ECU

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Ecu (acrònim de l'anglès European Currency Unit) o Unitat Monetària Europea (de símbol i de codi ISO 4217 XEU) va ser la unitat de compte a la Comunitat Econòmica Europea (actualment Unió Europea) des del 13 de març del 1979 fins al final del 1988. Excepte en monedes commemoratives i sense circulació, mai no va a arribar a existir com a moneda encunyada o paper moneda i va acabar sent substituïda per l'euro. El fet de tenir aquest nom provinent de l'anglès, inspirat en els antics escuts francesos (écus), va fer que quan es va decidir implantar definitivament la moneda comuna europea es triés un nom més neutre com el de la unitat monetària actual, l'euro. En l'ECU es va inspirar l'ACU o Unitat Monetària Asiàtica.

Una altra definició d'ECU és la d'una centraleta electrònica, també coneguda com a unitat de control electrònic (electronic control unit). És un dispositiu electrònic normalment connectat a una sèrie de sensors que li proporcionen informació, i actuadors que executen els seus comandaments. Una centraleta electrònica compta amb un software on la seva lògica li permet prendre decisions (operar amb actuadors) segons la informació de l'entorn proporcionada pels sensors.

Actualment aquests ECU's són molt utilitzats en la indústria automobilística:

Aquests dispositius fan servir informació obtinguda per mitjà de sensors desplegats en el cotxe i gràcies a un software poden controlar funcions crítiques, fonamentalment en el motor. Els processos que es controlen per mitjà d'aquesta tecnologia són: la injecció del combustible (injecció electrònica), l'evolució de les voltes del motor (RPM), l'espurna de les bugies, la pressió de la bomba de benzina...

Altres termes d'ecus inclouen el mòdul de control electrònic (ECM), el mòdul de control central (CCM), unitat de control, o mòdul de control. En conjunt, aquests sistemes són de vegades com l'equip del cotxe. (Tècnicament no hi ha un sol equip, sinó diversos.)