Discussió:Lluís Urpinell i Jovani

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

Biografia

Nasqué, o, més ben dit, com afirma ell mateix, el «nasqueren», el dia de St. Valentí del 1953, a Barcelona.(1) D’infant, va estudiar a les Escoles Laietània (Barcelona), on descobrí poetes com Baudelaire, Rutebeuf, Villon..., que van fer aflorar l’esperit poètic que marcaria la seva vida. També passà llargues temporades a Tolosa de Llenguadoc, practicant francès i aprenent occità.

A nou anys inicià estudis clandestins de llengua catalana a l’Orfeó Gracienc (Gràcia, Barcelona) amb la professora Roser Latorre i Gaia. Més endavant fou alumne del professor Eduard Artells i ben jove va assolir el Nivell Superior de Català que atorgava la Junta Assessora per als Estudis de Català. Estudià a la Universitat Autònoma de Barcelona, sota el guiatge dels professors Joaquim Molas i Josep M. Jaumà, i a la Universitat de Barcelona, on es llicencià en Filologia Germànica (Anglès) i Filologia Catalana.

Professionalment ha exercit de mestre de llengua catalana i de corrector-redactor del Parlament de Catalunya. També de professor d’anglès i de traductor. Va traduir poemes de Sir Thomas Wyatt i Wallace Stevens.http://www.raco.cat/index.php/Reduccions/article/view/46360/57839 Com a editor, cofundà amb el professor Joan Alegret i el poeta Jordi Vintró, Edicions Anglo-catalanes, SA, que dirigí. Sota aquest segell comercial, Urpinell preparà, durant cinc anys, la versió facsimilada de la primera revista escrita íntegrament en català als EUA, La Llumanera de Nova York (1874-1881), que edità l’any 1978. Com a promotor d’altres iniciatives encaminades a la difusió pública de la poesia i la llengua catalanes cal esmentar que fou cofundador de la revista Tarotdequinze (1972-1976) i creador de les «estovalles poètiques», que aconseguí de difondre massivament (350.000 unitats), majoritàriament pels restaurants de l’autopista AP-7. Fou una imaginativa i original iniciativa que atansava la poesia catalana (impreses en les estovalles) als clients dels restaurants.https://books.google.es/books?id=_8oB1ZHQ4i0C&pg=PR6&lpg=PR6&dq=estovalles+poetiques&source=bl&ots=z9TcgDHyv3&sig=F2XBgiZgcUo6kqjNFTzIai-JkxE&hl=es&sa=X&ved=0ahUKEwjq7a-g3PXaAhUF66QKHamHBsgQ6AEIMTAA#v=onepage&q=estovalles%20poetiques&f=false

el comentari anterior sense signar és fet per Fraypepus (disc.contr.) 18:49, 8 maig 2018