Dragamines

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Dragamines Fischer, de la marina alemanya (1972).

Un dragamines o caçamines és un vaixell militar de poc desplaçament que té com a missió principal la localització i destrucció de mines marines.[1] Acostumen a estar equipats amb armament lleuger a més de l'equipament dragamines.

Història[modifica]

Les mines marines es començaren a utilitzar a la Guerra de Crimea, l'any 1855. Els primers dragamines improvisats utilitzaven ganxos i cordes per arrossegar les mines. La tecnologia dragamines va evolucionar durant la Guerra Russojaponesa. Posteriorment tingueren un gran ús a la Primera Guerra Mundial degut al gran nombre de mines emprades al Mar del Nord per part d'ambdós bàndols. El seu ús també va ser molt ampli a la Segona Guerra Mundial, sobretot al teatre d'operacions del Pacífic (1941-1945). En temps posteriors i gràcies a l'evolució tecnològica també s'han fet servir vehicles de control remot i avions o helicòpters en les tasques de dragamines.

Funcionament i característiques[modifica]

Els dragamines estan equipats amb aparells mecànics o electrònics per provocar el detonament de les mines. Per evitar que les mines danyin la mateixa embarcació històricament solien tenir els bucs fabricats amb fusta (ja que les espoletes solien ser magnètiques). En temps moderns són de fibra de vidre (no magnètica) (o altres fibres com: fibra de carboni, kevlar, etc.). També disposen de maquinària silenciosa, com per exemple propulsió mitjançant motors elèctrics.[2] A causa dels diferents tipus de mines, la detecció es realitzava per diversos mitjans, però en l'actualitat i gràcies als avenços del sonar, es pot dir que és l'única manera emprada per actuar contra elles.

Dragamines de renom[modifica]

Referències[modifica]

  1. «caçamines». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans. [Consulta: 17 agost 2013]
  2. «Minesweepers». A: How it works : science and technology.. 3a edició. Nova York: Marshall Cavendish, 2003, p. 2633. ISBN 0-7614-7333-5 [Consulta: 15 octubre 2012]. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dragamines