Viquiprojecte:Viquiestirada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
CONCURS ANUAL DE 2019
⇤ Viquiestirada ⇥Millorem la qualitat de la Viquipèdia: reduïm els esborranys de l'enciclopèdia lliure! Actualment els esborranys són més d'un quart del total de la Viquipèdia en català.
Amb aquest concurs iniciat el març de 2019, cada mes de l'any centrarem esforços en ampliar els esborranys d'una temàtica concreta per contextualitzar àmbits de contingut i millorar la cohesió global del projecte. Participeu-hi!

Hi vull participar! Març - Biografies
V-sign with a rubber band.jpg

Un 26,30% dels articles de la Viquipèdia són esborranys amb menys de 1.500 octets. Revertim-ho!


Funcionament

Per què?

La Viquipèdia va arribar a principis de 2019 a la xifra de 600.000 articles. És considerada la de millor qualitat pel que fa als 1.000 articles essencials que tota versió lingüística hauria de tenir, però poc més d'un quart del total d'entrades encara són esborranys: és a dir, articles d'extensió massa breu i d'aproximadament un paràgraf (menys de 1.500 caràcters).

De vegades aquests articles, per la seva brevetat, tampoc tenen referències bibliogràfiques, la qual cosa compromet la qualitat i la verificabilitat de l'enciclopèdia lliure. Amb aquest concurs, l'Amical Wikimedia vol promoure que hi hagi un entorn d'edició que sigui referència pels viquipedistes i que ajudi a coordinar i ordenar la millora d'esborranys de temàtiques concretes amb un fil conductor i amb un incentiu extra de competició. Això permetrà que no només progressem en quantitat sinó en una qualitat estructurada i d'acord amb els articles més rellevants de cada àmbit que ara mateix es troben enrere respecte altres llengües!

Format del concurs

Emojione BW 1F464.svg  Requisits
L'únic requisit és que us registreu amb un compte d'usuari, que és totalment gratuït i senzill. Si no en teniu un, feu clic aquí.
Emojione BW 1F570.svg  Terminis
El primer dia de cada mes s'obrirà un llista mensual amb articles estàndard i articles de gamma extra sobre una temàtica concreta. Els participants hauran d'ampliar aquests esborranys durant aquest període i rebran punts per les seves edicions. Només puntuaran les edicions sobre un tema realitzades fins a la fi d'aquell mes (23:59h UTC+1). El concurs finalitza oficialment el 31 de desembre de 2019.
Emojione BW 0023.svg  Monitorització
Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #viquiestirada al resum de modificacions, per poder comptabilitzar la vostra participació i acumular punts.
Emojione BW 1F516.svg  Articles estàndard
Es premiarà amb 5 punts cada esborrany que superi els 3.000 caràcters (ràtio 1 punt/600 octets) i després amb 1 punt extra per cada 1.000 càracters addicionals que s'afegeixin per ampliar encara més l'article.
Emojione BW 1F4AB.svg  Articles de gamma extra
Hi haurà una llista amb articles especials, considerats molt rellevants sobre la temàtica i que, o bé cal que siguin ampliats urgentment, o bé són molt deficients en català respecte altres llengües. Es puntuaran amb 35 punts directes només si es milloren per sobre dels 10.000 caràcters (1 punt/285 octets). I després, també rebran 1 punt extra per cada 1.000 caràcters addicionals després d'aquests 10.000 primers.
Emojione BW 1F526.svg  Exemple de puntuació
Si un esborrany normal té 800 caràcters i s'amplia a 7.200 caràcters, rebrà 5 punts (supera els 3.000 caràcters) + 4 punts addicionals (dels 3.000 als 7.200). En total, 9 punts. En canvi, si un esborrany de gamma extra té 1.400 caràcters i s'amplia a 15.900 caràcters, rebrà 35 punts (supera els 10.000 caràcters) + 5 punts addicionals (de 10.000 a 15.900). En total, 40 punts.
Podeu saber el nombre de caràcters d'un article a la pestanya de l'historial de la pàgina.

Premis

Els premis d'aquest concurs són atorgats per cortesia d'Amical Wikimedia, organitzadora del concurs.
Emojione BW 1F3C5.svg  Premis mensuals
Els tres primers concursants amb millor puntuació cada mes, rebran un lot de 3 llibres (1r classificat), 2 llibres (2n classificat) i 1 llibre (3r classificat) sobre aquella temàtica. Addicionalment, alguns mesos s'atorgaran i sortejaran premis addicionals en col·laboració amb institucions relacionades amb la temàtica.
Emojione BW 1F3C1.svg  Premi anual
El participant amb millor puntuació al llarg de l'any s'emportarà un premi sorpresa únic! La única pista que us podem donar és que serà una evolució de la tradicional tassa amb el nom d'usuari. També s'atorgarà de manera extraordinària si hi ha cap participant que aconsegueix convertir 5 esborranys diferents en articles de qualitat abans que acabi el concurs!


Llistes d'articles, mes a mes

Les llistes d'articles s'obriran el primer dia de cada mes


Participants i classificació

Afegiu el vostre nom i els articles que amplieu, separats per una coma. Ben aviat un bot farà el recompte de punts a partir de les vostres edicions en els articles de la temàtica mensual.
No us oblideu d'afegir l'etiqueta #viquiestirada al resum d'edició cada cop que editeu un esborrany!

Participant Març Punts totals anuals
Articles editats Punts de març
1 Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Elizabeth Barrett Browning, Tiffany Trump, Dorothy Day, Virginia Apgar, Dorotea Bucca, Rachel Kushner, Cécile Duflot, Elizabeth Lee Hazen, Elizabeth Fullhame
2 Beusson (discussió contribucions registre) Richard Branson, James Patterson, Chloe Sevigny, Luca Zingaretti, Edgar Wallace, Dominic Purcell, Juan Román Riquelme, Rebecca West, Ellen Johnson Sirleaf, Dorothy L. Sayers, Muhammad Iqbal, Cynthia Powell, Clara Rockmore, Mateusz Morawiecki, Evanna Lynch, Hilary Putnam
3 jaumellecha (discussió contribucions registre)
(col·laborador, no opta a premi)
Amancio Ortega Gaona, Louis-Adolphe Bertillon, Jean-Paul Alaux
4 Xavier Dengra (discussió contribucions registre)
(organitzador, no opta a premi)
5 Medol (discussió contribucions registre) Papa Pau I
6 Sorenike (discussió contribucions registre)
7 Albert SN (discussió contribucions registre) Anathon Aall Fet Fet!, James Mason Crafts Fet Fet!, William Cullen Fet Fet!, John Frederic Daniell Fet Fet!, Ferdinand Heine Fet Fet!, Karl Fischer (químic) Fet Fet!, Nicolas Guisnée Fet Fet!, Charles Hayes Fet Fet!, John Newlands Fet Fet!, François Nicole Fet Fet!, Hieronymus Theodor Richter Fet Fet!, Geoffrey Ingram Taylor Fet Fet!, Mikhail Tsvet Fet Fet!, Hans von Aachen Fet Fet!, Joost van den Vondel Fet Fet!, Judy Fiskin Fet Fet!, Nat Love Fet Fet!, Virginia Apgar Fet Fet!
8 Arnaurs (discussió contribucions registre)
9 Rocafera (discussió contribucions registre) Al-Jàhidh, Vera Timànova, Mai Aizawa, Tian Han, Perrine Laffont, Justine Dufour-Lapointe, Ollokot, Looking Glass, Oliver Howard, Richard S. Ewell, Lara Melda Ömeroğlu, John Pope, Satanta, Satank
10 Jey (discussió contribucions registre) Indira Gandhi
11 Vallue (discussió contribucions registre)
12 Asfarer (discussió contribucions registre) Jordi Hurtado, Bies de Prienne, Giovani Boccati, Jean Cauvin
13 DoriyakiSan (discussió contribucions registre) Jacob Grimm, Joost van den Vondel
14 Konkordia (discussió contribucions registre)
15 Dragonfly137 (discussió contribucions registre)
16 Mosca-drac (discussió contribucions registre)
17 Auledas (discussió contribucions registre)
18 Amadalvarez (discussió contribucions registre) Conxita Julià
19 Tomeu87 (discussió contribucions registre) José Simón Díaz
20 Ferinancat (discussió contribucions registre) Keisuke Sakamoto, Ryō_Azumi, Sébastien Buemi
21 Toniher (discussió contribucions registre)
22 Panotxa (discussió contribucions registre) Francesc de Cabanyes
23 Castell (discussió contribucions registre) Sofia Essaïdi
24 Guixacantijoch (discussió contribucions registre) Jean Guéhenno,Laurent Gounelle, Françoise Héritier


Ajuda i recursos

A continuació us deixem diversos enllaços a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki i el seguiment del concurs. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix bibliografia automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN.

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)

Emojione BW 1F4D5.svg  Bibliografia
Amb aquest manual podreu aprendre a inserir fonts fiables pas a pas i amb exemples de cada tipus.
Emojione BW 1F4A5.svg  Esborranys més importants
Amb aquesta eina específica per a la Viquiestirada, podreu trobar els esborranys més necessaris i urgents d'ampliar comparant-los amb la seva presència en altres llengües.
Emojione BW 1F4C8.svg  Seguiment del concurs
Quantes edicions s'estan fent del concurs a temps real? I el total de cada mes? Ho podeu seguir en aquest enllaç.
Emojione BW 1F4F8.svg  Imatges lliures
Podeu utilitzar l'auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons per apujar imatges. Recordeu que han de ser imatges lliures (CC-BY-SA o PD) o us les esborraran —preferiblement fetes per vosaltres. En podeu trobar de lliures al Creative Commons Search: heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon. O també a Flickr: filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental). Les podeu carregar a Wikimedia Commons indicant l'enllaç URL des d'on les heu descarregades i l'autor inicial.