Discussió:Grup de Lie

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Cal referenciar[modifica]

Definició topològica[modifica]

Es pot demostrar[cal citació] que la definició topològica és equivalent a la definició usual, encara que la demostració és força tècnica, seguint el següent procediment:

  1. Donat un grup de Lie G en el sentit habitual de varietats, la correspondència entre grups de Lie i àlgebres de Lie (o una versió del tercer teorema de Lie) permet construir un subgrup de Lie immers G'GL(n, C) tal que G i G' comparteixen la mateixa àlgebra de Lie; per tant són localment isomorfs. Com a conseqüència, G satisfà la definició topològica anterior.
  2. Recíprocament, sigui G un grup topològic que és un grup de Lie en el sentit topològic anterior, i sigui G' un grup de Lie lineal immers que sigui localment isomorf a G. Llavors, per una versió del teorema del subgrup tancat (o teorema de Cartan), G' és una varietat analítica real i, mitjançant l'isomorfisme local, G hereta l'estructura d'una varietat al voltant de l'element identitat. Hom pot demostrar llavors que la llei de grup sobre G es pot expressar com una sèrie de potències formal;[a] per tant, les operacions de grup són analítiques reals i el mateix G és una varietat analítica real.
  1. Això és la declaració que un grup de Lie és un grup de Lie formal. Pel concepte últim, ara com ara, vegeu Bruhat, F. «Lectures on Lie Groups and Representations of Locally Compact Groups» (PDF).

--Álvaro (disc.) 10:07, 1 maig 2020 (CEST)[respon]