Discussió:Comtat de Ribagorça

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Canvi del final del comtat[modifica]

A la taula s'ha canviat la data del final del comtat al 1045, però la major part de l'article parla de coses i de comtes que van passar després. El motiu pel canvi ha estat que el comtat independent acabi en aquesta data, però la taula no diu pas que el comtat sigui independent. De fet, la taula només diu que el comtat era un comtat. Aleshores, o s'ha de canviar la taula o s'ha de canviar l'article.--Pere prlpz (disc.) 20:41, 10 feb 2012 (CET)

Penso que les dates de la tabla deuen reflectir l'existència del comtat com a entitat política independent. Després d'aquesta data pot continuar existint com a títol nobiliari o dignitat, però políticament estava subsumit, primer dintre dels dominis del rei d'Aragó i després a la monarquia hispànica. --Usuari:Jdemarcos (disc.) 20:04, 11 feb 2012 (CET)
Enlloc diu això. Ara mateix tenim una taula que diu que va desaparèixer el 1045, i un article que diu que va seguir existint, i en parla més com a entitat administrativa que com a títol. Fins i tot es parla d'algunes institucions pròpies. Aleshores, podria canviar el que era el comtat, però encara era més que un títol.
Aleshores, si es vol que la taula reflecteixi quan va deixar de ser independent, s'hauria de posar. De fet, allargar l'existència del comtat fins a incloure el corregiment com estava abans em sembla igualment forçat, tot i que també es podria fer si s'explica clarament el significat de les dates de la taula.
Per l'altre extrem, la data de fundació tampoc correspon a una data d'independència, perquè al principi formava una sola entitat amb el Pallars.--Pere prlpz (disc.) 21:00, 11 feb 2012 (CET)
Francament no acabo d'entendre les teves objeccions. L'article corresponent de la Wiki en castellà té característiques semblants i no sembla que això sigui motiu de polèmica. L'article Comtat de Barcelona diu que aquest acaba el 1162, tot i que sabem que el títol de comte de Barcelona va continuar vigent i fins i tot el pare de l'actual rei d'Espanya el va fer servir com a títol principal. La tabla de l'article Comtat de Cerdanya dóna la data final de 1118, però l'article continua fins al segle XIII. La tabla de l'article Comtat d'Empúries diu que va ser incorporat a la Corona el 1402, però l'article continua parlant de la "tercera nissaga comtal" fins als nostres dies. Caldrà trobar un criteri comú per a tots aquests articles i no només per a Ribagorça. --Jdemarcos (disc.) 00:38, 12 feb 2012 (CET)
He modificat la plantilla tractant de recollir el criteri de tots dos. Espero que sigui sufcient. Salutacions--Georg-hessen (enraona'm) 22:51, 13 feb 2012 (CET)
Queda molt més clar. Ara la taula és precisa i lliga amb l'article. Molt millor que posar-hi el 1045 (o el 1834, com deix abans) sense explicació. Si en tens temps i ganes, fer el mateix amb els altres exemples que deia en Jdemarcos estaria molt bé.--Pere prlpz (disc.) 23:44, 13 feb 2012 (CET)
Una solució esplèndida. Gràcies, Georg! --Jdemarcos (disc.) 09:20, 14 feb 2012 (CET)

Localització de la Vall de Sos.[modifica]

A l'apartat de La partició de Ramon III de Pallars Jussà posa una referència a Vall de Sos. Després de cercar una estona he trobat a la Biquipèdia en aragonès que Sos és un poblet a dalt d'una muntanya a uns tres quilòmetres al nord de Castilló de Sos i que pertany actualment al municipi de Sessué (oficialment en castellà: Sesué).

Una altra possibilitat és que es refereixi a altres barrancs de la zona, per exemple el que acaba al peu de la muntanya de Sos pel sud, el de Ramastué (poble); o fins i tot el de Eresué (poble més al nord) proper a Sesué. De tota manera he trobat molt poca informació de llocs de municipi actual de Castelló de Sos. El que sí que és cert és que el Monastir d'Urmella està dedicat a Sants Just i Pastor, de devoció dels visigots, i Urmella pot ser terra empapada en èuscar antic.

--- afegit avui mateix --- He trobat a la Biquipèdia en aragonès a l'article sobre Benasc: https://an.wikipedia.org/wiki/Ben%C3%A1s

"A la Edat Micha, Benás només donaba el nom de la metat septentrional de la vall, y se feba servir la expresión "vall de Sos" u "vallis Sositana" enta'l conchunto".

Per tant, vall de Sos és sinònim de "les conques altes de l'Éssera i de l'Isàvena, al nord de la serra de Vallabriga i del Turbó". (Oranies (disc.) 18:00, 26 set 2016 (CEST)).