Discussió:Sanç Ramires

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Núpcies i descendents[modifica]

Sembla que hi ha un error en aquesta secció de l'article. Segons les wikis castellana i anglesa, Pere seria fill d'Isabel d'Urgell, però Alfons i Ramir serien fills de Felícia de Roucy. Algú ho pot aclarir?--gpatgn (discussió) 18:48, 31 març 2008 (CEST)

Reanomenament a Sanç I d'Aragó[modifica]

Crec que caldria reanomenat l'article a Sanç i d'Aragó.--Georg-hessen Escut SVG Georg.svg (Pensa-t'ho dos cops) 12:58, 2 gen 2010 (CET)

I jo crec que els reis són els pares :-). A la GEC surt com Sanç III d'Aragó. Si hi ha embolic amb la numeració, que no ho sé perquè l'article no ho explica sinó que em deixa confús, llavors em semblaria millor l'opció alternativa: Sanç Ramires. --V.Riullop (parlem-ne) 14:19, 2 gen 2010 (CET)
L'autor d'aquesta entrada a la GEC és el catedràtic Josep Maria Salrach i Marès (entrada escrita el 1979). Segons aquesta numeració el rei Sanç II de Navarra equivaldria al Sanç I d'Aragó, i el rei Sanç III de Navarra equivaldria al Sanç II d'Aragó. La raó d'aquesta numeració seria que aquests reis també foren comtes d'Aragó, raó per la qual el catedràtic en justificaria la numeració III al primer rei d'Aragó de nom Sanç. No consta bibliografia per aquest nomeclatura anterior a l'entrada del catedràtic a la GEC, raó per la qual crec que és invenció del catedràtic esmentat. La bibliogradia anterior que he consultat fa servir el nom i cognom, Sanç Ramires rei d'Aragó. En la bibliografia en castellà tampoc no consta la nomencaltura Sancho III de Aragón, emprant la denominació Sancho I de Aragón o Sancho Ramírez. Com a bibliografia per argumentar el reanomenament puc posar-hi bibliografia en castellà. Reanomenar a Sanç Ramires implica, si es vol adoptar un criteri uniforme, reanomenar la resta de reis aragonesos pel mateix criteri. Ja diràs.--Georg-hessen Escut SVG Georg.svg (Pensa-t'ho dos cops) 16:38, 2 gen 2010 (CET)
Doncs s'hauria d'explicar a l'article, tal com demana la neutralitat: I per aquí, III per allà; i així hi guanyem en explicacions i claredat. JMSal deia "Sanç III d'Aragó, dit Sanç Ramires..." Si és invenció o no m'és igual, la qüestió és que existeix, no s'ha rectificat en 40 anys i no s'ha d'amagar quan és segurament la primera, o segona, que un trobarà cercant referències. Donada l'ambigüitat de numeració, continuo pensant que és millor evitar-la en el títol, quan en aquest cas hi ha un nom comú, cosa que no vol dir adoptar un criteri que repercuteixi a altres casos innecessàriament. --V.Riullop (parlem-ne) 00:28, 3 gen 2010 (CET)
Ok, doncs proposo reanomenar l'article a Sanç Ramires, rei d'Aragó i Pamplona, i a l'entrada Sanç Ramires, primer rei d'Aragó (1063-1094) (ref: Sanç I d'Aragó: biblio) (ref: Sanç III d'Aragó: biblio entrada GEC) i V de Pamplona (1076-1094); comte de Ribagorça i Sobrarb (1063-1085).