Viquipèdia:Com escriure un bon article

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Suposem que voleu escriure un article valuós o, almenys, un article perfecte per a la Viquipèdia del qual s'espera que ocupi un lloc en la llista d'articles de qualitat (és a dir, aquella llista consensuada d'articles que es consideren els millors de la Viquipèdia). Intenteu, primer, seguir tant com podeu els criteris per a un article de qualitat. Ací disposeu d'un guia de com fer-ho.

Recerqueu[modifica]

Una vegada que heu triat tema, feu servir el cercador de la Viquipèdia per a comprovar el material que ja hi tenim relacionat amb el tema. D'aquesta manera, descobrireu el que ja existeix prèviament, i més endavant podeu aprofitar per a afegir interessants enllaços interns des de o cap a altres articles rellevants.

Com començar[modifica]

Potser vos pensareu que en sabeu prou del tema sobre el qual voleu escriure, però és possible que altres persones tinguen més coneixement encara. Feu una recerca en les altres versions idiomàtiques de la Viquipèdia, o comproveu els primers resultats a un cercador, com ara Google[1], o llegiu els articles rellevants d'una altra enciclopèdia com la Gran Enciclopèdia Catalana[2] (no lliure).

És recomanable visitar una biblioteca pública o acadèmica per a fer una ullada a les referències més comunes. Generalment, hom considera que els millors articles de la Viquipèdia haurien de citar les millors i més creïbles referències sobre el tema, que poden ser publicacions de llibres o articles verificats en revistes especialitzades. De fet, si voleu que els lectors crítics sobre un tema es prenguen seriosament un article, la millor manera és recollir cites de les millors fonts dins d'una secció a banda a l'article.

Investigació profunda[modifica]

Si voleu dur a terme una investigació en profunditat sobre un tema complex o controvertit, potser hauríeu de buscar publicacions rellevants. El millor lloc per a començar és el catàleg de la vostra biblioteca municipal més propera. Si malhauradament ja heu buscat als catàlegs de diverses biblioteques municipals, potser haureu de buscar-lo a un catàleg compartit entre diferents biblioteques. Amb una recerca a un catàleg inter-bibliotecari és possible saber quins llibres sobre un tema són disponibles en tot un territori. Així, podem trobar diversos catàlegs compartits a la Biblioteca de Catalunya[3], o a la Biblioteca Valenciana [4]. També existeixen catàlegs compartits entre biblioteques, el més famós dels quals és WorldCat[5].

Elaboració[modifica]

Comenceu la redacció del vostre article amb un paràgraf concís que definiria el tema en termes molt generals, i esmentant els seus aspectes més importants, de manera que el lector ja hauria de ser capaç d'entendre el concepte general llegint el primer paràgraf.

Només una vegada fet això, podeu començar a elaborar de debò l'article. Per si de cas no ho domineu encara, vegeu la nostra ajuda d'edició per a saber com fer enllaços interns, remarcar un text, fer llistes, encapçalaments, ancorar-hi imatges, etc. No vos oblideu de crear enllaços interns cap a altres articles rellevants de la Viquipèdia i, de retruc si s'escau, posar-hi enllaços cap a l'article que esteu fent.

Llevat dels casos possibles, no hauríeu de limitar-vos a traslladar íntegrament i sense gaire modificacions un text provinent d'un origen extern a la Viquipèdia, com per exemple els que s'han esmentat a la darrera secció. Per a més detalls, vegeu els aspectes sobre els drets d'autor.

Sovint és recomanable d'estructurar les parts temàtiques principals dels vostres articles, i successivament, amb capçaleres de seccions. Per la majoria dels temes, una secció sobre història, per exemple, seria molt adient per a descriure com la forma d'entendre un concepte ha anat evolucionant amb el temps.

Si vos trobeu amb altres persones que tenen diferents opinions sobre el tema que esteu tractant, dugueu a terme un debat que se centri sobre el punt de vista neutral.

Redacció, gramàtica, i ortografia[modifica]

Si us plau, escriviu com més correctament millor. La Viquipèdia no disposa encara d'un revisor ortogràfic i gramatical, però podeu revisar el vostre text amb el revisor gramatical en un programa d'edició de textos o, fins i tot, potser és més còmode que ho escrigueu en voltes de fer-ho a la caixa de text de la Viquipèdia, i després traslladeu el text a eixa caixa. Una altra opció és fer servir una extensió per al vostre navegador (com ara iespell) per a revisar els textos que hi introduïu: el més senzill és emprar el LanguageTool integrat durant l'edició.

Seguiu un estil enciclopèdic per a l'article: afegiu informació sobre la seua etimologia o origen (si és possible), busqueu analogies i comparacions. Sigueu objectiu i no hi afegiu comentaris personals (o modifiqueu-los en un redactat més neutral, si la gent està d'acord), feu servir l'impersonal i no vos dirigiu als lectors ni a vosaltres mateixos (és mencionat al llibre... en voltes de vaig llegir en un llibre..., hom poden trobar restes... en voltes de podem trobar restes...). Eviteu també l'ús d'eufemismes, sempre que siga possible, com ara "sexe" en voltes de "fer l'amor", "va morir" i no "desaparegué", etc.

D'altra banda, si l'article que esteu editant tracta d'una temàtica local dins de l'àmbit territorial del català, és recomanable que seguiu la variant dialectal local pertanyent. Altrament, s'ha d'intentar evitar qualsevol forma dialectal per a la resta dels temes. En qualsevol dels casos, s'ha de seguir la normativa proposada bé per l'AVL o bé per l'IEC. Vos podrà ser d'utilitat consultar el DIEC[6], l'Alcover-Moll[7]. Per a trobar terminologia específica i neologismes, podeu consultar-ho al Termcat[8], o també al Portal de recursos lingüístics realitzat per l'Institut Joan Lluís Vives. El Llibre d'estil de la Viquipèdia també vos podrà ajudar per a la redacció d'articles.

Per últim, hauríeu d'esmentar les referències que heu fet servir, i posar els enllaços més importants cap a webs externes relacionades amb el tema. Aquestes referències ajuden a la Viquipèdia a ser cada vegada més fiable i creïble.

Últims retocs[modifica]

Una vegada que heu acabat de redactar l'article, afegiu-hi una bona imatge o un bon gràfic que siguen descriptius. No enllaceu imatges cap a servidors externs de la Viquipèdia, busqueu-ne de llicències lliures a la WikiCommons o bé carregueu-hi les vostres.

Una forma d'aconseguir un bon article és revisar-lo daltabaix entre diversos Viquipedistes. Feu servir les pàgines de discussió per a aprofundir sobre el tema, verificar l'exactitud de la informació, observar els dubtes: sovint és interessant descobrir que, des de l'altra banda del planeta, qualsevol participant pot comprovar altres fonts, o proposar una interpretació diferent. La forma de plasmar la interpretació més comunament acceptada és l'aspecte més important d'un article seriós a la Viquipèdia.

També pot ser útil fer una ullada sobre el tema en alguna versió idiomàtica diferent de la Viquipèdia. Es podria començar per les versions en llengües "properes" al català, com ara la versió en francès, castellà, portuguès/gallec o italià, entre d'altres. També serviria consultar a la versió en anglès o en alemany, si en domineu els idiomes, o qualsevol de les deu versions amb més nombre d'articles, ja que algunes vegades els seus articles són més complets, especialment si el tema és d'importància local. En qualsevol cas, encara que no domineu cap altra llengua, tot i així podreu recollir informació important des d'eixos articles, com ara dates de neixement, estadístiques, bibliografia, els noms de les persones, etc.

Per últim, no vos oblideu de les seccions Enllaços externs, Vegeu també, i Referències. Amb el material més detallat i útil que heu trobat quan heu estat recercant (per Google, per exemple), o altres articles especialment relacionats amb el vostre, també podrien fer-se bons enllaços per al lector. I a vegades podria haver-hi alguna obra, publicació, investigació, treball, etc. que heu estat esmentant-lo una rere altra vegada, en relació amb el tema que esteu tractant. Aleshores referencieu-lo, també, tot plegat amb el seu autor i la data de publicació. Fins i tot, per a millorar-lo encara més, podríeu aconseguir el llibre, per a consultar i comprovar el contingut de l'article.

Correccions posteriors[modifica]

A la Viquipèdia hi ha tendència a fer contribucions xicotetes per part de participants "passatgers" que contribueixen amb només frases o amb un paràgraf. Això podria fer caure el contingut de l'article en redundància o una repetició innecessària. Així, encara que no contribuïu afegint-hi molt contingut nou, és útil de refer, reformular, condensar, i de millorar generalment la facilitat de comprensió d'un article. Això és especialment útil quan l'article s'ha convertit en un text molt extens sense una estructura adient per seccions.