Dou Wu

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaDou Wu
Dades biogràfiques
Mort 168 (Gregorià)
Activitat professional
Ocupació Polític
Dades familiars
Fills Empress Dou Miao
Pare Q22813885
Modifica dades a Wikidata

Dou Wu (竇武) (mort el 168 EC), nom estilitzat Youping (游平), va ser un polític de la Dinastia Han Oriental que va ser conegut com un estudiós confucià i va servir com un oficial administratiu de baix nivell durant el regnat a l'Emperador Huan fins que la seva filla Dou Miao va ser elevada de consort imperial a emperadriu, el qual li va portar a Dou Wu a ser promogut, i finalment a convertir-se en un dels funcionaris imperials més importants quan la seva filla es va convertir en emperadriu vídua i regent de l'Emperador Ling. Ell, juntament amb Chen Fan (陳蕃), va intentar frenar els poders de la facció eunuc i va tractar de col·locar els erudits confucians en el govern imperial, però després que un pla seu i de Chen per exterminar els eunucs més poderosos va ser descobert, ell va ser derrotat en batalla i es va suïcidar.

Carrera sota l'Emperador Huan[modifica]

El pare de Dou Wu, Dou Feng (竇奉), era un besnét de Dou Rong (竇融), que contribuí molt a la campanya de l'Emperador Guangwu per restablir la Dinastia Han. Dou Feng va ser un governador de comandància. Quan Dou Wu era jove, ell va arribar a ser conegut per la seva erudició en clàssics confucians i va ser famós per això a tots els l'imperi occidental, però no va participar en la política.

Això va canviar en el 165 quan la seva filla Dou Miao va ser triada per ser una consort imperial, com una dona elegible d'un clan d'honor. A causa d'això, l'Emperador Huan va fer a Dou Wu un funcionari de baix nivell. Més tard eixe any, després que l'Emperadriu Deng Mengnü va ser deposada, tots els oficials imperials van afavorir la Consort Dou per ser la nova emperadriu a causa de la reputació de Wu, i l'Emperador Huan va cedir als seus desitjos, encara que ell personalment no estava a favor de la Consort Dou. Dou Wu va ser promogut per ser el comandant de les forces de defensa de la capital (Luoyang) i va ser creat com a marquès.

En el 167, durant l'apogeu del primer Desastre de les Prohibicions Partidàries (en el qual els oficial confucians i els seus seguidors els estudiants universitaris van ser acusats de ser "partidaris" de conspirar contra l'emperador), Dou Wu va intercedir en nom dels "partidaris", demanant clemència i al mateix temps, presentar la seva renúncia (la qual l'Emperador Huan no va acceptar). Va ser amb la seva intercessió de Huo Xu (霍謣) que l'Emperador Huan no va executar cap dels partidaris, tot i que els va llevar de les seves llibertats civils. Dou Wu, mentrestant, també va recomanar per a llocs importants a diversos estudiosos que no van ser acusats de ser partidaris.

Carrera durant la regència de la seva filla i mort[modifica]

A principis del 168, l'emperador Huan va morir sense un hereu. L'Emperadriu Dou llavors es convertí en emperadriu vídua i regent. Ell va consultar al seu pare i a Chen Fan pel que fa a qui havia de ser el nou emperador. Finalment va decidir que fóra Liu Hong (劉宏), de 12 anys d'edat, el Marquès de Jieduting. Més tard eixe any, ell es va convertir en emperador (com Emperador Ling). L'Emperadriu vídua Dou va seguir actuant com a regent.