Viquipèdia:Avaluació d'articles

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Drecera:
VP:AA
Avaluació d'articles que volen optar a una distinció

Des d'aquesta pàgina es demana l'avaluació o revisió dels articles que compleixen, en general, els criteris de qualitat exigits, i que un o més viquipedistes tenen previst proposar com a articles de qualitat. Per aquest motiu, qui demani l'avaluació d'un article hauria de preveure si podrà corregir les observacions que altres viquipedistes hi poden detectar, perquè el procés d'avaluació, en realitat, és un procés de valoració i millora de l'article. Si us considereu expert en alguna matèria, podeu avaluar els articles enumerats tot seguit, i fer-ne comentaris i observacions que ajudaran a millorar-los. Vegeu el Llibre d'estil per ajudar a escriure articles bons, o discutiu com hauria de ser l'article perfecte i intenteu que ho siga.

Actualment hi ha 23 articles en avaluació. Si voleu, podeu fer un seguiment de les darreres modificacions dels articles. Les avaluacions del 2021 s'arxiven aquí.

El procés d'avaluació[modifica]

Arxiu d'avaluacions

Replacement filing cabinet.svg

Se n'han realitzat 1278:
Avaluacions del 2021: 1
Avaluacions del 2020: 41
Avaluacions del 2019: 18
Avaluacions del 2018: 29
Avaluacions del 2017: 28
Avaluacions del 2016: 67
Avaluacions del 2015: 111
Avaluacions del 2014: 77
Avaluacions del 2013: 94
Avaluacions del 2012: 74
Avaluacions del 2011: 159
Avaluacions del 2010: 146
Avaluacions del 2009: 213
Avaluacions del 2008: 169
Avaluacions del 2007: 28
Avaluacions del 2006: 17
Avaluacions del 2005: 6


Articles en avaluació[modifica]

Arts[modifica]

The Sinking of the Lusitania[modifica]

The Sinking of the Lusitania (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït de l'anglès, que és de qualitat. Ivan Avz F (disc.) 21:35, 8 feb 2021 (CET)

Bon dia i gràcies per aquesta proposta d'avaluació. Li caldria una repassada lingüística: ara hi ha faltes com «ja que Hearst s'oposava a que els Estats Units» o «Els passatgers surten en desbanda». De vegades s'escriu «Lusitania» i de vegades «Lusitània»; amb molt poques excepcions, els noms de naus no es tradueixen. Valdria la pena afegir una nota a peu de pàgina explicant per què es parla dels alemanys com a huns, que és més o menys coneixement general entre els anglòfons, però no entre els catalanòfons. Finalment, sense comptar la bibliografia, només queden dos enllaços en vermell en l'article; no és indispensable, però crec que estaria bé crear-los per acabar de tenir tot l'article «blau». Salut i bona feina.—Leptictidium (digui) 10:26, 11 feb 2021 (CET)
Hola, @Leptictidium: faré una repassada. El peu de nota sobre els huns ja hi és (nota a), és l'única adaptació de l'article original precisament pel que comentes que entre els anglòfons serà conegut, però a mi mateix em va sorprendre al veure-ho i vaig buscar d'on venia. Lo del Lusitania, per descomtat sense accent, se'm va passar. En vaig corregir alguns però ja veig que me'n vaig deixar molts. Queden tres enllaços en vermell al cos, un a les notes i molts més a les bibliografia. En faré alguns més... Moltes gràcies pels teus comentaris.-Ivan Avz F (disc.) 20:09, 11 feb 2021 (CET)
@Ivan Avz F: Gràcies per la teva prompta resposta. Sí, em referia a ampliar la nota de peu de pàgina per explicar no només que els americans/anglesos es referien als alemanys, sinó per què ho feien. A primera vista, costa veure la relació entre estats germànics del segle XX i un poble nòmada asiàtic de voltants del segle IV. Aprofito per comentar que Viquipèdia:Llibre d'estil disposa que les cometes per defecte han de ser baixes (« »), no altes (" "). En els propers dies aniré mirant-me l'article i veient si puc fer alguna altra proposta. Salut.—Leptictidium (digui) 20:19, 11 feb 2021 (CET)
 • Com que és el tema central de l'article, no et semblaria convenient enllaçar a «enfonsament de l'RMS Lusitania» des de la introducció i crear l'article?
 • a la frase «però els diaris del seu empresari William Randolph Hearst van restar importància a l'esdeveniment», que et semblaria canviar «empresari» per «patró» o fins i tot «cap», que són més unívocs en aquest context?
Es pot ampliat la nota; no pensava crear un article de l'enfonsament del Lusitània. Hi ha un article per la nau i, entre els dos articles, crec que tot queda prou clar. Una altra cosa seria si estés creat o es creés, llavors lògicament ho enllaçaria; em sembla molt correcte canviar empresari per patró. Moltes gràcies novament.-Ivan Avz F (disc.) 21:09, 11 feb 2021 (CET)
@Leptictidium: Fet Fet! Apareixia dues vegades relativament properes "el seu empresari" i ho he canviat per patró a la primera, mentre que la segona he canviat el seu empresari per l'empresari, que per contexte entenc que queda prou clar. Del comentat faltarà fer algun article més. Com a mínim Earl Hurd i George Randolph Chester el cos de l'article i IDW Publishing a la bibliografia.-Ivan Avz F (disc.) 21:42, 11 feb 2021 (CET)
Entesos! De totes maneres, quan sigui AdQ caldrà estar atents per si algú altre crea l'article i es pot enllaçar.—Leptictidium (digui) 22:47, 11 feb 2021 (CET)
 • Bon dia! Ja he completat l'avaluació. Només queda un punt a arreglar: la nota [d] s'ha quedat a mig traduir, la segona frase està en anglès. Una vegada es resolgui aquest punt, per mi ja es pot presentar a votació.—Leptictidium (digui) 14:41, 28 feb 2021 (CET)
@Leptictidium: Fet Fet! Moltes gràcies. Ja hi ha dos curts del mateix autor a votació. Esperaré una mica a veure si mentre es resol un per no avorrir als votants amb masses articles semblats si ho puc evitar. Tractaré de posar-me amb els enllaços vermells mentrestant.-Ivan Avz F (disc.) 20:04, 9 mar 2021 (CET)

D'acord amb que no cal crear l'article sobre l'enfonsament del Lusitània perquè l'article sobre el vaixell ja pot fer la mateixa funció, fins i tot millor. Ara bé, només dedica un parell de paràgrafs a l'enfonsament i potser estaria bé ampliar-lo una mica, si més no per que el lector pugui comparar el que diu la pel·lícula amb el que va passar.--Pere prlpz (disc.) 13:25, 24 abr 2021 (CEST)


Llista de monuments del districte de Sant Martí[modifica]

Aquesta proposta d'avaluació no la faig per rebre suggeriments per millorar la llista, perquè per això ja hi ha el Viquiprojecte:Monuments i a més la meva participació en la creació de la llista ha estat petita, sinó per veure si pot ser convenient per la Viquipèdia afegir a les llistes amb distinció les llistes de monuments i similars que s'hagin completat. La llista de monuments del districte de Sant Martí és només una mostra de llista completa, que he agafat perquè n'hem completat les dades aquesta setmana, gairebé deu anys després de començar a omplir-la, però n'hi ha una quarantena que estan semblant, com ara la llista de monuments de Garriguella, la llista de monuments de Torrelles de Foix o la llista de monuments d'Aguilar de Segarra. La intenció és que les conclusions d'aquest fil també siguin útils per les altres llistes de monuments que ja hagin arribat al mateix estat i les que hi vagin arribant en el futur, i possiblement també per altes llistes del mateix estil (d'espais naturals, d'art públic, etc.).

La completesa d'aquesta llista consisteix en que:

 • Hi tenen entrada tots els monuments que ha de contenir d'acord amb l'encapçalament (o sigui, hi ha tots els que surten a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya a l'àmbit de la llista, i per les llistes de Barcelona també els del catàleg de patrimoni de l'Ajuntament). Quan els catàlegs canvien, com passa de tant en tant, la llista s'actualitza.
 • Cada monument té la seva foto i les seves coordenades. Molts tenen, a més, categoria de Commons pròpia i totes tenen element de Wikidata.
 • Tots els monuments tenen com a mínim una referència (a Barcelona la majoria en tenen dues). Aquestes referències són en línia i amplien la informació de la llista.
 • La gran majoria dels elements tenen article propi i està enllaçat (en algunes llistes absolutament tots els monuments de la llista tenen article propi, sobretot de Catalunya fora de Barcelona).

A més de la quarantena de llistes de monuments completes, n'hi ha moltes que fa anys que són completes en el sentit que tenen totes les entrades que han de tenir, però que a alguns (o molts) elements els falten les coordenades o la foto.

Aleshores, seria útil per la Viquipèdia i per les llistes bones o de qualitat anar-hi afegint les llistes de monuments a mida que es completin?--Pere prlpz (disc.) 21:49, 24 abr 2021 (CEST)

Actualitzo la informació: des d'aquest matí, tots els elements de la llista tenen article, gràcies a en Medol.--Pere prlpz (disc.) 14:25, 26 abr 2021 (CEST)

Bon dia @Pere prlpz:, gràcies per iniciar aquesta discussió, fa temps que també ho volia fer però m'alegra que hagi procedit algú que ha estat molt involucrat amb el Viquiprojecte:Monuments. Donat el volum d'articles en avaluació i en votació que tenim, em penso que veient la certa uniformitat que tenen les llistes de monuments, i com de bé s'han treballat, podríem intentar fer una excepció i validar-los com a llista de qualitat directament si es compleixen els següents criteris d'exhaustivitat (basats en els que has mencionat a sobre):

 • Existeix article per tots i cada un dels monuments de la llista.
 • Cada monument té foto, coordenades, localització, nivell de protecció, codi i estil/època (si s'escau).
 • Cada monument té com a mínim una referència.

L'article que proposes per avaluar, al meu entendre, és un exemple de llista de qualitat.--Arnaugir (discussió) 15:22, 26 abr 2021 (CEST)

En la mateixa línia del que proposeu, hi afegiria que la llista estigui actualitzada en el moment de fer la proposta. També inclouria que tingui una quantitat mínima d'elements, per exemple 25, i que com ja es fa, si no n'hi ha prou, estigui integrada en la llista de monuments de la comarca.--Medol (disc.) 15:32, 26 abr 2021 (CEST)
(conflicte d'edicions) @Arnaugir: No estic segur del procediment més adient per aprovar-les, però comento algunes coses:
 • L'abast de la llista varia segons les referències, i encara que sigui sempre la mateixa el criteri no és uniforme. Això porta que en alguns llocs s'incloguin com a monuments coses de les que hi ha molt poca informació (barraques de vinya incloses individualment, per exemple) i que no haurien de tenir article. No sé si la inexistència d'aquests articles treu mèrit a la llista.
 • El nivell de protecció sovint no hi és perquè molts monuments no tenen més protecció que estar inclosos a l'IPAC. Això ara a Wikidata ho indiquem amb Bé integrant del patrimoni arquitectònic de Catalunya (Q28034408), que és dir molt poc tot i que també surt reflectit a les llistes de masies, però a les llistes de monuments senzillament deixem el camp en blanc. El que sí que està complet és que els que tenen una protecció com a monument (BCIN, BCIL o Patrimoni de la Humanitat) tenen aquesta protecció reflectida a la llista.
 • És difícil donar una norma genèrica sobre quan s'escau l'estil/època, però en alguns no surt ni a l'IPAC. A més, algunes denominacions d'estils són bastant poc informatives i discutibles. Aleshores, tampoc tinc clar que alguns camps d'època/estil deixats en blanc siguin un demèrit per la llista (per exemple, la llista de monuments de Torà).
Les altres coses crec que es compleixen per defecte. Tots els monuments de les llistes tenen codi i referència.
Si hem de posar uns criteris automàtics hi ha dues coses que no havia comentat i que hauríem de tenir en compte:
 • Llistes molt curtes (tot i que no són gaires): És completíssima, però a mi em costaria donar una distinció a la Llista de monuments del Capcir, per molt que hi hagi bones raons per mantenir-la separada.
 • Llistes desglossades: Per limitacions tècniques, les llistes de monuments no poden tenir més de 200-250 monuments. Aleshores a Catalunya a la majoria de llistes comarcals els falten municipis que s'han tret en llistes pròpies. Aleshores, si distingim la Llista de monuments del Tarragonès, què estem distingint? Només el que hi ha a la llista, o també com estan les llistes de Constantí, la Secuita i Tarragona, que haurien de ser a la llista de la comarca si hi cabessin? Potser un bon criteri és distingir les llistes segons com estigui el que diu el títol. O sigui, podem distingir la llista de la Secuita segons què hi hagi però per distingir la llista del Tarragonès cal que les llistes de municipis del Tarragonès que estan a banda estiguin prou bé.--Pere prlpz (disc.) 15:51, 26 abr 2021 (CEST)
Més puntualitzacions en la línia del Pere:
 • "Existeix article". Els criteris per crear articles són externs a les llistes. Hi ha elements amb poca informació a les fitxes. En algun cas ho hem solucionat fer-ne un conjunt, com un carrer o el conjunt de barraques, però té l'inconvenient que falta context general i acaba sent una agrupació d'elements aïllats. En tot cas diria que "existeixen els articles que han d'existir", i que "existeixen elements Wikidata per tots".
 • "Actualització". En totes les llistes s'han fet actualitzacions en algun moment. Tinc un script per comprovar si una llista està actualitzada. Comprovant l'historial puc dir que Sant Martí està actualitzat el setembre, ara bé, actualitzar Barcelona és laboriós perquè cal mirar un a un a quin districte o barri pertany. Dels altres posats com a exemple, Garriguella, Torrelles de Foix i Aguilar de Segarra, no estic segur quan es va comprovar la seva actualització, sembla que en seu moment no hi havia cap canvi a fer. He de dir que l'actualització la vaig fent, amb prioritat baixa, per ordre de comarques. La darrera feta és la Ribera d'Ebre. Per les següents o les més allunyades alfabèticament ho hauria de comprovar a petició. Caldria dir "s'ha fet una actualització recentment o bé s'ha comprovat que està actualitzat". En la pàgina Viquiprojecte:Monuments/Seguiment d'articles podria anotar la data de la darrera revisió en cada llista.
 • "Nivell de protecció". Ja hi és, considerant el calaix de sastre BI pels que estan en blanc. El que m'he trobat és que van apareixen BCIL nous, els municipis es posen les piles. El mateix script d'actualització d'altes i baixes comprova si els nivells de protecció estan actualitzats.
 • "Foto, coordenades i localització", ok encara que no hi siguin a les fitxes. En canvi, "estil i època" ha de ser segons diguin les fitxes o altres inventaris complementaris a IPAC.
 • "Referències" de cada monument. Pel mateix viquiprojecte, només s'inclouen monuments amb fitxes de patrimoni. En tot cas es pot revisar si cal afegir enllaços a fitxes de diputacions, consells comarcals o ajuntaments. En el cas de DIBA vam tenir problemes d'enllaços, es van acabar eliminant tots, però ara hi ha una nova web i cal localitzar-los de nou. Per exemple, falta afegir idurl2 a Torrelles de Foix.
En resum, donada una llista ens hi podem posar a fer quatre comprovacions i ja ho tenim. --V.Riullop (parlem-ne) 08:22, 27 abr 2021 (CEST)

Astronomia i astrofísica[modifica]

No hi ha cap article.


Ciències bàsiques i matemàtiques[modifica]

No hi ha articles.


Ciències de la Terra i de l'espai[modifica]

Satèl·lits de Neptú[modifica]

Satèl·lits de Neptú (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació la traducció d'aquest article de qualitat d'en-wiki. Inclou evidentment Hipocamp, descobert el 2013 i anomenat el 2019. Salut!--Arnaugir (discussió) 15:01, 22 abr 2021 (CEST)

Bon vespre i gràcies per aquest altre article interessant. Algunes impressions inicials:
 • D'acord. Fet Fet!. Em semblava una bona opció per no repetir «satèl·lit» tota l'estona.--Arnaugir (discussió) 08:35, 23 abr 2021 (CEST)
 • Al primer paràgraf es parla d'«El més gran dels satèl·lits», Tritó. Seria «més gran» o «més gros»? La GEC es refereix a Júpiter com a planeta «més gros» del sistema solar i, amb el diccionari a la mà, diria que l'adjectiu adequat és «gros».
 • Fet Fet!, se m'havia passat. Normalment prenc compte amb aquest adjectiu.--Arnaugir (discussió) 08:35, 23 abr 2021 (CEST)
 • A la primera frase, compte amb posar «Actualment» en articles que poden acabar desfasats relativament ràpid. No passa res per dir «actualment Sibèria forma part de la Federació Russa», ja que en principi no és una cosa que hagi de canviar en el futur previsible, però en un article com aquest el lector es pot preguntar si l'article encara està actualitzat o si està desfasat. Per tant, suggeriria una de les dues opcions següents:
  • «A [abril de] 2021 es coneixen 14 satèl·lits de Neptú» (informa el lector de quan són les dades)
  • «Es coneixen 14 satèl·lits de Neptú» (eliminant l'«Actualment» per no posar tant d'èmfasi en el temps)
 • La traducció, com és habitual en els teus articles, és molt bona, però en aquest cas potser hi ha un excés de construccions passives que en català quedarien més naturals d'una altra manera.
 • Esperava el comentari fa l'ullet ho faig el millor que puc, traduint de l'anglès. En tot cas li faré una rellegida per intentar rebaixar-ho tant com sàpiga.--Arnaugir (discussió) 08:38, 23 abr 2021 (CEST)
No era pas un retret, ans al contrari, les teves traduccions són de les que més m'agrada llegir i aquest comentari era simplement per ajudar a convertir una traducció que ja és molt bona en una traducció excel·lent. :)—Leptictidium (digui) 08:51, 23 abr 2021 (CEST)
 • Crear l'enllaç en vermell de la intro.
 • Atès que encara no es coneix cap satèl·lit de fora del sistema solar, que et semblaria el canvi següent: «La lluna més externa, Neso, que té un període orbital d'uns 26 anys julians, orbita més lluny del seu planeta que cap altre satèl·lit conegut.»?—Leptictidium (digui) 22:25, 22 abr 2021 (CEST)

Gràcies pels comentaris, @Leptictidium:!--Arnaugir (discussió) 08:38, 23 abr 2021 (CEST)

Bones Arnau! Potser ja hi comptaves, Llista de deïtats aquàtiques està en la intro i al text, espero que estigui fet o iniciat abans de votació. No me mirat encara la resta de l'article però em sembla de primeres excel·lent. Endavant!--Manlleus (disc.) 18:27, 24 abr 2021 (CEST)
@Manlleus, Leptictidium: comptava amb aquest comentari! però no em crida gens l'atenció l'article, si el faig, serà un esborrany. Aviam si algú em fa un cop de mà!--Arnaugir (discussió) 10:56, 25 abr 2021 (CEST)
Algunes altres reflexions:
 • A la secció «Descobriment» es fa servir sis vegades la paraula «descobrir» (i variants) en només tres paràgrafs. Penso que valdria la pena canviar-ne un parell per sinònims per evitar una repetició excessiva.
 • A les frases que parlen del descobriment de Làrissa, crec que seria un benefici per al lector incloure-hi un enllaç al concepte de «Trànsit (astronomia)»
 • A la part de noms, valdria la pena afegir enllaços als epònims mitològics dels satèl·lits.
 • Sé que porta força feina i que és una cosa que ja haurien d'haver fet els autors de l'article original en anglès, però caldrien números de pàgina més precisos. Per exemple, la font 26 remet a un interval de 16 pàgines (258–273) per referenciar una afirmació força simple. No podem pretendre que un lector s'hagi d'«empassar» 16 pàgines per comprovar una sola afirmació. La font 21 el mateix, però amb 24 pàgines. Recomano emprar el format de referències SFN + Bibliografia al final de l'article.—Leptictidium (digui) 15:54, 26 abr 2021 (CEST)
 • No fet No fet! d'acord amb el que comentes, però essent una traducció és complicat. Ho deixarem així.--Arnaugir (discussió) 09:47, 29 abr 2021 (CEST)

Bon vespre. He fet uns quants canvis més. A la nota e) et falta per traduir to provide a 3-axis estimate al final de la frase. Per la meva banda, res més, si es resol aquest detallet, per mi ja es pot presentar aquest excel·lent article a votació quan hagin passat les dues setmanes. Salut.—Leptictidium (digui) 18:32, 3 maig 2021 (CEST)

@Leptictidium: extremadament agraït per les correccions, me les he mirat una per una per seguir millorant (malgrat que aparentment segueixo sent un rebel...). Gràcies per les paraules.--Arnaugir (discussió) 20:51, 4 maig 2021 (CEST)

Ciències de la vida[modifica]

Llista d'óssos dels Pirineus[modifica]

Llista d'óssos dels Pirineus (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

En primer lloc, vull deixar clar que l'article no és meu, sinó que és obra d'en @Gerard Viader. Després que li suggerís que l'article podria ser de qualitat, m'ha demanat que jo mateix faci la proposta. Ell va crear l'article i va fer totes les seccions i taules, i jo simplement m'he limitat a ajudar-lo fent propostes, canvis i petites millores o correccions.

La "llista d'óssos dels Pirineus" és un recull exhaustiu de tots els exemplars documentats des de la dècada del 1980, que és quan es comença a fer-ne seguiments. A l'article, a part d'algunes seccions introductòries i que posen en context, es descriu cada un dels exemplars, les vides que tenen o van tenir i la relació amb altres óssos i el seu entorn. La llista és part d'un tema més extens sobre els óssos al Pirineu que mica en mica s'aniran millorant i ampliant.

Últimament els dos hem anat revisant i fent alguna millora a l'article (amb alguna ajuda puntual d'algun altre viquipedista) i creiem que ara és un bon moment perquè s'avaluï i pugui rebre la distinció d'article de qualitat. Així doncs, estaríem encantats que algú més ens ajudi a avaluar l'article. Moltes gràcies. --Catalaalatac (parlem-ne) 00:50, 19 des 2020 (CET)

Bon dia. Quant a contingut, l'article m'agrada molt. Deixo algunes propostes de millora:
 1. El llibre d'estil de la Viquipèdia estipula l'ús de les cometes baixes (« »), no les altes (" "). /// Ja està arreglat --Gerard Viader (disc.) 01:22, 27 des 2020 (CET)
 2. Igualment, estipula que no s'ha de barrejar el passat perifràstic amb el passat simple; cal escollir-ne un i usar-lo a tot arreu. Recomano que sigui el passat simple d'acord amb Viquiprojecte:Mamífers#Temps verbals.
 3. Cal fer una bona repassada lingüística a l'article: ara mateix hi ha comes innecessàries entre subjecte i predicat, verbs transitius que es tracten com a intransitius, faltes ortogràfiques, etc. Si voleu me'n puc encarregar jo, que puc anar revisant lingüísticament l'article a poc a poc.
 4. Hi ha moltes referències diferents a les mateixes obres, com ara L'ós del Pirineu. Crònica d'un extermini. Seria molt recomanable posar-les fent servir la plantilla {{sfn}}, especialment en el cas de L'ós del Pirineu: Crònica d'un extermini, que no es pot consultar a Internet i, per tant, convé facilitar al màxim la localització de cada dada, incloent-hi el nombre de pàgina. @Gerard Viader:, saps com es fa? Si no, puc ensenyar-t'ho amb un exemple i després pots ocupar-te tu de la resta. /// Hola, doncs no la coneixia, però veient l'exemple que has emprat (Tabertet i Bouvet, 1994), crec que ja ho he entès. He fet un altre de prova (PirosLife, 2019), modificat a les (01:00, 27 des 2020‎). A veure si et sembla que està bé i prossegueixo. --Gerard Viader (disc.) 01:22, 27 des 2020 (CET)
 1. En el cas de les referències publicades per una organització, és una mica més complicat (veuràs que he fet alguns retocs a la bibliografia), però sí, la idea és aquesta. Si vols, fes-ho amb totes les referències del llibre de Casanova i després ja passarem a les altres publicacions d'organitzacions.
 2. Ja he començat a transformar les cites de (Casanova, 2005). --Gerard Viader (disc.) 00:34, 28 des 2020 (CET)
 1. Molt bona feina. Tan sols he hagut de retocar una coseta tipogràfica (no cal deixar espais després de «sfn|»), però a part d'això, tot perfecte. Quan vulguis pots passar a Elosegui i els altres llibres.—Leptictidium (digui) 21:51, 28 des 2020 (CET) / Elosegui i algun altre ja estàn corregits. No sé si me n'he deixat algun. --Gerard Viader (disc.) 20:28, 21 gen 2021 (CET)
 1. El format de les dates a les referències no és sempre el mateix; de vegades és amb guions, de vegades amb barres i de vegades amb altres mètodes. Segons les recomanacions bibliogràfiques de l'IEC, les dades en referències s'haurien de posar seguint el format «12 febrer 2021». Si vols puc encarregar-me'n jo mateix a mesura que vagi avançant la revisió. /// He mirat d'estandaritzar-ho de forma massiva. De totes formes, veig que la visualització de l'usuari en les referències es manté l'estandardització de la data de publicació de la pàgina web. Així, per exemple, encara que en el codi posis: |consulta=22 novembre 2020|data=29 març 2019 , a la web es veu així: 29-03-2019. [Consulta: 22 novembre 2020]. --Gerard Viader (disc.) 11:30, 13 feb 2021 (CET)
 2. A l'article hi ha enllaços que encara apunten a les pàgines de proves del Gerard Viader. Cal arreglar-los d'alguna manera o altra.
 3. No creieu que les imatges de la intro quedarien millor fent servir la plantilla {{Imatge múltiple}}?
 4. La referència «Resposta d'informació sobre llistat actualitzat de tots els óssos que viuen en estat salvatge als Pirineus» es pot consultar d'alguna manera en línia? /// És un pdf de 2 págines que em va enviar el Departament de Territori. La 2ª pàgina és com si fos una taula d'excel, però està en pdf. No sé si es podria pujar a la WikiCommons. Ho vaig intentar, però m'ho reconeixia com imatge i es va acabar esborrant. No sé com es podria fer. --Gerard Viader (disc.) 01:22, 27 des 2020 (CET) /// Amb una petita ajuda externa, he trobat la manera de pujar-ho a la web i afegir el nou enllaç a la referència.--Gerard Viader (disc.) 21:46, 28 des 2020 (CET)
 5. La referència (file:///C:/Users/Gerard/Downloads/dossier-presse_15-ans_-ziva_ferus-adet_19-5-11.pdf ) sembla un fitxer situat al teu ordinador. /// Quina pífia! Ja està arreglat (els problemes del directe!) --Gerard Viader (disc.) 01:22, 27 des 2020 (CET)
 6. No he trobat documentada la paraula «orsaller» enlloc fora de la Viquipèdia en català. Si hi ha fonts fiables que la recullin, s'hauria de documentar al mateix article «Orsaller». Si no n'hi ha, l'article s'hauria de reanomenar al nom occità i, quan es faci servir el substantiu en el cos del text, s'hauria d'utilitzar sempre en occità i en cursiva. /// Al capítol dedicat a l'Arieja de Casanova (2005:263-274), l'autor primer esmenta en cursiva orsalhèrs (en occità) i després entre cometes «ossaller», tal qual, amb dos ésses. Tinc pendent més endavant revisar l'article de l'orsaller, doncs hi ha algunes informacions interessants en el llibre que hi falten, però ara per ara, com tu vegis més convenient.
 1. No crec que un sol llibre sigui suficient per avalar un mot que no surt a cap diccionari (i que no és un neologisme recent); si trobem algunes fonts més, deixaria «ossaller», però si no, ho posaria en occità i en cursiva).—Leptictidium (digui) 11:38, 30 des 2020 (CET) /// Ja està corregit a la pàgina de la Llista i la pàgina dedicada a Orsalhèr --Gerard Viader (disc.) 20:28, 21 gen 2021 (CET)
 1. El mot «translocar» i els seus derivats no semblen correctes en català fora del seu sentit genètic. Hi ha algunes fonts que el fan servir amb el mateix sentit que en l'article, però són poques i la gran majoria fan pinta de ser traduccions massa calcades d'altres llengües. Potser recomanaria substituir-los per «traslladar», «desplaçar» o altres alternatives. /// Ja està arreglat. he prioritzat l'alternativa "alliberar".--Gerard Viader (disc.) 20:28, 21 gen 2021 (CET)
 1. «Alliberar» pot funcionar en alguns casos, però en d'altres (com ara la secció «Origen» de les taules) potser millor coses com «traslladar». Potser només sóc jo, però quan llegeixo «alliberat des d'Eslovènia» fa l'efecte que li haguessin obert la gàbia a Eslovènia i que hagués corregut l'ós des d'allà. Què en penses?—Leptictidium (digui) 14:33, 25 gen 2021 (CET)
#A la frase «El nucli occidental, amb un nombre molt petit d'óssos, paradoxalment és el que aixoplugà els darrers exemplars de població autòctona.», no acabo d'entendre ben bé el sentit del mot «paradoxal». Que tingués pocs óssos no vol dir necessàriament que no pogués tenir els darrers, no? /// Ja està arreglat --Gerard Viader (disc.) 20:28, 21 gen 2021 (CET)
Aniré posant més coses conforme les vagi veient. Salut i enhorabona per la feina.—Leptictidium (digui) 13:45, 26 des 2020 (CET)

Voldria agrair públicament a en @Catalaalatac per tirar endavant aquesta candidatura i per les millores substancials que ha anat introduint/proposant en l'article, especialment la idea d'afegir els codis de colors de les "causes probables de mort" dels óssos i els enllaços interns, per al que en @Amadalvarez ens suggerí la plantilla {{Anchor}}. @Leptictidium, gràcies també pels teus suggeriments. Tota ajuda serà benvinguda. Endavant amb la repassada lingüística. Acabo de depurar tots els enllaços que apuntaven a la pàgina de proves. Una badada de darrera hora. Miraré amb calma i deteniment tot el que proposes. --Gerard Viader (disc.) 11:48, 19 des 2020 (CET)

Bones @Catalaalatac @Leptictidium, he posat les 5 imatges d'óssos en una plantilla {{Imatge múltiple}} en vertical a la pàgina de proves Usuari:Gerard Viader/proves/Llista d'óssos als Pirineus2 i n'he afegit 2 més. A veure què us sembla.--Gerard Viader (disc.) 20:14, 20 des 2020 (CET)
Bona feina. 7 fotos segurament són massa per a la intro perquè penetren i fan un «sandvitx» amb el text de l'article, el millor seria seleccionar-ne les 2 o 3 que et semblin més importants.—Leptictidium (digui) 21:04, 20 des 2020 (CET)
Hola, ja he seleccionat 3 fotos. Ho he desat a la pàgina principal ( no a la de proves). Realment queda més compacte. --Gerard Viader (disc.) 00:07, 23 des 2020 (CET)
Bon vespre i bon any, @Gerard Viader:. Un dels criteris per presentar un article a distinció és que sigui estable, a fi que els usuaris que l'avaluen i el voten tinguin una idea clara de quin text estan valorant. Com que veig que encara hi estàs afegint força informació sobre Aspe-Oest, Camille, Goiat, Hvala, l'ós mort a Ansó, l'ós mort a Izaba i altres individus, et sembla si pausem l'avaluació fins que tinguem una versió més o menys definitiva (sense prejudici de les actualitzacions de notícies que es vagin produint) i la reprenem quan estiguis satisfet amb el contingut de l'article? Així tenim una versió estable per avaluar. Salut.—Leptictidium (digui) 20:28, 1 gen 2021 (CET)
Bon any nou i bon dia @Leptictidium:@Catalaalatac:, d'acord ho entenc. Sí el millor seria pausar l'avaluació. De fet, ha estat al fer la revisió bibliiogràfica que han aparegut els altres casos nous que fins llavors se m'havien passat per alt i que entraven en els criteris d'inclusió. A més, hi ha 8 biografies d'óssos dels Pirineus a la wiki en francès que pretenc traduïr i ja he vist que poden anar apareixent més informacions. Doncs si et sembla, t'aviso quan em dongui per satisfet. Confio no trigar massa.
@Leptictidium: Molt bones, donc per finalitzada l'ampliació de bibliografia. Podeu reemprendre quan vulgueu la repassada lingüística. Gràcies per la paciència i la comprensió. --Gerard Viader (disc.) 20:28, 21 gen 2021 (CET)

He reprès la revisió de l'article i ja he acabat de repassar la secció «Nuclis de població».

 • Un comentari que no és indispensable per obtenir la distinció d'AdQ, però que podria facilitar molt la vida a altres usuaris que contribueixin a l'article: hi ha moltes referències que es fan servir diverses vegades, però que només porten un nombre com a etiqueta; per exemple, ref name=":29"/. Aquest format és poc transparent respecte al contingut de la referència i obliga a sortir de la pantalla d'edició cada vegada que volem veure de quina referència es tracta, així que penso que valdria la pena canviar aquests codis numèrics per etiquetes textuals breus però que donin una idea de quina referència és. Per exemple, aquest ref name=":29"/ es podria canviar per ref name="HeraldoSarousse"/. /// No acabo d'entendre aquesta questió. Aquesta numeració la dona per defecte la Viquipèdia. A més, si fos el cas, es podria treballar amb dos finestres obertes en paral·lel al navegador: una, amb l'editor de codi, i l'altra, amb la visualització normal, per veure in situ les referències que siguin d'interès. --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
 • A la llegenda, just abans que comenci la llista, hi diu: «No s'inclouen els animals que no han estat «batejats». Generalment això succeeix amb cadells que no arriben a la fase adulta. En canvi, sí que s'han inclòs animals anònims que es té registre que van ser morts per l'acció de l'home durant el mateix període.» En canvi, a la taula hi surten ossalls sense nom morts per infanticidi. Caldria adaptar o bé la llegenda o bé la llista perquè sigui coherent.Leptictidium (digui) 09:53, 24 gen 2021 (CET) /// Tens raó, era una incongruència. Veuràs que he eliminat de la taula del Nucli Occidental l'ossall 2000 i els 2 ossalls de Sorita. Part del seu text l'he aprofitat i l'he incorporat en el de les seves mares (Canelle i Sorita, respectivament). En les properes taules no trobaràs cap ossall sense nom. --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
 • No acabo de veure l'expressió «no informat» per referir-se al sexe dels óssos dels quals no sabem si són mascles o femelles. Aquesta expressió només dóna 63 resultats a Google, que o bé la fan servir amb un significat diferent (com a sinònim de «desinformat»), o bé són males traduccions evidents de bases de dades en anglès (not reported), o bé són fragments de text en llengües que no són el català (sovint un RCO deficient de no information en anglès). Què et semblaria «No comunicat» o, encara millor, «Desconegut»?Leptictidium (digui) 14:38, 25 gen 2021 (CET) /// Em sembla bé: ja he canviat tots els No Informats per Desconeguts. --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
 • Quina és la causa de mort de l'ós mort a Ansó el 1980-81? Hi posa «arma de foc», però a la descripció, Gérard Caussimont diu que «a aquest el van enverinar ràpid». Si es tracta de dos óssos diferents, s'hauria de separar l'entrada en dues. /// Reconec que indueix a confusió. Havia transcrit íntegrament el paràgraf de l'autor perque ho trobava rellevant, però realment, el cas d'enverimament del '79 no entra dins d'aquesta llista, que comença a la Dècada del 1980. Per tant, ja ho he arreglat a l'article. --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
 • La mateixa citació de Caussimont és una citació literal en català, o era en francès? Ho dic perquè en català correcte hauria de ser «a aquest el van enverinar ràpidament», però si és una citació literal no es pot corregir així com així. /// No cal preocupar-se, doncs he suprimit la frase que fa referència a l'ós enverinat al '79. --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
 • La frase «del qual hi ha certesa i coneixement generalitzat» no és del tot clara (entenc més o menys el que es vol dir, però no ho podria dir amb un 100% de seguretat) i tinc la sensació que es podria reescriure de manera més planera.Leptictidium (digui) 11:44, 8 feb 2021 (CET) /// A veure què et sembla. Ho he canviat per: "L'últim ós del qual es té coneixement que va ser mort a les valls occidentals..." --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)
Bon dia, @Gerard Viader:. Voldria continuar l'avaluació una vegada es resolguin (d'una manera o una altra) els punts que t'he comentat les tres últimes setmanes. Tens temps per mirar-t'ho o prefereixes que fem una altra pausa en l'avaluació? Com tu prefereixis. Salut.—Leptictidium (digui) 10:13, 11 feb 2021 (CET) /// @Leptictidium: Nanit!, ja he arreglat tots els punts que has comentat aquí en les últimes 3 setmanes, llevat de la sugestió de les referències, que no comparteixo i en la que no puc ajudar. Si que m'agradaria que es continuessin tatxant d'aquesta avaluació els comentaris amb peticions que es conderessin satisfetes/resoltes. Si vols, ho puc fer jo, tot i que seria més lògic que aquesta supervisió l'efectués qui està corregint. Per descomptat, si de mi depens pots prosseguir amb el teva exhaustiva i inestimable repassada. Salut! --Gerard Viader (disc.) 23:56, 11 feb 2021 (CET)

Fantàstic, gràcies. Vaig posant aquí alguns punts més:

 • «Una femella i el seu cadell de segon any»: l'expressió «de segon any», per una banda, a Google tan sols apareix en referència a anys escolars, categories esportives infantils i coses similars. Per altra banda, pot ser ambígua: es refereix a un cadell de dos anys o un cadell en el seu segon any de vida? Sospito que és això últim, però tampoc no ho tinc del tot clar, i crec que el públic en general encara ho tindria menys clar. Recomanaria reformular la frase per a major claredat.Leptictidium (digui) 10:53, 12 feb 2021 (CET) /// Bones, ho he canviat per: «Una femella i el seu cadell en el segon any de vida foren morts». Alternativament, es podria posar «Una femella i el seu cadell subadult foren mort», com ho vegis millor. --Gerard Viader (disc.) 10:25, 13 feb 2021 (CET)
 • Sobre el nom de Juliette: el text diu que el seu nom li va ser assignat per «ser la fidel companya de Papillon i la seva mort prematura»; la referència aportada, emperò, tan sols diu la compagne fidèle de Papillon, qui aurait pu être rebaptisé "Roméo", sense mencionar la mort prematura. Si no hi ha cap altre referència solvent que ho acrediti, eliminaria aquesta part, ja que no seria verificable i, a més a més, és una mica estrany parlar de mort prematura d'una óssa que sabem que va morir el 1983, però no sabem quan havia nascut. Per altra banda, l'entrada de Juliette a la referència diu que Papillon podria haver estat rebatejat «Roméo», però l'entrada de Papillon a la nostra llista no fa cap esment d'aquest nom alternatiu. Salut. /// Reconec que "la seva mort prematura" és una interpretació lógica que vaig afegir, però que al meu parer és pertinent si es té en compte que l'óssa va morir estimbada, car no va morir de vella, igual que Julieta, que es va manllevar la vida. És a dir, malgrat el fet que la causa de la mort no fos exactament la mateixa, tant els suicidis com les morts accidentals són considerades morts no naturals i, per tant, morts tràgiques i evitables. D'aquí ve la consideració de mort prematura. Un exemple: Morts prematures per la contaminació Però si et sembla bé, es podria canviar per "la seva mort tràgica". Per altra banda, no vaig fer cap esment en Papillon al nom de Romeo perquè la referència (en francès) s'hi refereix en un tó hipotètic. En el meu traductor: «la fidel companya de Papillon, que podria haver canviat el nom per "Romeo"». Així, no em va quedar clar si això responia a un desig de qui escrivia de canviar-li el nom a Papillon o realment si això es va arribar a plantejar en un debat entre les entitats involucrades. En qualsevol cas, si no ho entenc malament, Papillon mai es va arribar a anomenar "Romeo". --Gerard Viader (disc.) 13:14, 14 feb 2021 (CET)
 • En qualsevol altre context no em semblaria malament posar «mort prematura» per tot això que comentes, però és que la Julieta de Shakespeare no només va morir abans d'hora, com algú que es mor als 55 anys, sinó que va morir quan era mooooolt jove, una adolescent de 13 anys. Em sembla bé la teva proposta de canviar-ho per «la seva mort tràgica». OK també per això que dius de Papillon. /// Dit i fet --Gerard Viader (disc.) 23:39, 14 feb 2021 (CET)—Leptictidium (digui) 14:17, 14 feb 2021 (CET)
 • Pot ser que les referències 86 i 89 siguin la mateixa, però definida dues vegades amb una data de consulta diferent?Leptictidium (digui) 15:53, 13 feb 2021 (CET) /// Ja està arreglat. Va ser un petit error en la correcció en massa que vaig fer ahir.--Gerard Viader (disc.) 13:14, 14 feb 2021 (CET)
 • Per altra banda, a partir d'ara intentaré en la mesura que pugui repassar un ós al dia. Així doncs, per la meva banda segurament tindrem enllestida l'avaluació pels volts de Sant Jordi.—Leptictidium (digui) 14:19, 14 feb 2021 (CET) /// Fantàstic! A poc a poc i bona lletra!!! Però ja has vist que hi ha óssos i óssos. Alguns tenen poc text i d'atres en tenen bastant més. Si et puc anar ajudant en quecom més, no t'estiguis de demanar, però citam amb la plantilla de resposta, que a voltes em despisto. Salut! --Gerard Viader (disc.) 23:39, 14 feb 2021 (CET)
 • Bon vespre. Sobre la Claude:
  • el topònim «Cristallères» no sembla existir a Google, podries comprovar-lo a la font? Gràcies. /// Hola, bones, he mirat d'arreglar-ho de manera que quedi el més concís possible i més precís amb la informació facillitada per Casanova (2005: p. 250) --Gerard Viader (disc.) 22:13, 16 feb 2021 (CET)
  • si sabem qui va ser l'acusació particular en el judici de la Claude, seria interessant posar-ho perquè, si no vaig errat, va ser un factor important en la sentència condemnatòria; si és massa difícil de trobar, tampoc no passa res per no posar-ho. // Sí, va ser l'entitat FIEP. Ja ho he arreglat, a veure què et sembla. Ho de posat per separat per no barrejar les referències, però si vols millorar-ho, cap problema. --Gerard Viader (disc.) 22:13, 16 feb 2021 (CET)
  • la frase que diu «en algunes fonts és probable que Claude aparegui amb el nom...» sona una mica estranya. Una de dues: o apareix o no apareix, però no pot ser només «probable». Si et sembla bé, reformularia la frase dient «en algunes fonts Claude apareix amb el nom...». /// Fet --Gerard Viader (disc.) 22:13, 16 feb 2021 (CET)
 • Sobre el Camille:
  • tenim més precisió sobre l'1,75 m d'alçada de l'ós? És alçada a la creu, alçada a l'espatlla dempeus, alçada total...? /// És dempeus --Gerard Viader (disc.) 22:13, 16 feb 2021 (CET)
  • l'expressió «Avui en dia» pot quedar desfasada per a un lector que llegeixi l'article d'aquí a uns anys; es podria canviar per alguna cosa de l'estil «Des del 20XX es promociona una ruta ecoturística transfrontera..." /// Com que no he pogut trobar quan es va inaugurar, m'ha semblat que es podria posar: Després de la seva mort, es va inaugurar una ruta... Gràcies per les observacions. Salut! --Gerard Viader (disc.) 22:13, 16 feb 2021 (CET)
 • com sempre, gràcies per les millores. @Gerard Viader:—Leptictidium (digui) 17:34, 16 feb 2021 (CET)
Més óssos[modifica]

Obro una nova secció perquè l'anterior s'estava fent molt llarga i ja calia baixar molt per trobar els últims missatges. /// Em sembla millor, sí.

 • Sobre Chocolat:
  • sembla que hi ha una contradicció entre la columna "Demografia" (que dóna per bo el 1984 d'Elosegi) i la columna "Descripció" (que diu que l'existència de Chocolat probablement confirma un naixement el 1991 i que no és versemblant que nasqués el 1984).Leptictidium (digui) 19:48, 17 feb 2021 (CET) /// He mirat d'arreglar-ho. --Gerard Viader (disc.) 22:43, 17 feb 2021 (CET)
 • Bon vespre. Sobre la Canelle:
  • En la frase «Essencialment, freqüentava el massís de Sesques, entre les altes valls d'Aspa i d'Aussau.», no queda del tot clar si el subjecte de la frase és la Canelle, algun dels mascles amb els quals s'aparellava o el Canelito. Sospito que deu ser la Canelle, però caldria explicitar-ho. /// Fet
  • La font de La Dépêche esmenta la cita de Chirac lamentant la greu pèrdua de diversitat, però no hi he trobat cap referència a la part que diu: «i esperonà els poders públics perquè duguessin a terme una segona reintroducció d'ossos eslovens als Pirineus». A més de trobar una font que ho confirmi, valdria la pena especificar a quins poders públics es referia, si és que ho sabem: al Parlament? Al govern regional? Si no, hi ha el risc que el lector es pregunti com pot ser que Chirac, aleshores l'home més poderós de França, es veiés limitat a simplement esperonar els poders públics que, en principi, ell dirigia. /// Tens raó, com de costum. Aquesta informació la vaig extreure de l'entrada de Cannelle a la wiki francesa: La mort de Cannelle a suscité une large émotion, le président Chirac déplorant « une grande perte pour la biodiversité en France et en Europe ». Elle a décidé les pouvoirs publics à effectuer en 2006 une deuxième introduction d'ours slovènes dans les Pyrénées. Però allà tampoc està citada. En qualsevol cas, he recuperat una explicació més esplaiada d'Elosegi Irurtia i l'he resumit, retocant l'estructura del paràgraf. --Gerard Viader (disc.) 10:28, 20 feb 2021 (CET)
  • He corregit una informació que deia que René Marquèze tenia 64 anys, quan el que deia la font és que el seu municipi, Urdòs, es troba al departament número 64 (és a dir, els Pirineus Atlàntics). Caldria repassar que no s'hagin comès errors similars en altres parts del text. /// Estic d'acord amb el que dius del Departament 64, però la informació no era del tot incorrecte, sinó mal referenciada. Doncs René tenia 61 anys al 2004 i per pura deducció aritmètica, en tindria uns 64 al 2007. La informació del 61 anys està a l'article de 20 minutos. Ho he arreglat, a veure què et sembla. --Gerard Viader (disc.) 10:28, 20 feb 2021 (CET)
  • Si no et sap greu, l'he tornat a treure. En tots els articles, però especialment en els que ja de per si són tan llargs com aquest, cal ser molt selectius amb la informació que posem, perquè si no el lector es pot acabar perdent entre tantíssima informació. Com que l'edat del caçador no veig que sigui especialment rellevant per a la Canelle o el procés judicial, si no et fa res no la posaria. Un cas similar passa amb les hores exactes que les càmeres van fotografiar Aspe-Oest al llarg dels anys, però ja ho comentarem quan arribem a Aspe-Oest.
  • Com sempre, gràcies per les millores, @Gerard Viader:.—Leptictidium (digui) 18:33, 19 feb 2021 (CET) /// Gràcies a tu de nou, una vegada més. per l'escaneig rigorós del text i les correccions. Quan ho vaig escriure ni tan sols sabia que existien articles de qualtat a la Viquipèdia! Les preses per acabar i les necessitat imperiosa de resumir el màxim d'informacions en el mínim espai a les Llistes estan pel darrere d'algunes imprecisions. Seguim! --Gerard Viader (disc.) 10:28, 20 feb 2021 (CET)
 • Hola. Sobre Pyren:
  • Què vol dir exactament «L'ossall fou batejat amb tots els honors»? /// Molt bones! Doncs exactament no ho sé. S'ho hauriem de preguntar a en Casanova. En qualsevol cas, i a falta d'altres informacions més concretes, ho trec perquè ja veig que el llenguatge metafòric no és el més adhient en una enciclopèdia.
  • La «Institution Patrimoniale de les Valls» sembla un nom a mig camí entre el francès i el català. Es refereix a la Institution patrimoniale du Haut Béarn o a alguna altra institució? Em sembla perfectament traduïble a «Institució Patrimonial de l'Alt Bearn» (o el que sigui). Salut.—Leptictidium (digui) 15:17, 20 feb 2021 (CET) /// He transcrit literalment aquest nom tal i com està al llibre d'en Casanova. Segurament es tracta de l'IPHB, i potser no va acabar de traduir-ho bé. Però potser en el passat aquesta institució es deia així però en francés (Institution patrimoniale des vallées) o potser aquesta va desaparéixer. Davant la incertesa, mantindria el principi de referencialitats i ho deixaria tal com està, o traduint "des vallées" // Aleshores et proposaria mantenir-ho literalment, però entre cometes baixes i amb la indicació [sic] just al darrere.—Leptictidium (digui) 08:42, 25 feb 2021 (CET) /// Val, ja ho he arreglat. A veure si ho he entès bé ;) --Gerard Viader (disc.) 07:50, 27 feb 2021 (CET)
 • Bon dia, @Gerard Viader:. Sobre Aspe-Ouest:
  • Quin és el nom oficial de l'ós? Si fos tot en francès, seria Aspe-Ouest, mentre que si fos tot en català seria Aspa-Oest. "Aspe-Oest" sembla un híbrid estrany. /// Aspe-Ouest. Corregit
  • La referència 76 (Crónica verde) és un blog de Blogspot i, per tant, no es considera una font fiable. Com que la mateixa afirmació ja està referenciada amb Casanova, et proposaria simplement eliminar aquesta referència. /// Jo la deixaria, doncs Casanova és un llibre que no es pot consultar en línia. A més, trobo que és una referència valuosa, doncs té més de 12 anys, s'aguanta dempeus, té fotos valuoses, el seu contingut és interessant i reprodrueix l'estat del coneixement que se'n tenia a l'Aragó en aquell moment. Així, si vas a la secció de Camille, hi ha un article del Diario Vasco del 2010, on es veu una foto del mateix ós amb Sarna identificat com a Camille.
   • Com explica Viquipèdia:Verificabilitat#Fonts pròpies, «Coses com ara llibres autopublicats, webs personals i blogs no es consideren fonts acceptables». Per tant, no es pot fer servir com a referència. Ara bé, si creus que Crónica Verde pot tenir interès com a font de fotos valuoses i com a mostra del coneixement que es tenia dels óssos en aquell moment, et proposo el següent: eliminem Crónica Verde com a referència, però afegim l'enllaç als articles d'óssos dels Pirineus de Crónica Verde com a enllaç extern a la secció corresponent.—Leptictidium (digui) 21:14, 24 feb 2021 (CET) /// Analitzant la situació, he eliminat directament la referència Cronica Verde, donat que una vegada ja em van cridar l'atenció perquè la Viquipèdia no és un repositori d'Enllaços Externs (Plantilla EE). A més, aquest enllaç, allà abaix a EE, podria justament aportar confusió entre els noms d'Aspe-Ouest i Camille doncs no estaria degudament contextualitzat. Fins i tot, trobo que a EE no encaixaria, doncs allà és millor enllaços genèrics que tractin de diversos óssos, no d'ún en particular.--Gerard Viader (disc.) 07:48, 27 feb 2021 (CET)
  • El que sí que necessitaria una referència és la frase següent, «Així mateix, podria tractar-se de Pyren o Chocolat, encara que és improbable.»Leptictidium (digui) 14:40, 21 feb 2021 (CET) /// Esborro aquesta darrera frase. No la puc citar.
  • Bon dia. Sobre Nere:
  • He afegit una sol·licitud de referència a la primera frase i una altra a l'inici del segon paràgraf. /// Fet. Coincidentment, veuràs que es tracta de la mateixa cita!
  • L'enllaç intern des de la secció de Nere a la dels dos cadells de Sorita no funciona. /// La retiro, doncs la secció d'aquests dos cadells la vaig eliminar perquè no havien estat batejats. He corregit el mateix a la secció de Rodri. --Gerard Viader (disc.) 20:44, 24 feb 2021 (CET)
  • Gràcies.—Leptictidium (digui) 12:01, 22 feb 2021 (CET)

Per evitar que se t'acumuli massa feina, pauso l'avaluació fins que tinguis temps d'ocupar-te d'aquests punts. Quan et vagi bé, per mi no hi ha cap pressa. Salut.—Leptictidium (digui) 18:46, 23 feb 2021 (CET).

Cap problema. Per mi és més còmode revisar dos o tres óssos d'una vegada, si no t'importa. Aprofito per comentar que l'1/1/20 la ONCFS ja no existeix més, formalment, doncs es va fusionar amb la AFB, formant la OFB (Office français de la biodiversité ). No sé si s'hauria de revisar algun aspecte o posar alguna anotació en alguna entrada. Com ho veus? Gràcies.--Gerard Viader (disc.) 20:44, 24 feb 2021 (CET)

Entesos. Doncs a partir d'ara vaig posant les observacions i només t'aviso quan ja portem tres ossos. Sobre l'ONCFS: em comentes que l'ONCFS va deixar de ser l'ONCFS l'1 de gener del 2020, però en l'article hi ha frases que continuen utilitzant aquestes sigles fins i tot després d'aquesta data. Per exemple, «L'ONCFS francesa també ha confirmat que Rodri va sortir de l'hivernació al Pirineu occidental a la primavera de 2020.». El que et recomanaria és que canviessis «ONCFS» per «OFB» en totes les frases que es refereixin a fets posteriors a l'1 de gener del 2020 i, la primera vegada que apareguin les noves sigles en el text, posis alguna explicació entre parèntesis de l'estil «(ens fundat l'1 de gener del 2020 per fusió de l'ONCFS i l'AFB)». Salut i gràcies per les millores.—Leptictidium (digui) 21:13, 24 feb 2021 (CET) /// Hola, doncs així ho he fet. He posat la OFB i l'explicació a Nere i he fet una repassada general a l'article. A veure què et sembla. --Gerard Viader (disc.) 07:26, 27 feb 2021 (CET)
 • Bon dia. Sobre Canelito, només un apunt:
  • La referència 83, sobre el malnom Mohican, està trencada i no apunta enlloc.Leptictidium (digui) 09:58, 25 feb 2021 (CET) /// Ben observat. En el seu dia vaig errar al reutilitzar la referència en questió a la pàgina específica que havia creat per a Canelito (ós). Així que ho he esmenata a l'origen i a la Llista. Inebitablement, he hagut de substituir la referència errònia i afegir la nova. --Gerard Viader (disc.) 07:26, 27 feb 2021 (CET)
 • Bé, ja he completat la revisió del Rodri i amb això ja ho tindríem pel nucli occidental. Cap comentari sobre el Rodri, però ara que hem acabat aquesta secció faig una pregunta general: hi hauria alguna manera d'esbrinar l'origen del noms «Chocolat», «Pyren» (aquests dos ens els podem imaginar, però caldria una font fiable que ho avalés), «Pestoune» i «Rodri»? Salut i que acabis de gaudir del cap de setmana.—Leptictidium (digui) 12:17, 28 feb 2021 (CET) /// Hola, me n'alegro que anem avançant. He trobat dos referènces al nom de Chocolat, però cap rastre del dels altres. En el cas de Pestoune, al revisar el contingut de l'explicació de Casanova, m'ha semblat que podria invertir l'ordre d'algunes frases per a que fos referenciat amb més precisió. Confio que els óssos dels Pirineus Centrals se't facin més planers. Salut!--Gerard Viader (disc.) 22:13, 2 març 2021 (CET)
Nucli central (80 i 90)[modifica]
 • Bon dia, @Gerard Viader:! Després d'uns quants ossos revisats sense comentaris particulars, tinc una observació sobre la Ziva/Živa. Crec que el seu nom s'hauria d'escriure Živa, en l'original eslovè. Les fonts sovint canvien les lletres «especials» d'altres llengües pels seus equivalents «normals» per desconeixement o desídia, però això no vol dir que sigui correcte o que hàgim de reproduir aquest error a la Viquipèdia. Tenim fonts, com l'informe Ferus que fas servir com a referència en l'article, que avalen perfectament la grafia eslovena. Per a mi, hi ha dos factors decisius que decanten la balança a favor de la grafia original eslovena: la pronunciació del nom de l'óssa, que correspon a «Živa» i no a «Ziva»; i el fet que qui li va donar el nom van ser els tècnics que la van capturar a Eslovènia.—Leptictidium (digui) 12:17, 6 març 2021 (CET) /// Bona tarda. Doncs està molt ben argumentat. Si ho pots canviar tu mateix, t'ho agraeixo. Després s'haurà de revisar els enllaços i les àncores internes, que no s'hagin trencat. Gràcies. --Gerard Viader (disc.) 13:48, 6 març 2021 (CET)
Fet Fet!Leptictidium (digui) 19:10, 6 març 2021 (CET)
 • Bon dia. Sobre la Melba:
  • una observació que no afecta directament aquest article, però sí alguns de relacionats: els articles de femelles no s'haurien de titular «Živa (óssa)», «Melba (óssa)», etc. en lloc de titular-se «X (ós)»? /// Fet als articles de les 4 ósses i també als enllaços de plantilla d'Article Principal de les 4 ósses. --Gerard Viader (disc.) 21:31, 11 març 2021 (CET)
  • la referència «Ours des Pyrénées» té el mateix problema que comentàvem l'altre dia sobre la Crónica verde: com a font autopublicada, no és admissible. Tot reconeixent la utilitat i l'interès que pot tenir, et proposo el mateix que et vaig proposar en l'altre cas: no fer servir aquest web com a font, sinó afegir-lo a la secció d'enllaços externs com a enllaç útil. Si hi ha afirmacions que depenen únicament d'aquesta referència, caldria trobar-en alguna altra que sigui admissible. Bon diumenge!—Leptictidium (digui) 11:48, 7 març 2021 (CET) /// En aquest cas sí que estic d'acord en posar-lo com a Enllaç extern, doncs és una web amb molta informació de molts óssos, però s'haurà d'estudiar amb deteniment les referències que es suprimeixen i s'haginn de substituir per d'altres alternatives, doncs probablement, més d'una informació relatada es quedi òrfena de cita. Això caldrà dedicar-hi temps i estudi. --Gerard Viader (disc.) 21:31, 11 març 2021 (CET)
   • Molt bé, ho deixo en les teves mans, doncs.—Leptictidium (digui) 09:22, 12 març 2021 (CET)
 • Mentre comprovava una dada sobre el Pyros, m'he trobat el que deu ser un error en l'entrada del Balou: hi posa que va morir a l'edat de tres anys, però si ja tenia quatre anys quan el van atrapar a Eslovènia, això és impossible. Deixo que ho corregeixis tu perquè no sé exactament en quin mes va néixer i, per tant, si tenia 11 o 12 anys quan va morir.Leptictidium (digui) 10:33, 8 març 2021 (CET) /// Corregit. Una badada --Gerard Viader (disc.) 21:31, 11 març 2021 (CET)
 • Sobre el Kouki, hi ha alguna teoria de per què va desaparèixer?Leptictidium (digui) 14:32, 10 març 2021 (CET) /// No he trobat cap informació al respecte. En aquella època, tota la (mala) fama se l'enduia en Boutxty --Gerard Viader (disc.) 21:31, 11 març 2021 (CET)
 • @Gerard Viader: Ara que tenim coses pendents sobre tres ossos (Melba, Pyros/Balou i Kouki), m'espero abans de continuar.
 • Sobre Boutxy:
  • «Fou vist per última vegada per l'equip de l'Ós a principis del 2009, any en el qual es considera que morí.» < Què és l'equip de l'Ós?—Leptictidium (digui) 09:41, 12 març 2021 (CET) /// La frase està treta de la Wikipèdia en francès: En 2009, Boutxy est repéré en début d'année par l'équipe Ours dans la partie orientale du territoire des ours des Pyrénées, couvrant une partie de l'Ariège, l'Aude et les Pyrénées-Orientales. He revisat que posteriorment emprava una plantilla de citació que no funcionava. He mirat d'arreglar-ho, a veure què. --Gerard Viader (disc.) 00:21, 17 març 2021 (CET)
 • He acabat la revisió del segon nucli. Si et sembla, @Gerard Viader:, continuo quan hàgim resolt això del Boutxy.—Leptictidium (digui) 12:05, 14 març 2021 (CET) // Fantàstic. Voldria felicitar-te especialment per l'efemèride de la Viquipèdia. Que poguem continuar editant la Viqui per molts anys més!!! És tot un luxe tenir-te entretengut en un article tan enrebessat. Espero que et sigui de profit! --Gerard Viader (disc.) 00:21, 17 març 2021 (CET)
Moltes gràcies! Enhorabona a tu també per les teves contribucions a la Viquipèdia. I pot ser que sigui un article enrevessat, però també és molt interessant, tant per a mi que sóc un «viciat» dels mamífers com per a qualsevol lector de la Viquipèdia interessat en el nostre entorn natural.—Leptictidium (digui) 09:30, 17 març 2021 (CET)
Nucli dels Pirineus centrals (dècada del 2000)[modifica]

Anem per feina amb el següent nucli. Una cosa que m'ha vingut al cap: a la columna «Demografia» hi posem la causa de mort probable de cada ós, tant en text com en codi de color. Això no vol dir que una de les dues coses és redundant? Salut.—Leptictidium (digui) 16:23, 17 març 2021 (CET) /// Personalment considero que és una forma positiva d'emfatitzar la informació. És com un gràfic de barres amb un eix lateral, en que a sobre de cada barra a més hi especifiques el valor que representa cada barra. Jo ho deixaria així perquè l'article és molt i molt llarg i a mesura que vas descendint, la llegenda desapaereix deseguida i no tothom s'haurà fixat en els colors ni s'enrecordarà necessariament dels seus significats. --Gerard Viader (disc.) 13:00, 20 març 2021 (CET)

 • Sobre «Salau 2004»:
  • com és que ell tenia nom, encara que fos un de tan poc original, i el seu germà de ventrada no? Hi ha algun detall interessant sobre la nomenclatura dels óssos darrere d'aquesta història?Leptictidium (digui) 17:54, 19 març 2021 (CET) /// No ho sé del cert, doncs no he trobat res escrit al respecte, però una coincidència és que tant Salau 2001 i Salau 2004, a més de tenir nom, van morir de forma accidental. Això em fa pensar que es deuria localitzar el cadàver per determinar-ne la causa de la mort. En canvi, els sense nom, deurien simplement desapareixer abans d'arribar a l'edat sub-adulta i que se'n pogués continuar fent seguiment. --Gerard Viader (disc.) 13:00, 20 març 2021 (CET)
 • Sobre la Françska:
  • Segur que es deia així? L'he cercat a Google per comprovar-ne l'ortografia en eslovè i els únics resultats que em surten amb aquest nom són notícies d'una senyoreta albanesa que es veu que és famosa per dur poca roba. /// Bones, veig a totes les fonts ara mateix disponibles que s'escriu Franska (excepcionalment Francka al document que em va remetre la Generalitat). Ara no recordo perquè vaig posar una ç trencada). --Gerard Viader (disc.) 23:57, 24 març 2021 (CET)
  • Revisant aquesta óssa, he vist que les dades de la columna «Origen» no estan adaptades segons el gènere de l'ós. Fa una mica estrany veure que una óssa ha estat «Alliberat». Caldria fer una de les dues coses següents: 1) canviar «Alliberat» per «Alliberada» i «Autòcton» per «Autòctona» en totes les entrades de femelles; 2) si el que volem és mantenir la concordança de gènere amb l'encapçalament de la columna («Origen»), et suggeriria canviar el paràmetre «Alliberat» per «Al·lòcton» a tot arreu, ja que un origen no pot ser alliberat (com pots posar en llibertat un concepte abstracte?), però sí que pot ser al·lòcton. A més a més, així tenim una bonica contraposició entre origen autòcton i al·lòcton. /// 1) Sobre el desdoblament de gènere, jo ho enfocava en discernir l'origen de l'animal, independent del seu gènere, però si ha de faciliar la lectura, no hi veig problema en desdoblar. 2) Sobre l'escull amb els alliberats, la paraula al·lòcton, la trobo problemàtica doncs en biologia, tinc entès aquest és un terme que s'ha associat a les espècies invasores i, per tant, semànticament acaba suportant una càrrega negativa i pot induir a confusions conceptuals no desitjades amb els óssos foranis. També es podria posar Origen=Eslovè o bé Origen=Forani i no perdriem precisió. --Gerard Viader (disc.) 23:57, 24 març 2021 (CET)
   • Una espècie al·lòctona no és necessàriament una espècie invasora. Fixa't com defineix «al·lòcton» el DIEC: «Que no és originari d'un territori al qual ha accedit recentment, sovint per l'acció humana». Encaixa perfectament amb el cas dels óssos eslovens. A veure, no et negaré que hi ha molts ajuntaments i fundacions de caixes d'estalvis i coses d'aquestes que fan servir «espècie al·lòctona» de manera incorrecta com a sinònim d'«espècie invasora», però això té més aviat a veure amb el fet que la majoria d'aquestes entitats han pujat al carro de l'ecologisme fa relativament poc per fer-se un rentat d'imatge i la veritat és que sovint no tenen ni idea del que diuen. No és la primera ni l'última barbaritat terminològica que veurem per part d'aquestes entitats. A més del DIEC, em remeto al TERMCAT, el DNV, el GDLC i la GEC. És més, el marc legal català, espanyol i europeu també fa (correctament) la distinció entre les espècies al·lòctones/exòtiques que són invasores i les que no ho són. En resum: crec que a la Viquipèdia li correspon parlar amb propietat i fer servir el terme més precís en cada context, independentment del fet que algunes entitats externes no utilitzin el terme en qüestió correctament.—Leptictidium (digui) 16:03, 25 març 2021 (CET) /// Entesos, doncs si ho veus clar, anem a barraca. --Gerard Viader (disc.) 23:51, 25 març 2021 (CET)
  • Finalment, sembla que el web de Pays de l'Ours ja no «tira». Si en uns dies no s'ha arreglat, caldrà canviar l'enllaç per una versió arxivada si volem conservar aquesta referència.—Leptictidium (digui) 17:26, 22 març 2021 (CET) /// La web de Pays de l'Ours Adet actualment està penjada per un incendi recent a l'empresa on s'ospedava el seu servidor a Estrasburg. No sé quan podran tornar a estar en funcionament. Aquest és un problema gruixut, car com bé saps, moltes referències difícilment les podrem substituir, sobretot de l'origen del nom de molts óssos. Potser s'hauria de tractar d'aconseguir la versió arxivada, com bé dius, però no sé com es pot fer això. https://twitter.com/PaysDelOurs/status/1372954577331499013 --Gerard Viader (disc.) 23:57, 24 març 2021 (CET)
   • Esperem a veure si es recupera el servidor abans de presentar l'article a votació. Si no, podem buscar-ne les versions arxivades aquí.—Leptictidium (digui) 16:06, 25 març 2021 (CET). ///No tinc experiència en aquesta pàgina ni en versions arxivades. A veure què trobo. --Gerard Viader (disc.) 23:51, 25 març 2021 (CET)
    • De moment no pateixis, si arriba el dia i és necessari, ja ho farem i ja t'ajudaré. Però no cal fer-ho ara perquè si d'aquí a uns dies tornen a posar en marxa el servidor, haurà estat feina inútil. Salut!—Leptictidium (digui) 10:27, 26 març 2021 (CET)
 • Sobre la Hvala:
  • Pels mateixos motius exposats per a la Živa més amunt, crec que s'ha de respectar la grafia eslovena de «Hvála», amb accent a la primera a.Leptictidium (digui) 18:17, 23 març 2021 (CET) /// Cap problema. Per mi endavant. --Gerard Viader (disc.) 23:57, 24 març 2021 (CET)
   • D'acord, ho canvio jo en aquest article i tu en el de la mateixa óssa?—Leptictidium (digui) 16:07, 25 març 2021 (CET) /// Entesos, demà ho faré. --Gerard Viader (disc.) 23:51, 25 març 2021 (CET)
 • He revisat la Pollen i la Bambou. Creus necessari explicitar què volen dir aquests noms?Leptictidium (digui) 14:26, 28 març 2021 (CEST) /// Doncs no estaria de més. Crec que signifiquen pol·len i bambú en francès. Ara ho poso, a veure què et sembla. --Gerard Viader (disc.) 09:36, 1 abr 2021 (CEST)
 • Ja he acabat la revisió d'aquesta secció. M'espero a tancar els temes pendents (incloent-hi el de la referència «Ours des Pyrénées») abans de continuar. Salut i gràcies per la bona feina!—Leptictidium (digui) 12:58, 30 març 2021 (CEST) /// D'acord, miraré d'encetar l'afer «Ours des Pyrénées». T'aviso quan estigui. Per cert, acaben de difondre a les xarxes socials que el cens 2020 és de 64 óssos als Pirineus, tot i les baixes produïdes per la mà de l'home. Aviat tindrem notícies. Mentre, ha trascendit que del grup que matà an Cachou, 2 aniran a judici. A més, estaven també involucrat amb el tràfic de cocaina a l'Aran. Miraré d'actualitzar-ho. --Gerard Viader (disc.) 09:36, 1 abr 2021 (CEST)
  • Sí, l'altre dia vaig llegir això del tràfic de drogues. Tot aquest afer, cada dia més tèrbol...—Leptictidium (digui) 12:23, 1 abr 2021 (CEST) /// Fet! --Gerard Viader (disc.) 09:38, 2 abr 2021 (CEST)
  • @Leptictidium: Veuràs que ahir al vespre vaig fer també un munt d'actualitzacions referents al nou Cens 2020. He posat com a referència provisional un resum del nou Repport que surt a la nova web de Pays de l'Ours. Ells han posat també l'enllaç al Repport sencer (en pdf) on hi ha més detalls. De moment, per afegir ràpidament les principals novetats ja m'està bé. Amb temps, miraré de substituir les referències al resum per referències al Repport emprant plantilles de Bibliografia i SFN. I ja de pas aniré liquidant l'afer del blog pendent. T'aviso quan ho tingui tot. Tingués present també que les informacions noves afegides al text, algunes són de quatre óssos que ja has revisat (Nere, Bambou, Nhéu, i Caramellita) i que caldria que hi donguessis una ullada, abans de passar a la darrera Dècada del 2010 --Gerard Viader (disc.) 09:38, 2 abr 2021 (CEST)
   • @Gerard Viader: Sí, ja ho he fet. :) Gràcies per l'actualització.—Leptictidium (digui) 11:02, 2 abr 2021 (CEST)
   • Bona pàscua @Leptictidium: veuràs que ja he afegit la referència de l'informe 2021 sencer de l'OFB a la Bibliografia. Primer havia posat el nom de l'autor (l'OFB) en francès. Després ho he editat en català afegint el doble claudator "[[", tant a la SFN com a la bibliografiia, però llavors la SFN no em funcionava. Finalment he vist que el claudator havia d'anar només a la bibliografia. Veig que així sí funciona l'enllaç SFN.--Gerard Viader (disc.) 16:44, 4 abr 2021 (CEST)
    • Bona Pasqua, @Gerard Viader:. Sí, la bibliografia creada per un autor que no té noms i cognoms pot ser força punyetera. La solució «màgica» és canviar el «|ref=harv» habitual per un «|ref=harv» personalitzat. Salut!—Leptictidium (digui) 16:51, 4 abr 2021 (CEST)
    • Bones, ja veus que ja he posat tota la carn a la graella. Dos cosetes: 1) A Pollen, m'has fet una correcció: "no se'n ha trobat". L'apòstrof correcte no seria: "no se n'ha trobat"? ... i 2) Tots els informes anuals dels francesos que estic afegint a la bibliografia fan referència a un any determinat X, però es publiquen a l'any següent X+1. En els informes de la ONCFS queda prou clar. He ajustat els de la OFB. Per exemple l'informe publicat enguany 2021 fa refererència a les dades de l'any 2000, però tal com estava no quedava explíct en la Bibliografia.--Gerard Viader (disc.) 14:26, 5 abr 2021 (CEST)
     • Ben vist! Efectivament, és «no se n'ha trobat». Ara ho canvio.—Leptictidium (digui) 15:33, 5 abr 2021 (CEST)
Actualització 2020[modifica]

Bon dia, @Gerard Viader:, i gràcies per l'actualització del 2020. Una pregunta:

 • Quan dius «Les anàlisis genètiques de vestigis també han demostrat que és el pare d'almenys un dels dos ossalls de la ventrada de Bambou del 2020», podríem canviar la paraula «vestigis» per una de més adient? Com diu el DIEC, un vestigi és un «senyal que una cosa destruïda, extingida, etc., ha deixat de la seva existència», però entenc que en Nere encara és ben viu.Leptictidium (digui) 09:42, 7 abr 2021 (CEST) /// Déu ni dó, com files prim! Els "vestigis" en qüestió són mostres de pèl i femtes. Com ho creguis convenient. --Gerard Viader (disc.) 22:33, 7 abr 2021 (CEST)
 • Bones @Leptictidium:, ja has vist que he fet feina! Hauràs vist també que ja han restablert els servidors de la web de l'ONG Pays de l'Ours i que els enllaços estàn vius de nou. Precisament et volia comentar sobre un d'aquests enllaços, el que fa referència al recompte oficial 2020 (de l'any 2019) i que té moltes referències. La 112: «Le point sur la population d'ours des Pyrénées (France - Espagne - Andorre)» (en francès). Pays de l'Ours Adet, 2019. [Consulta: 22 novembre 2020]. Aquí crec que hauria de fer el mateix que he fet fins ara i substituir-la per la font primària: l'Informe de l'OFB 2019/2020, que jà està a la bibliografia i emprar plantilles SFN. Com ho veus? Ah, sobre els diacrítics, quan sigui el moment, ja em diràs què s'ha de fer. Salut! --Gerard Viader (disc.) 22:33, 7 abr 2021 (CEST)
  • Bon dia! Sí, gràcies per la feina. Sobre la substitució de referències per la font original: endavant! Sobre els diacrítics: el 30 de juny queda fixada la nova normativa de diacrítics. Si vols, pots començar a adaptar l'article ara mateix, però hi hauria el risc d'una revisió d'última hora que obligués a desfer tots els canvis. Crec que podem esperar, no ens ve de dos mesos i mig.—Leptictidium (digui) 09:49, 8 abr 2021 (CEST) /// D'acord, millor esperar. --Gerard Viader (disc.) 19:49, 9 abr 2021 (CEST)
  • Crec que val molt la pena que faci una lectura exhaustiva de la fonts primàries, almenys aquestes dues de OFB 2020 i OFB 2021, doncs apareixen tota una sèrie de detalls, sobretot de localitzacions que enriqueixen les biografies. Ja t'hauràs adonat que, a mesura que aumenta la població d'óssos (als darrers anys), les biografies es tornen més burocràtiques, amb unes poques excepcions. --Gerard Viader (disc.) 19:49, 9 abr 2021 (CEST)
   • Si et sembla convenient, endavant!—Leptictidium (digui) 09:28, 10 abr 2021 (CEST) /// Molt bones, @Leptictidium: donc per finalitzat l'enriquiment de les bibliografies amb les referències OFB 2020 i 2021. M'ha quedat només una referència a la cita 112 (la pàgina web "Le point sur la population d'ours des Pyrénées (France - Espagne - Andorre)". Aquesta referència està malament: esmenta que Kouki va ser vist per última vegada el 2001, però aquesta informació la dec haver tret d'algun altre lloc, (no aconsegueixo trobar a on) i deuria reutilitzar malament la cita i ara la feina es meva. Bé quan ho descobreixi ja ho esmenaré i t'aviso. Així, que, per part meva, tens llum verda per iniciar la repassada ortogràfica de la Dècada de 2010. Quan vulguis. --Gerard Viader (disc.) 22:15, 16 abr 2021 (CEST)
    • Entesos, bona feina. Demà reprenc la revisió.—Leptictidium (digui) 23:25, 16 abr 2021 (CEST)
Recta final[modifica]
 • Bon dia. Ja he revisat la Plume. Només una pregunta: tenim origen del seu nom? Salut.—Leptictidium (digui) 15:42, 17 abr 2021 (CEST) /// Bon vespre, sembla ser que qui va organitzar la votació va ser la ONG Pays de l'Ours i a la seva web, esmenta que en aquell bateig de 4 óssos, 3 portaven nom occità i n'explica el significat, mentre que en el de Plume, no diu res al respecte. Interpreto que això és degut a que Plume significa "ploma" en francès. És a dir, és una paraula francesa i com que el francès és la llengua no marcada a França, no es va considerar la necessitat de donar-ne cap explicació. Aquí hi ha 2 referències més que he trobat, que reforcen aquesta conclusió, doncs no aporten més informació que la que hi ha a la cita actual [1] [2] Si ho trobessis adient, les podriem afegir o bé podriem explicar que Plume significa ploma en francès, com ja hem fet en altres casos. --Gerard Viader (disc.) 22:23, 18 abr 2021 (CEST)
  • D'acord, podem afegir l'explicació com en altres casos. Si és una explicació tan senzilla, podem prescindir de referència.—Leptictidium (digui) 08:59, 19 abr 2021 (CEST)
 • Hola. Revisió del Pelut completa. T'hi he posat una sol·licitud de referència.Leptictidium (digui) 10:04, 18 abr 2021 (CEST) /// He retirat l'adjectiu "misteriosa" i he explicat una mica més el que volia dir. --Gerard Viader (disc.) 22:23, 18 abr 2021 (CEST)
  • Bon vespre. Avui n'he revisat tres de cop. En els propers dies, per poc que tingui una mica de temps, intentaré fer un cop d'accelerador per acabar l'avaluació a finals d'aquest mes o principis del següent. De moment, parafrasejant el mem aquell que corre del Bernie Sanders, I am once again asking for the origin of a bear's name: en aquest cas, en Pepito. Gràcies per la bona feina, @Gerard Viader:.—Leptictidium (digui) 22:15, 20 abr 2021 (CEST) /// Bon vespre, doncs no la coneixia aquesta del mem d'en Bernie. I és que darrerament estic força desconectat de l'actualitat! Menys mal que ja veiem llum al final del tunel!!! He trobat una notícia que explicita el nom d'en Pepito. Veuràs que he hagut de fer una mica d'explicació. Ai, ai, ai... aviam què et semblarà. Ja de pas, he vist que a les entrades de les germanes d'en Pepito, Callisto i Soulane, també era pertinent ampliar un xic la informació. Gràcies a tu per posar el llistó ben alt! --Gerard Viader (disc.) 23:26, 20 abr 2021 (CEST)
 • Avui tres més. Seguim!—Leptictidium (digui) 20:41, 21 abr 2021 (CEST)
 • Tres més. Tenim origen del nom de la Bouba?Leptictidium (digui) 19:23, 22 abr 2021 (CEST)
  • Avui en reviso només un (la Patoune) perquè tinc dues qüestions al respecte i no et vull sobrecarregar de feina: 1) tenim origen del nom de la Patoune? 2) t'he posat una sol·licitud d'aclariment respecte a un verb («freqüentava») que no és del tot clar si es refereix a Patoune o a la seva filla. Bona diada de Sant Jordi!—Leptictidium (digui) 09:50, 23 abr 2021 (CEST) /// Fet. --Gerard Viader (disc.) 23:44, 26 abr 2021 (CEST)
 • Dos més!—Leptictidium (digui) 22:11, 25 abr 2021 (CEST)
 • Dos més. T'he posat una altra sol·licitud d'aclariment, aquesta amb la Réglisse. M'espero a resoldre els punts pendents abans de continuar. Salut!—Leptictidium (digui) 14:54, 26 abr 2021 (CEST) /// Bones... i bon Sant Jordi!!! El tema de la Réglisse ja està aclarit, espero. Gràcies per posar la directa. No hi ha qui et pari! --Gerard Viader (disc.) 23:44, 26 abr 2021 (CEST)
 • Gràcies! Dos apunt sobre l'Auberta: 1) podem confirmar que el seu nom deriva del municipi on la van trobar? 2) la frase «Tot i que tenia bones perspectives per ser reintroduïda, l'interès de col·locar-li un emissor a sota la pell per seguir els seus moviments una vegada fos alliberada li causà la mort una setmana després de la intervenció.» és una mica estranya. Com pot l'interès matar un ós? Pot ser que volguessis dir «intent» en lloc d'«interès»? Salut.—Leptictidium (digui) 14:30, 27 abr 2021 (CEST) ///Hola i bon festiu, he estat revisant les explicacions sobre l'espinós cas d'Auberta a partir dels informes anuals de l'ONCFS i he trobat convenient ampliar-ne el contingut, tot tractant d'escatir les questions previament plantejades. --Gerard Viader (disc.) 15:13, 1 maig 2021 (CEST)
 • Bulle i Salient revisades. Ara només falta afegir-hi l'explicació dels noms.—Leptictidium (digui) 14:00, 28 abr 2021 (CEST) /// Amb Salient, he fet el mateix que amb Auberta. Tot i que no he pogut determinar l'origen i significat del nom, he mirat de descriure on va ser trobat. Com a generalització, aprofito per comentar-te que al vessant català de la serralada, els criteris d'adopció de noms no sempre ha estat difós, especialment en el cas dels ossalls o sub-adults trobats morts, com hauràs pogut comprobar. En el cas de Bulle, he trobat només un article de diari que l'esmenta, però no aporta informació al respecte, pel qual he preferit no afegir-lo a les referències bibliogràfiques. El significat del seu nom, per lògica, he deduit que és una paraula francesa com en tants altres casos d'aquella època (Reglisse, Pollen, Bambou, Noissette, Plume, Soulane, etc.) --Gerard Viader (disc.) 15:13, 1 maig 2021 (CEST) /// Hola, un aclariment: la frase que has suprimit de Salient, l'havia posat perquè probablement Pelut, l'ós que es va aparellar amb Fadeta l'any que Salient va desapareixer, és probablement el causant de l'infanticidi, però no he trobat enlloc que ho esmentés, per tant no ho vaig explicitar, però d'aquesta forma ho deixava entreveure l'aire. Però si es treu, tampoc passa res. --Gerard Viader (disc.) 12:57, 2 maig 2021 (CEST)
  • Vaja. Efectivament, crec que és millor treure-la que insinuar una cosa per a la qual no tenim referències. Aquest vespre continuo la revisió. Salut!—Leptictidium (digui) 13:03, 2 maig 2021 (CEST)
 • Una cosa @Leptictidium:: veig que has anat substituint el verb creuar-se amb copular en diverses ocasions. En el cas de Pelut, crec que s'ha perdut precisió. Vegem: "Pelut és un mascle nascut el 2010 com a part d'una ventrada de dos cadells de Caramelles, que havia copulat per cinquena vegada consecutiva amb el seu pare, Pyros.<nowiki>" En aquests cas, trobo que seria més adient posar "que havia tingut fills per cinquena vegada consecutiva amb el seu pare", donat que hi ha la circunstància que es pot copular nombroses vegades i no tenir descendència. És a dir, és té prova de les vegades que les osses han sigut mares, però no de quantes vegades han copulat amb els mascles.--Gerard Viader (disc.) 13:12, 2 maig 2021 (CEST)
  • Si vols posar-ho així com dius, per mi endavant. El problema és amb el verb «creuar», que es refereix a la reproducció de races o espècies diferents, cosa que no és el cas aquí.—Leptictidium (digui) 14:20, 2 maig 2021 (CEST) /// Ja ho he fet.--Gerard Viader (disc.) 23:58, 4 maig 2021 (CEST)
 • Dos més. Ja només en queden dotze!—Leptictidium (digui) 16:38, 2 maig 2021 (CEST)
 • Bon dia, @Gerard Viader:! Dos més fets. En les fitxes del Flocón i l'Aran parles de la Hvála com a óssa «mítica», però jo trauria aquest adjectiu per ser un element força subjectiu. Per altra banda, tenim orígens dels noms d'aquests dos óssos? Gràcies.—Leptictidium (digui) 11:27, 3 maig 2021 (CEST) /// Ja he arreglat lo de Hvala. De l'origen del nom d'aquests dos óssos he buscat, però no en tinc cap referència. Tinc les meves sospites, però són només això. --Gerard Viader (disc.) 23:58, 4 maig 2021 (CEST)
 • Cachou fet.—Leptictidium (digui) 13:09, 4 maig 2021 (CEST) /// Si has passat Cachou és qye ja entres a la recta finalíssima!!! --Gerard Viader (disc.) 23:58, 4 maig 2021 (CEST)
 • Bon vespre. Sobre el Tuc:
  • Sembla que hi ha una contradicció: «El 2018 no se'l detectà, però posteriorment se li atribuïren unes petjades de talla mitjana aparegudes a Rosa, a la regió ariegesa del Donasà, l'abril d'aquell any». Així doncs, el 2018 fou detectat o no?—Leptictidium (digui) 19:18, 5 maig 2021 (CEST)
 • Hola de nou. Sobre el Blizzard:
  • «Aleshores se'n pogué determinar la identitat genètica i la seva filiació amb Moonboots.» Què vol dir això, exactament?—Leptictidium (digui) 11:09, 6 maig 2021 (CEST)
 • Sobre Gribouille:
  • La referència a Facebook, com a font autopublicada que és, no és vàlida. Caldria trobar una referència vàlida que sostingués la mateixa referència. Ja sé que en Santiago Palazón és un expert en el tema, però una publicació al seu Facebook personal no és comparable a un article científic o un llibre. Gràcies.—Leptictidium (digui) 12:11, 6 maig 2021 (CEST)

Ciències humanes i socials[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals[modifica]

Llista de monarques sobirans actuals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article que aniré acabant de polir i completant-ne els vermells. Aviam què us sembla.--Arnaugir (discussió) 19:16, 1 nov 2019 (CET)

Bona tarda! Alguns comentaris:
 • El títol actual és una mica confús: què és un monarca sobirà? Existeixen els monarques no sobirans? A l'article tampoc no s'explica, així que proposaria reanomenar a «Llista de monarques regnants d'estats sobirans». De fet, el DIEC diu que la sobirania forma part integral del concepte de monarquia, per la qual cosa el concepte de «monarca sobirà» seria un pleonasme.
 • No sé com ho fan en altres viquipèdies, però crec que caldria eliminar tota referència a corregències (p. ex. el cas d'Andorra). El «mon-» de «monarca» vol dir que és una sola persona, tal com ho recull l'entrada «monarquia» del DIEC. Així doncs, els corregents per definició no poden ser monarques.
  • D'altra part, sobre l'aparent contradicció entre monarca i corregents, crec que es pot acceptar amb una interpretació més laxa de la definició i, sobretot, de l'etimologia del terme. Tot i que literalment signifiqui govern d'una persona, crec que és evident que sistemes amb correis o coemperadors es poden i s'han de considerar monarquies (en oposició al concepte de república)... fins i tot, malgrat existeixin els termes diarquia, tetrarquia etc.... ja que estem parlant d'una llista que, necessàriament, implica una simplificació en pro de l'exposició de dades. Si ho creus necessari, una introducció ho podria explicitar/explicar. --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
  • Depèn de com. Si hi ha un emperador «sènior» i un de «júnior», aleshores podríem dir que és una monarquia perquè, al cap i a la fi, el poder resideix en les mans d'una sola persona, l'emperador sènior. Ara bé, si parlem de dues persones exactament al mateix nivell i amb les mateixes prerrogatives, com els diarques d'Esparta, aleshores continuo pensant que no es poden considerar monarquies d'acord amb la definició del DIEC.—Leptictidium (digui) 15:42, 6 oct 2020 (CEST)
 • Em sembla redundant posar «Reialme / Regne» a l'encapçalament de la primera columna. Un reialme i un regne són el mateix.
  • He vist que bàsicament la mare de totes aquestes llistes és l'anglesa, de la qual també la catalana n'és una traducció. Això explica el duet reialme/regne, ja que si no ho he entès malament el concepte realm és més genèric —equivalent al nostra terme monarquia?—, mentre que kingdom és el territori governat específicament per un rei —i en aquest sentit un principat, un emirat, un imperi etc. no són kingdoms sinó realms—... per a nosaltres potser podríem abandonar tant regne com reialme i emprar monarquia en l'accepció 3 del DIEC). --CarlesVA (parlem-ne) 21:33, 23 des 2019 (CET)
 • Caldria revisar la transcripció dels noms àrabs. Potser en @CarlesVA: pot donar un cop de mà.
  • Cap problema en ajudar, evidentment, però en principi per als personatges actuals la norma hauria de ser respectar la grafia que ells mateixos tendeixin a usar quan escriuen el seu nom en alfabet llatí (normalment, una forma anglicitzada per a les antigues colònies britàniques i els estats propers als EUA, i una forma més afrancesada per als de colonització o influència cultural francesa)... ja sé que, com que no existeix un estàndard internacional, els mateixos interessats no són sistemàtics i a vegades empren diverses versions del seu propi nom, però en general es pot trobar un cert consens (per exemple, al Golf empren bin, en lloc de ibn o ben, o "abusen" de la majúscula). --CarlesVA (parlem-ne) 21:36, 23 des 2019 (CET)
 • La resta tot bé, molt bona feina.—Leptictidium (digui) 15:55, 23 des 2019 (CET)

No sé quin és l'estàndard per llistes bones, però hi veig molts enllaços vermells, incloent-ne alguns que potser no són necessaris (a la introducció, per exemple). També hi ha un monarca regnant amb l'enllaç en vermell, i entenc que per una llista bona (i sobretot una llista bona que no és gaire llarga) els elements de la llista haurien de tenir article, encara que sigui curt.

De tota manera, la preocupació més greu és que aquesta llista tendeix a quedar obsoleta (fent un càlcul ràpid, deu quedar obsoleta un parell de cops a l'any de mitjana). Aleshores, no veig que aquesta llista manual hagi de funcionar millor que una llista feta amb listèria a partir de Wikidata.--Pere prlpz (disc.) 11:44, 1 ago 2020 (CEST)

No crec que s'actualitzi tan, potser un any s'han de canviar 2 monarques però llavors hi pot haver sequera de "canvis de corona" durant anys. És una llista reduïda. A mi el títol no em desagrada però trobaria millor "Llista de monarques actuals", bastant resumit i clar.--Manlleus (disc.) 20:54, 30 set 2020 (CEST)

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021[modifica]

Eleccions al Parlament de Catalunya de 2021 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'article té més de 200.000 octets i conté 5 pàgines de resultats per municipis. Si ho desitgeu, hi podeu deixar els vostres comentaris. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 18:25, 14 abr 2021 (CEST)

Hola @Willy31igd!
M'encanta l'article: complet, concret, concís i abarca una infinitat de temes.
Segons el meu parer, mereix la distinció de qualitat.
Només hi trobo una petita pega, crec que la introducció és força petita. Es podria mirar d'afegir contingut o extractes del propi article per fer una introducció més extensa?
Tota la resta, excel·lent.
Una abraçada! Vinividivincci (disc.) 16:14, 28 abr 2021 (CEST)

Cultura i oci[modifica]

No hi ha cap article.


Geografia[modifica]

Montserratí[modifica]

Montserratí (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, al qual he afegit tota la informació i les referències de què disposo. Penso que el nivell d'aprofundiment i desenvolupament de la temàtica, amb totes les modificacions i afegits que calgui, podria donar lloc a un article bo o de qualitat. --☞ Quercinus (disc.) 22:53, 27 nov 2020 (CET)

Comentari Comentari Caldria referenciar alguns apartats, per exemple El repartiment en vegueries i corregiments, que no té cap referència. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 09:10, 15 abr 2021 (CEST)

Comento algunes coses:

 • Hi ha trossos sense referències, però en general no és gaire greu perquè majoritàriament són resums de fets històrics i geogràfics no controvertits que es troben expandits en altres articles.
 • Al mapa i al text s'esmenta que hi ha proposta d'estendre el Montserratí fins a uns quants municipis del Bages (de fet, al mapa, fins a les portes de Manresa) però no trobo que aquestes propostes estiguin explicades enlloc.
 • Hi ha una mica massa de recollida de fonts primàries, sobretot cap a la part de la campanya. El text de la declaració sembla excessiu.--Pere prlpz (disc.) 14:42, 26 abr 2021 (CEST)

Premià de Mar[modifica]

Premià de Mar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Demano l'avaluació de l'article de Premià de Mar perquè hi he estat treballant a fons i crec que es troba en un punt força superior a la resta de municipis de Catalunya. Doneu-li una ullada i opineu vosaltres mateixos.

La informació l'he anat extraient de diverses pàgines webs, les he anat citant a mesura que escrivia.

Vinividivincci (disc.) 17:09, 13 març 2021 (CET)

Molt bona feina, tot i que penso que s'hi haurien de fer algunes millores perquè sigui un AdQ. La introducció hauria de ser més gran, fer un resum de la història i del moment actual, així com les entitats, les tradicions o els sectors més rellevants. Penso que s'hauria de parlar més del mar i les platges, així com anomenar en alguna part de l'article els nuclis de població del municipi, tot i que alguns s'esmenten a la història. També veig alguns enllaços interns que s'haurien de treure. Finalment, hi ha algunes informacions sense referències, com les línies d'autobús, el clima, els edificis històrics o la festa dels pirates, entre altres. Cada paràgraf hauria de portar almenys una referència. També veig que no hi ha cap llibre a la llista de referències, estaria bé afegir alguna referència amb algun dels llibres més destacats que hàgin parlat del municipi. Et pot ajudar mirar altres AdQ de municipis. Endavant!--Medol (disc.) 19:56, 13 març 2021 (CET)
L'article ha millorat, sobretot en la introducció i l'estructura, molt bé. No obstant, faig diverses consideracions. Per una banda segueixen havent-hi molts paràgrafs sense cap referència, i penso que en un AdQ tots els paràgrafs n'han de portar; per exemple a l'apartat de geografia no n'hi ha ni una. Per altra banda veig que has fet una tasca important de recerca de llibres que parlin del municipi, però probablement no em vaig explicar bé, convindria fer-los servir dins el text. Els llibres que es fan servir s'han de citar correctament i han d'estar a l'apartat bibliografia, i els que no es fan servir en tot cas haurien d'estar en un apartat de bibliografia complementària. No cal fer-los servir tots, però almenys dos o tres sí que estaria bé poder-los utilitzar per referenciar algunes de les afirmacions de l'article. També estaria bé fer una llista de premianencs notables. Finalment, a la introducció d'un AdQ no hi hauria d'haver articles en vermell. Sé que són moltes coses, no t'atabalis, mica en mica. Fer un AdQ de l'article d'un poble no és tasca simple, jo vaig fer el de Llagostera i sé de què parlo, però el nostre patrimoni s'ho val. Som-hi!--Medol (disc.) 15:25, 28 març 2021 (CEST)
Bon dia Medol! Crec que ja ho tinc! M'ha costat una mica però he treballat cadascun dels aspectes que m'has comentat. Primer de tot, he eliminat els links vermells de la introducció, he citat, en la mesura del possible, en gairebé tots els paràgrafs, he afegit una part de premianencs notables (tal i com em vas dir) i, finalment, he estat treballant amb les citacions bibliogràfiques. Espero que t'agradi! Vinividivincci (disc.) 10:38, 1 abr 2021 (CEST)
M'he estat revisant l'article i és molt complet, però caldria polir alguns detalls:
No sé si se m'escapa quelcom més. Si necessites alguna cosa et puc ajudar! --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 09:31, 15 abr 2021 (CEST)
Hola @Willy31igd!
He estat corregint els aspectes que m'has comentat. Fa qüestió d'una setmana vaig eliminar la part de clima i la vaig substituir amb la plantilla {{WeatherBox}}.
D'altra banda, he afegit referències en els paràgrafs que encara en faltaven i, he modificat aspectes diversos.
En quant a l'apartat de Bibliografia complementària he decidit que el millor era eliminar-la. Les obres citades no mantenien una relació massa pròxima amb la temàtica principal de l'article. Ja fa temps que algú ho deuria posar sense massa sentit.
Finalment, he estat fent una cerca dels Premianencs notables i m'he quedat amb els més importants. Mirant el fil de discussió que em vas adjuntar, he procurat que l'àmbit d'aquest seguit de premianencs notables sigui força variat (ciències, esports, cultura, oci...).
Crec que això és tot. Creus que podria passar a avaluació ja?
Una abraçada! Vinividivincci (disc.) 14:39, 21 abr 2021 (CEST)
Hi he fet uns petits retocs més. Jo el deixaria aquí a avaluació un temps més, potser hi ha més detalls que se m'escapen i algú els vol comentar. Jo et recomanaria que, si pots, vagis creant els articles que tenen enllaços en roig a Premià de Mar, és un dels aspectes importants perquè un article es consideri de qualitat. No tinguis pressa per passar-lo a votació, hi ha articles que han estat en avaluació uns dos anys. Seguim en contacte! --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 13:03, 22 abr 2021 (CEST)
Ok. Perfecte. Salutacions! Vinividivincci (disc.) 16:16, 22 abr 2021 (CEST)

Esports[modifica]

Expedició catalana a l'Everest de 1985[modifica]

Expedició catalana a l'Everest de 1985 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Proposo l'avaluació d'aquest article, en què he fet un buidat exhaustiu de la informació de les fonts disponibles sobre l'expedició. Una de les mancances són fotos originals, però a dia d'avui no n'he localitzat cap lliure de drets d'utilització. --Quercinus (disc.) 17:37, 27 nov 2020 (CET)

Bon dia. Seria possible posar-se en contacte amb gent que va participar en l'expedició per demanar-los que alliberin fotos?—Leptictidium (digui) 09:55, 30 gen 2021 (CET)
@Leptictidium: Vaig provar-ho a través d'un programa de ràdio especialitzat (El Pont de Mahoma), que em consta que li va fer arribar a l'Òscar Cadiach. [3] També vaig provar-ho citant a Twitter el mateix Cadiach, en Carles Vallès, el CEC i la FEEC, sense èxit. [4] Al llibre que es va publicar el 1986 no queda clar si els drets de les fotografies oficials de l'expedició eren propietat de Caixa de Barcelona (que l'any 1990 es va fusionar amb La Caixa), d'Edicions 62 (que tenien els drets exclusius de l'edició del llibre) o dels clubs participants. De tota manera, i deixant de banda que tal com vaig dir serien ideals per a il·lustrar l'article, entenc que no són indispensables per a què aquest pugui considerar-se de qualitat. Si més, no he provat de compensar-ho amb altres imatges disponibles a Wikimedia. ☞ Quercinus (disc.) 10:14, 1 feb 2021 (CET)
Bé, si s'ha intentat i no ha pogut ser, doncs no pot ser. La resta de l'article em sembla molt bo.—Leptictidium (digui) 13:59, 1 feb 2021 (CET)

@Quercinus:he fet una revisió general de l'article. Està molt bé, felicitats. Llàstima que no pugui ser il·lustrat. Només una cosa, jo trauria el poema de Brossa, per dos motius: primer, perquè no crec que calgui reproduir-lo tot en un article enciclopèdic; i segon i més important, perquè té drets d'autor. Salut--Arnaugir (discussió) 20:39, 25 març 2021 (CET)

@Arnaugir: Moltes gràcies per la revisió general i pel comentari. Tens tota la raó respecte al poema, ja he esborrat la cita literal i he redistribuït la informació sobre aquesta qüestió en altres parts de l'article. Gràcies novament! Salut ☞ Quercinus (disc.) 18:23, 30 març 2021 (CEST)
@Quercinus: Crec que ja el pots passar a votació. Si necessites ajuda avisa.--Arnaugir (discussió) 09:27, 19 abr 2021 (CEST)

Mèdia[modifica]

PONG[modifica]

PONG (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de l'anglès. En avaluació simultània amb Jurassic World Evolution amb l'objectiu d'arribar a la distinció de qualitat perquè serveixi com a mostra d'un videojoc no especialment famós i un altre que sí ho és (històric) i que serveixi de model per a articles posteriors amb característiques similars, no molt extensos ni exhaustius però amb els suficients requisits per rebre distinció. Realment falta possiblement polidesa i crear vermells, i m'agradaria que m'indiquéssiu possibles errors. Gràcies i salutacions--Manlleus (disc.) 18:37, 24 abr 2021 (CEST)


Jurassic World Evolution[modifica]

Jurassic World Evolution (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Article traduït de l'anglès. En avaluació simultània amb PONG amb l'objectiu d'arribar a la distinció de qualitat perquè serveixi com a mostra d'un videojoc no especialment famós i un altre que sí ho és (històric) i que serveixi de model per a articles posteriors amb característiques similars, no molt extensos ni exhaustius però amb els suficients requisits per rebre distinció. Realment falta possiblement polidesa i crear vermells, i m'agradaria que m'indiquéssiu possibles errors. Gràcies i salutacions--Manlleus (disc.) 18:36, 24 abr 2021 (CEST)

Bon dia. Entre els óssos dels Pirineus i les Termòpiles, ja no dono a l'abast per fer més avaluacions, però et desitjo molta sort amb aquest article sobre [un videojoc de] dinosaures.—Leptictidium (digui) 14:37, 27 abr 2021 (CEST)
T'entenc, cap problema.--Manlleus (disc.) 18:20, 27 abr 2021 (CEST)

Música[modifica]

Lamparetes[modifica]

Lamparetes (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Pos en avaluació aquest article sobre l'indefectible disc d'Antònia Font, que he anat fent a partir de fonts independents. Crec que no està gaire lluny dels estàndards d'un article bo, si bé soc conscient de certes mancances com imatges i potser alguna pista d'àudio. Nogensmenys, m'agradaria saber la vostra opinió sobre altres temes: si el nivell de detall és massa o massa poc, si l'estructura de l'article podria ser diferent, si «Calgary 88» és suficientment rellevant per tenir el seu propi article i moure-hi alguns paràgrafs... O en general, qualsevol comentari que en volgueu fer. Gràcies!—Cparres · Discussió 12:44, 16 ago 2020 (CEST)

Penso que si les cançons no tenen article cal incloure-les en seccions, com a Quina nit i analitzar-les o dir-ne alguna cosa i no sols llistar-les (si és que hi ha informació). Per tant separaria l'anàlisi general de cada tema. --barcelona (disc.) 12:59, 24 set 2020 (CEST)

Història[modifica]

Relacions entre la Corona d'Aragó i l'Imperi Romà d'Orient[modifica]

Relacions entre la Corona d'Aragó i l'Imperi Romà d'Orient (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bon vespre. Com sabeu, la majoria dels articles que presento a avaluació i votació són traduccions d'AdQ/ABo en altres llengües. I tanmateix, si nosaltres no escrivim sobre el nostre patrimoni històric i cultural, qui hem d'esperar que ho faci, la Viquipèdia en islandès? Per això he redactat aquest article sobre les relacions entre la Corona d'Aragó i l'Imperi Romà d'Orient.

L'article té un abast molt ampli, així que he cercat un bon equilibri que cobreixi tots els fets i esdeveniments importants, però sense «anar-se'n per les branques» amb detalls trivials. El text disposa de 169 referències en uns 116.000 octets. Com a complement, s'han creat un bon grapat d'articles sobre l'Imperi Romà d'Orient, el seu context històric, els estudis bizantins i fonts relacionades. Quedo a l'espera de les vostres propostes de millora. Gràcies.—Leptictidium (digui) 23:28, 2 maig 2021 (CEST)


Fosses de Paterna[modifica]

Fosses de Paterna (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article de memòria històrica, amb més de setanta fonts de premsa dels Països Catalans, de la Diputació de València i un llibre de l'historiador Vicent Gabarda. Voldria rebre els vostres comentaris i els vostres suggeriments! --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 16:53, 5 gen 2021 (CET)

Penso que l'article és més aviat un Llistat de les fosses de Paterna, i s'hauria d'avaluar segons els criteris de llistes --barcelona (disc.) 20:00, 20 feb 2021 (CET)
Potser tens raó, m'ho miro. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 21:14, 20 feb 2021 (CET)

@Willy31igd: M'el reviso una mica, hi he fet algun retoc. Està molt bé. respecte el que diu la @Barcelona:, a mi m'agrada tal com és ara i amb aquest títol, però caldria detallar perquè es llisten les fosses aquestes i no es llisten la resta, quin és el criteri?--Arnaugir (discussió) 20:37, 23 març 2021 (CET)

Hola, @Arnaugir: gràcies pels retocs. Les fosses llistades són les que es tenen constància de la seva existència. Es creu que hi ha un nombre X de fosses però no se sap exactament quantes n'hi ha ni on són, i poc a poc es van trobant. És cert, hauria de trobar la manera d'explicar a l'article per què s'hi llisten les que hi ha. Al llarg d'aquesta setmana en busco referències i ho poso. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 23:12, 23 març 2021 (CET)
Doncs això mateix que m'has dit, referenciat, seria l'explicació que demanava. Gràcies!--Arnaugir (discussió) 08:18, 24 març 2021 (CET)
Fet Fet! He referenciat la quantitat de fosses que es calcula que hi ha. No he trobat cap referència que digui quantes se n'han obert exactament (sembla que les informacions van sortint amb comptagotes), però amb les referències que consten a continuació n'he tret l'aigua clara fent-ne la suma, no sé si m'explico. --Willy31igd (parlem?) Flag of Igualada.png Wikipedia-logo-v2-ca.svg 18:07, 14 abr 2021 (CEST)

Batalla de les Termòpiles (480 aC)[modifica]

Batalla de les Termòpiles (480 aC) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

- Viquipediiiisteeeeeeeeeees!!!!!!!!!! Que opineu de l'article?
- S'ha de millorar el redactat, crear articles, editar referències i traduir imatges.
- Vaja, ni un sol AUU!?
- No. --Mbosch (会話) 19:14, 18 des 2020 (CET)

«Les referències de l'article taparan la llum del sol!» «Aleshores, avaluarem l'article a l'ombra!»
Bon dia, @Mbosch:, i enhorabona per la feina en aquest article, que he anat seguint amb interès. M'ofereixo a fer la revisió lingüística completa de l'article, que fins ara he anat fent discretament per no entorpir la teva feina. Aprofitaré per anar substituint algunes referències a autors antics (p. ex. Heròdot) a les seves traduccions en català, de les quals disposo a casa, en lloc de l'anglès. Intentaré revisar-ne un tros cada dia. De moment, la primera millora que et proposaria seria crear els enllaços vermells de la intro, la infotaula i l'«article principal» que falta («Destrucció aquemènida d'Atenes»). Salut.—Leptictidium (digui) 09:30, 19 des 2020 (CET)
Continuant la revisió de l'article, m'he trobat amb una referència força estranya al «regne grec de Lídia» a Batalla de les Termòpiles (480 aC)#Context. L'he tret aquí i a l'original perquè Lídia era un estat ètnicament, lingüísticament i administrativament distint dels grecs.—Leptictidium (digui) 21:31, 22 des 2020 (CET)
Sobre el Fitxer:300 peli.jpg: no tinc cap dubte que compleix els requisits de fair use per a l'article sobre la pel·lícula; ara bé, no tinc del tot clar si el fair use del pòster és extensible a l'article sobre la batalla, especialment quan té una funció purament «decorativa» i no es fa servir per aprofundir cap punt en concret.—Leptictidium (digui) 20:37, 23 des 2020 (CET)
Sobre les imatges pendents de traduir:
La caixa de la secció «Llegat» conté no menys de 14 traduccions angleses de l'epigrama de Simònides. Té gaire sentit, quan ja en tenim l'original en grec i la traducció al català, i no som la Viquipèdia en anglès? Jo les trauria totes.—Leptictidium (digui) 21:01, 1 gen 2021 (CET)
El pòster de la pel·lícula ja hi era quan vaig començar a traduir l'article i allà s'ha quedat. Si no compleix els requisits, doncs fora.
Sobre les imatges, no entenc que vols dir amb què no és editable, totes són de commons, quin problema hi ha? Pel temps de refer el fons?
Sobre el tema del llegat, crec que hi pinta tant com en l'anglesa, que també hi ha l'original i després totes aquestes interpretacions. Tampoc acabo d'entendre el problema, però si la gent creu que és redundant doncs fora, cap problema.--Mbosch (会話) 14:43, 12 gen 2021 (CET)
Bon dia.
D'acord, doncs treiem la imatge del pòster.
Em refereixo a la facilitat d'editar les imatges. Un fitxer .svg, en principi, és molt fàcil d'editar i traduir, mentre que amb altres formats es pot complicar bastant la cosa.
La veritat sigui dita, a la Viquipèdia en anglès tampoc no té gaire sentit tenir 14 traduccions lleugerament diferents de la mateixa frase, però bé, és el seu problema, no el nostre. A la Viquipèdia en català, encara té menys sentit perquè l'anglès no és la llengua del nostre projecte.—Leptictidium (digui) 14:53, 12 gen 2021 (CET)
Bon dia i gràcies per traduir Fitxer:Mapa de campanya Termòpiles i Artemísion.jpg. Malauradament, a la llegenda encara hi ha força faltes d'ortografia: «exerci» en lloc d'«exèrcit», «exercu» en lloc d'«exèrcit», «de Heròdot» en lloc de «d'Heròdot»… i, si molt no m'equivoco, la línia de color rosa fosc s'hauria de referir a l'exèrcit persa, no l'exèrcit aliat. Per altra banda, no és estrictament una falta, però millor «avenç» que «avanç» quan ens referim a avenços literals i no figurats.—Leptictidium (digui) 09:12, 24 gen 2021 (CET)
@Mbosch:@Leptictidium:Sobre les imatges de la peli de 300 jo solc usar alguna de Commons dels protes principals per fer un petit comentari i fer-la passar en substitució dels pòsters o preses de pantalla de fair use, només cal un pèl d'originalitat. Sobre la traducció d'imatges, ja faré un cop d'ull a les que queden més a mà i ja sé que hi havia algun problema en alguna però només perquè és una mica més laboriós, els autors no pensen en fer les imatges traduïbles fàcilment quan la imatge és més complexa, aquest és el problema principal. Quan trobi una mica de temps en un calaix m'hi poso. Si podeu revisar l'article i les seves mancances estaria bé proposar l'article aviat, s'ho val. PS: La imatge del mapa de les termòpiles perquè no s'ha pujat en SVG si l'has agafada de la castellana en aquest format?--Manlleus (disc.) 19:58, 26 gen 2021 (CET)
@Manlleus:Ja he traduït dues imatges, no em costa fer les tres que queden tot i que vaig amb la calma. La imatge que dius l'he tret de l'anglesa que és png. L'he pujat en jpg perquè no sabia que hi havia cap normativa al respecte.--Mbosch (会話) 21:01, 26 gen 2021 (CET)
Ah bueno, si l'has agafat de l'anglesa ja és igual però si s'ha de corregir alguna cosa com ho fas?--Manlleus (disc.) 21:09, 26 gen 2021 (CET)
Tinc una copia en psd a l'ordinador per si he de canviar cap capa.--Mbosch (会話) 21:18, 26 gen 2021 (CET)
La referència 49 apunta a «De Souza, 41», però a la bibliografia no hi surt cap font escrit per De Souza. Per acabar d'embolicar la troca, segons Google hi ha més d'un llibre sobre les Termòpiles escrit per un autor que es digui «De Souza», sense comptar les diferents edicions que pugui haver-hi de cadascun. Caldria veure què fem amb aquesta referència.—Leptictidium (digui) 21:25, 29 gen 2021 (CET)

M'he començat a mirar els enllaços externs i, sent conscient que han estat importats de la versió en anglès, no acabo de veure què aporten:

 • el primer és una guia per a professors que no ofereix informació addicional a la que conté l'article
 • el segon és un enllaç trencat
 • el tercer i el quart són enllaços a simples fotos; el tercer diria que és una versió des de més lluny i amb pitjor qualitat de la foto que ja tenim de l'epitafi de Simònides, mentre que el quart no aporta més informació sense dir on es troba el túmul de la foto i si té una relació directa amb les Termòpiles o si és un túmul espartà qualsevol
 • el cinquè encara podria ser salvable per ser de la BBC, però tampoc no tinc clar si és millor, pitjor, més o menys útil que qualsevol altre podcast sobre les Termòpiles, ja que els trossets que he escoltat diuen coses que ja surten a l'article.—Leptictidium (digui) 11:55, 5 feb 2021 (CET)
Francament, els he copiat i ja. Els quatre primers fora si no aporten res, el cinquè no he escoltat l'àudio, dura massa. Naturalment que repeteix informació, és un article de 90k octets, és molt complet. No crec que sobri tot i que possiblement digui el mateix, és una referència general i una altre visió de la batalla.--Mbosch (会話) 18:34, 5 feb 2021 (CET)
OK, fem-ho així doncs, treiem els quatre primers i deixem el de la BBC.—Leptictidium (digui) 21:09, 5 feb 2021 (CET)
La referència núm. 54 no sosté l'afirmació a la qual va associada (he comprovat les dues obres de Green citades a la bibliografia). He mirat altres fonts a Google Books i Google Scholar i, tot i que totes avalen en major o menor mesura la fiabilitat d'Heròdot, cap no diu explícitament que Heròdot és «el més fiable». Per tant, et proposaria «petar-nos» el segment «, que solen considerar a Heròdot el més fiable,», que de totes maneres tampoc no és fonamental per a l'article. @Mbosch:?—Leptictidium (digui) 20:47, 11 feb 2021 (CET)
De fet es contradiu amb l'apartat de composició dels exèrcits, on es diu que els historiadors moderns el solen rebutjar per les seves xifres poc realistes.--Mbosch (会話) 19:54, 12 feb 2021 (CET)

Anem avançant. Ja hem passat l'equador de l'avaluació (73 de 144 referències). Avui he corregit un error que venia «de fàbrica» de l'original anglès, hi he afegit una referència nova i hi he posat una nota que explica que l'etimologia «Efialtes» > «malson» és un mite. Gràcies pels articles complementaris que has anat creant aquests dies i bon cap de setmana!—Leptictidium (digui) 15:05, 6 març 2021 (CET)

Bon dia, @Mbosch: Ja hem fet més del 70% de l'avaluació. Em torno a dirigir a tu per compartir la meva preocupació sobre la citació de Victor Hansen. Sembla que la font és una referència autopublicada i, per tant, no considerada fiable.—Leptictidium (digui) 15:54, 19 abr 2021 (CEST)
903 edicions. L'avaluació més exhaustiva que he vist mai xD. I si la citació no es pot contrastar doncs fora.--Mbosch (会話) 14:51, 20 abr 2021 (CEST)
He de dir que un bon nombre d'aquestes edicions són canviar les referències a Heròdot en anglès per unes d'equivalents en català, però sí, per la meva banda també és l'avaluació més exhaustiva que he fet. :) D'acord, miro a veure si puc trobar una referència millor i, si no, traiem aquesta citació.—Leptictidium (digui) 21:38, 20 abr 2021 (CEST)
Bon dia. A la taula de referències a la batalla de les Termòpiles, tenim l'autor (Ciceró), però ens falta l'obra.—Leptictidium (digui) 16:30, 3 maig 2021 (CEST)

Història del papat[modifica]

Història del papat (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola. Em sembla que ha quedat un article força complert, ben referenciat, i on tots els articles que se'n deriven estan fets. Prové de la traducció de l'article corresponent a la Wikipedia anglesa; tot i que considerablement augmentat.

Espero els vostres comentaris --Ignasi (disc.) 00:38, 27 gen 2020 (CET)

Per mi em ja es podria portar a votació. Molt bon article Ignasi!--Medol (disc.) 18:46, 28 gen 2020 (CET)
Ja saps que l'he anat seguint, m'agrada l'estructura general, els eixos cronològics i la feina dels vermells i temes annexos, enhorabona!--barcelona (disc.) 19:26, 2 feb 2020 (CET)
Una feinada brutal. Per mi ja es pot sotmetre a votació. --Jordi picart (disc.) 10:27, 1 abr 2020 (CEST)
Havent-hi fet una segona repassada, veig que hi ha referències curtes que remeten al llibre «Duffy, 1998» fetes manualment amb el codi <ref>Duffy 1998, p. 12</ref>, mentre que d'altres estan fetes emprant la plantilla:sfn, és a dir, {{sfn|Duffy |1998 |p=12}}. Caldria homogeneïtzar-ho. A més, molt sovint la sintaxi d'aquesta plantilla està mal emprada, ja que en alguns casos hi falta o bé l'any o bé el paràmetre p= està mal introduït. --Jordi Picart (discussió) 19:32, 11 abr 2020 (CEST).
Bufa, quin super-article. Enhorabona! He fet una ullada molt general, comento alguns detalls:
 • Hi ha una sèrie d'enllaços a pàgines de desambiguació que caldria modificar i que apuntessin a l'article correcte.--Medol (disc.) 15:23, 15 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha una referència amb la plantilla "Plantilla:The Early Christian Church by Chadwick" que no tenim. Ja no hi és.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha referències duplicades (un exemple: Duffy p. 144, hi ha dues entrades, quan es podrien agrupar posant el "name" a la referència.
 • I una tonteria: no posaries totes les imatges dels papes amb la mateixa mida? res, és una suggeriment que pots passar per alt!
La idea és aquesta (totes les imatges a 150px), però hi ha un bot que ho impedeix. Totes les imatges estan a la mateixa mida.--Medol (disc.) 23:40, 9 oct 2020 (CEST)
Molt bon article. --Solde (disc.) 19:50, 3 abr 2020 (CEST)
Hola! Una feina molt bona. He corregit alguns enllaços que conduïen a pàgines de desambiguació, tret de la de Pere d'Aragó, que no he pogut identificar quin personatge és.--Sorenike (disc.) 11:31, 8 abr 2020 (CEST) Ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
Bona tarda. Alguns comentaris per millorar aquest article:
 • Ús de cometes i cursives: fer servir les cometes i les cursives alhora en una citació és redundant. Millor utilitzar només les cometes. Per altra banda, el nostre llibre d'estil recomana fer servir les cometes baixes en lloc de les altes. Arreglat.--Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
 • Ús incorrecte de paraules com «recolzar» en el sentit de «donar suport a» o «culminar amb» en lloc de ««culminar en»».
 • Ús incorrecte de pronoms relatius.--Medol (disc.) 18:11, 15 oct 2020 (CEST)
 • Ús incorrecte de la preposició «a» davant de complements directes. Diria que ja està arreglat.Medol (disc.) 17:59, 23 oct 2020 (CEST)
 • Hi ha moltes «comes Oxford» que poden ser habituals en les fonts angleses, però poc naturals en català, especialment quan s'usen freqüentment.
 • Es barreja el passat simple i el passat perifràstic, en contra del que recomana el nostre llibre d'estil.
 • Faltes d'ortografia com ara «monofisista» en lloc de «monofisita».
 • Segons el DIEC, «papa» va amb minúscula (tret que sigui la primera paraula d'una frase, evidentment).
 • Les xifres romanes dels segles han d'anar amb versaleta. La manera més fàcil de fer-ho és amb la plantilla {{Segle}}, com he fet en aquesta edició.
 • La referència 7 crida una plantilla inexistent.
 • Trobo a faltar una explicació dels conceptes de cesaropapisme i simfonia en la secció sobre el papat bizantí.
 • Trobo que l'article passa de puntetes per sobre dels fets que van conduir al Cisma del 1054 (ni un quart de paràgraf). A part d'això, també diu ben poca cosa sobre els esforços posteriors per reunificar l'Església, incloent-hi però sense limitar-se al Concili de Florència.
 • Tal com s'explica a l'article, sembla que Urbà II s'hagués tret la idea de les Croades del barret: caldria ampliar significativament el context històric en el qual es va produir el sermó de Clarmont (que, per cert, a l'article surt com «Clermont») i que va conduir a les Croades.
 • Si cerques > al text, veuràs que queden algunes referències mal tancades.
 • Sense pecar de recentisme, crec que caldria ampliar la part sobre el papa Francesc i les controvèrsies que han despertat a la mateixa Cúria alguns dels seus posicionaments.Leptictidium (digui) 15:52, 30 abr 2020 (CEST)
@Ignasi, Medol, Barcelona, Jordi picart, Solde: @Sorenike, Leptictidium: Després de vuit mesos en avaluació, creieu que ja es pot dur a votació? --Arnaurs (disc.) 15:00, 20 set 2020 (CEST)
Per la meva banda, encara queden obertes algunes de les qüestions que vaig plantejar al mes d'abril.—Leptictidium (digui) 17:47, 20 set 2020 (CEST)
Hola. La retiro de l'avaluació. No crec que ho pugui fer millor; i que tingui o no la medalleta de qualitat no em treu la son. Si algú vol continuar mirant-se les recomanacions que va fer en Usuari Discussió:Leptictidium doncs em sembla fantàstic, a mi aquest article ja m'avorreix molt i, veritablement, no en tinc ganes. O sigui que, pel que fa a mi, es queda com està. Salut a tots. --Ignasi (disc.) 22:18, 20 set 2020 (CEST)
T'ajudo, penso que seria una llàstima no acabar la feina que amb tanta dedicació has fet en aquest article. He començat a arreglar algunes coses. Som-hi.--Medol (disc.) 23:57, 9 oct 2020 (CEST)

William Howe[modifica]

William Howe (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït la biografia del general britànic William Howe de en-wiki, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 16:31, 7 abr 2020 (CEST)

 • Fent una ullada ràpida veig que hi ha una imatge menys (la dels tíquets de la festa de renúncia) i no hi ha cap dels enllaços externs. Per algun motiu? --(disc.) 21:35, 19 abr 2020 (CEST)
  • Bon dia,@Ivan Avz F: He afegit la imatge dels tiquets. Els enllaços externs de la wiki anglesa són 3: l'enllaç a Commons (ja hi és), l'enllaç al recull de correspondència de Howe (afegit a la bibliografia complementària) i un enllaç a Wikisource que no té traducció en català a Viquitexts. --Jordi Picart (discussió) 10:14, 3 maig 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • L'apartat de cultura popular de la versió anglesa no apareix traduït.
 • L'apartat d'enllaços externs està buit, caldria esborrar-lo si no se'n posen.
 • A les referències i bibliografia falta indicar-ne l'idioma.
 • He llegit l'article i he modificat algunes frases però crec que caldria que algú hi fes una llegida a fons per corregir ortografia i sintaxi.

--Arnaurs (disc.) 16:55, 5 maig 2020 (CEST)

Bon article. A més dels comentaris perspicaços de l'Arnaurs més amunt, recomanaria crear els enllaços vermells de la intro. Salut.—Leptictidium (digui) 12:55, 24 juny 2020 (CEST)


Bon dia @Jordi picart: pots resoldre els comentaris apuntats a sobre? En cas contrari, arxivarem l'avaluació ja que no s'ha rebut resposta des del juny de 2020. Gràcies.--Arnaugir (discussió) 20:55, 22 abr 2021 (CEST)


Llista de membres de la missió gregoriana[modifica]

Llista de membres de la missió gregoriana (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Relacionat amb Paulí de York i Romà (bisbe), he traduït aquesta llista de qualitat a en-wiki.--Arnaugir (discussió) 11:41, 26 abr 2020 (CEST)

Tinc alguns comentaris:

 • En aquest article s'hi diu que Gregori el Gran va néixer el 540 i va morir un 12 de març mentre que a l'article de la Viquipèdia surt que va néixer al voltant del 540 i que va morir un 12 de febrer.
 • Crec que s'haurien de crear els sis articles en vermell que falten ja que en tractar-se d'un article curt, algú pot voler buscar informació fora de l'article.
 • A les referències, crec que si no s'han de crear els articles en vermell es podria eliminar el vermell.

--Arnaurs (disc.) 10:53, 4 maig 2020 (CEST)

No sé si té sentit que una llista tan curta sigui una llista bona, però en qualsevol cas tots els elements de la llista haurien de tenir article, i algunes coses que hi surten molt (com l'abadia de Sant Agustí) també.

A més, crec que s'hauria de plantejar si no convé més convertir aquesta llista en una secció de missió gregoriana.--Pere prlpz (disc.) 12:49, 1 ago 2020 (CEST)

Molt d'acord amb els comentaris anteriors. Una llista curta on més de la meitat dels membres no tenen article (7/13), on també apareix en vermell un enllaç que es repeteix diverses vegades no hauria de ser valorada com llista de qualitat. Si fos una llista extensa, podria entendre la manca d'enllaços, però en una llista tan curta la manca d'informació és evident. --Beusson (disc.) 13:10, 1 ago 2020 (CEST)

Crema de Falmouth[modifica]

Crema de Falmouth (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He traduït aquest article de la en-wiki, on té la qualificació d'Article Bo. Hi caldria com a mínim un segon cop d'ull, almenys per comprovar que és correcte des del punt de vista lingüístic i d'estil.--Jordi Picart (discussió) 20:07, 2 maig 2020 (CEST)

El trobo prou complet. He fet una revisió lingüística. Potser es podria fer l'article Armada Continental, que va ser un dels efectes. Sé que és difícil perquè no sé si el llibre referenciat està accessible a Internet, però crec que per ser més acurats hauríem d'especificar d'on surt la descripció del testimoni, si d'un diari, un escrit personal, etc. --Davidpar (disc.) 13:59, 3 maig 2020 (CEST)
He estat revisant-lo lingüísticament. Trobo que està prou bé i potser caldria fer el que diu en Davidpar. Bona feina! --Adriaesc (disc.) 15:38, 3 maig 2020 (CEST)
Enhorabona per l'article. Hi he fet alguns petits retocs. A la introducció crec que l'aclariment sobre Falmouth hauria d'estar en una nota i no a la introducció ja que la introducció ha de contenir la informació més essencial i no crec que els lectors catalans puguin tenir el problema de confondre Falmouth amb d'altres ciutats dels EUA. Per altra banda, com ja vaig comentar en l'avaluació d'un altre article, crec que és necessari millorar la taula per fer-la més aclaridora. Puc mirar de fer-ho jo adaptant-la de la versió anglesa actual. Crec que l'article pot rebre la qualificació d'article bo. —Arnaurs (disc.) 00:10, 4 maig 2020 (CEST)
Bon dia! Aviam, sobre les propostes de @Davidpar, Arnaurs:
Salut!--Jordi Picart (discussió) 08:37, 4 maig 2020 (CEST)
Hola, crec que valdria la pena crear l'article «Curenya» perquè no és un concepte comú i així els usuaris poden saber què és sense haver de sortir de la Viquipèdia. Salut.—Leptictidium (digui) 20:23, 13 juny 2020 (CEST)

Ruth Bader Ginsburg[modifica]

Ruth Bader Ginsburg (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento aquest article a avaluació com a article de qualitat, traduït de la versió anglesa (on és article bo). Crec que resumeix prou bé la seva vida i carrera així com altres aspectes personals i culturals seus. Actualment hi ha 13 articles de qualitat corresponents a biografies de dones (i dos més en avaluació). La traducció de l'article s'ha fet d'una combinació de les versions del 19 i el 23 de setembre d'enguany. Malgrat que hi pot haver algun canvi en la secció Mort els propers dies, la resta de l'article és estable.

Aprofitaré aquest període d'avaluació per revisar el text, emblavir enllaços i catalanitzar les referències. Espero els comentaris que pogueu fer-me'n.

--Arnaurs (disc.) 20:13, 19 set 2020 (CEST) / Arnaurs (disc.) 01:15, 23 set 2020 (CEST)

@Arnaurs: Bones! D'entrada veig que hi ha articles en vermell a la introducció, si són importants jo els crearia, sinó doncs retiraria els enllaços. També veig problemes en les referències, falta traduir o estan incompletes: 7, 35, 76, 123, 173, 194 i 201 (potser n'hi ha més). Faltaria una revisió a fons del text. Salutacions--Manlleus (disc.) 17:49, 30 set 2020 (CEST)
@Manlleus: Gràcies pel comentari. Crearé els enllaços en vermell de la introducció i altres del text que siguin importants aquest cap de setmana. També miraré d'arreglar el format de les referències, que encara he de fer, i revisaré el text. Arnaurs (disc.) 23:21, 1 oct 2020 (CEST)
Bon vespre. Enhorabona, l'article té molt bona pinta, en la línia dels articles que ja has presentat sobre el govern dels Estats Units. Alguns comentaris:
 • a banda d'això que diu el Manlleus sobre els enllaços vermells de la introducció, em semblaria important emblavir els d'Antonin Scalia i els altres jutges que han estat al Tribunal amb RBG.
 • aquest excel·lent article es beneficiaria d'una repassada post-traducció: a banda d'algun error de picatge per aquí i per allà (com «carrec» per «càrrec» o «vídu» per «vidu», que ja he arreglat), hi ha frases i expressions que encara mantenen l'estructura de l'anglès i no acaben de quedar del tot naturals en català. Per exemple, expressions com «vigorosa mentalment» són inexistents en català fora d'aquest article, mentre que la frase «convidà totes les estudiants drets dones a sopar a casa seva» no acaba de tenir sentit.
 • encara queden alguns retrieved on i llocs i dates en anglès en algunes referències.
 • pel que fa al primer paràgraf de la intro, em sembla prescindible la primera referència, ja que el nom de RBG no és una qüestió particularment controvertida, mentre que un llibre publicat el 2016 difícilment es pot fer servir per referenciar la data de la seva mort el 2020. Per altra banda, en aquest paràgraf es tradueix nominate per «nomenar», mentre que en altres parts de l'article es tradueix per «nominar». Personalment m'agrada més «nomenar», ja que «nominar» té connotacions de premis, però en tot cas hauries de triar la forma que més t'agradi i aplicar-la uniformement a l'article. Fet Fet!
 • tinc dubtes sobre alguns aspectes de la terminologia jurídica: els «dissentiments» no és allò que en llenguatge nostrat anomenaríem «dissidència» o «opinió dissident»? Convindria repassar els termes jurídics un a un contrastant-los amb el que diu l'Essential 25000 English-Catalan Law Dictionary, consultable en línia mitjançant Google Llibres.—Leptictidium (digui) 21:12, 2 oct 2020 (CEST)
Moltes gràcies pel comentaris @Leptictidium. De moment, a més dels vermells de la introducció, faré també els d'Antonin Scalia, Robert H. Bork, William Rehnquist, Thurgood Marshall, John Roberts, Abe Fortas i Byron White. Corregiré la resta de coses en els propers dies. Arnaurs (disc.) 17:21, 11 oct 2020 (CEST)

Lletres[modifica]

Regles d'apostrofació del català[modifica]

Regles d'apostrofació del català (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, aviam què considereu que li pot faltar per ser distingit com article de qualitat.--Arnaugir (discussió) 15:08, 26 abr 2021 (CEST)

Bon dia. Crec que li faltaria:
 • Una intro més extensa
 • Una secció sobre la història de les regles d'apostrofació i la seva evolució amb el pas del temps
 • Una secció sobre les propostes de reforma d'aquestes regles; així de memòria, em sona que per exemple hi ha hagut gent que proposava apostrofar la paraula «que» davant de vocal
 • Canviar les fonts no especialitzades (p. ex. CCMA i Parlament) per d'altres d'especialitzades
 • Eliminar la bibliografia complementària tret que es pugui demostrar que aporti un valor afegit real al lector més enllà del «mira, si t'agrada el tema aquí tens llibres per llegir».—Leptictidium (digui) 15:42, 26 abr 2021 (CEST)

Tecnologia[modifica]

No hi ha cap article.