Discussió:Història de Reus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Franco a Reus[modifica]

Voldria sapiguer perquè estic a la recerca de dades quan va vindre Franco a Reus i provocar un estrany incident. L'Ajuntament i els vilatans van anar a la Estació para esperar-lo, però Franco va arribar en cotxe i es va trobar la Plaça d'Espanya (ara Mercadal) buida i va fer aquell comentari "Aqui no hay nadie".

Segons he llegit i me han contat quan jo era molt petit la dona del dictador va aprofitar per visitar al joiers de la Plaça abans esmentada i portar-se lo que va voler sense pagar un duro. --Pere Joan Carrasclet 21:38, 11 jul 2007 (CEST)

Això de les joies s'explica de més llocs. Es diu que a Barcelona van associar-se els joiers per pagar entre tots el que es feia regalar a les joieries on anava. Suposo que hi ha part de veritat i part d'exageració, però si es posa a l'article s'ha de posar amb referències.--Pere prlpz 22:07, 11 jul 2007 (CEST)

El joier es deie Tomàs (Joieria Tomàs), era amic de la meva família i em va comptar això precisament. Ara ja n'és viu però recordo el cas. Reus té ara 100.000 habitants, però els reusencs de tota la vida nos coneixem molt bé. --Amporda50 23:44, 11 jul 2007 (CEST)

A TV3 van fer un programa on els joiers ensenyaven les factures. Mai van gosar reclamar-las al cap del Estat. Els espanyoles d'aquell temps deien a Doña Carmen de Polo "Carmen Collares" i al seu marit "Paco Medallas". en aquell temps es feien molts acudits sobre Franco, la figura predilecta dels graciosos de torn. --Pere Joan Carrasclet 17:07, 15 jul 2007 (CEST)

La Guerra del Francés a Reus[modifica]

Altra punt que m'interessa aclarir es que en mitjans tarragonins expliquen que la gent de Reus no va vulguer anar a Tarragona per combatre als francesos i quan van arribar a la ciutat els van rebre amb bandes de musica i festa. Això a provocat la enemistat entre les dues ciutats, ja superada, perquè les idees de la Revolució francesa va tindre molta acceptació a Reus. --Pere Joan Carrasclet 21:50, 11 jul 2007 (CEST)

Parlant de la Guerra del Francès... en l'article s'assegura que Reus fou la capital del Departament de Boques de l'Ebre i a la resta de la Viquipèdia es diu que va ser Lleida (Boques de l'Ebre, Guerra del Francès). Algú ho pot aclarir? --gpatgn (discussió) 23:09, 11 jul 2007 (CEST)

L'historiador Pere Anguera, ara president del Centre de Lectura, va escriure un llibre sobre la Historia de Reus i no recordo que parlés del cas. Si parle de altres cuestions. Que varen anar uns reusencs a Tarragona però van tornar aviat i que es veritat que van rebre als francesos amb bandes de musica. Anguera parla de que els reusenc eren molt afrancesats perquè els ideals de gent com Rousseau, Voltaire, Marat i demés tenien molt partidaris. Però lo que no van perdre en vides lo van perdre en diners perquè les tropes del general Suchet els van deixar pelats. Reus es va arruïnar econòmicament amb l'ocupació però no va patir la matança dels tarragonins. --Amporda50 23:56, 11 jul 2007 (CEST)

He esborrat la frase on s'afirmava que Reus havia estat capital del departament de Boques de l'Ebre. Si algú en troba alguna referència que ho digui i es torna a redactar. --gpatgn (discussió) 13:03, 9 ag 2007 (CEST)