Discussió:Sulpícia (segle I dC)

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Nom i diferenciació[modifica]

És important tenir en compte que, a l'antiga Roma, va haver-hi dues poetesses de nom Sulpícia de les quals consti referència. La informació que se'n té és reduïda, especialment en el cas de la segona. La primera hauria viscut en l'època d'August i, per tant, se la pot situar en el segle i aC, mentre la segona, aquesta, coetània de Marc Valeri Marcial, seria de la segona meitat del segle i dC.[1] Tot i que en les diverses Viquipèdies s'utilitzen artificis varis per diferenciar-les,[a] sembla que la seva ubicació en el temps pot ser l'element objectiu per fer-ne la distinció: "(segle I aC)" i "(segle I dC)". Aquest article, en conseqüència, passa a anomenar-se Sulpícia (segle I dC).

  1. 1,0 1,1 1,2 Argüello Scriba, Sol «Sulpicia y su visión lírica» (en castellà). Káñina, Revista de Artes y Letras de la Universidad de Costa Rica, 34, 1, 2010, pàg. 25-38. ISSN: 0378-0473. «Vivió en época de Augusto, c. 20 a. C. Es la primera de las dos Sulpicias escritoras de la literatura latina y es considerada la elegíaca, la segunda es una escritora satírica de la época de Marcial, que aparece citada por este autor [...] podemos encontrar que es una jovencita, para la que su dies natalis es sumamente importante [...] se podría pensar que Sulpicia era una típica adolescente...»
  1. En alguns casos s'ha optat per dir-li "la Major" a la primera —amb l'única justificació d'haver nascut abans, ja que seria una joveneta quan va escriure les poesies—,[1] cosa que porta a diferenciar la segona com "la menor". A aquesta també se li aplica l'apel·latiu "la jove" —qualificatiu, com em dit, gens diferenciador— o "satírica", fent esment al seu tipus de literatura —mentre a la primera no se li aplica el corresponent "elegíaca".[1]

--FranSisPac (disc.) 02:05, 30 des 2020 (CET)[respon]