Discussió:Investigació

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Bon dia,

Com a usuari de viquipèdia, editor esporàdic i com a professional en el camp de la biomedicina, m'ha sobtat l'ús del mot investigació escollit per a l'entrada. És del tot contrari a la normalitat quotidiana. Suggereixo canviar el nom de la pàgina d'Investigació a Recerca, per a adequar-lo a l'ús majoritari que té en la nostra llengua el mot recerca i sobretot pel seu significat més ampli que no pas el d'investigació. Si bé poden ser considerats com a sinònims, en l'entorn acadèmic, tecnològic, de recerca, etc no s'empra mai investigació sinó es per a referir-se a una acció concreta. Parlem de recerca bàsica, de recerca clínica, de recerca aplicada, del departament de recerca, de direcció general de recerca, de Secretaria d'Universitats i Recerca de la Generalitat, d'unitat de recerca, de centres de recerca, d'instituts de recerca, de l'estat de la recerca en malalties minoritàries, de treballs de recerca, etc. En català parlem de R+D o R+D+I, i la R fa referència a Recerca, a diferència d'altres llengües que empres I+D. Si bé s'empra investigació per a referir-nos a l'acció concreta, en general s'empra sempre recerca i sobta que l'entrada aparegui com a investigació. Diríem d'un grup de recerca que està investigant sobre el càncer a l'Institut de Recerca Josep Carreres, però difícilment al revés.

A títol informatiu veureu que el Termcat recomana també l'ús preferent del terme Recerca: https://termcat.blog.gencat.cat/2018/05/03/es-el-mateix-recerca-que-investigacio/ I si feu una cerca a google emprant els dos mots "recerca" o "investigació" veureu que recerca duplica el nombre d'entrades que té investigació.

Salutacions Jordi --90.160.40.128 (discussió) 11:00, 9 set 2019 (CEST)

Si em permets l'opinió, això és talibanisme, les dues formes estan recollides ja a l'article. No sé on està el problema. Recerca també s'usa per a missió o objectiu en la vida, i no per això hem de llevar els seus sinònims en els articles corresponents (disfressant-ho d'ús preferent). La "normalitat quotidiana" del teu cercle d'amics o companys, serà; això és una opinió subjectiva. Sense acritud.
P.D.: A més a més, el Termcat no és una autoritat lingüística, l'IEC i l'AVL sí.--Haslf (disc.) 11:12, 9 set 2019 (CEST)
M'esperava iniciar un debat constructiu i en cap cas que algú s'ho prengués com una croada personal. No veig la necessitat de recorrer als talibans ni a les cometes a mode de mofa. Crec que poc s'adiu al tarannà col·laboratiu d'un projecte com viquipèdia. El que he dit és ben clar, no cal repetir-ho malgrat s'hagi provat de desmerèixer, simplificar i tergiversar. Salutacions.--90.160.40.128 (discussió) 17:36, 12 set 2019 (CEST)
Ningú ha dit que jo siga constructiu (cal destruir). També he donat arguments, si et dignes a llegir-los, però ja veig que t'agafes al ferro roent. Talibanisme lingüístic, completament descriptiu, però fer-se la víctima i no voler acceptar els fets és d'allò més normal; en comptes de racionalitzar-los. Això dels tarannàs col·lectius també és cosa del passat.--Haslf (disc.) 01:07, 13 set 2019 (CEST)