Viquipèdia:Avaluació d'articles/2020

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Aquí trobareu les demandes d'avaluació d'articles arxivades durant l'any 2020 (cosa que no vol dir que es posessin a avaluació durant aquest any). Les més recents són les primeres.


Vulcanisme a Io[modifica]

Vulcanisme a Io (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso aquest article en avaluació per dues setmanes per trobar punts de millora per presentar-lo com a Article Bo. Traducció es/enwiki. Malgrat que tingui potencial per A. de Qualitat, m'agradaria presentar-lo com a bo per avançar tan l'avaluació com la votació. Gràcies.--Manlleus (disc.) 16:56, 27 set 2020 (CEST)

l'estructura em sembla més que correcta, el tema és prou interessant i amb repassades de més viquipedistes per a mi pot ser adq sense problemes, ja que és complet i prou extens --barcelona (disc.) 08:44, 4 nov 2020 (CET)
@Barcelona: Moltes gràcies per comentar. El presentaré a votació un dia d'aquests malgrat que no rebi més comentaris, per pujar el llistó doncs provaré amb A. de Qualitat ja que l'article s'ho mereix. A veure.--Manlleus (disc.) 18:36, 4 nov 2020 (CET)
El contingut està molt bé. Ara mateix m'he compromès a revisar la llengua de dos altres articles i no puc assumir més feina d'aquest tipus, però si tu o algú altre podeu acabar de polir els últims detalls lingüístics (per exemple, l'article fa servir el mot llatí patera en plural com a pateres, quan en realitat seria paterae, ja que el llatí construeix el plural de manera diferent al català), per mi ja es pot pujar a votació.—Leptictidium (digui) 16:21, 20 des 2020 (CET)
Ben vist, ja pensava que "pateres" sonava massa construcció pròpia que no pas seguir la norma original. Ja he fet els canvis, ho pujo a votació i amb més ulls potser trobem errors d'aquest tipus. Gràcies i salutacions--Manlleus (disc.) 17:22, 20 des 2020 (CET)

Rebel·lió malgaixa de 1947[modifica]

Rebel·lió malgaixa de 1947 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)
Poso en avaluació aquest article que he traduït de la Viquipèdia anglesa, on és distingit com article bo. Aquests dies aniré creant articles relacionats amb aquest de tot tipus; partits polítics, polítics, ciutats, ... i també afegiré alguna informació puntual. No he inclòs cap referència catalana ja que n'hi ha molt poca. Òbviament també resoldré qualsevol demanda que tingueu. Gràcies per endavant! --KajenCAT (disc.) 18:35, 1 ago 2020 (CEST)

Hola, les seccions les reorganitzaria i reanomenaria, sé que a l'anglesa les tenen així però no quadren amb l'estructura habitual dels articles afins. Per exemple, la primera és "context" més que "fons". "Moviment d'independència" sembla fer referència a tot el moviment i no a aquesta insurrecció, jo posaria "aixecament" o "inici de la revolta". Després agruparia la resposta francesa i les víctimes, potser sota "repressió" o "resposta" o "contraofensiva francesa", com consideris. Una altra opció seria posar les víctimes en la part de conseqüències, separades dels fets (que serien aleshores l'aixecament i la resposta). "Trauma nacional" no em sembla adient per a un títol, sí al text. I dividiria el que és la repercussió emocional, que es lliga amb la commemoració entre les conseqüències a mig i llarg termini i la falta de líders locals que sí que em sembla una conseqüència immediata. De fet a la introducció (molt completa) segueixes una estructura bastant semblant al que comento. Però bé, a veure què hi diuen els companys. --barcelona (disc.) 20:28, 2 ago 2020 (CEST)
Moltes gràcies per la resposta! He reanomenat a "context" i a "L'aixecament". No obstant això, crec que és important tenir un apartat que faci referència a les víctimes i sobretot les diferents interpretacions al respecte que expliquen les diferents xifres. He reestructurat una mica les seccions; les víctimes i el trauma nacional les he inclòs a Conseqüències, l'última secció sota el nom "Sense líders" (si se us acudeix un millor nom, fiqueu-lo). No sé si t'he entés respecte la teva idea de la commemoració, però crec que va millor en un apartat diferent de les "Conseqüències" ja que no estan directament relacionades i només parla de la memòria històrica i d'actes commemoratives ja sigui des del govern malgaix (dia nacional, momuments, museus) o des de la societat (pel·lícules). Ja em direu que us sembla! Gràcies de nou--KajenCAT (disc.) 13:05, 5 ago 2020 (CEST)
Sol·licito l'arxivament d'aquesta proposta meva per pèrdua de ganes i interès de tirar-lo endavant. (Ho arxivaria jo, però no entenc les instruccions). --KajenCAT (disc.) 20:33, 10 nov 2020 (CET)

How a Mosquito Operates[modifica]

How a Mosquito Operates (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traducció de l'article de qualitat anglès. Ivan Avz F (disc.) 20:00, 26 jul 2020 (CEST)

N'he fet una lectura relativament ràpida i trobo que està prou bé. No m'ha cridat l'atenció cap cosa estranya de la traducció i sembla prou ben contextualitzat, incloent els enllaços blaus.--Pere prlpz (disc.) 13:42, 1 ago 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Pere prlpz.--Ivan Avz F (disc.) 17:41, 14 ago 2020 (CEST)

He fet una lectura ràpida i tampoc he trobat res negatiu destacable, més enllà d'una dièresi que mancava en un peu d'imatge. L'únic que puc aportar per millorar l'article és la proposta de substituir les "" per «». Enhorabona per l'article, tindrà bona acollida!--Jove (disc.) 10:30, 31 ago 2020 (CEST)

@Ivan Avz F: He arreglat els enllaços a les obres.--Manlleus (disc.) 18:14, 30 set 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Jove i Manlleus! He tocat quatre coses. Veig que s'ha afegit com referència el vídeo allotjat a youtube, però crec que no calia, no? Ja està inclòs al propi article donat que és de domini públic. Per si de cas l'he deixat, modificant format. Ivan Avz F (disc.) 20:04, 30 set 2020 (CEST)
Bon dia! Si l'article ja s'ha presentat a votació, l'avaluació s'hauria d'arxivar (treure-la d'aquí i afegir-la) aquí.—Leptictidium (digui) 12:38, 29 nov 2020 (CET)

Cop d'estat de 1964 a Gabon[modifica]

Cop d'estat de 1964 a Gabon (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Traduït de la Viquipèdia anglesa, on està distingit com a Good article, el sotmeto a avaluació per obtenir aquesta mateixa distinció. Durant aquest procés, aniré enblavint els articles inexistents relacionats i resoldre qualsevol demanda que tingueu. --KajenCAT (disc.) 21:15, 2 ago 2020 (CEST)

Bon dia! Més tard em miraré l'article en profunditat, però com a reflexió inicial, el Gabon és un dels països que tenen un nom que s'escriu amb article. Caldria reanomenar l'article i canviar-ho allà on convingui al text.—Leptictidium (digui) 16:14, 24 ago 2020 (CEST)
@KajenCAT Deixo una llista amb possibles millores:
 • Encara que no és imprescindible, crec que estaria bé afegir fotografies al llarg de l'article. Si no n'hi ha de l'esdeveniment, que sigui de persones o localitzacions involucrades.
 • Referències: cal catalanitzar algunes referències (noms dels llocs de publicació o número d'edició, per exemple), afegir-hi el nom de l'idioma de la refèrencia i eliminar els enllaços interns vermells de les referències. Convindria repassar-ne bé el format ja que per exemple la corresponent a International Institute for Strategic Studies conté diversos errors ja que no és un llibre sinó un article d'una revista.
 • Seria interessant incloure informació sobre aquest cop d'estat a les pàgines relacionades com ara les dels protagonistes i també als articles del Gabon i de la història del Gabon.
 • Caldria actualitzar la informació que surt a la infotaula perquè per exemple mentre que a l'article es concreta que el cop va ser els dies 17 i 18 de febrer a la taula només hi compta el mes. Així mateix, en altres articles de cops d'estat com ara el de Xile el 1973 o el de la Unió Soviètica la infotaula que hi ha és de conflicte militar i inclou informació sobre els bàndols, els seus comandaments i els països que hi donaven suport.
 • Cal canviar les cometes altes ("...") per les cometes baixes («..»)
 • Convé revisar a fons l'ortografia i la sintaxi de l'article; hi ha trobat força errors tant a la introducció com al principi del primer apartat (la part que he revisat) i hi ha errors de traducció de la versió anglesa que afecten el sentit de coses que s'hi diuen.
-- Arnaurs (disc.) 00:33, 20 set 2020 (CEST)
Perdona el retard @Arnaurs:, aquests dies intentaré enllestir-lo, gràcies pels comentaris!
 • Fet Fet! (realment no hi ha gaires fotografies i les que hi ha crec que són suficients per un fet i lloc amb tan poques fotografies lliures, tot i així, intentaré ficar-ne alguna)
 • Fet Fet! (no sé que et refereixes amb enllaços interns vermells)
 • Pendent Pendent
 • Fet Fet!
 • Fet Fet!
 • Fet Fet! (revisió feta per FranSisPac, tot i que ho tornaré a revisar)
--KajenCAT (disc.) 23:12, 9 nov 2020 (CET)

Sistema solar[modifica]

Sistema solar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Reprenc l'avaluació, després de molt de temps estic tornant a afegir informació i a veure si com a mínim anem polint els punts més importants.

Nota: he traslladat l'avaluació anterior a Viquipèdia:Avaluació d'articles/Sistema solar/Arxiu-1, que és el procediment adequat.--Manlleus (disc.) 22:12, 1 març 2018 (CET)

Bones! Bufff, és una feinada d'article, s'haurà de mirar amb molta calma. Crec que el primer pas natural és polir totes les referències amb errors, i posar idioma i altres paràmetres pendents en aquelles que no en tinguin. Ànims! Xavier Dengra (MISSATGES) 13:37, 9 març 2018 (CET)

@Xavier Dengra: Cert! De fet encara no he començat a polir l'estil i format de l'article perquè volia afegir més contingut. De totes maneres aprofitaré l'avaluació de Lluna i altres articles sobre astronomia per millorar aquest. Salutacions--Manlleus (disc.) 20:55, 19 març 2018 (CET)
Checklist (a fer):

Ortografia (wikicheck)
Revisió completa
Actualització
AmpliacionsFet Fet!
Imatges, mida (200px), peus de foto i galeriesFet Fet!
Traduir imatges (les possibles o viables) Fet Fet!
Introducció més clara Fet Fet!
Missions espacials en cursiva Fet Fet!
Referències (ordre dates DD MMM AAAA, traducció dates, idioma i paràmetres)
Referències: Estendre ús de {{sfn}}, es podrien separar referències bibliogràfiques i en línia?Fet Fet!
Verbs passius
Subarticles: ja fetsFet Fet!
Estil Fet Fet!
Vermells Grup d'asteroides, núvol GFet Fet!--Manlleus (disc.) 20:53, 27 oct 2019 (CET)
Fi traduccionsFet Fet!
ReferènciesFet Fet!

Acabada la proposta de distinció de "exploració de Júpiter", em centro ara amb aquesta avaluació. Disculpin la deixadesa tots aquests mesos--Manlleus (disc.) 22:30, 8 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Manlleus:. És un article molt important, que es veu molt ben treballat i dels que m'agraden. :-) En els propers dies/setmanes, aniré revisant-lo tot en profunditat, de moment et deixo les observacions relacionades amb la intro:
 • Es podrien pujar totes les propietats corresponents a WikiData perquè no calgués posar els paràmetres de la infotaula en local? Comentari Comentari És una plantilla única, no val la pena almenys de moment.--Manlleus (disc.) 00:20, 16 jul 2020 (CEST)
 • Tenim alguna font normativa o, almenys, de pes que digui que «any llum» es pot abreviar com a «al» en català? -->No és recomanable utilitzar-ho, en el seu lloc s'hauria d'utilitzar unitats astronòmiques o parsecs, però és el que té la vulgarització de termes, i fer calcs d'altres idiomes és d'esperar. De totes maneres no veig motiu per treure-ho.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • La nota 1, sobre l'ús de majúscules o minúscules en «sistema solar», s'hauria de reescriure des de la perspectiva de la llengua catalana, no l'anglesa.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • En català, el verb «orbitar» és intransitiu: un cos orbita al voltant d'un altre, no orbita l'altre. Fet Fet! Espero haver solucionat.--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Segons el llibre d'estil de la Viquipèdia, les cometes altes s'haurien de passar a cometes baixes.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Si bé amb el diccionari a la mà «lluna» com a sinònim genèric de «satèl·lit» és admissible, utilitzar-lo gaire freqüentment és un anglicisme. Recomanaria utilitzar «satèl·lit», especificant si cal que és natural, sempre que sigui possible.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
 • Per aquest mateix motiu, jo eliminaria les paraules «generalment denominats "llunes", com la Lluna de la Terra».Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Leptictidium (digui) 17:28, 8 oct 2019 (CEST)
De moment no he afegit més idees perquè no sé si prefereixes que m'esperi que t'hagis mirat aquestes abans de posar-ne de noves.—Leptictidium (digui) 22:20, 15 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: Pots afegir-n'he més, cap problema.--Manlleus (disc.) 10:53, 16 oct 2019 (CEST)
Observacions sobre la secció 1:
La frase «El descobriment del sistema solar va començar en la més remota antiguitat» em sembla problemàtica perquè durant la gran majoria de la història de la humanitat, gairebé ningú no ha tingut ni la més remota idea de què era el sistema solar. --> Més aviat irònic ;-) Ho he refet salvant la frase, em sembla millor ara mateix.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
L'etimologia que diu «i significa 'errants', ja que es desplaçaven pel firmament en trajectòries aparentment erràtiques» també em sembla problemàtica, especialment pel que fa a les trajectòries suposadament erràtiques. Jo reprendria l'etimologia que ofereix aquesta font.--> Refet i utilitzat com a referència.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)
Hi ha enllaços a referències que encara estan en anglès, com ara Popular Astronomy (US magazine). A més a més, caldria afegir el paràmetre «llengua» a les referències que no estiguin en català.Fet Fet!--Manlleus (disc.) 00:58, 16 jul 2020 (CEST)
Com que tècnicament no es va descobrir el sistema solar, què et semblaria canviar el títol de la secció a alguna cosa com «Estudi i exploració»? Fet Fet!--Manlleus (disc.) 21:36, 27 oct 2019 (CET)

Leptictidium (digui) 14:43, 22 oct 2019 (CEST) Gràcies per les millores, en els propers dies continuo revisant seccions.—Leptictidium (digui) 10:30, 20 nov 2019 (CET)

Observacions sobre la secció 2
 • Em grinyola una mica la part que diu «(bàsicament, l'estatunidenca NASA, el programa espacial soviètic i l'europea ESA)», sona poc natural en català.Fet Fet! Ho he refet perquè no lligava amb la secció.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)
 • És una cosa que ja he corregit en aquesta secció, però t'ho poso per si et serveix a la resta de l'article o en altres articles: «però» sempre porta una coma al davant excepte si separa dos adjectius (o sintagmes adjectivals). Així doncs, per una banda diríem «Vull un cotxe bonic però barat», i per l'altra diríem «Em vaig comprar aquell cotxe, però no era tan bonic com deies».
 • Atenció a l'ús de les comes en les oracions subordinades. En aquest exemple, si no posem coma, s'entén que hi havia múltiples Pioneer 10 i que una d'elles va sobrevolar Júpiter. Si posem coma, com toca, s'entén bé que tan sols hi havia una Pioneer 10.
 • «Plutó és l'únic planeta que encara no ha estat visitat per cap sonda espacial. No obstant això, la sonda New Horizons, llançada el gener del 2006, està previst que arribi a Plutó cap al juliol del 2015 i després intentarà visitar algun objecte del cinturó de Kuiper encara per determinar.» En aquesta casa encara considerem Plutó un planeta? :-) A més de la correcció terminològica a «planeta nan», cal actualitzar la frase, que es va escriure quan l'NH encara no havia arribat a Plutó.Fet Fet! He refet la frase i actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)
 • «i la NASA, a través de la Vision for Space Exploration, estan planejant missions tripulades a la Lluna i Mart per a un futur no gaire llunyà». Atenció, fa ben bé una dècada que la Vision for Space Exploration fou abandonada com a política oficial de la NASA. S'hauria d'actualitzar aquesta part.—Leptictidium (digui) 21:05, 17 des 2019 (CET) Fet Fet! Pràcticament amb cada nova legislatura han canviat els plans. Ho he actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:04, 20 set 2020 (CEST)

Observacions sobre la secció Regió transneptuniana

 • Caldria revisar la concordança de les oracions, com per exemple: «L'àrea més enllà de Neptú, o la «regió transneptuniana», no ha estat gens explorat.». He corregit part d'elles, potser me n'he deixat alguna.Fet Fet! He refet la frase i actualitzat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • Hi ha certa redundància de mots en una mateixa oració, com "Sembla que està majoritàriament composta de petits mons [..] compostos principalment de roca i gel." i "però que consta principalment d'objectes compostos principalment de gel." Fet Fet! Modificat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • La plantilla {{Mapa TNO}} dona error a la secció Plutó i Caront.Fet Fet! Modificat.--Manlleus (disc.) 22:25, 20 set 2020 (CEST)
 • Cal una revisió ortogràfica i gramatical en certs punts de la secció; hi ha oracions que no sonen naturals. --Adriaesc (disc.) 22:25, 2 maig 2020 (CEST)

@Leptictidium, Adriaesc, Manlleus: Hola, proposo arxivar ja aquesta proposta perquè han transcorregut més de dos anys i no hi ha hagut progressos significatius que facin pensar que acabarà a curt o mig termini. Ara mateix suposa, malauradament, una saturació respecte d'altres noves que estan entrant on els autors sí estan resolent avaluacions. Gràcies per la comprensió. Xavier Dengra (MISSATGES) 20:29, 3 maig 2020 (CEST)

Si al @Manlleus: li sembla bé, per mi OK.—Leptictidium (digui) 21:28, 4 maig 2020 (CEST)

Simbiosi[modifica]

Simbiosi (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Comentaris: Trobo que té el potencial per a ser article de qualitat, sent article bo en Čeština, i fent alguns retocs i canvis hi podria estar a la perfecció. Ho he traduït del anglès i altres idiomes. Gràcies,--Parouger 616 (disc.) 22:26, 15 set 2019 (CEST)

Bona tarda i gràcies per haver treballat en aquest article tan important. Veig que hi falten algunes referències citades. Per altra banda, no sé si algú ja ha respost als comentaris de Licos OM aquí.—Leptictidium (digui) 15:25, 18 set 2019 (CEST)
Hola, gràcies per respondre @Leptictidium:, he respost els comentaris de Licos OM; però, què és que hi faltin referències citades, que arregli les referències? Si és així ja ho acabo de fer...
Bona tarda. Si et fixes, veuràs que a la secció de referències n'hi ha un parell que tenen l'avís "Error de citació". Això és perquè has citat referències, però no n'has definit el contingut. Cal fer-ho igual que has fet amb totes les altres referències.—Leptictidium (digui) 20:50, 20 set 2019 (CEST)
Fet Fet! --Parouger 616 (disc.) 22:25, 20 set 2019 (CEST)
Un altre parell de cosetes que he vist:
 1. Crec que estaria bé, a la primera imatge, no només identificar les espècies que surten a la foto, sinó fer una breu descripció de la seva relació simbiòtica. Fet Fet!
 2. Hi ha contradiccions a l'article: per exemple, a la intro s'afirma categòricament que "En aquest tipus de relació cap organisme pot viure sense l'altre", però a la secció 1.1 es diu que la simbiosi pot ser obligatòria o facultativa. Fet Fet!
 3. Si no m'equivoco, l'article no és una traducció de l'article bo txec (que, en tot cas, no em sembla que compliria els requisits per a ABo en cas de presentar-se aquí), sinó de l'article anglès, que ha estat qualificat com a "C-class article". No em sembla necessàriament malament que les traduccions d'altres Viquipèdies tinguin una distinció aquí quan no la tenen allà, però sí que crec que s'hauria de raonar bé, especialment quan la diferència és tan gran. Què justifica que aquest article que a la Viquipèdia en anglès no es considera prou bo per ser B-class sigui un AdQ o un ABo aquí?

  Estic traduint coses del txec.--Parouger 616 (disc.) 20:33, 21 set 2019 (CEST) Ho faig per a la viquiestirada (ho intentarè fer abans del Desembre, en el que ho provarè amb altres articles) i per a tenir un projecte en el que treballar i tenir feina per a fer (feina fixa).--Parouger 616 (Sí?) 17:32, 2 oct 2019 (CEST)

 4. Crec que valdria la pena afegir una secció suficientment extensa sobre la història evolutiva de la simbiosi. Quan es creu que es van produir les primeres relacions simbiòtiques, com ho sabem, quines proves hi ha al registre fòssil, rellotge molecular, etc., si hi ha formes de simbiosi que s'han trobat en organismes passats però ja no es donen en organismes actuals, etc. En el mateix sentit, crec que caldria ampliar significativament la secció sobre coevolució, que ara és poc més que un grapat d'exemples d'organismes en què es produeix aquest fenomen. Estic fent la coevolució Coevolució: Fet Fet! Història evolutiva: No he trobat la informació / no sè com trobar-la. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 15:47, 29 des 2019 (CET)
 5. No es fa cap menció de la simbiosi de la flora intestinal, excepte en els remugants.—Leptictidium (digui) 08:48, 21 set 2019 (CEST) Ho buscarè al txec. Fet Fet!
Bon article i valoro les últimes edicions, destaco que les obres citades en bibliografia no estan ben enllaçades i coincideixo amb en Lepti. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:50, 22 set 2019 (CEST)
Perdó, però no ho sé fer He trobat la manera de fer-ho, fent...--Parouger 616 (Sí?) 20:20, 26 set 2019 (CEST) Fet Fet! --Parouger 616 (Sí?) 10:21, 20 oct 2019 (CEST) (només s'havia de posar la plantilla {{refend}})

Més coses:

 • Les referències 3, 4 i 5 donen errors. Fet Fet!
 • La referència 7 està en alemany i es tradueix ... a l'anglès. Això també passa a la referència 9. Fet Fet!
 • Moltes referències tenen textos en anglès que haurien d'estar en català: german, reprint, retrieved ... Fet Fet!
 • La darrera imatge fa que les referències hagin de ser molt més estretes. Millor posar-la a un altre lloc. Fet Fet!
 • Estaria bé usar les plantilles de referències d'aquí en lloc de les de :en, que duen els paràmetres en anglès. Fent... --Parouger 616 (disc.) 18:23, 23 set 2019 (CEST) Fet Fet!
 • S'hauria de fer una bona revisió lingüística.Fet Fet! Pau Cabot · Discussió 15:48, 22 set 2019 (CEST)

Més coses que es podrien millorar que he detectat en una revisió en diagonal:

 • A l'apartat galeria, una imatge té descripció i les altres dues no. Jo potser seria partidari d'eliminar aquesta secció. Fet Fet! (eliminat)
 • La primera imatge té un peu de foto llarguíssim. S'hauria d'escurçar. Si és important contar-ho tot, potser hauria d'anar al text. Fet Fet! (He canviat el peu de foto)
 • La primera part de la primera frase té set referències. Això és un cas clar de sobrereferenciació. Amb una o dues de bones hauria de bastar.Fet Fet!
 • En citar la teoria de l'hologenoma, es referencien vuit referències. A part de que en sobren sis o set, les referències haurien d'anar en acabar la frase.Fet Fet!
 • En general, hi ha massa frases referenciades amb tres, quatre o més referències.Fet Fet!
 • Les negretes s'haurien d'usar només al principi de l'article segons VP:LE.Fet Fet!?

I al començament del apartat? Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 11:53, 6 gen 2020 (CET)

Tot Fet Fet! Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Bon dia i bon any. Als comentaris que ja vaig fer, voldria afegir que la definició següent no s'entén: El 1878, el micòleg alemany Heinrich Anton de Bary la va definir com «la convivència dels organismes a diferència»..—Leptictidium (digui) 11:16, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet! Era: la diferència de convivència entre els organismes. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 6 gen 2020 (CET)

Fet Fet!, mès?

Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 21:09, 10 gen 2020 (CET)

Com a contingut crec que ja donaria per a article bo, una vegada se n'hagi polit la llengua per mi ja es pot dur a votació. Alguns exemples de detalls encara millorables:
 • Cursives als noms d'espècies i gèneres. Fet Fet!
 • Abús de cometes (probablement a la part traduïda de l'article en castellà, ja que a wiki ES posen cometes a tot arreu); les que quedin haurien de seguir les disposicions del llibre d'estil. Fet Fet!
 • Accentuació. Fet Fet!
 • Revisió general de la prosa per fer l'article més fàcil de llegir; ara mateix les idees estan una mica desendreçades i costa seguir el fil, m'imagino que per a algú que sigui novell en el tema, encara li seria més difícil. Fet Fet!
 • Ús de terminologia poc precisa o inadequada, com quan es diu que una espècie és «assassinada» per l'altra. Fet Fet!
 • L'ordre de les seccions: crec que Conceptes es podria fusionar amb Definicions, i Teoria de l'hologenoma hauria d'anar més avall.—Leptictidium (digui) 20:16, 28 feb 2020 (CET) Fet Fet!

Gràcies per respondre'm @Leptictidium:, em fico a arreglar-ho. Parouger 616 (Sí?) 11:05, 13 març 2020 (CET)

Tot Fet Fet!. Parouger 616 (Sí?) 19:55, 13 març 2020 (CET).

@Parouger 616: Penso que l'article ja està ben a punt per a ser sotmès a votació. Gràcies per la feinada, fantàstic! Xavier Dengra (MISSATGES) 21:25, 3 maig 2020 (CEST)

Potser sóc molt exigent, però per a mi un article de qualitat seria com donar una matrícula d'honor a algú quan fa un examen. I crec que aquest article cal encara treballar-lo per considerar-lo de qualitat. Que si que la té, però falta millorar-lo i polir-lo, tant pel que fa al contingut com a la forma. No tinc temps ara d'allargar-me i fer-ne una avaluació detallada, i només faré uns comentaris.

Trobo l'article desequilibrat; s'estén mot en alguns aspectes o exemples, mentre que d'altres encara estan poc treballats o fins i hi tot hi són absents. Per exemple, mentre que hi ha una llarga explicació d'algunes relacions coevolutives, em sembla que enlloc es parla del rumenFet Fet! o dels tèrmits i altres insectes xilòfags que ho són gràcies als microorganismes que viuen en el seu aparell digestiu. Ni de la simbiosi seriada. Fet Fet! (en l'apartat de la teoria endosimbiòtica, la qual n'és un "sinònim". Parouger 616 (Sí?) 19:54, 4 maig 2020 (CEST))

I en el subapartat simbiogènesi, hi trobo a faltar una definició.Fet Fet! Tot i que ja hi ha un article de la Viquipèdia on està definida (per cert, un article que caldria revisarFet Fet!), penso que aquí hauria d'esmentar-se en què consisteix.Fet Fet!

En algun lloc hi ha coses que no entenc. Per exemple, a Micorrizes diu "A la secció següent es detallen diferents formularis per a l'associació." Què vol dir això?Fet Fet! (Eliminat. Parouger 616 (Sí?) 19:54, 4 maig 2020 (CEST))

'Flora intestinal' és terminologia obsoleta. Ve de quan els bacteris s'estudiaven a la botànica. Encara hi ha metges que fan servir el terme 'flora' o 'microflora', però en el món de la microbiologia ara es parla de 'microbiota', que en aquest article només surt en l'apartat de l'hologenoma.Fet Fet!

Pot arribar a ser un article de gran qualitat, però encara s'hi ha de fer força feina.--Mercè Piqueras (disc.) 04:25, 4 maig 2020 (CEST) (Disculpeu, no sé què he fet malament, però quan he publicat el meu comentari, el meu nom sortia dalt de tot de l'article. L'he tret, però no sé si ara ho estic arreglant o encara ho empitjoro. --Mercè Piqueras (disc.) 04:25, 4 maig 2020 (CEST) )

Hola @Mercè Piqueras:, em sembla molt bè el que diu, intentarè millorar-ho amb el que ha comentat
Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 13:57, 4 maig 2020 (CEST)
El rumen, els tèrmits i els altres insectes xilòfags s'han d'afegir a l'apartat de la flora intestinal "simbiosi microbiota" o a quin apartat s'han d'afegir? Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 15:59, 4 maig 2020 (CEST).
@Parouger 616, doncs no sabria què dir-te. Jo hauria dit que els microorganismes del rumen, els que viuen en l'aparell digestiu dels tèrmits i d'altres insectes o els de les llebres de mar són endosimbionts, però cal analitzar cas per cas. Els que viuen a la llum de l'intestí o de l'estómac en teoria haurien de considerar-se ectosimbionts, perquè no penetren dins de les cèl·lules o teixits. Però els dels pugons i les llebres de mar són clarament endosimbionts. (Les llebres de mar són un cas molt especial, perquè són mol·luscs que incorporen a les seves cèl·lules cloroplasts d'altres organismes, un fenomen que es coneix com a cleptoplàstia). De fet, algun dels grups que t'he suggerit ja s'esmenten en l'article, però molt de passada, mentre que d'altres tipus de simbiosi hi ha descripcions molt detallades. Per això deia que trobo l'article desequilibrat en alguns aspectes. Ara veig també un lloc on hi ha una descripció molt 'tècnica' sense cap referència. És el paràgraf que comença "A mesura que l'endosimbiont s'adapta a l'estil de vida de l'amfitrió, l'endosimbiont canvia notablement."Fet Fet!
Ànim, que tot i ser un tema complicat --o potser per això-- és fascinant i pot quedar molt bé. Mercè Piqueras (disc.) 16:59, 4 maig 2020 (CEST)
[Veig que la meva resposta ha quedat enganxada dins del paràgraf inciat per @Parouger 616. Ho sento, a veure si ara aquestes frases surten en un paràgraf diferent. Tot i que fa temps que em moc per la Viquipèdia. segueixo sent una gran ignorant dels seus mecanismes. Disculpeu, però a la meva edat no és fàcil familiaritzar-s'hi. Mercè Piqueras (disc.) 17:04, 4 maig 2020 (CEST)]
(Arreglat! Parouger 616 (Sí?) 17:31, 4 maig 2020 (CEST))
He tornat a mirar l’article i els comentaris anteriors i expresso de nou la meva opinió:
Parouger deia el 15.09.2019: «...i ja té més de 91.000 octets.» La qualitat d’un article no ve determinada per la seva extensió. El que deia Baltasar Gracián per al castellà (lo bueno, si breve, dos veces bueno) serveix també per al català. Fixeu-vos que l’article de la Wikipedia txeca, que té l’estrella de qualitat, és molt més curt, molt ben estructurat i només té quinze referències, mentre que el català és molt complicat, amb 20 seccions i 159 referències. Fet Fet!
Cal fer una profunda revisió lingüística. Pau Cabot l’havia revisat el setembre de 2019, però l’article ha canviat molt des d’aleshores i té molt més de text. A part d’alguns errors que potser vénen de la traducció, hi ha paraules que no existeixen en català. A més, hi ha frases que no tenen sentit, potser també per errors de traducció. I cal pensar que s’escriu per a una enciclopèdia i el que ara és «recent», d’aquí a un temps deixarà de ser-ho. Tampoc no és propi d’una enciclopèdia expressions del tipus «És ben sabut que...» o «És imprescindible afirmar que...» Fet Fet!
Sobre el text i contingut de l’article, en el comentari que vaig fer el 4 de maig, deia que l’article s’estenia molt en exemples d’alguns tipus de simbiosi mentre que no se n’esmentaven d’altres. Ara ja hi són, aquests altres, però segueixo trobant algunes explicacions excessivament llargues. Crec que s’haurien de simplificar molt els exemples.Fet Fet!
Hi ha seccions i subseccions molt extenses amb les quals es podria fer un nou article i posar-ne aquí només un resum indicant al principi, com ja s’ha fet en algunes seccions: «Article principal: XXXX». En la secció «Coevolució», hi ha l’enllaç a l’article «principal», que és molt més reduït que aquesta secció. El mateix passa amb la secció «Endosimbiosi», que és més llarga que l’article principal a què remet l’enllaç del principi. Fet Fet!
A la introducció hi ha un llarg paràgraf sobre exemples de simbiosi obligatòria que hauria d’anar a l’apartat 1.1. Fet Fet!
A la secció 1 (Definició), no hi ha la definició, sinó un debat sobre l’abast del terme ‘simbiosi’. Hi escauria més un títol com ara «Concepte de simbiosi». I l’últim paràgraf d’aquesta secció 1 és sobrer. A més, la darrera frase no té sentit: «El nòdul d'arrel de l'alberg alberga bacteris endosimbiòtics que fixen el nitrogen.» Què vol dir «l’arrel de l’alberg»? Fet Fet! (he fusionat el dos apartats, definició i etimologia, i l'apartat ha sigut esborrat. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
A la secció 1.1, la primera frase és idèntica al segon paràgraf de la introducció, però a la introducció duu les referències 4 i 5 i aquí duu la ref. 24. I hi diu «en els líquens, que consisteixen en fongs i fotosintètics, les parelles de fongs no poden viure per si soles.[33][34][35]» No s’entén. Què vol dir «les parelles de fongs»? En un liquen no hi ha «parelles de fongs»; és la unió d’un fong i d’una alga o un cianobacteri. Fet Fet!
La Secció 2 duu per títol ‘Etimologia’, però no tracta de l’etimologia, sinó de la definició i abast del terme ‘simbiosi’. I repeteix algunes coses que ja s’han dit en la secció 1. (Fet: Fet: Ho he fet mès curt, que en penses? Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
La secció «Teoria de l’hologenoma», que té prou entitat per fer-ne un article principal i posar-hi aquí només un resum, tot i no ser molt extensa té una quinzena de referències, vuit de les quals són en el darrer paràgraf, que no és massa extens.Fet Fet!
A «Vegeu també», l’únic terme o expressió que no té un enllaç dintre del text és «explotació (ecologia)». Les altres es poden eliminar. Fet Fet!
Sobre les referències:
Entenc que originalment era un article traduït d’una altra llengua (de l’anglès, em sembla) i que, per tant, les referències surten de manera automàtica. Considero, però, que en un article que es proposa per a article de qualitat, s’haurien hagut de revisar i em fa l’efecte que no ho han estat totes.Fet Fet!
Sempre que sigui possible caldria que les referències fossin d’articles o llibres que es puguin consultar per Internet. N’hi ha que això no és possible, però també hi ha articles que tot i estar disponibles a Internet no se n’ha posat l’enllaç.Fet Fet!
Per què surten primer les referències del peu de la primera foto? És automàtic? A mi em sembla estrany veure que la primera referència que hi ha en el text és la núm. 3. Per altra banda, però, és un peu de foto massa llarg; ja ho deia algú altre en un comentari anterior. Jo també crec que l’explicació hauria d’anar al text; de fet, en part ja hi és. (és automàtic. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))Fet Fet!
La ref. 3 sobre l’etimologia de simbiosi estaria bé si aquest article fos en anglès. Seria més adient posar-hi una referència més ‘nostra’, per exemple, la ref. 4 d’Enciclopèdia catalana. El mateix pel que fa a la 21 (una ref. a l’Oxford English Dictionary que, a més, no es pot veure si no hi estàs subscrit). Fet Fet!
La referència 15 no és una referència, sinó una frase del discurs de presentació de Lynn Margulis en l’acte d’investidura doctora honoris causa a la UAB fet per Isabel Esteve. Hauria de posar-se en una nota o eliminar-la. Fet Fet!
Per a una frase no massa llarga, hi ha quatre referències (28-31). Suggereixo que s’hi deixi només la 31 (Pringle 2016), atès que és l’única a la qual tothom pot tenir accés a través d’Internet. Fet Fet!
Les refs. 48 i 56 corresponen a sengles enciclopèdies en anglès. Es pot buscar l'equivalent en català. Fet Fet! (no les he trobat, però eren innecesàries, eliminades.)
La ref. 75 és la definició de ‘comensal’ en el Diccionario de la RAE. Si es tractava de posar la definició d’un diccionari, per què no se n’ha posat la d’un diccionari català, per exemple, el de l’Institut d’Estudis Catalans, o la del TERMCAT? Fet Fet!
La ref. 94 és la definició d’amensalisme a l'enciclopèdia britànica. Per què no buscar una definició en català?Fet Fet! (No la troba cap buscador, he canviat la referència per una altra referència anterior. Parouger 616 (Sí?) 17:55, 5 juny 2020 (CEST))
Les ref.s 138 i 139 són la mateixa. Fet Fet!
--Mercè Piqueras (disc.) 22:00, 4 juny 2020 (CEST)

Hola! Tot fet, si volen comentar res més, en són lliures. :) Parouger 616 (Sí?) 19:32, 30 ago 2020 (CEST).

Doncs, desprès d'un any d'avaluació, passo el article a votació. Gràcies a tots per ajudar-me a avaluar aquest article! Parouger 616 (Sí?) 13:22, 22 set 2020 (CEST).

Cas Neymar[modifica]

Cas Neymar (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bon dia!

Em permeto posar en avaluació aquest article... que és l'article que menys em desagrada de tots els articles que he creat o traduït fins ara.

Penso que potser podria ser avaluat com un article bo ... tot i que igual em traeix la subjectivitat.

Esperant les vostres opinions i comentaris...

Moltes gràcies per endavant! Voraviu (disc.) 20:17, 7 maig 2020 (CEST)

@Voraviu: Bona feina! Sempre he pensat que la Viquipèdia en català té un dèficit d'articles sobre el Barça i relacionats, malgrat com de capital és el club per a la cultura catalana. Com a culer antineymarista, res em faria més il·lusió que veure aquest article distingit! Dit això, crec que aquest article està encara molt lluny dels estàndards d'un article bo. Fent-li una ullada i sense entrar en assumptes menors, aquests són alguns dels principals problemes que he detectat:
 • La redacció de l'article sembla un telegrama. Els paràgrafs són massa curts i simplement enumeren dates i fets; trob a faltar un relat coherent del Neymargate.
 • L'organització i estructura de l'article. Per què hi ha un apartat de primer nivell titulat Neymar fitxa pel Paris Saint-Germain? No tendria més sentit com una subsecció de Cronologia? Queda molt estrany que en tota la cronologia del cas no es parli del fitxatge pel PSG, quan és un fet molt rellevant en l'afer.
 • Falta contextualitzar moltíssim. Jo personalment sé què és el cas Neymar, però un internauta que no sap què és, o que fins i tot no sap qui és Neymar, hauria de poder entendre l'article. Et recoman afegir una secció del tipus Context previ. També estaria bé una mica de context a la introducció.
Ànims.—Cparres · Discussió 11:27, 11 maig 2020 (CEST)
@Cparres: Moltes gràcies per les teves recomanacions. Intentaré argumentar tot el que comentes.
Em vaig plantejar fer aquest article sobre el fitxatge del jugador Neymar en veure que NO hi havia res a la Viquipèdia que servís per entendre mínimament la quantitat d'informació confusa, errònia, contradictòria i esbiaixada que -més enllà de la informació certa i real- publicava la premsa en general i la premsa esportiva en particular sobre el cas Neymar i les seves derivades.
Si pels socis, culers i seguidors de l'actualitat blaugrana, com jo mateix, ja era difícil tenir una visió clara i objectiva a partir de tota aquesta informació publicada, imaginem com era per a qualsevol aficionat en general i ja no diguem no aficionat al futbol. I encara més sense poder recórrer a la Viquipèdia on l'única informació que hi havia -i que hi ha- és un més que insuficient article en portuguès.
El redactat pot semblar un telegrama, però el que pretén l'article -precisament- és concretar i posar ordre a les dades i els fets de manera objectiva i neutral per poder tenir un coneixement el més aproximat possible del cas Neymar, que és el que no hi havia a la Viquipèdia... i no pas posar-hi relat, prosa o literatura que no faria altra cosa -crec- que embolicar una mica més el ja de per si embolicat cas Neymar. Dit d'una altra manera: es fa una mica difícil afegir més context i relat coherent sense trair la claredat i neutralitat que és exigible a la Viquipèdia.
Estic d'acord amb què el fitxatge de Neymar pel PSG no hauria de ser una secció pròpia i sí una subsecció de la cronologia. És un dubte que ja tenia des del primer dia. En tot cas, el fitxatge pel PSG, més que formar part stricto sensu del cas Neymar... en seria un efecte col·lateral (segons la meva opinió).
Resumint:
 • Miraré d'afegir context a la introducció.
 • Valoraré l'opció d'afegir la secció context previ.
 • Eliminaré la secció relativa al fitxatge pel PSG i l'afegiré com a subsecció a la cronologia.
... ep!, a menys que algun altre usuari em convenci del contrari :)
Moltes gràcies un altre cop! Voraviu (disc.) 15:58, 11 maig 2020 (CEST)
Bon dia. Sense tenir res a dir sobre la magnífica qualitat de l'article, tinc els meus dubtes que pugui complir el criteri d'estabilitat dels AdQ i ABo mentre el cas Neymar 2 segueixi en l'aire.—Leptictidium (digui) 11:55, 30 maig 2020 (CEST)
Moltes gràcies. Tens raó... no vaig tenir en compte el criteri d'estabilitat ni n'era conscient. Potser caldria retirar l'article (no sé si es pot), però si em permeteu mantenir-lo aprofitaré per incorporar les modificacions compromeses i qualsevol altra que pugueu suggerir mentre no es resolgui el cas Neymar 2.Voraviu (disc.) 01:09, 2 juny 2020 (CEST)

Línia evolutiva de Ponyta[modifica]

Línia evolutiva de Ponyta (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bon dia. Presento aquest article, traduït (i millorat) de la versió francesa, amb l'esperança que es pugui convertir en el segon AdQ de Pokémon que tenim aquí, després de Mew. Com de costum, s'han emblavit tots els enllaços vermells, de manera que l'article ha contribuït a ampliar i millor la nostra cobertura sobre temes equins. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 17:21, 12 juny 2020 (CEST)

Genial que continuïs millorant pokemons, tot i que tens un bou que ja es cansa d'esperar :) Comentaris: voldria citació sobre el fet que agradi més a les nenes, ho entenc per l'estètica unicorns però cal referència, i més si apareix a la introducció. No es pot incloure la secció de marxandatge, com en Mew? --barcelona (disc.) 13:18, 26 jul 2020 (CEST)
Bon dia, @Barcelona:! La referència en qüestió és la 56, que apareix citada a l'última secció de l'article. En general, no poso referències a la introducció perquè en la bibliografia acadèmica gairebé mai no se'n posen al resum (abstract) d'un article científic i em sembla que és un cas comparable a les introduccions dels nostres articles. Gràcies pel temps que has invertit a revisar l'article.—Leptictidium (digui) 12:22, 30 jul 2020 (CEST)

A Saucerful of Secrets[modifica]

A Saucerful of Secrets (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Començo a demanar l'avaluació d'un altre disc més dels britànics Pink Floyd. Mateix procediment: l'he traduït principalment de la viquipèdia en anglès, on és article bo, repassant continguts d'altres viquis, i llavors he anat completant i referenciant els punts que quedaven més coixos. Alguns apartats afegits a l'article són de nova creació a la nostra viqui. Estic encara en procés de revisió, i vaig creant articles en vermell per a complementar la feina, però el presento ja a avaluació per anar detectant les mancances. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 17:49, 31 març 2020 (CEST)

@Solde: Gràcies per l'ampliació!! Hi he fet un afegitó i uns retocs menors. Crec que a nivell de contingut és molt complet, diria que gairebé no hi ha massa més a dir. A la secció del grup del Nick Mason no sé si seria rellevant afegir que l'única parada que faran als Països Catalans és aquest juliol. --Townie (discussió) 19:15, 2 abr 2020 (CEST)
Afegida la referència a la gira i al concert de Barcelona. --Solde (disc.) 23:36, 2 abr 2020 (CEST)
He afegit més info sobre les diferents edicions, i les posicions setmanals a la llista britànica, i he fet neteja de les "" vs. «», així com alguna millora a la infotaula inicial i a les referències. Vaig creant articles en vermell. --Solde (disc.) 18:26, 10 abr 2020 (CEST)

@Solde: Els discos van en cursiva, i les cançons entre cometes baixes (sembla mentida que t'ho hagi de dir després d'haver passat uns quants discos de PF com a AdQs ;P). De fet, miran-t'ho per sobre sembla que està tot l'article bé excepte la primera negreta de la introducció, però no estaria de més revisar-ho en tots els articles d'aquest tipus. També hi afegiria la traducció com a The Piper at the Gates of Dawn. Salut--Arnaugir (discussió) 22:29, 26 abr 2020 (CEST)

@Arnaugir:, ja té nassos que després de revisar-lo tot... diverses vegades... em deixi el títol inicial!!! :-) Ja he repassat l'article, i he afegit la traducció com suggeries, a més d'una referència extra. Gràcies! --Solde (disc.) 00:42, 27 abr 2020 (CEST)
L'Andy Mabbett, que cites en diverses referències, és viquipedista. Estarà content de veure que el cites. :-) —Leptictidium (digui) 14:56, 27 juny 2020 (CEST)
Bona aquesta @Leptictidium: :-) --Solde (disc.) 19:26, 23 jul 2020 (CEST)

Gertie the Dinosaur[modifica]

Gertie the Dinosaur (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traducció de l'article de qualitat anglès. Ivan Avz F (disc.) 19:34, 2 abr 2020 (CEST)

Bon vespre i gràcies per l'article.
 • Sense haver-hi errades gramaticals, hi ha alguns problemes de traducció: algunes frases encara es nota que vénen d'un original en anglès, mentre que en d'altres no s'ha optat per la traducció més adequada per al context.
 • Cal una repassada tipogràfica: us de cometes, abús de signes de puntuació que en anglès es fan servir molt i en català no tant.
 • Un parell de notes encara estan en anglès.—Leptictidium (digui) 22:31, 12 abr 2020 (CEST)
Moltes gràcies, Leptictidium! He corregit les notes que m'havia deixat en anglès, revisaré la resta amb més deteniment. Salutacions. Ivan Avz F (disc.) 20:02, 17 abr 2020 (CEST)
Revisat, crec que l'article ha millorat força. Ivan Avz F (disc.) 12:17, 19 abr 2020 (CEST)
Si ningú hi veu res més ho proposaria per distinció. Ivan Avz F (disc.) 20:04, 26 jul 2020 (CEST)

Eleccions presidencials dels Estats Units de 1792[modifica]

Eleccions presidencials dels Estats Units de 1792 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Presento aquest article breu a article bo. Ha estat traduït de la versió anglesa encara que hi he afegit més informació. Els dubtes que tinc són si les dades de vot popular, que són irrellevants i poc fiables en aquella època ja que la majoria d'estats no tenien votacions a president, les hauria de posar a l'article i si estaria bé desglossar estat per estat el nom de cada un dels 135 delegats i quin va ser el sentit del seu vot o si això es considera superflu per l'article. Espero els vostres comentaris. Gràcies. --Arnaurs (disc.) 15:54, 12 maig 2020 (CEST)

Hola. Efectivament, desglossar els delegats i el seu sentit de vot em sembla un nivell de detall innecessari. Per altra banda, mantindria les dades de vot popular. Veig que hi ha dues referències: cadascuna sosté una part de les dades, o les dues referències sostenen exactament les mateixes dades?—Leptictidium (digui) 15:14, 25 jul 2020 (CEST)
Bon dia @Leptictidium:. En una de les referències hi surt el total de vots mentre que a l'altra s'hi poden consultar els vots que va obtenir cada delegats dels Estats de què es tenen dades. El problema amb aquesta darrera pàgina és que no hi ha un total de vots sinó que estan desglossats per delegats per cada Estat; per la qual cosa no sé si els totals són idèntics. Arnaurs (disc.) 12:29, 15 ago 2020 (CEST)
Com que la taula en qüestió només enumera els totals, i no els desglossa per estat, jo eliminaria la segona refe.—Leptictidium (digui) 12:32, 15 ago 2020 (CEST)
D'acord @Leptictidium:, em sembla bé, creus que ja estaria llest per enviar-lo a votació? Arnaurs (disc.) 13:09, 15 ago 2020 (CEST)
Per mi, endavant.—Leptictidium (digui) 13:11, 15 ago 2020 (CEST)

Eleccions presidencials dels Estats Units de 2016[modifica]

Eleccions presidencials dels Estats Units de 2016 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

L'he traduït parcialment de la versió anglesa, a partir del que ja havia escrit l'usuari @Missngno. Malgrat ser conscient que encara em falta introduir-hi unes quantes referències, el presento a avaluació per començar a rebre comentaris mentre acabo de preparar-lo per la votació. Crec que pel tema de l'extensió no hi hauria d'haver cap problema ja que té gairebé 150.000 octets (que espero ampliar afegint-hi alguna secció més aquests últimes dies). Tanmateix sóc conscient que segurament hauré de crear alguns articles en vermell i acabar de polir el text. Resto a l'espera de rebre els vostres comentaris. --Arnaurs (disc.) 23:15, 25 abr 2020 (CEST)

Bon dia.
 • D'acord amb el llibre d'estil, recomanaria fer ús de les cometes baixes en lloc de les altes. Per altra banda, «Make America Great Again» surt en alguns llocs amb cometes i en alguns llocs sense.
 • Una vegada explicada la 22a esmena en relació a Barack Obama, no veig gaire l'interès d'especificar que «També no es pogueren presentar a president George W. Bush i Bill Clinton, que ja havien servit dos mandats. Encara que no es presentaren, George H. W. Bush i Jimmy Carter, amb un sol mandat, s'hi haurien pogut presentar».
 • Hi afegiria una secció sobre les reaccions a la victòria «sorpresa» de Trump, tant als EUA com arreu del món.—Leptictidium (digui) 13:01, 24 juny 2020 (CEST)
Gràcies pels comentaris @Leptictidium:. He arreglat el que deies als dos primers comentaris. Pel que fa al tercer, ara en faré l'apartat. --Arnaurs (disc.) 18:44, 24 juny 2020 (CEST)

YBC 7289[modifica]

YBC 7289 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Interessant article traduït de l'anglès, on és Article bo. Aviam si algú m'ajuda a categoritzar-lo.--Arnaugir (discussió) 22:14, 26 abr 2020 (CEST)

Molt bona feina! He categoritzat l'article a Història de les matemàtiques i Objectes arqueològics. D'altra banda, fóra bo que a la introducció no hi hagués cap enllaç en vermell.--Jordi Picart (discussió) 20:27, 2 maig 2020 (CEST)
Crec que s'haurien de crear tots els enllaços en vermell en tractar-se d'un article breu. --Arnaurs (disc.) 23:51, 10 maig 2020 (CEST)
Bona tarda. El passatge the greatest known computational accuracy ... in the ancient world s'ha traduït de manera diferent a la intro i al cos del text. Caldria fer-ho igual a tot arreu. Per altra banda, he fet una repassada preliminar del text, però encara fa una mica massa olor de traducció. Si tens temps i ganes, crec que valdria la pena tornar a llegir-lo amb la ment fresca (ara que fa un mes que el vas traduir i, per tant, ja no tens la versió anglesa present al cap) i arreglar el que no soni gaire natural en català. Salut.—Leptictidium (digui) 19:49, 22 maig 2020 (CEST)
@Leptictidium: Fet Fet!, gràcies per l'ajuda.--Arnaugir (discussió) 15:48, 11 jul 2020 (CEST)

Romà (bisbe)[modifica]

Romà (bisbe) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Bisbe anterior a Paulí de York (que ja és AdQ), traduït de l'anglès, on és article bo.--Arnaugir (discussió) 10:33, 26 abr 2020 (CEST)

Enhorabona per l’article, crec que pot ser article bo. M’he fixat que hi falta una referència que apareix a la versió anglesa i que les plantilles de referència estan en anglès, potser seria interessant arreglar-ho abans de sotmetre’l a votació. —Arnaurs (disc.) 12:55, 26 abr 2020 (CEST)

@Arnaurs: estic esperant que el meu bot ArnauBot hi passi, avui està una mica desobedient :-) gràcies. Quan pugui faig un cop d'ull a les teves avaluacions. Bona feina company.--Arnaugir (discussió) 14:32, 26 abr 2020 (CEST)
@Arnaurs: Fet Fet! i la ref que faltava.--Arnaugir (discussió) 14:15, 29 abr 2020 (CEST)

Castells de Gran Bretanya i Irlanda[modifica]

Castells de Gran Bretanya i Irlanda (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre).

Traducció de l'article de la wikipèdia anglesa on és considerat un article bo. Crec que a la catalana podria merèixer el mateix guardó. --Beusson (disc.) 09:30, 5 gen 2020 (CET)

Bon dia, Beusson. Una primera avaluació molt ràpida i molt per sobre:
 • Queden molts   innecessaris, suposo que generats per l'eina de traducció, que s'haurien de substituir per espais normals a tot arreu on no estigui justificat l'ús d'un espai dur. Fet Fet!
 • Es recomana no fer servir el verb «seguir» amb el significat de «continuar». Ho he arreglat aquí, però crec que n'hi ha més. Fet Fet!
 • Val la pena fer servir la plantilla {{Segle}} per als segles. Fet Fet!
 • Queden vestigis del text en castellà que s'haurien de resoldre i, de manera més general, cal una repassada lingüística. La llengua ja està força bé, simplement cal una última polida.
Ho aniré fent de mica en mica --Beusson (disc.) 10:34, 6 gen 2020 (CET)
Fet Fet! Rellegit tres vegades. Ara ja no sé que més fer-hi. --Beusson (disc.) 08:46, 22 gen 2020 (CET)
 • Recomano vivament fer servir la plantilla {{sfn}} per a les referències bibliogràfiques.
Investigo com es fa/ s'usa i ho faig. No l'he fet servir mai...--Beusson (disc.) 10:34, 6 gen 2020 (CET)
En procés. --Beusson (disc.) 17:14, 5 maig 2020 (CEST)
Fet Fet! --Beusson (disc.) 12:23, 14 maig 2020 (CEST)
 • Aquest article pot prescindir tranquil·lament d'unitats imperials (milles, etc.). Fet Fet!
 • El llibre d'estil de la Viquipèdia recomana l'ús de cometes baixes («») en lloc de les altes ("").Fet Fet!
Gràcies per la bona feina i salut!—Leptictidium (digui) 09:36, 5 gen 2020 (CET)
Gràcies a tu per ajudar-me a millorar-lo.--Beusson (disc.) 10:33, 6 gen 2020 (CET)
 • Una cosa que se m'acaba d'acudir: ja sé que a la Viquipèdia en anglès i d'altres ho tenen així, però en català no seria més concís dir «Castells de les Illes Britàniques»?—Leptictidium (digui) 16:29, 3 maig 2020 (CEST)
Com vulgueu. Vaig traduir de l'article en anglès. --Beusson (disc.) 17:14, 5 maig 2020 (CEST)
Bona feina! Has pensat en traduir tots els noms de torres i castells de l'anglès al català? Per exemple, he vist escrit "castell de Warwick" i "Warwick Castle".--Jove (disc.) 00:07, 10 maig 2020 (CEST)
Fet Fet! --Beusson (disc.) 10:38, 15 maig 2020 (CEST)

Vila del llibre[modifica]

Vila del llibre (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Poso en avaluació aquest article, traduït inicialment del francès i completat i ampliat posteriorment gràcies a la cerca d'informació en diferents fonts d'internet. En certs casos és complex obtenir les dades sobre el nombre de llibreries que participen en el projecte de vila del llibre d'algunes viles/pobles/ciutats perquè poden variar d'any en any. M'agradaria rebre els vostres comentaris i suggeriments per tal de poder millorar l'article i que pugui esdevenir AdQ.

gelat de neu (disc.) 21:01, 19 abr 2020 (CEST)

Hola, li faré un cop d'ull. Opino que ni els escuts i banderes (irrellevants pel que fa al context de l'article) ni la galeria de fotos (les imatges es poden trobar a Commons i són imatges de llibreries que no tenen a veure amb el tema de Vila del llibre) haurien d'estar a l'article. Si es treballa bé podria ser una llista bona, de moment hi ha tot un paràgraf per referenciar.Fet Fet!--Arnaugir (discussió) 22:22, 26 abr 2020 (CEST)
Bon dia, el paràgraf per referenciar ja inclou dues referències, una de nova, una ja emprada en altres parts del article. Pel que fa a les imatges, al meu entendre totes estan relacionades amb l'article, han estat extretes d'articles sobre el tema o de la vila/poble en qüestió i naturalment es poden trobar a Commons com totes les imatges de tots els articles de la Viquipèdia suposo. --gelat de neu (disc.) 12:06, 27 abr 2020 (CEST)

Tinc diversos comentaris.

 • No em queda clar si el número de llibreries que surt a la taula són les que participen al projecte o les que hi ha a la vila en concret. S'hauria d'aclarir en una nota a la columna.Fet Fet!
 • Hi ha un article corresponent a la vila del llibre de Bellprat. Crec que s'hauria d'enllaçar a l'article.Fet Fet!
 • També hi ha una secció sobre la vila del llibre a l'article d'Urueña.Fet Fet!

Crec que si es vol que aquest article opti a una distinció hauria de ser a la d'article bo actualment ja que no és prou extens per ser article de qualitat. També crec que és important que es creïn articles sobre les diferents viles del llibre (especialment de les catalanes) o que s'inclogui informació sobre cada vila del llibre en aquest article. Si es troba força informació sobre cada vila del llibre, sí que crec que podria optar a article de qualitat. També crec que és imprescindible que a l'article de cada vila s'hi inclogui alguna frase sobre el fet que és vila del llibre. --Arnaurs (disc.) 17:13, 10 maig 2020 (CEST)

Bona tarda. Dono resposta als comentaris. El punt 1 i 2 estan fets. Pel que fa al punt 3, a la secció Urueña|Vila del llibre ja la vaig crear l'11 de gener d'enguany.

S’ha incorporat una nota a la capçalera de la columna llibreries que intenta reunir totes les consideracions al nombre de llibreries de cada vila. A més, com que la casuística és important s'han repassat totes les dades numèriques que he pogut trobar i s’han afegit notes particulars i referències addicionals a aquelles viles que donen detalls sobre el seu programa/organització.Fet Fet!

Sobre el fet d'incorporar alguna frase referent a que la vila sigui vila del llibre en el seu propi article et dono la següent informació. Vaig crear l'article el 2.1.2020. Durant el mes de gener d'enguany, i en paral·lel a la construcció de l'article principal vaig dur a terme les següents tasques:

-Crear articles nous d'aquelles viles que no tinguessin article a la viquipèdia catalana per tal d'evitar enllaços en vermell i agregar un text explicatiu més o menys detallat del que és una vila del llibre i naturalment enllaçant a l'article principal. Fins a un total de 21 articles nous (Redu, Kenbuchi, Saint-Pierre-des-Clages, Stillwater, Fjaerland, Sidney, Mühlbeck, Sysmä, Wigtown, Vötikvere, Mellösa, Sedbergh, Langenberg, Purgstall, Jinbocho, Torup, Paju Book City, Borrby, Clunes, Featherston i Bhilar). En resten dos, Wünsdorf i Montereggio sobre els que em costa trobar bona informació tot i que ho he provat vàries vegades i que no oblido i tinc marcat com a tasca pendent. També es va crear l'article de Richard Booth, l'inventor i creador de la primera vila del llibre que també es va enllaçar a l'article principal.

-De la resta, i també durant el mes de gener, i fins a 19 (de les quals la vila ja tenien article a la viquipèdia en català) es va inserir un enllaç a l'article principal (Vila del llibre) de més o menys detall segons la informació disponible. En alguns casos ha estat un simple enllaç, en d'altres una frase curta i en algun cas un paràgraf més complet. (Hay, Montolieu, Bredevoort, Fontenoy, Damme, Langwaki, Cuisery, la Charité, Montmorillon, Nevada, Brownville, Urueña, Vianden, Tvedestrand, Hobart, Ambierle, Rochester, Selfoss i Óbidos).

-En el cas de Bellprat no es va inserir enllaç perquè ja en té un a l'article Bellprat, Vila del llibre.

-He trobat pendents d'enllaç amb ressenya curta fins a 6 viles, la qual cosa ja he resolt incorporant la informació. Són Esquelbecq, Cervera, Montblanc, Sablons, La Pobla de Segur i l'Escala.

-Queda el cas d'Archer City, als Estats-Units que tot i crear l'article nou el mes de gener, finalment no vaig inserir enllaç perquè el cas d'Archer és el d'un únic llibreter que va prendre la seva pròpia iniciativa privada i per tant vaig considerar que no era oportú.

Sobre la resta de comentaris: pel que fa a la extensió de l'article, no tinc un criteri clar sobre si és complet o no. La única opinió que puc aportar es que un cop descrius en la seva totalitat la creació/organització/programa/desenvolupament de la vida d'una vila del llibre, tot és bastant repetitiu amb particularitats que potser no mereixen un article sencer i en tot cas, no era l'objectiu inicial de l'article que pretenia donar una visió general, això si, amb totes les referències possibles que fossin d'interès per la lector, si és la intenció de seguir el fil. Per tan he incorporat tot allò que crec que es demana en els comentaris i he pres nota dels teus consells, però de moment no puc destinar temps a crear un article propi per a cada vila del llibre, potser per les catalanes, però la seva web, que és comuna per totes elles, ja està molt detallada i seria massa un exercici de copy/paste que prefereixo dedicar a altres mini projectes.

Moltes gràcies novament per la teva dedicació i espero haver completat les sol·licituds de millora, que si cal retocar estaré sempre disposat. Salutacions.--gelat de neu (disc.) 18:42, 12 maig 2020 (CEST)

Avui s'han afegit 3 enllaços en l'apartat Vegeu també, per part d'en Pau Nemo i dues categories.--gelat de neu (disc.) 13:25, 13 maig 2020 (CEST)

S'ha afegit un nou paràgraf amb una taula per incloure les dates de celebració de Festivals Internacionals de Viles del llibre que tenen lloc cada dos anys i també la darrera nouvinguda vila del llibre de Chelopek a Bulgària.

Després de 27 dies en avaluació, presento, seguint el consell de Arnaus, l'article per a la seva distinció d'article bo.--gelat de neu (disc.) 21:41, 15 maig 2020 (CEST)

Conill de les illes Amami[modifica]

Conill de les illes Amami (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Torno als orígens amb una proposta d'ABo sobre un mamífer. Article traduït de la versió anglesa. Espero que pugui assolir la mateixa distinció aquí. Com de costum, abans de presentar-lo a avaluació s'han emblavit tots els enllaços vermells. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 13:06, 4 maig 2020 (CEST)

Enhorabona per la traducció, no es nota que estigui traduït. L'única proposta de millora que se m'ocorre és fer que al mapa de la taula s'hi vegi més clarament on trobar-los ja que les illes són una part molt petita del mapa. --Arnaurs (disc.) 16:58, 10 maig 2020 (CEST)

Gràcies per revisar l'article. En casos com aquest és difícil trobar l'equilibri entre un mapa prou ampli perquè els lectors puguin situar-lo fàcilment a l'esfera terrestre i prou petit perquè la distribució de l'animal sigui visible a primera vista. He modificat el peu del mapa per recordar als usuaris que poden ampliar la imatge fent-hi clic.—Leptictidium (digui) 19:43, 10 maig 2020 (CEST)

Suposo que l'avaluació està tancada, però m'ha cridat l'atenció que el que s'explica de l'estat de conservació parla de fa vint anys. Estaria bé esmentar com ha evolucionat des d'aleshores o, si fos el cas, deixar una mica més clar quines de les coses que es diu a l'article són més recents.--Pere prlpz (disc.) 12:10, 26 ago 2020 (CEST)

He fet un petit canvi per indicar que el Centre de Conservació de la Fauna i Flora d'Amami va ser establert el 1999, però que ha anat duent a terme la seva feina des d'aleshores.—Leptictidium (digui) 13:14, 26 ago 2020 (CEST)

Llista de constel·lacions designades per la UAI[modifica]

Llista de constel·lacions designades per la UAI (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació aquest article, traduït inicialment de l'article en castellà "Constelaciones" i del francès "Liste des Constellations", completat i ampliat posteriorment a partir d'informació pròpia i en diferents fonts d'internet. Construït en format de taula que permet recollir en una sola plana tota la informació rellevant sobre cada constel·lació, ja sigui de forma directa o a través d'enllaç. M'agradaria rebre els vostres comentaris i suggeriments per tal de poder millorar l'article i que pugui esdevenir AdQ. --gelat de neu (disc.) 10:26, 20 abr 2020 (CEST)

  • Em sembla correctíssim. Endavant, bona feina i gràcies pel teu temps. --gelat de neu (disc.) 17:50, 26 abr 2020 (CEST)
Bona tarda. Em sumo a les felicitacions per al Gelatdeneu, l'article està molt bé. Em fan venir ganes de tornar a escriure sobre astronomia, tot i que amb els meus temes actuals amb prou feines dono a l'abast. :) Un parell de comentaris:
 • Llàstima que la primera imatge no estigui en format SVG. Estant en PNG, traduir-la seria un autèntic malson. Ja sé que es recomana que els AdQ tinguin totes les imatges traduïdes, però en aquest cas per mi es pot fer una excepció.
 • Una vegada s'ha enllaçat un astrònom a la taula, no cal tornar-lo a enllaçar immediatament. Ptolemeu, Lacaille i Bayer ja farien amb dos o tres enllaços cadascun com a molt.— Fet Fet!Leptictidium (digui) 14:13, 30 abr 2020 (CEST)
 • Bona tarda Leptictidium. Gràcies pels teus comentaris. No hauries de descartar tornar a redactar articles sobre astronomia. He deixat enllaços dels astrònoms a principi, meitat i final, més o menys.--gelat de neu (disc.) 15:47, 30 abr 2020 (CEST)
Gràcies per les millores. No ho descarto pas; simplement hauria de trobar més temps.—Leptictidium (digui) 21:21, 30 abr 2020 (CEST)

Nicèfor Comnè[modifica]

Nicèfor Comnè (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Un petit article bo traduït de la versió anglesa. Era germà de Manuel Eròtic Comnè, que avui mateix s'ha convertit en article bo a la nostra Viquipèdia. Espero que pugui assolir la mateixa distinció. Com de costum, abans de presentar-lo a avaluació s'han emblavit tots els enllaços vermells. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 22:04, 19 abr 2020 (CEST)

Hola! Molt interessant, com el de Manuel Eròtic Comnè. Jo el veig perfecte. Bona feina!--Sorenike (disc.) 23:30, 25 abr 2020 (CEST)
Em sembla bé per ser article bo. Enhorabona. —Arnaurs (disc.) 12:44, 26 abr 2020 (CEST)
Revisada bibliografia i referències, endavant a votar (quan hagin passat 15 dies...)--Arnaugir (discussió) 22:29, 26 abr 2020 (CEST)

Rei Artús[modifica]

Rei Artús (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Propòs aquest article per a ser distingit, traduït directament de la Viquipèdia anglesa, on és AdQ. Esper que vos agradi! --Cparres (vostès diran) 00:59, 1 juny 2018 (CEST)

Un tema molt interessant. A l'apartat modern trobo que caldria incloure influències fora de la literatura i el cinema, pots agafar alguna cosa de. I si tens informació sobre l'art, penso que només veient les fotos de l'article ja es veu que és un motiu de pes, com és lògic amb la importància de la matèria de Bretanya en el seu conjunt. T'animo a fer algun dels vermells per completar més el tema, per exemple el període històric potser caldria. Bona feina!--barcelona (disc.) 18:48, 16 juny 2018 (CEST)
Hola @Cparres: BRUTAL l'article! Quina barbaritat de bibliografia de qualitat al darrere. Abans de passar-lo a votació, crec que na Barcelona té raó en el sentit que faltaria veure quin rol va tenir en la producció visual (pintura), no només en la literària. Per altra banda, recorda fer ús de la plantilla {{segle}}. Enhorabona! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:32, 5 des 2018 (CET)
@Cparres: M'afegeixo a la recomanacions dels companys. Esperem que no es quedi congelat en el temps i prosperi perquè és un article fantàstic. Salutacions--Manlleus (disc.) 13:19, 22 set 2019 (CEST)
Em sumo als elogis i les recomanacions que s'han fet més amunt.
 • Per altra banda, en la frase que relaciona el nom «Arcturus» amb el d'Artur, em sembla imprescindible recuperar l'accent diacrític sobre «os» o, com a mínim, enllaçar a «óssos». Sense més context, no és evident si parlem d'animals o de parts del cos.
 • Compte també amb l'ús de cometes baixes o cursives per indicar glosses o traduccions; haurien de ser cometes simples (alguns exemples que he arreglat, però en queden d'altres).
 • Caldria revisar les fonts fiables per veure com anomenen G. de Monmouth. Només a l'Enciclopèdia.cat, ja hi he trobat el seu nom com a Geoffrey (via l'anglès), Geoffroy (via el francès), Godofred (suposo que és una traducció directa) i Jofre (traducció directa més versemblant). Jo apostaria per aquesta última versió, que també apareix en documents de l'IEC i segueix la catalanització habitual de noms medievals, però s'hauria de justificar l'opció elegida.
 • Em sembla important que es creï l'enllaç en vermell «Camlann».
 • Finalment, em grinyola el mot «romanobritó», tenim alguna referència a font fiable que l'atesti?—Leptictidium (digui) 16:47, 8 oct 2019 (CEST)
@Cparres: Com van les millores i suggeriments d'aquest article? Ja s'apropa als 2 anys d'avaluació i seria bo passar-lo a votació o altrament arxivar-lo (la segona seria una llàstima, l'article és impressionant). Va, una empenteta més i ja el tindrem amb la medalla :) Xavier Dengra (MISSATGES) 12:06, 1 març 2020 (CET)
Moltíssimes gràcies a tothom pels comentaris i les suggerències. Després de molt de temps en repòs, m'he proposat enllestir l'article d'una vegada i dur-lo a votació. He començat per resoldre les indicacions d'en Leptictidium. M'ha quedat un dubte que no he trobat al llibre d'estil, si algú me'l sap resoldre: quan es tracta d'una traducció d'un capítol o fragment concret d'una obra, quin tipus de cometes s'han de fer servir? Per exemple:
 • «Kadeir Teyrnon» («La Cadira del Príncep»)
 • «Marwnat vthyr pen[dragon]» («L'Elegia d'Uther Pen[dragon]»)
Quin seria l'ús correcte de cometes en aquests casos?--Cparres · Discussió 15:30, 2 abr 2020 (CEST)
Cometes baixes per als capítols/fragments i cursiva per a les obres en el seu conjunt.—Leptictidium (digui) 15:47, 2 abr 2020 (CEST)
Em referia a les traduccions, perdó per no haver-ho especificat. Les traduccions d'una obra en el seu conjunt van entre cometes simples, ex: The Age of Arthur ('L'Edat d'Artús'), com funciona en el cas dels capítols o fragments?--Cparres · Discussió 00:20, 3 abr 2020 (CEST)
Vaja, no et sabria respondre, jo. Tornem a fer ping a en @Leptictidium: per si ho desencalla. Serà un article espectacular. Xavier Dengra (MISSATGES) 23:10, 11 abr 2020 (CEST)
Ah, les traduccions van sempre amb cometes simples, siguin obres, capítols, fragments o una altra cosa.—Leptictidium (digui) 23:12, 11 abr 2020 (CEST)

@Cparres: Si has pogut resoldre la majoria d'indicacions d'en @Leptictidium:, jo crec que ja es pot passar a votació! En tot cas allà ja es pot fer algun darrer retoc si és el cas. Xavier Dengra (MISSATGES) 20:42, 3 maig 2020 (CEST)

Hola @Xavier Dengra:. Sí, he adreçat les suggerències dels companys, inclòs afegir informació sobre l'art artúric postmedieval. La llàstima és que no vaig trobar cap font rellevant sobre l'art artúric medieval a excepció de Arthurian Legends in Medieval Art de Roger Sherman Loomis, al qual no tenc accés ara mateix... Però sí, crec que ja és un article digne de passar a votació. Gràcies a tots pels consells i suggerències!--Cparres · Discussió 00:11, 4 maig 2020 (CEST)

Conferència de Pau de Staten Island[modifica]

Conferència de Pau de Staten Island (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article de la en-wiki, on és qualificat d'article bo. Hi caldria com a mínim un segon cop d'ull, almenys per comprovar que és correcte des del punt de vista lingüístic i d'estil.--Jordi Picart (discussió) 19:10, 11 abr 2020 (CEST)

@Jordi picart: Fet Fet! m'ha interessat l'article i l'he revisat de dalt a baix. Molt bona traducció, felicitats.--Arnaugir (discussió) 19:15, 12 abr 2020 (CEST)

Enhorabona per la traducció! El podria votar com a article bo. Em preguntava perquè no hi ha les fotografies ni la citació de la versió anglesa. També no acabo de veure clara la plantilla tal com està feta ja que s'hi barregen les batalles amb altres esdeveniments com podria ser aquesta conferència. Potser es podrien separar les batalles d'altres esdeveniments encara que entenc que aleshores es perdria l'ordre cronològic, que suposo que és el que es pretén. -- Arnaurs (disc.) 17:17, 18 abr 2020 (CEST)

Fet Fet! Hi he afegit les fotografies i he traduït com he pogut la citació. La plantilla no l'he feta jo i m'he limitat a afegir-l'hi, en tot cas també interpreto que segueix un ordre cronològic dels diferents esdeveniments de la guerra. --Jordi Picart (discussió) 19:19, 18 abr 2020 (CEST)

HD 217107[modifica]

HD 217107 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït de l'anglès, on és article bo. Curt però amb totes les dades que se'n coneixen.--Arnaugir (discussió) 10:48, 12 abr 2020 (CEST)

Bona feina. Hi he fet alguns retocs. Alguns altres comentaris:
 • «Company planetari» em sona poc natural en català; què et semblaria posar simplement «planeta»?
Fet Fet! a tots 3.
 • Encara hi ha unitats sense espai dur (" ") entre les xifres i els símbols de les unitats.
@Leptictidium: pots especificar millor a què et refereixes? codificar-ho amb  ?--Arnaugir (discussió) 10:39, 26 abr 2020 (CEST)
Sí, @Arnaugir:. Les xifres que van acompanyades d'unitats (per exemple, 6 kg, 20 cm, 30 anys llum, etc.) s'escriuen amb un espai dur entre la xifra i la unitat perquè no quedin en línies separades en els paràgrafs. Els he arreglat tots en aquest article, ara només queda fer-ho als altres dos. Els espais durs es poden escriure teclejant Alt+0160 o amb el codi  .—Leptictidium (digui) 11:02, 26 abr 2020 (CEST)
@Leptictidium: gràcies, això s'hauria de mirar de fer amb bot perquè em penso que poca gent ho fa.--Arnaugir (discussió) 11:06, 26 abr 2020 (CEST)
Sí, el bot ja ho va fent periòdicament, el que passa és que se centra en les unitats més habituals (km, cm, kg, etc.) i fa menys passades per coses com els mil·liarcsegons. Ara mateix n'engego una.—Leptictidium (digui) 12:21, 26 abr 2020 (CEST)
 • Aquest problema ja es troba en l'original anglès, però caldria arreglar-lo: la frase «tenen òrbites quasi circulars, HD 217107 b té una òrbita una mica excèntrica» fluixeja. Una òrbita pot ser quasi circular i una mica excèntrica alhora, depenent de què es vulgui dir exactament per quasi i una mica. Caldria quantificar-ho amb un major grau de precisió.—Leptictidium (digui) 17:23, 24 abr 2020 (CEST)
Afegit el valor concret, i que e=0 és òrbita circular.--Arnaugir (discussió) 10:56, 26 abr 2020 (CEST)

HD 217107 b[modifica]

HD 217107 b (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

El primer planeta de HD 217107! --Arnaugir (discussió) 13:29, 12 abr 2020 (CEST)

De nou, bona feina. Després de fer alguns retocs, heus aquí els meus comentaris:
 • La frase «Fou descobert al voltant de l'estrella HD 217107 amb un període orbital d'aproximadament 7 dies, la qual cosa classifica el planeta com un Júpiter calent.» s'hauria de reescriure. El període orbital només és un dels factors que en fan un Júpiter calent, juntament amb la massa.
Fet Fet! ara millor, em penso.--Arnaugir (discussió) 11:04, 26 abr 2020 (CEST)
 • No sé si és la teva intenció (i, de fet, ara veig que també ho fas a l'article de l'estel), però barreges passats simples i perifràstics, pràctica que proscriu el nostre llibre d'estil.
Fet Fet! devia estar desconcentrat.
 • El tema «company planetari» que comento a l'avaluació de l'article de l'estel.
Fet Fet!
 • El mateix tema sobre òrbites quasi circulars i una mica excèntriques que comento a l'avaluació de l'article de l'estel.—Leptictidium (digui) 17:32, 24 abr 2020 (CEST)
Fet Fet!--Arnaugir (discussió) 11:04, 26 abr 2020 (CEST)

HD 217107 c[modifica]

HD 217107 c (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

I el segon planeta de HD 217107. --Arnaugir (discussió) 19:08, 13 abr 2020 (CEST)

@Arnaugir: Llegit! Res a dir, tret que potser és un bon moment per començar Viquipèdia:Temes bons ;) --Townie (discussió) 19:15, 13 abr 2020 (CEST)
@Townie: ho he estat pensant, ja miraré com integrar-ho a Temes de qualitat.--Arnaugir (discussió) 19:16, 13 abr 2020 (CEST)

Carvona[modifica]

Carvona (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Aquest article és fonamentalment una traducció del corresponent de la Wikipedia anglesa, tot i que n'he reestructurat les seccions d'una forma més lògica. --Jordi picart (disc.) 09:32, 1 abr 2020 (CEST)

Bon vespre i gràcies per aquest article.
 • Cal expandir significativament la introducció. Ara mateix, és una simple definició. Segons Viquipèdia:Secció d'introducció, hauria de resumir breument els aspectes més importants de l'article.Fet Fet!
 • Les fonts que no estiguin en català haurien de portar el paràmetre «llengua» a les plantilles de referència: exemple.Fet Fet!
 • La frase «la qual cosa els permet respondre amb més força a un enantiòmer que a l'altre» em sembla poc precisa en un article científic, crec que caldria reescriure-la amb major claredat.Fet Fet!
 • Cal traduir les imatges que continguin text.Fet Fet!
 • Cal acabar de polir-ne la llengua (exemple).
Sobre el contingut, no estic qualificat per valorar-lo detalladament, potser l'@Antoni Salvà: et poc aconsellar.—Leptictidium (digui) 22:23, 12 abr 2020 (CEST)
Bon vespre @Leptictidium:, gràcies pels teus comentaris i observacions. He ampliat la introducció de manera que sintetitzi el contingut de l'article. He afegit el paràmetre «llengua» a les referències que no estan en català. He traduït i substituït les imatges que contenen text. Pel que fa a la frase que mencionaves, l'he reescrit i crec que ara s'entén millor. He repassat l'article de cap a peus per si hi trobava algun error més, però no hi he detectat res de significatiu. --Jordi Picart (discussió) 20:10, 16 abr 2020 (CEST)

Bon article @Jordi picart:. Una cosa, a història es parla de Schweizer, Goldschmidt i Zürrer, qui són aquests homes? Tenen article? En sabem el nom? Ara mateix apareixen del no-res sense cap mena de context. D'altra banda, si tradueixes l'Article bo en finès, crec que encara hi pots afegir alguna cosa, com que "també inhibeix el creixement d'alguns fongs i llevats com Aspergillus niger i Candida albicans", amb les corresponents referències.--Arnaugir (discussió) 17:36, 26 abr 2020 (CEST)

Bon vespre, @Arnaugir: he pogut identificar els químics Schweizer i Goldschmidt i n'he creat les respectives entrades. Zürrer va ser col·laborador del segon, però no en tinc més detalls. He afegit la informació de la wiki finesa, la primera referència era la mateixa que hi havia, la segona no l'hi he afegit perquè no sé finès i, per tant, si la puc considerar font fiable.--Jordi Picart (discussió) 22:07, 26 abr 2020 (CEST)

Llista de dones guardonades amb el Nobel [modifica]

Llista de dones guardonades amb el Nobel (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article relatiu als Premis Nobel, en aquest cas sobre el paper de la dona envers aquest premi. Informació recollida principalment de la web oficial dels Premis Nobel. Altres llengües i llistes en català relatives a aquest premi ja gaudeixen del distintiu. Gràcies per endavant!---Ramon 3223 (disc.) 13:19, 7 abr 2020 (CEST) Ramon_3223

Hola. Comento algunes coses:
 • Com és una llista, l'objectiu de la qual és ser un directori, fora bo que totes les guardonades tinguessin article. Manca el de Tawakel Karman. Els altres enllaços vermells de guardonats, però homes, també estaria bé, però bé, almenys que totes les dones sí en tinguin.Fet Fet! Resulta que l'enllaç de la Tawakel Karman estava en un nom diferent.
 • Per estètica, potser el tema de la compartició del premi ho posaria com a la Viquipèdia en anglès. A més, no hi ha espai entre el nom de la guardonada i el parèntesi.Fet Fet!
Res més. Bona feina!--Sorenike (disc.) 14:17, 8 abr 2020 (CEST)
Hola de nou. Amb els canvis que s'han fet, trobo que ara ja podria passar a votació. Bona idea posar la imatge de la placa a Dorothy Crowfoot Hodgkin, atès que no hi ha imatges a Commons.--Sorenike (disc.) 12:23, 16 abr 2020 (CEST)

És un article molt interessant per a que estigui distingit com a AdQ. Enhorabona per l'elecció i la bona feina! Crec que tinc poc més a afegir al que ha comentat en Sorenike: intentar que cap enllaç sigui vermell a la llista i en tot cas que a la columna de motivació totes les frases comencin en majúscula i amb cometes baixes, que són les més adequades en català. Vinga que en treurem un bon resultat! Xavier Dengra (MISSATGES) 23:07, 11 abr 2020 (CEST)Fet Fet! Totes les guardonades gaudeixen d'enllaç, els enllaços en vermell estaven mal direccionats, ara ja en gaudeixen tots. Els aspectes estètics relacionats amb la motivació també estan arreglats.

Enhorabona per la iniciativa de fer aquesta llista. Alguns suggeriments per millorar-la:

 • En alguns casos que el premi s'ha concedit a més d'una persona, en anglés diuen (referint-se als dos o tres guardonats) "for their discoveries". Entenc que, a la llista, caldria posar-ho en singular.
 • Pearl S. Buck. Hi diu: «Per les seves riques i veritablement epopeies descripcions de la vida de camperols...» On diu 'epopeies', ha de dir 'èpiques'.
 • Dorothy Crowfoot Hodgkin. Hi diu: «Per les seves determinacions mitjançant tècniques de rajos X de les estructures d'importants substàncies bioquímiques». Està traduït literalment, però l'ús del plural no sempre coincideix en anglès i en català (i en castellà), com tampoc la situació dels adjectius en relació al nom. Jo ho traduiria com «Per la seva determinació mitjançant tècniques de rajos X de l'estructura de substàncies bioquímiques importants».
 • Jody Williams. Hi diu: «Pel seu treball per la prohibició i la compensació de mines antipersona». En anglès diu: "for their work for the banning and clearing of anti-personnel mines." En aquest context no em sembla adequat traduir 'clearing' com a 'compensació'. Seria millor 'eliminació'. Es refereix al fet de treure les mines antipersona que encara queden en molts llocs on hi ha o ha hagut guerra.
 • Shirin Ebadi. Hi diu: «Pels seus esforços per la democràcia i els drets humans. S'ha centrat especialment en la lluita pels drets de les dones i els nens». Sense haver de recorrer a la duplicació "nens i nenes" es podria evitar el llenguatge sexista i usar, per exemple, 'mainada' o 'infància'.
 • Linda B. Buck. Hi diu: «Pels seus descobriments de receptors olfactius i per l'organització del sistema olfactori». En aquest cas, com en d'altres en què el premi es concedeix a més d'una persona, l'original diu "for their discoveries of...". I sembla que la guardonada hagi organitzat erl sistema olfactori en comptes d'haver descoberta com està organitzat el sistema olfactori. Jo ho traduiria: "Per la seva descoberta dels receptors olfactoris i l'organització del sistema olfactori" (o millor, "...i de l'organització del sistema olfactori").
 • Doris Lessing. Hi diu: «Aquella epicista de l'experiència femenina que amb escepticisme, foc i poder visionari ha sotmès a una civilització dividida a l'escrutini». En anglès diu: "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny." És una traducció massa literal, a més amb un terme ('epicista') que no existeix en català. Suggereixo "«Aquella narradora èpica de l'experiència femenina que amb escepticisme, foc i poder visionari ha sotmès a examen [o "ha analitzat profundament"] una civilització dividida».
 • Herta Müller. Hi diu: «Qui, amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, representa el paisatge dels desposseïts» Canviaria 'representa' per 'descriu' (en anglès hi diu 'depicts').
 • May-Britt Moser. Hi diu «Pels seus descobriments de cèl·lules que constitueixen un sistema de posicionament al cervell». Suggereixo: "Pel seu descobriment de les cèl·lules que..."
 • Malala Yousafzai. Hi diu: «Per la seva lluita contra la supressió dels nens i joves i pel dret de tots els nens a l'educació». En anglès: "for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education." En anglès, 'suppression' és també 'repressió', que en el context de la frase sembla més adequat. Suggereixo algun altre canvi per evitar llenguatge sexista: «Per la seva lluita contra la opressió de la mainada i el jovent i pel dret de la infància a l'educació»
 • Caldria revisar els enllaços de les referències. Per exemple, els de les referències 33, 35, 50, 53 i 59 duen a pàgines on només hi ha el nom del premi i l'any, però no hi posa qui el va guanyar ni el motiu.--Mercè Piqueras (disc.) 03:21, 4 maig 2020 (CEST)Fet Fet!

Cas Zeus i Torcal[modifica]

Cas Zeus i Torcal (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Acab de fer una ampliació substancial amb tota la informació dels BOPIBs i dels Diaris de Sessions del Parlament, amb també alguna web d'algún mitjà de comunicació. Per tant pas a proposar-lo per avaluar, per sabre la vostra opinió si esteis d'acord o creis que cal fer-hi més millores, que a mi, a hores d'ara, no s'hem ocorren.

Moltíssimes gràcies.--Tomeu87 (disc.) 03:41, 8 oct 2018 (CEST)

Bona feina. De moment, se m'acuden:
 • Cercar més fonts secundàries i terciàries per tal de basar-nos menys en fonts primàries com el BOPIB. Per començar, es podrien usar fonts que ara són als enllaços externs.
 • Formatar les referències usant {{ref-web}} i similars.
 • Substituir refs a mitjans com ixent.org o S'Arenal de Mallorca per d'altres més fiables.
 • Afegir qualque fotografia dels protagonistes. No en tenim cap de Sebastià Serra ni de Fèlix Pons, però sí de Cañellas.
 • No es diu quines varen ser les conclusions del dictamen de la comissió, cosa que és particularment important.
 • Estaria bé afegir un apartat de conseqüències o similar on s'explicàs com afectà a la tasca de govern aquest cas i, si s'escau, relacionar-ho amb altres casos com el Cas Túnel de Sóller.
 • Estaria bé enllaçar a qualque lloc (millor si és dins el text) a Primera legislatura de les Illes Balears i a Govern de les Illes Balears 1983-1987.
 • Si pots, mira a veure si aquest llibre parla del tema. El vaig llegir fa bastants d'anys, però l'autor no es deixava cap tema per demanar ... Pau Cabot · Discussió 08:06, 8 oct 2018 (CEST)
M'he llegit l'article i hi he fets algunes correccions ortogràfiques.
 • Seria interessant afegir un apartat de "Context" on s'expliquessin una mica les circumstàncies i la situació del govern de l'època.
 • De vegades el nom de les empreses es troba escrit en català o en castellà i algunes vegades apareix en cursiva, d'altres entre cometes o sense res. Caldria unificar el criteri.
 • No sé si la infotaula hauria d'agafar informació de Wikidata. Algun usuari més experimentat ho podria aclarir.
 • Caldria millorar les referències (editor, data, data de consulta, autor, etc.).
 • M'he fixat que a la primera referència, que és una tesi, l'apartat que has citat a la tesi té referència al llibre Baleares S.A. d'Andreu Manresa. Potser seria més convenient citar aquesta font.
 • Hi ha alguns paràgraf on crec que s'hauria d'indicar d'on es treu la informació. Ja he afegit el corresponent "cal citació".
Arnaurs (disc.) 13:10, 12 ago 2019 (CEST)
@Tomeu87: podries donar resposta als comentaris anteriors? Gràcies!!--Arnaugir (discussió) 16:56, 12 abr 2020 (CEST)

Llista de dones guardonades amb el Nobel [modifica]

Llista de dones guardonades amb el Nobel (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article relatiu als Premis Nobel, en aquest cas sobre el paper de la dona envers aquest premi. Informació recollida principalment de la web oficial dels Premis Nobel. Altres llengües i llistes en català relatives a aquest premi ja gaudeixen del distintiu. Gràcies per endavant!---Ramon 3223 (disc.) 13:19, 7 abr 2020 (CEST) Ramon_3223

Hola. Comento algunes coses:
 • Com és una llista, l'objectiu de la qual és ser un directori, fora bo que totes les guardonades tinguessin article. Manca el de Tawakel Karman. Els altres enllaços vermells de guardonats, però homes, també estaria bé, però bé, almenys que totes les dones sí en tinguin.Fet Fet! Resulta que l'enllaç de la Tawakel Karman estava en un nom diferent.
 • Per estètica, potser el tema de la compartició del premi ho posaria com a la Viquipèdia en anglès. A més, no hi ha espai entre el nom de la guardonada i el parèntesi.Fet Fet!
Res més. Bona feina!--Sorenike (disc.) 14:17, 8 abr 2020 (CEST)
Hola de nou. Amb els canvis que s'han fet, trobo que ara ja podria passar a votació. Bona idea posar la imatge de la placa a Dorothy Crowfoot Hodgkin, atès que no hi ha imatges a Commons.--Sorenike (disc.) 12:23, 16 abr 2020 (CEST)

És un article molt interessant per a que estigui distingit com a AdQ. Enhorabona per l'elecció i la bona feina! Crec que tinc poc més a afegir al que ha comentat en Sorenike: intentar que cap enllaç sigui vermell a la llista i en tot cas que a la columna de motivació totes les frases comencin en majúscula i amb cometes baixes, que són les més adequades en català. Vinga que en treurem un bon resultat! Xavier Dengra (MISSATGES) 23:07, 11 abr 2020 (CEST)Fet Fet! Totes les guardonades gaudeixen d'enllaç, els enllaços en vermell estaven mal direccionats, ara ja en gaudeixen tots. Els aspectes estètics relacionats amb la motivació també estan arreglats.

Enhorabona per la iniciativa de fer aquesta llista. Alguns suggeriments per millorar-la:

 • En alguns casos que el premi s'ha concedit a més d'una persona, en anglés diuen (referint-se als dos o tres guardonats) "for their discoveries". Entenc que, a la llista, caldria posar-ho en singular.
 • Pearl S. Buck. Hi diu: «Per les seves riques i veritablement epopeies descripcions de la vida de camperols...» On diu 'epopeies', ha de dir 'èpiques'.
 • Dorothy Crowfoot Hodgkin. Hi diu: «Per les seves determinacions mitjançant tècniques de rajos X de les estructures d'importants substàncies bioquímiques». Està traduït literalment, però l'ús del plural no sempre coincideix en anglès i en català (i en castellà), com tampoc la situació dels adjectius en relació al nom. Jo ho traduiria com «Per la seva determinació mitjançant tècniques de rajos X de l'estructura de substàncies bioquímiques importants».
 • Jody Williams. Hi diu: «Pel seu treball per la prohibició i la compensació de mines antipersona». En anglès diu: "for their work for the banning and clearing of anti-personnel mines." En aquest context no em sembla adequat traduir 'clearing' com a 'compensació'. Seria millor 'eliminació'. Es refereix al fet de treure les mines antipersona que encara queden en molts llocs on hi ha o ha hagut guerra.
 • Shirin Ebadi. Hi diu: «Pels seus esforços per la democràcia i els drets humans. S'ha centrat especialment en la lluita pels drets de les dones i els nens». Sense haver de recorrer a la duplicació "nens i nenes" es podria evitar el llenguatge sexista i usar, per exemple, 'mainada' o 'infància'.
 • Linda B. Buck. Hi diu: «Pels seus descobriments de receptors olfactius i per l'organització del sistema olfactori». En aquest cas, com en d'altres en què el premi es concedeix a més d'una persona, l'original diu "for their discoveries of...". I sembla que la guardonada hagi organitzat erl sistema olfactori en comptes d'haver descoberta com està organitzat el sistema olfactori. Jo ho traduiria: "Per la seva descoberta dels receptors olfactoris i l'organització del sistema olfactori" (o millor, "...i de l'organització del sistema olfactori").
 • Doris Lessing. Hi diu: «Aquella epicista de l'experiència femenina que amb escepticisme, foc i poder visionari ha sotmès a una civilització dividida a l'escrutini». En anglès diu: "that epicist of the female experience, who with scepticism, fire and visionary power has subjected a divided civilisation to scrutiny." És una traducció massa literal, a més amb un terme ('epicista') que no existeix en català. Suggereixo "«Aquella narradora èpica de l'experiència femenina que amb escepticisme, foc i poder visionari ha sotmès a examen [o "ha analitzat profundament"] una civilització dividida».
 • Herta Müller. Hi diu: «Qui, amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, representa el paisatge dels desposseïts» Canviaria 'representa' per 'descriu' (en anglès hi diu 'depicts').
 • May-Britt Moser. Hi diu «Pels seus descobriments de cèl·lules que constitueixen un sistema de posicionament al cervell». Suggereixo: "Pel seu descobriment de les cèl·lules que..."
 • Malala Yousafzai. Hi diu: «Per la seva lluita contra la supressió dels nens i joves i pel dret de tots els nens a l'educació». En anglès: "for their struggle against the suppression of children and young people and for the right of all children to education." En anglès, 'suppression' és també 'repressió', que en el context de la frase sembla més adequat. Suggereixo algun altre canvi per evitar llenguatge sexista: «Per la seva lluita contra la opressió de la mainada i el jovent i pel dret de la infància a l'educació»
 • Caldria revisar els enllaços de les referències. Per exemple, els de les referències 33, 35, 50, 53 i 59 duen a pàgines on només hi ha el nom del premi i l'any, però no hi posa qui el va guanyar ni el motiu.--Mercè Piqueras (disc.) 03:21, 4 maig 2020 (CEST)Fet Fet!

Dia de la Terra (Palestina)[modifica]

Dia de la Terra (Palestina) (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

He realitzat l'article a partir de la suma de les traduccions d'altres versions lingüístiques de la Viquipèdia i m'agradaria sotmetre-la a avaluació i posterior votació. Tota proposta de millora serà benvinguda.--Jove (disc.) 00:11, 9 abr 2019 (CEST)

Bon dia Jove. Un article interessant. Li aniré fent un cop d'ull tant de forma com de contingut. De mentres, siusplau, pots fer una revisió a les referències? Per exemple, la 11 diu directament "Error en el títol o la url.«».", o hi ha referències sense traduir ("en hebreo"). No sé si seria possible, d'altra banda, que referències com " Yiftachel, 2006, p. 170." apuntessin al llibre corresponent de la bibliografia (igual que ho fa la referència 1). Finalment, no hi ha cap font en la nostra llengua que parli d'aquest tema?--Arnaugir (discussió) 10:41, 8 set 2019 (CEST)
Bona nit Arnaugir. Efectivament, aquest article encara té molt punts de millora i no té sentit que es proposi a article de qualitat fins que no es puleixi. Ara per ara, estic acabant de cobrir els enllaços en vermell de l'article Leila Khaled. Previsiblement, en 15 dies l'hauré acabat del tot i em posaré intensivament amb aquest article. Dona'm dues setmanes. Gràcies!--Jove (disc.) 00:34, 12 set 2019 (CEST)
Bon article, esperem les millores doncs.--Manlleus (disc.) 13:05, 22 set 2019 (CEST)
Bona tarda. Un article amb molt de potencial. Un altre punt tipogràfic: hi ha molts espais espais durs (& nbsp;, sense l'espai entremig) en llocs que no tenen gaire sentit i sembla que daten d'aquestes edicions del JoRobot. Aviso el @Joutbis:. Per altra banda, els punts suspensius no haurien de ser tres punts seguits (...) sinó el símbol corresponent (…). Salut i gràcies per la bona feina.—Leptictidium (digui) 17:03, 8 oct 2019 (CEST)
Els espais durs, de fet, ja hi eren, en forma de caràcter Unicode. El que va fer el JoRobot va ser fer-los evidents. Treure'ls amb el bot a tots els articles no és viable, perquè de vegades són necessaris. No parlo només de l'espai entre un nombre i la seva unitat (que això encara seria automatitzable), sinó de construccions amb espais (llegendes de gràfiques, per exemple) que se'n van a pastar fang si hi poses un espai normal. Ja que hi som, tinc curiositat per saber per quin sistema van anar a parar tots aquests espais a l'article, perquè al teclat no hi és. Va ser l'infame traductor de continguts? O alguna altra eina? --Joutbis (disc.) 19:15, 9 oct 2019 (CEST)
Efectivament, seria interessant saber d'on vénen. Molts d'aquests espais apareixen a llocs on sembla molt improbable que els hagués posat algun usuari humà. @Jove:, ens podries confirmar si vas fer servir el traductor de continguts per a aquest article?—Leptictidium (digui) 18:47, 10 oct 2019 (CEST)
@Leptictidium: @Joutbis: Correcte, es va fer servir el traductor de continguts. Suposo que d'aquí venen els problemes. No obstant, ja he començat a fer la revisió pertinent. --Jove (disc.) 22:44, 10 oct 2019 (CEST)
Apa, un altre motiu per tenir-li tírria al traductor de continguts. Com si en faltessin...--Joutbis (disc.) 23:13, 10 oct 2019 (CEST)
L'espera ha pagat la pena. L'article ja està realment preparat per a ser avaluat després de fer-li una revisió a la traducció i adaptar totes les notes, referències i bibliografia. Seria fantàstic que hi pugueu donar un cop d'ull @Arnaugir: @Manlleus: @Leptictidium: @Joutbis:. Si ho feu aviat encara sumareu punts al Viquiprojecte:Els tres dies d'or ;) el comentari anterior sense signar és fet per Jove (disc.contr.)

Família Airbus A320[modifica]

Família Airbus A320 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Bona tarda. Presento a avaluació aquesta traducció de l'article bo en anglès. La intenció és que aquí pugui esdevenir AdQ, ja que l'he anat millorant i, sobretot, actualitzant a mesura que avançava la traducció. Gràcies pel vostre feedback.—Leptictidium (digui) 12:51, 28 feb 2020 (CET)

Hola, molt bona traducció, és un article molt complet i actualitzat. Segurament els comentaris que puc fer són sobretot de format.
 • Utilitzaria la plantilla {{Oficial}} a la secció d'Enllaços externs.Fet Fet!
 • Seria possible reduir l'amplada de la taula de Llançaments? En el meu ordinador surt massa llarga i s'escapa per la dreta en el disseny de l'article.
 • En el meu també… Pensant-ho bé, la informació addicional que aporta la segona taula no és gaire rellevant: el que realment importa (totals + anys recents) ja es pot veure a la primera taula, així que suprimeixo directament la segona.
 • Algunes frases no tenen referències (per exemple, "el nom «Airbus» encara es referia a unes especificacions de British European Airways"/"un avió de 150 seients imaginat i desitjat per l'aerolínia estatunidenca"/"Els alemanys desitjaven el 40% de la feina, mentre que els britànics proposaven...."/Secció "A320neo")
 • Fet Fet! en el primer cas, en el segon cas, la referència del final del paràgraf també cobreix l'afirmació de la frase anterior.—Leptictidium (digui) 21:57, 19 abr 2020 (CEST)
 • Hi ha un error en les referències 76 i 86.
 • No és un error de l'article o les referències, sinó de la plantilla {{webarchive}} que, com pots veure si cliques a l'enllaç, és molt espinosa d'editar. Si et sóc sincer, no tinc ni idea de llenguatge Lua. Li pregunto al @Manlleus:, que és qui va crear la plantilla a la nostra Viquipèdia.

Com deia, molt bon article. L'únic que temo és que pugui passar com a l'article de la Viquipèdia en anglès i en el futur no es vagi actualitzant. --Davidpar (disc.) 17:19, 29 feb 2020 (CET)

Gràcies pel teu feedback. En breus em miro aquestes qüestions. Pel que fa a mantenir-lo actualitzat, quan vaig presentar «Parlament Europeu» el 2014, hi va haver algú que va manifestar el mateix temor respecte a aquest article. Sis anys més tard, crec que ha quedat demostrat que he complert el compromís de mantenir-lo actualitzat. :) —Leptictidium (digui) 12:10, 1 març 2020 (CET)

Epidèmia de febre groga de 1821[modifica]

Epidèmia de febre groga de 1821 (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Presento aquest article per a avaluació, per extensió de cara a ser un article bo. El vaig fer fa poc arran del concurs de quarantena. De bon començament anava ser sols sobre la febre groga a Barcelona, que va ser el focus principal, però atès que ciutats com Tortosa i Palma també es van veure afectades, vaig decidir posar-li aquest nom genèric. En termes generals, s'hi explica l'aparició i desenvolupament de l'epidèmia, les mesures preses per les autoritats, la seva expansió a altres zones, etc. També hi ha dues petites seccions sobre el tractament mèdic durant l'epidèmia i el llegat de la mateixa.--Sorenike (disc.) 16:28, 2 abr 2020 (CEST)

Molt bona feina, és un article ben estructurat. Li he fet un repàs i he afegit diversos enllaços interns que he considerat necessaris. --Jordi picart (disc.) 10:45, 3 abr 2020 (CEST)
Gràcies pels comentaris. Faré una repassada general per veure que no hagi quedat res.--Sorenike (disc.) 20:01, 4 abr 2020 (CEST)
Hi he fet alguns petits retocs però crec que és apte per rebre la distinció d'article bo. El que sí que no acabo de veure clar és l'encapçalament "Llegat" ja que crec que seria més adient "Repercussions" o alguna cosa semblant. Enhorabona per la feina bibliogràfica que hi ha darrere! Arnaurs (disc.) 12:50, 4 abr 2020 (CEST)
Gràcies pels comentaris. Llegat quedava estrany sí, ho he canviat per repercussions, com bé dius és més adient.--Sorenike (disc.) 20:01, 4 abr 2020 (CEST)
Bon vespre. M'agrada molt aquest article i crec que amb algunes millores pot ser un exemple del gran contingut de collita pròpia que generem en aquesta casa. Hi trobo a faltar informació des d'una perspectiva mèdica: com es tractava la febre groga en aquell temps? Hi havia hagut epidèmies prèvies de febre groga (o d'altres malalties) en les dècades anteriors? Quins símptomes donava? Més enllà dels confinaments i similars, quines mesures sanitàries es van prendre?—Leptictidium (digui) 22:39, 12 abr 2020 (CEST)
Hola @Leptictidium: Gràcies pels comentaris! Del tractament de la febre groga en aquell moment sí hi ha un apartat, després del de desenvolupament (el que si puc mirar d'introduir són els símptomes). Fins i tot vaig crear l'article Tadeo Lafuente Gómez, perquè el mètode que es va fer servir més va ser el seu. Sobre les mesures sanitàries, la veritat és que a la bibliografia que he consultat no apareix res més a banda del confinament, l'habilitació de llatzerets i el repartiment de sopes de beneficència als pobres. En tot cas, miraré a veure si puc trobar alguna cosa més. El que si miraré de fer és un apartat d'antecedents, més general, perquè no em sona que a les zones que comenta l'article hi hagués epidèmies de febre groga anteriorment. De nou moltes gràcies i em poso mans a la feina!--Sorenike (disc.) 22:54, 12 abr 2020 (CEST)
Hola de nou @Leptictidium: He modificat l'article afegint l'apartat d'antecedents i simptomatologia (basant-me en un article sobre les epidèmies d'inicis de s. XIX a Andalusia), i he ampliat el de repercussions amb coses noves que he anat trobant. Sobre les mesures, no n'he trobat més, la veritat es que em vaig basar en un article que, alhora, es basava en un testimoni real de l'epidèmia i explica que van fer les autoritats.--Sorenike (disc.) 14:36, 13 abr 2020 (CEST)
Per cert, que he afegit una galeria d'imatges amb l'evolució de la malaltia, amb uns dibuixos de l'epidèmia de Cadis de 1819. Suposo que fa el fet, ja que és de dos anys abans.--Sorenike (disc.) 14:50, 13 abr 2020 (CEST)
Moltes gràcies, crec que ja pot optar a ABo o fins i tot AdQ (no em sembla massa breu).—Leptictidium (digui) 09:52, 14 abr 2020 (CEST)

Divuit Grans Preludis Corals[modifica]

Divuit Grans Preludis Corals (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article sobre aquesta col·lecció de peces de Johann Sebastian Bach. Intentaré millorar-lo amb el que em comenteu.--Andreu Diport · 19:45, 1 abr 2018 (CEST)

Hola @Andiport: li he fet una mica de revisió.
 • Les obres han d'anar en cursiva. Siusplau revisa que no me n'hagi deixat cap.
 • no entenc la frase: "El motet del Renaixement, en un estil de madrigal, constitueix pel motet coral, emprat al BWV 665 i 666" (potser pel meu desconeixement del tema...)Fet Fet!

Salut--Arnaugir (discussió) 18:59, 26 oct 2018 (CEST)

Això de les obres en cursiva també inclou tots els BWV?
Cert, "constitueix un model pel motet coral".

Salut, --Andreu Diport · 19:42, 26 oct 2018 (CEST)

Em sembla que no inclou els BWV. Gràcies!--Arnaugir (discussió) 23:21, 18 nov 2018 (CET)
Jo el passaria a votació @Andiport:, el veig molt correcte :) Xavier Dengra (MISSATGES) 00:37, 5 des 2018 (CET)


@Andiport: Hola! He fet una llegida al text i hi he fet diversos retocs i correccions. Faig constar que m'han ajudat, que jo no controlo tant ni de música ni de Bach! He substituït molts "cant ferm" per cantus firmus i he tret força espais ocults desperdigats aquí i allà, suposo que generats en copiar i enganxar des d'un processador de text, potser. He afegit enllaços i alguna traducció de títol que mancava. Malgrat que tinc pendent la revisió de la bibliografia, et deixo alguns comentaris per acabar-lo d'arrodonir:

 • Faltaria completar la referència del primer enregistrament que llistes. Te l'he marcat amb un {{CN}} per a que el vegis
 • A l'anàlisi de cadascun dels preludis inclous una breu descripció extreta de Stinson o Williams. Crec que t'has deixat la de l'últim
 • Potser estaria bé crear l'article sobre el ritornello

Gràcies! ESM (disc.) 19:18, 24 ago 2019 (CEST)

@Andiport: Bona feina, em sembla un article preparat per la votació però d'altra banda seguiria les recomanacions d'ESM. Salutacions--Manlleus (disc.) 12:26, 22 set 2019 (CEST)
Tenint en compte que l'usuari @Andiport: està inactiu des de fa gairebé sis mesos i que aquesta proposta ja té gairebé dos anys i no s'hi han fet millores proposades d'ençà mig any també, en demanaria la retirada. Potser @Annacostal: t'animes a solucionar els aspectes pendents i així el podem passar a votació aviat? Xavier Dengra (MISSATGES) 15:31, 29 feb 2020 (CET)
Puc fer jo l'article sobre el ritornello? --Parouger 616 (Sí?) 16:48, 18 març 2020 (CET)
@Parouger 616: Per descomptat! :) --ESM (disc.) 13:30, 27 març 2020 (CET)
En relació als tres punts esmentats:
 • Referència requerida afegida.
 • BWV 668, que és el darrer dels preludis, té el seu comentari també.
 • L'article de ritornello veig que ja s'ha creat.
Gràcies pels comentaris, i disculpeu la meva llarga absència.--Andreu Diport · 05:17, 13 des 2020 (CET)

Llista d'eclipsis solars del segle XXI[modifica]

Llista d'eclipsis solars del segle XXI (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Article traduït d'en-wiki, on és de qualitat. Crearé tots els articles d'eclipsis, de moment aviam si algú té comentaris sobre la introducció, la llista, etc.--Arnaugir (discussió) 13:01, 30 oct 2019 (CET)

S'haurien de fer els vermells de la introducció.--Medol (disc.) 21:03, 25 des 2019 (CET) Vinga que ja només en queden quatre.--Medol (disc.) 00:45, 3 gen 2020 (CET) He fet Fred Espenak. En resten dos, algú s'hi anima?.--Medol (disc.) 08:09, 27 feb 2020 (CET)
Bon dia i gràcies per un nou article de ciències. Les meves observacions:
 1. «En aquest moment» és imprecís i pot deixar de ser correcte quan futurs lectors es mirin l'article. Proposaria canviar-ho per «A febrer del 2020» o la data apropiada.
 2. Les referències a segles haurien d'anar amb la plantilla {{Segle}} (sí, podria canviar-ho directament jo, però ho poso aquí perquè es pugui aplicar en altres articles i per altres usuaris).—Leptictidium (digui) 12:41, 28 feb 2020 (CET)
Article en avaluació des de finals d'octubre però compta amb molts vermells per crear, potser amb la meitat d'eclipsis creats aniria bé abans de fer res més, ni tan sols passar-ho a votació perquè pecarà del mateix.--Manlleus (disc.) 00:36, 4 abr 2020 (CEST)

@Leptictidium, Manlleus: arxivo i em guardo l'article per passar a votació quan pugui fer els articles semiautomàtics.--Arnaugir (discussió) 16:37, 12 abr 2020 (CEST)

The Piper at the Gates of Dawn[modifica]

The Piper at the Gates of Dawn (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després de força temps, començo a demanar l'avaluació d'un altre disc més dels britànics Pink Floyd. Mateix procediment: l'he traduït principalment de la viquipèdia en anglès, repassant continguts d'altres viquis, i llavors he anat completant i referenciant els punts que quedaven més coixos. Estic encara en procés de revisió, i vaig creant articles en vermell per a complementar la feina, però el presento ja a avaluació per anar detectant les mancances. Espero els vostres comentaris! --Solde (disc.) 13:14, 31 gen 2020 (CET)--

@Solde: Li he fet una primera repassada, comentaris:
 • he tret una cita repetida; si creus que abans quedava millor, no dubtis en canviar-ho
  • Perfecte! gràcies!
 • hi ha una altra cita sense traduir
  • Fet Fet!
 • caldria arreglar els [cal citació]
  • citació1: Fet Fet!
  • citació2: Fet Fet!
  • citació3: Fet Fet!
 • em sembla recordar que el llibre d'estil recomana no fer seccions "Anècdotes", així que potser caldria acabar-la de fusionar a la resta d'apartats
  • Fet Fet! No ho he sabut trobar; no obstant, m'ho he rellegit i queda millor integrat en el propi text (de fet, una part estava duplicat.)
 • he estat fent altres retocs; si discrepes en cap, reverteix-lo
  • Perfecte! ;-)
Seguiré fent-hi relectures aquests dies per acabar-lo de polir, i aviam si també acabo de traduir Interstellar Overdrive. El disc s'ho mereix, és un dels meus preferits :) --Townie (discussió) 22:47, 31 gen 2020 (CET)
Grandíssim disc!! Sobre Interstellar Overdrive, perfecte!

Manuel Eròtic Comnè[modifica]

Manuel Eròtic Comnè (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Un petit article bo traduït de la versió anglesa. Es tracta d'un avantpassat d'Isaac Comnè, que ahir mateix es va convertir en article bo a la nostra Viquipèdia. Espero que pugui assolir la mateixa distinció. Com és habitual, abans de presentar-lo a votació s'emblaviran tots els enllaços vermells. Gràcies pel vostre temps i les vostres propostes de millora.—Leptictidium (digui) 11:43, 19 feb 2020 (CET)

Per mi ja es podria portar a votació, bona feina.--Medol (disc.) 07:49, 27 feb 2020 (CET)

Genealogia genètica[modifica]

Genealogia genètica (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en avaluació l'article. L'he estructurat, ampliat en més de 16.000 octets i hi he afegit nombrosos gràfics creats ex profeso, consultant i citant bibliografia especialitzada. Considerant necessària –com a mínim– una segona lectura, resto obert a suggeriments, crítiques, consells i aportacions. --Jordi picart (disc.) 20:58, 1 oct 2018 (CEST)

Jordi picart vaig tard però estic llegint ara el teu article, és un tema molt interessant! Crec que caldria ampliar la part d'ètnia, pots agafar coses dels ancestrals i les migracions de l'anglesa que completarien el tema. I potser inclouria alguna secció crítica sobre possibles usos derivats del tema. M'agrada molt el gràfic de % familiar segons parentiu--barcelona (disc.) 09:09, 6 nov 2018 (CET)
Jordi picart d'acord amb el que proposa na Barcelona sobre usos derivats i riscos. Per altra banda, tractant-se d'una entrada amb conceptes tècnics, trobo a faltar força més referències en la majoria de seccions -alguns paràgrafs sencers no en tenen, i altres la referència sembla que no cobreixi tot la informació i només de les afirmacions finals. Sobretot, també afegiria més enllaços blaus per conceptes tècnics o sigles (tot i que es repeteixin en seccions diferents). Bona feina! Xavier Dengra (MISSATGES) 01:16, 5 des 2018 (CET)
@Jordi picart: Bones Jordi! Molt bona feina amb l'article, tot i que crec que està quasi preparat per entrar en votació doncs posaria fil a l'agulla sobre les propostes de millora que han citat els companys. També valoro els canvis les últimes setmanes malgrat no ser una proposta recent. Et recomano acabar les millores i posar-lo en votació. Bona feina!--Manlleus (disc.) 13:43, 22 set 2019 (CEST)
Bona tarda, @Jordi picart:. Bona feina. Tanmateix, perquè l'article pogués optar a una distinció, faltarien dues seccions clau: 1) sobre les aplicacions de la tecnologia (aprofundint en algunes que ja es mencionen en altres seccions i afegint-n'hi algunes que ara per ara ni es mencionen, com ara en criminologia); i 2) sobre les qüestions de privadesa, confidencialitat i protecció de dades que està suscitant el desenvolupament d'aquesta tecnologia, així com els diferents enfocaments reguladors que s'han adoptat arreu del món. A més a més, caldria canviar els apòstrofs actuals (’) pels que fem servir habitualment a la Viquipèdia ('). Finalment, a l'article li queden tan pocs enllaços en vermell que estaria molt bé acabar de crear-los tots.—Leptictidium (digui) 17:10, 8 oct 2019 (CEST)
Benvolguts @Barcelona, Xavier Dengra, Manlleus, Leptictidium: en la mesura que he tingut temps i seguint les vostres indicacions he anat fent les modificacions que proposàveu (algunes ja les tenia al tinter, però faltava donar-los forma). A nivell de format, he substituït tots els apòstrofs, he afegit referències allà on creia que en faltaven i he creat alguna entrada nova a partir dels enllaços vermells. Pel que fa al contingut, he ampliat la secció d'estimació ètnica i, ja que les crítiques i conseqüències negatives van lligades als usos derivats, he optat per condensar aquestes dues seccions. Em queda pendent afegir altres subseccions en els usos derivats (recerca de pares biològics i aplicacions mèdiques) que intentaré fer al llarg de les properes setmanes.--Jordi picart (disc.) 22:09, 22 nov 2019 (CET)
perfecte, la part de crítiques i aplicacions anirà molt bé per arrodonir, ja he vist la secció ètnica i he afegit l'enllaç a un tema relacionat que pots revisar si vols --barcelona (disc.) 12:17, 23 nov 2019 (CET)
Enhorabona per les millores, @Jordi picart:. Es veu un article molt més treballat. Com a detalls addicionals, recomanaria incrementar el nombre d'enllaços blaus a cada secció (tot i que es repeteixin entre seccions) per a termes tècnics que algú voldria consultar al llarg del text. Ara mateix el veig un pèl orfe atesos el nombre de tecnicismes. També caldria polir o contextualitzar temporalment els llocs on poses "En l'actualitat", ja que poden quedar obsolets aviat, sobretot en la part on parles dels costos actuals. Per últim, i aquí disculpa'm la insistència, encara hi ha diversos paràgrafs o frases que haurien de tenir una referència o bibliografia. Pensa que la distinció de qualitat implica que qualsevol peça de contingut hauria de poder ser contrastada i verificable. Veig certes xifres, costos, projectes o afirmacions del tipus "és necessari un estudi detallat" sense la corresponent referència. Jo penso que solucionat això, podria sotmetre's a votació. Bona feina! Xavier Dengra (MISSATGES) 23:02, 23 nov 2019 (CET)
Com va aquest amb article, @Jordi picart:? Amb els darrers retocs proposats, que són poca cosa, es podria passar a votació. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:25, 29 feb 2020 (CET)
Benvolgut @Xavier Dengra:, des de la teva intervenció el novembre de l'any passat he fet algunes modificacions a l'article: he afegit enllaços blaus, he referenciat alguna afirmació com les de caràcter temporal, tal com apuntaves. Si creus que cal referenciar alguna afirmació més indica-ho siusplau amb la Plantilla:Citació necessària per tal de poder-hi afegir referència o bé eliminar la frase.--Jordi picart (disc.) 20:15, 11 març 2020 (CET)

Jack Kirby[modifica]

Jack Kirby (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Poso en evalució l'article de la biografia de Jack Kirby, ampliat amb traduccions de l'article anglès (article bo) i francès (article de qualitat), tractant de millorar-ho en el que calgui.--Ivan Avz F · 13:59, 23 jun 2019 (CEST)

Hi ha almenys un article en vermell a la introducció que s'hauria de crear. Per altra banda, l'apartat de premis penso que hauria de ser tot en prosa, hi ha una part en format llista.--Medol (disc.) 08:24, 16 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Coincideixo amb Medol, vermells i passar a prosa la part de premis, no té sentit començar en format cronològic i de cop i volta seguir en prosa. Bon article!--Manlleus (disc.) 11:57, 22 set 2019 (CEST)
Moltes gràcies pels comentaris! Pel que fa als premis el que esta esquematitzat són els premis Alleys perquè en són molts, però fins i tot aquests estan introduits en prosa. He d'arreglar 1966 que apareix sense format i pot ajudar a donar aquesta sensació de canvi format. Penso reduir molts vermells, començant pel de la introducció.--Ivan Avz F ·disc.) 12:12, 22 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Potser, reduir els vermells serà lo més complicat, n'hi ha molts per a que no sigui problema en la votació. No sé jo si estàs disposat en fer tants articles. Tu diràs. Si necessites ajuda avisa. Sinó, es tanca avaluació i preparem un altre article, però evita tenir massa temps en avaluació o sense canvis sinó el procés es congela i no prospera. Salutacions--Manlleus (disc.) 12:18, 22 set 2019 (CEST)
Sí que hi ha molts... Pensava prioritzar les seves creacions, que ja en són moltes i deixar per més endevant colegues autors i sèries i editorials on hi treballés sense crear-les. Seria suficient? Salutacions--Ivan Avz F (disc.) 12:35, 22 set 2019 (CEST)
@Ivan Avz F: Estem parlant de potser un centenar d'articles, no és poc, farien falta més mans i es tardaria bastant. Si veus que en les pròximes setmanes pots crear els més importants endavant però tingues clar que encara hi haurà una gran quantitat de vermells no tan importants que restaran força en la votació. També es podrien treure els enllaços selectivament (ennegrir-ho) però és una solució temporal mal vista. Si dels més importants vols que en faci uns quants m'ho dius, si pot ser, traduccions no gaire extenses de l'anglès.--Manlleus (disc.) 12:51, 22 set 2019 (CEST)
Moltes gràcies per l'oferiment! Qualsevol ajuda serà benvinguda. Jo començaré per Fourth World, Blue Bolt, Captain Marvel Adventures, Captain America Comics, Newsboy Legion, Boys' Ranch, Young Romance, Mainline Publications, Fighting American, Fly (Archie Comics), Rawhide Kid, Sgt. Fury, The Watcher (Marvel), The Silver Surfer, Black Panther, Inhumans, The New Gods, Forever People, Mr. Miracle, The Demon; Kamandi, The Last Boy on Earth; Machine Man, Devil Dinosaur, Destroyer Duck, Kirby Krackle, Wakanda, Challengers of the Unknown, O.M.A.C., Mister Fantàstic, la Torxa Humana, La Dona Invisible, La Cosa, Fantastic Four (sèrie), Wasp, Jean Grey, Warren Worthington III, Beast, Iceman, Scarlet Witch, Quicksilver, Ka-Zar, Deviants, Celestials, New Genesis, Darkseid... La veritat és que hi ha molta feina, perquè alguns dels personatges així com la sèrie Fantastic Four tenen llarguísimes trajectòries. Arribarè fins on pugui. De moment eliminaré vermells duplicats en una mateixa secció, que sempre donarà millor aspecte.--Ivan Avz F (disc.) 13:43, 22 set 2019 (CEST)
De res. En l'apartat de Còmics és la que té més vermells. Tu que estàs més familiaritzat podries ennegrir els que no fa falta fer article o menys importants i així saber quins s'han de crear? --Manlleus (disc.) 13:54, 22 set 2019 (CEST)
He fet una mica de neteja de vincles a sèries que em semblen relativament poc rellevants.--Ivan Avz F (disc.) 18:59, 22 set 2019 (CEST)
Molt bé, això sembla ja més factible. De totes maneres hi ha molta feina en crear articles. Intentaré fer-n'he.--Manlleus (disc.) 09:09, 23 set 2019 (CEST)
Al final he alterat bastant l'ordre deixant per més endavant alguns personatges i sèries i he creat més articles de còmics i premis. Crec que ja es podria presentar per proposta de qualitat.--Ivan Avz F (disc.) 21:37, 28 feb 2020 (CEST)
Endavant a presentar-lo, @Ivan Avz F:. Quina currada, company. Fantàstic. Xavier Dengra (MISSATGES) 12:02, 1 març 2020 (CET)
@Ivan Avz F: Coincideixo amb en Xavier, malgrat els vermells, s'ha realitzat una feina impressionant, i tindria bona rebuda en la votació. Jo crec que ja es pot tirar pel dret. Bona feina!--Manlleus (disc.) 12:44, 1 març 2020 (CET)
Presentat. Moltes gràcies!--Ivan Avz F (disc.) 17:43, 1 mar 2020 (CEST)

Mauna Kea[modifica]

Mauna Kea (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Comentaris: Fico en avaluació el article Mauna Kea, un article sobre el volcà de les illes Hawaii. Tot el que comenteu ho intentarè plasmar en l'article. Article traduit del anglès i del francès, que són articles de qualitat. Ja té mes de 85.000 octets.

Gràcies, Parouger 616 (Sí?) 20:00, 18 nov 2019 (CET)

S'haurien de fer els vermells de la introducció.--Medol (disc.) 21:02, 25 des 2019 (CET)

Fet Fet!. Parouger 616 (Sí?) 00:27, 29 des 2019 (CET)

Caldria una segona llegida, hi ha alguns petits errors de traducció, l'últim paràgraf ja l'he arreglat jo. Una altra cosa que veig és que hi ha dues referències on apareix "Falta indicar la publicació" que convindria solventar. amb la segona llegida i això de les referències, (Fet Fet!) per mi ja es podria portar a votació.--Medol (disc.) 12:32, 29 des 2019 (CET)

Ok, ara m'hi fico. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 12:49, 29 des 2019 (CET) Ja està fet. Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 12:28, 1 gen 2020 (CET)

Bona feina. Com et vaig comentar, ara per mi ja es podria posar en votació.--Medol (disc.) 13:43, 1 gen 2020 (CET)
Ok, algú més abans de que el posi a votació? Gràcies. Parouger 616 (Sí?) 11:19, 5 gen 2020 (CET) No?
Doncs tanco l'avaluació.

Barbara Rae-Venter[modifica]

Barbara Rae-Venter (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) He traduït aquest article de la wikipedia anglesa, on té la qualificació d'article bo. --Jordi picart (disc.) 10:39, 30 nov 2019 (CET)

Per mi ja es podria proposar per a ser Article Bo. Bona feina.--Medol (disc.) 00:24, 3 gen 2020 (CET)
Bon dia. Alguns apunts:
@Jordi picart, Leptictidium, Medol: es pot tancar ja aquesta proposta per alleugerir, oi? L'article ja és a votació. Xavier Dengra (MISSATGES) 15:23, 29 feb 2020 (CET)
I tant, el que manqui es pot tractar a la votació.--Medol (disc.) 18:42, 29 feb 2020 (CET)

Bandera d'Europa[modifica]

Bandera d'Europa (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre)

Traducció de l'article corresponent en anglès. A partir del 2014, els historials de l'original i de la nostra traducció divergeixen perquè, al meu parer, la versió anglesa comença a pecar de recentisme i afegir detalls poc rellevants. Espero que pugui assolir la distinció d'AdQ i per això compto amb la vostra anàlisi. Gràcies.—Leptictidium (digui) 20:51, 17 des 2019 (CET)

Hi he afegit referències a alguns llibres, perquè la majoria eren webs i a mi em sembla que un AdQ cal que tingui un mínim de referències a llibres. En aquest punt, a mi em sembla que ja es podria portar a votació. Bona feina.--Medol (disc.) 12:44, 29 des 2019 (CET)
Moltes gràcies per la teva aportació!—Leptictidium (digui) 21:00, 29 des 2019 (CET)

Al·lergogen[modifica]

Al·lergogen (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Després d'un temps, proposo aquest article creat pels meus exalumnes en el marc del viquiprojecte educatiu Viquiprojecte:Biotecnologia alimentària UAB del curs 2017-2018. L'article va ser revisat i corregit per mi mateix i pel docent titular de l'assignatura, al qual li vam atorgar la màxima distinció i creiem que és un article idoni per esdevenir distingit, com a exemple d'allò que és possible d'aconseguir en el marc de la integració de Viquipèdia en l'aula universitària. Jo mateix hi aniré treballant en les correccions i avaluacions que en feu, a banda d'avisar als usuaris autors per si volen contribuir a polir-lo. Gràcies, Xavier Dengra (MISSATGES) 21:23, 3 maig 2020 (CEST)

Bona tarda. Idees per millorar:
 • Cal ampliar i millorar la intro de manera que ofereixi un resum complet del contingut de l'article.
 • Em grinyola l'expressió «fonts al·lergogèniques». Hi deu haver una manera més precisa i planera de dir-ho.
 • Cal revisar la coherència terminològica. En alguns llocs es parla d'«al·lergògens», en altres d'«al·lèrgens», etc.
 • La secció «Afectació» s'hauria de reescriure completament. És molt curta, no ofereix una breu explicació del mecanisme biològic de les al·lèrgies i conté errors factuals greus: és possible tenir reaccions anafilàctiques en el primer contacte amb l'al·lergogen i, encara que no sigui així, el primer contacte pot comportar reaccions visibles.
 • Cal arreglar qüestions de format, com ara que hi hagi hiperenllaços al text.
 • A partir de la secció 3, l'article es converteix bàsicament en una «Llista d'al·lergògens». Una idea per ampliar l'abast de l'article és parlar del marc jurídic que regula la notificació d'al·lergògens en els productes alimentaris i tèxtils.
 • Fins i tot en la secció 3, ni tan sols no es mencionen les al·lèrgies medicamentoses, fet que caldria arreglar amb l'extensió adequada.—Leptictidium (digui) 18:00, 14 maig 2020 (CEST)
Tota la raó, @Leptictidium! Crec que el millor ara és arxivar la proposta i dedicar-li més temps amb calma per alleugerir la resta de propostes. Xavier Dengra (MISSATGES) 23:27, 21 set 2020 (CEST)

Grup de Lie[modifica]

Grup de Lie (discussió - modifica - historial - què hi enllaça - vigila - registre) Hola a tothom! He traduït aquest article de l'anglès, netejant i completant referències. Tot i que té bastants enllaços en vermell, crec que és interessant posar-lo a la vostra disposició per avaluar-lo com a AdQ o ABo. Si us plau, ajudeu amb idees per completar-lo, netejar-lo, simplificar-lo allà on calgui, perquè crec que és un article rellevant per a un nivell universitari d'estudis en Matemàtiques. Gràcies! --Álvaro (disc.) 12:04, 8 març 2020 (CET)

Hola @Alvaro Vidal-Abarca:, enhorabona per l'article (del qual no hi he entès gaire res). Hi he fet una mica de repassada, estava molt bé! Alguna coseta:
 • hi ha un "cal citació" d'una demostració per allà mig que s'hauria de resoldre abans de passar l'article a votació.
 • Hi ha un enllaç a un article en anglès, caldria posar-lo en català ni que sigui en vermell, i traduir el terme pushforward.
 • ídem pel terme "embedding diferenciable"

Salut,--Arnaugir (discussió) 16:55, 12 abr 2020 (CEST)

Hola, @Arnaugir:! Moltes gràcies pels teus comentaris. Els tres punts que comentes tenen alguns problemes que, o bé no sé resoldre, o bé tenen algunes dificultats:
 • Estic d'acord amb el que dius del "cal citació". Actualment no he trobat cap demostració ni cap referència que justifiqui aquesta afirmació, la qual cosa em portaria a suprimir tota la secció "Grup de Lie#Definició topològica"... És una pena, però suposo que més valdria així. Com ho veieu?
 • Quant al terme pushforward... difícil solució... De fet, en aquestes àrees de les matemàtiques és relativament comú utilitzar termes en anglès en un discurs en català, i això fa que no hi hagi una traducció directa, o de vegades n'hi ha de diverses, però cap consens general sobre quin terme català utilitzar. És més, pushforward és una operació (en cert sentit) inversa a una altra, pullback, que fins i tot existeix com a tal terme anglès a la Viquipèdia. Finalment, el que he fet és reemplaçar en el text principal el terme pushforward per un terme en català, i baixar pushforward a una nota explicativa. Què us sembla?
 • Pel que fa a l'embedding... és un cas similar al punt anterior. Embedding és un terme comunament utilitzat en discursos en català, tot i ser un terme d'origen forà. En aquest cas concret, no hi ha acord sobre quin terme català utilitzar, si incrustació o capbussament; en tot cas, cal no confondre'l amb immersió, que és un concepte relacionat però no idèntic. He optat per utilitzar incrustació.
En fi, trobo que aquestes mancances no son fàcils de resoldre, almenys per mi i en aquest moment. Deixaré l'article en avaluació algun temps més per si voleu fer-hi més suggeriments. En tot cas, @Arnaugir:, moltes gràcies per les teves aportacions! Què en penses? Salutacions. --Álvaro (disc.) 11:06, 13 abr 2020 (CEST)
D'acord pel que fa als termes en anglès. Pel que fa a la citació, d'algun lloc la deus haver tret? O l'has fabricat tu? De cap manera esborris la secció.--Arnaugir (discussió) 11:11, 13 abr 2020 (CEST)
@Arnaugir: Gràcies pels teus comentaris. Tot l'article és una traducció de la versió anglesa. Allà no ve cap citació ni cap {{Cal citació}} en aquest paràgraf, però vaig creure interessant que si el paràgraf començava per "Es pot demostrar", se'n podria trobar una referència. Evidentment va ser agosarat per la meva part; ara la meva esperança és trobar-la en algun altre moment, o que algun@ expert@ la trobi. Dit això, tenim diverses possibilitats: esborrar tota la secció, esborrar l'afirmació no referenciada, esborrar el "cal citació", o mantenir-la justament per assenyalar on es pot millorar l'article. No trobo que cap d'aquestes alternatives sigui millor que l'altra :/ Humilment us prego consell ;) --Álvaro (disc.) 14:18, 13 abr 2020 (CEST)
@Alvaro Vidal-Abarca: no ho sé. Sap greu treure la informació. Una manera seria deixar el paràgraf a la discussió a l'espera de trobar la referència, estem d'acord en VP:NOTI i no s'aprovarà com a AdQ un article on calen citacions. Jo faria això i passar-lo a votació.--Arnaugir (discussió) 22:26, 26 abr 2020 (CEST)
Fet Fet! Deixaré l'article en avaluació uns dies més, aprofitant Viquiprojecte:Els tres dies d'or. Gràcies! --Álvaro (disc.) 10:14, 1 maig 2020 (CEST)

Bona tarda i gràcies per la feina invertida en aquest article. Comentaris i propostes:

 • Quines millores s'han fet a l'article perquè una entrada que en anglès tan sols es considera «B class» aquí es considerés AdQ o ABo?
 • Per què la secció 2 («Més exemples de grups de Lie») és una secció diferent de la secció 1, que se suposa que ja és una secció d'exemples?
 • Pot ser que les categories «Simetria» i «Varietats» sobrin? En principi, els articles principals d'una categoria només haurien de tenir aquesta categoria.
 • A la secció de bibliografia hi apareixen obres que no se citen al text, com la de Bourbaki. Si es fan servir per referenciar algun punt en concret, s'hauria de posar en forma de referència, si no, s'haurien d'eliminar.
 • Valdria la pena crear l'article complementari «Grup de transformacions», que apareix a la introducció.
 • A la bibliografia encara hi apareixen llocs d'edició en anglès (Berlin, New York).—Leptictidium (digui) 19:39, 22 maig 2020 (CEST)
Hola @Leptictidium: Gràcies pels comentaris. He fet alguns dels canvis que proposes, però no tots. Humilment, crec que haig de retirar la proposta d'avaluació per tal de no entorpir el procés, i més endavant podré (o potser algú altre podrà) ampliar i completar aquest article com es mereix. Gràcies pel vostre temps! --Álvaro (disc.) 10:04, 3 oct 2020 (CEST)