Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Avaluacions  · Propostes de distinció  · Articles de qualitat  · Propostes de retirada  · Temes de qualitat

Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 24 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2018 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 0:
Avaluacions del 2017: 0
Avaluacions del 2016: 0
Avaluacions del 2015: 0
Avaluacions del 2014: 0
Avaluacions del 2013: 0
Avaluacions del 2012: 0
Avaluacions del 2011: 0
Avaluacions del 2010: 0
Avaluacions del 2009: 0
Avaluacions del 2008: 0
Avaluacions del 2007: 0
Avaluacions del 2006: 0
Avaluacions del 2005: 0


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

Divuit Grans Preludis Corals[modifica]

Divuit Grans Preludis Corals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre aquesta col·lecció de peces de Johann Sebastian Bach. Intentaré millorar-lo amb el que em comenteu.--Andreu Diport · 19:45, 1 abr 2018 (CEST)

Hola @Andiport: li he fet una mica de revisió.
 • Les obres han d'anar en cursiva. Siusplau revisa que no me n'hagi deixat cap.
 • no entenc la frase: "El motet del Renaixement, en un estil de madrigal, constitueix pel motet coral, emprat al BWV 665 i 666" (potser pel meu desconeixement del tema...)Fet Fet!

Salut--Arnaugir (discussió) 18:59, 26 oct 2018 (CEST)

Això de les obres en cursiva també inclou tots els BWV?
Cert, "constitueix un model pel motet coral".

Salut, --Andreu Diport · 19:42, 26 oct 2018 (CEST)

Em sembla que no inclou els BWV. Gràcies!--Arnaugir (discussió) 23:21, 18 nov 2018 (CET)
Jo el passaria a votació @Andiport:, el veig molt correcte :) Xavier Dengra (MISSATGES) 00:37, 5 des 2018 (CET)

Astronomia i astrofísica[modifica]

Sistema solar[modifica]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Reprenc l'avaluació, després de molt de temps estic tornant a afegir informació i a veure si com a mínim anem polint els punts més importants.

Nota: he traslladat l'avaluació anterior a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar/Arxiu-1, que és el procediment adequat.--Manlleus (disc.) 22:12, 1 març 2018 (CET)

Bones! Bufff, és una feinada d'article, s'haurà de mirar amb molta calma. Crec que el primer pas natural és polir totes les referències amb errors, i posar idioma i altres paràmetres pendents en aquelles que no en tinguin. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:37, 9 març 2018 (CET)

@Xavier Dengra: Cert! De fet encara no he començat a polir l'estil i format de l'article perquè volia afegir més contingut. De totes maneres aprofitaré l'avaluació de Lluna i altres articles sobre astronomia per millorar aquest. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:55, 19 març 2018 (CET)
Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització
Ampliacions
Imatges, mida (200px), peus de foto i galeries
Traduir imatges (les possibles o viables)
Introducció més clara
Missions espacials en cursiva
Referències (ordre dates DD MMM AAAA, traducció dates, idioma i paràmetres)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia?
Verbs passius
Subarticles: per determinar
Estil
Vermells
Fi traduccions
Referències


Exploració de Júpiter[modifica]

Exploració de Júpiter (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traducció ADQ de castellà/anglès. Em doneu un cop de mà a polir l'article? GràciesManlleus (disc.) 17:18, 14 maig 2018 (CEST)

Jo mouria la taula d'exploració sistema exterior, no pertany a la introducció. I aquests colors? Evita termes com "nostre" sistema (subjectius) i redactat informal, té un to poc enciclopèdic, probablement influència de la versió espanyola, més assagística. I crec que les seccions caldria canviar-les d'ordre: les futures i les presents o passades estan massa barrejades, com quan es parla de missions tripulades (potencials) abans que el tema del cometa. --barcelona (disc.) 23:24, 24 maig 2018 (CEST)
@Barcelona: Bones, gràcies per comentar!! Cert, la taula ve de enwiki, em sembla una mica molest a dalt de tot, potser la moc a la secció de "vegeu també". Els colors eren per agrupar les dècades, però a enwiki ho han eliminat perquè tampoc aporta gaire. Faré una rellegida en busca d'expressions i paraules en format assagístic o poc enciclopèdic. Sobre l'ordre de les seccions no em sembla que sigui necessari una gran modificació, si bé està agrupada principalment en "tipus de missió" i no tan sols cronològica, però si es vol destacar l'article com a cronologia l'ordre seria el següent (com a itwiki): primers sobrevols (pioneer, voyager, ulysses, etc.,), l'incident del cometa (encara que va ser un fet destacat aïllat i és dubte si hauria d'entrar en aquest article però ho han inclòs en la majoria d'idiomes), la missió Galileo, les noves missions (Juno i les properes), les missions robòtiques cancel·lades i finalment les possibles però teòriques missions tripulades.--Manlleus (disc.) 22:31, 28 maig 2018 (CEST)

Biografies[modifica]

Leila Khaled[modifica]

Leila Khaled (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després d'un elaborat treball de recerca durant el 2017 sobre la biografia de l'activista, poso punt final de a les aportacions un any després. En aquest moments es la versió més eleborada de la Wikipedia sobre aquesta dona, cèlebre internacionalment, icona de l'activisme polític als anys 1970. --Jove (disc.) 15:31, 17 oct 2018 (CEST)

Hola @Jove: boníssima feina! A mi l'article em suggereix poques millores; la més important és que penso que la secció de biografia, segrestos d'avions i altres activitats no acaba de tenir una estructura del tot organitzada, ja que ara per ara sembla que la biografia queda tallada el 1969 quan s'integra al FPAP. Al meu criteri, tant els segrestos d'avions com les altres activitats es podrien estructurar en subapartats de la biografia de manera que es continua amb una línia del temps fins als nostres dies. Potser per simplificar les subseccions, els dos segrestos poden anar en un sol subtítol. Amb això, jo crec que passat un mes es podria presentar ja a votació, tot i que crec que és més raonable votar-lo com a article bo en tant que és una persona viva i qualsevol nou esdeveniment podria deixar l'article obsolet. Salut! Xavier Dengra (MISSATGES) 22:42, 23 oct 2018 (CEST)
Moltes gràcies @Xavier Dengra:. He incorporat la proposta de canvi de l'estructura de l'article. La veritat és que té més sentit com proposes. D'altra banda, constatar que hi ha persones vives amb AdQ. Només ho dic perquè no sigui una línia vermella per descartar d'entrada l'article en el moment de la votació. Gràcies per l'atenció. Seguiré millorant l'article omplint de contingut els enllaços vermells. --Jove (disc.) 12:50, 24 oct 2018 (CEST)
Hola @Jove: et felicito per l'article i t'agraeixo especialment per ser una biografia d'una dona indispensable. Tanmateix hi ha uns fragments que no acabo d'entendreː
 1. Segons algunes fonts, la direcció del FPAP pesà que Yitshaq Rabbín, ... què vol dir pesà?
 2. ... s'apartà els 116 passatgers que conformaven la tripulació de la nau, i es feu esclatar la part frontal de l'avió,... a qui no queda clar qui els va fer apartar.
 3. En l'apartat de la seva presència a terres catalanes dius que cap de les 3 vegades va poder venir, però en canvi sí que sembla que va anar a Valènciaː Concretament, realitzà xerrades a la Universitat d'Alacant (30 de març) i al barri de Velluters de la ciutat de València (1 d'abril).Tiputini (disc.) 14:17, 27 oct 2018 (CEST)
Hola @Tiputini:, disculpa pel retard i gràcies per les felicitacions. Ara he pogut afegir alguna informació més (ja supera els 40K) i també he aconseguit que m'alliberin una imatge de la xerrada de Barcelona del 2017. Passo a resoldre els dubtes, que ja he esmenat:
 1. És un error tipogràfic, on posa "pesà" ha d'anar "pensà"
 2. He aclarit amb més èmfasi com foren els segrestadors qui mogueren els hostatges i feren esclatar la part frontal de l'avió.
 3. Absolutament d'acord. Aquesta secció la vaig redactar abans que se celebrés la xerrada a Alacant-Valencia al març-abril 2015 i per tant no estava actualitzada. Moltes gràcies per pensar-hi!--Jove (disc.) 16:16, 8 nov 2018 (CET)
Molt bona feina @Jove: jo crec que el pots passar a votació! Xavier Dengra (MISSATGES) 00:39, 5 des 2018 (CET)
Bon dia @Xavier Dengra:. Paradoxalment he trobat noves fonts amb nova informació durant el període d'avaluació. Davant del dubte de retirar-lo o no provisionalment, he optat per anar actualitzant-lo durant l'avaluació. M'agradaria demanar esperar fins a principis de gener ja que estic en constant ampliació i creació d'articles vinculats que estan en vermell. Penso que així es podrà presentar de la millor forma per a ser distingit. Aviso també a @Tiputini:. Moltes gràcies.--Jove (disc.) 11:15, 5 des 2018 (CET)
@Jove: Missatge rebut, l'article està quedant molt bé.

Pilar Pons i Lax[modifica]

Pilar Pons i Lax (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Proposo aquest senzill article a avaluació conscient que la seva distinció més adequada, tant per l'extensió com per qualitat de la bibliografia que té al darrere, és la d'article bo. Penso que cobreix a bastament la vida de la biografiada i que no pot veure's més ampliat. Gràcies. Xavier Dengra (MISSATGES) 11:11, 25 oct 2018 (CEST)

Bon article, hi he fet algun retoc. Entenc que no hi ha més informació que la plasmada a l'article.--Arnaugir (discussió) 23:33, 18 nov 2018 (CET)

Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

No hi ha cap article.


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

Classificació de les roques ígnies[modifica]

Classificació de les roques ígnies (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després de les llistes de roques, és el torn de les classificacions; la primera és la de les roques ígnies. Comenteu qualsevol cosa que vegeu malament o millorable o qualsevol cosa que canviaríeu. Moltes gràcies!--Darth (disc.) 15:25, 12 maig 2018 (CEST)

Molt bon article, força imatges propies i en català, però comentaria una cosa, aquestes imatges estan en png/jpeg, sent aquestes bàsicament text, quadres i fletxes, es podrien representar en SVG perfectament, facilitant la fàcil traducció i manipulació així com independència de resolució i baix pes del fitxer. Salutacions
Hola @Manlleus:, gràcies pel comentari. M'ho han comentat vàries vegades, la veritat és que no sabria com fer-ho; les importo amb l'Inkscape i no em deixa triar el tipus de fitxer.--Darth (disc.) 23:57, 28 maig 2018 (CEST)
Si ho fas des de zero i només hi ha text i poca cosa més, fer-ho en Inkscape i exportar-ho en SVG és cosa de pocs minuts. No pots desar-ho en SVG? Jo fins i tot he obert png o jpeg i llavors l'he pogut desar en SVG malgrat que no hagi optimitzat res.--Manlleus (disc.) 16:32, 29 maig 2018 (CEST)
Hola @Manlleus:, he penjat la imatge en svg (la primera que hi ha), però no sé perquè em modifica el contingut, varia la mida de font i això fa que se solapin les lletres amb altre contingut. Saps per què pot ser això? Gràcies!--Darth (disc.) 13:21, 9 set 2018 (CEST)
@Darth vader 92: Bones, sé al que et refereixes, a mi també em passava en algunes imatges, suposo que amb experiència s'aconsegueix millors resultats, però he comparat la imatge en SVG i la original que tenies abans i no veig diferències, es veuen bé igual, fins i tot amplio o faig zooms i no es mou res, tot està al seu lloc sense solapar-se res.--Manlleus (disc.) 19:32, 9 set 2018 (CEST)
Bones @Darth vader 92:! L'article és molt complet en el sentit que conté moltíssima informació, però crec que a nivell divulgatiu de la Viquipèdia és massa dens i atapeït. Els gràfics, taules, fórmules i esquemes necessitarien un lífting: una mica més ordenat i demanar ajuda al Viquipèdia:Taller gràfic a veure si poden passar gràfics a svg. El de l'encapçalament és massa gros i dens. Després hi ha moltes subclassificacions en negreta que les passaria a taules o subseccions menors per facilitar el flux de lectura. Salut i bona feina! Crec que pot quedar un article magnífic :) Xavier Dengra (MISSATGES) 00:44, 5 des 2018 (CET)
Gràcies pel comentari @Xavier Dengra:. Demanaré la conversió de les imatges al Viquiprojecte i intentaré homogeneïtzar taules i altres continguts. Suposo que respecte allò de les negretes et refereixes a l'apartat de QAPF. És cert que no concorda massa amb el llibre d'estil i que potser no és la millor solució, però crec que de les que vaig provar era la més adequada. De totes maneres faré noves proves a veure com queda! Gràcies!--Darth (disc.) 17:19, 9 des 2018 (CET)

Ciències de la vida[modifica]

Genealogia genètica[modifica]

Genealogia genètica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. L'he estructurat, ampliat en més de 16.000 octets i hi he afegit nombrosos gràfics creats ex profeso, consultant i citant bibliografia especialitzada. Considerant necessària –com a mínim– una segona lectura, resto obert a suggeriments, crítiques, consells i aportacions. --Jordi picart (disc.) 20:58, 1 oct 2018 (CEST)

Jordi picart vaig tard però estic llegint ara el teu article, és un tema molt interessant! Crec que caldria ampliar la part d'ètnia, pots agafar coses dels ancestrals i les migracions de l'anglesa que completarien el tema. I potser inclouria alguna secció crítica sobre possibles usos derivats del tema. M'agrada molt el gràfic de % familiar segons parentiu--barcelona (disc.) 09:09, 6 nov 2018 (CET)
Jordi picart d'acord amb el que proposa na Barcelona sobre usos derivats i riscos. Per altra banda, tractant-se d'una entrada amb conceptes tècnics, trobo a faltar força més referències en la majoria de seccions -alguns paràgrafs sencers no en tenen, i altres la referència sembla que no cobreixi tot la informació i només de les afirmacions finals. Sobretot, també afegiria més enllaços blaus per conceptes tècnics o sigles (tot i que es repeteixin en seccions diferents). Bona feina! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:16, 5 des 2018 (CET)

Ciències humanes i socials[modifica]

No hi ha articles en aquesta secció.


Cultura i oci[modifica]

Hentai[modifica]

Hentai (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He mirat en fonts acadèmiques i de premsa, en llocs web de notícies considerats fiables, he estructurat seguint un ordre lògic, he redactat sense quasi tecnicismes i l'extensió és considerable.--Hienafant (disc.) 14:07, 26 març 2017 (CEST)

Els títols dels mangues apareixen en anglès (One Thousand and One Arabian Nights, per exemple). Si són obres escrites originalment en anglès estaria bé explicar-ho al text, però si no s'hauria de fer servir el títol original i la seva traducció al català (amb la transliteració quan s'escaigui).--Pere prlpz (disc.) 15:41, 25 ago 2017 (CEST)
@Hienafant: Li manca una revisió general. He observat alguns errors de redacció, de puntuació i altres de conceptes redundants. Et poso un parell d'exemples perquè et facis una idea de per on vaig.
Exemple 1:
El 1969 apareix One Thousand and One Arabian Nights (d'Osamu Tezuka) i un any després apareix Kureopatora d'Osamu Tezuka, ambdós obres les primeres del anime hentai. Crec que no cal esmentar dos cops l'autor dins la mateixa frase perquè la empobreix (això m'ho deia el meu professor de llengua), i que es podria evitar ordenant les paraules d'una altra manera. Amb això milloraries la comprensió de la frase i la seva qualitat, sense perdre contingut ni significat. Pots provar d'utilitzar pronoms o d'altres recursos per evitar repeticions.
Exemple 2:
A la dècada del 1970 apareix i es desenvolupà el hentai. Hi manca l'apostrof.
La part positiva és que està força referenciat, ben estructurat i te imatges i enllaços. A més té força contingut i aquest resulta interessant.
Un consell. Si en una mateixa frase hi ha més d'una referència, queda millor, des del punt de vista estètic, posar-les totes juntes al final (sempre després del punt). Sng (disc.) 22:18, 28 nov 2017 (CET)

Crec que he fet el que m'heu dit, @Sng: i @Pere prlpz:--Hienafant (disc.) 20:15, 26 maig 2018 (CEST)

Dubto si en aquest cas és adient posar les imatges explícites tan amunt, o si no val més posar-les més avall per que només se les trobi qui ja hagi vist de què va el tema i sàpiga què es pot trobar a l'article.--Pere prlpz (disc.) 20:20, 26 maig 2018 (CEST)

M'agradaria aclarir que jo no les he posades.--Hienafant (disc.) 20:38, 26 maig 2018 (CEST)

He llegit l'article i està força bé, en especial el seu ús impecable de les referències. Una sèrie de consideracions:

 • Per mi el dèficit principal de l'article és la seva redacció, excessivament telegràfica. Hi ha massa paràgrafs d'una sola oració: s'haurien de fusionar en paràgrafs més llargs i amb l'ús de connectors on escaigui. També s'abusa de les enumeracions.
 • S'haurien de redistribuir algunes seccions. Història del gènere hauria de tenir mes subseccions, per exemple Orígens. Legislació respecte el hentai i Hentai fora del Japó es podrien fusionar, ja que a més els apartats són curts. Actrius de doblatge al hentai inclou només un paràgraf; o bé s'hauria d'extendre significativament, o bé traslladar-se a una altra secció.
 • La introducció podria ser un pèl més extensa, resumint una mica la història, els problemes legislatius, el consum, etc.
 • Estaria bé una mica més de contingut sobre els videojocs hentai. A altres Viquis n'hi ha més detalls segons veig.
 • A parer meu, manquen imatges. Només n'hi ha tres, dues de les quals en una mateixa subsecció. Jo vaig en sentit contrari a l'usuari anterior: crec que les imatges explícites haurien d'estar més amunt, ja que d'això tracta l'hentai. Vinyetes, portades, etc.; a Commons n'hi ha algunes que es podrien utilitzar.

Bona feina!—Cparres · Discussió 19:19, 12 juny 2018 (CEST)


Llista d'obres literàries publicades a Asia Raya[modifica]

Llista d'obres literàries publicades a Asia Raya (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de enwiki on és de llista de qualitat.--Arnaugir (discussió) 00:13, 24 nov 2018 (CET)

Hola @Arnaugir:! Me l'he llegit sencer i el veig impecable. Penso que per facilitar la taula, seria millor incloure-hi una columna amb les fotos dels autors, més que no pas imatges individuals incrustades a la dreta (sobretot de cara a la lectura via mòbils). Crec que per la resta, el passaria a votació un cop acabat el termini d'avaluació. Xavier Dengra (MISSATGES) 12:53, 8 des 2018 (CET)

Esports[modifica]

Supercopa d'Europa de futbol 2005[modifica]

Supercopa d'Europa de futbol 2005 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article de la viquipèdia en anglès, on té la distinció d'article bo. Trobo que en la viquipèdia en català també la podria tenir. Markus2801 (disc.) 00:47, 25 ago 2018 (CEST)

Allà on apareix "Liverpool" i "Madrid" hauria de constar "Liverpool FC" i "Real Madrid FC" per anomenar el club i no la ciutat. --Jove (disc.) 15:08, 25 set 2018 (CEST)
Cada cop que apareix "Liverpool" i "Madrid"? Quan per exemple es va anant explicant el trascurs del partit també? No ho sé, però trobo que potser es fa una mica pesat llegir tota l'estona "el Liverpool FC", trobo que ja s'entén que estem parlant de l'equip i no de la ciutat. Ara ho he afegit a la primera linea de l'article i a l'apartat de detalls (al marcador, sota les equipacions i a les estadístiques) i aquí si que trobo que queda millor així. El Real Madrid només s'anomena un cop (a post-partit) i ja ho he arreglat i he ficat Real Madrid CF. Markus2801 (disc.) 22:48, 28 set 2018 (CEST)
Hola @Markus2801:, bona feina! A nivell de contingut l'article està molt bé i podria bé merèixer la distinció d'AdQ! Ara per ara, però, té deficiències ortogràfiques i gramaticals força greus -suposo que com a resultat de la traducció, que no són gens naturals en català. Per altra banda, la infotaula caldria desenvolupar-la força més, afegir més fonts bibliogràfiques a les seccions de resum i post-partit i catalanitzar les referències. És prou feina per anar fent, però solucionats aquests aspectes sí que pot tenir perfectament el distintiu en un futur. Salutacions. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:41, 23 oct 2018 (CEST)

Supercopa d'Europa de futbol 2001[modifica]

Supercopa d'Europa de futbol 2001 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article de la viquipèdia en anglès, on té la distinció d'article bo. Trobo que en la viquipèdia en català també la podria tenir. Markus2801 (disc.) 00:20, 1 set 2018 (CEST)

És també un molt bon article; tot i que ara per ara hi veig les mateixes mancances que al de la Supercopa de 2005. La meva recomanació és que et centris en un dels dos, i quan estigui a punt per sotmetre'l a votació, posar-s'hi amb l'altre. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:42, 23 oct 2018 (CEST)
Val moltes gràcies. Per ara em centraré en l'altre doncs. Markus2801 (disc.) 14:01, 24 oct 2018 (CEST)

Música[modifica]

Julietta[modifica]

Julietta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 16:20, 15 feb 2017 (CET)

Hi ha prou referències, però moltes són en webs, només hi ha un llibre. Si fos possible utilitzar-ne algun altre em semblaria més ben acabat. Per si et serveix, en anglès fan servir la guia de Holden.--Medol (disc.) 12:12, 20 ago 2017 (CEST)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 12:20, 16 ago 2018 (CEST)
Arxivo proposta per inactivitat (més de 6 mesos sense comentaris o edicions a l'article). Xavier Dengra (MISSATGES) 15:20, 2 ago 2018 (CEST)
La recupero.--Lohen11 (disc.) 12:22, 16 ago 2018 (CEST)

Petite messe solennelle[modifica]

Petite messe solennelle (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre una nova òpera. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 21:52, 27 abr 2017 (CEST)

Caldria ampliar l'anàlisi musical i afegir noves referències, potser pot servir l'article en anglès, que és article bo i on hi ha bones referències.--Medol (disc.) 17:30, 6 set 2017 (CEST)
@Lohen11: He afegit diversos "cal citació" a paràgrafs que podrien ser discutits de subjectius. També hi ha una frase "Durant els anys següents es va veure afectat per una greu prolongada i dolorosa" que crec que està tallada. Arreglat això, jo crec que es podria passar a votació i buidar aquestes propostes que porten més temps. Salut! Xavier Dengra (MISSATGES) 15:29, 2 ago 2018 (CEST)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 10:42, 16 ago 2018 (CEST)

Gloriana[modifica]

Gloriana (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 19:12, 17 juny 2017 (CEST)

Sobre les referènccies d'Erb i Whittall, si els llibres no es fan servir en l'article s'haurien de llevar. Per altra banda estaria bé una referència als personatges. Per la resta em sembla un bon article que ja es podria posar en votació.--Medol (disc.) 13:04, 27 nov 2017 (CET)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 12:38, 16 ago 2018 (CEST)

Vanessa (Barber)[modifica]

Vanessa (Barber) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.

Estaria bé afegir alguna referència a l'argument. Per la resta, considero que ja es podria portar a votació.--Medol (disc.) 11:12, 12 gen 2018 (CET)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 12:52, 16 ago 2018 (CEST)

Król Roger[modifica]

Król Roger (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. Mentre duri l'avaluació, l'aniré polint seguint les vostres aportacions, crítiques o consells.--Lohen11 (disc.) 19:31, 26 jul 2017 (CEST)

Només hi trobo a faltar referències a l'argument i fer servir algun llibre per referenciar l'article. Per la resta, em sembla un molt bon article que ja es podria portar a votació.--Medol (disc.) 10:42, 29 març 2018 (CEST)
Fet Fet!--Lohen11 (disc.) 13:08, 16 ago 2018 (CEST)

Història[modifica]

Cas Zeus i Torcal[modifica]

Cas Zeus i Torcal (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Acab de fer una ampliació substancial amb tota la informació dels BOPIBs i dels Diaris de Sessions del Parlament, amb també alguna web d'algún mitjà de comunicació. Per tant pas a proposar-lo per avaluar, per sabre la vostra opinió si esteis d'acord o creis que cal fer-hi més millores, que a mi, a hores d'ara, no s'hem ocorren.

Moltíssimes gràcies.--Tomeu87 (disc.) 03:41, 8 oct 2018 (CEST)

Bona feina. De moment, se m'acuden:
 • Cercar més fonts secundàries i terciàries per tal de basar-nos menys en fonts primàries com el BOPIB. Per començar, es podrien usar fonts que ara són als enllaços externs.
 • Formatar les referències usant {{ref-web}} i similars.
 • Substituir refs a mitjans com ixent.org o S'Arenal de Mallorca per d'altres més fiables.
 • Afegir qualque fotografia dels protagonistes. No en tenim cap de Sebastià Serra ni de Fèlix Pons, però sí de Cañellas.
 • No es diu quines varen ser les conclusions del dictamen de la comissió, cosa que és particularment important.
 • Estaria bé afegir un apartat de conseqüències o similar on s'explicàs com afectà a la tasca de govern aquest cas i, si s'escau, relacionar-ho amb altres casos com el Cas Túnel de Sóller.
 • Estaria bé enllaçar a qualque lloc (millor si és dins el text) a Primera legislatura de les Illes Balears i a Govern de les Illes Balears 1983-1987.
 • Si pots, mira a veure si aquest llibre parla del tema. El vaig llegir fa bastants d'anys, però l'autor no es deixava cap tema per demanar ... Pau Cabot · Discussió 08:06, 8 oct 2018 (CEST)

Setge de Montsegur[modifica]

Setge de Montsegur (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Voldria posar en avaluació aquest article. He intentat seguir els criteris de qualitat sempre que he pogut. Hi he referenciat totes les dades que hi sortien (o quasi totes); sempre que ha estat possible les referències han estat triades d'enllaços a documents presents a la xarxa, i quan no ha estat possible ho he referenciat amb bibliografia. Crec que queda coix a nivell de fotografies que l'il·lustrin, cosa que m'agradaria solucionar en un parell de mesos, quan les vacances em permetin poder retirar-me un parell de dies a Montsegur (fotos del jaciment arqueològic o dels projectils de trabuquet que encara s'amunteguen en alguns racons de la muntanya, etc). Sobre l'ortografia, cada cop que el llegeixo hi trobo alguna cosa, per tant, en aquest sentit, vaig corregint-lo a poc a poc. Bé aquests són els meus criteris. Serà un exercici intel·lectual interessant saber la vostra opinió i provar, d'aquesta manera, d'arrodonir-lo una miqueta més. --Rocafera (disc.) 21:20, 30 maig 2018 (CEST)

@Rocafera: Un article excel·lent! I els articles i contingut relacionat (Zoé Oldenbourg, Ramon de Perella, les fotografies..) també són d'una magnífica qualitat. Felicitats per tota aquesta feinada, els resultats són ben palpables! A continuació incloc alguns comentaris, petits detalls i potser subjectius, que crec que podrien acabar d'arrodonir l'article:
 • Donada la magnitud de l'article, crec que podries engruixir una mica la introducció. Per exemple, jo suggeriria incloure els precedents del setge (com havia evolucionat la guerra fins aleshores) i també afegiria com es va desenvolupar el setge. Pel lector més distret una primera introducció global és molt convenient.
 • També crec que seria bo que totes les imatges anessin a la dreta (el sagnat del text de vegades deixa espais enormes, segons la pantalla, quan es posen les imatges a l'esquerra).
 • A nivell general també et recomanaria l'ús de les notes curtes al peu, per simplificar la referenciació. A l'article Ofensiva de Catalunya, per exemple, pots veure com funcionen. Crec que reduirien molt de text redundant al codi de l'article.
 • A "La presa del Roc de la Tor": La tardor va passar amb relativa calma, sense que les fonts ens hagin aportat l'existència de cap enfrontament. Crec que seria millor simplificar i impersonalitzar aquest tipus d'oracions. Per exemple: "La tardor va passar amb relativa calma, sense que les fonts citin cap enfrontament".
 • Seria bo referenciar aquesta frase de la secció "Montsegur": A partir d'aquell moment el castell esdevé un centre important on s'hi refugiaran centenars de càtars.
 • Les seccions "Balanç final del setge" i "Després del setge" potser es podrien combinar en una secció de desenllaç?
 • La fotografia de la Gorja del Caroulet a la secció de notes potser es veuria més si es posés a la secció de "Montsegur".
 • Al meu parer el "vegeu també" hauria d'incloure altres articles sinó és innecessari (perquè els enllaços ja apareixen a dins del text).
 • M'he pres la llibertat de fer un grapat de retocs de faltes.
En general, altre cop, remarcar que és un article excel·lent. Amb unes petites esmenes crec que hauria de superar amb escreix una votació d'article de qualitat. --Auledas (disc.) 04:19, 6 oct 2018 (CEST)
@Auledas:Moltes gràcies pels comentaris! Em fa il·lusió saber que l'article agrada i que té possibilitats de superar la votació de qualitat. Els propers dies aniré adaptant l'article als suggeriments que em fas. Només comentar-te que les notes curtes al peu era un tema que tenia pendent en aquest i en molts d'altres articles que he escrit. La veritat és que no sabia com es feia i ara tinc l'excusa d'aturar-me a mirar-m'ho en calma.--Rocafera (disc.) 00:05, 7 oct 2018 (CEST)
He realitzat els canvis proposats per @Auledas:, menys el primer punt. Tinc pendent engruixir la introducció. Espero poder-ho fer aquesta setmana.--Rocafera (disc.) 23:11, 25 oct 2018 (CEST)

@Rocafera: Per acabar-ho de referenciar he afegit notes al peu del llibre "Cathar Castles. Fortresses of the Albigensian Crusade 1209-1300", que té un parell de pàgines sobre Montsegur. Jo crec que és un article excel·lent i ja podria passar la votació sense cap problema, però si acabes d'ampliar la introducció perfecte (que ara és una mica microcefàlic, amb 50.000 octets d'article i només un paràgraf d'introducció, haha). --Auledas (disc.) 15:48, 31 oct 2018 (CET)

He ampliat la introducció de l'article. No sé si s'escau tot el que s'hi diu, però ara, com a mínim, ja no és un article microcefàlic ;) Moltes gràcies @Auledas: per les observacions. N'he après moltǃ --Rocafera (disc.) 18:43, 31 oct 2018 (CET)

@Rocafera: Jo ho veig molt bé, ara no sé si seria convenient esperar més recomanacions o passar directament a votació (no ho he fet mai així que no sé el procediment). I al contrari, moltes gràcies a tu per aquesta feinada! Si passa a votació fes-me un ping que així me n'adonaré, que generalment no passo per les votacions. Salut i gràcies altre cop! --Auledas (disc.) 19:05, 1 nov 2018 (CET)

Hola. Felicitats per l'article, Rocafera!! Només venia a dir, que m'he estat mirant l'article i crec que la introducció és massa llarga. La introducció vindria a ser un resum de l'article, en el cas que ens ocupa, hauria de ser més o menys de tres paràgrafs. Ara mateix és massa llarga. Vegeu Viquipèdia:Secció d'introducció#Longitud: Com a orientació general, una introducció no hauria de tenir més de quatre paràgrafs. D'altra banda, quan tingui un moment, m'agradaria llegir-me l'article amb calma (justament fa poc vaig llegir un bon llibre sobre els càtars). De nou, enhorabona per la feina--Arnaugir (discussió) 23:29, 18 nov 2018 (CET)

@Arnaugir: Finalment he fet la modificació que deies sobre la introducció. I gràcies pels comentaris!--Rocafera (disc.) 23:36, 1 des 2018 (CET)

Rei Artús[modifica]

Rei Artús (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Propòs aquest article per a ser distingit, traduït directament de la Viquipèdia anglesa, on és AdQ. Esper que vos agradi! --Cparres (vostès diran) 00:59, 1 juny 2018 (CEST)

Un tema molt interessant. A l'apartat modern trobo que caldria incloure influències fora de la literatura i el cinema, pots agafar alguna cosa de. I si tens informació sobre l'art, penso que només veient les fotos de l'article ja es veu que és un motiu de pes, com és lògic amb la importància de la matèria de Bretanya en el seu conjunt. T'animo a fer algun dels vermells per completar més el tema, per exemple el període històric potser caldria. Bona feina!--barcelona (disc.) 18:48, 16 juny 2018 (CEST)
Hola @Cparres: BRUTAL l'article! Quina barbaritat de bibliografia de qualitat al darrere. Abans de passar-lo a votació, crec que na Barcelona té raó en el sentit que faltaria veure quin rol va tenir en la producció visual (pintura), no només en la literària. Per altra banda, recorda fer ús de la plantilla {{segle}}. Enhorabona! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:32, 5 des 2018 (CET)

Referèndum d'independència de Croàcia de 1991[modifica]

Referèndum d'independència de Croàcia de 1991 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de la versió anglesa, on és un article bo. --Arnaurs (disc.) 20:38, 15 jul 2018 (CEST)

un article breu, potser per a bo ok. Posaria context en comptes de circumstàncies. Hi ha barreges, per exemple, reconeixement és del referèndum o de la independència? Sé que estan molt lligats però no és exactament el mateix (dret a decidir i votació legitima vs acceptació nou estat). Em falta context (per analogia al referèndum català): premsa abans i durant l'afer, passos previs per poder publicar la proclamació, etc. Caldria crear alguns vermells bàsics abans de passar a votació com la independència del país --barcelona (disc.) 19:33, 21 jul 2018 (CEST)
Hola Arnaurs. Abans de tot, felicitar-te per la bona feina. He llegit l'article i s'enten prou bé. Jo només demanaria que algun expert faci una correcció gramatical (jo no soc la persona recomanada :P) i ampliaria, com diu l'usuària Barcelona, alguns dels enllaços vermells bàsics per acabar d'entendre l'article. De vegades un AdQ és també l'ecosistema d'informació que presenta mitjançant hipervincles. Gràcies de nou! --Kippelboy (disc.) 22:31, 23 jul 2018 (CEST)
Bon dia. Pot ser que sigui només el meu ordinador, però les dues infotaules comprimeixen molt la introducció de l'article.—Leptictidium (digui) 13:15, 20 oct 2018 (CEST)
Hola! D'acord amb el que diuen na Barcelona, Kippelboy i Leptictidium. Pel que fa a la infotaula, en comptes d'una taula extra paral·lela, es pot compilar tot en una de sola com al de Referèndum sobre la independència de Catalunya. Xavier Dengra (MISSATGES) 22:22, 23 oct 2018 (CEST)

Lletres[modifica]

No hi ha cap article.


Tecnologia[modifica]

MG 42[modifica]

MG 42 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Aquest article tracta de la metralladora de propòsit general alemanya utilitzada en la Segona Guerra Mundial. Gairebé tota la informació ha sigut traduïda de la pàgina anglesa. Eloi Montes (disc.) 21:25, 8 maig 2018 (CEST)

@Eloi Montes: Bones! Gran feinada. Dos coses a simple vista, corregeix errors tipogràfics i ortogràfics que n'hi ha un munt, i segon, formata les referències. A veure si podem polir l'article i presentar com a proposta AdQ amb cara i ulls.--Manlleus (disc.) 15:18, 17 maig 2018 (CEST)
@Manlleus: Crec haver corregit totes, o com a mínim una gran part dels errors tipogràfics i ortogràfics de l'article, si ho veus bé, la setmana que ve, el presentaré per a avaluar-lo com a article de qualitat. -- Usuari:Eloi MontesEloi Montes (disc.) 18:37, 20 maig 2018 (CEST)
@Eloi Montes: Crec que hi ha errors encara així com expressions molt semblants a eswiki. Els enllaços vermells en la secció "vegeu també" s'han de crear o bé retirar. Aniria bé que algú més en digui la seva.--Manlleus (disc.) 22:35, 28 maig 2018 (CEST)
@Eloi Montes: Hola! Bona feina de traducció. Et llisto diversos aspectes abans de passar a la tasca de revisió ortogràfica:
 1. L'article manca moltíssimes referències; ara mateix hi ha seccions i paràgrafs sencers sense cap font.
 2. La secció de sobrenoms, millor integrada a la d'història, que és molt breu. A la secció d'història em falta informació de context sobre la situació per produir-la, quina indústria se'n va fer càrrec, a banda d'intentar lligar una mica més les frases.
 3. Més enllaços blaus a altres articles, ara està una mica orfe.
 4. El "Vegeu també" només té sentit si s'hi enllacen articles que existeixen (ara n'hi ha molts que no).
 5. Des de la referència 1 a la 34, s'han de traduir els paràmetres de les fonts i les notes al català.
 6. Des de la referència 35 a la 49, cal utilitzar les plantilles de referències amb els paràmetres corresponents. N'hi ha algunes de blogs que no són acceptables perquè no semblen massa fiables.
Ànims amb l'article i salut! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:27, 5 des 2018 (CET)