Viquiprojecte:Viquiestirada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
CONCURS ANUAL DE 2019
⇤ Viquiestirada ⇥Millorem la qualitat de la Viquipèdia: reduïm els esborranys de l'enciclopèdia lliure! Actualment els esborranys són més d'un quart del total de la Viquipèdia en català.
Amb aquest concurs iniciat el març de 2019, cada mes de l'any centrarem esforços en ampliar els esborranys d'una temàtica concreta per contextualitzar àmbits de contingut i millorar la cohesió global del projecte. Participeu-hi!

Hi vull participar! Juliol - Transports
V-sign with a rubber band.jpg

Un 26.77 dels articles de la Viquipèdia són esborranys amb menys de 1.500 octets. Revertim-ho!

Red Arrow Up.svg 0,31% més (26,46% de maig)


Funcionament

Per què?

La Viquipèdia va arribar a principis de 2019 a la xifra de 600.000 articles. És considerada la de millor qualitat pel que fa als 1.000 articles essencials que tota versió lingüística hauria de tenir, però poc més d'un quart del total d'entrades encara són esborranys: és a dir, articles d'extensió massa breu i d'aproximadament un paràgraf (menys de 1.500 caràcters).

De vegades aquests articles, per la seva brevetat, tampoc tenen referències bibliogràfiques, la qual cosa compromet la qualitat i la verificabilitat de l'enciclopèdia lliure. Amb aquest concurs, l'Amical Wikimedia vol promoure que hi hagi un entorn d'edició que sigui referència pels viquipedistes i que ajudi a coordinar i ordenar la millora d'esborranys de temàtiques concretes amb un fil conductor i amb un incentiu extra de competició. Això permetrà que no només progressem en quantitat sinó en una qualitat estructurada i d'acord amb els articles més rellevants de cada àmbit que ara mateix es troben enrere respecte altres llengües!

Format del concurs

Emojione BW 1F464.svg  Requisits
L'únic requisit és que us registreu amb un compte d'usuari, que és totalment gratuït i senzill. Si no en teniu un, feu clic aquí.
Per altra banda, qualsevol ampliació dels articles ha de citar referències i bibliografia fiable. Si es detecta que no s'afegeixen fonts bibliogràfiques, s'avisarà a l'autor i es descomptaran els punts d'aquelles entrades.
Els articles de nova creació no són objectiu d'aquest concurs i per tant no rebran cap puntuació.
Emojione BW 1F570.svg  Terminis
El primer dia de cada mes s'obrirà un llista mensual amb articles estàndard i articles de gamma extra sobre una temàtica concreta. Els participants hauran d'ampliar aquests esborranys durant aquest període i rebran punts per les seves edicions. Només puntuaran les edicions sobre un tema realitzades des de les 00:00 UTC+1 fins a les 23:59h UTC+1 d'aquell mes. El concurs finalitza oficialment el 31 de desembre de 2019.
Emojione BW 0023.svg  Monitorització
Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #viquiestirada al resum de modificacions, per poder comptabilitzar la vostra participació i acumular punts.
Emojione BW 1F516.svg  Articles estàndard
Es premiarà amb 5 punts cada esborrany que superi els 3.000 caràcters (ràtio 1 punt/600 octets) i després amb 1 punt extra per cada 1.000 càracters addicionals que s'afegeixin per ampliar encara més l'article.
Tingueu en compte que si amplieu l'article afegint-hi menys de 3.000 octets, apareixereu com a participants però amb 0 punts!
Emojione BW 1F4AB.svg  Articles de gamma extra
Hi haurà una llista amb articles especials, considerats molt rellevants sobre la temàtica i que, o bé cal que siguin ampliats urgentment, o bé són molt deficients en català respecte altres llengües. Es puntuaran amb 35 punts directes només si es milloren per sobre dels 10.000 caràcters (1 punt/285 octets). I després, també rebran 1 punt extra per cada 1.000 caràcters addicionals després d'aquests 10.000 primers.
Emojione BW 1F526.svg  Exemple de puntuació
Si un esborrany normal té 800 caràcters i s'amplia a 7.200 caràcters, rebrà 5 punts (supera els 3.000 caràcters) + 4 punts addicionals (dels 3.000 als 7.200). En total, 9 punts. En canvi, si un esborrany de gamma extra té 1.400 caràcters i s'amplia a 15.900 caràcters, rebrà 35 punts (supera els 10.000 caràcters) + 5 punts addicionals (de 10.000 a 15.900). En total, 40 punts.
Podeu saber el nombre de caràcters d'un article a la pestanya de l'historial de la pàgina.

Premis

Els premis d'aquest concurs són atorgats per cortesia d'Amical Wikimedia, organitzadora del concurs.
Emojione BW 1F3C5.svg  Premis mensuals
Els tres primers concursants amb millor puntuació cada mes, rebran un lot de 3 llibres (1r classificat), 2 llibres (2n classificat) i 1 llibre (3r classificat) sobre aquella temàtica. Addicionalment, alguns mesos s'atorgaran i sortejaran premis addicionals en col·laboració amb institucions relacionades amb la temàtica.
Emojione BW 1F3C1.svg  Premi anual
El participant amb millor puntuació al llarg de l'any s'emportarà un premi sorpresa únic! La única pista que us podem donar és que serà una evolució de la tradicional tassa amb el nom d'usuari. També s'atorgarà de manera extraordinària si hi ha cap participant que aconsegueix convertir 5 esborranys diferents en articles de qualitat abans que acabi el concurs!


Llistes d'articles, mes a mes

Les llistes d'articles s'obriran el primer dia de cada mes


Participants i classificació

No cal que afegiu ni el vostre nom ni els articles que amplieu. Un bot s'encarrega del recompte automàtic de punts a partir de les vostres edicions en els articles de la temàtica mensual. Només que cal que afegiu l'etiqueta #viquiestirada al resum d'edició cada cop que editeu un esborrany sobre la temàtica del mes, o el bot no us tindrà en compte pel comptatge de punts!

Després d'haver ampliat l'article significativament, recordeu també d'eliminar la plantilla d'esborrany. A partir d'un criteri de 3.000-5.000 octets de referència un article ja no hauria de ser considerat com a esborrany (dependrà de l'article i de la temàtica en concret).


Juliol

Participant Articles Puntuació
Rocafera (discussió contribucions registre) Gemini 1, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Venera 12, Venera 6, Transbordador espacial Columbia, Venera 4, Venera 3, Luna 9, Luna 1, Venera 2, Venera 7, Satèl·lit espia 213
Medol (discussió contribucions registre) Piragua, Metro de Sant Petersburg 0
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Port, Nau espacial, Ferrocarril 207
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Garratt, Velocitat hipersònica, Centre de gravetat d'una aeronau, Metro de Sant Petersburg, Tacòmetre, A9, Oneworld, Caravana (rulot), A-79 7
Dragonfly137 (discussió contribucions registre) Montgolfier, Palanquí 38
Beusson (discussió contribucions registre) Buran (transbordador espacial), Línia d'alta velocitat, Cosmòdrom, Estació d'Albacete - los Llanos, SkyTeam 157
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Ferrocarril, Lufthansa, LOT Polish Airlines, Finnair, Continental Airlines, All Nippon Airways 26
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Estai 5
Vicençmarin (discussió contribucions registre) Autobusos nocturns a l'Àmbit metropolità de Barcelona 0
Trollramsac (discussió contribucions registre) Parada d'autobús, Audi A1 20
Manlleus (discussió contribucions registre) Cosmòdrom, Aeroport Internacional d'Ellinikon 7

Juny

Participant Articles Puntuació
Manlleus (discussió contribucions registre) Amstrad, La abadía del crimen, In-Fisherman Bass Hunter 64, Indy Racing 2000, International Track & Field 2000, GT 64: Championship Edition, Super Contra, Prince of Persia (videojoc), Bio FREAKS, Uncharted 2: Among Thieves, Fahrenheit (videojoc), Uncharted: Drake's Fortune, Valkyria Chronicles, Victoria II, Videojoc d'un jugador, Videojoc multijugador massiu en línia, Virtual Boy, Viva Piñata, Way of the Samurai 3, Wii Remote, Wild Guns, World of Warcraft: Cataclysm, Hiroshi Yamauchi, Kazunori Yamauchi, YUKE's Future Media Creators, Zone of the Enders (videojoc), Army of Two (videojoc), Antarctic Adventure, Excitebike 64, Aliens Colonial Marines, Afrika, Aerobiz Supersonic, Colossal Cave Adventure, Ace Combat X: Skies of Deception, A Bug's Life (videojoc), AY-3-8910, Array associatiu (estructura de dades), Application Lifecycle Management, APMonitor, Marc Andreessen, Allotjament de maquinari, Adware, Administrador de sistemes, Acord de ratolí, Accelerated Graphics Port, Coleco Adam, Amstrad CPC, Chrono Cross, Macintosh Classic, Pentium 4, Família Atari de 8 bits, Fundació Linux, Windows 95, Teclat de goma, Ordinador portàtil, Zilog Z80, Intel Core 2, Asteroids, Acorn Archimedes, The Godfather (MS-DOS), Impressora, Intel 8080, BIOS 850
Beusson (discussió contribucions registre) Crazy Taxi, Maquinari de Microsoft, FIFO, Theme Park, Syberia, Sinclair ZX80, Tecla Control, Oracle Corporation, Contrasenya, JQuery, Pentium 4, Fundació Linux, Pesca (informàtica), Teclat de goma, Maquinari lliure, Videojoc casual, Final Fantasy I, Ordinador portàtil, Trol (Internet), Tetera de Utah 637
Dragonfly137 (discussió contribucions registre) Celebi 0
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Bus ISA, Accelerated Graphics Port, Sinclair ZX80, VESA Local Bus, Asteroids, Estratègia evolutiva 5
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Autodesk 3ds Max, Pantalla blava de la mort, Matriu lògica programable, ABEL, Auditoria informàtica, Ditto, Procés zombi 10
Ferinancat (discussió contribucions registre) Skolelinux, Microsoft Points, Epiphany, Galeon, Camino (navegador web), Windows 95, Norton Internet Security, Adium, PuTTY, ClamAV, Intel Core 2, Z39.50, DeepBurner, Windows 2000, Scintilla, CDBurnerXP, XMMS, Mozilla Thunderbird, Google Play, GFTP, Karbon14, Ubiquity, Notepad++, IMac G4, Windows Server 2016, Microsoft Office 2016 380
Sangifetge (discussió contribucions registre) Victoria II, Aplicació HTML 5
Rocafera (discussió contribucions registre) Dark Alex, Super Game Boy 45
Jordi picart (discussió contribucions registre) Programari de genealogia 0
WikiPrisma (discussió contribucions registre) Google Play 11
Vicençmarin (discussió contribucions registre) Auditoria informàtica 35

Maig

EXCLUSIÓ: Catedral, Comunitat autònoma, Edifici Tlatelolco, El pou i el pèndol, Estació de Banyuls dels Aspres, Llista de ponts a Colòmbia, Mansió, Monestir de Krupa, Tormenta Tropical Kiko (2007), Vall d'Aran, Volta apuntada

Participant Articles Puntuació
Albert SN (discussió contribucions registre) Monestir de Mala Remeta, Monestir de Krušedol, Monestir de Kalenič, Monestir de Jazak, Arc former, Arc toral, Neoromànic, Escullera, Font (arquitectura), Contrafort, Immòtica, Arquitectura islàmica 180
Medol (discussió contribucions registre) Tancament, Totxana, Totxo, Pedestal, Pilastra, Palau Rucellai, Plomada, Cresteria, Ampit, Ala (arquitectura), Estípit (arquitectura), Llar, Maó (construcció), Cova de Cuadonga, Sant Martí de la Vansa, Sant Sebastià (Fondarella), Beta Georgis 35
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Grada, Arquitectura neoclàssica, Cresteria, Rebost, Arc former, Cel ras, Cripta, Balcó, Estípit (arquitectura), Arc ogival, Amfiteatre, Arcada, Encoixinat (construcció) 10
Beusson (discussió contribucions registre) Arquitectura neoclàssica, Neoromànic, Sala hipòstila, Monestir de la Gran Laura, Plaça de Sant Pere (Ciutat del Vaticà), Maó (construcció), Castell de Mequinensa, Monestir de Krka, Arquitectura mudèjar d'Aragó, Arquitectura islàmica 1r premi 280
+ Guanyador del sorteig!
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Ala (arquitectura), Paret, Cripta, Castell de Fraga, Peter Zumthor, Balcó, Llar, Porxe, Parc, Sant Marc de Roma, Nau (arquitectura), Font (arquitectura), Maó (construcció), Baptisteri, Castell de Chambord, Monestir, Alberg, Mare de Déu de Fontfreda 221
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Rebost, Immòtica, Alberg, Pont del Forth, 2 International Finance Centre, The Morgan Stanley Building, Julia Bolles 0
Rocafera (discussió contribucions registre) Sepultura, Atri (pati), Edifici bioclimàtic, Pont del Forth, El castell de la Ventafocs 74
Jaumellecha (discussió contribucions registre) Palacio San Martín, Hallgrímskirkja, Arquitectura islàmica, Tesaurus (Grècia), Monestir de Zemun 6
Quelcom (discussió contribucions registre) Loggia, Pont llevadís, Plaça de Sant Pere (Ciutat del Vaticà), Pèrgola 30
Guixacantijoch (discussió contribucions registre) Carlo Lodoli, 2 International Finance Centre, The Morgan Stanley Building 17
Vicençmarin (discussió contribucions registre) Alberg 35
Jey (discussió contribucions registre) Pier Luigi Nervi, Canal de Caledònia 0

Abril

Participant Articles Puntuació
Beusson (discussió contribucions registre) L'ocell de la revolta, Estudi en escarlata, International Festival of Authors, El raïm de la ira, Cinc Clàssics, L'última batalla, Sota el volcà, Casino Royale, Viuen, Casino Royale (novel·la), José Luis García López, Cyclopaedia, Una Caiguda de Pols Lunar, Adagi, Els dimonis, Satiricó, The Suicide Club, La petita venedora de llumins, En flames 1r premi 253
Jordi picart (discussió contribucions registre) Estudi en escarlata, La cabana de l'oncle Tom, L'última batalla, Casino Royale (novel·la) 52
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) Amerimanga, Morris, Autor de còmic, Còmic fantàstic, King Features Syndicate, André Franquin 81
Guanyador del sorteig
Albert SN (discussió contribucions registre) Animorphs, Caitlín R. Kiernan, Abraham B. Yehoshua, Bing Xin, Anapest, Pedro Zarraluki Rubió, Stéphane Osmont, Simo Puupponen, El pou i el pèndol 50
Jey (discussió contribucions registre) El raïm de la ira, El amor en los tiempos del cólera, Per qui toquen les campanes, La cabana de l'oncle Tom, Solaris (novel·la), Sota el volcà, Un món feliç, Yıldıray Çınar, Cent anys de solitud, Els fills de la mitjanit, El lotus blau, Fundació i Imperi, La Segona Fundació 28
Rocafera (discussió contribucions registre) Novel·la morisca, Jayadeva, Saga d'Eric el Roig, Casino Royale (novel·la), Leabhar na Laigineach, Saga dels Groenlandesos, Sagues de Vinlàndia, Atlamál hin groenlenzku, William Caxton, Abeozen, Grup Nós, Nihon Shoki, Tao Yuanming 122
Pitxiquin (discussió contribucions registre) Literatura xinesa, Obra literària, Obres morals, Drama 119
Manlleus (discussió contribucions registre) Billy Graham (còmic), Caitlín R. Kiernan, Barbara Slate, Chantal Montellier, Tomoko Ninomiya, Dick Giordano, Ben Bocquelet, Doug Braithwaite, Yıldıray Çınar, Koren Shadmi 83
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Literatura xinesa, Obra literària, Nina Berberova, Dorothea Fairbridge, María Vallejo-Nágera Zóbel 15
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Animorphs, Fondo de Cultura Económica, Pregunta retòrica, Vers iàmbic, Bioc, Rima femenina 0
Vicençmarin (discussió contribucions registre) Històries imprevistes, Drama, Pregunta retòrica 43
Jaumellecha (discussió contribucions registre) Còdex d'Alep, Yuigon, Llibre de Jin, Anapest 70
Guixacantijoch (discussió contribucions registre) Literatura xinesa, Pierre Jean Jouve 5

Març

Participant Articles Puntuació
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Elizabeth Barrett Browning, Tiffany Trump, Anathon Aall, Giovani Boccati, Conxita Julià, Dorothy Day, Jacob Grimm, Ryō Azumi, Virginia Apgar, Judy Fiskin, Master of Fine Arts, Rachel Kushner, Elizabeth Lee Hazen, Elizabeth Fullhame, Tim Sebastian 79
Beusson (discussió contribucions registre) Richard Branson, James Patterson, Chloë Sevigny, Luca Zingaretti, Edgar Wallace, Dominic Purcell, Juan Román Riquelme, Rebecca West, Ellen Johnson Sirleaf, Dorothy L. Sayers, John Alexander Reina Newlands, Muhammad Iqbal, Cynthia Powell, Clara Rockmore, Mateusz Morawiecki, Evanna Lynch, Hilary Putnam, Hyeronimus Mercurialis 1r premi 595
Jaumellecha (discussió contribucions registre) Amancio Ortega Gaona, Louis-Adolphe Bertillon, Jean-Paul Alaux 24
Medol (discussió contribucions registre) Papa Pau I 0
Konkordia (discussió contribucions registre) Meridià de Greenwich 0
Rocafera (discussió contribucions registre) Al-Jàhidh, Vera Timànova, Mai Aizawa, Tian Han, Perrine Laffont, Justine Dufour-Lapointe, Ollokot, Looking Glass, Oliver Howard, Richard S. Ewell, Lara Melda Ömeroğlu, John Pope, Satanta, Satank, Michiko Shoda 139
Albert SN (discussió contribucions registre) Anathon Aall, Bies de Prienne, James Mason Crafts, John Frederic Daniell, Ferdinand Heine, William Cullen, Karl Fischer (químic), Nicolas Guisnée, Charles Hayes, Virginia Apgar, John Alexander Reina Newlands, François Nicole, Joost van den Vondel, Hieronymus Theodor Richter, Mikhail Tsvet, Geoffrey Ingram Taylor, Hans von Aachen, Judy Fiskin, Nat Love, Fritz Zwicky, Annie Leonard, Charles William Andrews, Thomas Walker Arnold, Jeremy Seal, Alexander William Williamson, Joshua Brookes, Alain Billiet, Animorphs 308
Asfarer (discussió contribucions registre) Jordi Hurtado i Torres, Bies de Prienne, Giovani Boccati, Jean Cauvin 29
Amadalvarez (discussió contribucions registre) Conxita Julià 0
Vallue (discussió contribucions registre) Èquids, Xantipa 25
ESM (discussió contribucions registre) Etta James 0
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Jacob Grimm, Joost van den Vondel 7
Tomeu87 (discussió contribucions registre) José Simón Díaz 0
Jey (discussió contribucions registre) Indira Gandhi, Ellen Johnson Sirleaf, Dorothy L. Sayers, Harry Truman 0
Ferinancat (discussió contribucions registre) Keisuke Sakamoto, Ryō Azumi, Sébastien Buemi 18
Panotxa (discussió contribucions registre) Francesc de Cabanyes, Bernat de Boixadors i d'Erill 0
Castell (discussió contribucions registre) Sofia Essaïdi, Muhammad Iqbal, Ernesto Geisel 74
Mercè Piqueras (discussió contribucions registre) Virginia Apgar 0
Guixacantijoch (discussió contribucions registre) Jean Guéhenno, Laurent Gounelle 5
ReginaManresa (discussió contribucions registre) Virginia Apgar, Judy Fiskin, Elizabeth Lee Hazen, Elizabeth Fullhame, Diego Catalán Menéndez Pidal 5
Jordi picart (discussió contribucions registre) Robert E. Lee 5


Ajuda i recursos

A continuació us deixem diversos enllaços a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki i el seguiment del concurs. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix bibliografia automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN.

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)

Emojione BW 1F4D5.svg  Bibliografia
Amb aquest manual podreu aprendre a inserir fonts fiables pas a pas i amb exemples de cada tipus.
Emojione BW 1F4A5.svg  Esborranys més importants
Amb aquesta eina específica per a la Viquiestirada, podreu trobar els esborranys més necessaris i urgents d'ampliar comparant-los amb la seva presència en altres llengües.
Emojione BW 1F4C8.svg  Seguiment del concurs
Quantes edicions s'estan fent del concurs a temps real? I el total de cada mes? Ho podeu seguir en aquest enllaç.
Emojione BW 1F4F8.svg  Imatges lliures
Podeu utilitzar l'auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons per apujar imatges. Recordeu que han de ser imatges lliures (CC-BY-SA o PD) o us les esborraran —preferiblement fetes per vosaltres. En podeu trobar de lliures al Creative Commons Search: heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon. O també a Flickr: filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental). Les podeu carregar a Wikimedia Commons indicant l'enllaç URL des d'on les heu descarregades i l'autor inicial.