en diversos àmbits culturals, però la redacció dista molt de ser d'un adq, revisa-la abans de passar a votació perquè el tema és molt interessant!--barcelona (disc.) 20:03, 13 des 2014 (CET)

No me l'he mirat a fons, però el que més hi he trobat és que falta que algú se'l llegeixi detingudament (no em refereixo a saber ortografia, sinó a llegir-se l'article i veure si el que diu cada frase és coherent i s'entén).--Pere prlpz (disc.) 13:05, 14 gen 2015 (CET)

Un parell de coses més:

 • Cal revisar els enllaços vermells. Alguns calen per entendre l'article i, o haurien de ser blaus, o s'hauria d'explicar alguna cosa més a l'article. D'altres haurien de ser blaus en qualsevol cas, i alguns enllaços vermells (alguns de les plantilles "vegeu també", per exemple) potser sobren.@Pere prlpz: He fet alguns dels vermells flagrants que hi havia. Fa falta crear els vermells que calen per entendre l'article però m'agradaria saber quins són. Apart crearé els principals mars i cràters lunars que falten. Salutacions, i gràcies pel missatge!--Manlleus (disc.) 21:04, 20 gen 2015 (CET) Principals mars i cràters lunars. Principals mars i cràters lunars.--Manlleus (disc.) 20:23, 25 gen 2015 (CET)
 • Hi ha un gràfic sobre la lluna cendrosa (File:Earthshine-Geometrie.svg) però estava mal explicat i molt deslligat del text. Potser el que caldria és parlar una mica del tema al text i posar una foto on es vegi el fenomen.--Pere prlpz (disc.) 15:57, 14 gen 2015 (CET)
 • La imatge File:Earthinuvfrommoon.jpg que és una foto ultraviolada de la Terra vista des de la Lluna, no sé què fa a l'article, i menys a l'apartat d'observació de la Lluna. Si no es contextualitza en algun lloc, jo la trauria.--Pere prlpz (disc.) 16:06, 14 gen 2015 (CET)
Dos detallets:
 • Al llibre d'estil es demana fer servir cometes baixes («») en lloc de cometes altes ("").
 • La infotaula diu: «Circumferència: 10,921 km». Se'ns ha encongit la Lluna! :-) Ara en sèrio, caldria revisar comes i punts en les xifres. —Leptictidium (digui, digui) 10:35, 11 juny 2015 (CEST)

Algunes cosetes:

 • Què és l'"allargament mensual" de la lluna que havien descrit els antics astrònoms indis?
 • Crec que l'ús de la preposició "en" necessita una repassada, perquè surt a llocs que em sonem malament, però no estic prou segur com va la norma com per posar-me a canviar-ho.--Pere prlpz (disc.) 20:43, 18 juny 2015 (CEST)

Continuaré quan es compleixi el repte de 2015!

@Leptictidium, Pere prlpz, Manlleus, Arnaugir: Ara que volen enviar la viquipèdia a la Lluna, i tenint en compte que una possibilitat sembla ser enviar els articles sobre la mateixa Lluna en totes les llengües, potser podríem mirar com tenim el nostre. Com està? --Gerhidt (disc.) 18:57, 21 abr 2016 (CEST)

@Gerhidt: Hola què tal? Que ve que la wikipedia formi part d'una càpsula del temps lunar, però potser no saben de la existència de la Internet Web Archive?? o dels historials dels articles? Bé, de totes maneres l'article sobre el nostre satèl·lit està força bé, apart dels "petits" defectes que van citar els companys ara ja fa un temps, fora ja d'excuses de participació en curses de crear articles, crec que entre un parell d'usuaris o algú assidu podem acabar l'article i presentar-lo, què me'n dieu?--Manlleus (disc.) 19:04, 21 abr 2016 (CEST)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica | modifica el codi]

Méthode de Nomenclature Chimique[modifica | modifica el codi]

Méthode de Nomenclature Chimique (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest article tracta d'un important llibre en la història de la Química ja que va ser el primer on s'establí un mètode sistemàtic de nomenclatura de substàncies químiques. He consultat la Wikipedia en altres llengües i en cap hi apareix, cosa que m'ha sorprès. Crec que després d'una avaluació podrà ser proposat com article de qualitat. Esper les vostres aportacions.Antoni Salvà (disc.) 09:49, 28 abr 2016 (CEST)

 • Hola! Moltes gràcies! És una molt bona feina. Aporto algunes propostes per si us semblen bé:
  • A la primera línia de la secció "Antecedents" diu: "Abans de la publicació del Méthode les substàncies químiques s'anomenaven sense cap criteri sistemàtic, de forma totalment incoherent." Jo treuria "de forma totalment incoherent" perque la coherència és subjectiva. Vull dir que jo entenc per no coherent que s'apliquin les mateixes normes amb criteris diferents, per exemple que "òxid" pogués referir-se també a alguns alcohols i a un benzè. Sembla que això no ocurria. Pot ser desordenat o desorganitzat sense ser incoherent. No ens podem saltar o aplicar malament normes que no existeixen ;)
  • Al segon pàrraf, "La coexistència de diferents maneres d'anomenar les substàncies donà lloc a la proliferació de sinònims d'un mateix compost químic." Només recordar que això encara passa. Ara n'hi ha encara més!
  • A la memòria de Lavoisier, "molts eren ridículs" suposo que l'opinió de l'home, no de la viquipèdia, jo posaria "ridículs" entre cometes.
  • Al segon pàrraf de la de Guyton: "Així hi ha l'òxid de plom groc (òxid de plom(II)) i l'òxid de plom vermell (tetraòxid de triplom)." Per a comparar el mètode antic amb un altre, a l'exemple posaria monòxid de plom i tetraòxid de triplom, o bé PbO i Pb3O4, o òxid de plom (II) i òxid de plom (II) i (IV),... el mateix sistema per a les dues substàncies.
  • Cal posar els sufixos en francès? És per alguna raó?

Merci :) Pantera Rosa · (disc.) 17:22, 30 abr 2016 (CEST)

 • Gràcies Pantera Rosa · (disc.). Aniré punt per punt:
  • La referència 6, veig que no la vaig posar en aquest apartat, diu que la manera d'anomenar les substàncies "es caracteritzava per la seva incoherència". La qualificació no és meva. Amb això no vull dir que sigui les més adequada, podem canviar "incoherent" per "arbitrària" o per "no sistemàtica", i no posar la referència.
  • És cert que hi ha massa sinònims, la qual cosa no és bona. Era un objectiu dels autors que cada substància només tingués un nom. Amb aquest sentit és així com s'ha d'entendre, malgrat no ho aconseguissin. A mi em desagrada aquesta situació que només crea confusió, i la IUPAC en lloc d'intentar assolir aquest objectiu ho empitjora proposant varis mètodes de nomenclatura.
  • Crec que no cal posar cometes. La frase completa diu: "Assenyala que els noms que hi havia no eren sistemàtics, molts eren ridículs, i entorpien l'avança del progrés químic." Em sembla que queda clar que era l'opinió de Lavoisier. De totes maneres si és necessari per a que s'entengui millor podem posar: "Lavoisier assenyala...".
  • És cert. Ho corregiré.
  • En quan als sufixos en francès els vaig posar perquè l'article tracta d'un llibre de nomenclatura, escrit en francès, i no de la nomenclatura actual en català. Em sembla que el Méthode no s'ha traduït al català. Els sufixos en català no sé quan es varen adaptar. Em sembla que l'IEC adaptà les normes de nomenclatura dins el segle XX, supòs que posant ordre a les adaptacions que s'havien fet. Evidentment ja no de la nomenclatura del Méthode, sinó de la nomenclatura de la IUPAC. Vaig creure que s'havien de veure quins eren els sufixos originals i no directament els catalans.

Gràcies @PanteraRosa: un altre cop per la teva col·laboració en la millora de l'article. Antoni Salvà (disc.) 23:34, 1 maig 2016 (CEST)

He creat l'ítem de Wikidata: d:Q24006375. Pau Cabot · Discussió 13:34, 4 maig 2016 (CEST)


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica | modifica el codi]

Grup 4 de la taula periòdica[modifica | modifica el codi]

Grup 4 de la taula periòdica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït de la Viquipèdia anglesa, on és article bo. Espero que aquí pugui tenir la mateixa distinció. Al llarg de l'avaluació intentaré anar buidant els enllaços en vermell que hi ha, i potser m'acabo animant a fer tots els elements d'aquest grup. --Townie (Discussió) 12:51, 12 des 2015 (CET)

Estaria molt bé posar una infotaula com la de en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:16, 27 des 2015 (CET)
Gràcies per la traducció. A l'article li calen alguns retocs de moment generals, com per exemple una taula periòdica sencera per a situar aquests elements al seu context. El segon apartat de la introducció és una mica extrany, parla d'un element del qual no es parla ni apareix en cap imatge i es centra en un tema molt específic. Hi ha un apartat que es diu "història" que no parla de la història del grup (des de quan apareix a la taula? com?) sinó de cada element per separat, cosa que correspondria a l'article de cada element respectiu; no seria millor treure'l o omplir-ho amb una línia però que sigui sobre "el grup 4"? A l'apartat de característiques passa el mateix, no hi ha ni una línia de característiques generals. El subapartat de característiques físiques hauria de tenir almenys una frase a la que parli d'ells com a grup o conjunt, ni que sigui per a dir que cap d'ells no tenen res en comú, i treure la informació separada de cada un d'ells que correspon a l'article respectiu de cada element. L'apartat "obtenció" és molt pobre, no parla de l'extracció ni de la producció, ni industrial ni de laboratori; descriu una reacció química que caldria posar en context. Com en altres apartats, es fa extrany un sol detall tan minuciós quan falta la informació més bàsica i general. Falta tot un apartat d'enginyeria de materials, per exemple. L'apartat d'aplicacions i usos tampoc no parla del grup, ni de tots els elements! Falta el titani, que és importantíssim a la medecina, i els usos dels altres dos també es poden ampliar. De pas es podria afegir l'impacte que tenen: social, econòmic, polític, ecològic. El mateix passa amb l'últim apartat, podria tractar d'una manera més amplia dels riscos de manipulació, laborals i d'usuari, de la toxicologia i de l'impacte general al medi, desde les mines al tractament de residus d'aquests metalls, passant per la producció i utilització. Tampoc no parla del grup com a tal en cap frase, i per separat tampoc no hi són tots. No cal posar informació particular de cada element, a mode de llista, proposo treure-la, a tots els apartats. L'he mirat d'endreçar una mica, però encara està desequilibrat pel que fa a contingut i referències. A nivell de detall, algunes frases són una mica extranyes, com "el titani no juga cap paper dins del cos humà".Pantera Rosa · (disc.) 12:12, 2 gen 2016 (CET)
Responc per punts a les peticions:
 • Aviat faré la infocaixa on hi haurà la taula periòdica, semblant a la de la viquipèdia anglesa.
 • El segon paràgraf de la introducció parla dels motius pel quals no es parlarà del rutherfordi: és un element sintetitzat, del qual se'n sap ben poca cosa. Parla també del següent element del grup. -improbable que es sintetitzi d'aquí poc.
 • Pel que fa a la història, crec que té més sentit que es parli de la història dels elements per separat. A nivell de grup, es pot dir ben poca cosa: el grup va aparèixer per primera vegada a la taula periòdica de Mendeleiev. La història de cada element no l'he fet especialment extensa per deixar material per la història de l'article de cada element. Simplement he explicat els trets principals.
 • Sobre les característiques, es parla en general dins de l'apartat de "químiques". Allà també s'explica el que surt resumit a la taula periòdica de sota.
 • Intentaré ampliar l'apartat d'obtenció com pugui. Pel que fa a la reacció química, s'explica al paràgraf de sobre.
 • Intentaré ampliar també la resta d'apartats que m'has dit.
 • He canviat la frase del titani per "el titani no té cap funció dins del cos humà".
Merci per la revisió! --Townie (Discussió) 13:08, 2 gen 2016 (CET)
@PanteraRosa: He millorat l'apartat d'Aplicacions. Segueixo aquest model per ampliar la resta de seccions o ho faries d'una altra manera? Gràcies! --Townie (Discussió) 19:57, 17 gen 2016 (CET)
Està millor, gràcies, ara explica alguna cosa de cada element. No ho faria servir com a model. Si fas això ambtotes les seccions, aquesta informació seria la mateixa en quantitat i més ordenada si aquest article només contingués la llista d'elements del grup, i entrant a cada un poguessim consultar les aplicacions i les altres informacions de cada element. Aquest article té sentit si relaciona els elements del grup, per a posar coses separades d'elements separats, ja tenim els articles dels elements. No cal posar palla.Pantera Rosa · (disc.) 12:26, 9 feb 2016 (CET)
Potser estaria bé fer un apartat tipus elements que constitueixen el grup i posar una taula amb els elements i una breu explicació de cadascun per contextualitzar-los, així com una imatge, fórmula, isòtops... Tot molt breu i sintetitzat, per evitar caure en la duplicitat d'informació en dos articles (aquest i el de cada element) però donant informació bàsica.--Darth (disc.) 03:26, 29 març 2016 (CEST)

Ciències de la vida[modifica | modifica el codi]


Ciències humanes i socials[modifica | modifica el codi]

Priego de Córdoba[modifica | modifica el codi]

Priego de Córdoba (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest és el primer que edito tot sol amb la intenció de presentar-lo a AdQ. Espero les vostres apreciacions per millorar-lo encara més. --Yuanga (disc.) 01:15, 28 març 2016 (CEST)

Holaǃ En principi l'única cosa que afegiria són més referències a l'apartat de patrimoni. En teoria cada edifici hauria de tenir com a mínim una referència, suposo que l'ajuntament deu tenir algun registre del patrimoni; es podria començar per aquí. Bona feinaǃǃ--Darth (disc.) 03:37, 29 març 2016 (CEST)
Gràcies Darth vader 92, miro de buscar-ne més! --Yuanga (disc.) 23:52, 29 març 2016 (CEST)
Hola! He fet alguns petits retocs i he creat una categoria específica. Crec que s'hauria de millorar la introducció, fer-la un pèl més llarga perquè sigui un bon resum de l'article. També crec que s'haurien de millorar les referències i afegir una secció de bibliografia (per exemple citant els llibres de referències i les fonts més importants). Salut!--Jey (disc.) 03:01, 23 abr 2016 (CEST)

Cultura i oci[modifica | modifica el codi]

She Shoulda Said No![modifica | modifica el codi]

She Shoulda Said No! (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduit de la viqui anglesa, on és article de qualitat -- Gerhidt (disc.) 19:42, 17 abr 2016 (CEST)

Bon article, com a detallet, estaria bé fer servir la pantilla {{sfn}} per les referències. – Townie (Discussió) 20:02, 17 abr 2016 (CEST)

Esports[modifica | modifica el codi]

Selecció de rugbi XV d'Escòcia[modifica | modifica el codi]

Selecció de rugbi XV d'Escòcia (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) L'article ha estat traduït de l'anglès, amb aportacions de la versió francesa, considerada article bo. Gerhidt (disc.) 09:33, 8 nov 2015 (CET)

Penso que abans de passar a fase de proposta de distinció s'hauria de:
 • Traduir les plantilles de referències + incorporar el camp "llengua" en aquells enllaços que no estiguin en català.
 • Al final de l'article parla de la plantilla actual. Seria més convenient especificar la temporada de la que parla.
 • Omplir els enllaços vermells dels equips del Torneig de Sis Nacions s'haurien de completar perquè apareixen sovint a l'article.

--Jove (disc.) 19:24, 9 feb 2016 (CET)

Disculpa, no ho havia vist. Aniré fent les millores que proposes, poc a poc (vaig bastant malament de temps). Moltes gràcies! -- Gerhidt (disc.) 16:15, 13 març 2016 (CET)

Llista de pilots de Fórmula 1[modifica | modifica el codi]

Llista de pilots de Fórmula 1 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Demano l'avaluació d'aquesta llista, traduïda de l'anglesa on es ADQ. Porto anys treballant-hi i ara ja està completa. És el primer cop que poso un article en avaluació i vaig una mica perdut, així que us demano una mica de paciència amb les possibles errades que faci.--Beusson (disc.) 10:56, 21 feb 2016 (CET)

@Beusson: caldria revisar la columna de punts, hi ha una barreja de punts i comes decimals que s'ha d'arreglar. Ex. Fernando Alonso té 1788 punts (mil set-cents vuitanta-vuit), però allà hi surt 1,788 (u coma set-cents vuitanta-vuit). En canvi d'altres estan bé. Pel que fa a la introducció, crec que és bastant millorable per exemple basant-se en la de l'article en anglès. Si necessites ajuda avisa--Arnaugir (discussió) 14:25, 10 abr 2016 (CEST)
Comentari Comentari La part dels punts resolta, al traslladar la plantilla en anglès se m'havien passat els de més de 1000 punts... La part de la introducció m'hi posaré en aquests propers dies, quan ho tingui t'aviso. Gràcies per revisar-ho.--Beusson (disc.) 19:19, 10 abr 2016 (CEST)
La introducció ja és igual (o millor) que a la versió anglesa. Només hi falta un paràgraf que està més avall (i ampliat!). Seguiré mirant si puc afegir-hi més coses. --Beusson (disc.) 22:50, 13 abr 2016 (CEST)

Música[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert)[modifica | modifica el codi]

Missa núm. 6 (Schubert) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova missa. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:21, 23 nov 2015 (CET)


Tannhäuser (Wagner)[modifica | modifica el codi]

Tannhäuser (Wagner) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 12:34, 26 des 2015 (CET)


Tristany i Isolda[modifica | modifica el codi]

Tristany i Isolda (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:12, 29 des 2015 (CET)


Fidelio[modifica | modifica el codi]

Fidelio (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 19:43, 30 gen 2016 (CET)


Samson et Dalila[modifica | modifica el codi]

Samson et Dalila (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:53, 7 feb 2016 (CET)


La Gioconda (Ponchielli)[modifica | modifica el codi]

La Gioconda (Ponchielli) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:52, 7 feb 2016 (CET)


I due Foscari[modifica | modifica el codi]

I due Foscari (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 23:14, 13 feb 2016 (CET)


Ernani[modifica | modifica el codi]

Ernani (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:55, 16 feb 2016 (CET)


Macbeth (Verdi)[modifica | modifica el codi]

Macbeth (Verdi) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:17, 10 març 2016 (CET)


L'amour de loin[modifica | modifica el codi]

L'amour de loin (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:17, 10 març 2016 (CET)


Henri VIII[modifica | modifica el codi]

Henri VIII (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 20:29, 5 març 2016 (CET)


Cinq-Mars (Gounod)[modifica | modifica el codi]

Cinq-Mars (Gounod) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 18:15, 10 març 2016 (CET)


El jacobí[modifica | modifica el codi]

El jacobí (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:39, 1 abr 2016 (CEST)


Killer Queen[modifica | modifica el codi]

Killer Queen (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'article és una traducció del de la Viquipèdia en castellà, on és article bo. Aniré creant els vermells al llarg dels pròxims dies. – Townie (Discussió) 19:28, 1 abr 2016 (CEST)


Rusalka[modifica | modifica el codi]

Rusalka (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:05, 8 abr 2016 (CEST)


Zelmira[modifica | modifica el codi]

Zelmira (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 15:49, 11 maig 2016 (CEST)


Semiramide[modifica | modifica el codi]

Semiramide (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 15:49, 11 maig 2016 (CEST)


Francesca da Rimini (Zandonai)[modifica | modifica el codi]

Francesca da Rimini (Zandonai) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 12:43, 19 nov 2015 (CET)


La donzella de neu[modifica | modifica el codi]

La donzella de neu (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:25, 24 abr 2016 (CEST)


Werther[modifica | modifica el codi]

Werther (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:37, 4 maig 2016 (CEST)


L'amico Fritz[modifica | modifica el codi]

L'amico Fritz (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 15:48, 11 maig 2016 (CEST)


I Rantzau[modifica | modifica el codi]

I Rantzau (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 10:20, 16 maig 2016 (CEST)


Història[modifica | modifica el codi]

Ramon Llull[modifica | modifica el codi]

Ramon Llull (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Ramon Llull és probablement el pensador més influent de la cultura occidental del segle XII-XIII, capaç de deixar-nos 265 llibres escrits en llatí, català i àrab. L'any 2016 ha estat declarat Any Llull i és una bona ocasió per mirar de deixar un article ben complert i referent per a altres wikipedies. Val a dir que la meva funció és la d'assumir les propostes de millora que feu, ja que el seu contingut és el resultat de les aportacions de molts altres editors que ja han aconseguit crear un molt bon article. Gràcies per les vostres oportunes aportacions.--amador (disc.) 10:06, 23 abr 2016 (CEST)

Referències[modifica | modifica el codi]
@Amadalvarez: Enhorabona! Me'l miraré a fons en els pròxims dies. De moment veig que la referència #5 està duplicada (apunta a la #9 que també és a les referències). El mateix amb la #6 i la #14. Son diferents capítols del mateix llibre? Es podrien posar tots a bibliografia?--Jey (disc.) 23:18, 23 abr 2016 (CEST)
Fet Fet!. #5 i #9, fusionades. #6 i #14 són de dos capítols diferents del mateix llibre. Em carregaré el capítol, ja que els autors de tots ells són els mateixos.--amador (disc.) 07:34, 24 abr 2016 (CEST)
@Amadalvarez: la referència 43 (Ramon Llull de hereje nada) està trencara i a l'hemeroteca no la he trobat. Potser és d'una altra data?--Jey (disc.) 00:46, 24 abr 2016 (CEST)
Fet Fet!, és 30-01-2011.--amador (disc.) 07:34, 24 abr 2016 (CEST)
Misc[modifica | modifica el codi]

Primer de tot, gràcies per la tria de personatges clau que sempre fas per als adq, són fonamentals i ens permeten "ensenyar" bones obres als partners externs. Passo a comentar

 • Fet Fet! la introducció es pot redactar molt millor, es nota que s'han afegit cosetes i l'estil final no és llegidor: massa "primers" en el primer paràgraf, no es "pateix" una transformació religiosa, desordre entre temes religiosos i literaris entre els paràgrafs.
  • Millorada. S'accepten noves crítiques. --amador (disc.) 19:55, 28 abr 2016 (CEST)
 • Fet Fet! redacció no neutral al primer paràgraf de la biografia malgrat les refs, "personalitat desbordant" i "abassegadora"? No és una cita, sinó al redactat principal. I si és citació, cal posar-ho. To assagístic
  • Traslladat i neutralitzat en una secció sobre "reconeixements" on és més fàcil fer cites valoratives dels estudiosos.--amador (disc.) 21:04, 1 maig 2016 (CEST)
 • resta de la biografia molt llegidora i amena. Només ampliaria la diferència entre dominic i franciscà, pot ser no evident per al lector actual perquè un orde el condemnaria i l'altre no (dins temptació Gènova)
 • Fet Fet! mapa dels viatges, trobo a faltar una llegenda
 • Fet Fet! secció de pensament i concepció artística: no es parla d'art (sé que fa referència a la seva Ars però no és el que espera trobar un lector), s'introdueixen conceptes desordenats. Suprimiria la secció i posaria cada cosa al seu lloc (pensament religiós, filosòfic...) o bé faria que fos una introducció de la resta de seccions sobre el seu pensament. Prefereixo la primera, perquè els temes surten després, però no voldria desfer feina aliena.
  • eliminada secció i text distribuït en altres punts més adients.--amador (disc.) 19:32, 28 abr 2016 (CEST)
 • caldria ampliar la secció de filosofia, queda massa minsa i només esbossa els temes
 • a veure si durant l'any es van omplint els vermells sobre les seves obres!
 • Fet Fet! per què la llegenda sobre el canvi religiós està dins de les obres?.
  • Integrat a biografia. --amador (disc.) 19:55, 28 abr 2016 (CEST)
 • Fet Fet! darrer paràgraf de la secció "obra" (que poso en singular perquè inclou estil i no sols relació de títols): és poc neutral i crec que hauria d'estar dins una secció diferent: llegat, on es parli del lul·lisme i d'altres aportacions. De fet potser canviaria el títol de la secció "anticipacions" per aquest de llegat, més comú als nostres articles, i hi inclouria tot. I a més a més després ve una secció de lul·listes, on es barreja la filosofia i els estudiosos contemporanis. Sé, i ho diu, que el terme engloba les dues categories, però resulta confús
  • Estil i llengua separat de "Obra" Estil i llengua separat de "Obra".
  • eliminada darrer paràgraf secció Estil eliminada darrer paràgraf secció Estil
  • No fet No fet! integració "anticipacions" en "Llegat", veure comentari Jey en següent punt.
 • Fet Fet! el vegeu també no acaba de ser el que tocaria
  • centrat a la figura de Llull i canviat de lloc.--amador (disc.) 16:46, 6 maig 2016 (CEST)
 • Fet Fet! dubte: no sé si dins de llegat caldria posar alguna cosa sobre tot allò anomenat amb el seu nom (per exemple Institut Ramon Llull, facultat de Blanquera URL...) i l'any Llull. Jo crec que sí, perquè es fa en altres personatges i indica que l'homenatge segueix viu
  • Fet Fet!--Jey (disc.) 00:04, 26 abr 2016 (CEST)
 • @Jey:, ja que has agafat tema Llegat, pots mirar de resoldre el que diu Barcelona sobre incorporar (o no) aquí les "anticipacions científiques" ?. Merci, --amador (disc.) 07:13, 26 abr 2016 (CEST) No fet No fet!. Jo ho deixaria com està ara. Amb el redactat actual les aportacions científiques son una part més de la biografia i mereixen apartat propi.--Jey (disc.) 23:53, 26 abr 2016 (CEST)

--barcelona (disc.) 12:34, 24 abr 2016 (CEST)

Florins[modifica | modifica el codi]
 • Wow quina feinada!! Durant aquesta setmana em miro l'article i et faig anotacions pertinents, d'acord? Bona feina!--Kippelboy (disc.) 05:59, 26 abr 2016 (CEST)
  • He anat fent alguns retocs de format mentre llegia l'article. Molt bona feina! Ara vaig per Obra. Comentaris: d'acord amb jey que la part de doctrina filosòfica hauria d'anar més referenciada en consonància amb la resta de l'article. I un petit dubte. A l'article parla de florins i he trobat això: 500 florins d'or: són el Florí d'or d'Aragó? > ho sembla, però no em quadren les dates. És la mateixa moneda? Ho pots verificar? Ho dic per afegir o no enllaços--Kippelboy (disc.) 23:56, 26 abr 2016 (CEST)
   • @Kippelboy: No en sé gaire de numismàtica, però tot apunta a que hi ha algun error de traducció/transcripció de fa molt de temps i tots els llibre que esmenten el tema de Llull diuen "florins", però aquesta moneda no es van inventar fins la segona meitat del s.XIV. Les monedes que circulaven a finals del XIII a la corona d'Aragó eren el diner barceloní que va anar perdent terreny en favor del melgorès encunyat a la zona de Montpeller (encaixa amb la zona on es feia la dotació). Posteriorment, Jaume II va fer encunyar "diner de tern" i doblons. Pels interessats, recomano la lectura d'aquest document.--amador (disc.) 19:52, 30 abr 2016 (CEST)
   • @Kippelboy: He trobat alguns documents amb pagaments de Jaume II a altres persones en dates similars i sempre eren sous de Barcelona. Però no he trobat la que parli de la subvenció al Llull. --amador (disc.) 19:53, 6 maig 2016 (CEST)
Informàtica[modifica | modifica el codi]

He fets uns quants retocs però encara hi ha feina...

 • Fet Fet! A més a més, Llull és reconegut com un pioner de la informàtica, per la seva influència sobre Gottfried Leibniz. -> referència, no?

--Arnaugir (discussió) 19:51, 28 abr 2016 (CEST)

Ampliat i referenciat --amador (disc.) 22:38, 6 maig 2016 (CEST)
Mapa[modifica | modifica el codi]

Potser estaria bé modificar el mapa d'"Un hipotètic periple" i posar un mapa mut o amb les divisions frontereres de l'època. No té gaire sentit un mapa amb viatges de fa 800 anys amb les fronteres actuals, ja que aquestes divisions no ens aporten cap mena d'informació rellevant. Per situar-nos ja tenim els noms de les ciutats. Un exemple és el mapa que tenen a es-wiki. --Darth (disc.) 23:42, 29 abr 2016 (CEST)

Fet Fet! el mapa sense fronteres que molt raonablement deia el Darth vader 92.--amador (disc.) 19:52, 30 abr 2016 (CEST)
Ars[modifica | modifica el codi]
 • Estic creant l'apartat general de l'Art lul·liana o Ars. (demà si ningú s'anima aquesta nit, crearé l'article d'Ars (Ramon Llull) (tot i que potser seria millor anomenar-lo: Ars (sistema filosòfic). Que engloba els diferents escrits sobre els 16 arts. Que en penseu del nom. S'accepten suggerencies.--Metralleta95 (disc.) 00:23, 30 abr 2016 (CEST) (edito)-->Fet Fet!--Metralleta95 (disc.) 19:09, 30 abr 2016 (CEST)
em sembla molt bé, endavant amb totes les obres :) --barcelona (disc.) 10:15, 1 maig 2016 (CEST)
Català[modifica | modifica el codi]

@Barcelona, Amadalvarez: En la versió anglesa s'afirma que el català es coneix a vegades com "la llengua de Llull", per analogia amb "la llengua de Cervantes" o similars. És prou notable? Cal afegir alguna referència que digui que és l'escriptor més important en llengua catalana? el més important autor medieval? el més ... de ...? --Jey (disc.) 11:48, 30 abr 2016 (CEST)

si hi ha una ref (deu haver-hi milers), posa l'afirmació, i explica per què breument. No posaria l'escriptor més important (seria molt discutible), ja s'explica que fou el creador de molta part del lèxic de la llengua i això i la data és el que el situa en aquest lloc, d'aquí el nom de l'institut Ramon Llull a l'estranger com hi ha Cervantes i similars en altres idiomes--barcelona (disc.) 10:17, 1 maig 2016 (CEST)
La referència no he sabut trobar-la... --Jey (disc.) 13:07, 1 maig 2016 (CEST)

@Jey, Barcelona: He fet una interpretació a partir d'autors que ho fan servir. Mireu a veure que us sembla i canvieu/esborreu, segons considereu.--amador (disc.) 18:30, 6 maig 2016 (CEST)

Genial! --Jey (disc.) 19:36, 6 maig 2016 (CEST)
Imatges de "Codex St Peter Perg 92"[modifica | modifica el codi]

No sé d'on han sortit aquestes imatges ni si les descripcions coincideixen exactament amb el que s'hi diu. De moment les poso en forma de galeria, però caldria confirmar origen i continguts si es volen mantenir. Salut!--Jey (disc.) 00:10, 6 maig 2016 (CEST) Fet Fet!. @Jey:, són d'una biografia escrita pel seu deixeble francès Thomas Le Myésier el 1322. Els originals estan als PDFs que es mostren en aquest directori de la biblioteca on es conserven. Ho he indicat a la capçalera de la galeria que has fet.--amador (disc.) 18:50, 6 maig 2016 (CEST)


Alonso Fernández de Córdoba y Figueroa[modifica | modifica el codi]

Alonso Fernández de Córdoba y Figueroa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento aquest personatge per veure si pot arribar a ser un article de qualitat o almenys bo. El vaig crear el 2014 i el vaig anar millorant fins que el vaig deixar tal com està, ara li he canviat el nom per evitar problemes o conflictes amb possibles futures biografies de membres de la seva família. En tot cas, Alonso Fernández de Córdoba va ser un noble i religiós castellà, fill dels marquesos de Priego que va arribar a ocupar càrrecs d'importància com el d'inquisidor general, comissari de croada i va arribar a ser cardenal, encara que no va rebre títol cardenalici. He consultat una àmplia varietat de fonts, si bé en la seva majoria bastant antigues, tot i que això no ha impedit que hagi sortit un article prou llarg i complet.--Sorenike (disc.) 17:26, 28 març 2016 (CEST)

Hola! Li he fet retocs però encara hi ha paràgrafs que no s'entenen:
 • "que havia recomanat el nomenament de Froilán Díaz, i fins i tot del mateix cardenal Córdoba,[17][18] del qual n'havia acceptat el nomenament a inquisidor general a disgust, car ell pretenia instal·lar en el càrrec al valencià Antoni Folch de Cardona.[19]" -> Qui ho pretenia?
 • "El cardenal va fer-se enterrar al madrileny convent de la Merced Descalza. Abans de la seva mort, havia donat poders per testar a Juana Fernández de Córdoba, duquessa de Gandia, i a altres senyors. Foren testamentaris el seu espòs Carlos Francisco de Borja, el marquès de Priego i altres persones.[21][24]" -> L'espòs de qui?

Salut!--Jey (disc.) 00:00, 8 maig 2016 (CEST)


Treva de Nadal[modifica | modifica el codi]

Treva de Nadal (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traducció de la Viqui anglesa on l'article ja és AQ. L'he estat complementant amb diversos materials i monogràfics que van aparèixer el Nadal de 2014 coincidint amb el centenari dels fets. Espero que us agradi. Salut! --Jey (disc.) 23:17, 15 març 2016 (CET)

He fet alguns retocs gramaticals.
 • "Malcolm Brown, del Museu Imperial de la Guerra, estima que"... -> caldria referència Fet Fet! --Jey (disc.) 16:45, 21 abr 2016 (CEST)
--Arnaugir (discussió) 15:33, 10 abr 2016 (CEST)

Hodonímia de Barcelona[modifica | modifica el codi]

Hodonímia de Barcelona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article sobre hodonímia de Barcelona, és a dir, els noms dels carrers, el seu origen i història. Està elaborat amb bibliografia sobre la matèria i enllaços on-line. He provat de passar el languagetool, però m'ha sortit un missatge dient que no podia perquè l'article és massa gran, així que agrairia si algú li pot fer una ullada. Gràcies.--Canaan (disc.) 20:03, 16 feb 2016 (CET)


Símon Petliura[modifica | modifica el codi]

Símon Petliura (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traducció de l'article equivalent en francès, on és article bo. Potser li caldria (ho faré) eliminar algun enllaç intern en vermell, però en tot cas, i segons el meu modest parer, no n'hi cap que tingui especial importància i que impossibiliti per sí mateix una bona qualificació de l'article. --MALLUS (disc.) 23:30, 1 feb 2016 (CET)

Hola! He fet alguns retocs menors. Caldria posar ordre a les referències, utilitzant les plantilles {{sfn}}, {{ref llibre}}, {{ref publicació}} i similars. Salut!--Jey (disc.) 00:23, 23 abr 2016 (CEST)
Estaria bé millorar la introducció, fer-la una mica més llarga resumint els punts més importants de l'article.--Jey (disc.) 01:20, 23 abr 2016 (CEST)

Lletres[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.


Tecnologia[modifica | modifica el codi]

No hi ha articles en aquesta secció.