Discussió:Carles de Borbó i Àustria-Este

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tanufu2, no convirteixis aquesta biografia en un altre text de propaganda del Partit Carlí modern d'esquerres[modifica]

Tot el que fas a la Viquipèdia va en la mateixa línia. T'ha dit l'administrador CarlesMartin que no facis canvis controvertits sense debatre-ho primer, però no en fas cas ni sembla que tinguis la intenció de fer-ne mai. El pretendent Carles de Borbó i Àustria-Este va dir moltes coses i va fer molts manifestos (i per cert, també va fer altres coses a la vida a part de fer manifestos, que de tota manera no els feia ell mateix). El que tu fas es treure de context només el que t'interessa per a fer que un reaccionari ultra-catòlic i espanyolista com aquest pretendent sembli democràtic i d'esquerres. Això se'n diu manipular. S'ha de parlar de la defensa dels furs, però no pot ser que dediquis 10 paràgrafs parlant una vegada i altra sobre el mateix tema, sense dir res més de la seva vida, com si hagués estat obsessionat amb els furs. Tampoc no pots incloure una citació que t'agrada perquè una vegada va utilitzar la paraula "democràtic" (en referència un altre cop als furs) i amagar els moltíssims cops que va abominar del liberalisme, dels partits polítics, del parlamentarisme, de la llibertat religiosa, etc. Per a citacions ja hi és Viquidites] i Viquitexts. Sembla que no t'interessin gens les biografies ni la història sinò la propaganda del teu partit modern, que té poc a veure amb el que el carlisme va ser en realitat.--Bradoman (disc.) 02:48, 14 jul 2017 (CEST)

Estàs boig?

¿Afirmar que Carles VII en un manifest de1869 defensava el proteccionisme econòmic o que el 1897 va assumir la doctrina social del Papa Lleó XIII és fer propaganda de l'esquerra carlista d'avui?

Podria haver buscat moltes cites per reproduir integrament però vaig escollir la que obre la part programàtica de l'Acta de Loredan de 1897, que com bé saps és el text carlista més important d'aquesta època, en què ve aquesta definició "democràtica" de la foralitat que tan poc t'agrada, la raó és molt senzilla, perquè en aquest paràgraf es sintetitza tota la doctrina carlista del moment: Unitat catòlica + Monarquia legítima + Furs regionals. ¿Que té a veure això amb el socialisme autogestionari o amb l'autodeterminació dels pobles que defensa actualment el Partit Carlista?

Un cop més demostres en el teu comportament precisament el que m'acuses a mi: utilitzar la història en funció dels teus gustos ideològics en el moment actual.--Tanufu2 (disc.) 14:10, 14 jul 2017 (CEST)

Això de "estàs boig" sobra. Recorda que quan utilitzaves el nom d'usuari de Maurici23 ja et va dir Papapep que no facis comentaris ofensius. Tot i així, t'agraeixo que no hagis continuat amb la guerra d'edicions (la qual cosa m'ha sorprès molt). Em sembla bé que tornis a posar part del text d'abans (el qual necessita moltes millores i treure les manipulacions). Però sense citacions. Si inclous només les que t'agraden, es dona una visió parcial i s'haurien de posar totes les altres ultra-reaccionàries, però en fariem d'això "Viquidites" i no una biografia seriosa.

El que diu la carta-manifest al seu germà don Alfons, no és pot resumir com la defensa de la unitat religiosa, la descentralització política, estenent el règim foral basc a la resta del territori espanyol, i el proteccionisme econòmic, rebutjant el lliure comerç. Això és la teva interpretació parcial. El manifest es troba reproduit en aquest enllaç de Wikisource, perquè tothom ho pugui llegir. El més important d'aquest manifest és que reclamava ser rei d'Espanya i no d'un partit i que reclamava el retorn de la unitat catòlica (que havia suprimit el govern revolucionari, instaurant la llibertat religiosa, per la qual cosa els antics isabelins moderats es van fer carlins). El que dius de la descentralització i del règim foral és veritat, però parla d'una divisió per províncies (la qual cosa amagues). També s'hauria de dir que en aquest manifest reclamava que les Corts no s'organitzessin per majories i minories i que el Rei havia de manar i governar. Per últim, crec que s'hauria de dir que aquest manifest el va escriure Antoni Aparici i Guijarro.

La font que has utilitzat per aquest paràgraf El 1872 impulsà la lluita carlina que s'estenia a Catalunya, al País Basc i a Navarra. En un manifest als pobles de l'antiga Corona d'Aragó, publicat el 16 de juny de 1872, va prometre anul·lar al Decret de Nova Planta i reistaurar les seves velles constitucions forals. directament te l'has inventada. La font no diu això. No parla de la guerra ni de la Corona d'Aragó (molt menys "dels pobles"). No està bé això de dir mentides. També et treus altres coses de la mànega, com això del "litoral mediterrani", sense incloure cap font.

Per últim, el seu testament polític (que es troba reproduit en aquest enllaç de Wikisource) deia moltes coses, però una altra vegada només t'interessen els furs. Per què no dius per exemple res de que volia el retorn de "la vella Espanya dels reis catòlics i de Carles V" i l'espanyolitat de Gibraltar, la unió amb Portugal, confederació amb Hispanoamèrica i la possessió del Marroc per a Espanya? O què elogiava la bandera vermella i groga com a "ensenya sagrada" i que va tenir paraules d'agraiment als legitimistes francesos, etc. etc.? No cal repetir sempre el mateix sobre els furs.--Bradoman (disc.) 18:32, 14 jul 2017 (CEST)

Però d'on treus el que m'agrada? ¿Sincerament penses que jo m'identifico amb això de la "unitat catòlica d'Espanya"? A mi m'interessa la Història. I després et queixes de si et pregunto si estàs boig.--Tanufu2 (disc.) 20:09, 14 jul 2017 (CEST)

El que hi havia a la pàgina era això "En su primer manifest polític (1869) prometé la defensa de la unitat religiosa, la descentralització política i foral i el proteccionisme econòmic." i jo m'he limitat a ampliar una mica. Veus molts fantames, em sembla a mi.--Tanufu2 (disc.) 20:11, 14 jul 2017 (CEST)

També això que "El 1872 impulsa la lluita carlina que s'estenia a Catalunya" ja estava abans d'arribar jo ... únicament m'he limitat també a ampliar només una mica. Fa un moment t'he preguntat si estaves boig, ara m'adono nova vegada més que ets un mentider com pot comprovar qualsevol que vagi a la pàgina 61 del llibre citat: https://dinastiacarlista.files.wordpress.com/2017/07/1957-escritos-polc3adticos-de-carlos-vii.pdf Tens algun problema de compressió en llegir "Manifiesto a los pueblos de la Corona de Aragón"?--Tanufu2 (disc.) 20:18, 14 jul 2017 (CEST)

Si per alguna cosa destaca Carles VII en la història del carlisme és per la sistematització del foralisme i la seva extensió a tot el territori espanyol.--Tanufu2 (disc.) 20:20, 14 jul 2017 (CEST)