Vés al contingut

Duppi-Tessub

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDuppi-Tessub
Activitat
Ocupacióescriptor Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAziru Modifica el valor a Wikidata

Duppi-Tessub va ser rei d'Amurru en una data indeterminada abans del 1300 aC. El nom de Duppi-Tessub fa referència al déu de les pluges i les tempestes dels hitites i els hurrites anomenat Tessub.

Era fill d'Aziru, i net d'Abdi-Asirta, dos dirigents d'Amurru que havien causat problemes al faraó d'Egipte. Segons diuen les Cartes d'Amarna, Duppi-Tessub va escriure al faraó Akhenaton per demanar-li que deixés en llibertat al seu pare Aziru, que havia anat a Egipte per explicar les seves accions contra Rib-Hadda, rei de Gubla i aliat dels egipcis. Aziru l'hauria desterrat i segurament el va fer matar. Akhenaton el va retenir a Egipte gairebé un any, i el seu fill Duppi-Tessub hauria ocupat provisionalment el tron d'Amurru.

Més endavant va tornar a ser rei (Aziru havia recuperat el tron) i va signar diversos tractats d'aliança amb Mursilis II, rei dels hitites, que el va ajudar en les lluites territorials que Duppi-Tessub va tenir amb altres prínceps del nord de Síria.[1][2]

Referències[modifica]

  1. Cassin, Elena (et al.). Los imperios del Antiguo Oriente: II: el fin del segundo milenio. Madrid: Siglo XXI, 1979, p. 125, 131, 168. ISBN 8432300411. 
  2. Bernabé, Alberto (et al.) (eds.). Historia y leyes de los hititas: textos del Reino Medio y del Imperio Nuevo. Tres Cantos: Akal, 2004, p. 171-172. ISBN 8446022532.