Efecte termoelèctric

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els efectes termoelèctrics són aquells pel quals es genera una diferència de temperatura en aplicar una diferència de voltatge o viceversa.

Efecte Peltier[modifica]

Circuit que mostra l'efecte Peltier

L'efecte Peltier fa referència a la creació d'una diferència de temperatura deguda a un voltatge elèctric. Succeeix quan un corrent es fa passar per dos metalls o semiconductors connectats per dues "juntures de Peltier". El corrent propicia una transferència de calor d'una juntura a l'altra: una es refreda mentre que una altra s'escalfa.

Una manera per a entendre com és que aquest efecte refreda una juntura és notar que quan els electrons flueixen d'una regió d'alta densitat a una de baixa densitat, s'expandeixen (de la manera que ho fa un gas ideal) i es refreda la regió.

Quan un corrent I es fa passar pel circuit, la calor es genera en la juntura superior (T2) i és absorbida en la juntura inferior (T1). A i B indiquen els materials.

Efecte Seebeck[modifica]

Circuit que mostra l'efecte Seebeck

L'efecte Seebeck és l'efecte invers a l'anterior. Fou descobert per Thomas Johann Seebeck en 1821. Aquest efecte provoca la conversió d'una diferència de temperatura en electricitat. Es crea un voltatge en presència d'una diferència de temperatura entre dos metalls o semiconductors diferents. Una diferència de temperatures T1 i T2 en les juntes entre els metalls A i B indueixen una diferència de potencial V.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Efecte termoelèctric