Dragon 32/64

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula equipament informàticDragon 32/64

Modifica el valor a Wikidata
FabricantDragon Data Modifica el valor a Wikidata
Llançament1982 Modifica el valor a Wikidata
Unitats venudes250.000 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
CPUMotorola 6809 Modifica el valor a Wikidata
Esquerra i dreta del Dragon 64
Posterior del Dragon 32

El Dragon 32 i el Dragon 64 són ordinadors personals que es construïren en els 1980. Els Dragons són molt similars al TRS-80 Color Computer (CoCo), i foren produïts per al mercat europeu per Dragon Data, Ltd., a Port Talbot, Gal·les. Els números de model reflecteixen la diferència bàsica entre les dues màquines, que tenen 32 i 64 kilobytes de RAM, respectivament.

Història del producte[modifica]

A principis de 1980, el mercat britànic dels ordinadors personals estava en expansió. S'alliberaren noves màquines gairebé cada mes. L'agost de 1982, Dragon Data s'hi uní amb el Dragon 32; el Dragon 64 seguí l'any següent. Els ordinadors es veneren bastant bé inicialment i atragueren l'interès de diversos desenvolupadors de programari independents, sobretot Microdeal. Una revista, Dragon User també començà la publicació just després del llançament de la màquina.

En el mercat dels ordinadors personals privats, on els jocs eren un conductor significatiu, el Dragon patí per culpa de les seves capacitats gràfiques, que eren inferiors a les d'altres màquines com ara el Sinclair ZX81, el ZX Spectrum i el Commodore 64. El Dragon també és incapaç de mostrar fàcilment lletres minúscules. Algunes aplicacions més sofisticades les sintetitzarien usant modes gràfics d'alta resolució (de la mateixa manera que els caràcters definits per l'usuari serien dissenyats per aplicacions purament gràfiques com ara els jocs). Programes més simples simplement s'executaven sense les minúscules. Això el desbancà de manera efectiva de l'aleshores creixent mercat educatiu. Com a resultat d'aquestes limitacions, el Dragon no fou un èxit comercial i Dragon Data es col·lapsà el juny de 1984.

A pesar del fracàs de la companyia creadora, els Dragons encara demostraren esser bastant populars. Tenen una placa mare robusta en una caixa espaiosa, i són molt més tol·lerants a modificacions casolanes que molts dels seus contemporanis, que sovint tenen els seus components ajustats en el mínim espai possible.

Notes tècniques[modifica]

Maquinari i perifèrics[modifica]

El Dragon està construït sobre el processador Motorola MC6809E executant-se a 0,89 MHz. Aquest fou el disseny de CPU de 8 bits més avançat de l'època, que tenia, entre altres coses, capacitats limitades de 16 bits. En termes de potència computacional bruta, el Dragon va batre la majoria dels seus rivals contemporanis (els quals estaven basats en els més vells MOS Technology 6502 i Zilog Z80), però això no feia gaire diferència a un mercat on les capacitats gràfiques i les llibreries de programari eren molt més importants per als consumidors.

El Dragon també usava el Multiplexador d'Adreces Síncron (SAM) SN74LS783/MC6883 i el Generador de la Visualització de Vídeo (VDG) MC6847. L'entrada i sortida era proporcionada per dos Adaptadors d'Interfície de Perifèrics (PIA) MC6821. Molts Dragons 32 foren actualitzats als 64K pels seus posseïdors. Un pocs foren més expandits a 128K i 256K, amb controladors de memòries casolans i unitats de control de memòria (MMU).

Un ampli ventall de perifèrics existeixen per al Dragon 32/64, i sobre ells hi ha afegits (add-ons) com ara el Dragon Claw que dona accés als Dragons a un gran rang d'accessoris de BBC Micro (un factor especialment important en el mercat britànic). Encara que cap màquina no té un sistema operatiu de disc prefabricat (cintes de caset), DragonDOS fou proporcionat com a part de la interfície de controlador de disc des de Dragon Data Ltd. Els nombrosos ports externs (pels estàndards de l'època), incloent l'estàndard RS-232 sobre el 64, també permeten als aficionats connectar-hi un rang divers d'equipament.

Una característica inusual fou un port de monitor per connectar un monitor d'ordinador, com a alternativa a la sortida de TV. Això era poc usat a causa del cost de monitors. El port és en realitat un port de Vídeo Compost i es pot usar per connectar el Dragon 32 a la majoria de TV modernes per proporcionar una imatge molt millor.

El Dragon empra joysticks analògics, de manera diferent a molts sistemes de l'època que empraven sistemes digitals menys versàtils però més barats. Altres usos dels ports de joystick inclouen bolígrafs lleugers.

Modes de vídeo[modifica]

El mode de pantalla principal és negre sobre fons verd però en realitat el negre era verd molt fosc). Els gràfics només podien ser quarts de punt. També va disposar de cinc modes d'alta resolució, amb el nom PMODEs 0-4, que s'alternen en monocrom i color de quatre successivament a resolucions més altes, que van culminar en el blanc i negre 256x192 PMODE 4. Cada mode té dos paletes de colors. Malauradament, aquests són més aviat cridaners i provocar que el sistema fou poc atractiu en comparació visual amb altres ordinadors de l'època. També és impossible utilitzar comandes d'impressió per imprimir text sobre els modes gràfics, causant dificultats de desenvolupament de programari. Els modes a tot color 64x192 semi-gràfics també són possibles, encara que la seva resolució desequilibrada i programació (no són accessibles a través de BASIC) significa que no s'utilitzen sovint.

Referències[modifica]

  • Vander Reyden, John (1983). Dragon 32 programmer's reference guide. Beam Software/Melbourne House. ISBN 0-86161-134-9.
  • Smeed, D.; Sommerville, I. (1983). Inside the Dragon. Addison-Wesley. ISBN 0-201-14523-5

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dragon 32/64