Viquiprojecte:Viquiestirada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
CONCURS ANUAL DE 2019
⇤ Viquiestirada ⇥Millorem la qualitat de la Viquipèdia: reduïm els esborranys de l'enciclopèdia lliure! Actualment els esborranys són més d'un quart del total de la Viquipèdia en català.
Amb aquest concurs iniciat el març de 2019, cada mes de l'any centrarem esforços en ampliar els esborranys d'una temàtica concreta per contextualitzar àmbits de contingut i millorar la cohesió global del projecte. Participeu-hi!

Hi vull participar! Desembre - Geografia

Un 27,08% dels articles de la Viquipèdia són esborranys amb menys de 1.500 octets. Revertim-ho!


Funcionament

Per què?

La Viquipèdia va arribar a principis de 2019 a la xifra de 600.000 articles. És considerada la de millor qualitat pel que fa als 1.000 articles essencials que tota versió lingüística hauria de tenir, però poc més d'un quart del total d'entrades encara són esborranys: és a dir, articles d'extensió massa breu i d'aproximadament un paràgraf (menys de 1.500 caràcters).

De vegades aquests articles, per la seva brevetat, tampoc tenen referències bibliogràfiques, la qual cosa compromet la qualitat i la verificabilitat de l'enciclopèdia lliure. Amb aquest concurs, l'Amical Wikimedia vol promoure que hi hagi un entorn d'edició que sigui referència pels viquipedistes i que ajudi a coordinar i ordenar la millora d'esborranys de temàtiques concretes amb un fil conductor i amb un incentiu extra de competició. Això permetrà que no només progressem en quantitat sinó en una qualitat estructurada i d'acord amb els articles més rellevants de cada àmbit que ara mateix es troben enrere respecte altres llengües!

Format del concurs

  Requisits
L'únic requisit és que us registreu amb un compte d'usuari, que és totalment gratuït i senzill. Si no en teniu un, feu clic aquí.
Per altra banda, qualsevol ampliació dels articles ha de citar referències i bibliografia fiable i no fer abús de l’ús d’imatges. Si es detecta que no s'afegeixen fonts bibliogràfiques o hi ha un excés flagrant d’imatges per ocupar caràcters, s'avisarà a l'autor i es descomptaran els punts d'aquelles entrades.
Els articles de nova creació no són objectiu d'aquest concurs i per tant no rebran cap puntuació.
  Terminis
El primer dia de cada mes s'obrirà un llista mensual amb articles estàndard i articles de gamma extra sobre una temàtica concreta. Els participants hauran d'ampliar aquests esborranys durant aquest període i rebran punts per les seves edicions. Només puntuaran les edicions sobre un tema realitzades des de les 00:00 UTC+1 fins a les 23:59h UTC+1 d'aquell mes. El concurs finalitza oficialment el 31 de desembre de 2019.
  Monitorització
Abans de desar la pàgina, escriviu l'etiqueta #viquiestirada al resum de modificacions, per poder comptabilitzar la vostra participació i acumular punts.
  Articles estàndard
Es premiarà amb 5 punts cada esborrany que superi els 3.000 caràcters (ràtio 1 punt/600 octets) i després amb 1 punt extra per cada 1.000 càracters addicionals que s'afegeixin per ampliar encara més l'article.
Tingueu en compte que si amplieu l'article afegint-hi menys de 3.000 octets, apareixereu com a participants però amb 0 punts!
  Articles de gamma extra
Hi haurà una llista amb articles especials, considerats molt rellevants sobre la temàtica i que, o bé cal que siguin ampliats urgentment, o bé són molt deficients en català respecte altres llengües. Es puntuaran amb 35 punts directes només si es milloren per sobre dels 10.000 caràcters (1 punt/285 octets). I després, també rebran 1 punt extra per cada 1.000 caràcters addicionals després d'aquests 10.000 primers.
  Exemple de puntuació
Si un esborrany normal té 800 caràcters i s'amplia a 7.200 caràcters, rebrà 5 punts (supera els 3.000 caràcters) + 4 punts addicionals (dels 3.000 als 7.200). En total, 9 punts. En canvi, si un esborrany de gamma extra té 1.400 caràcters i s'amplia a 15.900 caràcters, rebrà 35 punts (supera els 10.000 caràcters) + 5 punts addicionals (de 10.000 a 15.900). En total, 40 punts.
Podeu saber el nombre de caràcters d'un article a la pestanya de l'historial de la pàgina.

Premis

Els premis d'aquest concurs són atorgats per cortesia d'Amical Wikimedia, organitzadora del concurs.
  Premis mensuals
Els tres primers concursants amb millor puntuació cada mes, rebran un lot de 3 llibres (1r classificat), 2 llibres (2n classificat) i 1 llibre (3r classificat) sobre aquella temàtica. Addicionalment, alguns mesos s'atorgaran i sortejaran premis addicionals en col·laboració amb institucions relacionades amb la temàtica.
  Premi anual
El participant amb millor puntuació al llarg de l'any s'emportarà un premi sorpresa únic! L'única pista que us podem donar és que serà una evolució de la tradicional tassa amb el nom d'usuari. També s'atorgarà de manera extraordinària si hi ha cap participant que aconsegueix convertir 5 esborranys diferents en articles de qualitat abans que acabi el concurs!


Llistes d'articles, mes a mes


Participants i classificació

No cal que afegiu ni el vostre nom ni els articles que amplieu. Un bot s'encarrega del recompte automàtic de punts a partir de les vostres edicions en els articles de la temàtica mensual. Només que cal que afegiu l'etiqueta #viquiestirada al resum d'edició cada cop que editeu un esborrany sobre la temàtica del mes, o el bot no us tindrà en compte pel comptatge de punts!

Després d'haver ampliat l'article significativament, recordeu també d'eliminar la plantilla d'esborrany. A partir d'un criteri de 3.000-5.000 octets de referència un article ja no hauria de ser considerat com a esborrany (dependrà de l'article i de la temàtica en concret).

Desembre

Participant Articles Puntuació
Beusson (discussió contribucions registre) Guanahani, Illa lacustre, Dinosaur Provincial Park, Andalo, La Granja Wendelin Grimm, Riu Putumayo, Frederick Cook, Hemisferi, Sent Lari e Bojan 171
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Geografia humana, Hemisferi occidental, Akiak, Ampferstein, Araxes, Attinghausen, Avinguda, Banasa, Bessi, Camaçari, Puig de Castell Isard, Caucas del Nord, Chicxulub, Divisió administrativa autònoma, Dikh-Tau, Districte de Liwan, Corrent de Humboldt, Comtat d'Ellis (Texas), Mauna Kea, Surtsey, Frontera, Sud global 387
Toniher (discussió contribucions registre) Hemisferi occidental 0
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) Sistema de referència en rotació 44
Ketsia23 (discussió contribucions registre) Furlong 35
Wikiwiki (discussió contribucions registre) Serra de Galliners 0
Dragonfly137 (discussió contribucions registre) Antropització, Frontera 0
CCBach (discussió contribucions registre) Mosquitia 11
Vallue (discussió contribucions registre) Zona tropical, Iugoslaus 65

Novembre

Participant Articles Puntuació
Beusson (discussió contribucions registre) Kaomoji, Bibendum, Bandera de les Nacions Unides, Argent (heràldica), Or (heràldica), Símbol, Gules, Sinople, Alfred E. Neuman 257
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Hàbit religiós, Formalitat, Bandera de Tailàndia, Text sagrat, Mirador, Norma social, Bandera de Palestina, Bandera de Xile, Deïtat, Líder d'opinió, Bandera d'Alaska, Estreleira 1r premi 298
Aseques (discussió contribucions registre) Maranello 0
EloyMalatesta (discussió contribucions registre) Honshū 6

Octubre

Participant Articles Puntuació
Dragonfly137 (discussió contribucions registre) Dret ambiental 35
Parouger 616 (discussió contribucions registre) Federalisme fiscal, Apàtrida, Concordat, Moció de confiança, Absentisme, Llicència, Sobirania popular, Malversació, Xèrif, Visat, Basilica, Governador, Unió civil, Abanderament, Registre civil, Tractat comercial, Sistema jurídic 1r premi 359
Beusson (discussió contribucions registre) Amnistia, Tractat Antàrtic, Dret penal, Dret laboral, Sentència, Agressió sexual 275
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) Prova diabòlica 0
Voraviu (discussió contribucions registre) Llei Helms-Burton 18


Classificació general

Participant Núm pàgines Puntuació
Beusson (discussió contribucions registre) 135 3384
Parouger 616 (discussió contribucions registre) 149 2312
Manlleus (discussió contribucions registre) 80 966
Rocafera (discussió contribucions registre) 56 728
Albert SN (discussió contribucions registre) 55 705
Ferinancat (discussió contribucions registre) 32 419
Ivan Avz F (discussió contribucions registre) 14 370
Dragonfly137 (discussió contribucions registre) 14 169
Jordiventura96 (discussió contribucions registre) 28 138
Pitxiquin (discussió contribucions registre) 4 119
Vicençmarin (discussió contribucions registre) 5 113
Jaumellecha (discussió contribucions registre) 15 107
Vallue (discussió contribucions registre) 7 90
Castell (discussió contribucions registre) 3 74
Eloi (discussió contribucions registre) 3 64
Jordi picart (discussió contribucions registre) 6 57
DoriyakiSan (discussió contribucions registre) 28 48
Ketsia23 (discussió contribucions registre) 1 35
Medol (discussió contribucions registre) 19 35
Quelcom (discussió contribucions registre) 4 30
Asfarer (discussió contribucions registre) 4 29
Jey (discussió contribucions registre) 19 28
Guixacantijoch (discussió contribucions registre) 7 27
Trollramsac (discussió contribucions registre) 2 20
Voraviu (discussió contribucions registre) 1 18
WikiPrisma (discussió contribucions registre) 1 11
CCBach (discussió contribucions registre) 1 11
EloyMalatesta (discussió contribucions registre) 1 6
Toniher (discussió contribucions registre) 7 6
Xavier Dengra (discussió contribucions registre) 8 5
Sangifetge (discussió contribucions registre) 3 5
ReginaManresa (discussió contribucions registre) 5 5
Aseques (discussió contribucions registre) 1 0
Wikiwiki (discussió contribucions registre) 1 0
Panotxa (discussió contribucions registre) 2 0
Acasamitjana (discussió contribucions registre) 1 0
Mercè Piqueras (discussió contribucions registre) 1 0
Amadalvarez (discussió contribucions registre) 1 0
ESM (discussió contribucions registre) 1 0
Tomeu87 (discussió contribucions registre) 1 0
Konkordia (discussió contribucions registre) 1 0

Classificació mes a mes


Ajuda i recursos

A continuació us deixem diversos enllaços a l'abast per a que us familiaritzeu amb l'edició wiki i el seguiment del concurs. Tingueu en compte que gràcies a l'Editor Visual, és senzilla i funciona molt semblant a un editor de textos. També insereix bibliografia automàticament via adreces DOI, PMID O ISBN.

Vídeo sobre com editar la Viquipèdia (7.28 min)

  Bibliografia
Amb aquest manual podreu aprendre a inserir fonts fiables pas a pas i amb exemples de cada tipus.
  Esborranys més importants
Amb aquesta eina específica per a la Viquiestirada, podreu trobar els esborranys més necessaris i urgents d'ampliar comparant-los amb la seva presència en altres llengües.
  Seguiment del concurs
Quantes edicions s'estan fent del concurs a temps real? I el total de cada mes? Ho podeu seguir en aquest enllaç.
  Imatges lliures
Podeu utilitzar l'auxiliar de càrrega de Wikimedia Commons per apujar imatges. Recordeu que han de ser imatges lliures (CC-BY-SA o PD) o us les esborraran —preferiblement fetes per vosaltres. En podeu trobar de lliures al Creative Commons Search: heu de seleccionar les caselles Use for commercial purposes i Modify, adapt, or build upon. O també a Flickr: filtreu de Cualquier licencia —predeterminada— a qualsevol de les 3 últimes opcions (Se permiten el uso comercial y las modificaciones, Sin restricciones de derechos de autor conocidas o bé EE. UU. Actividad gubernamental). Les podeu carregar a Wikimedia Commons indicant l'enllaç URL des d'on les heu descarregades i l'autor inicial.