Discussió:Lluís Maria Xirinacs i Damians

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest article no és neutral. El redactat està esbiaixat en favor del personatge, i fins i tot inclou una secció anomenada "Suport" amb intencions clarament propagandístiques. --Nevenka 22:32, 30 abr 2006 (UTC)

Suïcidi[modifica]

Ara el text diu «L'11 d'agost de 2007 van trobar el seu cadàver en un bosc del Ripollès, després de suïcidar-se» després de dir «on, segons la policia, s'hauria suïcidat», canviat amb el comentari: «La notícia ho diu claríssim, si mires fins al final de la notícia, hi ha la nota de suïcidi que va escriure, on explica els motius». Bé, la notícia (de vilaweb)té un titular claríssim, però el text diu «i, segons els mossos d'esquadra, s'hauria suïcidat». I la suposada nota de suïcidi també pot interpretar-se com una nota de "deixeu-me tenir una mort natural al mig del bosc, jo sol, i no em vulgueu allargar la vida d'una manera artificial". O sigui que trobo erroni afirmar taxativament que va ser un suïcidi. --88.17.128.55 21:30, 13 ag 2007 (CEST)

Vilaweb enuncia sense dubtes la conclusió que s'ha suïcidat i després exposa que la seva font és el que han dit els mossos (perquè són els mossos els que s'han mirat el cos, no els periodistes de Vilaweb), i els altres mitjans de comunicació han fet aproximadament el mateix. Si qualsevol font rellevant fa públic els seus dubtes sobre aquesta versió, podem esmentar aquests dubtes a l'article, amb referències a la font que ho hagi dit (tant si és la seva fundació, la seva família, un grupúscul extraparlamentari, el bisbe de Vic o el conseller de governació).--Pere prlpz 22:35, 13 ag 2007 (CEST)
L'altra font donada a l'article, per exemple, [1], parla d'estranyes circumstàncies i que «segons la delegació del govern de la Generalitat a Girona i les autoritats locals, tots els indicis, com uns papers que duia a sobre, apunten amb força que es podria tractar d'un suïcidi». Que diaris mig sensacionalistes diguin categòricament que és un suïcidi, basant-se en només indicis i suposicions, el màxim que ens permet és dir que "segons tal i qual, es va suïcidar".
Buscant una mica més, he trobat unes declaracions d'un portaveu de la fundació Randa (els de la nota): «se dejó morir porque ya estaba muy débil». Deixar-se morir no és un suïcidi, clarament. --81.38.187.170 23:54, 13 ag 2007 (CEST)
Aquest matí al seu homenatge, he parlat amb el seu editor Ramón Guitó, i altres amics seus, que m'han afirmat que no hi ha encara cap prova del seu suïcidi, més aviat tot el contrari, no només no està descartat que no es tracti de suïcidi , sinó que el motiu per que el jutge no hagi autoritzat encara el seu enterro, abonaria la tesi de que no s'ha trobat cap indici que ho indiqui, i no es descarta fer noves proves. Per altra banda la notícia de l'Avui que afirma el seu suïcidi, en no mostrar cap document ni prova de cap mena, la situa al nivell de les especulacions habituals dels media. No es poden fer conjectures a la Viquipèdia, i mentre no hi hagi més dades s'hauria de retirar aquesta afirmació. (Punt de vista neutral) --Paco 16:27, 16 ag 2007 (CEST)

He tret la imatge ja que només es podria fer servir en l'article del pdf o de l'Adobe. Nihonjin 18:17, 18 ag 2007 (CEST)

S'indica amb la plantilla {{PDF}} que ja porta una imatge que deu ser lliure, o com a mínim legal en aquests casos.--Pere prlpz 18:22, 18 ag 2007 (CEST)

Defensor de la lluita no violenta? FALS[modifica]

El article diu: "Destacà per defensar els drets humans amb mètodes de protesta no violents"

Com es pot dir que aquest tipus era d'ideologia pacifista quan estava a favor d'ETA?

En el discurs ho diu ben clar "Em declaro enemic de l'Estat espanyol i amic d'ETA i de Batasuna" Això no és un defensor dels drets humans! Sirslayercort (disc.) 13:33, 26 oct 2017 (CEST)[respon]

És obvi que en Xirinacs era pacifista, només cal llegir una mica sobre la seva vida. Pretendre el contrari és simplement ridícul.--Carles (enraonem) 16:57, 26 oct 2017 (CEST)[respon]


Segur que era pacifista?
L'11 de setembre de 2002, pronuncià un polèmic discurs en el qual declarava:
«Jo he intentat tota la vida lluitar per la via no violenta (diu intentar, no que ho hagi aconseguit)
Però declaro aquí, i ho dic ben alt, per si hi ha cap policia o cap fiscal: em declaro (...) amic d'ETA: i de Batasuna (ETA ETA era una banda terrorista que matava gent només perquè pensaven de manera diferent); ETA mata però no tortura (i els ferits amb seqüeles de per vida? I els segrestats durant mesos?)»
Aquestes paraules li comportaren ser :condemnar, a dos anys de presó por :"enaltecimiento de conductas terroristas"
Aquest senyor era pacifista? Documenta't abans de parlar. No diguis tonteries, per favor. Sirslayercort (disc.) 17:23, 26 oct 2017 (CEST)[respon]
La cita completa està en l'article i s'explica la seva condemna. --Panotxa (disc.) 12:37, 27 oct 2017 (CEST)[respon]