Vés al contingut

Discussió:Insensibilitat al dolor congènita amb anhidrosi

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Descripció de la malaltia

[modifica]

La insensibilitat al dolor congènita amb anhidrosi o neuropatia sensitiva i autonòmica hereditària tipus IV (HSAN4) és una malaltia hereditària rara originada per una mutació autosòmica recessiva al gen NTRK1. Els símptomes més característics, com ara insensibilitat a la temperatura i al dolor inclòs el visceral, absència de secreció de suor (anhidrosi), retard mental, ulceració de la còrnia i la boca, conducta automutilatòria, i episodis de febre greu, comencen a manifestar-se a la infància o a nadons acabats de néixer. La anhidrosi marca una impossibilitat d’eliminar l’excés de calor corporal, la qual comporta la mort del 50% dels afectats menors de 3 anys.

La causa d’aquests símptomes és un defecte al sistema nerviós (SN), que cursa amb una disminució important del nombre de fibres nervioses funcionals, en particular a la pell, on poques fibres arriben a la dermis. Conseqüentment, els afectats amb HSAN4 presenten denervats els receptors d’estímuls, les glàndules sudorípares, els fol·licles pilosos i els vasos sanguinis dèrmics; fet que provoca la simptomatologia típica d’aquesta malaltia.

Primer es diagnostica per la clínica, i per confirmar-ho es realitza el test d’histamina (la seva injecció intradèrmica no causa cap resposta axonal) i l’anàlisi molecular del gen NTRK1. Tot i poder-se diagnosticar, encara no s’ha desenvolupat cap tractament efectiu.[1][2]


Origen genètic

[modifica]

El gen NTRK1, de mida 25kb amb 17 exons, està situat al loci 1q21-q22, i codifica per un receptor de neurotrofines anomenat neurotrophic tyrosine kinase-1receptor (NTRK1 o TRKA) de 790 o 796 aminoàcids, depenent de l’splicing alternatiu. Concretament, TRKA duu a terme per autofosforilació la transducció del senyal del factor de creixement neuronal (NGF), el qual té un paper molt important en la regulació del desenvolupament dels sistemes nerviosos central i perifèric, i en la estimulació de la supervivència neuronal.

S’han registrat unes 45 mutacions a NTRK1 (missense, nonsense, alteració del lloc d’splicing i desviació de la pauta de lectura), de les quals totes causen anomalies en la senyalització de NGF, procés que condueix a la mort de diverses neurones NGF- dependents. Estudis en ratolins demostren el rellevant paper de NGF i el seu receptor específic TRKA a la maduració i funcionament de les neurones simpàtiques i de sensibilitat nociceptora i termoreguladora. A més, el NGF actua d’immunomodulador mediant la interacció entre el SN, SI i el sistema endocrí, per això el TRKA s’expressa a cèl·lules pertanyents als tres sistemes.[3]

Referències

[modifica]

el comentari anterior sense signar és fet per Enana182 (disc.contr.) 17:28, 7 juny 2009 (CEST)[respon]