Dispositiu hipersustentador

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Dispositiu hipersustentador del caire de caiguda d'un Boeing 747 totalment estesos per aterrar

Un dispositiu hipersustentador són superfícies articulades situades al caire de caiguda o al caire d'atac d'una ala d'una aeronau els quals, quan s'estenen, augmenten la sustentació i la resistència d'una ala, reduint la velocitat d'entrada en pèrdua.

Dispositius hipersustentadors.

La sustentació augmenta:

 • Incrementant l'angle de caiguda de l'ala.
 • Incrementant la mida de la superfície sustentadora eficient.

La resistència augmenta:

 • Incrementant l'àrea de l'ala, creant així més resistència per fricció superficial.
 • Incrementant la resistència induïda de l'ala.

Els dispositius hipersustentadors s'estenen normalment durant l'aterratge per permetre a l'aeronau de volar més lentament (s'incrementa la sustentació generada per les ales a baixes velocitats) i d'aproximar-se a un major desnivell a la pista d'aterratge. Depenent del tipus d'aeronau i de la configuració i el mètode d'enlairament (p. ex. en un terreny curt), els dispositius hipersustentadors s'estenen parcialment creant així més sustentació per enlairar-se.

Alguns planadors, a més d'utilitzar els dispositius hipersustentadors durant l'aterratge, els utilitzen per a optimitzar la cambra de l'ala per a la velocitat desitjada. A baixes velocitats, s'utilitzen els dispositius hipersustentadors positius, és a dir, s'abaixen. A majors velocitats s'utilitzen els dispositius hipersustentadors negatius, és a dir, s'apugen. Els dispositius hipersustentadors negatius també s'utilitzen al final de l'aterratge per permetre un millor control dels alerons.

S'estan duent a terme certs experiments per tal d'incorporar les propietats dels dispositius hipersustentadors a les ales flexibles, podent d'aquesta manera assolir els propòsits aerodinàmics sense el pes i la complexitat mecànica dels dispositius hipersustentadors. El X-53 Active Aeroelastic Wing és un projecte de la NASA que intenta incorporar aquesta tecnologia, i l'Adaptive Compliant Wing és un projecte comercial i militar.[1][2][3]

Tipus de dispositius hipersustentadors[modifica]

 • Flaps de Krueger - flap al caire d'atac.[4][5]
 • Flaps corrents — una articulació simple.
 • Flaps dividits — l'intradós i l'extradós estan separats. L'intradós actua com un flap corrent i l'extradós resta immòbil o es desplaça poc.
 • Flaps de Fowler — es desplaça enrere abans d'abaixar-se, incrementant d'aquesta manera la cambra i la corda i augmentant l'àrea de l'ala, alhora més apropiada per a baixes velocitats.
 • Flaps de Fairey-Youngman - s'abaixa abans de desplaçar-se cap enrere i rotar.
 • Flaps bufats — uns sistemes projecten l'aire del motor sobre l'extradós o l'intradós amb un cert angle per a millorar les propietats de la sustentació.
A340-600 de la Virgin Atlantic, aterrant amb els dispositius hipersustentadors del caire de caiguda estesos.


Els slats, són uns elements auxiliars del fuselatge situats al caire d'atac de l'[[Ala (aeronàutica)|ala]]. Quan s'activen, els slats formen un "passadís" (anomenat slot) que deixa passar l'aire des de la zona de més pressió de sota de l'ala cap a la zona superior, on hi ha menys pressió, per tal d'afegir energia cinètica a la capa límit. Aquesta energia afegida fa que la separació de la capa límit ocorri més tard, permetent així incrementar l'angle d'atac màxim, s'incrementa la sustentació i es retarda l'entrada en pèrdua.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Scott, William B. Morphing Wings, 27 novembre 2006. 
 2. «FlexSys Inc.: Aerospace». [Consulta: 26 abril 2011].
 3. Kota, Sridhar; Osborn, Russell; Ervin, Gregory; Maric, Dragan; Flick, Peter. «Mission Adaptive Compliant Wing – Design, Fabrication and Flight Test». Ann Arbor, MI; Dayton, OH, U.S.A.: FlexSys Inc., Air Force Research Laboratory. [Consulta: 26 abril 2011].
 4. «High-Lift Systems». (anglès)
 5. «Fomes d'ales». (anglès)
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dispositiu hipersustentador Modifica l'enllaç a Wikidata