Discussió:Moviment d'alliberament nacional

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Xevi, on hi veus la no-neutralitat d'aquest article? Els moviments d'alliberament nacional són moviments polítics que hom pot associar al terrorisme. Tot i això, aquest article és totalment objectiu.


Una cosa és el pragmatisme anglosaxò i la seva mania per "balancejar" opinions i una altra la crua realitat. Si aquesta és una enciclopèdia de figaflors anglòfiles i usòfiles crec que no paga la pena participar-hi

  • Tu mateix, però aquest article es clarament no-neutral... això de que els moviments d'alliberament nacional hagin de ser marxistes... bufff -_- -- Usuari:AnnubiX

Proposta de canvi de nom[modifica]

Llegit l'article, crec que s'hauria, bé de canviar de cap a peus, bé de reanomenar com a moviments d’alliberament nacional, segons Jaume Renyer --81.39.159.142 23:03, 3 mai 2006 (UTC)

Observacions[modifica]

No el vaig crear jo, l'article, però he mirat de corregir-ne una mica la redacció, així com d'ampliar el text per tal de fer-lo més precís. Hi ha malentesos, en els comentaris introduïts aquí: en sentit ampli, MAN és un moviment independentista compost per un seguit d'organitzacions sectorials (potser això també caldria dir-ho); en sentit específic, però, el terme MAN s'ha usat i s'usa, sobretot, per a fronts encapçalats per una organització armada i de la mena d'ideologia que s'especifica al text. En aquest sentit, la redacció és correcta. El que jo volia apuntar, però, és que l'exemple dels zapatistes com a MAN actual em sembla desafortunat: el moviment zapatista té caràcter exclusivament de classe; no cerca pas la independència dels pobles d'aquest o aquell territori enfront de Mèxic; al nom de l'organització, l'adjectiu "Nacional" es refereix a Mèxic, precisament, pel fet que considera que aquest Estat es troba en situació (semi)colonial. Joan Rocaguinard (disc.)