Doula

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al llarg de la història les dones, en els seus parts, han buscat una llevadora amb experiència i coneixements, que les assistia, a elles i als seus nadons. Solia haver-hi també una o diverses dones que oferien el seu suport: una altra mare, àvia, o amiga, capaces de contenir-la afectivament i emocional. Eren dones properes, que després del part s'ocupaven de protegir la mare i de cobrir les seves necessitats per tal que pogués recuperar-se i dedicar-se exclusivament al seu fill.

Les característiques de la vida actual fan que les famílies extenses hagin deixat de conviure i s'hagin dispersat en nuclis cada vegada més reduïts. Les dones hem perdut l'entorn femení facilitador del part i la criança, al mateix temps que hem estat traslladades al territori de la medicina i la tecnologia. Les famílies i comunitats han deixat de fer aquesta funció mentre un personal especialitzat s'ocupa d'aquestes qüestions d'antiga tradició íntima i femenina.

Què és avui una doula?[modifica | modifica el codi]

La doula apareix com una forma actualitzada d'aquesta figura femenina que facilita, amb la seva presència amorosa, protecció i acompanyament durant els inicis de la maternitat.

La doula és una dona que acompanya una altra dona durant l'embaràs, el part i el puerperi (o en alguna d'aquestes etapes), ocupant-se del seu benestar general i de les seves necessitats, especialment de les emocionals. Això pot abastar també la seva parella i els altres membres de la família, si és el cas.

El que ja sabem[modifica | modifica el codi]

Les doules poden acompanyar tant en hospitals, com en Cases de Naixements i en domicilis. S'ha demostrat que el suport emocional continuat i la confiança brindada durant tot el procés, milloren i faciliten totes les fases del part i del pospart immediat. S'ha provat que les dones acompanyades per doules tendeixen a tenir una millor vivència dels seus parts i compten amb un major grau de confiança i seguretat, que reverteix en un bon vincle mare-fill.

Controvèrsia i denúncia del Consell General d'Infermeria[modifica | modifica el codi]

A principis de 2015, el Consell General d'Infermeria ha denunciat[1] presumptes pràctiques irregulars per part de doules, que a l'estat espanyol no tenen cap competència ni formació reconeguda, acusant-les d'intrusisme professional i de pràctiques que poden posar en risc la vida de les mares i dels nadons.

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]