Discussió:Violència obstètrica

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Hi he posat {{neutralitat}} i {{discutit}}. Algunes raons:

  • L'article dóna veu només a posicions contràries a certes pràctiques, quan hi ha d'altres fonts a favor.
  • Algunes referències no diuen el que diuen les frases que estan referenciant.
  • L'article comença dient que la violència obstètrica és un delicte i aleshores posa al mateix sac tota una pila de pràctiques. Ara bé, coses com l'anestèsia epidural, l'episiotomia o ajudar a empènyer poden ser criticades per certes fonts rellevants, però enlloc diu que siguin un delicte, que és el que deixa entendre l'article.
  • La mateixa afirmació que la violència obstètrica és en alguns països un delicte s'hauria de referenciar millor. Ara mateix, la única referència és la llei veneçolana (i no argentina, com estava incorrectament posada), que en parla com al prefaci, i després la tipifica com a violència contra les dones, però després, quan detalla la llista de delictes contra les dones i les seves penes, la violència obstètrica no hi surt en cap de les seves formes (o jo no l'he sabuda trobar). No soc un expert en legislació (i menys veneçolana) però crec que cal alguna citació neutral sobre el tema que ajudi a interpretar la llei.
  • L'article esmenta repetidament la OMS, però sense enllaçar a cap font de la OMS sinó només a articles d'opinió que en parlen. Un cop trobada la font de la OMS, (aquí una traducció http://www.matronas.objectis.net/area-cientifica/guias-protocolos/cuidados-del-parto-normal-una-guia-practica ) resulta que diu entre les funcions del personal sanitari hi ha coses com ara Llevar a cabo intervenciones menores, si son necesarias, como amniotomía y episiotomía;, força en contra del que l'article deixa entendre.
  • En resum: em sembla perfecte que l'article defineixi el que algunes fonts defineixen com a violència obstètrica (amb cites), que es digui (amb referències) quines d'aquestes pràctiques estan penalitzades com a delicte en alguns països, que en algun altre article es parli del part normal i de les recomanacions d'algunes fonts de medicalitzar-lo menys.
  • En resum del resum: cal neutralitzar i separar clarament el que són "delictes" en algun lloc del que són pràctiques que algunes fonts pretenen millorar.--Pere prlpz (disc.) 00:11, 27 jul 2011 (CEST)[respon]
Les referències que té en anglès poden ajudar a referenciar millor i a neutralitzar https://en.wikipedia.org/wiki/Violence_against_women#Obstetric_violence --Mariona Aragay (disc.) 13:25, 4 juny 2014 (CEST)[respon]
@Pere prlpz: Creus que després del treball de @Marionaaragay: es poden retirar les plantilles? --Panotxa (disc.) 15:05, 1 maig 2015 (CEST)[respon]
Comento algunes coses de les primeres línies:
  • El concepte de violència obstètrica no surt a la referència de la OMS, tot i que sí que parla dels drets de les dones. De fet, de les primeres referències només la llei veneçolana fa servir el terme "violència obstètrica". Per tant, això que diu la primera frase que la "violència obstètrica" està tipificada per l'OMS és fals o no surt a la referència.
  • La segona frase diu que la violència obstètrica és delicte a l'Argentina i Veneçuela, i enllaça dues lleis. Ara bé, la llei Argentina, que parla de drets però no parla de violència, diu que saltar-se aquests drets no és delicte, sinó falta greu. La llei veneçolana sí que diu que la violència obstètrica és delicte. O sigui, la segona frase també és falsa i contrària a les referències.
  • El segon paràgraf comença dient en què consisteix la violència obstètrica segons l'OMS, sense referències, però a les referències relacionades l'OMS no parla de violència obstètrica. O sigui, fals també.
  • A més, aquesta mateixa frase inclou l'esterilització, però l'única referència fins ara que parla de violència obstètrica, que és la llei veneçolana, posa l'esterilització forçada com una cosa a banda de la violència obstètrica. De fet, veient les penes, no només és diferent sinó la violència obstètrica és menys greu que l'esterilització forçada.
Més avall no m'he entretingut a comparar cada frase amb la seva referència, però:
  • S'inclouen com a violència obstètrica coses que fins i tot la llei veneçolana només prohibeix si es fan sense consentiment de la mare i sense justificació mèdica.
  • La llista de maniobres no justificades i perjudicials, que es donen acríticament (es diu que són perjudicials sense dir qui ho diu ni si hi ha consens en que ho són) es basa en una sola referència que defensa un dels punts de vista. A més, comença esmentant l'OMS per després donar (com a fet cert i no com a opinió) més afirmacions i la llista, però això no sembla venir de l'OMS sinó de la referència; de fet, aquesta fal·làcia la fa també la referència.
Sense entrar-hi en detall, a primer cop d'ull crec que les seccions afegides estan molt millor, per la varietat de fonts i l'equilibri de punts de vista. Sí que corregiria la darrera frase afegint "innecessàries" o "injustificades" on diu "inclouen l'episiotomia i la cesària en aquesta llista d'elements", perquè d'aquestes pràctiques (i d'unes quantes més que surten a l'article) fins i tot les fonts més extremes només en critiquen l'ús excessiu, no la pràctica en sí, mentre que a l'article es consideren sistemàticament violència obstètrica.
O sigui, tot i la bona feina feta, crec que l'article encara necessita un avís pel lector.--Pere prlpz (disc.) 18:39, 1 maig 2015 (CEST)[respon]